én hallottam olyat is,hogy ölés után azonnal kiherélik,állítólag így nem lesz budos a húsa,én viszont nem próbálmám ki,inkább herélés,pár hónap várakozás,csak utána vágatnám le.
igen, kell. Már ha meg akarjátok enni a húsát. A kandisznónak ugyanis penetráns büdös a húsa, gyakorlatilag ehetetlen. Herélés után legalább 4-5 hetet kell várni, hogy a hormonok kiürüljenek belőle.
Sziasztok, szerintetek egy 1,5 éves, 150-160 kg-s kandisznót, akinek még nem volt alkalma ugrani, ki kell heréltetni? És ha igen mennyit kell várni a vágással? Több ismerőst megkérdeztünk, de van aki azt mondja, ha nem fedezett még levágható, de volt aki fél év várakozást javasolt.
Köszi a választ! Én azért picit tartok a majdani vágástól, tanyáról vettük őket 4 hónaposan, de 2 hónap eltelte után is elég vadak, távolságtartóak.
A féreghajtóról a doki azt mondta, nem túl jó a poros megoldás, mert a gyengéknek nem jut belőle. Én elkaptam egyesével őket (4db). és inekció formájában kapták meg. Bár elég drága -500ft/db - volt.
Jah és tényleg nem szeretném ha veszekedésbe átmenne a topik, és ezért is próbálok én is normálisan reagálni mint ahogy te iis ezt tetted amit köszönök is.
Igazad van rosszul írtam. Választás után volt azaz 1 éves, de egyébként nem tudom milyen keresztezés volt az de tényleg nagyon nőttek és pont ezért sajnáltam mert volt hogy szereztünk máshonnan kocának valót aztán csak maradtunk annál a fajtánál ami nekünk volt mert az közel nem nőtt úgy. Jah és szerintem amit rendszeresen elkövetnek hibát a kistermelők hogy mindig a maradék malacot hagyták meg, pedig szerintem mindig a legjobbat kell, legalábbis tenyészteni. Jah és adtunk neki némi tápot (asszem csirke befejezőt) de nem sokat és nem is volt tiszta víz a húsuk. És mégegyszer elnézét és már látom hogy írtad hogy születés után
Nem igazán kűzdős, meg elég kicsi is, könnyű volt lefogni. Az orrfogót nem tudtuk a szájába tenni, mert rövid az orra, meg okos is volt a kis szemét. :D
Böllér nélkül vágtuk, az egyik felét én szedtem szét, nem nagy dolog. :)
Én is azt hittem hogy a malacnak annyi, amikor kiherélték. Főleg hogy nem is állatorvos csinálta. Aznap nem csinált semmit, csak feküdt, este már láttam kicsit sétálni, másnapra már olyan volt mintha semmi nem történt volna. 5-6 hónapos volt akkor.
Nagyapámék Tornaszentjakabon laktak.Sokat jártunk nyaralni és én is láttam teheneket közös legelőre kihajtani.A gulyás végighajtotta a falun őket és mindegyik befordúlt a saját portájára.Nagyapám meg várta őket az istálóba a fejővel.Érdekes látvány volt,sosem feledem.
Erre mondják azt ,hogy annyi zsírja sincs amiben megsülne,na nekem ezzel van tele a hócipőm. 160 kilós állatnak legyen legalább 20liter zsírja a hasalja szalonna meg mennyen a füstre.
Idén 150 kilós hizót vágtam,de annyira kevés lett a zsírja,hogy vennem kellett.(550 volt akciósan a hentesnél).
Jelenleg 3 dalland hizóm van,de úgy nézem ezeknek sem lesz sok zsírjuk.Ezért azon gondolkodom,hogy jövőre a dallandok mellé veszek egy mangalicát a zsírja miatt.
Szerintetek??
Egy ismerősöm 360 kilós disznót vágott,éscsak 2 centis szalonája volt!!Ez ám a hússertés!
Nagyanyám mesélte,hogy régen még a libákat is kihajtották legelni minden nap.
Nem is ez a lényeg,hanem a libalegelő kb.3 kilométerre volt a házuktól,a falu másik felén.Azért ez nem semmi távolság egy libának.Oda-vissza 6 km.7-8 libájuk volt,és ők se mentek be soha idegen portára,mindig hazajöttek.
Én szerencsére még nyaraltam olyan faluban,ahol volt szerencsém látni a tehenek kihajtását.Nagy élmény volt!
Szia! Igen jól mondod,talán még most is vannak kis faluk ahol még mindig divat a legeltetés ,már van vagy harminc éve,hogy Pányokon jártam ott még a kocsma is kocsma volt és nem italbolt,na ott lehetett látni reggel és este az állatokat amikor mentek és jöttek haza nagyon szép látvány volt és még véletlenül sem ment egyik sem szomszédolni. A kert végén a szomszédomnak voltak pár éve mangalicái ő is tudta legeltetni őket és csak este kaptak abrakot, azt nem tudom már mennyi idősek voltak ,de a 160-180kg biztos tudták és nem voltak zsírosak neki.
csungohasúm nekem se volt,csak hústipusú,de náluk tapasztalta mindenfélét,rosszat is sajnos. általában ha forró a fule,a tobbi disznóéhoz képest,akkor lázas.
Ilyen idosebb korban már nehezebben viselik a herélést,fiatalabb korban hamar beforr a seb. 11 óta vacsira szerintem már illene kijonnie,még annyit megnézhetnél nem lázas-e. Ha reggel sem megy enni,tuti baj van,állatorvost kell hívni.
mivel írod,hogy ne legyen veszekedos topic,ne haragudj,de nem hiszem el,nekem a tapasztalatom,hogy táppal a hústipusú 10 hónaposan éri el a 140-150 kg-t,táp nélkul a 180 kg szerintem nem reális,de még táppal se. 15 évig neveltem,tenyésztettem disznókat,van némi tapasztalatom.
Ez igy igaz mert régen kb 25-éve még volt konda és regel kimentek a malackák a legelőre és ott azt ettek amit megkivántak zöld,gyökér stb és igy csak este kellet ettetni és nem is voltak zsírosak mert ugyebár a mozgás 3-4nm-en jóhogy zsírosodik a sertés még a hús malac is na Erre mondom jó lesz ha nem a nagy termelőket hanem a háztélyi 1-2 koca tartokat támogatnák,más nagy apám felcser volt ő mondta hogy a kondába járt kanok felbugták még az anyukat a gyerekeiket is és nem volt vérfertőzés mint sokan gondolják.
Csak a legeltettés jőnne már vissza,ezt az országot a mezőgazdaság tudja csak helyre hozzni.
Ez szerintem egy nagyon jó kis topik, légyszives ne jusson el a veszekedősig.
Az utolsó kocánk az kétszer érkezett megfialni mert nevetséges áron vitték a malacokat. (40 kg-os süldőket akartak 6000 alatt vinni) Nah ezt a kocát levágtuk sajnáltam és nehéz döntés volt, de akkor nagyon ráfizetéses volt. A vágás után derült ki hogy majdnem 3,5 q volt, pedig nem volt idős disznó. Lehet soha többet nem lesz olyan jó fajta disznónk. Igaz mi személyesen azóta nem tartottunk több disznót, de most újra gondolkodom rajta hogy kellene. Csak nehéz az elindulás.
Szia, mennyire küzdős, mennyivel nehezebb (mint a hússertéseket) a vietnámikat levágni, hurkot a szájába rakni? Olvastam, h megpróbáljátok böllér nélkül, végül szakember segítsége nélkül vágtátok?
Egy kicsi fikázást vagy irigységet érzek a hozzászólásokban.
Az említett hozzászólót személyesen ismerem.Amit írt nem úgy írja mintha ez lenne a szentírás,hanem a saját tapasztalatait,örömét szeretné megosztani másokkal.
Ha kíváncsiak vagytok miből mennyit etetett meg a malackákkal,szólítsátok meg,kérdezzétek meg tőle,őszintén fog válaszolni!
Neki ezek voltak az első mangái az életében,és akadály nélkül,sikeresen felnevelte őket.
Mellette kecskéket is tart,onnan a savó.Emellett gyűjt minden természetben megtalálható növényt,feldolgozza őket,(csipkebogyó lekvár,különféle gombák stb.).Próbál együttélni a természettel,annak megóvása mellett.
Emellett kétnaponta napi 10-12 órát tölt a munkahelyén idegesítő emberkék mellett.