Keresés

Részletes keresés

TIBIKE65 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 777
A konkáv él , vagy a v él jobban éltartó mint a konvex. A konvex élű késeket precíziós vágásra használják. általános célra legjobb a v él. 
Hepci Creative Commons License 2009.02.21 0 0 776
Még valami: minden komoly gép ipari árammal (380 V) működik...
Előzmény: comad (773)
Hepci Creative Commons License 2009.02.21 0 0 775
A gépet Te tudod megnézni élőben. Nagy legyen, nehéz, képes legyen nagyon lassan működni, a szalag vagy korong megfelelő finomságú legyen (durva élezéshez 2-300, átlagoshoz 4-600, finomhoz 7-900, polírozáshoz több, mint 1000 grit) és teljesen egyenletesen fusson, a tökéletes hűtés biztosított legyen. Ha ezeknek megfelel a masina, nyugodtan megveheted, de ilyet biztos, hogy nem kapsz sehol egy jó kés áráért (20-30 rugó).
Ha igazán érdekel a dolog, próbálj erősen használt profi gépet beszerezni komoly késestől, jobban jársz vele, mint egy vadonat ócskasággal.
Előzmény: comad (773)
TIBIKE65 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 774
NEM! Nekem is van , de én átalakítottam, a vizes kő akkorát üt, hogy a kés hullámzik rajta, és az élszöget sem lehet tartani vele.
Előzmény: comad (764)
comad Creative Commons License 2009.02.21 0 0 773
És ez a fajta? Persze a szalagos részére gondolok.
Előzmény: Hepci (772)
Hepci Creative Commons License 2009.02.21 0 0 772
Az íves oldalú (konvex) él még nem lenne baj, sőt. A legjobb keleti gyártók eleve ilyen élt csinálnak (full kézi köszörülés), ez a forma jobb éltartást és tökéletesebb vágást ad, mint a géppel húzott második (lépcsős) élprofil. Ha szépen megtanulsz kézzel élezni, Te is ilyet csinálsz majd, eltünteted a penge gyári élét.
A köszörűvel az a baj, hogy ilyen gagyi gépekkel képtelenség normálisan köszörülni, még az igazi profik se lennének képesek rá, nemhogy egy kezdő. Ugye, egy jó kés 10 rugónál kezdődik, egy ilyen Baumax/OBI köszörű meg 3-6 ezerér' elvihető...
Hát, olyan is, gyakorlatilag semmi se jó rajta, ha egyáltalán működik. Egy komoly gyárban sokmilliós értékű gépeken köszörülnek, nem véletlenül. A köszörű csak akkor alkalmas profi munkára, ha a korong jól ki van egyensúlyozva, vagyis minél nagyobb méretű (akár 1 m átmérőjű) és nehéz, a gép nagy nyomatékú, és igen alacsony fordulaton is működtethető.
No, ezek a szarok mindezt nem tudják, ami nem csoda, mivel ennyi pénzből még egy rendes fenőkövet se lehet venni. A mindenfelé kapható, köszörűnek látszó tárgyak csak arra alkalmasak, hogy az utcai/etnikai vándorköszörűsök - általában hűtés nélkül - szétszaggassák velük a késeink pengéjét.
Előzmény: comad (771)
comad Creative Commons License 2009.02.21 0 0 771
Szóval inkább ne gépezzek pöpec késeket, köszi. Én amiatt aggódtam, hogy nem baj-e, hogy ugye a kerek kő nem V alakú élt csinál, hanem íves oldalút, de úgy látszik másért sem jó.
Hepci Creative Commons License 2009.02.21 0 0 770
Nagyon precíz és drága késeket akkor próbálj először géppel élezni, ha már rengeteget gyakoroltál egyáltalán nem precíz és drága késeken (min. nettó 5-10 óra)...
A géppel igen gyorsan jóvátehetetlenül elronthatod a pengét, ugyanez fenőkővel, pláne acéllal szinte lehetetlen. Az ilyen olcsó köszörűkön levő korongok amúgy is túl durvák a jó kések élezéséhez, le kell őket cserélni finomabbra (4-600 szemcse/cm2).
Előzmény: comad (764)
joy Creative Commons License 2009.02.21 0 0 769

Én nem tenném.

Gép egy késnek akkor kell, ha átalakítják, szétverték a pengéjét, vagy már nagyon a végét járja.

Előzmény: comad (764)
joy Creative Commons License 2009.02.21 0 0 768

Folyamatosan éles lesz.

 

Sztem nem létezik a világon olyan vágószerszám, amit ne kellene rendszeresen fenni.

Előzmény: libapék (754)
H_G Creative Commons License 2009.02.20 0 0 767
Gondolom, az inkább tekinthető a kerámiarudas élezők rokonának, mint a hagyományos fenőacélénak.
Előzmény: libapék (766)
libapék Creative Commons License 2009.02.20 0 0 766
Aha, kösz.

Gondolom a gyémántporos acél tovább módosítja a dolgot, mert az gondolom vesz le anyagot.?
Előzmény: H_G (765)
H_G Creative Commons License 2009.02.20 0 0 765
Hát hogy az acél nagyjából az eredeti helyzetébe nyomja vissza az élt. Ahol már igazán vékony, a használatban (szabad szemmel észrevehetetlenül) elgörbül jobbra-balra, az acéllal felújítva ez a rész újra pontosan előre "néz", tarajos hullám-forma helyett újra V-kersztmetszetet látnál egy mikroszkópos felvételen. Csakhogy egyrészt a gyári élszöget így nem tudod módosítani, másrészt pedig idővel egyre több acélmolekula marad a deszkában meg a répákban, és a V U-vá kopik, akkor már nem elég az acél.

A divatos barázdált acélok eltompult kést is élesebb tesznek látszólag, de úgy, hogy darabkákat harapnak ki a pengéből és aprófogú, szabálytalan fűrészhez teszik hasonlóvá -- ettől húzó vágáshoz még jobb, "harapósabb" is lehet, mint újkorában, de egyenes vágáshoz nem jó már, és az egész hosszú távon nem fog jót tenni a pengének.
Előzmény: libapék (763)
comad Creative Commons License 2009.02.20 0 0 764
Üdv! Most tervezzük apámmal egy ilyesmi vizes köszörű beszerzését. Szabad ilyennel a nagyon precíz, nagyon drága késeket élezni?
libapék Creative Commons License 2009.02.20 0 0 763
ezt meg tudnád esetleg jobban világítani?
mitől lesz akkor élesebb acélozás után?

Előzmény: H_G (760)
libapék Creative Commons License 2009.02.20 0 0 762
hehe.
én is ilyesmit használok legtöbbször... és akármilyen szentségtörés is, egész jól müxik a dolog.
Előzmény: krizsi_l (761)
krizsi_l Creative Commons License 2009.02.20 0 0 761
Nem nemigazán az acélt használom, ezt inkább csak a penge anyagának érzékeltetése miatt írtam. A másik szentségtörő eszközt használom:
http://www.fiskars.com/HU/Housewares/Product+Details5e14.html
Előzmény: H_G (760)
H_G Creative Commons License 2009.02.20 0 0 760
Akkor te is az acélt használod arra is, amire követ kellene. Rossz élszöget persze sohasem tudsz megváltoztatni acéllal, ami nem vesz el a penge anyagából, csak arrébb-gyúrja.
Előzmény: krizsi_l (759)
krizsi_l Creative Commons License 2009.02.20 0 0 759
Az Ikeában vettem pici pénzért kardnyi séfkést. Az acélon csak sikít, nehezen élezhető, ergó jó éltartónak kell lennie. Hogy milyen mégsem tudom, az élkiképzése valahogy olyan, hogy nem jó vele vágni. Nem szeretem.
Előzmény: libapék (758)
libapék Creative Commons License 2009.02.20 0 0 758
Hajlok arra a véleményre én is, hogy megfelelő élezéssel szinte bármilyen kés tud örömet okozni és fordítva.

A lentebb emlitett LIDL-ből származó késem is ilyen. sőt meglepően jó az éltartása, ellenben a dreizack kiskésemmel. (persze lehet, hogy már köszörültetni kéne a kést...)


Szóval szerintem sem mindíg a márkanév a nyerő.
Előzmény: krizsi_l (757)
krizsi_l Creative Commons License 2009.02.20 0 0 757
Boldog békeidőkben voltak cseh(szlovák) késeim. Olcsók és élesek, jó éltartók voltak. Addig míg csontot nem értek, vagy valamit meg nem feszítettem velük. Akkor kipattant az élük, eltört a pengéjük. Elfogytak.
Nálam eddig a No1 a nem éppen drága Dick. Éltartó, lehet vele feszegetni, csontot vágni... Igazi profi. Nagyon élesítettem egy jó japánra, de az erre szánt pénzemből egy készlet Zwilling lett. Nem biztos, hogy jól jártam.
libapék Creative Commons License 2009.02.20 0 0 756
szerintem is a fenés a lényeg.

lehet, hogy a pengét vették a csehszlovákok.: mert a markolatban van a made in felirat....:-) nagyon kellemes penge egyébként, nem túl kemény, könnyen fenhető.
Előzmény: Boarhunter (755)
Boarhunter Creative Commons License 2009.02.20 0 0 755
Egy hentes cimbora fogadásból egy ereszcsatorna darabot is megfent úgy, hogy simán vitte a szőrt az ember kezéről...egy darabig.
A KDS a gugli szerint spanyol kés...
Előzmény: libapék (748)
libapék Creative Commons License 2009.02.20 0 0 754
akkor te tényleg fiatal vagy a KDS névhez... :-)

egyébként tényleg csak arra akartam rávilágítani, hogy az élezés dönti el, hogy egy kés mennyire kés.

kíváncsi vagyok, hogy a SPAR-os "borotvával" (nem tudom mi a neve ennek az akciós csodának) mi lesz, ha fenni kell otthon...
Előzmény: comad (752)
libapék Creative Commons License 2009.02.20 0 0 753
aha, jól beszélsz.
én ajándékba kaptam a dreizack culinaris késeimet.
remélem nem túl nagy baj.
mindamellett egy lidl-ből szintén kapott gagyi keleti utánzat
tűnik nagyon jó vételnek élszög/ár szempontjából...
Előzmény: joy (751)
comad Creative Commons License 2009.02.20 0 0 752
"Nos az én KDS késem (made in czehoslovakia) tudja ezt a mutatványt, megfelelő fenés után... :-)"

A 2-es vaslemez is tudja - egy darabig :)
Előzmény: libapék (748)
joy Creative Commons License 2009.02.20 0 0 751

Igen most az akciózás miatt fölkaptuk a fejünket, hogy van olyan, hogy Zwilling.

 

Tudod, legtöbben 1*ű háztartásban élünk, nem a csilivili luxus az elsődleges, hanem a pénztárca, és a használhatóság.

Eddig megcsodáltam a 10-30 eHuF-os halefeket, dikicseket, de eszembe nem jutott volna annyit kiadni értük, inkább fenegettem a jóöreg békanyúzókat, meg bőgtem hagymázáskor.

Erre jött ez az Sparos akció, ami 1-2 darabot elérhető árba hozott, és mivel a karácsonyi sütés-főzés úgy is elvitt egy csomó pénzt, az a 10-12 eHuF, amibe az akciós részkészlet került "megéri", címszóval erre csesztünk el némi pízt.

 

Azután menet közben fölfedeztük, jééé van topic is a konyhagyilokokról...

:o)

Előzmény: libapék (749)
H_G Creative Commons License 2009.02.19 0 0 750
Hát mert a Zwilling most 7 ezer a Sparokban, uolyan Wüsthof pedig 20 a szomszédos Extrametálban.
Előzmény: libapék (749)
libapék Creative Commons License 2009.02.19 0 0 749
Egyébként nem értem, de tényleg, hogy
itt a fórumon miért ritka a Dreizack-Wüsthof és miért gyakoribb a zwilling?
libapék Creative Commons License 2009.02.19 0 0 748
"Nálam az a kés, amelyikkel 8-10 mm vastagon lehet friss-meleg kenyeret szelni, a többi csak bot."

Nem tudom, mond-e még valakinek az valamit, hogy KDS?

Nos az én KDS késem (made in czehoslovakia) tudja ezt a mutatványt, megfelelő fenés után... :-)

szeretem is, talán annyira, mint a dreizack késeimet.
Előzmény: joy (741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!