Keresés

Részletes keresés

ehead Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5297
Nem igazán értem (de sejtem: reklám) miért húzogat alá bizonyos szavakat a fórum, nekem nem volt szándékomban semmit kiemelni, abból, amit írtam.
Előzmény: ehead (5296)
ehead Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5296

Köszi az infót, megnéztem ki mit írt Katica néniről.....
Mondjuk képeket nem találtam az apartmanjairól, meg pontosabb leírást sem talál.
A jelenlegi árai, amit telefonon mondott: 15+1 EUR/fő/nap , ha van szabad helye, de nekünk spec. 10-11 napra nem tudott volna kiadni, mert le vannak foglalva a szobák, de ha lenne is néhány napra helye, akkor sem tengerre néző az emeleten, vagy valami udvariról beszélt.....No ez érdekesen hangzott, így nem is nagyon erőltetjük azt hiszem a dolgot, mert még véletlenül sem szeretnék valami átlagon aluli szállást befoglalni látatlanba......akkor inkább szállásfoglalás nélkül indulunk útnak és majd bérelünk olyant amilyen lesz, meg amilyen tetszik zsákbamacska nélkül. Az hogy most 15 vagy 20-25 EUR/ fő/nap  lesz az ár az nálunk nem elsődleges szempont.
Viszont az szempont hogy legyen egy alap színvonal. (nekünk alap: légkondi, víz, áram egész nap, tisztaság és nem lestrapált berendezés, értem ezalatt, hogy az ágyon aludni is lehessen és ne hátfájással ébredj a rossz, már 10 éve is kifeküdt matrac miatt)
Ha valaki esetleg tudna ajánlani Kotorban igényesebb apartmant, akkor azt megköszönném. Ha képek is lennének hozzá annak meg különösen örülnék!

Mindenkinek jó nyaralást Montenegroban aki még ezután indul csak!
Mi 5 nap múlva megyünk, de majd beszámolok róla, hogyan sikerült.

Előzmény: H_G (5285)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5295
Ha a fejetekre álltok én akkor is megyek,mert nekem megfelel így is.Akinek meg nem az nem megy.Ennyi.
Előzmény: m0szatka (5292)
m0szatka Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5294
A szerbekkel kapcsolatban nekem is ez jött le, mintha amolyan gyarmatuk lenne Montenegró, úgy kezelik...
Előzmény: szervezkedő (5289)
cserkó30 Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5293

Szia Hümi!

Jaj, úgy megörültem a válaszodnak! Hihetetlenül jó ez a fórum! Igen oda megyünk az Adria Ap-ba! Mit tudsz mondani róla? Volt víz- vagy áramkorlátozás? Az ap. tuti megfelel, nem hiszem hogy rosszabb lenne, mint 4 éve Görögországban. A sok lépcső nagyon gáz? A Mogren úgy tudom fizetős strand, mennyi megírod? Nagyon sokan voltam a Mogrenen? Köszi előre is. Visszaolvasom a hozzászólásaidat is. 

Előzmény: Hümi (5290)
m0szatka Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5292
Sokan ezzel a "minálunk"-al jöttök, amit annó én is elhittem, de ez nagyságrendekkel más. Komolyan mondom hazafelé, meg így utólag, Magyarország Svájc szemét szempontból Montenegróhoz képest. A kis falukról már nem is beszélve, pont, hogy Budapest a legkoszosabb, de még az sem fogható Montenegróhoz. Ami még megdöbbentett Sutomore-ban, az a forgalom okozta szmog, esküszöm, hogy majdnem rosszul lettem!

Ha már Csakamunka - aki nagy Montenegro rajongó - is azt írja nagy kosz van, akkor el lehet hinni. Engem gyermekkorom óta arra neveltek, hogy soha sehol ne szemeteljek, minden apró kis szemetet táskába rakok (ha nincs szemetes) és hazaviszem.

Egyszer Budapesten láttam egy brutál szemétséget! Egy kis pöcs gyerek befalt a meki kajáját a BKV buszon, majd a zacskót úgy benne minden maradék szemetestől kidobta az ablakon, a járdán sétálók nyakába. Nálam ez volt a csúcs. Mondjuk kapott is vizet rendesen a buszon utazóktól. Na az tuti, hogy az ő komplett családfájában nem volt gyerekszoba...
Előzmény: Törölt nick (5287)
alliscagrav Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5291

Potika,

vasárnap jöttünk haza, nem csinálták meg azt a szakaszt, elég gáz.

Plusz aki Bosznián át megy, legyen zöldkártyája, mert kérték, noha elvileg különegyezmény alapján nem kell. Ha nincs, 30 EUR 3 napra.

Előzmény: potika (5286)
Hümi Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5290
Hali!

Mi három hete jöttünk meg. Budva, Adria apartman. Az Avala fölött. Lehet, hogy ti is ott lesztek? Mi voltunk a Jaz strandon is, de a Mogren nekünk sokkal jobban bejött. Már két évvel ezelőtt is ez volt a kedvenc strandunk. Tisztább, és összehasonlíthatatlanul hangulatosabb a Jaz-nál.
Előzmény: cserkó30 (5288)
szervezkedő Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5289

Szemét ügyben szerintem úgy a helyiek, mint a túristák is felelősek. Állami részről szerintem a szándék él. Ezt abból gondolom mert Sutomore és környékén zsír új narancssárga Mercedes Atego kukásautók rohangálnak. Én júniusban figyeltem, hogy naponta legalább 2 alkalommal ürítik az út melletti nagy konténereket. Ide igazából bárki könnyen leteheti a szemetét. Mindenkinek kell fizetni valami kis adót amiben benne van a szemétszállítás díja is ez valami 35-40euro/év. Tehát a lehetőség adott. Itt azért van szemét mert az emberek fejében nem olyan értékrend van mint a miénkbe. Nálunk az utcába van 2 podgoricai szomszéd és van több belgrádi. A belgrádi eldobja a szemetét amikor kinyitja a kocsi ajtaját a podgoricaiak meg másnap összeszedik. Én biztos azt csinálnám a helyükbe hogy egy egész nyáron gyüjteném a szemetüket-amit eldobálnak, az utolsó éjszaka meg beönteném az ajtójuk elé. De én már csak ilyen paraszt vagyok.

Nálam a kapun belül van egy kuka ahonnan naponta levisszük a konténerbe  a szemetet. Az egyik szomszédnak nagyon tetszett, az ötlet és ő is csinált magának. Csak benyúlsz a kapun és bedobod az autóba. Ez ott újdonság! Azt mondták én európai vagyok a belgrádi szomszád pedig balkani.

De szemét itthon is van, csak tessék annyira kritikusnak lenni itthon is mint ott amikor nyaralsz!!!

cserkó30 Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5288

Sziasztok!

 

Mi aug. 24-én indulunk Budvára, nem kocsival. Már évek óta készülünk Montiba nyaralni. Úgy hiszem a fórumot olvasva jobb lett volna, ha 2-3 évvel ezelőtt sikerül eljutni, mert akkor még nem lepték így el a turisták és a szemét. Remélem azért a sok ember és a szemét ellenére is sikerül jó helyeket találnunk és nem kell majd csalódnunk...

Bíztassatok vmi jóval! Azt hiszem a Jazz strandra fogunk menni, még ha 2,5 km-t kell gyalogolnunk is. A mi szállásunk az Aval Hotel felett lesz, a Mogren strand lenne legközelebb, de az tuti zsúfolt lesz még aug. végén is. Na, majd meglátjuk... Tudja vki hogy érdemes-e a Becici felé tartó kisvonattal menni jó strandhoz? Vmi javaslat lenne vkinek?

 

Köszike!  

Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5287
Na jó,de én inkább a strandok és a városok szemetesére gondoltam.Minálunk is szét lehet nézni egy eldugott falu környékén itt sem lesz a helyzet jobb.Vagy néha elég egy útmenti tanyára benézni.
Előzmény: csakamunka (5284)
potika Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5286
Ment valaki mostanában Bosznián keresztül Foca - Hum felé, és Stepan Polje-nél lépte át a montenegrói határt ? Azt a 20 kilométeres szakaszt a határ előtt megcsinálták már ?
H_G Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5285
Ha rákeresel itt a gyorskereső funkcióval, elég sokat írtunk már róla -- jót is, rosszat is. Nekem nem nagyon jött be a stílusa (ezt is leírtam már), elég indiszkrét; mások uezt aranyos közvetlenségnek értékelik...
Előzmény: ehead (5283)
csakamunka Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5284

Azért az útmenti pihenőben hagyott /vagy ott levágott/ birkahulladékot biztos nem a turisták tették oda. /nagyon büdös volt+a legyek/ .Ja és a kidobott mosógépek,hütőszekrények. Tudom itt is van de biztos nem a turisták teszik le.

Az a birkafeldolgozó szörnyü volt Bar és Ulcinj között egy pihenőben.Fényképezni akartam de menekültünk. Következő évben megálltunk ugyanott és ugyanaz volt.

Ja van fényképem pl. Ulcinjban mindenféle vashulladékról /biztos nem turista/.

Ha kell felrakom a szemetes képeket mert van több is pl. olyan helyről ahol nincs turista.

Előzmény: Törölt nick (5282)
ehead Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5283
Én is bekapcsolódnék a témába, mivel mi is Montenegroba készülünk nyaralni!
Szóval szeretném megkérdezni H G, hogy Katica néni akit írtál, ő Kotorban van? Mert akkor már ajánlották nekem ismerősök, hogy nála érdemes megszállni. Csak sajna teltházas abban az időben, amikor mi megyünk......
Tudnál esetleg képeket felrakni vagy több infót is adni a Katica néni féle szállásról? Ha esetleg máskor is arrafelé járnánk....
Előzmény: H_G (5277)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5282
Valóban ,azt el kell ismerni,hogy nem a Montenegrói emberek hagyják maguk után azt a rengeteg szemetet.Ennyi turista szemetének az elszállítása sokkal fejlettebb,gazdagabb országnak is feladná a leckét.
Előzmény: nenszy2 (5276)
yugo Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5281

Sziasztok

Herceg Noviból szerdán értünk haza,és mondhatom nagyon jól éreztük magunkat.Bosznián keresztül mentünk,és úgy is jöttünk hazafelé is.Odafelé nagy kerülöt kellett tennünk pedig 20 km-re voltunk,mivel lezárták az utat mivel sziklarobbantás volt,ezért Horvátorszégon kereszül bentünk.A kedves horvát határör nagyon aggatta a körmét velünk mert Szerbia táblás az autónk,de amikor meglátta az útlevélben hogy mind Magyarok vagyunk rögtön elengedett bennünket azzal a megjegyzéssel,hogy látszik is rajtunk hogy nincs "szerb pofánk" :D Visszafelé elég gáz volt az út Boszniában.Délután utaztunk visszafelé,és elég sok tehénnel találkoztunk az úton,1-et majdnem el is üttünk.:))Mire besötétedett esett az esö és az utra mosott sok kő törmeléket,ami nemegyszer buffant az autó alján mert sok helyen ködös volt az út ahogy az aszfaltról párolgott a csapadék,és így nem vettük észre a köveket.

Uzsicenél a nagy pihenőhelynél akartunk pihenni,de éppen beálltunk a parkolóba hogy megkávézzunk amikor valami akkorát durrant (ez este 11 körül volt),hogy az autóba majdnem behasaltunk,mert azt hittük bomba volt,közben mint kiderült vagz 30 méterre tölünk lecsapott a villám...:D Ki sem szálltunk,mert elment az áram,de végül is szerencsésen hazaértünk.

Jövőre is biztosan Herceg Noviba fogunk menni,mindannyiunknak nagyon tetszett.Szuper volt a szállásunk,és az árak se magasak.Gyönyörű volt a Plava Spiljában,azonkívül hogy a kishajónk után kellett ordítva usznunk mert az idióta kapitányunk (ha lehet kapitánynak nevezni) elfelejtette hogy mi is vele jöttünk,és majdnem ott hagyott bennünket a barlangban,már a nyilt tengeren állt meg 20 méterre a barlangtól,mi meg usztunk utánna...:D Mamula is tetszett,nem is tudtam hogy az osztrák-Magyar monarhia építette,és még 1 vérat amit szintén ők épitettek,de az Oroszok már azt is megvásárolták,mint annyi mindent Montenegróban:)A kkor még láttam azt a kis szigetet amit Ralph Schumaher vett meg,Zsanyicetől pedig többet vártam...Szebb volt a strand ahova mi jártunk minden nap.Ez a strand Meljineben van a sétány után a sziklák mögött,apró kavicsos és nagyon szép tiszta a víz.Igazán meglepett,és jól esett hogy ilyen sok Magyar turistátláttam,volt is egy humoros helyzet amikor 2 csaj arról tárgyalt Magyarul,hogy milyen jó volna ha lelöknének a gumimatracról,és elvennék tölem...Eléggé meglepödtek amikor Magyarul visszaszóltam nekik,volt pirulás-vihogás...:))

m0szatka Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5280
Hát igen...

Zeg69: Úgy látom nagyon jó helyet fogtatok ki! Gratula!

Mi már úgy vagyunk vele, hogy mivel ennyire nem jött be nekünk nem kockáztatunk. Talán, ha megúnjuk a világ többi országát, akkor újra meglátogatjuk, de nagyon pici a válószínűsége. Az ország szép nem kétség, de szerintem mértéktelenül bánnak vele, teszik tönkre, s ezt nem lehet mind a turistákra kenni. Ha a földön van 10 nájlonzacskó, akkor könnyen odapottyan egy 11-edik, ha viszont nem lenne ott az az első 10, akkor talán nehezebben pottyanna oda az az 1 is.

Amúgy brutális volt az emberek lazasága. A szállásunk tulajdonosa a padlásszinten a folyosóra fel akart szerelni egy órát, majd mikor feljött látta, hogy csavarhúzó is kell. Elmondta, hogy ez a gondja, és szépen lesétált a csavarhúzóért, lassan visszabotorkált újra. Aztán kiderült, hogy nem rendes csavarhúzó kell neki, hanem csillag, megint elmesélte (mivel a teraszon ültünk épp), majd újra lesétált, de már csak másnap jött vissza. ;) Egy napra elég volt két lépcsőzés, a csavar pedig megvárta. ;)
Előzmény: bornew (5279)
bornew Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5279
Abban a dögmelegben, amit mostanában mi is megtapasztalhattunk, szerintem a Paradicsom is elviselhetetlen víz és klíma nélkül. Én megértelek. De azért nagyon szép országnak tartom!
Előzmény: m0szatka (5275)
Zeg69 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5278
És íme a képek:Tara kanyonAz erkélyKilátásVila KasselUtjehaTetőteraszÖböl a ház elött
H_G Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5277
A hagyományos fehér kőből épült, zsalus ablakú házaik remekül hűvösek, azokban klíma nem is kell, csak ha modern építésűbe mész. És nagyon sok házban fölkészültek az akadozó közművekre egy átmeneti víztároló-tisztító berendezéssel (Katica néninek is van), sőt az aggregátor sem ritka.

De legfontosabb, hogy hamar átvegye a ember a helyiektől a mentalitást, egyfajta derűs önmegvetést -- ha sikerült, már belemehetsz olyan helyzetekbe is, amikhez itthon túl kényes lennél, és mégis nagyon tudod élvezni az ott-tartózkodást (sőt az életet magát).
Előzmény: m0szatka (5275)
nenszy2 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5276
hali.
most kezdtem el olvasgatni a fórumot,és ahogy látom a legnagyobb gond a szemét...ha montenegroban is belenne vezetve, az ugymondd "szemétpénz", mint pl. horvátországban,tuti,h jobban foglalkoznának a problémával...
a házunk melett 1 kis forrás folyna,ha a turisták nem dobálnák folyton tele szemetükkel,hanem pár méterrel többet sétálnának és az erre kijelölt helyre vinnék...nem 1szer mentem el és szedtem össze azokat a nagy zacsikat ,amit partra menet leengednek csak maguk mellett.
mert hidjétek el az itteni emberek is (akármijen balkáni is a gondolkodásuk!) törekednek a környezetüket nem szemetelni!!!
gondolom ti is ügyeltek,h otthon nem az utcátokban dobjátok el az összegyült szemetet,hanem az arra kijelölt helyre...
kb. ennyi remélem nem gond,h elmondtam véleményemet...
m0szatka Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5275
Képzeld el, hogy tetőtérben laktunk, dög meleg volt este is, reggel szeretnél megmosakodni, de nem tudsz... este hazaérsz, kimelegedve, ragadsz a víztől, szeretnél megmosakodni, de nem tudsz, mert nincs víz, és nem is látni a fürdőszobában, még jó, hogy vittünk pár lámpát, köszönhetően a fórumnak. Ja, és egyszer-egyszer elmegy romantikának, de naponta! Csak az első 3 nap nem volt ilyen gond. Az alap higéniai elvárásokat azért jó lett volna elérni, mégsem egy lakatlan szigetre mentünk.
Előzmény: Zeg69 (5271)
moncsa03 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5274
Egyáltalán nem gondolod "naivan". Biztos, hogy épülni és szépülni fog!
Én a helyetekben biztos "belevágnék".
Előzmény: bornew (5270)
moncsa03 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5273
Ha nem is kimondottan Perast ( megnézni meg kell! ), de a Kotori-öböl biztos jobban tetszett volna!
HG! Köszi, ezt a környéket már bejártuk sokszor, fürdeni gyakran jártunk Morinjba.
Nincs zsúfoltság a víz kristálytiszta ( csak kicsit hideg! ), a gyerekek imádták, rengeteg kagylót gyűjtöttek ott.
Inkább Budva és Ulcinj közötti strandok érdekelnének!
Előzmény: m0szatka (5269)
kajlov8 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5272
MNE 2007
Zeg69 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5271
Sziasztok!

Én nemrég jöttem haza Montenegroból 2 hét után. Remekül éreztem magam!!
A mások által írt negatívumokról: Tessék efogadni, hogy más nép-más kultúra!
Szemetes? -az. De nem mindenhol és nem mindig (tessék megkeresni a számtalan nevesincs öblök egyikét.Néha nincs áram? Szerintem akár romantikussá is tehető az
este egy gyertya mellett borozgatva , beszélgetve. Nincs víz? Tessék kihasználni amikor van. Szerintem aki görcsösen ragaszkodik az elvárásaihoz és nem tud alkalmazkodni , az nem fogja jól érezni magát (de máshol sem) Ahol az emberek hozzáállása pozitív, ott
a legtöbször a körülmények csak másodlagosak.
Egyéb tapasztalataim:
Odafele Szerbián át mentem, persze nem úsztam meg büntetés nélkül (pedig becs.szóra minden közlekedési szabályt betartottam.) Hazafelé Bosznián át jöttünk, az nekem jobban bejött. Montenegroban az első megálló
a Tara kanyon volt (Csoda!!) Másnap irány a tenger! Szállást mi sem foglaltunk le előre,
szerintem felesleges. Igy ugyanis ott álsz és szálsz meg ahol szinpatikus (hely volt)
Mi Bar és Ulcinj között bukkantunk rá "Utjeha"-nevü falucskára .Tábla jelzi a lehajtót jobbra. Az apartmanház neve : Vila Kassel. Sajnos a neve nincs kiírva de a képekről
rá lehet ismerni. Pár szó az apartmanról: Néhány autónak van hely a ház alagsorában, de a ház elött is lehet parkolni. A kétszemélyes apartman (+1 kihúzható pótágy)
ára ottlétünkor 20 euro, a nagyobb(2*2+1) 40 euro volt. A tulajnő neve Monavera és tökéletesen beszél németül. Az apartmanokban van egy kis villany tűzhely,alap konyhafelszerelés(csak egy nagyobb kés hiányzott,azt vettünk aztán otthagytuk.),hűtő,zuhanyzó kb. 50 literes boylerrel, angolwécé, terasz. Figyelem! Az áram eléggé instabil
90V és 120V között mértem, de minden szobában volt a mosogató alatt egy 220V-os stabilizátor készség amiről remekül működött minden (akkutöltő miegyéb).
A két hét alatt 2-szer ment el az áram (20h-08h).Ennek negatívuma, hogy ha nincs áram, nincs víz se mert szivattyú nyomja fel a ciszternából.Áthidaló megoldásként két 5 literes ásványvizesbentároltunk vizet. Van még egy óriási közös tetőterasz is asztalokkal,székekkel, nyugágyakkal.Légkondi ugyan nincs, de a szél állandóan fúj. Este nagyon kellemes. A háztól 50 méterre van egy pici öböl, ahol nem volt tömeg, és viszonylag tiszta.Mi 12 napot laktunk itt teljes megelégedésünkre.

Az esetleges kérdésekre szívesen válaszolok.
bornew Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5270

Moszatka!!!! A képek gyönyörűek!!!! Ez az ország gyönyörű!!!!

Szomorú, amiket meséltél, mi most utaznánk először (a feltételes mód csak azért mert még se pontos utiterv, se szállás), elrettentőek a tapasztalataitok, viszont én páratlan képeket látok Montenegróról, nem hiszem, hogy ki bírom hagyni!

Úgy gondolom, lehet, hogy naivan, hogy az elkövetkező években nem leépülni fog, hanem a külföldiek felfedezik a benne rejlő lehetőséget, felvásárolják az ingatlanokat és valószínűleg nagyon sok minden fejlődni fog. Kérdés, hogy akkor is ennyien megengedhetik-e majd maguknak, hogy oda utazzanak. Nem valószínű...

m0szatka Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5269
Ez a Perast lett volna valószínűleg a nekünk való.

A képeket vállogattam, és sokszor igyekezni kellett, hogy ne legyen szemét, vagy valami más csúf a képen, nem mindig sikerült.
H_G Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5268
Ilyen fotókkal nem fog sikerülni lebeszélned az utazókat Montenegróról :)

Előzmény: m0szatka (5262)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!