Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Hát hogy az acél nagyjából az eredeti helyzetébe nyomja vissza az élt. Ahol már igazán vékony, a használatban (szabad szemmel észrevehetetlenül) elgörbül jobbra-balra, az acéllal felújítva ez a rész újra pontosan előre "néz", tarajos hullám-forma helyett újra V-kersztmetszetet látnál egy mikroszkópos felvételen. Csakhogy egyrészt a gyári élszöget így nem tudod módosítani, másrészt pedig idővel egyre több acélmolekula marad a deszkában meg a répákban, és a V U-vá kopik, akkor már nem elég az acél.
A divatos barázdált acélok eltompult kést is élesebb tesznek látszólag, de úgy, hogy darabkákat harapnak ki a pengéből és aprófogú, szabálytalan fűrészhez teszik hasonlóvá -- ettől húzó vágáshoz még jobb, "harapósabb" is lehet, mint újkorában, de egyenes vágáshoz nem jó már, és az egész hosszú távon nem fog jót tenni a pengének.
Nem nemigazán az acélt használom, ezt inkább csak a penge anyagának érzékeltetése miatt írtam. A másik szentségtörő eszközt használom: http://www.fiskars.com/HU/Housewares/Product+Details5e14.html
Akkor te is az acélt használod arra is, amire követ kellene. Rossz élszöget persze sohasem tudsz megváltoztatni acéllal, ami nem vesz el a penge anyagából, csak arrébb-gyúrja.
Az Ikeában vettem pici pénzért kardnyi séfkést. Az acélon csak sikít, nehezen élezhető, ergó jó éltartónak kell lennie. Hogy milyen mégsem tudom, az élkiképzése valahogy olyan, hogy nem jó vele vágni. Nem szeretem.
Hajlok arra a véleményre én is, hogy megfelelő élezéssel szinte bármilyen kés tud örömet okozni és fordítva.
A lentebb emlitett LIDL-ből származó késem is ilyen. sőt meglepően jó az éltartása, ellenben a dreizack kiskésemmel. (persze lehet, hogy már köszörültetni kéne a kést...)
Boldog békeidőkben voltak cseh(szlovák) késeim. Olcsók és élesek, jó éltartók voltak. Addig míg csontot nem értek, vagy valamit meg nem feszítettem velük. Akkor kipattant az élük, eltört a pengéjük. Elfogytak. Nálam eddig a No1 a nem éppen drága Dick. Éltartó, lehet vele feszegetni, csontot vágni... Igazi profi. Nagyon élesítettem egy jó japánra, de az erre szánt pénzemből egy készlet Zwilling lett. Nem biztos, hogy jól jártam.
lehet, hogy a pengét vették a csehszlovákok.: mert a markolatban van a made in felirat....:-) nagyon kellemes penge egyébként, nem túl kemény, könnyen fenhető.
Egy hentes cimbora fogadásból egy ereszcsatorna darabot is megfent úgy, hogy simán vitte a szőrt az ember kezéről...egy darabig. A KDS a gugli szerint spanyol kés...
aha, jól beszélsz. én ajándékba kaptam a dreizack culinaris késeimet. remélem nem túl nagy baj. mindamellett egy lidl-ből szintén kapott gagyi keleti utánzat tűnik nagyon jó vételnek élszög/ár szempontjából...
Igen most az akciózás miatt fölkaptuk a fejünket, hogy van olyan, hogy Zwilling.
Tudod, legtöbben 1*ű háztartásban élünk, nem a csilivili luxus az elsődleges, hanem a pénztárca, és a használhatóság.
Eddig megcsodáltam a 10-30 eHuF-os halefeket, dikicseket, de eszembe nem jutott volna annyit kiadni értük, inkább fenegettem a jóöreg békanyúzókat, meg bőgtem hagymázáskor.
Erre jött ez az Sparos akció, ami 1-2 darabot elérhető árba hozott, és mivel a karácsonyi sütés-főzés úgy is elvitt egy csomó pénzt, az a 10-12 eHuF, amibe az akciós részkészlet került "megéri", címszóval erre csesztünk el némi pízt.
Azután menet közben fölfedeztük, jééé van topic is a konyhagyilokokról...
Az a cég, amelyik hagyja, hogy képviselője hitelrontáts kövessen el, hülye.
És csak jól teszi, ha kirúgja, mert képtelen normális kereskedelemre!
Más területen ismerek olyan céget, amelyik az amerikai képviselőt rúgta ki, mert konkurált a magyar képviselővel egy semleges területen, és azt épp hasonló hitelrontással követte el!
Nem néztél utána rendesen, részigazságokat írsz a sparos Zwillingről.
A késeknek, és a konyhai ollónak 2 ára van. A magasabb 25, az alacsonyabb 80 ponthoz kötődik.
Jól tartja az élét a kés, és igen ezt rendszeresen fenni kell. Én napi használat mellett hetnete fenem. Azért lehet hozzá fenőt venni.
Nemek nincs tapasztalatom a kerámia késekről, de egyik haver kapott ilyen "K"-t, és már igen szidja, alig féléves.
Ham ár, akkor én biztosan nem adnék 10-20 e HuFokat egyetlen késért se, ha kapható jó minőségű, olcsóbb kés is. Eddig Tramontina-kat használtam, gyakori fenésekkel
Nálam az a kés, amelyikkel 8-10 mm vastagon lehet friss-meleg kenyeret szelni, a többi csak bot.