Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Te mikor szedted le a Kedveskörtét? Nálam a fán egészen idáig jól eltartotta magát. A fát tényleg sok lódarázs kerülgette, de nem nyúltak a körtéhez. 23 dkg-ra nőtt:
Ilyennek látom: A héja vékony, sima, viasszal bevont, nagyon finom tapintatú. Húsa: roppanó, utána szétomló és nem érezhető evés közben a finom héj. Létartalma elegendő. Íze a mézes irányba kiemelt, körte aromával. Illata, savtartalma vagy kövecsessége nincs. Tetszene rá a francia megnevezés is: "Poire de Vitrier", mert szépsége miatt mutogatni a vitrinben kellene, és mert látszatra annyira hasonlítanak egymásra, csak hogy az ő fajtájuk november-decemberben érik. Az ábrán alul középen látható: p://goo.gl/Mohttuoj5
Sajnos a sugárzó piros színét a fakóbb fenti képek nem adják vissza. A valóság az egy gyönyörű látvány és jó a körte.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. A tíz fa körül egyedül a Boscobak fajta nevét tudtam.
Csatolok képeket a mai termésről. Amit beszámoztam, az arról a fáról van. A 4-es és 10-es biztos. A 6. számú tálcán lévők az 5. és 6. fa alól valók vegyesen. A vödörben és a papírládában lévők vegyesek. Tehát:
Sziasztok ma dél után volt egy kis időm és szemeztem egy pár körtét ,de volt egy fajta amiről a veszőt adó gazda nem tudta a fajtáját .És így a segítséget kérek a be azonisátásához, szerintem clapp kedveltje.
Az a baj, hogy akkora zavar van a neten, és az emberek fejében is, hogy megbízható képet nehéz találni. Nekem van egy pár fajtám, de ha valamit rosz néven kaptam, az úgy jegyzem meg, és onnantól esküszom hogy az. A másik, hogy régen elég sok magról kelt körtét is elültettek, majd hozok délután 2 képet, az egyiken egy magonc termésével, egy másikon meg a magonc magoncának a termésével. Közük sincs egymáshoz.
Lehet, de akkor hol a Vilmosra jellemző íze? Az én agonizáló kis fámon termő körtéknek határozott Vilmos karakterük van. Ennek semmi ilyen. Édes, leves, körtés, de nem vilmosos...
Aztán lehet nálam koncentrálódott az íz a kevés csapadék miatt, ott meg felhízlalták öntözve...
A 2-es talált, de az 5-ös és a 6-os nem. A Pachams mivel egyik szülő Vilmos ezért a levél alakja megegyezik a két fajtának, és a Pachams felfelétörő koronát nevel. A 9-es levélzete alapján Vilmos és mivel piros így valójában Piros Vilmos.