Keresés

Részletes keresés

zenefaloo Creative Commons License 2013.07.02 0 0 1300

Még soha nem voltunk Szlovéniában. Most júliusban megyünk a párommal. Ljubljanával kezdünk, aztán jön a tengerpart. (Most Bled, Maribor, és Postojna kimarad.) Portorozban fogunk lakni. Igazából az érdekelne, hogy a tengerparton milyen településeket érdemes megnézni. Azt tudom, hogy Pirant tartják a csúcsnak. Illetve szerintetek Ljubljana hány napos város? 

Melix Creative Commons License 2013.06.27 0 0 1299

Sziasztok!

 

Most készülök egy kis kirándulásra a Júliai Alpokba és az lenne a kérdésem, hogy lehet e ott kint Via Ferrátához felszerelést béreln? És ha van valakinek tapasztalata a Jof di Montasio megmászásában és tudna mesélni, azt is megköszönném :)

 

Kösziiii :)

honTi Creative Commons License 2013.06.23 0 0 1298

Mi a Vintgart egészen kényelmes tempóban oda-vissza másfél óra alatt bejártuk (és odajutni is könnyű, Bledből negyed óra az út autóval), szóval nyugodtan lehet más programot is tervezni arra a napra, amikor megnézitek. Mi a Pericnik vízeséssel kötöttük össze, mert Bled felől az esik ebbe az irányba, de ott azért kell mászni is egy kicsit felfelé, úgyhogy nektek nem biztos, hogy ez jó tipp...

Előzmény: Yager001 (1295)
Yager001 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 1297

Köszi Léna, jó pihenést! 

Előzmény: Léna007 (1296)
Léna007 Creative Commons License 2013.06.22 0 0 1296

Szia Yager,

 

gyorsan írok neked, mert holnap mi elutazunk nyaralni (ha írsz vissza, azt már nem olvasom, csak 3 hét múlva.

 

A Vintgar-szurdoknál eléggé egyenes a terep, nem kell felfelé mászni, csak az egyik végében van egy magaslat és ott egy ki étteremszerűség, talán 50 lépcsőfok. Nem emlékszem már nagyon, de ezt a párod is bírni fogja.

 

A Bohinj-tó körnéyke nagyon szép, csendes, festői, szép sétákat lehet tenni. Szerintem érdemes odamenni.

 

A többi kérdésedben  nem tudok segíteni, de még nézz be a blogomba, hátha találsz ott ötletet, ami megvalósítható nektek is, sok fotó is van, talán segít. (A jobb szélen látod időrendben a beírásokat és így tudsz sorrendben lépegetni.)

 

Szép nyaralást kívánok nektek!

 

üdv, Léna

Előzmény: Yager001 (1295)
Yager001 Creative Commons License 2013.06.22 0 0 1295

Üdv. Mindenkinek. Tegnap kitaláltuk, hogy kimegyünk a Bledi tóhoz pár napra.. (hétfőtől péntekig)ehhez szeretnék pár tanácsot kérni. A Párom 6 hónapos terhes, úgyhogy ennek megfelelően szeretnénk "túrázni".  Nem volt sok időm utána olvasni, hogy mit érdemes megnézni, és mit lehet bevállani terhesen.

 

A tavat és környként nyilván megnézzük. Terveztem azt is, hogy átevezek a szigetre egy "saját" csónakkal. Így van rá esély, hogy meg tudok mártózni :) Ezután a tó környékén sétálgatnánk, krémeseznénk...stb. Egy egész napot töltenénk el itt. Mit érdemes megnézni? Hol érdemes enni? Vannak "kihagyhatatlan" helyek? 

 

1 napot szánnánk a Vintgar-szurdokra (bár ez lehet sok). Kérdés, hogy mennyire megerőltető ez a túra? Kényelmesen sétálgatva, mennyi idő alatt lehet végig menni rajta? Olvastam valahol, hogy van "fent" valami pizzéria amit nem lehet kihagyni. Ezzel kapcsolatban van vmi tanácsotok? 

 

1 napra beterveztük a Bohinji-tavat is. Itt it érdemes megnézni...?

 

Mi a véleményetek? Mit érdemes kihagyni, vagy mit érdemes felvenni a listára? Autóval mennyire egyszerű mozogni a környéken? Parkolás a városban, fizetés a parkolásért...stb. Milyen árakra kell készülni? Kaja, ital, boltok? 

 

Előre is ksözönöm !!! 

 

 

 

 

 

pamag Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1294

Fogalmam sincs. Évekkel ezelőtt jártam arra.

De ha beírod a google keresőbe, hogy "public transport Slovenia", akkor kijön egy csomó honlap

https://www.google.hu/#output=search&sclient=psy-ab&q=public+transport+Slovenia&oq=public+transport+Slovenia&gs_l=hp.12..0i19j0i8i30i19.2239.11440.0.13212.25.14.0.11.11.0.92.1192.14.14.0...0.0...1c.1.16.psy-ab.-skna4V7-eA&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.47534661,d.bGE&fp=ed47927e7f0849de&biw=1280&bih=882

amit átböngészve valószínűleg találsz hasznos információt.

De szerintem megkérdezheted a szállást is, hogy mivel lehet hozzájuk eljutni.

Előzmény: Törölt nick (1293)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1293
Szia!

Még azt szeretném kérdezni,van-e busz közlekedés Bled Jezero vagy Podhom vasútállomásról.Mert amit kinéztem szállást 3 km-re van mind két állomástól.   Kösz szépen előre is.

Előzmény: pamag (1290)
Léna007 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1292

Szia! Köszönjük a képeket és a beszámolót és örülök, hogy a beszámolóm segítségedre lehetett.

Előzmény: honTi (1288)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1291

Igen kösz szépen,remélem jó ez az időpont mert julius 27-re szeretnék szállást foglalni.

Előzmény: pamag (1290)
pamag Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1290
Előzmény: Törölt nick (1289)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1289
Sziasztok!

Tudnátok segiteni abban hogy mikor lessz pontosan a Bledi napok.Milyen programok vannak a Bledi tónál olyankor.

Köszönöm előre is.

honTi Creative Commons License 2013.06.03 0 0 1288

Sziasztok!

Nemrég jöttünk haza párommal egy egyhetes szlovéniai (konkrétabban: Bled környéki) kirándulásról, amihez előzetesen sok hasznos tippet sikerült szereznünk a topik olvasgatásával, ezért szeretném megköszönni nektek az értékes beszámolókat, Lénának pedig a blogot is! (Esőből nekünk is kijutott rendesen, de nem panaszkodom, hozzá képest isteni időnk volt.)

Írok én is egy képekkel vegyített rövidke élménybeszámoló-félét, hátha a tapasztalatainkból mások is tudnak valamit hasznosítani, akik a jövőben ezt a vidéket célozzák meg.

Először is engedjetek meg egy jótanácsot: a kirándulásokhoz érdemes korán kelni! :) Igaz, mi eredendően nem teljesen önszántunkból tettünk így minden nap (a szállásunkon sem függöny, sem spaletta nem volt az ablakok előtt, ráadásul déli fekvésű volt a szobánk, szóval reggelente nem nagyon lehetett sokáig lustálkodni...), de volt ennek egy olyan előnye, hogy így rendszeresen sikerült megelőznünk a tömeget a különböző látnivalóknál. Így volt ez a Vintgar-szurdoknál (ami 8-kor nyit, és 9 után érkeztek a nagyobb csoportok, de akkortól szinte futószalagon), illetve a Savica-vízesésnél is. Utóbbinál a reggeli napsütésnek köszönhetően egy gyönyörűséges szivárvány látványát is élvezhettük!


 

 

A vízesés utáni programpontként a Vogelt terveztük be, itt viszont elkövettük azt a hibát, hogy nem vettünk retúrjegyet a felvonóhoz, mivel több helyen is olvastuk, hogy a hegyről gyalogszerrel is le lehet jönni egy jelzett túraútvonalon. Ez igaz is, amennyiben a túraútvonalat nem lepi be a hó. :) Hát, május közepén még belepte... Így viszont nem mertünk rajta elindulni lefelé (ráadásul a turistajelzések sem voltak mindenhol egyértelműek), szóval végül lefelé is felvonóval jöttünk – aminek erősen kihasználtuk a kapacitását, volt némi tömegnyomor rajta –, viszont így jóval drágább lett a kirándulás (2x10 euró a két egyirányú jegy, míg a retúr 13,5 euró lett volna). Fent egyébként mi nem találtunk olyan szabadtéri kilátóhelyet, ahonnan a tóra rá lehetett volna látni (leszámítva a felvonó ki-beszállóhelyét), ez egy picit csalódás volt. És mivel a kocsit a tó keleti végénél parkoltuk le (itt sajnos csak fizetős parkolóhelyet találtunk), oda a felvonótól még vissza is kellett sétálnunk. Na nem mintha ez olyan nagy baj lett volna (kb. egyórás túra a tóparti út mellett), csak a végére eléggé elfáradtunk, így a Mostnica-völgyet – amire idő még lett volna – inkább kihagytuk.

 

     

 

Bledben viszont nem szabad kihagyni a várat a programból, ne sajnáljátok a 8 eurót a belépőért, megéri! Természetesen elsősorban a pazar kilátás miatt. A múzeumban a legérdekesebbnek a nemzeti parkot bemutató nagyméretű dombortérképet találtuk, amelyre különféle tematikájú térképeket ill. műholdképet vetítenek.

 

   

 

Az egyik napra mi is beütemeztük a nagy autós körutat a nemzeti park körül, sajnos ehhez tényleg elég ramaty időjárást sikerült kifognunk. Jobb időben valószínűleg még több helyen megálltunk volna nézelődni, igaz, így is épphogy visszaértünk Bledbe alkonyat előtt, pedig ezen a napon is reggel 8-kor indultunk el. Bohinjska Bistrica után egy elég hosszú szerpentines úton lehet átkelni a hegyeken, így csak 10 óra körül értünk Most na Sociba, majd mintegy 1 órát eltöltöttünk a Tolminka-szurdoknál (ez szintén nagy élmény volt, ne hagyjátok ki!), délután 2 körül ebédeltünk Kobaridban (ekkor nagyon esett, a Kozjak-vízesést ki is hagytuk végül), majd megnéztük a Napóleon hidat (itt nem találtunk parkolót, úgyhogy épp csak vetettünk rá egy pillantást), és mentünk tovább a Soca mentén Bovec felé. Fél 4-kor értünk a Boka-vízeséshez (pontosabban az itteni hotel melletti parkolóhoz), amit szerettünk volna közelebbről is megnézni, de ez nem jött össze, mert eltévedtünk az odavezető kőtengerben... (Ld. a mellékelt képen.) Egy ideig úgy tűnt, valami ösvényfélén megyünk, aztán ennek egyszercsak vége lett, úgyhogy visszafordultunk. Már majdnem visszaértünk a hídhoz, amikor megláttunk egy (az út felől nézve) balra, félig a kőmező, félig a domb felé mutató táblácskát Boka felirattal, amit akár úgy is lehetett értelmezni, hogy az innen elég meredeken induló ösvényfélén kellene elindulni a vízesés felé. Na de ekkor már 4 óra is elmúlt, úgyhogy inkább indultunk tovább a körúton (a kisebbik emelkedőt választva) a Predil-tó felé. Rendkívül szép tájakon, elképesztő formavilágú hegyek közt vezetett az út (jó időben még szebb lehet, de Log pod Mangartom fekvése így is felejthetetlen), és este 6 volt már, mire megérkeztünk Kranjska Gorába, a Jasna-tavakhoz. Itt is csak egy negyed órát töltöttünk, és végül fél 8 körül értünk vissza Bledbe.

 

    

 

Egyéb napokon megnéztük még Kropát (megérte), Skofja Lokát (kevésbé), a Pericnik-vízesést (kötelező!, és érdemes az autópálya helyett a Radovna-völgy felől megközelíteni), illetve hazafelé jövet Ljubljanát is, amire nekünk elég volt 3 óra, beleszámítva a belvárosnak a Tivolitól való megközelítését is.

 

   

 

Ja, és persze megálltunk mi is megkóstolni a trojanei fánkot. Megérte. :) Mint ahogy az egész egy hét, ami alatt rengeteg élménnyel gadagodtunk. És az az érzésem, nem utoljára jártunk Szlovéniában.

 

Üdv: honTi

mzoli75 Creative Commons License 2013.04.04 0 0 1287

Kedvcsináló Szlovéniához:

(nézegettem a tavalyi képeket,és elfogott a vágyakozás :-)  )

Bled: kilátás a várból

Bled: a szigetről visszanézve

Bled: koraőszi naplemente előtt

Jasna tó

Soca völgy

Soca völgy

Soca völgy

Bohinj

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.07 0 0 1286

köszi, negyon érdekes a blogod, igyekszem végigolvasni. Remélem, ez az időjárás nem általános, bár hegyek között mindig minden előfordulhat

Előzmény: Léna007 (1284)
yushchenko Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1285

Hidd el nekem, a politika ilyen mértékben sehol sem központi téma, mint Magyarországon. Sőt... sokan azt se tudják milyen párt van éppen kormányon.

Biztosan nem fognak valakit csak azért megszivatni, mert magyar rendszámú az autója. Szerinted bárkinek van fogalma, hogy milyen kormány van itt? Ha betartjátok a szabályokat, nem lehet gond sehol.

Előzmény: Kerekes Pál (1278)
Léna007 Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1284

Szia, minden helyet nem ismerek és a saját útunkra alapozva tudok csak pár dolgot mondani. Nem tudom, Magyarországról (melyik részéről) mennyit utaztok le szlovéniába, de mi Münchenből olyan 6-7 órát mentünk és mire odaértünk délután volt, és nem sok erőnk, kedvünk volt még valamit csinálni.

 

A Pericnik-vízesésnél direkt a vízesések alatt van egy parkoló, onnan felmenni az alsó vízeséshez kb. egy negyed óra, a felsőnél nem voltunk, leírás ennek a bejegyzésnek a végefelé. Szóval ez simán belefér, ha a közelben van az a kemping.

 

Bled: a Bledi-tó körül mi 2 óra alatt sétáltunk körbe kényelmesen, plusz jó fél óra a várra, jó másfél óra a szurdokra. Simán belefér egy napba még több is.

 

Mi egy hatalmas kört tettünk Bovec felé, nagyon szép arra atáj és bárhol lehet egy kicsit túrázni, ehhez nézd meg ezt a bejegyzésem, itt találsz talán valami ötletet nektek. Ez egy nagyon szép egésznapos autós kirándulás lehet.

 

Egynapos kirándulás Velencébe, szerintem egy igen korai keléssel belefér. Mi Piranban voltunk, ami Koper/Triesz felé van, onnan Velence még odébb van, de nem volt olyan hosszú az út az autópályán. Szerintem, ez kivitelezhető.

 

A Bohinj-tó körül sok mindent lehet csinálni, sokan felmennek a felvonóval a Vogel hegyre, de van ott is egy szép vízesés (a linkemben) és maga a tó körüli séták is csodásak lehetnek.

 

Szóval a legtöbb programotok mellé még belefér szerintem más dolog is.

 

üdv, Léna

Előzmény: Törölt nick (1283)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1283

sziasztok,

 

Szlovéniai utat tervezek a családommal nyáron, és kidolgoztam egy útitervet. a hozzáértők véleményére lennék kíváncsi, mennyire tűnik jónak, megcsinálható-e, illetve hogy van-e javaslatotok, hogy mit kéne még beletenni

Sátoroznánk gyerekekkel, a kiszemelt kemping a Kamne Mojstranában (jó hely ez?). Tehát a program:

 

  1. indulás kora reggel. Szállás, sátorállítás. Du. Pericnik-vízesés (ez kb. mekkora túra?)
  2. Bled + Vintgar-szurdok
  3. Autókázás Bovecig és vissza – ha lenne vmi 10 km körüli (a legkisebb gyerekhez szabott) érdekes túra errefelé, azt szívesen fogadnám
  4. egy napos kirándulás Velencébe
  5. Bohinji-tó
  6. Haza, vagy le Horváto-ba.  

 

sört Creative Commons License 2013.03.05 0 0 1282

Köszönöm segitséged:)

 

efvk Creative Commons License 2013.03.03 0 0 1281

hello!!! A bledi várhoz  és a ljubjanaihoz is fel tudsz menni kocsival. blednél a parkolotól 2-3perc séta a vár!! ljubjanában talán még ennyi sem!!! meseszép mindkettö!!!

Előzmény: sört (1280)
sört Creative Commons License 2013.03.03 0 0 1280

Nem tudja vki,hogy babakocsival,hogy lehet feljutni a bledi,illetva a ljubljanai várba?

Úgy értem,hogy lépcsö nélküli út vezet fel?

Azt tudom,hogy van sikló a fövárosi várba.

Vagy kocsival jó sokáig lehet felmenni?

sört Creative Commons License 2013.02.28 0 0 1279

Apartman Zvan.3km a bedi tótól Spondje gorje.

55 ezer ft 2 napra,úgy tudom,hogy 6-7 fö fér el.

Előzmény: flepnis1 (1277)
Kerekes Pál Creative Commons License 2013.02.27 0 0 1278

 Üdv ! Korábban nekem sem volt ilyen tapasztalatom,tényleg nem lenne érdemes általánosítani , de állítom ,hogy ez jelen politikai helyzetben - amiről mi végképp nem tehetünk- hadd ne rajtunk csattanjon az  ostor . Azért ajánlok egy HVG-cikket (http://hvg.hu/velemeny.interju/20110621_magyar_szloven_konfliktus) , és érdemes ennek fényében eldönteni , meddig is tart a barátságosság. Hozzátenném viszont : az utca embere esetünkben 99,9%-ban végtelenül segítőkész és barátságos volt , de a kéklámpásoktól igenis jobb ha tartassz. A legnagyobb szabálytisztelet mellett is... ez meg innentől a politika........

Előzmény: yushchenko (1274)
flepnis1 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 1277

Hol? Mennyiért? Ha szabad kérdezni?

Köszi!

Előzmény: sört (1276)
sört Creative Commons License 2013.02.26 0 0 1276

Köszönöm segitséged Léna:)

Idö közben már találtunk korrekt áron apartmant.

Előzmény: Léna007 (1275)
Léna007 Creative Commons License 2013.02.22 0 0 1275

Ez a komplett, berendezett apartmanra volt, de ez egy kiadó lakás volt, csak két, max. 3 személyre.

Előzmény: sört (1271)
yushchenko Creative Commons License 2013.02.22 0 0 1274

Én kint éltem Szlovéniában, magyar rendszámú kocsival jártam-keltem, és soha nem állított meg senki. Nem volt semmilyen kellemetlenség. Az megint más dolog, hogy beilleszkedni külföldiként a szlovén társadalomba lehetetlen (bár a sok vállalkozó magyarnak, akik kint vannak azoknak mindegy).

Előzmény: Kerekes Pál (1266)
flepnis1 Creative Commons License 2013.02.22 0 0 1273

Jáájdebuta vagyok! Most látom trollka csak ezért regelt be...

Segond akkor is legyen itt az ellenvélemény!

Előzmény: flepnis1 (1272)
flepnis1 Creative Commons License 2013.02.22 0 0 1272

Sokszor voltunk már kint! A LEGbarátságosabb ország kis hazánk közelében ahol még SOHA nem okoztak kellemetlenséget sem a hatóság, sem az ott lakó egyszerű dolgos emberek!!!

 

Egyszer már hozzánk is odajöttek autópályán... SEGÍTENI mert a kocsink döglődött.

Előzmény: Kerekes Pál (1266)
sört Creative Commons License 2013.02.10 0 0 1271

Szia Léna007!

Az 50euró szállás az naponta fejenként?

Mert mi 7 felnöttel és két babával mennénk,és vmi olcsóbb apartmant keresünk 2 éjszakára március közepére.

Más is ajánlhat vmit,ha tud vmi szállást Bledi tó 50km körzetében.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!