Keresés

Részletes keresés

Nemo Creative Commons License 2005.05.24 0 0 150
Köszönöm az ötletet, öcsémnek van ilyen, telente én is azt használom.

Tudtommal sehol sem szabad a Bükkban szabad ég alatt aludni, legalábbis az erdőtörvény óta. Legális ingyenszállásként csak a három barlangszállást ismerem, meg a Toldi-kunyhót. A kopasz-réti barlang melletti szállás rendszerint zárva van. Tudok egy-két romos gerendaházat is, ahová beesik az eső. Féllegális helyek: néhány elhagyott barlanglakás, erdei munkásszállások, esőkunyhók. A vadetetők illegálisak, de nyáron nem okozok senkinek kárt azzal, ha ott alszom.
Előzmény: erdeiboroka (149)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.23 0 0 149

Létezik egy hővisszaverő fólia, lepedő méretű, hegymászó boltban lehet megpróbálni venni, eddig ezüst és aranyszínűben láttam, amibe ha bebugyolálod a hálózsákodat, már nem fogsz fázni, csak a fólia zizegésére ébredsz fel néha :)))

Az egész kb 1 deka, és minimális helyen elfér.

 

Hol legális aludni a Bükkben szabad ég alatt?

Előzmény: Nemo (146)
Woodyka Creative Commons License 2005.05.21 0 0 148
http://boon.hu/borsod/borsod-163126.shtm
Előzmény: showtimes (147)
showtimes Creative Commons License 2005.05.21 0 0 147

Sziasztok!

 

Biztos hallottátok, a Molnár-szikláról lesett egy srác ma. Nem lehet elégszer mondani, hogy óvatosnak kell lenni a meredek sziklákon, lábat nem lógatni...

   Egyébként az egyik kedvenc helyem a Bükkben, s mivel könnyű a túrista úton felmenni hátulról így sokszor kíséret nélküli kölykök is mászkálnak rajta.

 

Azért, hogy valami kellemes is legyen a végére, ajánlom figyelmetekbe útiképes honlapom, a http://kazika.try.hu -t, ahol a Miskolc és Borsod mappában rengeteg bükki képet találtok, többet közt a Molnár-szikláról is.

Nemo Creative Commons License 2005.05.19 0 0 146
Bizony, így nemigen lehet egyvégtében sokat aludni, mindig fölébredek a hidegre (ha az van) éjfélkor, bekapok egy csokit, és próbálok visszaaludni. De ha rejtett vagy legális helyen alszom, akkor nem kell hajnalban továbbindulni, s ekkor a reggeli órák sokat számítanak (kb. 8-ig). Éjjel nagy élvezet a gyíkok, pockok surrogását közelről hallgatni, a különféle madarakat és a szarvasbőgést hajnalban. (A kutyaugatást már nem olyan kellemes.) Én azt tapasztaltam, hogy a nagyvadak is könnyebben szem elé kerülnek, ha nem az út felől jövök, hanem onnan, ahonnan nem várnak.
Előzmény: csipkebogyo (145)
csipkebogyo Creative Commons License 2005.05.18 0 0 145

köszönöm a választ. kacérkodok a gondolattal, hogy a nyáron kipróbálom ezt a fajta túrázást (erdőben alvás..stb), bár én elsősorban most a Börzsönyre koncentrálok, de a Mátra, Bükk is vonz.

És mennyire tartalmas, nyugodt az alvás ilyen körülmények között? Bár ezt embere válogatja, de Neked mi a tapasztalatod?

Előzmény: Nemo (144)
Nemo Creative Commons License 2005.05.16 0 0 144

Kedves Csipkebogyó!

Szerencsére mikor én ott jártam (áprilisban), még nem voltak szúnyogok. Ha máskor vannak, csak a fejemre húzom a hálózsákot, és aprókat lélegzem egy kicsiny lyukon. Sátrat soha nem viszek, elvégre ez mégiscsak nemzeti park, és a Bükkben van fedél bőven, ha netán elered az eső: barlanglakások, üregek, kunyhók, vadetetők... Érdekes, a Bükkben elég keveset szenvedtem eddig az alvással. Finom hűvös idő van még nyáron is, nem izzadok a meleg zsákban. Azt hiszem, még ez sem törvényes, de nekem tiszta a lelkiismeretem, mert a BNP sokkal nagyobb gazságokat eltűr a területén, pl. e topikban az utalást a Hársasvárra.

Előzmény: csipkebogyo (143)
csipkebogyo Creative Commons License 2005.05.15 0 0 143

Üdv Nemo!

 

hogy oldod meg az alvást az erdőben? hálózsákkal a szabad ég alatt?nem zavaróak a szunnyogok?

Előzmény: Nemo (141)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.12 0 0 142

Köszi az infokat!!!!

Már alig várom a júliust hogy menjünk már...van aki a tengerparton szereti süttetni magát, én meg a hegyekért vagyok oda :))

 

Remélem jó időnk lesz majd és sokat tudunk tekeregni arra, meg persze vonatozni..

Egerszalókon volt esetleg valaki mostanság? Tudom hogy az a túoldal, de majd mennénk át termálozni, csak sajna építenek oda egy gigaszállodát, oda a hangulat :((

Előzmény: Nemo (141)
Nemo Creative Commons License 2005.05.10 0 0 141
Kedves Evee!

Van Bükkszentkeresztről egy szép hurok, sajnos a vége emelkedő. Le kell gurulni a Lófő-tisztásra, aztán Dorongos, és onnan délnek az erdészeti úton, melynek jelzése ugyanúgy zöld bicikli, mint a másiké. Nem lejt végzetesen, és ugyanúgy Sálynál ér véget, mint az, ami Bekénypusztán megy át. Időnként zárva van, vadászat miatt. Gyönyörű! Visszafelé nagyot kell mászni a másik úton. Ez végig aszfaltos, vagy legalábbis az volt valaha.

A Hór-völgyet is színezni lehet egy kis kitérővel: Bükkszentkereszt - Hollóstető - Répáshuta (idáig emelkedő) - Balla-völgy - Hór-völgy - Bodzás-rét - Lófő-tisztás - Bükkszentkereszt. Ez helyenként rücskös, murvás.

A fennsíkról is tudok egy alternatív lejövetelt: Bükkszentkereszt - Lusta-völgy - Nagy-Hárs (katonai objektum?) - Borókás-teber környéke - Jávorkút - Kecskeláb-rét (füves út, elvileg tilos kerékpárral) - Sugaró (innen egy igen darabos, de kerékpárosan jelzett murvaút megy lefelé) - Hollóstető - Bükkszentkereszt. A vége ennek lejtő.

Esetleg érdemes megnézni még Miskolc felé: Bükkszentkereszt - Bükkszentlászló fölött - Nagy-kőmázsa környéke - Régi kőbányák - Miskolctapolca. Ez nem jelzett kerékpárút. -- Lehet Kékmező felé is kerülni ugyanezen az úton, ott útba esik a Leányvár, majd innen szintén Miskolctapolca.

Fehérkőlápára ki lehet ruccanni kerékpárral is, és ugyanott vissza.

Sajnos nincs nálam térkép, emlékezetből ennyit tudok.
Előzmény: Törölt nick (136)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.09 0 0 140
Nem feltétlenül aszfaltost...a Hór völgye sem arról híres :)) vegyesen lehet benne minden...

A meghalást úgy értettem, hogy egy átlagosan edzett ember meg tudja csinálni egy nap alatt a túrát :) csillagtúrázunk, a kiindulópont és a cél mindig Bükkszentkereszt..

A lejtőkön lefele témát sajna ismerjük már, mivel egyikünknek nem volt bukója tavalyelőtt és sikerült kb 40-50-es tempóban megfejelnie a műútat, én meg hívhattam a mentőt... azóta már van bukója, de nem nagyon hajlandó hordani. :( Amúgy én inkább a lejtőkön parázom mint a mászáson, pedig a bringaszervízben megnyugtattak hogy semmi baja a bringámnak...
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (138)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.09 0 0 139
Remek!!! Figyelni fogom!!!
Remélem a srácok nem kapnak hülyét hogy megint kisvonatozni kell miattam :)) Majd csinálok megint jó sok képet, meg videót.
Előzmény: Woodyka (137)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.05.08 0 0 138
Ha jól értem, aszfaltost keresel? Meghalni nem az emelkedőkön szzokás, hanem a lejtőn, ha rossza kerékpár műszaki állapota vagy figyelmetlenül vezetik. :-)
Előzmény: Törölt nick (136)
Woodyka Creative Commons License 2005.05.08 0 0 137
Csak egy tipp: idén ne (csak) a lillafüredi kisvasúti vonalon menjetek, ha lesz menetrend szerinti közlekedés, akkor a mahócai vonalat nagyon nagyon ajánlom.
Kilián északról indul az is (ahogy lillafüredre is), elvben 9 körül és du 2 körül a második.
Érdemes kimenni!!!

De ha nem lesz menetrend szerinti járat, de a pálya nem teljesen járhatatlan, hát sikerül kifognotok egy különvonatot is akár ;-)

(Elég hozzá ezt a topikot figyelni;-) )

Üdv
Előzmény: Törölt nick (136)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.08 0 0 136

De jó hogy megtaláltam azt a topicot :)

Idén is a Bükkbe megyünk nyaralni, pontosabban Bükkszentkeresztre, harmadik alkalommal.

Onnan tervezünk majd néhány bringás túrát ismét, aki tud jó útvonalakat ajánlani, ne kíméljen! :) Meghalni nem szeretnénk, de azért lehet benne egy két kisebb emelkedő is. :)

 

Amik idáig voltak kb, persze nem biztos hogy pontosan be tudom definiálni:

 

- Miskolc Tiszai Pu -> Bükkszentkereszt a rövidebb úton (Diósgyőr felé),  előszőr bringával mentünk fel, lévén más lehetőség nem volt :)

- Bükkszentkereszt -> Sály -> Cserépfalu -> Hór völgyén végig -> Bükkszentkereszt

-Bükkszentkereszt -> Lusta völgy (ha jól emlékszem) -> Olaszkapu -> vissza Hosszúrétig és egy lezárt erdészeti úton mentünk le a Miskolcot és Egert összekötő útra, majd onnan vissza Bükkszentkeresztre

 

Természetesen voltunk Lillafüreden (nem bringával), oda-vissza végigmentünk a kisvasúton :) Ez lesz idei kirándulásunk csúcspontja megint, legalábbis nekem, a többiek nagy örömére :o)))

 

Ha még eszembe jut, hogy merre jártunk, megírom, csak nincs most nálam térkép, azzal könnyebb visszaemlékezni :)

Persze az említett túrákat ajánlom bárkinek szeretettel, mi nagyon élveztük, bár volt amelyik kalandosra sikeredett. :))

 

Ja, kb. júliusban megyünk, szóval van idő még gondolkozni hogy mit nézzünk majd meg :)

 

geo-elvont Creative Commons License 2005.05.04 0 0 135
Biztos nem az, mert "vele" is találkoztam, én is a spirálost használom és az jobb oldalra esik ha Cserepes-kő felől megyünk. Érdekes, pedig  tuti gyakran járnak arra (barlangászok?) mivel egy jól kivehető ösvény is vezet oda.
Előzmény: Woodyka (134)
Woodyka Creative Commons License 2005.05.04 0 0 134
Kálmán réti zsomboly? Nálam arra felé jelez egy ilyet a turistaatlasz, a spirálos könyvecske.

Üdv
Előzmény: geo-elvont (133)
geo-elvont Creative Commons License 2005.05.04 0 0 133
Tegnap Csepereskőnél jártam, onnan Z négyzeten mentem tovább Kálmán-rét felé, bal oldalon még a fenyves előtt találtam egy barlangot de a térképeimen nem szerepel. Kialakítása hasonló a Csókási bg-hoz, ugyanúgy fa van benne elhelyezve a könnyebb lejutás miatt, azért egyedül nem próbáltam ki ;) Van valaki aki esetleg tudja a nevét?
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.04.22 0 0 132
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=43699202&t=9006401

? :-)
Előzmény: Nemo (131)
Nemo Creative Commons License 2005.04.22 0 0 131
Láttátok a bankut.hu-n a webkamerás képet? Négy centi hó, és a közepén egy kis szerpentin, talán csúszásnyom... Érdekes.
Woodyka Creative Commons License 2005.04.19 0 0 130
Örömmel látom megmozdult valami s kezd elindulni a topik, reméljük a legjobbakat!!!

Sziasztok!
berger7722 Creative Commons License 2005.04.19 0 0 129

Hét végén egy laza séta a fennsíkon a szép időben és erre mit látok, hatalmas gruppenszex csoportok a Három-kő csúcsán:-)))

 

 

vbalage Creative Commons License 2005.04.16 0 0 128

Ma végigmentem a Csondró és Nagy-Szállás-völgyön.

Képek itt:

 

http://kep.tar.hu/vbalage/50041957

tmbg Creative Commons License 2005.04.12 0 0 127
A geocaching.hu oldalon talált engedélyek szerint úgy értem, hogy a szigorúan védett területeken leginkább a költési időszakban (február-június) indokolt a tiltás a gyakorlatban.
Előzmény: vizes zsemle (120)
Nemo Creative Commons License 2005.04.11 0 0 126
Persze. Elég lesz a nevem valahová az elejére. Azt hiszem, a bukk.info-nak is ígértem képeket. Légy jó egészségben, és kívánom, hogy még az idén lásd folyni az Imót! (Ez lehetne afféle saját fejlesztésű szállóige is; a turisták, akikkel találkoztam, így szóltak felőle: "jön," "megjött" az Imó, "derekasan ad," stb.)
Előzmény: Woodyka (125)
Woodyka Creative Commons License 2005.04.11 0 0 125
Nemo, szuper képek!

Hú de irigyellek, főleg hogy meló miatt nyilván egyik helyre se fogok eljutni.

Egy kérdésem/kérésem lenne, az általad készített képeket valamilyen általad megadott jelzéssel felhasználhatnám a weboldalam képgalériájában?


Előre is köszi!

Woodyka
Előzmény: Nemo (124)
Nemo Creative Commons License 2005.04.11 0 0 124
Hej, az ftp még mindig nem megy, de a
www.tar.hu/nemo/BUKK.HTM
címre feltöltöttem a beszámolót, melyről a hivatkozások átmutatnak a fw.hu-ra. Idővel tán a már közölt cím is élni fog.
Nemo Creative Commons License 2005.04.11 0 0 123

Szia, SK!<br><br>

 

Hehe, én csak ezeket a biztos helyeket ismerem, a gyalogtúra-útvonalakat te biztosan sűrűbben járod... Most is láttam az út mentén vagy öt vadetetőt, mindegyiknak új, hullámos teteje volt, még tíz évig lakhatók. Egyébként csak akkor bújok be alá, ha esik az eső. Szép volt a táj, csak eléggé rohantam. Úgy tűnik, a fw.hu nem enged semmit feltölteni, ezt a szép, ízléses topikot meg nem akarom elrondítani a hevenyészett túraleírás idemásolásával, tehát elég legyen egy részlet:<br><br>

 

<font size=0>Jó sokat mérgelődtem a Cartogra-<i>piha!</i> nevű kiadón, amely a rossznyelvek szerint csak sanda reklámfogásként írja oda az atlaszára, hogy "az észrevételeket köszönjük, a térképet folyamatosan javítjuk." Felszíne alapján az út ugyan frissnek látszott, de az átereszek mohossága, a hegyoldalbéli vágásfelületek állapota jó pár évesnek mutatta. A mellékelt térképrészleten megpróbáltam iránytűvel felmérni, majd emlékezetből berajzolni a tényleges útvonalat (világoszölddel). Egy kanyarban, mikor északon feltűnt a Bél-kő, nagyot kiáltottam a meglepetéstől: sehol a szenvedés, fényképezéssel együtt is csak két óra, és szinte már célnál vagyok! S hogy az ebédlőasztalul szolgáló rönkök mellé némi közzétehető információval is megkínáljon, az erdőgazdaság egy emlékkőre kiírta:<br><br>

 

<p align="center"><b><font color=#000099>KÁLMÁN-HEGYI ÚT</b><br><br>
a 2500. km.<br>
korszerű erdészeti burkolt út<br>
épült: 1987&#150;91.<br>
Tervezte és építette:<br>
a Mátra-Nyugatbükki Erdő- és<br>
Fafeldolgozó Gazdaság.<br>
SEE Erdőfeltárási Szakosztály<br>
1991.</font></p>


<br><br>

Ezen muszáj volt elgondolkodni (azon a szégyenen túl, hogy a Cartographiának 2002-ben sem volt tudomása erről az útról): az "erdőfeltárás" ebben és a megelőző évtizedekben helyeződött át végleg a kisvasutakról a dózerutakra. Mindkettő alkalmas a turisták szállítására. Az előbbieket a tolvaj, a rozsda és a gazdasági nehézségek pusztítják, az utóbbiakat jószerivel csak az időjárás. Végül úgy döntöttem, örülni fogok: elvégre a kisvasút maga nem, s vágányvonala is csak tereprendezés után alkalmas biciklizésre (feltéve, hogy lesz rá pénz).</font>

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (121)
Nemo Creative Commons License 2005.04.11 0 0 122
Emberek! Működnek a források, fussatok! Vörös-kői 120 cm, Imó közepes bőségű; egy hete még jobb lehetett, még a vörös-kői felső is üzemelt! Képek a szokott helyen, ha a technika lehetővé teszi, hogy a szöveget is feltegyem: orszagcsavargo.fw.hu/0504BUKK.HTM. ---- Sajnos az Ablakos-kő-völgyben most nem jártam, de az Elza-lakot egyáltalán nem találtam a Cartographia alapján.
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.04.08 0 0 121
Ha egyszer ott akarok aludni, biztos tőled kérek tanácsokat, annyira ismersz mindent.
Előzmény: Nemo (118)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!