Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

sujgojo 2009. nov. 24. Creative Commons License 40637
pippancs, sks2,

koszonom a biztato szavakat! a valtoszelep annak idejen ki lett cserelve, de kicsivel utana ujra voltak gondok, de azert trukkozessel mukodott.
a piros lampa a javito gomb nyomogatasra nem alszik el. a kazan kemenyes. hozza kell tennem, hogy parszor probaltam elzart gazcsap mellett inditani, de utana mar megnyitottam es a helyzet mar nem valtozott. a lakas most eppen nem lakott, ezert volt elzarva a gaz, de egy honapja meg minden mukodott. utolso karbantartas 2-3 eve lehetett, lenyitottam az ajtot es nagy osszevisszasag van bent, drotok keresztul kasul, plusz nagy por. hat mit mondjak, nem egy meggyozo latvany, nem tudom, hogy gyarilag igy terveztek a vezetekezest vagy csak a legutolso szerelo ganyolta ossze. koszonom a tippeket is, ezeket mind leellenoriztetem a szerelovel es ha ezek utan is a panelt akarja cserelni, akkor ahogy irtatok megjavittatom. ha tudtok tippet, hol foglalkoznak ilyennel, megkoszonnem. egyebkent mi szokott elromolni a panelen? mert a felvezetok jol birjak altalaban. inkabb kondik vagy relek vagy erintkezok?
radixa 2009. nov. 24. Creative Commons License 40636

sziasztok!

 

mielőtt aranyárért szakit hívnék gondoltam megkérdezem az itteni szakártőket:

 

mi lehete a gond, ha egy Ferroli átfolyós kombinál a fürdőszobai csapok nyitásakor beindul a HMV fűtés, konyhai mosogatónál nem. újonnan minden oké volt (1 éve) de most soxor (de nem állandóan) ez van.  Lehet, hogy lerakódás van a csapban, és nem elég nagy a nyomáscsökkenés a csap kinyitásakor?

mindenhol egykaros csapok vannak, (persze a konyhai bekötése kis kizda szűkített flexicsöves)

Ferrolit örököltük az előző tulajtól, kb 13-14 éves lehet.

 

köszi

sks2 2009. nov. 24. Creative Commons License 40635
Szia Sujgojo!

Egyetértek Pipanccsal,több minden lehet a hiba oka!
Kéményes vagy turbos ez a készülék?Mikor volt utoljára karbantartva?
Lehetsége hibák még a füstgáz szenzor/nyomáskapcsoló,biztonsági vésztermosztát és akár fázisérzékenység az emliteteken kivül!
Ha mégis a vezérlöpanel a hibás,probáld meg megjavitatni egy jó elektromüszerésszel!Az esetek nagy többségében ezek javithatóak,csak egyszerübb/gyorsabb a szerviznek a csere!
Előzmény: sujgojo (40617)
nixon70 2009. nov. 24. Creative Commons License 40634
Ez igy teljesen egészséges!
Előzmény: dpek (40629)
pippancs 2009. nov. 24. Creative Commons License 40633
"5 evesen elromlott a valtoszelep, 35000Ft. kicsereltek, utana se lett tokeletes gyakran sz@rakodott, melegviz csak akkor volt, ha feltekertuk a termosztatot es hasonlok..."

Most jó? Ha igen mitől javult meg?

"most pedig, eg a piros lampa es semmi. se futes se melegviz, semmilyen hang sem jon ki a torkan"

A piros lámpa jelentése: reteszelt leállás lánghiányra. Próbáld meg a hibatörlő gombbal újraindítani.
Oka sokminden lehet: gázhiány, a lángőr elektróda elkoszolódása, a kazántest elkoszolódása, gázszelep hibája, gyújtási hiba és akár még panelhiba is.

Üdv
Pippancs
Előzmény: sujgojo (40617)
nixon70 2009. nov. 24. Creative Commons License 40632
somi55!Plíz 1 nagyobb képet!
nixon70 2009. nov. 24. Creative Commons License 40631
Szerintem ennyi durvaság még simán belefér ebbe a szerelésbe:))).A szivattyúról ezen a képen nem lehet kitalálni,hogy honnan szív,hova nyom.A két szines pötty?Az passz!A víz gyakorlatilag összenyomhatatlan.A radiátoros osztó-gyüjtőnél sem lehet tudni mi-micsoda.A víz hőmérséklet és nyomás közötti összefüggést zárt rendszerben pedig ki lehet számolni.
Előzmény: B-road (40630)
B-road 2009. nov. 24. Creative Commons License 40630

Na, most megint megnéztem a képet, ha a padló osztón levő kék és piros pötty a hideg-meleg oldalt jelöli, akkor a termoszelep érzékelője a hőcserélő előtt van... szóval biztos nem a piros a meleg oldal, az már nagyon durva lenne. A szivattyúról így meg lehet állapítani, hogy merre teker? Illetve hogy a radiátor osztók közül melyik az előremenő?

 

A nyomáshoz:

gyakorlatban nem tudom, hogy egy lezárt ledugózott csőszakaszban az eredetileg 20C-os vizet ha felfűtjük 50C-re akkor mennyi lesz a nyomás. Elméletileg, ha a csőszakasz nem szenved alakváltozást, tehát a térfogat adott, a víz térfogata meg ügye megpróbál megnőni (hőtágulás), akkor a nyomás végtelen. Persze ez túl egyszerű modell. Nyilván a víz is összenyomható némileg, illetve a csőszakasznak is van hőtágulása, illetve némi rugalmassága. Szerintem simán lehet 10bárt csinálni így. :-)

Előzmény: nixon70 (40628)
dpek 2009. nov. 24. Creative Commons License 40629
Nálam 24-28 fok közt megy a padló 2 begyújtás közt napi ciklusba, és 23-25 fokos a padló. Bent 22 fok van +-0.5fok.
Előzmény: enginer (40616)
nixon70 2009. nov. 24. Creative Commons License 40628
szerintem a szivattyú direktbe megy és jobban megnézve a képet a "szaki"ráadásul a termosztátot a visszára rakta,úgyhogy el lehet gondolkodni,hogy milyen szekunder megy a padlóra,még ha az 30 fokra van beállítva!Amúgy meg extraként ráadásul a hőcserélőt egyenáramba kötötte így a hatásfoka sem az igazi!(szakmunkásképző 3. osztályában tanítják,lehet hiányzott a szaki:))).Szerinted a padlót milyen csővel fűzte le? Úgy látom ugyanolyannal,mint a radiátorost.
Előzmény: enginer (40615)
nixon70 2009. nov. 24. Creative Commons License 40627
szerintem aszivattyú direktbe megy és jobban megnézve a képet a "szaki"ráadásul a termosztátot a visszára rakta,úgyhogy el lehet gondolkodni,hogy milyen szekunder megy a padlóra,még ha az 30 fokra van beállítva!Amúgy meg extraként ráadásul a hőcserélőt egyenáramba kötötte így a hatásfoka sem az igazi!(szakmunkásképző 3. osztályában tanítják,lehet hiányzott a szaki:))).Szerinted a padlót milyen csővel fűzte le? Úgy látom ugyanolyannal,mint a radiátorost.
Előzmény: enginer (40615)
NRZ 2009. nov. 23. Creative Commons License 40626
Értem.
Akkor nem kell a tágulási, úgyis bírja. Szmájlit nem rakok.
Előzmény: enginer (40624)
enginer 2009. nov. 23. Creative Commons License 40625
Ha az olcsóság lenne a lényeg, akkor ~14E az automata keverőszelep + még ~4-5E Ft-os csőtermosztát és egyből nagyságrendekkel jobb PF-et dob össze, mint ez.

Én inkább arra tippelnék, hogy kb. fogalma sincs, hogy mit miért csinált, csak hallot dolgokról mint újdonság és beépítette!
Előzmény: Wattocsak (40619)
enginer 2009. nov. 23. Creative Commons License 40624
"kiakad a mutató, ami 4 bar-os lehet."

10 felett, de inkább 15 környékén kezd alakot változtatni a rézcső, de a leggagyibb idomokra is 10bar van ráírva és az nem a robbanási nyomásuk, hanem a maximális üzemi. :D

Szerintem akkor ilyen 4bar környékén ne rémisztgessük a jónépet, hogy felrobban a ház! :)
Előzmény: NRZ (40621)
enginer 2009. nov. 23. Creative Commons License 40623
Nem önfényezésből, hanem azért írtam, hogy még a harmincpárfok is hőgutát tud fűteni, mig mások 50C-al fűtenek a padlóban.
Előzmény: HegyenVolgyon (40622)
HegyenVolgyon 2009. nov. 23. Creative Commons License 40622
"Nekem most megy vagy 32-34C-on és bőven sok is, mert kb. pont hőgutát kapsz olyan meleg van így is"


Miért nem kapcsolod ki? Vagy félsz, hogy megharagszik az időjáráskövető szabályzó, ha beleszólsz a működésébe? :-)
Amúgy pont egy mérnöktől nem várnám, hogy belenyugszik abba, hogy hőgutát kap a saját házában, ráadásul fűtési szezonban, amikor nem hűteni kell az elkerülése érdekében, csak lekapcsolni.

De most komolyan. Ez csak amolyan önfényezés volt, vagy tényleg nem tudsz mit kezdeni a túlfűtéssel?

Csak azért kérdezem, mert nálam is ekörül van az előremenő, illetve a padlóba csak 30-at engedek, de ott van a prüttyprütty Rev24, ami lekapcsolja a kazánt, mielőtt túl meleg lenne bent. Ha nem tenné, én is hőgutát kapnék...
Előzmény: enginer (40616)
NRZ 2009. nov. 23. Creative Commons License 40621
Nagyon messze van az még a "szétdurran a padlókör"-től. :D

Szerinted mennyire mehet fel benne a nyomás? Azt írta, hogy 5 perc után kiakad a mutató, ami 4 bar-os lehet.
Előzmény: enginer (40620)
enginer 2009. nov. 23. Creative Commons License 40620
"De itt most nem is ez a fő probléma, hanem az, hogy szétdurran a padlókör"

Nem kell rémisztgetni!

Sacc/kb a rendszer leggyengébb elemének is 10Bar, amit elbír!
Nagyon messze van az még a "szétdurran a padlókör"-től. :D
Nem azt mondom, hogy jó ez így, tágulási nélkül, de nem is kell egy katasztrófát jövendőlni. :D Nem Ámerikában vagyunk.

"lehet hogy úgy gondolta a szaki, hogy a termofejjel beállítja a hőcserélő szekunder körét, aztán jolvan. "

1db termofejet sem látok a képen. :D

"de nem lett volna egyszerűbb, olcsóbb fehér csövekkel megoldani? "

Nembiztos, mert az idomok drágábbak, meg az "olcsóbb fehér csövek"-ből léteznek 6-7barosak is mig a rézcső 10-15 bar felett kezd púposodni csak.

"és a csap kinyitásával még működik is (de akkor minek a csap?)"

Nem kell felakadni ezen a csapon.
Az kivételesen pont jó, ahogy van.
Az csak a PF kör töltésére szolgál.
Az megint egy másik kérdés, hogy nincs tágulási, meg biztonsági és üritő a PF körben. :D
Előzmény: B-road (40611)
Wattocsak 2009. nov. 23. Creative Commons License 40619
"Nekem az furcsa, hogy félig ilyen, félig olyan rendszer, van hőcserélő, de nincs tágulási, és a csap kinyitásával még működik is (de akkor minek a csap?)... és évekig fog ilyet gyártani a szakember. :-("

Majdnem jól látod a dolgokat. A szaki évek óta gyártja ennek a típusnak az elődjeit, és ez már majdnem kiforrot kapcsolás. Ha ez ilyen akkor képzeld a többit. A kapcsolás kétségtelen előnye a túlfűtésre való hajlam. Ez vitathatatlan.
Enginer rosszul látja a dolgokat. A szakinknak sikerült eljutni odáig, hogy fűt és szerintem ebben sok munkát fektetett. Az hogy takarékos legyen az nagyon messze van, szerintem korai lenne még ilyet követelni, bár a pénz felvette a produktumért, és a tulaj meg erre ácsinózik.

Ötletes példa arra, hogyan lehet megspórolni a tágulási tartályt és a biztosnsági szelepet. Ez az összeköttetés jó dolog, viszont vigyázni kell, mert ha elzárod a csapot akkor a táguló víz valamit szét fog nyomni. Ezt hívják roncsolásos anyagvizságatnak, ha jól emlékszem, de azt gondolm, hogy itt nem ez a cél.
Ha a két rendszert összekötötte akkor minek a hőcserélő? A secunder körben lévő szeleppel is meg tudta volna oldani a keverést egy befecskendező kapcsolással, és akkor nem is akar szétpukkani a padlófűtési kör.
Így a hőcserélő árát nyugodtan elihattuk volna, és a következő munkáját a kocsma asztalon lerajzoltuk volna egy szalvétára, hogy holnap is legyen miből inni.
Előzmény: B-road (40611)
Wattocsak 2009. nov. 23. Creative Commons License 40618

"Nekem az furcsa, hogy félig ilyen, félig olyan rendszer, van hőcserélő, de nincs tágulási, és a csap kinyitásával még működik is (de akkor minek a csap?)... és évekig fog ilyet gyártani a szakember. :-("

Majdnem jól látod a dolgokat. A szaki évek óta gyártja ennek a típusnak az elődjeit, és ez már majdnem kiforrot kapcsolás. Ha ez ilyen akkor képzeld a többit. A kapcsolás kétségtelen előnye a túlfűtésre való hajlam. Ez vitathatatlan.
Enginer rosszul látja a dolgokat. A szakinknak sikerült eljutni odáig, hogy fűt és szerintem ebben sok munkát fektetett. Az hogy takarékos legyen az nagyon messze van, szerintem korai lenne még ilyet követelni, bár a pénz felvette a produktumért, és a tulaj meg erre ácsinózik.

Ötletes példa arra, hogyan lehet megspórolni a tágulási tartályt és a biztosnsági szelepet. Ez az összeköttetés jó dolog, viszont vigyázni kell, mert ha elzárod a csapot akkor a táguló víz valamit szét fog nyomni. Ezt hívják roncsolásos anyagvizságatnak, ha jól emlékszem, de azt gondolm, hogy itt nem ez a cél.
Ha a két rendszert összekötötte akkor minek a hőcserélő? A secunder körben lévő szeleppel is meg tudta volna oldani a keverést egy befecskendező kapcsolással, és akkor nem is akar szétpukkani a padlófűtési kör.
Így a hőcserélő árát nyugodtan elihattuk volna, és a következő munkáját a kocsma asztalon lerajzoltuk volna egy szalvétára, hogy holnap is legyen miből inni.
Előzmény: B-road (40611)
sujgojo 2009. nov. 23. Creative Commons License 40617
2001-ben vettem egy Vaillant kazant, 5 evesen elromlott a valtoszelep, 35000Ft. kicsereltek, utana se lett tokeletes gyakran sz@rakodott, melegviz csak akkor volt, ha feltekertuk a termosztatot es hasonlok... most pedig, eg a piros lampa es semmi. se futes se melegviz, semmilyen hang sem jon ki a torkan. a szerelo, aki csutortokon jon, azt mondta a telefonba, hogy lehet hogy alaplap es az 55000nel kezdodik.

szerintetek hol a hatar egy ilyen regi sz@arnal, mennyit erdemes meg rakolteni? amugy is a t.. televan mar vele, es legszivesebben kidobnam az ablakon, ha tudnam hogy nem jar arra senki.
annak idejen azt mondtak vegyek vaillantot, mert az mennyivel jobb mint a beretta. hat nem tudom, lehet hogy maximalista vagyok, de se a valtoszelep se az elektronika meghibasodasat nem tudom elfogadni ilyen idotavon, foleg egy magat igenyesnek beallito cegtol.

szoval most azon gondolkozom, hogy veszek inkabb egy uj, de gagyinak beallitott kazant, annyit meg az is kibir, vagy ha szerencsem van garancia alatt romlik el. mert ezt a vaillantot, ha meg is javitjak 55ert, az tuti hogy nem telik el 3 ev es megint rakoltok egy 50est. ahol egyszer elromlik a teljes elektronika, ott akar naponta is elromolhat, vagy nem?
enginer 2009. nov. 23. Creative Commons License 40616
Az odáig OK, hogy amikor a szekunder oldal eléri a mondjuk 50C-ot (bár én ezt is baromságnak tartom! Nekem most megy vagy 32-34C-on és bőven sok is, mert kb. pont hőgutát kapsz olyan meleg van így is!) lekapcsolja a hőcserélőt, de a PF szivattyúját is lekapcsolja.

Ez így szerintem nem jó.
Primer oldalra egy termoszelep, szivattyúnak meg egy csőtermosztát, aztán mehet is. :D
Előzmény: nixon70 (40613)
enginer 2009. nov. 23. Creative Commons License 40615
Nem sokat látni a képen, de kb. van ott egy szelep a primer oldalon, ami a szekunder oldalról van vezérelve, meg a szivattyú is arról kapja a "vezérlést".

Szerintem ez így (messze) nem a legjobb megoldás.
Előzmény: nixon70 (40613)
nixon70 2009. nov. 23. Creative Commons License 40614
Tényleg kicsi a kép,lehetne nagyobb felbontású!
nixon70 2009. nov. 23. Creative Commons License 40613
A csőtermosztátos szelep nem engedi feljebb az előremenőt 50 foknál
Előzmény: enginer (40609)
nixon70 2009. nov. 23. Creative Commons License 40612
igen!Legteleníts le minél hamarabb!
Előzmény: zbzbzb (40604)
B-road 2009. nov. 23. Creative Commons License 40611

Lehet hogy van egy termo-kapcsoló ami lekapcsolja a szivattyút, csak nem látszik.

De itt most nem is ez a fő probléma, hanem az, hogy szétdurran a padlókör.

 

A szabályzást lehet hogy úgy gondolta a szaki, hogy a termofejjel beállítja a hőcserélő szekunder körét, aztán jolvan. A szivattyú pörög, a padló fűt, az osztón meg elosztja a tömegáramokat...

Nekem az furcsa, hogy félig ilyen, félig olyan rendszer, van hőcserélő, de nincs tágulási, és a csap kinyitásával még működik is (de akkor minek a csap?)... és évekig fog ilyet gyártani a szakember. :-(

 

Meg mennyi réz, mennyi forrasztás... Bár mondom én inkább műkedvelő megrendelő kategóriába tartozom, de nem lett volna egyszerűbb, olcsóbb fehér csövekkel megoldani? (najó, lehet hogy nem, a sok elágazás, idom miatt, meg gondolom így alapból van tartása, nem kell a csöveket hajlítgatni..)

Előzmény: enginer (40609)
Wattocsak 2009. nov. 22. Creative Commons License 40610
A kép jó eséllyel bekerülhet a VGF újság mekk mester rovatába.
A kék gömbcsap nyitvatartása csak segít a rendszeren a két kör így egy nyomástartással rendelkezik. A szivattyúk összedolgozása egy vezetéken nem lehetséges.
A padlófűtés szabályzására van valami fehér dobozka van ott amit nem tudok felismerni. Ha az az. Remélem az. :-)
Előzmény: nixon70 (40603)
enginer 2009. nov. 22. Creative Commons License 40609
"padlóba tartós hideg esetén 50 foknál magasabb hőfokú víz kerülhet!"

Én speciel most sem látok semmi olyat a képen ami meggátolná, hogy 50 foknál magasabb hőfokú víz kerülhessen a padlófűtésbe. :D

Jó lenne egy nagyobb felbontású kép.
Előzmény: nixon70 (40603)
NRZ 2009. nov. 22. Creative Commons License 40608
Szívesen.
stevemegane 2009. nov. 22. Creative Commons License 40607
Köszi a segítséget.
Előzmény: NRZ (40606)
NRZ 2009. nov. 22. Creative Commons License 40606
Előzmény: stevemegane (40605)
stevemegane 2009. nov. 22. Creative Commons License 40605
Sziasztok!

Sgítségre lenne szükségem.

A lakásban a régi Radar típusú alumínium radiátorokat szeretném lecserélni új lapradiátorokra, de nem tudom mekkorát vegyek, hogy a teljesítményük egyezzen a régiekével?
Tud valaki segíteni, hogy a 600mm magas Radar radiátorok teljesítménye mekkora?

A jelenleg beépített radiátorok mérete:
600mm-es magasság, 1/2"-os csőcsatlakozás
- 4 tagú
- 5 tagú
- 6 tagú
- 10 tagú

Köszi.
zbzbzb 2009. nov. 21. Creative Commons License 40604
szia!

nálam is új a rendszer, és néha "csörög" a kazánban a szivattyú - ilyenkor lehet, hogy kavitál?
van olyan radiátorom, ami nem teljesen légmentes, csak még nem volt időm kiengedni belőle a levegőt.
ki fogom nyírni a szivattyút rövid úton?
Előzmény: nixon70 (40600)
nixon70 2009. nov. 21. Creative Commons License 40603
Az a gömbcsap a padló töltésére szolgál,ha üzem közben nyitva van nem szerencsés: 1.a kazán és a padló szivattyúja egymás ellen dolgozhat(a radiátoros körön nem lesz vízmennyiség)2.a padlóba tartós hideg esetén 50 foknál magasabb hőfokú víz kerülhet!
Előzmény: B-road (40602)
B-road 2009. nov. 20. Creative Commons License 40602

És ha csak kinyitja a kék gömbcsapot?

Az összeköti a kazánkört, a padlókörrel nem?

 

Csak laikuskent kérdezem.

Előzmény: nixon70 (40600)
sks2 2009. nov. 20. Creative Commons License 40601
Aha értem,igy már kicsit más a helyzet!:)
Be kell épiteni a tágtartályt és probléma megoldva!

Előzmény: NRZ (40599)
nixon70 2009. nov. 20. Creative Commons License 40600
a víz alacsony nyomáson,vagy kis hozzáfolyásnál "kavitálni" fog,azaz kis buborékok keletkeznek a szivattyúházban,ez zajjal jár és hazavágja a szivattyúlapátot!Tetess be a "szakival"egy 10l-es tágtartályt 1bar előnyomással és a biztonsági szelepet se felejtse ki-))!
Előzmény: somi55 (40595)
NRZ 2009. nov. 20. Creative Commons License 40599
A kazánban jó a nyomás! A padlókör le van választva róla egy hőcserélővel, külön tágulási kellene, ami nincs a rendszerben.
Előzmény: sks2 (40598)
sks2 2009. nov. 20. Creative Commons License 40598
SOMI 55!

Nem biztos hogy a rendszerben van a hiba!
A készülékben hátul van egy gyári 7literes kiegyenlitötartály!
A szivattyuház és a tágtartály között van egy 10-15cm-es flexicsö,az a flexicsö megtud törni(gyárilag hibás) és nemengedi eljutni a fütésivizet a tartályba,ezáltal megnö a nyomás!
Ha a készülék hivatalosan nem lett üzembehelyezve ezt kellene ellenörizni és a tartályban a nyomást is!(0.8-1bar az ideális)
B-road 2009. nov. 20. Creative Commons License 40597

A légtelenítőn keresztül szív be levegőt.

Nem erről volt itt vita korábban? :-)

 

Illetve lent az a kék gömbcsap mire szolgál? Csak a feltöltésre?

Ha jol látom az a kazánkört köti ösze a padlókörrel.

 

Ha esetleg az kicsit kinyitja, akkor azon keresztül a felesleges víz tud távozni a kazán tágulásijába. Talán a szaki is így gondolta, bár ha már hőcserélő van (mert el kell választani a két kört), akkor legyen már tágulási is. Egyébként pedig a hőcserélő felesleges, lehetne sima keverős is a padló.

 

Ja és mégegy kérdés. Ha a padló keringető leáll, leállítja, stb.. Akkor a hőcserélő primer körében csak simán megfordul a melegvíz, nemigaz? (Illetve amúgy is, ha megy a szivattyú akkor is.) Szóval a hőcserélő felé nem olyan nagy a fűtővíz ellenállása, mint a radiátorok felé (hosszú csövek, torlók, termoszelepek)...

Szóval nem áll-e fenn a veszély, hogy a víz nagy része átfordul a hőcserélőn, míg a radiátorok felé meg alig megy?

Szóval nem kellene egy folytószelep a hőcserélővel sorba? Tudom, hogy ott a termoszelep, de... Igaz annak a hőérzékelője közvetlenül a hőcserélő fölött van, azaz ilyen esetben valószínű az is melegedik, azaz a szelep lezár, azaz nem fordul meg a víz benne feleslegesen... :-)

De ha a termoszelep elromlik (letekeri a fejet valaki), akkor fennáll a veszély, jól látom?

Előzmény: somi55 (40595)
NRZ 2009. nov. 20. Creative Commons License 40596
Szerintem ne filózz ezen, hanem sürgősen szereltess be egy tágulási tartályt. Addig a padlókört zárd le.
Előzmény: somi55 (40595)
somi55 2009. nov. 20. Creative Commons License 40595

Még egy kérdésem van.

Szeretném megérteni a szaki elképzelését.Mi van akkor ha a kör eléri a max nyomást,ekkor leengedi a szokésos 1.5-re.Gondolom a lehüléskor az 0-ra fog csökkenni,vagy átmegy a vákum irányába? Hogyan reagál erre a keringető?

No ez két kérdés lett.

Előzmény: somi55 (40593)
NRZ 2009. nov. 20. Creative Commons License 40594
A szakit jól segbe kellene rúgni, nem megsérteni.
Előzmény: somi55 (40593)
somi55 2009. nov. 20. Creative Commons License 40593
Köszönöm a válaszokat,magam is így gondoltam a megoldást,de szakember véleménye nélkül nem akartam a szakit megsérteni.
Előzmény: smith (40591)
NRZ 2009. nov. 20. Creative Commons License 40592
Olyanról már hallottam, hogy kisebb volt a tartály mint kellett volna, de hogy hiányozzon, az azért meredek.
Előzmény: smith (40591)
smith 2009. nov. 20. Creative Commons License 40591
Hülyeséget kérdeztem.
Másodszorra innen nézve a padlókörben sehol.
Ezért akad ki a nyomásmérő.
Én nem kísérleteznék tovább nélküle.
Előzmény: smith (40590)
smith 2009. nov. 20. Creative Commons License 40590
Hol van és mekkora kiegyenlítőtartály?
Előzmény: somi55 (40589)
somi55 2009. nov. 19. Creative Commons License 40589

 

 

Sziasztok!

Ezt a rendszert építették ki nálam,Semia F24-es kazán működteti.

A készüléknél 1.5 a nyomás,a padló körön az indítás után 5 perc után kiakad a mutató.

Mi a véleményetek?

Teaway 2009. nov. 19. Creative Commons License 40588
A XI. ker az csak elég Buda, nem??
Előzmény: salviasp (40575)
KalásziM 2009. nov. 19. Creative Commons License 40587

  Kilyukadt !

 

 Nekem is egyszer kilyukadt, de még egy évig használtam  !

Előzmény: sniccer (40585)
cucu 2009. nov. 19. Creative Commons License 40586

Bár nem igazán értem amit írsz, de valószínüleg a palást belül rozsdásodik. Nyilván lennie kell ott résnek/luknak is, amin kifolyik a lé. Csak azt nem értem, ha kilukadt a palást, akkor hogyan lehet alatta is fehér? Továbbá ha letörlöd, megint olyan lesz?

Előzmény: sniccer (40585)
sniccer 2009. nov. 19. Creative Commons License 40585
Sziasztok!

Bocs, hogy némileg off-topic a kérdés (nem találtam idevágó topikot), de a villanybojler oldala úgy néz ki, mintha lepattogzott volna róla a festés (alatta viszont ugyanúgy fehér), és ebből a lepattogásból valami barna lé folyik ki.
Mi lehet ez?
Pitylogós 2009. nov. 19. Creative Commons License 40584

Tudnátok elfogadható árú/minőségű rendszert ajánlani, ami termosztát és azzal vezérelt motoros szelep padlófűtéshez?

 

Milyen árakra lehet számítani?

 

Köszi.

Gyurco78 2009. nov. 19. Creative Commons License 40583
Én is a Saunierduval oldalán az első márkaszervízt hívtam...
Kométa 2001 Kft. a neve, 11. kerületben vannak.

Az elektromos csatlakozásokat bekötötte, termosztátot majd én felszerelm, a kazánban megcsinálta a kötést, de igazából csak a garilevél pecsételése miatt hívtam ki.

Meg átnézte, és beállított néhány paramétert (kéményhossz, max. teljesítmény), de ezeket a leírása alapján is meg lehet csinálni házilag.
NRZ 2009. nov. 18. Creative Commons License 40582
szívesen
Előzmény: Blue_Sky_007 (40581)
Blue_Sky_007 2009. nov. 18. Creative Commons License 40581
Köszi.
Előzmény: NRZ (40579)
salviasp 2009. nov. 18. Creative Commons License 40580
Igen...
Esetleg tudsz valakit javasolni?
Előzmény: Gyurco78 (40578)
NRZ 2009. nov. 18. Creative Commons License 40579
kinyitod teljesen, semmi dolog vele.
Előzmény: Blue_Sky_007 (40577)
Gyurco78 2009. nov. 18. Creative Commons License 40578
Kométa?

Termosztátot beköti a cirkoba, a falra nem fúrja fel...
Blue_Sky_007 2009. nov. 18. Creative Commons License 40577

Uraim!

Érdeklődnék, hogy a hidraulikus beszabályozás tekintetében ha a termoszelep a radiátoron rendelkezik előbeállító funkcióval (pl. Danfoss RA-N) akkor a torlóval semmi dolgom nincs, lehet teljesen nyitva?

KalásziM 2009. nov. 18. Creative Commons License 40576

  és az építészekről miért nem beszéltek  ?

 

 Ők meg  cm -ben és m -ben  írják  (és értik ) ugyanazon a rajzon  !!

Előzmény: Csaba110 (40566)
salviasp 2009. nov. 18. Creative Commons License 40575
Sziasztok!

Tud valaki ajánlani egy jó Saunier beüzemelő szervizt Buda környékén?
A szomszédomnál a bp-i központ járt és eléggé ki volt rájuk akadva, nem túl jó munkát végeztek.
Még egy kérdés: a termosztátot beköti a beüzemelő, vagy külön be kell köttetnem a villanyszerelővel?
nszethi 2009. nov. 16. Creative Commons License 40574
háát, a villanyboyler elég mobil eszköz is tud lenni. Ha hely van, gyorsan költözhet a kazán irányába. :-) Az viszont igaz, hogy ha sok a cső megeszi a fene az egészet, bár a sok cső a sima átfolyósra is rádob még egy lapáttal nálam a legnagyobb távolság 3m szigetelt műanyag csővel.
Előzmény: Jancsii (40560)
NRZ 2009. nov. 16. Creative Commons License 40573
Tudom, azért hivatkoztam rá. Csak ebben a vitában a NASA-t emlegetni, viccesnek hatott. :))
Előzmény: Lacivill (40572)
Lacivill 2009. nov. 16. Creative Commons License 40572
Előzmény: NRZ (40569)
NRZ 2009. nov. 16. Creative Commons License 40571
Még a gőzgépek idején alakultak ki azok a mértékegységek, oszt úgy maradt. :)
Előzmény: Törölt nick (40570)
NRZ 2009. nov. 16. Creative Commons License 40569
...nem kell utána írni a mértékegységet....

Így zuhant a Marsra egy űrszonda. Elfelejtették odaírni hogy nem angolszász mértékegységben van megadva és egy kicsit elszámolták. :))

De ezt csak viccnek szántam, mielőtt nekem ugrotok. :)
Előzmény: Csaba110 (40566)
babarucu 2009. nov. 16. Creative Commons License 40568

110-es cső, 50-es cső,...stb

15-ös cső, 22-es...stb

 

15/ 1/2" 153-as szerelt falikoronk

16  -"-...stb

 

 

sjohn 2009. nov. 16. Creative Commons License 40567
És ha egy csőméretről van szó? , akkor mindegy , hogy 1/mm/ , vagy 1"?
Naugyehogynem!
Előzmény: Csaba110 (40566)
Csaba110 2009. nov. 16. Creative Commons License 40566
Szia!


A szakmám lakatos és víz gáz szerelő és azt tanultuk hogy műszaki rajzon mindig mmben beszélünk ezért nem kell utána írni a mértékegységet de ha átvált cm be vagy méterbe akkor azt már oda kell írni, és műszaki rajzon mindig oda van írva hogy hány db.

Üdv:Csaba
Előzmény: Törölt nick (40561)
Harvester 2009. nov. 16. Creative Commons License 40565
Na jó most utánaszámoltam. Persze a vita elméleti mivel nálam konkrétan a kazánon elbukott a dolog. Szóval azt állítod hogy az esetemben nagyon sokáig tartana a víznek felmelegedni mire átér a két szobán. Mindezt józan észre alapozod. Szerintem nincs igazad, megmondom miért. Remélem meggyőző leszek:

Alap adatok:
1. 15 méter csövet használtam fel (igazából kimaradt egy fél méter de ok, legyen 15). 2. Ennek a fele viszi a kazántól a meleg vizet a bojlerig, tehát 7.5 méternyi csőben megy melegvíz.
3. A cső külső átmérője 15 mm, belső átmérője 13 mm.

Számítás:
A 7.5 méter hosszú, 13 mm átmérőjű cső térfogata:
V = hossz x (átmérő/2)^2 x pi

Köbmilliméterben:
V = 7500 x (13/2)^2 x 3.14 = 994987.5 mm3
Ugyanez köbdeciméterben, azaz literben:
V = 994987.5 / 100^3 = 0.995 liter.

Tehát esetemben, két szobán átvezetve és 7.5 méter távolságot áthidalva csőben található víz mennyisége csupán egyetlen liter. Ez azért nem olyan nagyon sok.

Ha tévednék, szívesen veszem a kiigazítást.
Előzmény: Jancsii (40560)
Picur23 2009. nov. 16. Creative Commons License 40564
már 2 szerelő mondta, hogy életveszélyes és nem javítható...

magam sem szívesen vállok meg tőle.. azért ez a termék kb 35 év alatt már bizonyított, melyik mostani fogja legalább a felét tudni? ha van ilyen akkor azt választom..
Előzmény: Törölt nick (40472)
Jancsii 2009. nov. 16. Creative Commons License 40562
Nem, nem. Az ácsoknál cm. :))))
Előzmény: Törölt nick (40561)
Jancsii 2009. nov. 16. Creative Commons License 40560

Azt tudom, hogy működik, de gazdaságossággal van a baj. Ha közel van egymáshoz a két bojler akkor OK. Viszont ebben az esetben leírta, hogy több szobán keresztül vezeti a cirkótól a villanybojlerba. Erre írtam, ha nem folyamatos, csak pár liter a víz elvétel, akkor mire odaér a meleg víz a villanybojlerhoz már le is kell állítani.

A következő indulásig meg kihül a csőben. Remélem érthető, amit írtam.

Előzmény: nszethi (40557)
okoma 2009. nov. 16. Creative Commons License 40559
Sziasztok,

kérdés, van olyan szervezet, ahol a kontár/megbízhatatlan fűtés szerelőket be lehet jelenteni, vagy valami lajstromba venni?

köszi
gy
radixa 2009. nov. 16. Creative Commons License 40558

sziasztok!

 

tavasszal apósék telkén kellene építeni egy egszerű kis épületet. s ami lehet sk készül, így a minimális vízhálózat is.

az érdekelne, hogy pince nélküli épületben milyen módon érdemes megoldani a fűtetlen épület téli víztelenítését (milyen szerevénnyel?), illetve ha rézzel csinálnánk épületen belül, kint viszont most fektették KPE-vel a vízbeállást, hol szokott lenni a váltás a két anyag között, ha nincs pinyó. pl. vizes helyiségben egy sarokban vagy simán falban?

 

Köszi,
Ákos

nszethi 2009. nov. 16. Creative Commons License 40557

De még mennyire hogy működik. Nálam lassan 1 éve  boyler van a kazán után. Szinte azonnal melegvíz, állandó hőmérséklettel. Nem folyatok el egy csomó vizet, míg beáll a hőfok. Zuhanyozás közben is elzárhatom a csapot mert visszanyitva nem kell állítgatni, várni míg az átfolyós melegítő beáll. Azonos hőfokra állított kazán, és boyler mellett 3hét alatt 20kWh villany fogyott az 28Ft-osból. (ennyi hónap után jutott eszembe megnézni, hogy mennyit is zabál. :-) )

 

Szóval nálunk majd 1000 a víz/m3. több marad meg a vízen, mint ami elmegy villanyra, de ha egál lenne a dolog, akkor is megérné a melegvízkomfort miatt. Az sem mellékes, hogy ha történik bármi gázoldalon, akkor a vegyeskazánnal, meg ezzel a boylerrel igazából nem történt semmi. Van fűtés, van melegvíz, és még egy csavart sem kell eltekerni érte.

Előzmény: Jancsii (40543)
NRZ 2009. nov. 15. Creative Commons License 40556
Na látod, minden rosszban van valami jó is. :))
Előzmény: Harvester (40554)
Teaway 2009. nov. 15. Creative Commons License 40555
"És még csövet forrasztani is megtanultam"

Ha nekem sikerült, akkor másnak is megy:D
Előzmény: Harvester (40554)
Harvester 2009. nov. 15. Creative Commons License 40554
Így van :) És még csövet forrasztani is megtanultam :D Tulajdonképpen egész sikeres volt a project :)
Előzmény: NRZ (40553)
NRZ 2009. nov. 15. Creative Commons License 40553
A lényeg az, hogy legalább a fűtést nem romboltad szét. Legfeljebb van egy csomó cső a falon. :))
Előzmény: Harvester (40552)
Harvester 2009. nov. 15. Creative Commons License 40552
Megírtam a kazán típusát, de tévesen szóval csak valami sasszemnek derült volna ki hogy olyan kazán nem is létezik.

Köszi hogy képbe hoztál. Most saját káromon tanultam.
Előzmény: NRZ (40549)
Gyurco78 2009. nov. 15. Creative Commons License 40551
12 kW-os átfolyós kombicirkó nincsen, egyszerűen ez a teljesítmény kevés lenne hozzá.
Előzmény: Harvester (40548)
NRZ 2009. nov. 15. Creative Commons License 40550
A neten próbáltam megkeresni ezeket a rajzokat meg részletesebb műszaki leírást, persze sehol nem találtam.

Rosszul kerestél. :)
http://www.d-eg.hu/junkers/tervezoi_oldal/products/heating_warm_water/tervezo/content_files/euroline2004.pdf
Előzmény: Harvester (40548)
NRZ 2009. nov. 15. Creative Commons License 40549
Azt jelenti, hogy a fűtéskör nincs leválasztva a hmv-től, azaz nincs a kazánban külön hőcserélő a hmv-nek. Így amikor rákötötted a hideg vizet, az rögtön a fűtési körbe jut.
Ezt az átalakítást el lehet felejteni, illetve még egy megoldás van, de az már nem érné meg. Egy külső hőcserélővel.
Amikor érdeklődtél, akkor nem mondtad meg a kazánod típusát, így rossz tanácsot kaptál.
Előzmény: Harvester (40546)
Harvester 2009. nov. 15. Creative Commons License 40548
Áh rájöttem. Hőcserélős tároló kell hozzá, ugye? Frankó, alakíthatom vissza az egészet. Kár hogy nem akkor nézte meg valami szakértő a kazán rajzát amikor először kérdeztem pár hónapja :( A neten próbáltam megkeresni ezeket a rajzokat meg részletesebb műszaki leírást, persze sehol nem találtam.
Előzmény: Harvester (40546)
Harvester 2009. nov. 15. Creative Commons License 40547
Csak zuhanyzáshoz használok meleg vizet, meg a fürdőszobai mosdókagylónál. A mosógép és a mosogatógép hideg vízzet igényel. Én is számoltam azzal hogy csak a hosszabb időtartamú vízvételnél működne. Körbekérdeztem itt a fórumon mielőtt nekiálltam és akik hozzászóltak akkor ők azt mondták hogy megcsinálták és náluk klasszul működik.
Előzmény: Jancsii (40543)
Harvester 2009. nov. 15. Creative Commons License 40546
Ez mit jelent pontosan, el tudnád mondani?
Előzmény: NRZ (40545)
NRZ 2009. nov. 15. Creative Commons License 40545
Itt a robbantott rajz:
Előzmény: NRZ (40544)
NRZ 2009. nov. 15. Creative Commons License 40544
Ha minden igaz, akkor ahhoz a kazánhoz, csak indirekt tárolót lehet csatlakoztatni!
Előzmény: Harvester (40542)
Jancsii 2009. nov. 15. Creative Commons License 40543

Ez a rendszer nem tud gazdaságosan működni.

Gondolj bele, megnyitod a melegvízcsapot és kiengedsz a mosogatáshoz 3 liter vizet a villanybojlerból. A církó begyújt és pótolja a kiengedett vizet. de a meleg víz oda sem tud érni, mert előbb a bojler és cirkó közötti csőben lévő hidegvíz megy a bojlerba. A církóból jövő melegvíz csak a csőben marad, ahol lefog hülni a következő vízelvételig.  Persze nagyobb mennyiségű vízelvételnél már más a helyzet. Ezt kell meggondolni melyik a gyakoribb használat.

Előzmény: Harvester (40541)
Harvester 2009. nov. 15. Creative Commons License 40542
Hát az lett volna jó, de van két helyiség a cirkó és a villanybojler között. Szóval mindenképpen csövezni kellett, elhasználtam 15 méter rézcsövet.
Előzmény: cucu (40540)
Harvester 2009. nov. 15. Creative Commons License 40541
A használati utasítás hívja így, a melegvíztárolóval kapcsolatban, hogy előremenő és visszatérő. Én meg mivel nem ez a szakmám, csak írom amit a könyv írt. De igazad, van az én józan eszemnek is értelemszerűbb ha azt írom hogy hidegvíz bevezetés és melegvíz elvezetés, mondjuk. 4 cső van. Kettő a fűtéshez kettő a használati melegvízhez.
Előzmény: Jancsii (40539)
cucu 2009. nov. 15. Creative Commons License 40540
Először provizórikusan kellett volna összeszerelni.
Előzmény: Harvester (40536)
Jancsii 2009. nov. 15. Creative Commons License 40539

c"irkónál a használati melegvíz előremenő és visszatérő ága "

Valamit nem értek. Használati melegvíznél nincs visszatérő  ág, csak a fűtésnél. Vagy három csoves a rendszered?

Előzmény: Harvester (40536)
Teaway 2009. nov. 15. Creative Commons License 40538
Nem működik a moduláció vagy ki van kapcsolva.
Előzmény: levis7 (40535)
Harvester 2009. nov. 15. Creative Commons License 40537
"A fűtés villanybojlerről megy. " --> A használati melegvíz villanybojlerről megy.
Előzmény: Harvester (40536)
Harvester 2009. nov. 15. Creative Commons License 40536
Urak, elakadtam és segítséget szeretnék kérni.

Van egy kombi cirkóm aminek eddig a csak a fűtés köre volt használva. A fűtés villanybojlerről megy. Azzal próbálkozom hogy a cirkó melegvíz körét a villanybojler elé kapcsolom, a villanybojlert mintegy puffertartálynak használva. Erre régebben rákérdeztem itt a fórumon és mások is említették hogy megcsinálták és működik. A bekötésről itt írtam, de a cirkó típusát akkor csak emlékezetből írtam, az más.


Elkészítettem a rézcsövezést a villanybojler és a cirkó között, nem ereszt és ahhoz képest hogy először csináltam ilyet egész jól néz ki :) Viszont nem működik. Úgy látom a kombi cirkóval van valami gond.

A konkrétumok:
Eddig a cirkó bekötése olyen volt, hogy a cirkónál a használati melegvíz előremenő és visszatérő ága egy egyszerű rövid flexi csővel volt összekötve. A fűtési előremenő és visszatérő vezetékek meg értelemszerűen a fűtéskörre csatlakoztak.
Amikor odaértem a szereléssel, hogy két flexicső darabbal be akartam illeszteni a kész vezetékezésbe a cirkót magát, akkor kezdődött a baj. Ahogy levettem a rövid áthidaló flexi átkötést, ömleni kezdett a fűtőköri víz a használati vízköri csonkon. Leengedtem a fűtőkör vizét és bekötöttem a használati melegvizet az erre kialakított két csonkra. Azt hittem hogy valami visszacsapó szelep engedte le a fűtőköri vizet előtte. De nem. Amikor kinyitottam a használati melegvízkör elzárócsapját akkor a vezetékes víz egy az egyben belement a fűtéskörbe és elkezdett nőni a nyomás. Amikor elérte az üzemi maximumot akkor nem kísérleteztem tovább hanem elzártam a használati vízkör csapját. Olyan volt, mintha nem lenne váltószelep (vagy nem működne) a cirkóban. Nem igazán értem. A kombi cirkót fűtésre plusz melegvíztároló üzemeltetésére készítették fel, ez van a dokumentációjában. Mit tudok tenni? A cirkó típusa Junkers ZS 12-1 KE. Van valakinek valami ötlete? Hogyan kell ezt bekötni?

Előzmény: Harvester (38301)
levis7 2009. nov. 15. Creative Commons License 40535

Sziasztok


1 hete üzemelték be a kondenzációs kazánomat de állandóan ki-bekapcsol. Tudna valaki segíteni, mi lehet a gond? Azt mondják 1m3 gáznál 1 liter víz csepeg le, nálam 10 m3-nél is max. 1 liter. Ha folyamatosan megy a kazán jön is a víz, de főleg estétől reggelig állandóan ki-bekapcsol.

Köszönöm
enginer 2009. nov. 15. Creative Commons License 40534
Megnéztem a videót is.

Ez nem egy forrasztáshoz használ folyatószer, hanem egy heggesztésnél használt hőelvezteő vagy minek nevezzem paszta vagy mi.

Nekünk a xintex akart ilyet adni horror áron, akciósan. :D
Előzmény: babarucu (40532)
enginer 2009. nov. 15. Creative Commons License 40533
Tapintásilag tökmind1, hogy mennyi az üzemi, mert aki nem "meleg", annak a 60C már nem nevezhető langyosnak.
Előzmény: Törölt nick (40510)
babarucu 2009. nov. 15. Creative Commons License 40532

néztem én is fasza dolog, nem értettem a horgany miért nem pattog

 

gyakorlást igényel a megfelelő melegítés

 

forrasztás kontra heggesztés más a hőfok és a hozaganyag

Előzmény: Csaba110 (40530)
enginer 2009. nov. 15. Creative Commons License 40531
"Az asszonnyal is volt, de az másik topikot igényel.
Az idén volt az utolsó éve, megsírattuk, likvidáltam és megszabadultam tőle!"

Fogadd öszinte részvétünket!
de ha már itt vagy, adhatnál tanácsokat, hogy hogyan lehet csak így megszabdulni az asszonytól.
Előzmény: villanyosrobi (40513)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40530
Na hüly... beszéltem?
Előzmény: enginer (40529)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40529
Néztem.

"A kellően felmelegedett anyagon kezdhetjük a keményforrasztást.
A DRILLOT pálcát ferdén a lángba tartva cseppenként választjuk le és kötjük a munkadarab anyagához.

A forrasztás során a láng mindig a pálca leolvadó végére irányuljon, ne a munkadarabra.

A forrasztás befejezésénél ügyeljünk arra, hogy az ömlenyben lévő apró salakzárványt a varrat szélére kihajtsuk. "

Én ezt még úgy ismertem, hogy heggesztés és nem forrasztás.
Előzmény: Csaba110 (40520)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40528
Na eddig jó volt a radiátor ?

Szerintem most is jó, nem azzal van probléma.
Előzmény: Törölt nick (40525)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40527
Most hasonló löttyel kell bekenni a csövet és a pálcát nem kell mártani bele mert a pálca közepébe van a bórax.
Előzmény: Törölt nick (40524)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40526

De most jó éjt kívánok mindenkinek!

Minden kérdésemre megkaptam a válaszokat. A viszont írásra, szevasztok!

Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40525
Na eddig jó volt a radiátor ?
Előzmény: villanyosrobi (40523)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40524
Gyekerroromban valami fehér porba kellett belenyomni a rézpálcát ugy kapott ida a vascsőhőz.
Előzmény: Csaba110 (40520)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40523

- Kicsi a csővek keresztmetszete nincs tömeg es hőáramlás.

 

Ezzel nincs baj! Megvan a megfelelő keresztmetszet.

 

- Kicsi a hőfok ami kijön a pufferből.

Ez is rendben, meg van oldva a folyamatos szabályzása a rendszernek. Megrakom a kazánt nyakig, aztán gyufa. Még egyszer megtöltöm és láss csodát, 90-95°C a víz.

De most még jó idő van. És nem vagyok állat!

 

- kicsi a radiátor.

Na itt a probléma! Ezért kell radiátort cserélnem, ahogy kezdtem még a legelején.

Előzmény: NRZ (40519)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40522
Te még nem hallottál, a horganyzott cső keményforrasztásáról, amit sárgarézzel oldanak meg, mint a keményforraszt általában? Na szép!
Előzmény: enginer (40514)
Wattocsak 2009. nov. 14. Creative Commons License 40521
Senkivel nem vitatkozom.
Előzmény: enginer (40503)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40520
Ezt nézd meg:http://luflo.shp.hu/hpc/web.php?a=luflo és utána okoskodj.
Előzmény: enginer (40514)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40519
- Kicsi a csővek keresztmetszete nincs tömeg es hőáramlás.
Nem tudjuk mennyi a visszatérő.

- Kicsi a hőfok ami kijön a pufferből.
Ebben az enyhe időben biztos nem.

- kicsi a radiátor.
Lehet, de ha nagy hidegben lenne ilyen gondja, akkor jelentkezne fokozottan.
Előzmény: Törölt nick (40509)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40518
Hja' hát igy igen.
Előzmény: Csaba110 (40515)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40517
Miért? nem ismered a horganyzott cső forrasztását rézzel?
Előzmény: enginer (40514)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40516
Nekem mas berettám volt és nem örültem neki hogy az van. Persze az sokkal olcsóbb es régebbi volt. Ezt nem ismerem.
Előzmény: Jakker (40512)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40515
Szia !

A vegyes felfűt egy puffert/2000l/ 90fokra és egy szivattyú keverő szelepen keresztül nyomja a házba a vizet, amit egy viessmann vezérlés koordinál.

Üdv:Csaba
Előzmény: Törölt nick (40511)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40514
"tűzí vizet csinálunk horganyzott acélcsőből forrasztva"

Ennyi hülyeséget félmondatban!
Előzmény: Csaba110 (40501)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40513

Hát ez kibírta! '81-es kiadású készülék, állítólag az első 20 év alatt nem volt vele baj.

Na most, a készülék a feleségemmel egy idős, 6 éve vagyunk együtt és nekem csak bajom volt vele. Nem az asszonnyal, hanem a c-24-el. Az asszonnyal is volt, de az másik topikot igényel.

Az idén volt az utolsó éve, megsírattuk, likvidáltam és megszabadultam tőle!

Adattábla! Gázfogyasztás: 2,4-3,2 m3/óra. Ebbe már belement a 4-4,5 is és mégsem volt jó idő a lakásban.

Most van egy VIADRUS U22-es vegykó, na ez nagyon szépen elviszi, de még mindig nem az igazi.

Ha igazán jó rendszert szeretnél, akkor a következőt javaslom. Tegyél be egy puffert, Ha van vegykó kazán, akkor 500l, ha nincs, akkor kb 200l. Visszakeveréses szabályzással be tudod lőni, hogy a kazánkörben állandó hőfok legyen. innen bátran tudsz fűteni. De nem kell 60 foknál magasabb víz! Ugyanis, ha kemény téli hideggel számolsz, -12°C ami kb 2-3 nap, és egy elviselhető 22°C-al a lakásban, akkor sem kell melegebb víz 60°C-nál. Mivel van 30°C különbséged és ha számolsz állandó 2x erősítéssel, (amúgy csak 1,5-1,8x számolunk) a 60°C-os víz elég kell, hogy legyen.

 

Előzmény: Törölt nick (40499)
Jakker 2009. nov. 14. Creative Commons License 40512
valaki?
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40511
Hogy a kazanban ne legyen 40 mert az igen szar neki az hogyan van megoldva ?
Előzmény: Csaba110 (40507)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40510
Igen hogy ha 90/70 lenne az üzemi akkor az.
Előzmény: enginer (40508)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40509
Nem az a baj a kollégának hogy a főtőköri keresztmetszet kicsi ?

Alacsony hőmérséklet a hazban mitől lehet ?

- Kicsi a csővek keresztmetszete nincs tömeg es hőáramlás.
- kicsi a radiátor.
- Kicsi a hőfok ami kijön a pufferből.

Kiváncsi lennék hogy milyen termosztát és hogyan vezézli a fűtést.
Előzmény: NRZ (40504)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40508
Van akinek a 60C az csak langyos. :D
de ez már inkább politika.
Előzmény: NRZ (40504)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40507
Szia!

Nálam a radiátorba 40Cfokos víz kering mert a külső hőmérsékletes elektronika nem enged többet és alu radiátorok vannak fel szerelve Romantik típusú és így is 25 fok van a házban. Akkor ehez képest a 60fokos az már forró.

Üdv:Csaba
Előzmény: villanyosrobi (40500)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40506
Nem vagyok otthon gazdagéknál sajnos de az is barom aki ennyi gépészetet belenyom a hazaba.

Én az egyszerűség híve vagyok. Bár most megnéztem egy faelgázosító kazánt egy boltban ami hasznalati melegvizet is ad. Az fasza volt de nem tudtak mondani árat meg mert 1-2 nap jött mint kiállítasi darab. Szerintem mindenkinek ebbe az irányba kellene elindulnia nem pedig a gázban.

Egy kandalló jó lenne de sajna nekem nincs kéményem vagyis csak egy van az is rossz helyen. Nem én építettem a hazat.
Előzmény: Wattocsak (40494)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40505
Várjál!

Lehet, hogy keverlek egy Wattacsok vagy mia tököm nick-ü topiktárssal, vagy az sem lehetetlen, hogy mégse, de minimum, hogy nem véletlen a hasonlóság.
Előzmény: Wattocsak (40492)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40504
Miért, az nem langyos?

Már ne haragudj, de nekem a 60 fok nem.

Na ne nevettess már, hogy az jó?

Vedd úgy, hogy nem kérdeztem semmit.
Előzmény: villanyosrobi (40495)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40503
" Kinek ajálkoztam?"

Inkább úgy, hogy kinem nem ajánlkoztam.

Az egész internet televan a hirdetéseiddel, kb. 1-2 éve itt is nyomultál erőszakosan, de elkergettek.

Nem csak innen, de a legtöbb helyről különféle jelzők kiséretében voltál kénytelen távozni.

Nem vagyok egy nyomozós tipus, de az itteni menekülésed után ránéztem a google-ra, és ott láttam, hogy több helyről is kiutáltak, mert nem segítessz, csak a reklámot nyomod magadról.

Előzmény: Wattocsak (40492)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40502
Nem olyan rossz az a radal anyámék most is azzal fűtenek egy c24 kazánnal ill. most kicserélték a 40Kw szeneskazánt egy 30KW fatüzelésesre.
Előzmény: villanyosrobi (40495)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40501
Szia!

Azért ezt cáfolnám:Azt elismerem, hogy fizikailag sokkal kényelmesebb lett a munkavégzés.

Mikor egész nap csak a tömlőt húzogatom és a legkisebb cső is 4" és tetézve ezt egy 4 m belmagassággal . A mi cégünk sokkal többet dolgozik acélcsővel mint műanyag csővel mert a gerincvezetékeket mind acélból és csak a leállásokat ötrétegű alpex csőből. Vagy épp ha tűzí vizet csinálunk horganyzott acélcsőből forrasztva hát nem olyan kényelmes munka.

Üdv:Csaba
Előzmény: Wattocsak (40494)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40500

Na erről beszélek!

Minek ez a ki vagyok én, meg ki vagy te! Majd jól megmondalak anyukámnak, hogy nem hiszed el a mit mondok és jól segbe fog rúgni!!! beee!!

Tiszta ovi! Mindenki jó valamiben, én személy szerint a villamosságban, a másik meg másban.

Tudjátok, van az a vicc, mikor a medve meg a nyuszika szaladnak az erdőben.

A medve egy tisztáshoz ért, a nyuszika meg a villanyszereléshez egy kicsit!

HAHA!

De komolyan, minek ez a majd én megmutatom, hogy nagyobbat tudok pofára esni, mint te???!!!!!!!!

Előzmény: enginer (40496)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40499
Pedig egy jo c24-et nem szabad kidobni mert az volt az utolsó normális kazán ami kibiz 20-30 évet.
Előzmény: villanyosrobi (40495)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40498
Mostmár mindenki merje meg hogy mekkora a farka és legyen vége .... ;)
Előzmény: enginer (40496)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40497
Teged ez nem vigasztal de meg felül a szigeteléssel es a fűtővizem alig alig akar 50 fok felé menni. Ez meg nem tesz jót egy hagyományos kazánnak. Most a kadban filóztam hogy kellene valami hőcserélő vagy keverőszelep amivel a kazanban a vizet 60-70 fokon lehetne tartani ugy hogy ne legyen dög meleg a házban.
Előzmény: villanyosrobi (40490)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40496
Valamit nem értek!

Az a lényeg, hogy ki írta és nem az, hogy mit írt?

Én csak segíteni jövök ide és nem munkát keresni, mint Te
és cégileg, meg tudásilag sem vagyunk egy lapon, ha már ez a mérvadó.

Az én cégemnek is van WEBlapja, de ha megfeszülsz sem fogom neked elárulni, hogy mi a címe, vagy, hogy ki vagyok én, mert nem kívánom, hogy ez alapján itéljék meg a hozzászólásaimat.

Maradjunk annyiban, hogy a Wattocsak és társai, meg az egész rokonság is kevés.
Előzmény: Wattocsak (40487)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40495

Miért, az nem langyos? Főleg ennél a szarnál?

Alsó-felső cső, összekötve szűk, majdnem kapilláris csövekkel, meg rádobva jó nagy felület, ami szart sem ér, mert nem tuti a kontaktus. Két lemez közé beszorítva egy harmadik?! Na ne nevettess már, hogy az jó? Inkább akkor a xénia, ami egy kisajtolt darab cső, nagy szárnyakkal! Na az a tuti!

Még év elején megvolt jó kis etázs-rendszer, ahogy nem kellett fűteni, vágtam szét! Neki nagy Makita-harcos! Adtam a pofájának! Meg a FÉG C-24-nek is! Kuka az egész! Megcsináltam rendesen, ahogy illik!

 

Előzmény: NRZ (40493)
Wattocsak 2009. nov. 14. Creative Commons License 40494
Szerintem nem lett egyszerübb. Most a gépészetre gondolok, mert itt vagyunk. Azt elismerem, hogy fizikailag sokkal kényelmesebb lett a munkavégzés. Menetet nem vágunk készen vesszük a boltban, de ha vágni kell ott a gép. Palackot nem cipelünk csak nagyon ritkán, öv kazán tagosítani? Csak az öregebbek hallottak róla ök is kevesen csináltak.
De ha elgondolod, hogy egy kis családi házban mi mindent össze kell építeni. 20 évvel ezelőtt volt két szivattyú osz' jó napot. Akinél padlófűtés volt az már extra.
Nézzünk egy mostani házatgazdagéknál. Kollektor, hőszivattyú, aktív vagy passzív hűtés, gázkazán , vizes kandalló. Némileg kiegészítve egy kis medence fűtéssel páramnetesítéssel.
Előzmény: Törölt nick (40489)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40493
Ezt írtad: Viszont a radiátorom, meg csak langyos.

Akkor most nem 60 fokos?
Előzmény: villanyosrobi (40490)
Wattocsak 2009. nov. 14. Creative Commons License 40492
Innen munkát? Kinek ajálkoztam?
Sajos kénytelen vagyok ide írni, mert az e mail címed nem publikus.
Előzmény: enginer (40488)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40491
Nah, hogy mindenki tisztában legyen a nickem eredetével, mert sokak fantáziáját megmozgatta már:

Még valamikor a 90-es években csöppentem ide, amikor hullámgépekkel, meg víztisztással töltöttem a napjaimat és véletlenül összehoztam 1, (majd több) indexes bulit.
Akkor kellet hírtelen kitalálnom egy nicket, hogy válaszolhassak a kérdésekre, szervezésileg.
Rákerestem a gépészre és kidobta az engineer-t, ami mérnököt is jelent, de mivel az orosz hadseregben is mindenki endzsinyír volt meg én sem vagyok mérnök (hálistennek), így lett a nickem egy e-vel kevesebb, jelezve, hogy nem mérnök, hanem "csak" gépész vagyok.
Előzmény: villanyosrobi (40444)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40490
Nem tudom! De az már biztos, hogy alul vagyok méretezve a radiátorokkal. 60 légköbméter a két nagy szoba és ott van egy-egy 20 tagos radal. Táblázat szerint 80°C-os vízzel, 22°C-ot szeretnék tartani, akkor 3400W-ot tudok kivenni belőle. Alsóhangon is 4200W kéne. A többi helyiségem ugyan ez.
Előzmény: Törölt nick (40483)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40489
Te vontál párhuzamot hogy aki sokat ir ide annak nincs elég munkája, vagy valami hasonlót ...

Nem ertem azt hogy a kivitelező miert ugat bele a tervekbe. A tervező tervez a kivitelező meg kivitelez. Oszt jó van. Ha szar van a palacsintában akkor előszedik a tervezőt meg a terveket , megnézik hogy ugy készült-e el ha nem akkor miert és kinek kell szetrugni a seggét.

Csak jo magyar szokas szerint a a tervek meg 28 alkalommal módosulnak majd 10 éven belül meg 3* atépítik az épületet és rokkantanak rajta valamit és rajönnek hogy igy mar nem lesz jo.

Nagyon jol tudom hogy hol nem jó az én fűtésem sem, de inkább hol nem jó a házam sem de nem lovalom bele magam olyan dolgokba ami már az ertelmetlen pénzkidobás határát súrolja.

Végül el kell fogadni azt hogy mindenki dolga szakmája egyszerűsödött. A tervezők már CAD és társait hasznalhatják, a kivitelezőknek meg jószerivel hegeszteni sem kell már megtanulni rendesen. A piac szűkül mostanság méginkább és 1-1 vállakozóbb gyerek magat tervezi es szamolja a fűtését. Lást remore access kolléga maga csinalta a fűtését (is) ...
Előzmény: Wattocsak (40486)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40488
"Ki is vagy te?"

enginer vagyok.

Én nem itt keresek munkát, mint te.
Előzmény: Wattocsak (40487)
Wattocsak 2009. nov. 14. Creative Commons License 40487
Engem meg lehet találni. Ha valakinek nem tetszik amít írok az megkereshet az elérhetőségeimen. A névtelenség mögé bújsz. Ha a nevem reklám, akkor vállalom.
Legyen súlya az írásodnak és add mellé a neved.
Ki is vagy te?
Előzmény: enginer (40481)
Wattocsak 2009. nov. 14. Creative Commons License 40486
Kicsit nem értem az írásod.
Szakmai szinvonal? Hát ez megérne egy külön topikot. Sajnos egyre silányabb. A gondolkodás mentes életmód egyre nagyobb teret nyer. Viszont bárkit bármiből ki tudunk oktatni, a szakmai ismeretek teljes hiánya ebben nem gátol meg minket.

Példa az elmúlt hét történéseiből:
egy elektromos "kollega" a tulajnak megemlítette, hogy kicsi lesz a tágulási tartály amit beterveztem. Én meg a vezeték átmérőjét találtam kicsinek amit ő húzott az egyik nagyfogyasztóhoz. 1:1
Aztán meg mindenki magyarázta a saját igazát a tulajnak. Nem tudom mire jó ez.
Előzmény: Törölt nick (40479)
Jakker 2009. nov. 14. Creative Commons License 40485

Sziasztok!

 

Vettem egy Beretta indítóidomot egy Beretta Mynute Green kondenzációs kazánhoz. 60/100-as rendszerről alakít át 80/80-ra. Egy problémám van vele, hogy bár kondenzációsnak adták, de a belső cső mégis aluból van. A dobozán is az van rajt, hogy "kondensing line", tehát lehet benne valami, bár nem tudom, hogy az alu meddíg fogja bírni, hacsak nincs rajta valamilyen bevonat.Találkozott már valaki hasonlóval?

 

 

Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40484
Ha van elég "meleg" a pufferben akkor miert is nem jut el a radiátorokba ?
Előzmény: Törölt nick (40483)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40483
Jaj robi legalább te ne má' .... Hol is tartottunk a fűtéssel ...
Előzmény: villanyosrobi (40482)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40482

Nincs több hozzászólásom a dolgokhoz. Ez is csak arról szól, hogy alázzuk le a másikat, hogyan vegyük semmibe a másik "szaktudását", ha van ilyen egyáltalán.

Csak azt nem értem, miért kell ezt csinálni!? Nagyon sajnálom, hogy ilyen fasz dolgokon össze lehet balhézni valakivel, akit nem is ismertek! De ezért tartunk oda, ahová! Jó öldöklést Ti kis faszok!

enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40481
Az se véletlen, hogy téged, csak magadat reklámozva látunk minden fórumon és általában kb. mindenhol, mint innen is gyorsan elvagy kergetve.

Google: Wattocsak

Aztán mindenki láthatja a munkásságodat. :D
Előzmény: Wattocsak (40478)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40480
A weblapodon láttam egy fotót a csizmaszárításról. Ezt egy síkölcsönző komám is megcsinalta ugy 6 évvel ezelőtt.
Előzmény: Wattocsak (40478)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40479
Most akkor versenyezzünk hogy ki kevesebbet mert az alibi a szakmai színvonal mellett ?
Előzmény: Wattocsak (40478)
Wattocsak 2009. nov. 14. Creative Commons License 40478
Nem értelek!
Szegény mérnöqr (Enginer) tele van munkával. Ennek ellenére a topikokat megtisztelte több mint 6200 írással. Ezen velős irományok majdnem fele (3143db) ide érkezett. Ez az itteni írások majd 8%. Most meg elvárod hogy ismeretséget szerezzen a mértékegységek között. Hihetetlen egy pali vagy!
Magánvéleményem: nem vagyok állandó olvasója a topiknak, de sokszor láttam már itt perlekedést. Érdekes, hogy mindig az egyik fél az elfoglalt barátunk volt.:-)
Előzmény: Csaba110 (40476)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40477

nem az a lényeg, hogyan mit, hanem hogy nem lehet

 

főállású kolega meg se szólalok, főnök se mond semmit, ő már azt úgy nem lehet

az úgy nem jó, és minek

 

 kb

Előzmény: Csaba110 (40476)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40476
Még valami: Ha értesz egy kicsit a lakatos szakmához vagy a víz gáz szereléshez akkor tudhatnád hogy ha nem írunk egy szám után mértékegységet akkor mindig mm ben értendő.
Előzmény: Csaba110 (40475)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40475
Bocsi 159mm ha megfelel. de amúgy csepeli tisztító.
Előzmény: enginer (40450)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40474

Nem ismerem a készüléket, de úgy tünik, hogy az AEG azokon a területeken ahol eddig nem volt jelen csak a nevét adta el. Minőséget nem garantálnak mellé.

 pl. klimák.

Előzmény: Picur23 (40467)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40473

tudom nasa,

azé érdekes 5 baros csöveket említettél, a legszarabb amit beépíteni illik 10bar-os és ez van ált minden szakboltban, nem háznál

 

nagyon hasonlítassz a sógornőm manusára

valami egyetemi kolesz tmk-s szerelője

 

egyszer beszélgettem vele a szakmáról, mondott nagyokat

később anyós elmagyarázta nemegészen úgy van, gondoltam nem komálja vagy hasonló

nemrég voltam anyóséknál, a wc tartályt megláttam és anyósról visszaszívtam minden rossz gondolatom

 

obi-s tartály 50-es csővel mehosszabbítva gány módon, ráadásul lehet hosszabb bekötőcsövet gyáriba venni a bótba

 

 

Előzmény: enginer (40469)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40472
Nekem MV-21 van és eddig örök életnek latszik.

Előzmény: Picur23 (40467)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40471
Igen ezt pedzegetem is hogy nem elég meleg a főtőköri oldal.


( Egyébként az enyém is szar - tervezték - csak én ablakokat cseréltem majd hőszigeteltem és ezért tulméretezettek a radiátorok. )

Miért nem elég meleg ?

A termosztát nem kapcsol ?

Nem annyit kapcsol , vagy kapcsolt de sokszor kicsit , vagy ritkán hosszan ?
Előzmény: villanyosrobi (40468)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40470
"tervezői csoport azt mondta csináljátok meg majd berajzoljuk"

Ezt már soxor írtam és elhatárolódtam a mérnököktől!
Előzmény: babarucu (40460)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40469
Hidd el nekem, hogy én most is olyan gépekkel és technikai hátérrel dolgozom amiről te még nem is halottál.

Hogy én nem tudom a pofák közötti különbséget, vagy, hogy nem emléxem, hogy melyik pofával nyomta(félre) a mester, az szerintem nem mind1
Előzmény: babarucu (40451)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40468

Igen, kb annyi. Kevés lenne?

Most néztem meg a honlapot, és mintha kicsit alul lenne méretezve a radiátor.

És ráadásul mindegyik kb 15-20% kisebb teljesítményű, mint kéne.

Előzmény: Törölt nick (40464)
Picur23 2009. nov. 14. Creative Commons License 40467
Sziasztok!

Gázüzemű átfolyós vízmelegítő csere előtt állok. Egészen nagy boltban jártam és egy AEG GWH 11E (őrláng nélküli, elemes) típusú-t ajánltak legjobban kb 38.500-ért. Meg is lepődtem, hogy nem a már régebb óta ilyennel foglalkozó márkákat amik persze jóval drágábbak is...


Ez egy nagy 600 m2-es gépészeti áruház forgalmaznak itt Vaillantot, Féget, Junkerst, stb... és az eladó egészen hozzáértőnek tűnt, és mégis ezt a legolcsóbbat ajánlta. Neten rákeregetve semmit nem találtam róla néhány rövid hirdetésen kívül. egyébként a STIEBEL ELTRON KFT-hez tartozik ez a termék de a honlapon sincs semmi róla...

Van már valakinek esetleg tapasztalata ezzel az AEG-el?

Mivel az ára a Vaillant elemesének a fele alatt van, lehet ezt kéne inkább választani?

Ezek a mai vízmelegítők már tényleg rövidebb élettartamot tudnak mint a régebben készültek? (a miénk kb 30-35 éves lehet)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40466
Ez az egész vita kezd arra hasonlítani mint a tőzsde fórumon van egy Möbius gyerek aki egy ezidáig csinalt előre elemzéseket mindig a kovetkező hétről. Rendre ugy 90%-ban be is jött neki mindent de még is kikezdték a sameszok.
Persze mert ő tredben gondolkozott az 2000-nél megvette az OTP-t majd eladatta belük alig kevesebb mint 6000 forintál. Komoly 10 millákat kerestek az emberek rajta de addig cikizték hogy 1-1 kis korrekciót nem jelzett hogy abbahagyta az egész nyilvános dolgot és most pénzért megveheti bárki aki akarja ....
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40465

"Én egyébként sajna nem egy olyan magát nagyra tartó szakival találkoztam, aki kiviteli terveket nem tudott értelmezni/használni... "

 

Ilyenekkel én is találkoztam sokszor! Nem egy munkát levezényeltem egymagam, mint "feketeöves mester", igaz nem nagy csarnokokban, hanem más nagyobb épületekben. MTA KOKI GTR, Bachl, Higi-papír, Miskolc Chinoin, Veresegyház Chinoin, hogy csak a nagyobbakat említsem. Magyarázkodni, mentegetőzni lehet, de utólag már nincs értelme.

 

Előzmény: ZE (40461)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40464
Tehát 60 fokosak a radiátorok ?
Előzmény: villanyosrobi (40458)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40463
Milyen mély, és széles az iszap elhelyező?
Előzmény: enginer (40450)
Teaway 2009. nov. 14. Creative Commons License 40462
Nem tudtad?
Első találat a keresőben.
Előzmény: villanyosrobi (40459)
ZE 2009. nov. 14. Creative Commons License 40461
Van egy terep, úgy 3500m2 ipari csarnok, lehet nekiugrani a drótbogozós gyakorlattal a teljes villamos kiépítést kitalálni, és leszállítani a tervdokumentációt, anyagot, időt számolni, a többi kiviteli tervvel egyeztetve ütemtervet csinálni, és a többi...

Én egyébként sajna nem egy olyan magát nagyra tartó szakival találkoztam, aki kiviteli terveket nem tudott értelmezni/használni... A legutóbbi is baromira csodálkozott, hogy a második el...ást követő napon már nem kellett jönnie sem neki, sem a csapatának... Azzal takarózott egyébként, hogy "ők nem úgy szokták csinálni". Persze... akkor ott csinálja úgy, ahol a saját ...ével veri a csalánt.
Előzmény: villanyosrobi (40455)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40460

osztom!

mikor hajókon melóztunk, x idő után a tervezői csoport azt mondta csináljátok meg majd berajzoljuk

mentségükre kvasokminden kis helyen

 

enginer mielőtt még, nem nekem monták hanem az egész szerelő csoportnak + Pistabácsi meg a rokonok, ezt kimásolhatod

Előzmény: villanyosrobi (40455)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40459

Na ezt nagyon megköszönöm!

KÖSZÖNÖM!

Előzmény: Jancsii (40457)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40458

A pufferban max 90-95°C, ami megfelel a kazánkörnek, ugyanis direkt fűtöm a puffert a kazánnal.

70-75°C-nál többet nem engedek előre, de most csak kb 60°C az előremenőm.

De ez még nem indokolja, hogy ennyire szar legyen.

Előzmény: Törölt nick (40452)
Jancsii 2009. nov. 14. Creative Commons License 40457
Előzmény: villanyosrobi (40456)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40456

Hol van a honlapja????

Előzmény: Teaway (40454)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40455

 mégtöbb elbaszást láttam "NEVES" tervezőktől!!! no comment!"

de a neves tervezők hozzád képest no comment!! :D

 

Látod, hogy nem azt írtam, hogy hozzám képest?

Ebből is kitűnik, mennyire figyelnek az "emberek"!

Még helyesen írni sem tudnak, nemhogy idézni a más írásából!

Na ez a szomorú! Saját tapasztalatom az, mikor egy tervezőnek fingja nincs arról, hogy mit csinál az asztal mellett!!! Ki kell menni terepre, legalább 5 évet dolgozni és utána saját hibáiból okulva neki lehet állni az asztal mellől SZAKEMBER szemmel nézni a dolgokat!

Előzmény: enginer (40448)
Teaway 2009. nov. 14. Creative Commons License 40454
"Ide vonatkozna első kérdésem, mégpedig a RADAR radiátorral kapcsolatban, hogy esetleg valakinek nincs-e teljesítmény-adata erről a "szarról""

Ami a gyártó honlapján van, az nem jó?
Előzmény: villanyosrobi (40439)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40453
Valahova a meleg lesz ....
Előzmény: Törölt nick (40452)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40452
Laikus szemmel nyomásadatoktól függetlenül mert szerintem most ez nem jatszik szerepet.

Mekkora a max hőfok a pufferben ?
mekkora a max hőfok a kazán körben ?
Mekkora a max hőfok a fűtő körben ?
Előzmény: villanyosrobi (40449)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40451

aki szerel pressgéppel márka mindegy, tudja melyik mire való, konkrétumot sose írtál csak, hogy így nem jó meg nem azzal nyomták meg...stb

nem tudod a pofák közötti külömbséget, se

és gázt rézzel már igenrég csak külön géppel lehet szerelni a válaszok kétségesek

egyszerűen kikövetkeztettem, nem volt nehéz

Előzmény: enginer (40442)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40450
Tegnap voltam megnézni ahova majd fogják a csedpeli tisztitó iszapját hordani.
Nah az 154 méteres! :D

Jah, hogy 159 méret?
Milyen mértékegységben? :D
Előzmény: Csaba110 (40425)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40449

Valóban, általában 90/70°C-ra tervezik a radiátorokat, tudomásom szerint. Általában 75/65-el számolva kb 22-26% a teljesítménycsökkenés. Na ez nálam kb 50%.

A puffer a primer körben van a kazánnal. Hidraulikailag el van választva a pufferben lévő hőcserélővel a két kör. Primer alapnyomásom t=15K-nél 1,6bar.

Szekunder alapnyomás t=15K-nél 2,2bar.

Eddig stimm?

Szerény számításaim szerint, a kb 20kW teljesítményből ami kéne, van 10-12kW.

Hőleadás oldalon. A kazán 32-40kW, attól függően, mivel fűtök.

 

Előzmény: Törölt nick (40446)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40448
"villanyszerelő vagyok, (mester fokozatú,
Nagyon sok rendszert láttam,terveztem is párat, (a saját rendszeremet is) és mégtöbb elbaszást láttam "NEVES" tervezőktől!!! no comment!
"

Tisztára Lacivill vagy!

Láttál már sok rendszert, de már terveztél is, de a sajátodról alapvető fogalmaid sincsenek , de a neves tervezők hozzád képest no comment!! :D
Komolyan mondom, hogy átkellene nevezni ezt a topikot "feketeőves mester fokozatú villanyszerlők és termosztát szakértők baráti társasága-ra.
Előzmény: villanyosrobi (40439)
Jancsii 2009. nov. 14. Creative Commons License 40447
Ne égesd már a villanyszerelőket! :)))))
Előzmény: villanyosrobi (40443)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40446
Nem arról szol a probléma hogy a radalos rendszer egy magasabb főtőköri hőmérsékletre lett tervezve? Gondolom az nem új mivel ma kevesen hasznánák építeskor. Az 500L puffer sem számít kicsinek igy ergo alacsonyabb lesz benne a vizhőmérséklet.

Nem ?
Előzmény: Törölt nick (40441)
Luiggi70 2009. nov. 14. Creative Commons License 40445
<a href="http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=88617535&t=9054448" target="_blank">radal</a>
Nem akarok észt osztani csak saját tapasztalat, ha 75 fokkal küldöm a radalokat akkor sütnek ,lehet valami más lehet nálad
Előzmény: villanyosrobi (40439)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40444

Gondolom életedben nem sokat dolgozhattál terepen, ha ilyen nick-et választottál magadnak.

Nem akarok fikázni senkit, de a két kezi munkát mindig többre becsülöm, mint a pénz és a meló hajhászást! Én, és még gondolom sokan mások is ezen a véleményen vannak.

Előzmény: enginer (40431)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40443

Miért nincs?

Tényleg, most megfogtál!

Hülyeséget írtam, helyesbítek. Szóval: 75/65°C hőlépcső, kb állandó. Viszont a radiátorom, meg csak langyos. Alu radiátor, nagyon gyors a hőleadás, így nagy a hőveszteség. kb ennyi, de nem értheted mit akarok mondani, mert elektromos vagyok és nem gépész. De mindegy.

Nincs véletlenül egy táblázatod a RADAR-hoz?

Előzmény: Törölt nick (40441)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40442
Azt ki mondta neked? :D
Előzmény: babarucu (40440)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40441
Az miből jött ki hogy "hőveszteség" van a radiátorokon ?
Előzmény: villanyosrobi (40439)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40440

de elvagy szállva, hihetetlen

horonymaród van nem semmi, pressgéped meg nincs

 

 

Előzmény: enginer (40431)
villanyosrobi 2009. nov. 14. Creative Commons License 40439

Végre tudok írni!

 

Néztem itt sok-sok hozzászólást, meg véleményeket is mindenféléről!

Előrebocsájtom, hogy villanyszerelő vagyok, (mester fokozatú, de ez mellékes)de több, mint 10 éve foglalkozok nagy fűtési rendszerekkel és hozzá való automatika szereléssel. Nagyon sok rendszert láttam, terveztem is párat, (a saját rendszeremet is) és mégtöbb elbaszást láttam "NEVES" tervezőktől!!! no comment!

Vegyestüzelésű kazánom van, CSAK azzal fűtök, a cirkot direkt nem üzemeltem be. Ez lesz a rendszer első tele, (szeptember végén lett kész) de már most látom szomorú sorsomat! Radiátorokat kell cserélnem!

Ide vonatkozna első kérdésem, mégpedig a RADAR radiátorral kapcsolatban, hogy esetleg valakinek nincs-e teljesítmény-adata erről a "szarról".

75/65°C hőlépcsővel üzemelek, hőcserélővel leválasztott rendszerrel. És a rendszer úgymond siralmasan teljesít a radiátorok miatt. Borzasztó nagy a hőveszteség, pedig kicsi a rendszer víztérfogatom. Tágulási tartály 20l-es, csővezeték hossza 20mm-es wawin 5rétegű cső kb 36m, ugyanez 16mm-essel kb 34m, +/- 2m. A radiátorokkal együtt, precíziós vízórával és lágyvízzel töltve 54l a vízmennyiség. Ez a szekunder kör.

A primer, kazán térfogat 49l (gyári adat), 35x1,5mm rézcső 6m, puffertartály 500l.

TÖKÉLETES!

Maga a rendszer tényleg szépen muzsikál! De a radiátorok!!

Ebben kérnék segítséget, de gyorsan, ha lehetne!

 

babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40437

lakott házban nem nagyon van mit flexelgetni a falakon,

pl fürdőfelújjítás minden lemehet, csempe..stb ha lehet kihasználjuk a régi cső helyét

 

fűtés: falon kívül, rézcső 

Előzmény: Törölt nick (40435)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40436

helyesírásilag nem vagyok a régi, ez van

paint-ban csináltam utána nemtommiben,

annyira nem értek a szgéphez használom ami nekem kell

szivattyú ikont csapokat...stb nem találtam, de nem ez a lényeg meg, hogy csak egy szivattyú van berajzolva

 nem reagáltál rá most se

milyen bekötetlen tágulási? a volt, régi rendszerről volt szó nem az újról

 

 és ha nem a saját, én vagyok aki megmondja, stílust vennéd fel megint

mire jó nem tom, sajnálom az embereid

leírtam a szvsz mi lehet az ok és vártam egy lehetséges vagy az a pont, szakasz nem jó lehet...stb

 

telefont nem tudom hol említettem?

 

és nem vita, én leírtam mi történt, lefényképeztem...stb te meg azt, hogy hülyeség

meg Pistabácsi és rokonai

Előzmény: enginer (40421)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40435
A masik dolog hogy a megrendelő is szúrós szemmel néz hogy jön egy bivaly vésővel es kapapáccsal hogy szétb@ssza a falat.
Előzmény: enginer (40431)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40434
Szia !

A K-flex kaucsuk alapú szigetelés de azt csak hűtésre szoktuk használni mert párazáró de van egy típusa amit napkollektor cső vezetékre rakunk de az csak 28mm létezik. Fűtésre ,meleg vízre alukasírozott kűzetgyapot cső héjat használunk.

Üdv:Csaba
Előzmény: Törölt nick (40432)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40433
Pedig mennyi minden dolog ragad az emberre a fórumozás közben.
Előzmény: cucu (40413)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40431
Megint kevered a dolgokat.

Van aki a melót hajtja, meg van aki csak a pénzt hajtja! :D

Én sem flexelem a falat, de az a minimum, hogy akivel flexeltetem, annak is pórszívós horonymarót adok a kezébe, mert nem akarom, hogy megdögöljön a vastagportól.


Előzmény: babarucu (40419)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40430
Szia !

Itt az oldal http://www.isoglobe.hu/.

üdv:Csaba
Előzmény: Csaba110 (40428)
Blue_Sky_007 2009. nov. 14. Creative Commons License 40429
Megtaláltam, belinkeltem bookmarkoltam. Köszi.
Előzmény: Csaba110 (40428)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40428
Pontosan IZOGLOBE kft Budaörs és Kamaraerdő határán vannak a CATONE telephelyén.

Üdv:Csaba
Előzmény: Blue_Sky_007 (40427)
Blue_Sky_007 2009. nov. 14. Creative Commons License 40427

Na ezt az infót mentettem. :-)

 

Ki tudja mikor kell nekem is nagyobb.

Előzmény: Csaba110 (40425)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40426
Bocs kuzó5 nek szántam az infót.
Előzmény: Blue_Sky_007 (40424)
Csaba110 2009. nov. 14. Creative Commons License 40425
Szia 4


Az izoglob kft nél lehet kapni minden fajta csőre csőhéjjat polifomot,kőzetgyapotot, K-flexet. A csőhéjjak 159méretig vannak különböző vastagságban efelett a méret felett paplant lehet kapni /táblásított szigetelés/.

Üdv:Csaba
Előzmény: Blue_Sky_007 (40424)
Blue_Sky_007 2009. nov. 14. Creative Commons License 40424
Én legutoljára 2 coloshoz vettem a kétkör  kft-nél biatorbágyon.
Előzmény: Törölt nick (40423)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40422
(hagyjuk)
Előzmény: babarucu (40420)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40421
Néztem a rajzodat.

Értem is a rendszer lényegét, pedig Te többet láttál belőle, mégsem tudod értelmesen leírni, lerajzolni.

Szövegedben alsó/felső szivattyú, de a rajzon csak egy db, bekötetlen tágulási tartályok, 1,5bar rendszer nyomásnál olyan vákuum van, hogy beszívja a, de bőven van idő teflonozni, meg ilyenek. :D

Szerintem tényleg nincs értelme veled vitatkoznom és nem is teszem
Meghajolok a tudásod elött és tényleg úgy van, ahogy mondod.

Így jó neked "MESTER!"?Előzmény: babarucu (40417)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40420

lefényképeztem, lerajzoltam, írtam egy felvetést szvsz miért nem jött víz a rad végdugónál nem reagáltál rá semmit (előtte hadjuk)

csak miattad baszakodtam a gépen próbáltam rajzolni, hiába

Előzmény: enginer (40418)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40419

egy igazi szaki szereti amit csinál, egyátalán nem biztos, csak a melót hajtja meg ütögeti a billentyűzetet

én speckó szemét módon csak a faláttöréseket, fúrásokat passzolom, de nem félek tőle ha kell napokig vések és flexelem a falat (kolega ne szereti a vastagport, én se de nem tarhat napokig) ha kész a vésés akkor kézről kébe jár a gép, cső, védőcső...stb

a kolegával néha csak a műveletek sorrendjén vitázunk, ha igaza van nem erőltetem az enyém, de ha nem akkor aki fizet az parancsol

ha többen vagyunk az az igazi, pörög a meló meg a mese

ahhoz viszont hely kell

 

a tudás sose elég napról napra változik minden

 

jó főnök lehetsz, ha megmondod mit kell csinálni a tudatlanoknak, és utána elvárod,

hogy jó legyen 

Előzmény: enginer (40416)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40418
"cucu leírta és már én is egyszer aki dolgozik nem ér rá fórumozni"

Akkor ti sem dolgoztok? :D

"javaslom olvasgasd a hsz-eid
a stílus nem épp megbeszélő"

Olvass vissza pár évet!
Eleinte én is megbeszélő voltam, de aztán szakmai érvek híján már pedofil is lettem. :D

Speciel utoljára Lacivill, meg itt páran nem szakmai, hanem személyeskedő stílusba mentek át és én erre írtam, hogy a topik szakmai szinvonal olyan, amilyen.
Előzmény: babarucu (40417)
babarucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40417

Márpedig te vagy az, aki túlreagálja amit más nemért

 

egy új reflex márkájú tágulási 1,5-re van felfújva, te aki nem jársz boltba és nem találkozol kolegákkal, egyszer tedd meg, ha jársz boltba és veszel tágulásit nézzd meg mit építessz be

de ki se kell bontanod rá van írva, vagy be van x-elve mennyivel van tölve asszem 

a lényeg  kettő közül valamelyik

 

cucu  leírta és már én is egyszer aki dolgozik nem ér rá fórumozni

 

a megbeszélésen vam a hangsúly? javaslom olvasgasd a hsz-eid

 a stílus nem épp megbeszélő

 

lerajzoltam az irodaház rendszerét kevesebb radiátorral, tök mindegy

 szvsz látható a tágulási a biztonsági, és egyéb csővezetékek + a képek nem hazudnak és a nyomásmérő sem

lövésed se volt eddíg rá, akkor milyen megbeszélés, javaslat...stb

 

külön szabályozott fűtéskörök, külön termosztáttal

erre se volt lövésed

most én javaslom olvass utána

és te írod sokat hígult a szar, vagy mi?

 

kb ez a te stílusod így jobban megérted. vagy nem

 

Előzmény: enginer (40411)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40416
Egy igazi szakember egy idő után megszerzi azt a tudást, hogy ne neki kelljen dolgoznia, csak megmondani azoknak, akik nem tudják, hogy mit, miért tesznek, hogy mit kell csinálniuk.

Ezt hívjuk szakmai tapasztalat/tudásnak és az ilyen embereknek azért már van szabadidejük. :D

Előzmény: cucu (40413)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40415
Nem mert a kazán és a rendszer között van 1-1 csap az előremenőn és a visszatérőn.

Azután van a becsatlakozás a feltöltésnek majd a kazán.

Tehat :

- Elzártam a "nagy" csapokat igy "nyomás alatt" maradt a rendszer.
- Levettem a feltőltőről a flexi csövet bele egy vödörbe
- Kiengedtem a kazánból a vizet szarazra.
- Tágulási nyomásbeálítás.
- Vissza a cső a feltöltöre.
- Kazan feltölt vizzel.
- Maradhatott 3-4 darab nekívánatos nagyméretű igazolatlanul otlévő buborék a rendszerben ami a csapok kinyitása után kiszaladt de azt a radiátorokból kiengedtem. ;)

Van itt erő ... :)))

Nyáron lapra szereltem a kazánt mert lefujtam hőálló sprével, azelőtt meg hőcserélőt szereltem benne.


Lelekes amatőr ... ;)


Előzmény: Wattocsak (40410)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40414
...az igazi szakembereknek nincs idejük erre a fórumra..

Azért vannak kivételek, mert a fórumozás is lehet addiktív. :))
Előzmény: cucu (40413)
cucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40413
Ezt arra is értem, hogy az igazi szakembereknek nincs idejük erre a fórumra, mert dolgoznak. Tehát valóban arra van ez a fórum, hogy segítsünk egymás problémáiban.
Előzmény: cucu (40402)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40412
Szóval aki azt feltételezi, hogy valami hátsó szándékból írkálok ide, az téved.

Én ilyet nem is tételeztem fel és nem is írtam. Szerintem más sem.
Előzmény: enginer (40411)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40411
Ezt egyszer már leírtam, hogy soha sem volt célom, hogy innen szerezzek munkát.
Soha sem reklámoztam itt magam, mint az sokan teszik!!
és a felkérésekre is ez volt a válaszom!

Én speciel most is nagyon jól elvagyok megrendelésileg, köszönöm szépen.

Szóval aki azt feltételezi, hogy valami hátsó szándékból írkálok ide, az téved.

Segíteni próbálok, de az erőszakos tudatlanság soxor kiveri nálam a biztostékot.

Előzmény: NRZ (40404)
Wattocsak 2009. nov. 14. Creative Commons License 40410
Akkor tényleg vákuumra szaladhatsz, ha a szerencséd elhagy.
Előzmény: Törölt nick (40408)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40409
Egyetértek.
Előzmény: NRZ (40407)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40408
Nincsennek automata légtelenítőim. ;))) Sem.

Egy komámnak van es mégis legtelenitgethet hetente. Alúról mennek be a csövek a radiátoraiba a falból de hiába van az "emeleti rézosztóin" a buborékok megis bekevezednek neki a radiátorokba. Ott is valami el van kurrantva ...

Előzmény: Wattocsak (40406)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40407
Semmi, ott lehet egymást alpári módon fikázni. :))
Előzmény: cucu (40405)
Wattocsak 2009. nov. 14. Creative Commons License 40406
Minimális szerencsével még vákuumra is szaladhat a rendszered, de ettől a légtelenítők megóvnak és levegőt eresztenek be:-)
Ergó fűtés indulásnál lesz dolguk, az általuk beeresztett levegőt lehet kiengedni. :-)
Előzmény: Törölt nick (40401)
cucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40405
Mi a bajod a polidilivel?? :)
Előzmény: NRZ (40404)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40404
Nincs itt valamiféle szakmai féltékenység esetenként hogy idelátógató hüjegyerekek (mondjuk magam) Néha tisztán tapasztalati úton meg tudnak oldani dolgokat ?

Nem hiszem. Ha az lenne, akkor sosem írna ide. Inkább abban látom a bajt, amint már írtam is, hogy a stílus sokszor nem megfelelő és felnőtt emberek vagyunk, akik nehezen tolerálják, ha debilnek nézik.
Szóval, tiszteljük egymást annyira, hogy ne rossz légkörben kelljen fórumozni, arra ott a polidili.

Uff
Előzmény: Törölt nick (40397)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40403
Na akkor neked is kiadnék egy lakóparkot hogy megvillanjon a szakmai színvonalad ...;)
Előzmény: cucu (40402)
cucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40402
Aki ismeri, az irányítja; aki érti az tanítja; aki tudja, az csinálja...:)
Előzmény: enginer (40393)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40401
:DDDDDD
Nem bonylitjátok túl ezt a dolgot?

- A tagulási mérete annyi amennyi. Ezen valtoztatni hirtelen nem lehet.
- A vizmennyiséggel sem lehet nagyon variálni igy lehet az is konstans.
- Én lehet itt olvasva (!) kiengedtem egy kicsit a rendszert.
- Kompresszor behoz a fűrdőbe.
- Levegő kienged a tartályból.
- Komprerszoraal felpumpál 1,5 nyomásra.
- Viz vissza, radiátorok légtelenitve, egy kis plussz viz meg ugy 1.3-1.5 közé.
- Kész.


Miert kell ebből számháborút és szakmai háborút kelteni?
Előzmény: enginer (40358)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40400
Bocs lehet hogy nem is én vagyok a botránykeltő ... ;)
Előzmény: Törölt nick (40399)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40399
Nem is vontam párhuzamot veled, PMS-ed van (?) ....
Előzmény: Lacivill (40395)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40398
Nem szorulsz Te rá az védelmemre, csak csípi a szemem, hogy egy mondattal elintézhette volna, (olvass vissza egy hétre, ott a válasz), helyette ráborítja a reterátot a kérdezőre.
Előzmény: Lacivill (40395)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40397
Nincs itt valamiféle szakmai féltékenység esetenként hogy idelátógató hüjegyerekek (mondjuk magam) Néha tisztán tapasztalati úton meg tudnak oldani dolgokat ? Nem arról vagy szó hogy megterveznénk egy 10 emeletes toronyház távfűtűtésének rendszerét hanem az hogy itthon a saját rendszerünkben meg tudunk oldani mindent. Lehet hogy szakmailag nem lesz 100% csak 80% vagy 90% esetleg megis 99 de a mai vállalkozóktól sem áll tavol az hogy szakmailag alul teljesitsenek. Persze tisztelet a kivételnek ...
Előzmény: NRZ (40394)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40395
Köszi, hogy megvédtél, hozzá vagyok a topiktárs stilusához szokva, mindenkit sérteget ez a stilusa, emberi jelleme.
Előzmény: NRZ (40392)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40394
Már csak azert mert hetek óta nem kapott korrekt megoldáast a kérdező a valaszara.

Hát ez az!
Előzmény: Törölt nick (40391)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40393
Ezen ne csodálkozz!

Régebben voltak itt olyanok is akik értettek is a szakmához, de több tudatlan, de annál erőszakosabb terjedt el a topikban és elüldözték a szakikat.
Erre írtam a múltkor, hogy milyen lett a topik (szakmai) szinvonala.
Előzmény: Törölt nick (40391)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40392
Nincs nekem semmi személyes bajom Lacivill-el.

Ezt örömmel konstatálom.
Nekem csak egy bajom van, mégpedig az, hogy nem úgy beszélünk itt egymással, mint ha IRL tennénk. Biztos vagyok benne, hogy Te sem használnál sértő kijelentéseket egyikünkkel sem, mert nem szolgált rá senki.
Előzmény: enginer (40390)
Törölt nick 2009. nov. 14. Creative Commons License 40391
Nekem itt az tetszett a legjobban amikor egy tökéletesen outsider (remote access) magyarazta el egy kedves beirónak hogy mi is a kavitáció és hogy legyenek urrá a problémán. Már csak azert mert hetek óta nem kapott korrekt megoldáast a kérdező a valaszara.

Előzmény: NRZ (40389)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40390
Hogy érthető legyek.

Nincs nekem semmi személyes bajom Lacivill-el.
Egy rendes segitőkész valaki, aki önszorgomból írogat ide válaszokat, tudásának megfelelően.

Probléma csak az hogy butaságokat ír és mint, ahogy Te is mondod "aki régóta topik tagnak mondható" miatt általában el is hiszik amit ír.

Érdemes átnézni a kondenzációs topikba, mert ott is van egy okos aki akkora baromságokat ír, hogy soxor már sírnék kínomban amikor olvasom a hülyeségeit, de mivel "aki régóta topik tagnak mondható" elv alapján eszik a baromságait.
Már ott tart, hogy még helyszini szaktanácsadásra is felkérték azt a barmot, mert minden 2.-ik HSZ az övé. :D
Előzmény: NRZ (40389)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40389
Egyszer írt valami ilyesmit, akkor válaszoltál rá, azután nem írt. Akkor most minek kell ugrani, mint ha személyes sértés ért volna a hülye tágulási miatt.
Előzmény: enginer (40386)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40388
Tudom.
Simán leszede róla a kart, de ide ahol az is értelmezhetetlen, hogy 1,2X vagy +20% mit jelent? :D
Előzmény: sjohn (40387)
sjohn 2009. nov. 14. Creative Commons License 40387
Bármilyen elzáró beépíthető a tágulási elé , ha tudod biztosítani vétlen elzárás ellen.
Előzmény: enginer (40383)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40386
Nincs is azzal, gond, hogy nem érti!

Azzal van a problémám, hogy nem érti, neki sem működik helyesen, de határozottan félretájékoztatja a kérdezőt és még vagy minimum 3om helyesel is a hülyeségéhez, mert Ő "régóta topik tagnak mondható".

Előzmény: NRZ (40382)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40385
Ha külső, de a kazánban van általában, ott meg nem hiszem hogy van.
Előzmény: enginer (40383)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40384
ok.
Előzmény: enginer (40381)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40383
Csak halkan jegyezném meg, hogy pont ilyen indokból szokott lenni (nem normál) elzáró a tágulás elött. :D
Előzmény: NRZ (40376)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40382
Ez a kérdés mindig elő fog jönni, mert rengeteg ember nem ismeri jól a működését.
Aztán vagy válaszol neki valaki vagy nem, de felesleges egymást basztatni, főleg nem olyan olvtársat, aki régóta topik tagnak mondható.
Előzmény: enginer (40380)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40381
Nem is Te, hanem cucu írta a 40369.ben!
De mintha a válasz is neki szólt volna és nem neked!
Előzmény: NRZ (40379)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40380
Nincs egy hete, hogy értelmesen lépésről-lépésre leírtam ezt a témát itt!!

Akkor, most mi is (megint) a kérdés????
Előzmény: NRZ (40377)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40379
...vagyis a tágulásiban nem 1,2bar-al..

Én ezt hol írtam?
Előzmény: enginer (40378)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40378
Nah, ez már tényleg vicc! :(

NRZ kicsit félreérthetően írta ezt a 1,2-t, mert az 1,2 X, vagyis a tágulásiban nem 1,2bar-al, hanem +20%-al kell többnek lennie!

Ez meg ugye egy változó érték!
Előzmény: cucu (40369)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40377
Nem Lacivill minősítésére kértem véleményt, hanem arra a megoldásra, amit írtam.
Kicsit higgadj már le!
Előzmény: enginer (40374)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40376
Ha a kazán alatt el tudod zárni az előre menő és visszatérő vizet, akkor a rendszer nem levegősödik be, csak a kazán, azon meg szokott lenni, vagy a szivattyún vagy valahol máshol légtelenítő.
Előzmény: Lacivill (40366)
cucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40375

Nem volt semmi vita, csak ezt a témát érdemes precízen megfogalmazni, mert amint olvasom úgy általában az írásokat, többféleképpen szokták értelmezni. Pedig ez egy sarkalatos -alap- tudnivaló.

Előzmény: NRZ (40372)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40374
Szóhoz sem jutok!

A múlthéten értelmesen leírtam lépésről-lépésre az egész folyamatot, külön miatta, mert terjesztette a hülyeségét, a gyanútlan felhasználókat megtévesztve, hogy mittudom én hányszoros lengésnek kell lennie egy fűtési rendszerben, mert Ő ezt így látta mindenhol és mert figyel.

Azt írta, hogy érti és megpróbálja, erre most megint ezt műveli. :(

Reménytelen, de határozottan erőszakosan buta.
Előzmény: NRZ (40365)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40373
Úgy tünik nálam a lufi le volt engedve, és ezért nem tudott arra tágulni a rendszer ezért emelkedett meg ennyire a nyomás.
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40372
akkor nem értem, hogy van mégis köztünk vita.
Előzmény: cucu (40370)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40371
szerintem rosszul gondolod.
Előzmény: cucu (40369)
cucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40370
Így már más. Így érti az is, aki nem ért hozzá.
Előzmény: NRZ (40367)
cucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40369

Ha úgy értendő, ahogyan mondod, akkor 1,2+1,5= 2,7 bar lenne bennük. (nem jól mondod)

Előzmény: NRZ (40367)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40368
Ha a jó a tágulási méret, akkor nem nagyon megy fel. Nálam 0.2-0,3 max.
Előzmény: Lacivill (40366)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40367
miféle összeg? A két oldal között 0,2 bar nyomáskülönbség alakul ki a víz javára.
Előzmény: cucu (40364)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40366
mostmár nem fogom nullára leengedni, mert nem szeretném, hogy levegösödjön esetleg. A te beállitásodal mennyit ingadozhat 20-és 60 fok között? Családi ház  18 radiátorral?
Előzmény: NRZ (40362)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40365
enginer!

Mit szólsz?
cucu 2009. nov. 14. Creative Commons License 40364

Igen, de ez már a kettő összege! Vagyis az 1,2-re rátöltöd a vizet 1,5-ig.

Másképpen fogalmazva: az 1,2 tágulási nyomásra rátöltöd a vizet 1,5 nyomásig.

Előzmény: NRZ (40362)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40363
Mondjuk a 0-ra leeresztést is úgy csinálom, hogy a leeresztőt nyitva hagyom, hogy pumpáláskor a benne maradt vizet ki tudja nyomni, mert akkor becsapja az embert.
Előzmény: NRZ (40362)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40362
Én 1,2 szoktam, aztán a víznyomást 1,4-1,5 re
Előzmény: Lacivill (40361)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40361
A tágulásiban szerinted mennyinek kéne lennie? Ha 0 a viz nyomása?
Előzmény: NRZ (40360)
NRZ 2009. nov. 14. Creative Commons License 40360
Nullára kellene a fűtésit leengedni és úgy felpumpálni a tágulásit aztán lehet vissza a fűtésit 0,2 bar-al magasabbra , mert így sehogy sem jó.
Előzmény: Lacivill (40359)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40359

Megpróbálom lassan mondani, a rendszerben 1,8 bar volt a nyomás 60 fokon, mikor lementem a pincébe. Leengedtem a rendszerből vizet, hogy 1,0 legyen a nyomás.

A tágulási tartályban ( korábban tömlőben) megmértem a levegő nyomását, és az is 1,0 volt. Beleengedtem levegőt 1,5 felnyomtam. Majd ezek után a rendszerbe engedtem vizet, 1,5 ig.

Előzmény: enginer (40358)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40358
Mi ez a "leengedtem 1,8-ról 1,0 ra." "1,0 volt a nyomás, most felnyomtam 1,5 re, és egyenlőre a vizet is 1,5 re."

Mi a tököm ez, hogy a "A tömlőben 1,0 volt" meg a "felnyomtam 1,5 re a vizet is" meg a "leengedtem 1,8-ról 1,0-ra"

Vakuljak, meg, ha értem, de, hogy Te sem tudod, hogy mit csinálsz az biztos!
Előzmény: Lacivill (40356)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40357
Jelentkezzen aki ezt érti!!!
Előzmény: Lacivill (40356)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40356

Na lementem a pincébe, és leengedtem a viznyomást 1,8-ról 1,0 ra. 60 fokos viznél

A tömlőben 1,0 volt a nyomás, most felnyomtam 1,5 re, és egyenlőre a vizet is 1,5 re.

Egy kisit majd leállitom a fütést, és megnézem a változást.

Előzmény: enginer (40354)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40355

Valóban ezért nem volt feltünő, mert több helyen megfigyeltem ezt a jelenséget.

Igérem nem fogom osztani az észt ebben a témában.......

Előzmény: enginer (40354)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40354
Ja csak, mert, hogy osztottad az észt, hogy ingadoznia kell 2Xesen, mert Te sokfelé figyeltél és Te már csak tudod tapasztalatból.

Aztán megigérted, hogy kipróbálod, hogy megfelelő nyomáson valóban képes-e ellátni a feladatát a tágulási tartály,
hogy ne ingadozzon a nyomás a rendszerben, mert ez lenne a dolga.

De, ha neked ez így tökéletes 10 éve, az egyéni igényt jelöl, csak ne terjeszd/javasold továbbra is, hogy ez így tökéletes és így kell csinálni!
Előzmény: Lacivill (40352)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40353
Viccet félretéve,
ismerem a jelenséget, de csak a babarucu mester féle nyitott rendszerekre jellemző az egyre melegebb fűtőviz esetén, egyre repülősebb (turbina) hang, majd leálláskor marha nagy csattanás.
Előzmény: enginer (40351)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40352
Hát sajna nem értem rá, azért nem agasztott mert szerintem így megy a 10. év óta.
Előzmény: enginer (40350)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40351
Nem zárt. :D
Előzmény: Rannon2 (40349)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40350
Tényleg!

Talán 1 hete írtad, hogy megpróbálod normális értékre tölteni a rendszeredet, mert irreális értékek között ingadozik a nyomásod.

Megcsináltad? Lett valami változás?
Előzmény: Lacivill (40343)
Rannon2 2009. nov. 14. Creative Commons License 40349
Oks, feltöltöm. Mit jelent hogy nyitott rendszer?
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40348
Házhoz ne vigye ingyen? :D

"megszabadíthatlak tőle"

Nagylelkű vagy, de azt azért Te is tudod, hogy nagyságrendekel többet ér az a 4 éves gázbojler.

Érdemes rápillantani a elektromos és a gázbojlerek közötti árkülönbségre, csak úgy kiváncsiságból. :D
Előzmény: Törölt nick (40341)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40347
Töltsd fel 1,8 vagy inkább 2-re és megszünik a repülő hang.

(Véletlenül nem nyitott rendszered van?)
Előzmény: Rannon2 (40346)
Rannon2 2009. nov. 14. Creative Commons License 40346
Köszi az infot, de megy a fűtés csak most valahogy más a hangja. Kicsit olyan mint a repülő :) és a végén miután felmelegítette a vízet leáll, és kattan egy nagyobbat. Eddig nem ilyen hangja volt.
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40345
Vagy inkább alá ne menjen,
de az itt olvasott vákuumos fűtési rendszerek láttán, már az is lehet, hogy neked van igazad. :D

Már csak azt nem értem, hogy miért is gond a 0, 0,1, amikor az is 1,5 alatt van!? :D
Előzmény: Lacivill (40343)
enginer 2009. nov. 14. Creative Commons License 40344
Azt jelenti, hogy annyi vizet kell engedned a rendszerbe, hogy a fekete mutató utolérje a pirosat.
Előzmény: Rannon2 (40342)
Lacivill 2009. nov. 14. Creative Commons License 40343

A fütés meg nem akar elindulni?

Akkor fel kéne tölteni , a piros az valószinű nem mutató, csak egy beállithato jelölés, hogy ne menjen az fölé.

Előzmény: Rannon2 (40342)
Rannon2 2009. nov. 14. Creative Commons License 40342
Üdv!
Lehet buta kérdésem lenne, de nagyon járatlan vagyok az ilyesmiben, a kis fali gázkazánunknál a fekete mutató 0, 0,1-n áll, a piros pedig 1,5ön. Ez mit jelent?
sjohn 2009. nov. 13. Creative Commons License 40340
Tedd fel a Vaterára!
Előzmény: zs76 (40339)
zs76 2009. nov. 13. Creative Commons License 40339
Sziasztok.Egy kicsit más.Fűtésátalakításból megmaradt 1db 120-literes,4-éves gázos FÉG hőtárolos bojlerem.Szerintetek eladható,vagy daraboljam fel és kuka?Bocs,nem hírdetni akartam,csak unom a látványát a garázsban.
enginer 2009. nov. 12. Creative Commons License 40338
Előzmény: Luiggi70 (40336)
Vadkaka 2009. nov. 12. Creative Commons License 40337
Köszi a választ, én is hasonlóra gondoltam, lentebb is tekertem, mert túlságosan forró volt a radiátor. Egyelőre 60 fok környékére állítom. Ahogy nézegettem, 60ig felfűti, lekapcsol, aztán 45-50 körül újra visszakapcsol.
Előzmény: HegyenVolgyon (40331)
Luiggi70 2009. nov. 12. Creative Commons License 40336
sziasztok
azt szeretném kérdezni,egy nyitott vegyes tüzelésű rendszerbe szeretnék egy hőcserélőt tenni ,mert a föld alatt viszem át a csövet egy másik épületbe ott is radiátoros fűtés van (zárt rendszeres) hogyan kell méretezni.
cucu 2009. nov. 12. Creative Commons License 40335

Fémet ragasztó, két komponenses anyag. Kb. 2400 Ft. de megéri.

 

-40 C -tól +200 C-ig bírja. De a vizet le kell hozzá engedni, száraznak kell lennie a felületnek. Én a kocsimon a fagydugókat ragasztottam meg vele.

Előzmény: kuoni pasztor (40333)
janijani 2009. nov. 12. Creative Commons License 40334

Ki kellene zárni a kazánt a fűtési körből.

Ha a kazán előtt-után van csap zárd el, ha nincs csap, a cső csatlakozásokat meglazítod és beteszel alá valami gumilapot, bőrt vagy műanyagot ami lezárja és meghúzod a csavarokat.

Előzmény: kuoni pasztor (40333)
kuoni pasztor 2009. nov. 11. Creative Commons License 40333
Sziasztok!

Sos...

Kilyukadt a hasznalaton kivuli vegyestuzelesu kazanom, egy elnel, a varratnal korrodalodott el es spriccel a viz belole. Probaltam egy gumival es hiltiszalaggal 'elszoritani', de sikertelen a kiserlet.

Letezik valami anyag amivel a szerelo erkezesig ideiglenesen eltomithetem? Barkacsaruhazakban lattam egy gyurma szeru ragasztot eleg borsos aron (talan locktite). Erre gondoltam, de feleslegesen nem vennem meg...

Koszi!
Picur23 2009. nov. 11. Creative Commons License 40332
Üdv

Átfolyós vízmelegítőt kell cserélnem, sajnos más megoldás kizárt mert társasházban lakom 2. emeleten..

Gyakorlatilag 3 nagyobb cég forgalmaz ilyet, Fég, Vaillant, Junkers és néhány kissebb Beretta, Saunierduval, stb.... A Junkerst már kizártam ugyanis beszéltem szerelőkkel és a szervízzel is és azt mondták könnyen elromlik, az alkatrész utánpótlás meg nehézkes és drága...

Innestől a dilemmám az hogy a FÉG őrlángosát válasszam MV-21, vagy a Vaillant elemes gyújtásút AtmoMag 14-0 XI..


A szerelőnk nagyon az őrlángost javasolja... de nekem tetszene, hogy nincs "állandó tűz" :) a lakásban, illetve pár év alatt az ár beli különbség is megtérül, a kevesebb fogyasztás miatt...


Kérlek titeket, hogy írjátok meg tapasztalataitokat,
HegyenVolgyon 2009. nov. 11. Creative Commons License 40331
Gondolom, szobatermosztát vezérli a kazánt.
Az a meglátásom, hogy a lakás hőszükségletétől függően olyan előremenőt válassz, ami még éppen elég a biztonsággal való kifűtéséhez. Így kisebb lesz a fűtőtestek termosztát utáni lekapcsolásából adódó hőmérséklet túllendülés, ebből kifolyólag a veszteség. És egy nyugodtabb, komfortosabb, kisebb hőingású hőmérséklettartást kapsz.
Magyarán ha elég a 60 fok, hogy melegítsen a légtéren, akkor válaszd azt.

Természetesen ha van egyszerű lehetőség a kazánon az előremenő változtatására, pl. tekerőgomb a kezelőpanelen, és a kazán is könnyen megközelíthető helyen van, akkor ezzel variálhatsz is a mindenkori aktuális hőigénynek megfelelően. Tehát ilyen időben lehet, hogy elég az 50 fok is, letekered 50-re, de ahogy megyünk a télbe és hűl az idő, úgy tekered feljebb fokozatosan, akár napi pontossággal.

Ha ez nem fér bele, mert lusta/kényelmes vagy, esetleg nincs rá lehetőség bármilyen okból kifolyólag, akkor a leghidegebb időhöz mérten állítsd be.
Előzmény: Vadkaka (40328)
Teaway 2009. nov. 11. Creative Commons License 40330
Ok, akkor ez is régi tipusu lesz, vmi köztes szoftverrel.
Előzmény: HegyenVolgyon (40325)
cucu 2009. nov. 11. Creative Commons License 40329
Itt? :)
Előzmény: Vadkaka (40328)
Vadkaka 2009. nov. 11. Creative Commons License 40328
Üdvözlök mindenkit,

Az optimális kimenő kazánvíz (fütővíz) hőmérsékletről érdeklődnék.

Néhány éves Junkers falikazánról van szó, amely 1 másfél szobás, 50nmes lakást fűt(+melegvíz). Normál (lemez)radiátorok vannak, vékony csövekkel, semmi extra (pl. padlófűtés), alap cirkó.

A kérdésem az hogy hány fokra állítsam a kimenő fütővíz hőmérsékletét? Ami a csövön kifér (80-90 fok körül) vagy elég 60 fok körül is. Melyik a hatékonyabb, költségkímélőbb?

előre is köszönöm a segítségeteket.
Csabikuci85 2009. nov. 11. Creative Commons License 40327
Köszönöm a választ. Akkor inkább nem próbálkozunk, majd a mester......
Előzmény: Lacivill (40326)
Lacivill 2009. nov. 11. Creative Commons License 40326
Mindenképpen hivjál szakembert, a kérdések amelyeket feltettél sokváltozósak.  Nem ezzel fogsz sporolni, amennyiért elvállalja a szaki abban ez a munka is benne lesz. Sokba kerülne ha ti elkezdenétek lerakni.
Előzmény: Csabikuci85 (40323)
HegyenVolgyon 2009. nov. 11. Creative Commons License 40325
2578R-1TN
REV:E
2007 03 013
Előzmény: HegyenVolgyon (40306)
gyattila 2009. nov. 11. Creative Commons License 40324

Nem vagyok viziszerelő, de.....

 

Feltettél néhány kérdést. A válasz bennük van. Ezért kell szakembert hívni, mert te nem tudod megcsinálni. És még biztos van egy csomó olyan kérdés amit fel sem tudtál tenni, mert nem tudod, hogy létezik....

 

 

Előzmény: Csabikuci85 (40323)
Csabikuci85 2009. nov. 11. Creative Commons License 40323
Üdv mindenkinek!

Kérdésem lenne a szakértő Urakhoz fűtésszerelés ügyben.
Központi fűtéses családi ház felújítása zajlik és szeretnénk 3 szobát le aljzat betonozni. Tervező már megcsinálta a fűtési terveket, megvannak a csövek méretei is, ill. a radiátorok helyei.
A kérdésem az lenne, muszáj-e mindenképpen szakit hívnunk a fűtési csövek letételére, vagy sem?? Csak a betonozás a fő célunk, a fűtés teljes kiépítése jövőre lenne megcsináltatva.
Ha nem muszáj szakit hívni, akkor a fűtési csövek milyen távol fussanak egymás mellett és kb. a radiátor környékén hol vezessük fel őket a betonból?? Vagy hogyan működik ez?? És ki milyen típusú, márkájú csövet ajánlana??
Ha nem muszáj, nem akarunk olyanért fizetni, amit mi is meg tudunk könnyen csinálni. A nehezét úgyis szakemberre bíznánk.

Válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
gyattila 2009. nov. 11. Creative Commons License 40322

Már korábban említették itt, hogy ez a vezeték közös tulajdonnak számit, a rajta való bármilyen átalakításhoz a lakóközösség jóváhagyása szükséges. Van egy olyan hogy társasházi törvény, az írja elő ezeket a dolgokat. Okkal, vagy ok nélkül, joggal vagy csak úgy, de kötözködő lakótársat mindig lehet találni, érdemes előre egyeztetni a dolgokat, mint majd akkor tegyenek keresztbe neked amikor már belekezdtetek a melóba. És a törvény szerint nem a közös képviselő hozzájárulása kell, hanem a lakóké, tehát egyenként mekkeresni őket, vagy összehívni egy közgyülést és ott megszavaztatni. Nem tudom pontosan, de szerintem ilyen esetben 50%+1 szavazat már elég, viszont jan. 1-től változik a törvény és akkor már lehet hogy 100% kell és ugye ahogy itt már korábban leirták nem egyértelmű, hogyan változnak a fűtéskörben a viszonyok a rákötés után, lehet, hogy nem ártana egy hivatalos gépészterv sem. Én a helyedben elgondolkodnék azon is, hogy érdemes-e szükség van-e egy 1,5 nm-es helyiséget fűteni egy ház közepén,...szerintem nem.

 

Elég szomorúnak tartom, amit korábban itt kekeckedő topiktárs írt, hogy szó nélkül köss rá a vezetékre úgysem valószínü a lebukás. Ez a hozzáállás még egy átlagszerelőtől sem lenne elfogadható, de egy olyantól aki egy közösképviseletet ellátó cégnek tulajdonostársa.....no comment.

 

Előzmény: NeoXon (40320)
ZE 2009. nov. 11. Creative Commons License 40321
Ok. így teljesen más a leányzó fekvése, erről szerintem a tervezőt kérdezd meg (bár ha lenne,a kkor már terv is lenne, és meg is kérdeznéd).
Előzmény: NeoXon (40320)
NeoXon 2009. nov. 11. Creative Commons License 40320
Kicsit felreerthetoen fogalmaztam: a felszallo agat semmikeppen sem szeretnenk iden megbontani. Az egy szerelodobozban megy, egyelore csak egy radiatort szerelnenk fel es a futescsovet a futesszerelo a szerelodobozig elvinne (illetve szukseg eseten, ha csak ugy oldhato meg, a leszallo agig). Jovo majus-juniusban, egyeztetve a kozos kepviselovel, oldanank meg a tenyleges bekotest, igy ahhoz nem kell mar ujabb lakasszetveres mert a szerelodobozban megoldhato. Addig pedig villanyfutessel vagy mas megoldassal ellennenk a WC-ben.

Szoval a kerdes az, hogy a felszallo agba - futesidenyen kivul - beteheto -e bypass aggal egy uj radiator, vagy azt csak valamelyik leszallo agba szabad betenni, ami viszont oda-vissza 3+3 meter falvesessel jar (lakoszobaban nem szeretnenk a falon kivul csoveket latni).
Előzmény: ZE (40301)
dejódió 2009. nov. 11. Creative Commons License 40319
http://e-gepesz.hu/?action=show&id=1121
babarucu 2009. nov. 10. Creative Commons License 40318
kalózkodni kell egy szar kép miatt, na itt a kép
babarucu 2009. nov. 10. Creative Commons License 40317
 a kép lemaradt
Előzmény: babarucu (40316)
babarucu 2009. nov. 10. Creative Commons License 40316

Horganyzott vasöntvény megfúróbilincs, belsőmenetes leágazással ANB típus     Menetes acélcső       MSZ:   120/1 2, 3 - 1982 Közeg:   víz Max. nyomás:   NNY 16 Max hőmérséklet:   90Cerre gondoltam, közbe megtaláltam
Előzmény: HegyenVolgyon (40315)
HegyenVolgyon 2009. nov. 10. Creative Commons License 40315
Bocsi
Előzmény: babarucu (40314)
babarucu 2009. nov. 10. Creative Commons License 40314

nagyonköszi! de nem ez az idom aminek az adata kellene

 két félbilincses gumis "t" belső menettel /?fok

 

anno a boltban melegvízre nem ajánlották a hőingadozás  kontra gumi mit bír

persze a fűtés az más  és eltelt pár év

gyakorlatra lettem volna kiváncsi bírja e a kiképzést a gumis félbilincses

Előzmény: HegyenVolgyon (40312)
babarucu 2009. nov. 10. Creative Commons License 40313

Asszem két éve voltam egy távfűtéses 4 emeletes 3 lépcsőházas társasházban, víz és fűtés átalakításon.

Haver fiáé volt a kéró, alatta a közös képviselő kikötötte a statikai vélemény egy válaszfal kivételére a legfelső szinten oda jártam három napig a nyersszerelésre, kb ezerszer feljött reggeltől estig véstem, de inkább kiváncsi és hatalomfitoktató volt

 

haver kamionozott, mikor volt ideje ment hangoskodni körfűrész, fúrógép...stb

+ otthoncsinált kvasok gipszstukkót, konyhabútor

mire befejezte a fia kéróját *****kategória, beindult a fűtésszezon

 

mikor mentem feltenni a radiátorokat, láttam kifüggesztve ki járul hozzá a fűtés megkezdéséhez

 

a radiátorok felszerelése után feltöltöttem, a lakásból a lépcsőház rendszerét már amit el kellett engedni belőle 

 

épp befejeztem amikor megindították a fűtést, a 24.óra 66.percében csináltam a melót

 

a drága közösképviselő meg se kérdezte oké e minden, azt se hiszem megvolt a lakók többségi aláírása pár óra alatt

inkább csak jóindulat

 

pl:az írásodra

Előzmény: ZE (40309)
HegyenVolgyon 2009. nov. 10. Creative Commons License 40312

http://www.gebo.hu/site_images/katalogusok/inox_2o..jpg

 

Ez a fűtési alkalmazás, gáz bekötési felhasználásnál ezt írták:

 

 • Tkörnyezeti max:= 70oC
 • Termikus terhelhetőség: 650oC - minimum 30perc 100mbar esetén.
 • Előzmény: babarucu (40311)
  babarucu 2009. nov. 10. Creative Commons License 40311
  kilépés előtt egy válasz a hőfokra? jó lenne tudni
  Előzmény: Törölt nick (40310)
  Törölt nick 2009. nov. 10. Creative Commons License 40310
  köszönet az elvi egyetértésért annak idején emlékeim szerint sok dologban egyetértettünk...

  a kilépésem életbelépett,

  üdv!
  Előzmény: babarucu (40307)
  ZE 2009. nov. 10. Creative Commons License 40309
  Ezért írtam, hogy kell egy olyan tulajdonostárs, aki...
  Előzmény: Törölt nick (40308)
  Törölt nick 2009. nov. 10. Creative Commons License 40308
  elvileg igazad van --- 55 házat közös képvisel egyik kft-résztulajdonom bp-en innen vannak a munkáim jó része---gyakorlatilag esély sincs a "lebukásra"

  én kiléptem kb fél évre megint üdv az olvtársaknak

  kekec
  Előzmény: ZE (40305)
  babarucu 2009. nov. 10. Creative Commons License 40307

  A probléma nem az, hogy mikor csinálják

   gumishoz is akkor megy a sok ... amikor leesik 1cm hó

   

  egy radiátor bekötése ha elő van készítve, nem sok idő

   

  szvsz a megfúrással az a gond, hogy a sorja nem biztos, hogy 100%-ban bekerül a megfúróba egy apró kis darab dugulást okozhat, esetleg kinyírja a szivattyút

  és a fő aggály az, hogy ez a közös előremenő a legkissebb változás kihat az össz lakásra

   

  az, hogy ki mennyit kér maga dolga, másé a csodálkozás, az meg kit érdekel, csak egy vélemény a sok között

   

  a megfúrás kézzel fogjuk rá hangtalan

   

  kekec mennyit bír a gebó hőfokban, én csak hidegvízre használtam eddíg

  HegyenVolgyon 2009. nov. 10. Creative Commons License 40306
  Ja igen. Ha jól emlékszem, REV2E és 2007-es, de holnap pontosítok.
  Előzmény: Teaway (40302)
  ZE 2009. nov. 10. Creative Commons License 40305
  Ha van egy g...i tulajdonostárs, akkor viszont kötelezhető a közös tulajdon eredeti állapotának a visszaállítására, azt jó tudni hozzá. Elvileg meg lehet csinálni, de szvsz. épeszű szaki ilyen kéréssel el fogja hajtani... Képzeld el a szitut: szaki nekilát, elkezdi farigcsálni a csövet (csendesen nem lehet...) valaki felmegy, becsönget, közös képviselőt hív, botrányolás... Nem fogják a tulajt szeretni a házban, az biztos. Sajnos látott már ilyet a világ, meg persze olyat is, amit te írsz. Az, hogy szeptember helyett október elejére csúszik egy-egy átalakítás, azt még el lehet fogadni. De hogy novemberben álljon valaki neki új radiátort berakatni a ház fűtési rendszerébe...
  Előzmény: Törölt nick (40303)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 10. Creative Commons License 40304
  Ja, igen. Ha jól emlékszem, valami REV 2E és 2007-es a dátum. De holnapra pontosítok.
  Előzmény: Teaway (40302)
  Törölt nick 2009. nov. 10. Creative Commons License 40303
  hali !

  több hónap óta először tévedtem erre mert az itt érzékelhető amatőrizmus és a dilettantizmus számomra nem kezelhető ... gondolok itt a vállalási árak és egyéb régi vitákra...
  nos javaslatom, hogy csinálj két síma leágazást a felszálló vezetékről párhuzamosan a kérdéses radiátorodra a társasház "tömegárama" a radiátoron is átmegy mintha két párhuzamos csövezeték lenne egyesítve. a felszálló vezeték egy alkalmas "Gebón" keresztül kényelmesen üzem közben megfúrható... a bekötő csövezetékek a szokásosnál kissé meredekebbek legyenek az áramlási írányoknak megfelelően.

  egyébként meg az egész témához az a véleményem, hogy tipikusan az az érzésem , hogy egy szobafestő generálben válalja a felújítást, mert látta egyszer, hogy két rézcsövet valaki, hogyan tud összetaknyolni a kereskedelmi fittingekkel...

  kekec
  Előzmény: NeoXon (40299)
  Teaway 2009. nov. 10. Creative Commons License 40302
  "Bocs, lemaradtam valamiről :-) Milyen dátumot?"

  #40250-es hsz.
  Előzmény: HegyenVolgyon (40285)
  ZE 2009. nov. 10. Creative Commons License 40301
  A felszálló a társasház közös tulajdona, ergo azt megbontani nem biztos, hogy jó ötlet, már ha csak ezt az oldalát nézzük.
  Ha meg azt, hogy benne járunk a fűtési szezonban, és egy ilyen munka mindenképp a fűtés leállításával, részleges víztelenítéssel, feltöltéssel, légtelenítéssel jár -- szerintem a társasház lakói nem hiszem, hogy hozzájárulnának, még akkor sem, ha a teljes költségét te viselnéd. Törődj bele, hogy erre a szezonra vélhetőleg átmeneti megoldásotok lesz, hacsak nem akarsz sok pénzt elkölteni, és a lakó- és tulajdonostársakkal rossz viszonyt kialakítani.
  Előzmény: NeoXon (40299)
  babarucu 2009. nov. 10. Creative Commons License 40300

  Beszélned kellene a fűtés tervezőjével

  szvsz semmiképp ne kösd be a közös előremenőbe, megváltozik az összes lakás fűtése és sűrűn csuklassz jobb esetben, rosszabb ha szines leszel néhány ponton

  lehet megúsznád egy radiátor cserével +wc-be radiátor

  tervező, tervező!!

   

   

  Előzmény: NeoXon (40299)
  NeoXon 2009. nov. 10. Creative Commons License 40299
  Nos, nincs senkinek sem otlete hogyan lehetne megoldani az egykoros futesrendszer boviteset? Holnapig kellene dontenem, mert hamarosan mar vakolnak.
  Előzmény: NeoXon (40279)
  hazitunder 2009. nov. 10. Creative Commons License 40298
  A kazán típusát egyébként ő adta meg nekünk a terv elkészítése után, mi MINDIG csak azt csináltuk, amit ő mondott, 3x rákérdeztünk mindenre, még arra is, mivel béleltessük a kéményt.
  Az összes e-mail megvan erre vonatkozóan.
  Előzmény: hazitunder (40297)
  hazitunder 2009. nov. 10. Creative Commons License 40297
  Minél többet gondolkodom, annál biztosabbnak látom én is, hogy a mérnök a "ludas".
  Most, hogy kérded, a hő- és áramlástechnikai méretezést én nem láttam, tudtommal a mérnök készítette.

  Egyébként a főgáz holnapján ajánlott minősített gáztervezők közül ő az egyik (mellesleg a honlapja szerint nemcsak gáztervező, hanem fűtési és vízellátási rendszerek tervezésével/kivitelezésével is foglalkozik).

  A héten jön ki megnézni a helyzetet egy másik kollégájával, úgy néz ki, vállalja a felelősséget. De semmiképp sem hagynánk annyiban, az biztos.

  A bélelés kb. 375 000 volt, és a mostani felmérésért persze nem kérnek pénzt. Egyébként én is soknak gondoltam az árat, de más cégek sem mondtak kevesebbet, viszont sokkal később végezték volna el a munkát, és a kéményseprő szakvéleményt sem 1,5 hét alatt szállították volna.

  Előzmény: Törölt nick (40296)
  szirt 2009. nov. 10. Creative Commons License 40293
  Köszönöm, írtam is Neki.
  Előzmény: NRZ (40291)
  topikolos 2009. nov. 10. Creative Commons License 40292
  Lehet, hogy totális hülyeség, és nincs olyan ventilátor, ami akkora hőmérsékletet kibír, de azért egy kérdést megér... :)
  Előzmény: hazitunder (40290)
  NRZ 2009. nov. 10. Creative Commons License 40291
  Őt kérdezd meg: tamas.bundy kukac honeywell.com
  Előzmény: szirt (40288)
  hazitunder 2009. nov. 10. Creative Commons License 40290
  Érdekes felvetés.
  Most hívtak a kéménybélelők (Diametrus Kft., eddig végig nagyon korrektek voltak), hogy kamerával felmérik pénteken a kéményünket, majd megkérdezem őket.
  szirt 2009. nov. 10. Creative Commons License 40289
  Ugyanitt az alább taglalt termosztát hátlap nélkül, listaáron eladó! :)
  Előzmény: szirt (40288)
  szirt 2009. nov. 10. Creative Commons License 40288

  Már rég volt szó termosztátról, így kérdeznék a témában. :)

   

  Szerintetek valahol beszerezhető Honeywell CM907-hez hátlap?

  Amin a csatlakoztatás van és amit az embör a falra rögzít.

   

  A jóképességű szerelőm tavaly elvesztette valahol, aztán inkább vett egy másikat kompletten, mint hogy beszerezze hozzá pótlólag.

  Gondolom, ahol szervizelik, ott lényegében minden nap dobnak egy ilyet a kukába...

  Hol az a kuka? :)

  topikolos 2009. nov. 10. Creative Commons License 40287
  Én teljesen tudatlan vagyok a témában, de nincs esetleg arra lehetőség, hogy egy plusz ventilátor tegyenek a kéménybe, ami bírja a füstgázokat, és párhuzamosan üzemelne a kazánéval?
  Előzmény: hazitunder (40286)
  hazitunder 2009. nov. 10. Creative Commons License 40286
  Sziasztok!

  Domitech-ügyben beszéltem mindenkivel, akivel lehet.

  A kazánszervíz szerint a simafalú flexi kéménybélelés ellenállása akár duplája lehet a merev csőének, így pedig már kb. 4-5 méterrel átlépjük a 60 m egyenértékű csőhosszt. Persze mérési adatok nincsenek, tehát semmi se biztos, csak az, hogy a fűtési rendszerünk nem működik.

  A gázmérnök megpróbálja kiszámítani, milyen átmérőjűre kéne bővíteni a légbeszívó csövet, hogy működhessen a rendszer.

  A kazánszervíz megint megnézi a kazánt, de szerintük jó. Kapunk majd tőlük egy nyilatkozatot, hogy a kazán jó, de a kiépített fűtési rendszerrel nem tud működni.

  Már azon gondolkodom, hogyan lehetne esetleg a kazánt másik típusúra cserélni. Kérdés, milyen turbó kazán bír 60 m egyenértékű csőhossznál többet. És mivel 1 hónapja vettük a kazánt, kérdés, visszavennék-e a boltban, vagy beszámítanák-e a egy új kazán árába, tekintettel a körülményekre... Be se lett üzemelve, nem is használtuk, csak dísznek van a falon.

  Komolyan, ha ez nem velünk történik, el se hiszem. Ezzel az erővel feketén odabuherálhattunk volna valami akármilyen kazánt, az se működne, de legalább akkor a bürokráciával nem kellett volna viaskodni hónapokon át. :-
  HegyenVolgyon 2009. nov. 10. Creative Commons License 40285

  Bocs, lemaradtam valamiről :-)  Milyen dátumot?

  Előzmény: Teaway (40284)
  Teaway 2009. nov. 9. Creative Commons License 40284
  Na, megnézted a dátumot?
  Előzmény: HegyenVolgyon (40277)
  babarucu 2009. nov. 9. Creative Commons License 40283
  babarucu 2009. nov. 9. Creative Commons License 40282

  enginer a rajz nam a legjobb,

  átgondoltam az említett rendszert

   

  ha kitudod bogarászni?, a szivattyú enyhén szólva túlméretezett , az is lehet mivel nagy az üzem régebben mást is fűthettek nem csak az irodaházat

   

  a tágulási a "rajzon" szürke, a visszatérőbe a szivattyú után a nyomott ágba van és nincs lekötve róla semmi egyenesen a tágulási tartályba megy

   

  az előremenő vezetékeken csappal, kézzel működtethető légtelenítő vezetékek vannak strangonként + a tetőtérbe valamikor termelés volt= ott is voltak radiátorok

  a csonkjai megvannak

   

  szvsz a dugótörésnél simán elképzelhető a levegőbeszívás

  a rendszer csak akkor van tele vízzel amikor ki van normálisan légtelenítve, ha valami okból elfogyna a víz az utolsó szinten ott lenne levegő

   

  kvanehéz elmagyarázni vazze,

  a tágulásiból álló szivattyúnál se töltődik vissza a víz az említett oldalra ha már levegős

   

  a szivattyú ha megy támassza a tágulási vizét nincs visszaút és a levegős ellenkező oldalt szívja mint atom, az előremenőben mondjuk épp csak belecsurog a fűtővíz

   

  ha jobban belegondolok az összes radiátor a felső szinten működő szivattyúnál így fűt ha nincs légtelenítve, ill nincs tele vízzel

   

  Előzmény: babarucu (40281)
  babarucu 2009. nov. 9. Creative Commons License 40281
  NeoXon 2009. nov. 9. Creative Commons License 40280
  Na, a sematikus rajzom valahogyan lemaradt, hatha ez alapjan konnyebb elkepzelni, amit leirtam: wc futes
  NeoXon 2009. nov. 9. Creative Commons License 40279
  Sziasztok!

  Egy tobbemeletes tarsashaz legfelso szintjen levo lakast ujitunk fel. Egy uj helyiseget alakitottunk ki WC + mosdonak, amit szinten szeretnenk futeni. A tarsashaznak egykoros futesrendszere van, a radiatorok elott atkoto szakasszal, hogy a futest szukseg eseten el lehessen zarni, es ezzel ne vagjuk el a futestol az osszes alattunk lakot. Nagyjabol a lakas kozepen a fal menten levo szerelodobozban megy a felfele ag, ami a padlasterben agazik 4 fele es ugy megy a lakasban levo osszes radiatorhoz. Ezeknek a kimeno aga van az alattuk levo lakas radiatorjainak bemeno agara kotve, azonban mindegyik elott van atkoto szakasz.

  Praktikussagi okokbol, mivel az ujonnan kialakitott WC a felfele meno aghoz esik kozel, erre szeretnenk az uj radiatort bekotni egy atkoto szakasszal kiegeszitve. Jelenleg a felszallo strangra sehol sincs semmi kotve, az egesz rendszer ugy nez ki, mint egy vizeses: felulrol van elosztva a futes, es onnan megy minden lakashoz lefele.

  A kerdesem: megoldhato az, hogy a felfele agat egy felmeteres szakaszon a felso emeleten a WC-nel "kivagjuk", az also reszehez egy uj csovon a radiatort egy atkoto szakasszal kiegeszitve bekotjuk, majd a radiator also reszebol kijovo (annak szempontjabol visszafele agat) az iment megvagott felmeno strang felso folytatasahoz illesztjuk? Okozhat-e ez bajt a jelenlegi futesrendszerben? Sajnos nem sokat ertek hozza, de laikuskent az a gyanu merulne fel bennem, hogy esetleg lecsokkentene a kismeretu radiator a nyomast a csoben, es emiatt mar nem jutna fel olyan mertekben a viz a padlasteri elosztohoz, ahogy jelenleg.

  Ha igy nem oldhato meg, tudna valaki hozzaerto javaslatot adni, hogy hogyan kellene (lehetoleg minel kevesebb falbontasi munkaval, mert a lefele szallo ag 3-4 meterre van a felmeno strangtol ill. a WC-tol).
  Jakker 2009. nov. 9. Creative Commons License 40278
  Ok
  Előzmény: HegyenVolgyon (40277)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 9. Creative Commons License 40277
  Köszi, közben megnéztem, és a lényeges funkcióit nem is tudnám használni, mert nem olyan a rendszerem, úgyhogy a kérdés csak kérdés maradt.

  Üdv.
  Előzmény: Jakker (40275)
  hazitunder 2009. nov. 9. Creative Commons License 40276
  A rácsot levették, sajnos nem javult a helyzet, így visszatették.

  A bélelés azért nem a kazán gyári csövével készült, mert a Ferroli idomokat Magyarországon nem forgalmazzák, így kénytelenek voltunk a kéménybélelő cég által hozott idomokkal dolgoztatni, ha másnál bevált, nálunk miért ne alapon.

  Sajnos a könyököket nem lehetett kiküszöbölni, a kazán nem kerülhetett arra a falra, ahol a kémény vége van, mert ott található már a villanyóra és a gázóra is. Illetve részemről akárhova kerülhetett volna, külön mondtam is a mérnöknek, hogy nem gond, ha máshol lesz az új kazán, mint a régi, a lényeg, hogy jó legyen.
  Ő ragaszkodott hozzá, hogy maradjon ott, ahol volt eddig, én meg örültem, hogy a gáz- és fűtéscsöveket nem kell még jobban megbontani.

  Akkor megbeszélem a férjemmel, hogy hívjuk ki a kéményseprőket, és kérjünk tőlük egy vizsgálatot. (Bár a kéményseprő szakvélemény kiállításakor megnézhették volna, mi a helyzet, mégse tették, csak a pénzt tették el.)

  A bélelők azt javasolták, hogy a légbeszívó csövet cseréltessük 100-asra, hátha segít. De egyszerűen nincs annyi pénzünk, hogy próbálgassuk a dolgokat, a kéménybélelés nem olcsó mulatság, és egy 3éves gyerekkel jobb helye is van a pénznek. Egyébként 3 éve béleltettük kis 110-re, csak a kazáncsere miatt kellett most 80-ast tenni bele.

  Már dühös se tudok lenni, csak szomorú.

  Köszi a javaslatokat, ötleteket mindkettőtöknek, ha valami még eszetekbe jut, kérlek, szóljatok.
  Előzmény: halaloszto (40274)
  Jakker 2009. nov. 9. Creative Commons License 40275
  14eFt. Megkérdezem a boltban, hogy a számlán át tudják-e írni a nevet, és akkor olyan, mintha te vetted volna. Ezt nem biztos, hogy meg tudják csinálni, de remélem, márcsak azért is, mert most így kell vennem náluk egy sima exacontrol 7-es termosztátot, mert az már jó a kazánhoz.
  Előzmény: HegyenVolgyon (40267)
  halaloszto 2009. nov. 9. Creative Commons License 40274
  Azert azt, hogy mi perfekt es mi nem, jo lenne ha valaki olyan vizsgalna meg, aki nem ugyanaz mint aki keszitette.

  A legszivo cso vegen nincs valami csodas racs, pl? Annak eltavolitasa milyen hatassal van?

  Ha jol ertem, a beleles nem a kazan gyari csovevel keszult, hanem valami altalanos belescsovek. Igy sajnos a kazan forgalmazoja joggal mondhatja, hogy nem koteles azzal mukodni :-(

  Ha nincs mas, en megprobalnam az egesi levego csovet vastagabbra cserelni. Lehet mar az eleg neki.

  A sok konyok dolgon nem lehet egyszerusiteni? 90 fok helyett 2x45 fok beepitese is szamithat pl.

  vajk
  Előzmény: hazitunder (40272)
  hazitunder 2009. nov. 9. Creative Commons License 40273
  80/80-as osztott csöves rendszer
  Előzmény: halaloszto (40270)
  hazitunder 2009. nov. 9. Creative Commons License 40272
  A légszívó cső kb. 5 m, a falon megy ki vízszintesen, a bélelők szerint perfekt.

  Most beszéltem a Két Körrel telefonon, szerintük az a baj, hogy flexi csővel van bélelve a kémény (duplafalú flexi, direkt azért, mert a bordázottnak nagyon nagy az ellenállás), merevvel kellett volna... de nem tudja.
  Szerinte a kazán tuti jó, és amúgy be lehet üzemelni, mert nem árt a kazánnak, ha hangos, csak hallgatni rossz...
  És persze akkor érvényes a garancia is...

  Most már tényleg kezdem feladni. A kéményt tutira nem fogom újrabéleltetni megint vagy 4000000-ért (21 m!), a bélelők meg garantáltan nem cserélik ki a bélést emiatt ingyen. :-(
  Előzmény: halaloszto (40270)
  Jakker 2009. nov. 9. Creative Commons License 40271
  A kéményseprők biztosan tudják mérni a nyomást, bár alapvetően ők nem üzem közben mérik talán, hanem a kémény tömötségi vizsgálatakor.
  Előzmény: hazitunder (40269)
  halaloszto 2009. nov. 9. Creative Commons License 40270
  a legszivo cso hol megy ki? milyen vastag? nincs valamivel lefolytva?

  vajk
  Előzmény: hazitunder (40269)
  hazitunder 2009. nov. 9. Creative Commons License 40269
  Azt elfelejtettem írni, hogy ha levesszük a légbeszívó cső tisztítónyílásáról a sapkát, és a kazán ezen keresztül szívja be a levegőt (a lakás légteréből), akkor a "huppogás" alig hallható, leginkább csak a gázláng meggyulladását követő pár másodpercben. Így kiküszöböljük a kb. 5 méteres légbeszívó csövet.

  A nyomást kéményseprők vagy kazánosok tudják megmérni vajon?
  Előzmény: hazitunder (40265)
  hazitunder 2009. nov. 9. Creative Commons License 40268
  Köszi, Csaba!
  Fel fogom vetni mindenképpen, nemsokára beszélek telefonon a Két Kör Kft-vel (ők a Ferroli mo.i beszállítói).
  Előzmény: Jakker (40266)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 9. Creative Commons License 40267
  Mennyiért adod?
  Előzmény: Jakker (40266)
  Jakker 2009. nov. 9. Creative Commons License 40266

  Szia!

   

  Elvileg a kazán egy bizonyos nyomásig tudja produkálni a füstgáz elvezetést a megfelelő sebességgel. Ennek bent kell lennie a kazán papírjaiban sztem (valahány Pa). Ez a méter dolog igazából a nyomás átszámítása valamilyen módszerrel, és itt pl a keresztmetszet is erősen befolyásoló tényező. Ezt a nyomást kellene valahogy lemérni a kéményben, hogy ez alatta van-e vagy fölötte annak, amit még a kazán tud. Sztem ezt legegyszerűbben a kazán felett lévő füstgázelvezetőbe épített mérőidomnál lehet megtenni. Lehet hogy nincs külön beépítve, nekem pl a kazánban van, de mindenképpen kell hogy legyen ilyen mérőpont. Amikor a kazán működik, nyomja kifelé a füstgázt, na akkor kellene megmérni a nyomást. Ezt összehasonlítani a kazán adataival. Ha alatta van, akkor szar a kazán. Ha felette, akkor meg a kéménnyel van a gond.

  Kiemelném, hogy nincs semmiféle szakképesítésem, ezt csak privát vélemény, de azért érdemes lenne felvetni a szakembereknek, hogy megpróbálhatnák.

   

   

  Más...

   

  Nem kell valakinek egy Saunier Duval ExaCONTROL E7 vezetékes termosztát? Megvettem, de kiderült, hogy nem jó a kazánhoz, és nem veszik vissza a boltban, mert rendelésre lett hozva.

   

  Csaba

  Előzmény: hazitunder (40265)
  hazitunder 2009. nov. 9. Creative Commons License 40265
  Sziasztok!
  Kezdem magam úgy érezni, mintha egy Kafka-regényben szerepelnék. Hátha ti tudtok segíteni...

  2 hónapja gázfelújítást végeztek a társasházunkban, és mikor visszakapcsolták volna a lakásunkban a gázt, valami szabálytalanságot láttak a vezetéken, ezért kérték a gáztervet. Odaadtuk, és ekkor kiderült, hogy ezt a felújítást végző cég (3 éve újíttattuk fel a lakást) nem fogadtatta el a Főgázzal. Azonnal rátették a piros plombát a gázóránkra, és szevasz. (Persze, mi voltunk a hibásak, nem ismertük a dolog hivatalos menetét, és megbíztunk a kivitelezőnkben. Na ilyen nem lesz többet.)
  Az előszobában egy Saunier Duval ThemaClassic nyílt égésterű kombi kazán volt, kiderült, hogy ezt a 2008-as új gáztörvény miatt zárt égésterűre kell cseréltetnünk. Kerestünk egy minősített gáztervezőt, aki elkészítette a gáztervet, ennek megfelelően kibéleltettük a kéményt, kialakítottak egy 80/80-as osztott füstgáz/légelvezető rendszert, és felszerelték a falra a Ferroli Domitech F24 kombi kazánt. Kéményseprői szakvélemény OK, gázterv elfogadva, gázmeónak tetszik, gázt visszakapcsolják, kihívjuk a beüzemelőt...
  Ő bekapcsolja a gépet, és a ventillátor "huppogni" kezd, a kazán küszködik.
  A beüzemelő szerint a kazán nem hibás, csak nem bírja el a kéményhosszt. Tudni kell, hogy földszinti lakásban lakunk, a kémény 21 méteres,van benne egy enyhe elhúzás, és 3 db. könyök is van a füstgáz-elvezető csőben (2 db 90 és 1 db 45 fokos), valamint 2 m vízszintes szakasz is van benne (még a lakáson belül). Az összes csőhossz a gázmérnök szerint a veszteségeket is belekalkulálva max. 46 m. A Domitech a gépkönyve szerint 60-at tud!

  A kéménybélelők szerint a kémény jó, a kazán rossz.
  A beüzemelő szerint a kazán jó, a kémény rossz, és/vagy a gáztervező hibázott.
  A gázmérnök szerint a terv jó, a kazán vagy a kémény rossz.

  Náluk van fűtés és meleg víz, úgyhogy a téma nem igazán érdekli őket, ráadásul a pénzét is megkapta már mindenki. Nálunk egyik sincs, már 2 hónapja.

  Van bárkinek ötlete, hogy mi lehet a hiba oka? És hova fordulhatunk vajon, hogy orvosolják? Több mint 700 000-be van eddig a "korszerűsítés".
  Minden választ köszönök, eléggé el vagyok keseredve...
  sjohn 2009. nov. 9. Creative Commons License 40264
  Pont az ellenkezője a nyílt égésterűnek.:))
  A zárt égésterű nem abból a helyiségből veszi az égéshez szükséges oxigént ahol felszerelték , hanem parapeten vagy turbócsövön , vagy kéményen keresztül a külvilágból.
  Előzmény: kacagógerle (40263)
  kacagógerle 2009. nov. 9. Creative Commons License 40263
  Sziasztok!

  Valaki elmagyarázná nekem mit jelent a "zárt égésterű"kazán?

  Köszike!
  dpek 2009. nov. 9. Creative Commons License 40262
  A bojler körbe azért raktam, mert nálam visszacsapó nélkül gravitációsan visszahűlt a bojler.
  A kazánkörbe azért nem raktam, hogy áramszünet esetén gravitációsan keringjen a puffer és a kazán közt a víz.
  A rajz valóban hibás, itt a javított rajz.


  A zárt tartályt olcsón használtan kaptam, szóval nem volt drága, viszont a tágulási elfagyás miatt tettem be, hogy legyen még hova tágulni.
  Mivel én már jártam így hogy elfagyott, és majdnem szétment a kazán.
  Jó tudom van biztonsági szelep de ez inkább ilyen túlbiztosítás.
  A pufferból meg azért keverőszelepen keresztül veszek ki 60-65 fokos vizet, hogy ne legyen hirtelen túlfűtés, és ne hűljön ki túl hamar a tartály, szóval kicsit egyenletesebbé komfortosabbá teszi a hőleadást.
  A tömegkályhás padlófűtés a sajátom.
  Ez egy új radiátoros rendszer teljesen máshol.
  Most már legalább értem mi a nyomott meg a szívott.
  Kösz a segítséget.
  Sajnos átszerelni nem fogom tudni mostanában, mert kicsit messze van.
  Előzmény: enginer (40091)
  babarucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40261

  vagy rakjak fel képet? linket?

  jajaj nagy a baj te mester

  Előzmény: enginer (40255)
  babarucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40260
  megállt a tudomány?
  Előzmény: enginer (40255)
  Fabrik 2009. nov. 8. Creative Commons License 40259
  1 padló, 1 nappali, 1 háló, 1 dolgozó, 1-1 a 2 gyerekszobában, 1 konyha + 5 a pincehelyiségekben.
  Előzmény: enginer (40255)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40258
  :))
  Annyival jobb az ott említett MMG-nél, hogy időpontokhoz lehet rendelni hőfokokat. Majd rájönnek ők is.
  Előzmény: enginer (40243)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40257
  Így van!
  A kéz-, a börönd-, a kulcs ikonnál mindig kell a SET gomb is. A termosztát alaphelyzetnek a program szerinti működést veszi.
  Előzmény: HegyenVolgyon (40256)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 8. Creative Commons License 40256
  Na a SET gombbal kapcsolatban. Ha be van kapcsolva a HOLD funkció (ami ugye a program ideiglenes felülírásához szükséges, és a kulcs szimbólum jelzi, gyakorlatilag akkor is alaphelyzetben van a készülék, olyan szempontból, hogy nincs programozásban és semmilyen egyéb beállításban), akkor ha nem nyomod meg a SET gombot, a DAY és PROG előtt, akkor sem adja ki a szivattyúvédős opciót.
  Előzmény: HegyenVolgyon (40251)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40255
  Minek kell 12 termosztát?
  Előzmény: Fabrik (40252)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40254
  Na ez jó hír...nagyon rendesek voltak!
  Előzmény: Fabrik (40248)
  diagnet 2009. nov. 8. Creative Commons License 40253
  Ne fáradj a leírással, ugyanaz lesz benne mint enyémben. Egyedüli lehetséges megoldás az eprom tartalom csere lenne rev 2.3-ra.
  Előzmény: janijani (40247)
  Fabrik 2009. nov. 8. Creative Commons License 40252
  Jó, hogy mondtátok a szivattyúvédelem kikapcsolását, én is kinyomom, mert egyrészt van ilyen alapból a kazánban is, másrészt 12 termosztátom van, ami ugye nem másodpercre pontosan egyformán jár, és poén lenne, ha minden éjfélkor pár percig tekergetné a szivattyút, meg a kazán is magát.
  HegyenVolgyon 2009. nov. 8. Creative Commons License 40251
  Tudom, csak nem tudhatom, hogy más is tudja-e.
  Előzmény: Teaway (40249)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40250
  Ezek szerint mégtöbb változat van. Mi a te verziószámod és dátumod?
  Előzmény: HegyenVolgyon (40246)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40249
  Azt csak akkor kell előtte megnyomni, ha nem alaphelyzetben van, hanem pl. órabeállítás történik, programozás folyik, stb.
  Előzmény: HegyenVolgyon (40244)
  Fabrik 2009. nov. 8. Creative Commons License 40248
  Közben beugrottam a jól megszokott vizesboltomba és azt mondtk, hogy kölcsönadnak egyet.
  Előzmény: Teaway (40158)
  janijani 2009. nov. 8. Creative Commons License 40247

  Persze hogy megnyomtam, de semmi.

   

  Az az igazság,hogy meg kellene keresnem a leírását amit a vásárláskor kaptam hozzá, mert a neten levő lehet hogy újabb verzió. 

  Előzmény: HegyenVolgyon (40244)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 8. Creative Commons License 40246
  Ez így ebben a formában nem játszhat, mert az enyém tudja a hiszterézisállítást és a szivattyúvédőfunkció ki-be kapcsolást is, de a kijelzése 0,5 fokos.
  Előzmény: Teaway (40241)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 8. Creative Commons License 40245
  Én is levettem kipóbálni. Érdekes jószág ez.
  Először 4-szeri próbálkozásra semmi, aztán egyszercsak kiadja a funkciót. Akár SET nélkül is.

  Előzmény: diagnet (40239)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 8. Creative Commons License 40244
  A SET gombot megnyomjátok előtte?
  Előzmény: janijani (40242)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40243
  "ott is termosztát-téma van ezerrel:)"

  Azért ez így erős!

  De! mit ajánlottak neki elsőre?

  Computherm Q7. :D :D
  Előzmény: Teaway (40236)
  janijani 2009. nov. 8. Creative Commons License 40242

  Megnéztem én is a Computherm Q7 RF termosztátomat, nekem is az a verziószámú van mint a tiéd. Nem tudom én sem kapcsolni a szivattyúvédő funkciót.

  A DAY gomb megnyomására az időbeállítás jön elő, utána megnyomom a PROG gombot semmi nem történik.

  Ugyanígy nem működik a DAY után a COPY gomb sem, ezzel meg a hiszterézist lehetne állítani.

  Úgy látszik tényleg több fajta van belőle.

  Előzmény: diagnet (40237)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40241
  Úgy látszik, ez a három plusz került bele:
  1. kapcsolási érzékenység állítása (±0,2C vagy +0/-0,2C)
  2. szivattyúvédelem ki/be kapcsolása
  3. helyiséghőmérséklet kijelzés 0,1C-os felbontásban, nincs semmiféle kerekítés
  Előzmény: diagnet (40239)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 8. Creative Commons License 40240
  ... :-)
  Előzmény: enginer (40234)
  diagnet 2009. nov. 8. Creative Commons License 40239
  Ez mindent megmagyaráz. Köszönöm!
  Előzmény: Teaway (40238)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40238
  REV2.3 2009.05.14
  Előzmény: diagnet (40237)
  diagnet 2009. nov. 8. Creative Commons License 40237
  Ezt tudja az LCD. Esetleg azt még meg tudnád nézni, hogy milyen verzió?
  A tokjából kipattintva a hátulján a nyákra van rászitázva. Az enyém REV2.2 2007.01.06
  Előzmény: Teaway (40232)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40236
  De igen, szerves része.
  Nézd meg az általad említett cirkó topic-ot, ott is termosztát-téma van ezerrel:)
  Előzmény: enginer (40234)
  topikolos 2009. nov. 8. Creative Commons License 40235
  Szerintem meg eléggé a fűtéshez köthető. Vagy akkor kis vitátokat minek neveznéd?
  Előzmény: enginer (40234)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40234
  Szerintem nem szerves része a fűtés topiknak 1 termosztát hibáinak, programozásának kitárgyalása.

  Szerintem az nagyobb probléma, hogy a "Kondenzációs kazán", "Puffer" meg a "cirkó" topik külön témát alkotva kikerültek innen.

  Előzmény: topikolos (40228)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40233
  Én is ezt mondtam: egymás után.
  Előzmény: cucu (40231)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40232
  Előzmény: diagnet (40220)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40231
  Vagyis nem egyszerre, hanem egymás után kell nyomni a gombokat! Ez azért így más.
  Előzmény: HegyenVolgyon (40229)
  diagnet 2009. nov. 8. Creative Commons License 40230
  Ha nincs mi bekapcsolja az felér egy reteszeléssel, nem ? Földszinten van siemens vezetékes termosztát amit már kikötöttem, mert fehérnép kapcsolónak használta. Az emeleten meg ez, mert nem akartam szétfúrni a házat. Ha majd elfogy a fa akkor használatba veszem a fenti termosztátot. Addig meg mutatja a hőfokot és az időt, meg automatikusan 16 fokon tartja a házat ha tartósan nem lennék itthon.
  Előzmény: enginer (40225)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 8. Creative Commons License 40229
  Az internetes pdf-ben tényleg nincs benne, ezért előkaptam a Q7 kezelés leírását, feltételezem, hogy szoftverét tekintve, teljesen ugyanaz, mint az RF típus.
  Azt írja, hogy:
  "alaphelyzetben a funkció nem aktív. Aktiválása, vagy kikapcsolása a SET gomb megnyomásával alaphelyzetbe állított készüléken DAY, a PROG és a nagyméretű + vagy - gombok egymá.s utáni megnyomásával lehet. A beállításokat HP:OF (kikapcsolva) vagy HP:ON (aktiválva) a SET gomb megnyomása nyugtázza (kb 10 mp. elteltével a beállítások önmaguktól is nyugtázódnak és a készülék kijelzője alaphelyzetre vált. A reset gomb megnyomása a szivattyúvédő funkciót gyári alaphelyzetbe (HP:OF) állítja vissza.
  Előzmény: Teaway (40217)
  topikolos 2009. nov. 8. Creative Commons License 40228
  És az itt miért OFF?
  Előzmény: enginer (40221)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40227

  Egyszerűbb lenne, ha lecserélnéd a termosztátot másikra. Ez meglenne úgy 15 ezerből. Minden más megoldás tréfli.

  De én hasonló dologgal foglalkozom és tudom, hogy akár egy fólia átvágással vagy egy láb felemeléssel elő lehet idézni olyat, amit amúgy nem tud a tervezett áramkör.

  Mondjuk magamnak megnézném.

  Előzmény: diagnet (40223)
  diagnet 2009. nov. 8. Creative Commons License 40226
  A procival semmit, valami kis atmel mikrokontroller le van zárva és leöntve műgyantával. Mellette van I2C eprom, azt lehetne "frissíteni" egy újabb kiadásu mentésből. De nemhinném ,hogy valaki innen vállalkozna erre :)
  Előzmény: cucu (40222)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40225
  Szerintem az egy alap (lenne), hogy a gázkazán termosztátját reteszeled a vegyessel.
  Előzmény: diagnet (40223)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40224
  "meg lehetne nézni, hogy a procival mit kell tenni, hogy ne tudja ezt a funkciót."

  Szerintem, ha 6,4-es fúróval belefúrsz, akkor mehet bele a 8-as menet. :D
  Előzmény: cucu (40222)
  diagnet 2009. nov. 8. Creative Commons License 40223
  De én nem a gázfogyasztás miatt variálok. Hanem mivel vegyes kazánnal fűtök a gázt csak HMV-re használom és amikor éjfélkor elindul a kombi cirkó szivattyúja, a vegyesé meg még nem kapcsolt le, olyan sípolással jár, hogy felhallatszik az emeletre. Gondolom nem szeret összedolgozni a másik rendszerrel. Hja persze zárt rendszer :)
  Előzmény: cucu (40219)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40222
  Ha lenne hozzá kapcsolási rajz, meg lehetne nézni, hogy a procival mit kell tenni, hogy ne tudja ezt a funkciót.
  Előzmény: diagnet (40218)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40221
  Nem nem!

  Évek óta visszatérő jelenség, hogy napokig csak ennek a termosztátnak a tulajdonosai oktatják egymást (szétoffolva a topikot), mert mindíg van valami funkció hibájuk vele.
  Nem ez az első, de amikor valaki ide téved és kérdez, akkor reflexből ezt a termosztátot javasolják neki, meg a Beryl-t, de azzal most valahogy nagyon csöndbe maradtak valamiért. Asszem kiderült, hogy mégsem öntanuló?

  Magyarazzátok már el nekem, hogy a termosztátnak fűtésszezonban mi a tökömnek kellene naponta megmozgatni a szivattyút, főleg pont éjfélkor!

  Nyáron amikor 0-ra van tekerve a termosztát, akkor még talán indokolt lenne, de akkor is csak 2 hetente vagy havonta 1X.

  Előzmény: Teaway (40217)
  diagnet 2009. nov. 8. Creative Commons License 40220
  A termosztát nem szar, csak nyilván több verzió és készült. Én 3 éve vettem, akkor ez volt a legolcsóbb rádiós és azóta is tökéletesen működik.
  Ha valaki lefényképzné hol van az LCD-n az a piktogramm(HP:OFF stb), akkor meg tudnám állapítani, hogy az enyém képes-e rá.
  Előzmény: enginer (40216)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40219

  Nem véletlenül hiányzik. Mert az nem is kell oda.

  Szerintem nem ér annyi gázt elpocsékolni emiatt. Mégha csak 1 fokkal is állítod följebb, minimum 10 percre.

  Előzmény: diagnet (40218)
  diagnet 2009. nov. 8. Creative Commons License 40218
  Ami leírást adtak hozzá abból hiányoznak ezek a pontok. Azokat egyátalán nem tudja.
  Marad az ,hogy beállítok egy reggel 6-os időpontot amikor biztos, hogy nem megy már a vegyes kazán szivattyuja.
  Köszönöm a tippeket!
  Előzmény: Teaway (40181)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40217
  Mi az, hogy évek óta? Tegnap írta, hogy funkcióhibás.
  Előzmény: enginer (40216)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40216
  Ez már tényleg nevetséges, hogy mit tudtok itt szenvedni ezzel a szar termosztáttal évek óta, de mindekinek ezt ajánljátok, mert nektek is ez van. :D

  Tudom! megvagytok vele elégedve, de amikor valamelyik kimeri mondani, hogy gondja van vele, akkor hírtelen mindenkinek van gondja. :D
  topikolos 2009. nov. 8. Creative Commons License 40215
  Valóban... :)
  Lemondok a szerzői jogokról... :))
  Előzmény: cucu (40214)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40214
  Ezt nem én mondtam?
  Előzmény: topikolos (40213)
  topikolos 2009. nov. 8. Creative Commons License 40213
  Nem nekem van gondom, úgyhogy nem tudom. Ha tényleg zavarja, akkor lehet...

  Van még "remek" ötletem: el kell tolni 12 órával az időt.
  Előzmény: cucu (40211)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40212
  De amúgy ravasz vagy! :)
  Előzmény: topikolos (40207)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40211
  Ér annyit a probléma gázban?
  Előzmény: topikolos (40207)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40210
  Biztosan amerikai tervezés...:)
  Előzmény: topikolos (40207)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40209

  Pedig az lesz a vége! Javaslom, kezd azzal.

  Egyszer nekem is volt ilyen gondom, amikor a szomszéd megnyitotta a kerti csapját. Akkor náluk volt a hiba, de aztán mégis csak scerélnünk kellett. Elfáradt a rugó benne. Próbáltam többször lefúvatni a vízkő miatt, de nem segített.

  Előzmény: ibrahim (40204)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40208
  Neki ugyanolyan van, mint nekem. Mégse tudja kikapcsolni. Ki érti ezt...
  Előzmény: topikolos (40207)
  topikolos 2009. nov. 8. Creative Commons License 40207
  Tényleg. Akkor 10 percre...
  Nekem 004rf van, de idén még nem kapcsoltam be. Ahogy nézem hasonló a kettő. De hogy arra nem gondoltak a tervezésekor, hogy ne éjfélkor kapcsolgasson...
  Előzmény: Teaway (40206)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40206
  Na ne szórakozzunk:)
  10 percenként lehet csak kapcsolni.
  Előzmény: topikolos (40205)
  topikolos 2009. nov. 8. Creative Commons License 40205
  Ha nem megy a kikapcsolás, esetleg programozz be egy perces üzemidőt napközbenre, mondjuk 30 fokos hőmérséklettel, hogy biztos bekapcsoljon.
  Előzmény: diagnet (40180)
  ibrahim 2009. nov. 8. Creative Commons License 40204
  Sziasztok!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni a következővel kapcsolatban: kb. fél éve cseréltem régi bojleremet egy Hajdú Z80EK-ra, melyen a bemenő (hideg) oldalon lévő szelep azóta egyre hosszabban és hangosabban fütyül minden olyan alkalommal, amikor a házban (többlakásos családi ház, lakásonként egy-egy bojler) bárhol használják a hidegvizes berendezéseket (konkrétan: megnyitják ill. elzárják a csapokat, nem tartályos wc-t). A korábbi bojlerekkel ilyen tapasztalat nem volt, és a házban lévő többi, régebbi Hajdú bojlerekkel sem.

  Lehet ezen házilagos módszerekkel, beállítással segíteni? Valahol azt olvastam, hogy ki kell cserélni a szelepet zajtalan rendszerűre, de ez nyilván csak az utolsó lépés lenne.

  És egy (talán nagyon) amatőr kérdés a végére: természetes-e, ha a bemenő víz csöve meleg (olyankor fordul elő, ha órák óta nincs használva a víz a lakásban)?

  Előre is köszönöm!
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40203
  Nincs mit, elvégre ez a topik ezért lenne.

  (Sajnos sokat romlott a topik (főleg a szakmai) szinvonala az utóbbi időben. :( )  Előzmény: B_Akos82 (40202)
  B_Akos82 2009. nov. 8. Creative Commons License 40202
  Köszönöm szépen a válaszokat. Többet nem is kérdezek mielőtt mélyen tisztelt cucu leharapja a fejem, az állítólagos faragatlan stílusom miatt.
  Előzmény: enginer (40199)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40201
  Na, kipróbáltam, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, nálam működik a gyakolatban is ez a funkció.
  Előzmény: diagnet (40180)
  B_Akos82 2009. nov. 8. Creative Commons License 40200
  1 hozzászólásom volt amiben feltettem a kérdést és még 1 amiben feltettem egy - még megválaszolatlan - jogos kérdést. Megköszöntem az infót is a válaszadónak. Nem igazán értem mi a gondod a stílusommal? Javaslom tanulj meg számolni és gondolkodj el azon, hogy ennek a topicnak a fűtésszerelés a témája vagy a kötekedés, másokra mutogatás.
  Előzmény: cucu (40198)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40199
  Ebből itt, meg máshol is komoly viták voltak.

  Van aki azt mondja, hogy érdemes leengedni a lakás hőmérsékletét amikor nem vagy otthon, van aki azt mondja, hogy nem érdemes.

  Azt semmi képpen, hogy egyáltalán nem fűtesz amikor nem vagy otthon!

  Ha rossz a lakás hőszigetelése és sokat nemvagy otthon, akkor talán érdemes kisérletezni, de csak 3-4C-ot maximum!
  Előzmény: B_Akos82 (40197)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40198
  Mások véleményére? A 10 hozzászólásoddal meg ezzel a stílussal?
  Előzmény: B_Akos82 (40192)
  B_Akos82 2009. nov. 8. Creative Commons License 40197
  Akkor ne is programozzam be a termosztátot, hanem csak menjen egész nap egy beállított hőmérséklet? Nem tudom mi a gazdaságosabb. Az hogy programozottan napközben (mikor dolgozunk) nem fűt és hazaérkezés előtt kezd el fűteni, vagy az hogy folyamatosan fűt vagyis csak hőntart.
  Előzmény: enginer (40193)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40196
  Kevered a szobahőmérsékletet a fűtőviz hőmérsekletével. :D

  Az hogy 60, vagy 70C-os a fűtővize, nem okoz jelentős (szerintem semennyi) fogyasztás növekedést, de, ha 18C helyett 28C van a szobában (ugyan úgy 10C különbség) az már jelentős gázfogyasztás növekedéssel jár!
  Előzmény: Lacivill (40194)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40195
  Hát ezt megkaptad...:)
  Előzmény: Lacivill (40188)
  Lacivill 2009. nov. 8. Creative Commons License 40194

  Megpróbálok válaszolni a kérdésre, ha magasbb hőmérsékleten fütesz akkor naggyából arányosan több lesz a gázfogyasztásod, vagyis ha 60 fokon percenként 50 liter gázt fogyasztasz, akkor 66 fokon sacc/kábé 55 liter lesz. Szerintem.........

  Egy stopperrel a kezedben kimérheted.

  Előzmény: B_Akos82 (40192)
  enginer 2009. nov. 8. Creative Commons License 40193
  "elég nehezen melegedik a lakás."

  H-mod kazánok pont arra lettek kifejlesztve, hogy a korszerű/gazdaságos modulációs fűtés előnyeit jobban kihasználhassák.

  Ezekkel nem felfűtögetni kell a lakást, hanem hőntartani.
  Előzmény: B_Akos82 (40186)
  B_Akos82 2009. nov. 8. Creative Commons License 40192
  Köszi az infót, bár nem ilyen választ vártam. Nem igazán érdekel mi lesz később, az érdekel amit feltettem kérdést. A magasabb fűtőhőmérséklet sokkal több gázt is von-e maga után?
  Pls, mások véleményére is kíváncsi lennék.
  Előzmény: Lacivill (40188)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40191
  Lehet, hogy direkt adtak hozzá olyan füzetet, mert az egy olyan készülék, amin nem lehet állítani a szivattyút.
  Előzmény: Teaway (40181)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40190
  A védelmi időt nem lehet tologatni.
  Csak ki- vagy bekapcsolni.
  Előzmény: cucu (40187)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40189

  Hát meg olvass vissza, mert többször leírtuk már rá a választ.

  Csőrendszer, szivattyú fokozata, láng mérete a kazánban, a radiátorok illesztése a hálózathoz, milyen a falad, a nyílászárók, a födém....

  Előzmény: cucu (40187)
  Lacivill 2009. nov. 8. Creative Commons License 40188
  Ha most kevés a 60 fok mi lesz később, a kérdés az, hogy mennyi idő alatt éri el a 60fokot a visszatérő viz. 70 fokon természetesen gyorsabban felmelegitené a szobákat.
  Előzmény: B_Akos82 (40186)
  cucu 2009. nov. 8. Creative Commons License 40187
  Ezt kéne átállítani délre, vagyis 12 órával eltolni. A kutyát se zavarná.
  Előzmény: topikolos (40182)
  B_Akos82 2009. nov. 8. Creative Commons License 40186
  Sziasztok!

  Segítsetek pls. Nemrég újítottuk fel a lakást. Ebben a lényeg a fűtéskorszerűsítés volt, konvektort cseréltük le cirko fűtésre. A radiátorok kicsit túl is lettek méretezve, de sebaj szeret(né)m a meleget. A fűtésszerelő 60 fokra állította az előremenő fűtővizet. De úgy érzem, hogy elég nehezen melegedik a lakás. Lassan. Sajnos kívülről nincs szigetelve a lakás, és a szomszédok sem szeretnek fűteni. Kérdésem az lenne, ha a fűtővizet feljebb állítanám, mondjuk 70 fokra, mi változna? Hamarabb lenne meleg? Vagy ez jelentősen több gázba kerülne?
  Kazánom egy Saunier Duval Themafast F-25 H-mod, sztem ezzel nincs gond, gyorsan jön a melegvíz, csendes.

  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40185
  Lásd a #40183-at.
  Előzmény: Lacivill (40178)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40184
  "Ennek nem csak akkor kellene bekapcsolni, ha napközben egyszer sem kapcsolt?"

  Ahogy a leírás mondja: ha az elmúlt 24 órában nem történt programozott kapcsolás.
  Előzmény: topikolos (40182)
  topikolos 2009. nov. 8. Creative Commons License 40183
  Ebben benne vannak a hiányzó pontok:

  http://www.eltszer.hu/download/computherm/q7rf.pdf
  Előzmény: diagnet (40180)
  topikolos 2009. nov. 8. Creative Commons License 40182
  "Szivattyúvédõ funkció: Abban az esetben, ha több mint 24 órája nem történt
  programozott kapcsolás, a készülék a szivattyú beszorulásának megakadályozására
  0 óra 00 perckor egy perc idõtartamra mindennap bekapcsolja a kazánt."

  Ennek nem csak akkor kellene bekapcsolni, ha napközben egyszer sem kapcsolt?
  Előzmény: diagnet (40180)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40181
  Ne a netes leírást olvasd, hanem a füzetet, amit hozzá kaptál!
  Az enyémben 2.2 után nem 3 jön, hanem 2.3 és 2.4
  Neked miért nem ilyen füzet van hozzá??
  Előzmény: diagnet (40180)
  diagnet 2009. nov. 8. Creative Commons License 40180
  Köszi, de ez sajna nem működik. Nálam 2.2 pont után a 3. jön az 5. oldalon.
  Próbáltam egymás után, egszerre, az összes gombkombinációval is.
  Egyedül a 3. oldalon tesz említést róla, hogy minden nap 0 órakor bekapcsolja 1 percre.
  Még nem szedtem szét, délután megnézem van-e benne jumper.
  Köszi!
  Előzmény: Teaway (40177)
  Teaway 2009. nov. 8. Creative Commons License 40179
  Küldenék én, de a füzetből néztem, amit hozzáadtak. A gyártó honlapján levő verzió több helyen is hibás és hiányos.

  diagnet: javítom, amit a #40176-ban írtam: nem egyszerre, hanem egymás után.
  Előzmény: Lacivill (40178)
  Lacivill 2009. nov. 8. Creative Commons License 40178
  Részletes leirást nem találtam egyből, küldenél linket.
  Előzmény: Teaway (40177)
  Teaway 2009. nov. 7. Creative Commons License 40177
  5. oldal, 2.4-es bekezdés.
  Előzmény: Lacivill (40174)
  Teaway 2009. nov. 7. Creative Commons License 40176
  (DAY) és (PROG) egyszerre, és utána + vagy -

  HP:OF kikapcsolva
  HP:ON bekapcsova
  Előzmény: diagnet (40171)
  cucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40175
  Nem tudom. Ha a programjában nem lehet passzíválni ezt a funkciót, akkor bele kell mélyedni az elektronikájába.
  Előzmény: diagnet (40173)
  Lacivill 2009. nov. 7. Creative Commons License 40174
  Érdekes nézegetem a leirását, és nics benne ez a funció. Talán ha belenézel a termosztátba, és látsz mini kapcsolólat, akkor azzal kell lekapcsolni..........
  Előzmény: diagnet (40173)
  diagnet 2009. nov. 7. Creative Commons License 40173
  Úgy,hogy ha felhúzok a pincéből a lakásba vezetéket ami megszakítja a gázkazán motor áramkört mikor megy a vegyes szivattyuja.
  De amúgy is idegesítő, hogy éjfélkor bekapcsolja a kazánt fél percre.
  Előzmény: cucu (40172)
  cucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40172
  Miért, úgy ki lehetne iktatni?
  Előzmény: diagnet (40171)
  diagnet 2009. nov. 7. Creative Commons License 40171
  Üdv! Nem tudja valaki hogyan lehetne kiiktatni a computherm Q7 RF-ből a szivattyuvédő funkciót?
  24 óránként elindítja ha kell ha nem.
  Már vegyes kazán is van a rendszerben és nem akarok 2 szál vezeték miatt falakat fúrni .
  Előzmény: enginer (40170)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40170
  :D
  Előzmény: cucu (40169)
  cucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40169
  Hűvös van hozzá... Homokozni melegben lehet...:)
  Előzmény: Vikusz1977 (40167)
  NRZ 2009. nov. 7. Creative Commons License 40168
  Hagyd a gyerekeket homokozni

  Már Te is kezded? :)))
  Előzmény: Vikusz1977 (40167)
  Vikusz1977 2009. nov. 7. Creative Commons License 40167
  Hagyd a gyerekeket homokozni
  Előzmény: cucu (40165)
  Pitylogós 2009. nov. 7. Creative Commons License 40166
  Előzmény: enginer (40164)
  cucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40165
  Ez már fölösleges volt...
  Előzmény: enginer (40164)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40164
  "az a szép, hogy már nagyon szeretsz ...
  midíg a gondolataidba legyek ..... hamá ennyire szeretsz"

  Az a nóta jut eszembe rólad aminek az a címe, hogy "buzi e vagy" csak az előadó nem ugrik be hirtelen.
  Előzmény: babarucu (40162)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40163
  Ja! és még valami:

  Az én apukám erősebb! és a szomszéd rendőrnek kutyája is van! :D
  Előzmény: enginer (40161)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40162

  nem az önéletrajzom csak egy részlet,amit pistabácsi mondott meg a sógora

   

  csak, hogy midíg a gondolataidba legyek ha telefonálsz, tankolsz...stb hamá ennyire szeretsz

  Előzmény: enginer (40161)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40161
  Hajón még nem dolgoztam, de a szomszédom tengerész! :D

  Szerintem Te sem tudod, hogy miért írtad ide az önéletrajzodat.

  Előzmény: babarucu (40155)
  cucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40160

  Na ugye... mindenre van megoldás.

   

  Ezt még anno az oroszok találták fel Vietnamban a B52-esek ellen.

  Az orosz radar bemérte a B52-est, csakhogy a B52-es meg bemérte, hogy honnan mérték be és leküldött egy rakétát.

  Erre az oroszok területileg szétválasztották az észlelő és a végrehajtó állomást. Így a B52-es mindössze az észlelő állomást lőtte szét, de addigra az adatok eljutottak a végrehajtó állomásra, így aztán ő is le lett szedve.

  Csak az észlelőt kellett pótolni...

  Előzmény: Teaway (40159)
  Teaway 2009. nov. 7. Creative Commons License 40159
  "Kaloda" kész:)
  Jobban mondva a gyár lehetővé tette, hogy a vevőegység reléstül a fal másik oldalára költözzön...így most olyan kussban van, hogy öröm hallani...illetve pont hogy nem hallani:)
  Előzmény: cucu (39408)
  Teaway 2009. nov. 7. Creative Commons License 40158
  Ja, hát ha van vizesember és van célszerszám, akkor OK! Nekem egyik se volt.
  Előzmény: Fabrik (39974)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40157
  Tudom, hogy egyről beszélünk.
  Előzmény: cucu (40156)
  cucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40156
  Én azt nevezem kommunikációs problémának, amikor egyről beszélünk, mégis elbeszélünk egymás mellett.
  Előzmény: enginer (40152)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40155

  az a szép, hogy már nagyon szeretsz

   

  de, hogy mindíg eszedbejussak

  ha meglátsz egy hajót a dunán, mivel nem sok új van nagy eséllyel dolgoztam rajta

  hűtés, fűtés tűzoltóvezeték...stb

   

  ha veszel egy budafoki élesztőt lehet, de már új az üzem    ua+levegővezetékek

   

  ha veszel a boltban margarint vagy olajat szvsz azóta nem újították fel rpalotán az üzemet részese vagyok

   

  ha festessz akármit trilak csőrendszerek asszem héra üzem utána olajfestéküzem

   

  kis sivatagi kitérő

   

  a soroksárin ha még megvan a jaguár és hyundai szalon és szerviz

   a jaguárszerviz összes radiátorát egyedül kellett bekötötnöm, a lábujjam is eltört a jó mesterem miatt egyszer említettem

   

  sland fin szegélyfűtés kizárólagos szerelőbandája tagja voltam a név lehet nem jól írtam rég volt

   

  Novotellel szemben a hegyen a szőke politikuscsaj apja kérója

   

  ha van mobilod és 30as az ex vezér háza adiliget

  rihter gyógyszergyár ha fáj a fejed

   

  nyugati pu ha vonatra szálsz

  és a legszebb mert autód az biztos van ha tankolsz benne van a kezem

   mindíg gondohatsz rám

  ...stb még megkérdezem pitabácsit, meg a sógorát most nem jut eszükbe több

  Előzmény: enginer (40154)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40154
  "és volt idejük teflonozni + visszatekerni"

  Hirtelen.

  A többi hülyeségedet már nem keresem vissza.
  Előzmény: babarucu (40153)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40153

  de hogy viz sem jön belőle, meg vákumot sem szív a szivattyú az nem!

  ilyet nem írtam:D

  Előzmény: enginer (40152)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40152
  "Ami itt a probléma, azt kommunikációs problémának mondjuk."

  Szomszédom sogorának a nővére mesélte, hogy azt mondta neki a pistabácsi, hogy amikor kicsavarta a radiátorból a tekerentyűt, akkor 1 csepp viz sem folyt, mert papírok meg számitógépek is voltak mellete.

  Azt hívjuk kommunikációs problémának amikor valaki ezt 8adikként előadja, kitekerve a történetet.

  Valahogy így keletkeztek a népmesék, mondák, sárkányok. :D

  Az, hogy, hogyha megfizetik, akkor nyomás alatt is kicserélem a végdugót a radiátorban, az létezik,
  de hogy viz sem jön belőle, meg vákumot sem szív a szivattyú az nem!
  Előzmény: cucu (40150)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40151

  Igazából neked van igazad, kommunikációs probléma.

   

  A képeken látszik a nyomásmérőn, az értékvesztés a szívott oldalon de ezt írtam.

  Jól kikockáztad, értelmezted, ha az alsó pótszivattyú csapjait elzárjuk (megszüntetjük a kiskört ahol keringtet + feleslegesen) a nyomásmérő nem tud értéket mutatni ott olyan vákum keletkezik

   

  A renszer 3 emelet + földszint + tetőtéri kb 500 literes tágulási tartály.

   

  Az üzemi vezető szerint kb 2m3 víz van a rendszerben, hihető

  Öntöttvas radiátorok többségben 1 db aluradal 1-2 dunaújvárosi acéllemez radiátor.

  Csak szelepek vannak a radiátoroknál az előremenőbe a visszatérők hollandisak.

   

  Az említett dugótörött radiátornál, könyvelési részleg rengeteg papír, sok számítógépalkatrész,  épp csak elférni az irodarészben és semmi se vizes. Tegnap késődélután még dolgoztak ott gőzerővel (hóvégi meló) ki se tudnának pakolni onnan.

   

  A főnöksrác elmondása szerint, a tenyerét beszívta a vákum és volt idejük teflonozni + visszatekerni.  átlag 2,7m belmegasság + födém + 3m magasban az 500l víz felette

  elhiszem, mert  szarráázott volna minden és az alatta lévő szinten is

   

  A fűtést tegnap délben állította le a srác, a vizet mi engedtük le, pár óra volt.

  Sajna tegnap a melónál már nem tudtam becsempészni a fényképezőt, ma az összes iroda zárva volt és a bizonságiőr a seggünkbe állt.

   

  Csináltam telefonnal képeket még, de nem az enyémmel nincs se bluetootrajta, se adatkábel hozzá + szar lett.

   

   

  Előzmény: cucu (40150)
  cucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40150

  Neked van igazad!

   

  Ami itt a probléma, azt kommunikációs problémának mondjuk.

   

  Azt még el tudom képzelni, hogy vákum alakul ki egy szakaszon, de csak amikor megy a szivattyú, de azt, hogy kicsavarok egy radiátor záródugót és nem jön a víz, az biztosan nem emiatt van.

  Előzmény: enginer (40147)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40149
  "ha látnád nincs bekötve azon a képen még"

  Most, hogy mondod, tényleg nincs bekötve. :D

  Csak rápillantottam és nem gondoltam, hogy még létezik a funkció nélküli, a kapitalisták megtévesztésére beszerelt alkaltrészek alkalmazása. :D

  "másnak ideírom egy zárt rendszernél az osztóról vannak lekötve a fűtéscsövek
  a zárt tágulási a kazántól legközelebb nem kiiktatható vezetéken (nem lakás és többszintes)
  + biztonságiszelep szintén nem az osztóban

  magyarul a képen csak az osztóba és osztóról kellene csöveket látni"

  Na ez megint hülyeség!
  Előzmény: babarucu (40141)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40148
  Anyám neve irányitószámmal nem érdekel véletlenül? :D

  Minden szarról van papírom, ami vízzel foglalkozik (ez eleve több iskola és több év) és mind1ikben dolgoztam/dolgozok is évekig.

  Előzmény: babarucu (40136)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40147
  Igazad van!

  Tegnap óta azt is tudom, hogy az is természetes, ha a szivattyú megszívja a légtelenitőt, meg ma azt is megtudtam, hogy léteznek vákumos fűtési rendszerek, amiknek a vákum ellenére az sem okoz gondot, ha kinyitom a rendszert, mert maradt benne a 1,5bar nyomás.
  Bár annak még utána kelllene olvasnom, hogy minusz vagy plusz ez a 1,5bar, mert nekem ez még nem világos, hogy amikor kinyitják a radiátort, akkor víz sem folyik, de vákumot sem szív a szivattyú, minden megy tovább.
  Előzmény: cucu (40145)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40146
  Amiket én láttam "korszerűbb" konvektorokat, azok már csak kapcsolgatnak, de nem vagyok a konvektorok szakértője.
  Előzmény: sjohn (40139)
  cucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40145
  Az, hogy "ne lehessen" meg az, hogy mi van, az két dolog.
  Előzmény: enginer (40144)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40144
  Ne fokozd már Te is a hülyeséget!

  Pont az a lényeg, hogy a szivattyú meg a tágulási között egy pillanatra se lehessen "vákum", mert különben ....

  Előzmény: cucu (40138)
  HegyenVolgyon 2009. nov. 7. Creative Commons License 40143
  Ha nem hagyjátok abba, megmondalak titeket!:-)
  Akár vehetitek komolyan is.
  Rendben, hogy nyűgös az ember a xar idő miatt, de azért ez már sok.
  Előzmény: enginer (40137)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40142

  gyorsan akartam írni de igazolsz, hogy mint nem szerelő érted amit írtam

  mást is csinálok írás közben bocs ha nem érteni, + a lányim néha belenyúlnak a billentyűzetbe

  Előzmény: cucu (40138)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40141

  ha látnád nincs bekötve azon a képen még, gondoltam te úgyis olyan okosvagy ezt látod

   namindegy, a komment másoknak szólt neked a csövek alapján látnod kellene, hogy nyitott a rendszer

   

  másnak ideírom egy zárt rendszernél az osztóról vannak lekötve a fűtéscsövek

   

  a zárt tágulási a kazántól legközelebb nem kiiktatható vezetéken (nem lakás és többszintes)

  + biztonságiszelep szintén nem az osztóban

   

  magyarul a képen csak az osztóba és osztóról kellene csöveket látni

   

  szvsz a vak is látja kicsit több a cső

  Előzmény: enginer (40137)
  sjohn 2009. nov. 7. Creative Commons License 40140
  Tévedsz , a gyerekek roppant leleményesek:))
  Előzmény: enginer (40131)
  sjohn 2009. nov. 7. Creative Commons License 40139
  "A régi konvektorok még tudtak modulálni "

  Miért a mostaniak már nem tudnak?
  Előzmény: enginer (40128)
  cucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40138

  Ezt úgy mondják, hogy "pongyolán" fogalmaz, de azért lehet érteni, már annak, aki ért hozzá.

  Nyilván arra a kis szakaszra érti a vákumot, ami a kiegyenlítő tartály és a keringető szivattyú között van.

  Előzmény: enginer (40135)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40137
  Okoska!
  Nyitott rendszer mi?

  Aztán akkor mi a tökömnek van zárt tágulási a kazán mellet az 1. képen?
  Előzmény: babarucu (40129)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40136

  csak annyit kérdezek melyik iskolába jártál és melyik évben

  nem a hsz miatt csak amú érdekel

  Előzmény: enginer (40135)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40135
  "vákumba megy a rendszer"

  Anyám borogass!

  Legfeljebb a Te agyad mehet vákumba, amikor ilyeneket írogatsz. :)

  Előzmény: babarucu (40129)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40134

  nem vagyok idges, szívesen elvinnélek ebbe az irodaépületbe és megmutatnám élőbe miről írogattam

  látom szarul írtam bocs,  de te mint főokos megérted ígyis

  Előzmény: enginer (40133)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40133
  Ideges vagy, hogy ilyen érthetetlenül írsz, okoska?
  Előzmény: babarucu (40129)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40132

   első kép tágulási vezeték 5/4"

  2. kép túlfolyó 2"

   

  ami cső itt látszik a képeken a 1/2" légtelenítőcső kivételével mind megtalálható az előző hsz első kazánházi képein

   

  a tág tart kb 0,5m3 ez a 4. szint

   

  az említett öntvény radiátor balos végdugó törés egy szintel lejjebb történt tmk-s szerelők megpróbálták megszüntetni a hibát, és a letört végdugónál üzemelő rendszernél nem folyt a víz

  nem én találtam ki a főnöksrác mondta speckó nem láttam de elhiszem, merta kolegámnak csak annyit mondott meg kellene tömíteni nekik csak teflonjuk volt

  kolegám kihaljtotta darabokban a végdugót, leeresztett rendszernél

   

  a menet kétdarabban teflonnal

  körülötte kb 1-2m3 papír és x db számítógép és tartozékai és minden száraz 

  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40131
  Jajj már!

  Te is tudod, hogy azt a "termoelemet" nem tudja letörni a gyerek, mert az az égéstérben van. :D
  Előzmény: sjohn (40124)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40130
  Ne tarsd vissza! (hagy kacagjunk!)
  Előzmény: Émile (40127)
  babarucu 2009. nov. 7. Creative Commons License 40129

   

  csak neked okoska a képek te ezt úgyis érted

  azé másoknaka képek szarok, mert igazából nem fényképezhettem volna az üzem területén

  szval az első kép a hőközpontban a nyomásmérő a szívott oldalon van 1 bart mutat

   

  a 2. kép a szivattyú beindul és az első képen látszik van egy könnyítése a víznek az alsó sziv csapjai nyitva vannak ott is forog a víz feleslegesen

  ha elzárom az alsó csapot akkur 0,x vákumba megy a rendszer

   

  a 3. és 4. kép a tágulási az első cső a biztonsági a kazántól nincs rákötve semmi5/4"

  a kettő 1/2" légtelenítő vezeték csapokkal működtetve kézzel

  a tart túlsó vége 2" cső ami kimegy a tetőre ha nagy obb a gond

  a tart kb 15m magasságba van

  Előzmény: enginer (40113)
  enginer 2009. nov. 7. Creative Commons License 40128
  Nem hülyeség amit írsz.

  Valóban ez a megoldás, lemezkonvektoroknál pattogás ellen. :D

  A régi konvektorok még tudtak modulálni és nem csak ki-be kapcsolgattak, ezeknél még a maximum teljesitményt is belehetett állitani.

  Képesek voltak hangtalanul és akár -50% fogyasztással üzemelni, mint a mostaniak.
  Előzmény: cucu (40122)
  Émile 2009. nov. 7. Creative Commons License 40127
    Igen, tele vagyok ötletekkel  !!
  Előzmény: enginer (40115)