Keresés

Részletes keresés

andis1 Creative Commons License 2010.06.07 0 0 803
Sziasztok!
Nálatok még új vagyok!! Év elején vettünk a lidlbe egy gépet és azóta nem veszek sem kenyeret sem pedig kiflit!!!

Kaláccsal egyszer probálkoztam,de inkább nem minősiteném!! Viszont ezt nagyon szeretném!! Ezt a kakajós kalácsot szivesen kiprobálnám!!
Akinek megvan légyszi küldje el nekem!!
Előzmény: xewyor (483)
.ETNA. Creative Commons License 2010.06.04 0 0 802
LISZT: jó minőségű langyos liszt a legjobb (20-22 fokos). Fontos lehet a szitálás, mert friss, oxigénben dús levegő lesz így a lisztszemcsék között, ami a kelesztés folyamatánál fontos szerepet játszik majd.

TEJ: 20-25 fokos tej a legjobb


ÉRETTLEN állapotú tészta (tömött, merev, szívós, ragacsos tapintású): kevés gázbuborék keletkezett, rossz volt az élesztő, vagy kovács, a sikérszerkezet gubancos, sok a szabad víz.

ÉRETT állapotú a tészta(laza, térfogata megnőtt, rugalmas, képlékeny, száraz tapintású): sok gázbuborék (jó minőségű és elegendő kovács vagy élesztő), kisimult sikérláncok, a víz nagy részét megkötötte a fehérje.

TÚLÉRETT állapot (a tészta ragacsos tapintású, térfogata csökken, "összeesik": a sikér elengedi a vizet, csökken a gáztermelés és a gáztartó képesség.

Szép fényes héjhoz jutunk, ha a megkelt tészta felületét bekenjük étkezési keményítő vizes oldatával: 1 dl víz - feloldani 1 kávéskanál keményítőt, állandó keverés mellett forrásig melegíteni, hagyjuk kihűlni, majd a tészta felületét közvetlenül sütés előtt széles ecsettel bekenjük. A sütés befejezése előtt kb. 10 perccel újra be kell kenni, majd tovább sütni.

Veszpremi Creative Commons License 2010.06.04 0 0 801
Passz, de mintha ékszíjat írtak volna itt már, de tán a kétlapátosnál. Nekem van egy kidobott Boman egykaros (még a garázsban pihen), azt szét kéne kapni és tán kiderülne a titok.
Előzmény: smith (799)
.ETNA. Creative Commons License 2010.06.04 0 0 800
Nem magamtól vagyok ennyire okos:-) A rengeteg szakácskönyvem között újra felfedeztem egy "elfelejtett" könyvet: Dr. zackel Erna: Süssünk otthon (1991 Mezőgazdasági Kiadó Kft). Ebből beírok néhány információt:

A rozsliszt fehérjéi nem állnak össze sikérré, mert a növényi nyálkaanyagok megakadályozzák a nagymolekulák kialakulását. Ezért tisztán a rozslisztből nem célszerű kenyeret készíteni. A búzaliszt és a rozsliszt megfelelő arányú felhasználásával kiváló kenyér készíthető. A rozsliszt keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől. Ebből is adódik, hogy a rozskenyér tovább marad friss.

A kemény vízzel dagasztott tészta alaktartó képessége jobb, állománya rugalmasabb szívósabb és a nő a gázvisszatartó képessége, a kelesztési ideje hosszabb. A 20 fokos keménység az ajánlott !

A Graham-liszt nagy héjtartalma miatt zsírban, cukorban, enzimegben gazdag, ezért romlandóbb.

Ha a friss élesztőt a csomagolóanyagában hagyva a levegőt kiszorítva jó szorosan alufóliába becsomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük, 4-5 hétig is friss maradhat.

A langyos cukros tejhez adjunk kevés lisztet, így gyorsabban szaporodik az élesztő.

Morzsóka: előző kenyérsütéskor a kovászból kivett anyag... kiszárították

Kovász: előző kenyérsütéskor a dagasztóteknő faláról lekapart nyers kenyértészta, megszárították, majd felhasználás előtt beáztatták

Sütnivaló: fél évre előre elkészítették, 6 marék tisztára mosott zab, három marék száraz komló, egy nagy szakajtó búzakorpa, egy közepes tál friss, megkelt kenyértészta. A zabot, a komlót nagyobb méretű (10 l) fazékba tették, kellő mennyiségű vizet öntöttek rá és 3/4 órán keresztül forralták, többször megkeverték, majd lehűtötték, összekeverték a tésztával és összedolgozták. A kész tésztából dió nagyságú darabkákat szakítottak, majd megszárították. Nyáron a napon, télen a kemencében. Vászonzacskóban, szellős helyen tárolták.

Cukor: csökkenti a liszt vízfelvevő képességét, oldódáskor elvonja a vizet. Cukor nélkül több folyadékra van szükség. A cukorral készült tészta alaktartó képessége jobb, de kevésbé nyújtható. A cukor a tészta szerkezetének kialakításában fontos szerepet játszik, hatása sütés közben is érvényesül. Elősegíti az élesztősejtek alkoholos erjedését.

Só: fontos sikérjavító, gátló hatással van az élesztősejtek működésére

Zsiradék: nagy mennyiségben gátolja az élesztők életműködését
smith Creative Commons License 2010.06.03 0 0 799
Sziasztok kenyérsütők!
Megadta magát ma a Lidl-s egylapátos gépünk. Motor forog, de a lapát nem.
Minthogy még formálisan garis, de főleg mert spec fejű csavarral van összerakva :-), egyelőre nem kaptam szét, de jól sejtem, hogy ezekben egy szíjhajtás forgatja a lapátot?
Mert első sejtésem, hogy ez szakadhatott, vagy esett le. Lapát az üstben nem szorul.
Van tapasztalata valakinek garanciális szervízzel, alkatrészbeszerzéssel kapcsolatban?
ágika1 Creative Commons License 2010.06.02 0 0 798

Az én egykarosomban a teljes kiörlésű program 3 óra 40 percig megy.

15 deka teljes kiőrlésű búza vagy rozsliszt + 45 sima liszt a szokásos keverék. Vagy 20 +40, de akkor már egy kicsit tömörebb.

Veszpremi Creative Commons License 2010.06.01 0 0 797
Nagyobb kenyeret sütök vele, az biztos, sőt érdekes, hogy a 70 dekás kenyérrel megtellik az üst és felér az ablakig. Azaz 1.3 kg-os kenyeret csak tiszta teljes kiőrlésű liszttel lehetne benne sütni, de az meg "kissé" tömörgyönyör kemény lenne, gondolom én :)
Előzmény: .ETNA. (795)
T.andy Creative Commons License 2010.06.01 0 0 796

Üdvözlök mindenkit!

 

Segítséget kérek. Premium egylapátos kenyérsütőhöz keresem a használati utasítását.

Melyik programon mit lehet sütni, idő, szin, stb.

Bevált recepteket is szívesen fogadok.

Köszönöm.

 

.ETNA. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 795
Mi az a negyven perc egy fincsi kenyérért cserébe :-))) Az én gépemben is passzos, de nem vészesen, így csak jó technika kérdése az egész:-))

Az előmelegítés plusz fázisa miatt talán valóban kicsit hosszabb ideig tart. Egyébként a hagyományos kenyérdagasztásnál is mindig megjegyzik, hogy mennyire fontos a hozzávalók azonos hőmérséklete. Ennyivel tud többet a kétkaros, bár az is igaz, hogy a kenyér hozzávalóinak többségét egyébként sem tartjuk hűtőben, a hozzáadott víz hőmérséklete is könnyen szabályozható. De legalább nagyobb kenyeret is süthetsz:-)

Au, na most csípett meg - az idén először - egy lüke szúnyog, de hogy jött be a szúnyoghálón keresztül? :-)
Előzmény: Veszpremi (794)
Veszpremi Creative Commons License 2010.06.01 0 0 794
Szerintem gépe válogatja, hogy hogyan van az üstje illesztve. A mostaninál egészen szorosan passzentos, sokszor kicsit nehéz pontosan a helyére találni, ahol be kell nyomni a helyére. Meg kell szokni. Még némi hátrány a mostaninál, hogy a teljes kiőrlésű (1/3 telj. kiőrl. liszt) kenyér 3 óra 35 percig készül. Az egykarosnál ez 2 óra 55 perc volt. De a minőség sokkal jobb, pedig azt is szerettük :)
Előzmény: .ETNA. (793)
.ETNA. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 793
Ez az illesztés, azért egyáltalán nem vészes, sőt... századmásodperceket és nulla erőkifejtést igényel, egyszerűen csak a helyére kell tenni és kész. Gondolom Veszprémi is úgy értette, hogy csak az olyanhoz képest jelent pluszt, amelyiknél ez nem így volt, mert önmagában véve, nem nagy valami.
Előzmény: Árvacsalán (782)
vaszso Creative Commons License 2010.05.31 0 0 792
Sziasztok!

Eddig mindig beesett a kenyér teteje, ha csak teljes kiőrlésű lisztet használtam. Ez Nálatok is így van?

Vaszso
ágika1 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 791
Nekem is egylapátos Tescos gépem van. Kb. egy éve probléma nélkül működik.
Árvacsalán Creative Commons License 2010.05.31 0 0 790
Á,nem miattad : ) eleve az egylapátos felé hajlottam ,kb. 80% hogy azt veszek végül. Mindenkinek köszi a hozzászólásokat.
Előzmény: Veszpremi (789)
Veszpremi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 789
Nem akarlak rábeszélni, sőt alul elolvasva a véleményemet tán azt szűrted le, hogy a kétlapátos túl macerás. Ha én most vennék, akkor 4.5 év egylapátossal sütés (nem kevés!) és 15 kenyérsütés kétlapátos tapasztalatából a jobb kenyér miatt a kétlapátost venném. Ön dönt! :)
Előzmény: Árvacsalán (786)
rochie Creative Commons License 2010.05.30 0 0 788
Meg van még hozzá egy mérőpohár, 1 csésze / 250 ml méretű (mind a kétféle beosztás van rajta) és egy mérőkanál, az egyik vége 1 teáskanál, a másik 1 evőkanál méretű. Ezek műanyagból vannak.
Előzmény: rochie (787)
rochie Creative Commons License 2010.05.30 0 0 787

Egylapátos. Fémből van a lapát, és az is teflonozott.

Eleinte a tengelyre ragadt rá, de áztatás után könnyen lejött róla, mostanában a kenyérbe ragad bele. Van hozzá egy kis kampós valami, azzal lehet kihúzni.

 

Ezekből a hasonló árú gépekből szerintem is azt érdemes venni, amire hosszabb a garancia, mert nagyjából egyforma a tudásuk.

Előzmény: Árvacsalán (786)
Árvacsalán Creative Commons License 2010.05.30 0 0 786
És ez egy-, vagy kétlapátos ?
Jókat olvastam a tescósról is és lidlisről is, nagy valószínűséggel maradok az egylapátosnál. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a lidlisből is létezik-e egylapátos változat, mert akkor valószínűleg azt venném a hosszabb garancia miatt .
Előzmény: rochie (785)
rochie Creative Commons License 2010.05.30 0 0 785

Igen, Tesco-s BMS1 típusú van. Fémburkolatos, fekete műanyag részekkel. Több, mint egy éves, heti 1-3-szor süt, (egyszer volt négy hónap szünet, amikor nem használtuk).

Ugyanúgy néz ki, mint újkorában, nem kopott le a teflon.

Egyszer esett be a kenyér teteje sütés közben, de akkor nagyon, egyébként szépen megkel benne, és többnyire meg is marad a domború alakja. Annyi a gond, hogy a kenyér teteje nem pirul meg elég szépen, csak az oldala. A teteje kb. 2 árnyalattal világosabb.

Először a használati utasításból vettem a recepteket, mostanában ebből a könyvből, http://www.antikva.hu/onan/reszletek.jsp?konyv=100_ujabb_recept_kenyersuto_gephez&katalogusid=191204 és majdnem olyanok lesznek a kenyerek, mit a képeken (kivéve a tetejüket, ami világosabb). Általában 45 deka lisztes receptek vannak benne, ezzel a kenyér majdnem az edény tetejéig jön fel, ha csak sima fehér lisztből készül (1 teáskanál szárított élesztővel). Ma készült egy "Briós cipó", az pont a tetejéig ért. A korpás, vagy teljes kiörlésű lisztes kenyerek alacsonyabbra nőnek.

Egyébként a gép a leírás szerint 70 és 90 dekás kenyeret tud sütni.

 

Előzmény: Árvacsalán (782)
ggg333 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 784
Tesco-s volt, nem jött be. Természetesen garanciás volt még mikor unalmast mondott, visszavittem, rá sem néztek, azonnal becserélték. Persze én nem akartam 2. tescost, ezért különbözetet rászámítva vettem 1 Hausmeistert. Otthon olyanom van már idestova 2,5 éve , csak lapátokat cseréltem benne.
Veszpremi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 783
Gyakorlat kérdése, ezt akár a boltban is kipróbálhatod. Meg kell szokni.
Előzmény: Árvacsalán (782)
Árvacsalán Creative Commons License 2010.05.30 0 0 782
Hát,ez tényleg macerásnak hangzik .Nem is gondoltam pl.erre az illesztés-dologra. Tescos masinája van esetleg valakinek ?
Előzmény: Veszpremi (781)
Veszpremi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 781
Nincs rajta kikapcsoló, a konnektorba bedugással bekapcsolódik.
A 2 lapátot nehezebb kivenni, mint a régiben az egyet, külön-külön is.
Az üst beillesztése nagyon passzentos, nem könnyű rátenni a helyére.
Az egykarú elindításkor azonnal kevert, így pár perc után ellenőrizhető volt a tészta állaga és korrigálható. A kétkaros kb. 20 percig előmelegít, ezután kezd keverni, így ha ellenőrizni akarom, akkor ennyit kell várni idítás után.
Ezek megszokhatók, de macerásabb a régihez képest. Viszont jobb az eredmény is.
Előzmény: Árvacsalán (780)
Árvacsalán Creative Commons License 2010.05.30 0 0 780
Köszönöm a válaszokat.
Mitől macerásabb a kétlapátos ?
Előzmény: Veszpremi (779)
Veszpremi Creative Commons License 2010.05.29 0 0 779
Nekem is eddig egylapátos volt, most pár hónapja a Lidl kétlapátos. Az utóbbi kicsit macerásabb, de jobban kever, igaz hosszabban is. 55 dkg lisztből telesüti a nagy üstöt, hogy a kenyér felér az ablakig és kiváló. Elégedettek vagyunk vele, az igazat megvallva ez jobb kenyeret süt a régi egylapátosnál, pedig azt is nagyon szerettük.
Előzmény: Árvacsalán (776)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.29 0 0 778

nekünk kétlapátos van, abból 50 deka lisztből kb. 70-80 dkg-os kenyeret sütök mindig, nagyobbat még nem is sütöttem (pedig lehetne)

 

szerintem vedd azt, amelyik szimpibb, és jól zár a teteje - ezek között sok különbség nem lehet

Előzmény: Árvacsalán (776)
myrtill82 Creative Commons License 2010.05.29 0 0 777
Kétlapátossal mi 60dekábol sütünk...
Előzmény: Árvacsalán (776)
Árvacsalán Creative Commons License 2010.05.29 0 0 776
Sziasztok!
A héten megadta magát a kenyérsütőm (egy egylapátos Clatronic.) Most új vásárlására készülök, de nem szánok rá túl sok pénzt, tehát az olcsó kategóriában gondolkozok, vagy a Tesco sajátmárkás, vagy a Lidl sajátmárkás gépére gondoltam. Ami a kérdés, hogy egy-, vagy kétlapátost vegyek ? Eddig ez az egy gépem volt csak, nincs más tapasztalatom. A kétlapátos géppel lehet kisebb kenyeret is sütni (kb.50 deka lisztből), vagy csak nagyobbakat ? Csak saját magamnak sütök,úgyhogy a méret miatt elég lenne az egylapátos, de ahogy olvasgatom a fórumokat,mintha a kétlapátos "jobb" lenne. Valamint: e kettő (tesco/lidl) közül melyiket érdemesebb választani? A lidlisre mintha hosszabb lenne a garancia ? Van mind a kettőből egy és kétlapátos is ?
Várom a véleményeket, mert hamarosan szeretném megvenni az utódot, eléggé elszoktam a "bolti " kenyértől és mielőbb szeretnék megint "sajátot" enni .
Köszi!
.ETNA. Creative Commons License 2010.05.29 0 0 775
Csatlakozom az előttem szólóhoz, jééé tényleg:-))))

Mindkettőt használja a család, de én - szinte - kizárólag a Mozillát (nem is tudom miért?). Egymás mellett van kirakva a két böngésző ikonja, valószínűleg észre sem vettem, hogy az Explorert nyitottam meg:-DD

Néha csodálkoztam is, hogy mi módon tudnak egyesek vastagítani, dőlt betűzni, aláhúzni stb., mert ha pl. a word-ből hozok át formázott szöveget, a formázás "elvész".

De szerencsére, most egy újabb rejtély is megoldódott, ha így haladok, s ha lesz mindig egy kis segítségem, lassan kiismerem az egész világot, végül is remélem van erre még vagy 40-50 jó évem :-)) Köszi!!!

Előzmény: Törölt nick (773)
myrtill82 Creative Commons License 2010.05.28 0 0 774

Jééé és tényleg...

 

de explorerben nekem régewn is ilyen volt,most jöttem rá.

Előzmény: Törölt nick (773)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!