Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2010.06.15 0 0 811
Ha van kedved olvasgatni, esetleg rákatt az .ETNA.-ra és a hozzászólásaim közül kiválaszthatod a két kenyeres fórumot... amelyeken már több tucat receptet leírtam! Pl. olasz fűszeres, tejes, tojásos, barna, európai fekete, barackos, pizza és langalló tészta stb.stb.
Előzmény: CSVili (810)
CSVili Creative Commons License 2010.06.14 0 0 810

Kedves Árvacsalán

Biztos sikerült már eldöntened, hogy melyik bolt márkáját választod, sőt gondolom kisérletezel is már az új géppel. Ha megtennéd írd le légy szi a korábbi gépednél leginkább

bevált receptedből néhányat.Csak röviden liszt-lisztek-víz aránya, milyen élesztő és program stb. Köszönöm előre is.

.ETNA. Creative Commons License 2010.06.14 0 0 809
Ilyenkor azért az ember elkezd kicsit bízni a szolgáltatókban:-))
Előzmény: smith (808)
smith Creative Commons License 2010.06.14 0 0 808
Futárfordultával vadonatúj gépet küldött a szervíz... :-)
Előzmény: smith (804)
.ETNA. Creative Commons License 2010.06.09 0 0 807
Szia!

Valamelyik kenyeres fórumon (a kettő közül) már leírták a kalács receptet és fotó is volt, nagyon jól nézett ki:-) Én még nem próbáltam ezt a receptet, de azért bemásolom:

"3dl tej, 5dkg vaj, 4ek cukor, 1ek kakaópor, csipet só, 50dkg liszt, 2,5dkg élesztő.
A recept a gyorsprogramot ajánlja, de azon összeesett. Kipróbáltam a sima kenyérprogramon, és azóta hétvégén sütök."
Előzmény: andis1 (803)
ágika1 Creative Commons License 2010.06.07 0 0 806

http://emargit.gportal.hu/gindex.php?pg=5415270&nid=1050756

A lényeg lemaradt. Nekem egylapátos gépem van, a legkisebb (kész méret 60 dkg)kaláccsal tele lesz az üstöm.

ágika1 Creative Commons License 2010.06.07 0 0 805
Emargit oldalán jártál már?  Rengeteg hasznos dolgot, recepteket olvashatsz nála, a kalácsot is érdemes  az ő útmutatása alapján csinálni.
Előzmény: andis1 (803)
smith Creative Commons License 2010.06.07 0 0 804
Kösz.
Egyelőre korrektül alakul a dolog, futár jön holnap a gépért, és viszi szervízbe.
Előzmény: Veszpremi (801)
andis1 Creative Commons License 2010.06.07 0 0 803
Sziasztok!
Nálatok még új vagyok!! Év elején vettünk a lidlbe egy gépet és azóta nem veszek sem kenyeret sem pedig kiflit!!!

Kaláccsal egyszer probálkoztam,de inkább nem minősiteném!! Viszont ezt nagyon szeretném!! Ezt a kakajós kalácsot szivesen kiprobálnám!!
Akinek megvan légyszi küldje el nekem!!
Előzmény: xewyor (483)
.ETNA. Creative Commons License 2010.06.04 0 0 802
LISZT: jó minőségű langyos liszt a legjobb (20-22 fokos). Fontos lehet a szitálás, mert friss, oxigénben dús levegő lesz így a lisztszemcsék között, ami a kelesztés folyamatánál fontos szerepet játszik majd.

TEJ: 20-25 fokos tej a legjobb


ÉRETTLEN állapotú tészta (tömött, merev, szívós, ragacsos tapintású): kevés gázbuborék keletkezett, rossz volt az élesztő, vagy kovács, a sikérszerkezet gubancos, sok a szabad víz.

ÉRETT állapotú a tészta(laza, térfogata megnőtt, rugalmas, képlékeny, száraz tapintású): sok gázbuborék (jó minőségű és elegendő kovács vagy élesztő), kisimult sikérláncok, a víz nagy részét megkötötte a fehérje.

TÚLÉRETT állapot (a tészta ragacsos tapintású, térfogata csökken, "összeesik": a sikér elengedi a vizet, csökken a gáztermelés és a gáztartó képesség.

Szép fényes héjhoz jutunk, ha a megkelt tészta felületét bekenjük étkezési keményítő vizes oldatával: 1 dl víz - feloldani 1 kávéskanál keményítőt, állandó keverés mellett forrásig melegíteni, hagyjuk kihűlni, majd a tészta felületét közvetlenül sütés előtt széles ecsettel bekenjük. A sütés befejezése előtt kb. 10 perccel újra be kell kenni, majd tovább sütni.

Veszpremi Creative Commons License 2010.06.04 0 0 801
Passz, de mintha ékszíjat írtak volna itt már, de tán a kétlapátosnál. Nekem van egy kidobott Boman egykaros (még a garázsban pihen), azt szét kéne kapni és tán kiderülne a titok.
Előzmény: smith (799)
.ETNA. Creative Commons License 2010.06.04 0 0 800
Nem magamtól vagyok ennyire okos:-) A rengeteg szakácskönyvem között újra felfedeztem egy "elfelejtett" könyvet: Dr. zackel Erna: Süssünk otthon (1991 Mezőgazdasági Kiadó Kft). Ebből beírok néhány információt:

A rozsliszt fehérjéi nem állnak össze sikérré, mert a növényi nyálkaanyagok megakadályozzák a nagymolekulák kialakulását. Ezért tisztán a rozslisztből nem célszerű kenyeret készíteni. A búzaliszt és a rozsliszt megfelelő arányú felhasználásával kiváló kenyér készíthető. A rozsliszt keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől. Ebből is adódik, hogy a rozskenyér tovább marad friss.

A kemény vízzel dagasztott tészta alaktartó képessége jobb, állománya rugalmasabb szívósabb és a nő a gázvisszatartó képessége, a kelesztési ideje hosszabb. A 20 fokos keménység az ajánlott !

A Graham-liszt nagy héjtartalma miatt zsírban, cukorban, enzimegben gazdag, ezért romlandóbb.

Ha a friss élesztőt a csomagolóanyagában hagyva a levegőt kiszorítva jó szorosan alufóliába becsomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük, 4-5 hétig is friss maradhat.

A langyos cukros tejhez adjunk kevés lisztet, így gyorsabban szaporodik az élesztő.

Morzsóka: előző kenyérsütéskor a kovászból kivett anyag... kiszárították

Kovász: előző kenyérsütéskor a dagasztóteknő faláról lekapart nyers kenyértészta, megszárították, majd felhasználás előtt beáztatták

Sütnivaló: fél évre előre elkészítették, 6 marék tisztára mosott zab, három marék száraz komló, egy nagy szakajtó búzakorpa, egy közepes tál friss, megkelt kenyértészta. A zabot, a komlót nagyobb méretű (10 l) fazékba tették, kellő mennyiségű vizet öntöttek rá és 3/4 órán keresztül forralták, többször megkeverték, majd lehűtötték, összekeverték a tésztával és összedolgozták. A kész tésztából dió nagyságú darabkákat szakítottak, majd megszárították. Nyáron a napon, télen a kemencében. Vászonzacskóban, szellős helyen tárolták.

Cukor: csökkenti a liszt vízfelvevő képességét, oldódáskor elvonja a vizet. Cukor nélkül több folyadékra van szükség. A cukorral készült tészta alaktartó képessége jobb, de kevésbé nyújtható. A cukor a tészta szerkezetének kialakításában fontos szerepet játszik, hatása sütés közben is érvényesül. Elősegíti az élesztősejtek alkoholos erjedését.

Só: fontos sikérjavító, gátló hatással van az élesztősejtek működésére

Zsiradék: nagy mennyiségben gátolja az élesztők életműködését
smith Creative Commons License 2010.06.03 0 0 799
Sziasztok kenyérsütők!
Megadta magát ma a Lidl-s egylapátos gépünk. Motor forog, de a lapát nem.
Minthogy még formálisan garis, de főleg mert spec fejű csavarral van összerakva :-), egyelőre nem kaptam szét, de jól sejtem, hogy ezekben egy szíjhajtás forgatja a lapátot?
Mert első sejtésem, hogy ez szakadhatott, vagy esett le. Lapát az üstben nem szorul.
Van tapasztalata valakinek garanciális szervízzel, alkatrészbeszerzéssel kapcsolatban?
ágika1 Creative Commons License 2010.06.02 0 0 798

Az én egykarosomban a teljes kiörlésű program 3 óra 40 percig megy.

15 deka teljes kiőrlésű búza vagy rozsliszt + 45 sima liszt a szokásos keverék. Vagy 20 +40, de akkor már egy kicsit tömörebb.

Veszpremi Creative Commons License 2010.06.01 0 0 797
Nagyobb kenyeret sütök vele, az biztos, sőt érdekes, hogy a 70 dekás kenyérrel megtellik az üst és felér az ablakig. Azaz 1.3 kg-os kenyeret csak tiszta teljes kiőrlésű liszttel lehetne benne sütni, de az meg "kissé" tömörgyönyör kemény lenne, gondolom én :)
Előzmény: .ETNA. (795)
T.andy Creative Commons License 2010.06.01 0 0 796

Üdvözlök mindenkit!

 

Segítséget kérek. Premium egylapátos kenyérsütőhöz keresem a használati utasítását.

Melyik programon mit lehet sütni, idő, szin, stb.

Bevált recepteket is szívesen fogadok.

Köszönöm.

 

.ETNA. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 795
Mi az a negyven perc egy fincsi kenyérért cserébe :-))) Az én gépemben is passzos, de nem vészesen, így csak jó technika kérdése az egész:-))

Az előmelegítés plusz fázisa miatt talán valóban kicsit hosszabb ideig tart. Egyébként a hagyományos kenyérdagasztásnál is mindig megjegyzik, hogy mennyire fontos a hozzávalók azonos hőmérséklete. Ennyivel tud többet a kétkaros, bár az is igaz, hogy a kenyér hozzávalóinak többségét egyébként sem tartjuk hűtőben, a hozzáadott víz hőmérséklete is könnyen szabályozható. De legalább nagyobb kenyeret is süthetsz:-)

Au, na most csípett meg - az idén először - egy lüke szúnyog, de hogy jött be a szúnyoghálón keresztül? :-)
Előzmény: Veszpremi (794)
Veszpremi Creative Commons License 2010.06.01 0 0 794
Szerintem gépe válogatja, hogy hogyan van az üstje illesztve. A mostaninál egészen szorosan passzentos, sokszor kicsit nehéz pontosan a helyére találni, ahol be kell nyomni a helyére. Meg kell szokni. Még némi hátrány a mostaninál, hogy a teljes kiőrlésű (1/3 telj. kiőrl. liszt) kenyér 3 óra 35 percig készül. Az egykarosnál ez 2 óra 55 perc volt. De a minőség sokkal jobb, pedig azt is szerettük :)
Előzmény: .ETNA. (793)
.ETNA. Creative Commons License 2010.06.01 0 0 793
Ez az illesztés, azért egyáltalán nem vészes, sőt... századmásodperceket és nulla erőkifejtést igényel, egyszerűen csak a helyére kell tenni és kész. Gondolom Veszprémi is úgy értette, hogy csak az olyanhoz képest jelent pluszt, amelyiknél ez nem így volt, mert önmagában véve, nem nagy valami.
Előzmény: Árvacsalán (782)
vaszso Creative Commons License 2010.05.31 0 0 792
Sziasztok!

Eddig mindig beesett a kenyér teteje, ha csak teljes kiőrlésű lisztet használtam. Ez Nálatok is így van?

Vaszso
ágika1 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 791
Nekem is egylapátos Tescos gépem van. Kb. egy éve probléma nélkül működik.
Árvacsalán Creative Commons License 2010.05.31 0 0 790
Á,nem miattad : ) eleve az egylapátos felé hajlottam ,kb. 80% hogy azt veszek végül. Mindenkinek köszi a hozzászólásokat.
Előzmény: Veszpremi (789)
Veszpremi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 789
Nem akarlak rábeszélni, sőt alul elolvasva a véleményemet tán azt szűrted le, hogy a kétlapátos túl macerás. Ha én most vennék, akkor 4.5 év egylapátossal sütés (nem kevés!) és 15 kenyérsütés kétlapátos tapasztalatából a jobb kenyér miatt a kétlapátost venném. Ön dönt! :)
Előzmény: Árvacsalán (786)
rochie Creative Commons License 2010.05.30 0 0 788
Meg van még hozzá egy mérőpohár, 1 csésze / 250 ml méretű (mind a kétféle beosztás van rajta) és egy mérőkanál, az egyik vége 1 teáskanál, a másik 1 evőkanál méretű. Ezek műanyagból vannak.
Előzmény: rochie (787)
rochie Creative Commons License 2010.05.30 0 0 787

Egylapátos. Fémből van a lapát, és az is teflonozott.

Eleinte a tengelyre ragadt rá, de áztatás után könnyen lejött róla, mostanában a kenyérbe ragad bele. Van hozzá egy kis kampós valami, azzal lehet kihúzni.

 

Ezekből a hasonló árú gépekből szerintem is azt érdemes venni, amire hosszabb a garancia, mert nagyjából egyforma a tudásuk.

Előzmény: Árvacsalán (786)
Árvacsalán Creative Commons License 2010.05.30 0 0 786
És ez egy-, vagy kétlapátos ?
Jókat olvastam a tescósról is és lidlisről is, nagy valószínűséggel maradok az egylapátosnál. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a lidlisből is létezik-e egylapátos változat, mert akkor valószínűleg azt venném a hosszabb garancia miatt .
Előzmény: rochie (785)
rochie Creative Commons License 2010.05.30 0 0 785

Igen, Tesco-s BMS1 típusú van. Fémburkolatos, fekete műanyag részekkel. Több, mint egy éves, heti 1-3-szor süt, (egyszer volt négy hónap szünet, amikor nem használtuk).

Ugyanúgy néz ki, mint újkorában, nem kopott le a teflon.

Egyszer esett be a kenyér teteje sütés közben, de akkor nagyon, egyébként szépen megkel benne, és többnyire meg is marad a domború alakja. Annyi a gond, hogy a kenyér teteje nem pirul meg elég szépen, csak az oldala. A teteje kb. 2 árnyalattal világosabb.

Először a használati utasításból vettem a recepteket, mostanában ebből a könyvből, http://www.antikva.hu/onan/reszletek.jsp?konyv=100_ujabb_recept_kenyersuto_gephez&katalogusid=191204 és majdnem olyanok lesznek a kenyerek, mit a képeken (kivéve a tetejüket, ami világosabb). Általában 45 deka lisztes receptek vannak benne, ezzel a kenyér majdnem az edény tetejéig jön fel, ha csak sima fehér lisztből készül (1 teáskanál szárított élesztővel). Ma készült egy "Briós cipó", az pont a tetejéig ért. A korpás, vagy teljes kiörlésű lisztes kenyerek alacsonyabbra nőnek.

Egyébként a gép a leírás szerint 70 és 90 dekás kenyeret tud sütni.

 

Előzmény: Árvacsalán (782)
ggg333 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 784
Tesco-s volt, nem jött be. Természetesen garanciás volt még mikor unalmast mondott, visszavittem, rá sem néztek, azonnal becserélték. Persze én nem akartam 2. tescost, ezért különbözetet rászámítva vettem 1 Hausmeistert. Otthon olyanom van már idestova 2,5 éve , csak lapátokat cseréltem benne.
Veszpremi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 783
Gyakorlat kérdése, ezt akár a boltban is kipróbálhatod. Meg kell szokni.
Előzmény: Árvacsalán (782)
Árvacsalán Creative Commons License 2010.05.30 0 0 782
Hát,ez tényleg macerásnak hangzik .Nem is gondoltam pl.erre az illesztés-dologra. Tescos masinája van esetleg valakinek ?
Előzmény: Veszpremi (781)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!