Keresés

Részletes keresés

A.Beus Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5141

Becici

Mamula

 

Előzmény: A.Beus (5140)
A.Beus Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5140

Üdv Mindenkinek !

 

Március óta olvasgatom a hozzászólásokat (és visszamenőleg elolvastam az összeset) most úgy érzem nekem is le kell írnom a tapasztalataimat. Mi 13 fős társasággal voltunk (7 gyerek, 3 lakókocsi) Zelenikán a campingban. Az út valóban hosszu és veszélyes -Szerbián keresztül - de a látvány mindenért kárpótol.  A campingban jóformán csak magyar családok voltak, még a tulajdonos is. Áram mindig volt, melegvíz csak nappal (de arról mindig sikerült lekésnünk). Találtunk egy éttermet, ahol az egyik felszolgáló  tudott egy kicsit magyarul.  Minden nap más strandot választottunk és meglepően kevesen voltak. A hajókirándulást nagyon élveztük, egy kis lélekvesztővel mentünk de gyors volt és egy kis pálinka után még a hajót is vezethettük. A közelbe volt egy diszkont minden nap ott vásároltunk (kivéve a pékárut mert a pékségben este 8-kor is friss volt). Ami nagyon nem tetszett az a közlekedési morál. Sokszor volt halálfélelmem az úton, vagy az út szélén séta közben.

A tengerpart és a víz is tiszta volt, úgy hogy bátran mondhatom felejthetetlen egy hetet töltöttünk el.

Ha sikerül rakok fel egy-két képet.

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5139
Gyors volt a moderátor.
Örök hála néki.
Előzmény: AZS (5138)
AZS Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5138
ez ugye költői kérdés volt? ;-)
(ha netán mégse, itt van rá a válasz ;-)
Előzmény: Törölt nick (5135)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5137
Piszkálódás lezárva //Tudniillik ez itt nem szokás//. UFF.

Sajnáljuk,hogy így jártatok,legközelebb nyugodtan kérdezz a fórumon mielőtt beleugrassz valami bizonytalanba.Elég sokan,sokszor nyaraltunk már Montiban és bőven van tapasztalatunk amit szívesen megosztunk bárkivel.
Épp ezért jó lenne ha te is közzé tennéd,hogy pontosan hol volt a kellemetlen kalandotok,nehogy jövőre vagy még az idén rászaladjon valaki.
AZS Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5136
nos, szerintem nem a lehető legjobb sorrendet választottad, amikor egy - azért ma még valamennyire egzotikusnak számító - számodra ismeretlen országba készülődve nem használtad fel az itt összegyűlő emberek tapasztalatait és tudását, de hazaérkezve rögtön sikerült regisztrálnod és beírnod.
persze szíved joga eldönteni, hogy mikor keresed meg a montenegro-topikot, de mégegyszer mondom, szerintem lehetett volna (ezt is, ugyebár) jobban csinálni.
és akkor most talán egy kellemes élménnyel lennél gazdagabb a montenegroi nyaralás után, sok-sok más emberhez hasonlóan...
Előzmény: Adri73 (5132)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5135
Barátom!
Ha lennél szíves és rávezetnél bennünket,tudatlanokat,hogy mi az összefüggés az általad és nívód szerint ajánlott oldal és MONTENEGRO közt az jólesne.
Éljen a megvilágosodás!
Előzmény: Törölt nick (5133)
H_G Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5134
"borravalót sok helyen nem akarták elfogadni, ez furcsa volt."

Ex-YU-ban nem átnyújtani szokás a borravalót vagy lemondani a visszajáróról, hanem távozáskor otthagyják az asztalon. (És tényleg nem viszi el más.)
Előzmény: stewehawkins (5126)
Adri73 Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5132
addig nem lehetett hozzászólásom, ameddig nem volt tapasztalatom. Lehet, hogy te tapasztalat nélkül is képes vagy beszélni valamiről, de szerintem az nem lehet teljesen hiteles.
Előzmény: AZS (5127)
Adri73 Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5131
Nem írtam le részleteket, de azt még hozzátenném, hogy 6 főre 10 napra kifizettünk 150000 forintot, mert előre le kellett foglalni és kifizetni. Nem akartunk kisgyerekkel bizonytalanra menni. A másik, hogy akitől béreltük a házat teljesen mást mondott.
Előzmény: Törölt nick (5129)
AZS Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5130
de akár játszhatnánk olyat is, hogy elolvasod, amit írtam, és arra válaszolsz, nem pedig arra, ami úgy egyébként neked eszedbe jutott arról, amit írtam ;-)
Előzmény: halacs (5128)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5129
Mint mindennek, Montinak is vannak árnyoldalai,de gondolom senki sem hiszi,hogy itt minden aranyból van,de szvsz így teljes a kép.Azt viszont nem értem miért nem mentetek máshova lakni.Nyugodtan ot lehetett volna hagyni fizetés nélkül és keresni máshol szállást.Bizti találtatok volna.
halacs Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5128
Lehet, hogy valaki itt kezdi a fórumozást. Nem kéne ez alapján bármit eldönteni róla.
Lehet, hogy tényleg nagyon pechesek voltak. Én is el lennék keseredve a helyében, ha úgy történt, ahogy írta... És mi érdeke lenne mást írni, mint az igazságot? Ráadásul ez számunkra is hasznos infó lehet. Ha más haszon nincs is, de az, hogy az ő szállásukat messzire elkerüljük, az biztos, és ez is valami.
Előzmény: AZS (5127)
AZS Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5127
ne kötözködj vele, nézd meg a hozzászólásainak számát, és minden világos lesz...
Előzmény: stewehawkins (5124)
stewehawkins Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5126
 

Sziasztok,

 

 

 

A szállásunk egy Barhoz tartozó településen, Susanj-ban volt, és nem csalódtunk. Az utazási irodák ajánlatai között nem szerepel Bar és környéke, ezért egy kicsit félve mentünk. Nem bántuk meg, hogy ezt a részt választottuk, egyáltalán nem rossz hely (pedig sokan ezt mondják), pl. Tivat környén szerintünk rosszabb állapotok uralkodnak.

 

Barban van egy-két diszkont, ahová érdemes bemenni, az árak hasonlóak az itthoniakhoz, sokminden viszont olcsóbb. A turistákat figyelmesebben szolgálják ki, engem már szinte zavart, hogy a pénztárnál hárman dolgoztak (egyikük pakolt a szalagra, másikuk vonalkódot olvasott, a harmadik pedig csomagolta és kivitte a parkolóba az autóhoz a holmit). Bar belvárosában számos butik van, lehet vásárolni a budvai árak töredékéért.

 

Sok helyen jártunk, hajókirándulás keretében megnéztük Kotor környékét, Herceg Novit, jártunk a Kék Barlangban (érdemes megnézni). A hajókirándulást mindenkinek ajánlom, mert egy egész napos túrára idegenvezetéssel a horvátországi árak harmadáért el lehet menni (20,- EUR/fő és ebben némi kaja és pia is benne van:)).

 

A Lovcen hegyet a mauzóleummal látni kell, Stari Bar vadregényes csoda, a kotori öböl pedig felülnézetből és hajóról is csodálatos... A Skadari-tó környéke szintén kihagyhatatlan, főként a tó közelében található Rijeka Crnojevica fogott meg bennünket.

 

Sveti Stefan szigetére sajnos nem tudtunk bemenni, felújítási munkálatok miatt állítólag két évig zárva lesz.

 

A legpörgősebb, legcsillogóbb hely valóban Budva (Becici is nagyon ott van:)), óriási az élet, az óváros pedig olyan, mint egy ékszerdoboz. Azért itt is lehet jó üzleteket kötni a sétányon az árusokkal:) A legszebb autókat itt láttuk (Ferrari, Hummer, stb.), több estét is eltöltöttünk itt.

 

A kisebb települések közül Petrovac volt a legszimpatikusabb, bármikor nyaralnék ott:) A stranddal szemben van egy kis sziget, ahová át lehet vízibiciklizni, érdemes a sziget közelében búvárkodni. Sutomore egy kicsit csalódás volt, nem volt tiszta a víz, és a part is szemetes volt. Amúgy a szemét (autóroncsok, stb.) mellett érdemes szemet húnyni, mert akad szinte mindenhol...

 

A strandok közül nekünk a Bartól néhány km-re (Ulcinj irányába) fekvő Veliki Pijesak tetszett a legjobban. Dobra Voda településnél lehet a strandot megközelíteni, a víz kristálytiszta, és még erős hullámoknál is az marad. A part fehér kavicsos, a víz színe gyönyörű világoskék, a strand végén található kicsi szigetnél pedig búvárszemcsivel érdemes nézelődni:) A strand nem fizetős, parkolás 1,- EUR egész napra (baráti). A másik kedvencünk a Budvától északra található Jaz öböl: igazi nagy strand (pontosabban kettő strand) tiszta vízzel, zenével, sportolási lehetőséggel, és a víz itt is kristálytiszta.

 

Végezetül Ulcinjról is pár szó: szerintünk a legkirályabb hely:D, többször is voltunk ott. Ulcinjnak sajátos keleties hangulata van a mecsetekkel és a csadoros hölgyekkel. Ulcinj óvárosa eléggé elhanyagolt, többet ki lehetne belőle hozni szerintem. Innen hiányzik az európai-feeling, ami mondjuk Budvát jellemzi, de az "arab-balkán-feeling" eredetibb:) A város tele van csempészekkel, olcsón lehet cigit venni (zárjegy nélkülit ottani használatra, nem határon hazahozni, illetve lehet próbálkozni, de..:)). A cigi máshol is olcsó (itthoni árak fele/egyharmada).

 

A montenegroi emberek tényleg nagyon kedvesek, mindenki kivétel nélkül készséges, az állami boltokban is tündériek az eladók. Nem vernek át az árusok, és még 5 cent visszajárót is utánad hoznak, ha már elköszöntél (Horvátországban sikerült hazafelé vennem kb. 10 szem apró ringlószilvát 10 Kunáért, ára ki sem volt írva, de nem akartam vitatkozni). A borravalót sok helyen nem akarták elfogadni, ez furcsa volt. Csak kedves emberekkel találkoztam, nem is értem, hogy kik ülnek az autókban:D A vezetésük tényleg életveszélyes, érdemes vigyázni... A rövid dudálások gyakoriak, pár nap után rájöttünk, hogy nem velünk van a baj, köszönést jelent. Ha hosszan dudálnak, akkor már baj van...:)

 

Árak Montenegoban:

 

Benzin 98: 1,14 EUR

Benzin 95: 1,15 EUR (nem elírás!)

Gázolaj: 0,82 EUR

Cigaretta: 1 karton nem csempészett (zárjegyes) WEST 8,- EUR, 1 karton csempészett Dunhill 10,- EUR, 1 karton félig-meddig csempészett Marlboro 10,- EUR, de van kartonos cigi 3,50 EUR-ért is:)

 

Üzletek/piacok árai (EUR):

Tej (1 l): 0,56

Banános csoki (nagyon finom): 0,06

Tic-Tac: 0,33

Sörök: 2 literes Niksicko 1,- 1/2 literes dobozos Niksicko 0,56

Borecet, almaecet: 0,68

Cannabis Ice Tea (2 dl): 1,- (nagyon jó, nem hazahozni:)) 

Sprite (2l): 1,09

Igazi montenegroi fekete sonka: 20 dkg kb. 3,- (a horvát árak fele!!)

Negyed cetinjei sajt: 2,-

Barack (őszi és nektarin): 1-2,-/kg

Dinnye: u.a., mint itthon, csak van íze:)

Gyümölcslék (hazai gyártásúak, 50-100%): 0,80-1,0

Pelinkovac: 3,-

 

Utcai árusok/éttermek árai (EUR)

Ásványvíz (3 dl-0,5 l): 0,50-1,00 (fele a horvátországinak!!!)

Sör: Bavaria (3 dl) 1,-, Niksicko (0,5 l) 1,-

Pizza szelet: 1-1,50

Pizza: 3-6,-

Cevapci: 3,50 (körettel és salival)

Njegusi steak: 6,50 (hús sonkával és sajttal töltve, körettel)

Saláták: 1-2,-

Hamburger: 1-1,50 (ízlés szerint telerakhatod mindennel)

Gyros: 2,50

Grillezett tintahal: 6,50

Halételek, tenger gyümölcsei: 5,- től kezdődnek (a csillagos égig)

 

Egyéb:

Focimez (eredeti, valszeg csempészett): 15,-

Tengerjáró cipő: 10,-

Parfüm ceruza: 2,-

Fürdőruhák: 12,- -től

Autó takarítás (komplett: kívül-belül, ablakpucolással): 5,- (!!!)

 

stewehawkins Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5125
stewehawkins Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5124
Adri73 bocs de én nehezen hiszem el mért nem mentél máshova lakni. vagy autóval bárhova mehetsz strandolni szóval .....
reckon Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5123
örülök,h nektek jól sikerült,kösz a részletes választ

a menetrend pedig érdekelne,ha megjöttek a fotók..

üdv
Előzmény: Törölt nick (5116)
reckon Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5122
először is kösz mindenkitől a válaszokat..

Adri!

nagyon sajnálom,hogy nektek ilyen szarul alakult minden,azt azért elmondanád,hogy szállást kinél vagy ki által foglaltatok? elrettententésképpen
Előzmény: Adri73 (5121)
Adri73 Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5121
Most jöttünk haza Montenegróból. Két autóval mentünk, a rövidebb, de a rosszabb úton, utóbb kiderült, hogy életveszélyes volt. Uticélunk Sutomore. Tizennégy órás autózás után meg is érkeztünk. Fent a hegyen volt lefoglalt szállásunk. Az autókkal nem tudtunk rendesen megfordulni, parkoló nem volt, bár nekünk itthon azt igérték lesz a háznál  és az utca végén forduló. Ez a forduló egy zsebkendőnyi helynek mondható, nálunk az egyik autó terepjáró volt ezzel lehetetlen és életveszélyes. Miután megoldottuk a parkolást (napi 2 euróért/autó), elfoglaltuk a szállást, ahol nem volt víz. Mindezek után elindultunk a strandra (4 éves kislányunkkal) le a hegyről, először meredek lépcső majd a tengerparti út, ahol fél órás várakozás után sikerült átszaladni az úton, mert senki nem engedett át. Újra "lépcső" ez utóbbi gyökerekből állt, mellette wc-nek használt területtel. Leértünk a tengerparti sétányra, ahol a száguldozó, dudálgató autók elől kellett ugrálni és rángatni a gyereket, mert simán keresztül hajtanak az emberen. Ezután megpróbáltuk leteríteni a törölközőket a szabad strandon, ez nem sikerült. Tovább mentünk itt már fizetős volt a strand. Hat euróért naponta kaptunk két nyugágyat és egy napernyőt. A víz tiszta volt, amíg nem jött a dagály, mert akkor minden megtalálható volt benne, nem ecsetelném. Pár nap után kitapasztaltuk, hogy víz csak este 10 után volt reggel 6-ig. Áram nem volt 24 órán keresztül később is többször órákra kimaradt. Elterveztük, hogy hajókirándulásra indulunk. Fejenként 12 euróért megvásároltuk a jegyeket, egy olyan hajóra ami nem is létezik. Mikor ez kiderült kértük vissza a jegy árát, itt nekünk támadtak és kihívták a rendőrséget, menekülnünk kellett. Az árakról annyit, hogy kb mint itthon, ellátottság akadozik. A véleményünk az, hogy sötét balkán. Montenegrót nem ajánljuk, annak aki kultúrált pihenésre vágyik.   
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.29 0 0 5120
Bocsi,de visszavonva az ajánlat.
Sajnos kiderült,hogy nem szavatartó a gazda,egy topictársunkat csúnyán átverte szállásügyben.
Előzmény: Törölt nick (5119)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.28 0 0 5119
Ha nem jön be Budva,írj és aug végén Svetiben van szálláslehetőség. /Budva-Sveti 10 km/
Előzmény: reckon (5114)
soknyar Creative Commons License 2007.07.28 0 0 5118

Szerintem Budva nagyon jo választás, igaz sokan vannak a strandokon, de minden megtalálható, este pedig a sétálón enni , fagyizni, vásárolni amennyit csak bírsz.A szeméttel kapcsolatban pedig: szerintem a Kotori-öbölel és Budvával kapcsolatban nem lehet kifogása senkinek, igaz Budva után kicsit megváltozik a környék, nincs úgy kiépítve, kicsit elmaradottabb, látni szemetet valóban. De a víz mindenhol kristálytiszta az biztos.

Előzmény: reckon (5114)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.28 0 0 5117
Jav.:
Négyet láttunk összesen: Jaz, Sv. Stefan, Petrovac, Herceg Novi
Előzmény: Törölt nick (5116)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.28 0 0 5116
Nemrég jöttünk haza Montenegróból, persze nagyon jó volt, de pl. a tenger számomra csalódás volt; azért, hogy a tengerparton süttessem a hasam, és úszkáljak, biztos nem oda mennék. Mi is busszal voltunk, ezért elég limitált tapasztalataink vannak a strandokról, négyet láttunk összesen: Jaz, Petrovác, Sveti Stefan. Budva városi strandja annyira zsúfolt volt már július közepén, hogy inkább nem kerestünk helyet a törölközőnkek... Így a Mogren strandon sem voltunk, ott úgy tűnt, kisebb a zsúfoltság. A 4 közül Sveti Stefan és Heceg Novi tetszett a legjobban, persze ez szubjektív, mert többen is a Jazt javasolták, ami lehet, hogy kevésbé zsúfolt, mint a városi strandok, de tényleg szemetes, maga a víz is. Petrovácon szintén rengetegen voltak, viszont a városka gyönyörű. Dobre Vodaba szerettünk volna még eljutni, ez sajnos kimaradt, közlekedési nehézségek miatt.
Amúgy mi bejártuk az országot - amennyire 6 nap alatt tömegközlekedéssel, kisgyerekekkel lehetett; többféle busztársaság is van, amely inkább helyi buszokat üzemeltet (pl. Budva - Jaz - Trsteno, v. Budva - Sv. Stefan - Petrovac), illetve vannak szinte az egész partszakaszon végigmenő buszjáratok (pl. Igalo - Kotor - Budva - Petrovac - Bar). Már a megállókat sem könnyű megtalálni: vagy van kijelölt megálló táblával és vmi fedett építménnyel, vagy nincs. A helyiek segítenek, illetve ahol a helyi lakosok a gyászjelentéseket közzéteszik, ott nagy valószínűséggel megálló is van. Mivel írott menetrendhez nem tudtunk hozzájutni, azt csináltuk, hogy lefényképeztük a menetrendeket és aztán azokat használtuk. Egyébként meglepően pontosak voltak a járatok, gyerekekért nem kell fizetni, és amúgy sem drága a közlekedés (Budva-Bar: 3 euro). Szerintem kár kihagyni a buszos közlekedés nyújtotta élményt: légkondit a nyitott ajtó jelenti, hangosan szól a zene (általában helyi), száguld a busz, gyönyörű tájakon mégy keresztül, stb. A kisebb társaságok már új buszokkal közlekednek. Ja, és legtöbbször kalauzos buszok közlekednek! Menetrendben tudok segíteni, de még nincsenek nálam a készült fotók.
Taxi - 1* utaztunk taxival, akkor annyiért mentünk, mintha busszal utaztunk volna, de ő állt meg és nem mi intettük le. Másik alkalommal próbálkoztunk, akkor min. duplája lett volna, ami Mo.-hoz képest nem drága, de mi megvártuk a buszt...
Előzmény: reckon (5115)
reckon Creative Commons License 2007.07.28 0 0 5115
illetve ami még érdekelne,hogy sokan írták,hogy meglepően olcsó a taxi, ez érdekelne még


válaszokat előre is kösz
reckon Creative Commons License 2007.07.28 0 0 5114
sziasztok


augusztus vége felé indulnánk crna gorába egy hétre , és gondolkodunk azon h pár napot budvában szálljunk meg. a kérdésem annyi,hogy tényleg élvezhetetlenül koszos-e az amúgy gyönyörű part,és inkább válasszunk más várost/falut ha sokat szeretnénk áztatni magunkat,vagy azért találunk ott is korrekt partszakaszt, és a néhány rengeteg szemétre panaszkodó hozzászóló csak peches volt ?

továbbá busszal mennénk (montenegro expressz) ,szal ha A pontból B-be akarunk jutni, a tömegközlekedést is igénybe kell vennünk, erről ki mit tud?
IV.kercsaj Creative Commons License 2007.07.27 0 0 5113
Köszi, pár perce beszéltünk Misóval és leboltoltuk nála az első adag szállást, most hurrá van :-)

A Jezerába mi is megyünk, majd visszafelé a tengertől még megállunk kicsit néhány levezető túrára. Velük pl. nem volt gond a kommunikáció, Alexandra mindig tökéletes angollal még aznap válaszolt. A szálló medencéje milyen? Lehet úszni vagy csak pacsálásra jó?
A Durmitor szálló kívülről nagyon jól néz ki, csak úgy olvastam, hogy a szobákban nincs fürdőszoba...
Előzmény: rial (5111)
haya1973 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 5112
sziasztok
én megtaláltam a tavqlyi névkártyát (durmitoros)
naszoval
vojinovic milovan
MISO
mobil +381 67 4444 77
.......................78
........69 564 564

tel/fax + 381 89 360 220

www.durmitor-autocamp.com
www.durmitor-apartment.com

misorazvrsje@cg.yu
razvrsje@yahoo.com

hátha valaki hasznát veszi
rial Creative Commons License 2007.07.27 0 0 5111
Mi a Jezerában voltunk, Vilébe nem,de találkoztunk egy magyar párral akik ott éjszakáztak és elégedettek voltak a szállással.
Telefonszámokat tudok adni:

Hotel Durmitor 087261278
Hotel Zabljak 087261300
Hotel Planinka 087261344
Zabljak bungalók 087261542
plusz: http://www.vodic.net/smestaj.php?id_mesta=35

A Bianca Resort&Spának nem tudom a számát, de itt egy szoba 35 euró volt
Előzmény: IV.kercsaj (5107)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!