Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
A gépet Te tudod megnézni élőben. Nagy legyen, nehéz, képes legyen nagyon lassan működni, a szalag vagy korong megfelelő finomságú legyen (durva élezéshez 2-300, átlagoshoz 4-600, finomhoz 7-900, polírozáshoz több, mint 1000 grit) és teljesen egyenletesen fusson, a tökéletes hűtés biztosított legyen. Ha ezeknek megfelel a masina, nyugodtan megveheted, de ilyet biztos, hogy nem kapsz sehol egy jó kés áráért (20-30 rugó). Ha igazán érdekel a dolog, próbálj erősen használt profi gépet beszerezni komoly késestől, jobban jársz vele, mint egy vadonat ócskasággal.
Az íves oldalú (konvex) él még nem lenne baj, sőt. A legjobb keleti gyártók eleve ilyen élt csinálnak (full kézi köszörülés), ez a forma jobb éltartást és tökéletesebb vágást ad, mint a géppel húzott második (lépcsős) élprofil. Ha szépen megtanulsz kézzel élezni, Te is ilyet csinálsz majd, eltünteted a penge gyári élét. A köszörűvel az a baj, hogy ilyen gagyi gépekkel képtelenség normálisan köszörülni, még az igazi profik se lennének képesek rá, nemhogy egy kezdő. Ugye, egy jó kés 10 rugónál kezdődik, egy ilyen Baumax/OBI köszörű meg 3-6 ezerér' elvihető... Hát, olyan is, gyakorlatilag semmi se jó rajta, ha egyáltalán működik. Egy komoly gyárban sokmilliós értékű gépeken köszörülnek, nem véletlenül. A köszörű csak akkor alkalmas profi munkára, ha a korong jól ki van egyensúlyozva, vagyis minél nagyobb méretű (akár 1 m átmérőjű) és nehéz, a gép nagy nyomatékú, és igen alacsony fordulaton is működtethető. No, ezek a szarok mindezt nem tudják, ami nem csoda, mivel ennyi pénzből még egy rendes fenőkövet se lehet venni. A mindenfelé kapható, köszörűnek látszó tárgyak csak arra alkalmasak, hogy az utcai/etnikai vándorköszörűsök - általában hűtés nélkül - szétszaggassák velük a késeink pengéjét.
Szóval inkább ne gépezzek pöpec késeket, köszi. Én amiatt aggódtam, hogy nem baj-e, hogy ugye a kerek kő nem V alakú élt csinál, hanem íves oldalút, de úgy látszik másért sem jó.
Nagyon precíz és drága késeket akkor próbálj először géppel élezni, ha már rengeteget gyakoroltál egyáltalán nem precíz és drága késeken (min. nettó 5-10 óra)... A géppel igen gyorsan jóvátehetetlenül elronthatod a pengét, ugyanez fenőkővel, pláne acéllal szinte lehetetlen. Az ilyen olcsó köszörűkön levő korongok amúgy is túl durvák a jó kések élezéséhez, le kell őket cserélni finomabbra (4-600 szemcse/cm2).
Hát hogy az acél nagyjából az eredeti helyzetébe nyomja vissza az élt. Ahol már igazán vékony, a használatban (szabad szemmel észrevehetetlenül) elgörbül jobbra-balra, az acéllal felújítva ez a rész újra pontosan előre "néz", tarajos hullám-forma helyett újra V-kersztmetszetet látnál egy mikroszkópos felvételen. Csakhogy egyrészt a gyári élszöget így nem tudod módosítani, másrészt pedig idővel egyre több acélmolekula marad a deszkában meg a répákban, és a V U-vá kopik, akkor már nem elég az acél.
A divatos barázdált acélok eltompult kést is élesebb tesznek látszólag, de úgy, hogy darabkákat harapnak ki a pengéből és aprófogú, szabálytalan fűrészhez teszik hasonlóvá -- ettől húzó vágáshoz még jobb, "harapósabb" is lehet, mint újkorában, de egyenes vágáshoz nem jó már, és az egész hosszú távon nem fog jót tenni a pengének.
Nem nemigazán az acélt használom, ezt inkább csak a penge anyagának érzékeltetése miatt írtam. A másik szentségtörő eszközt használom: http://www.fiskars.com/HU/Housewares/Product+Details5e14.html
Akkor te is az acélt használod arra is, amire követ kellene. Rossz élszöget persze sohasem tudsz megváltoztatni acéllal, ami nem vesz el a penge anyagából, csak arrébb-gyúrja.
Az Ikeában vettem pici pénzért kardnyi séfkést. Az acélon csak sikít, nehezen élezhető, ergó jó éltartónak kell lennie. Hogy milyen mégsem tudom, az élkiképzése valahogy olyan, hogy nem jó vele vágni. Nem szeretem.
Hajlok arra a véleményre én is, hogy megfelelő élezéssel szinte bármilyen kés tud örömet okozni és fordítva.
A lentebb emlitett LIDL-ből származó késem is ilyen. sőt meglepően jó az éltartása, ellenben a dreizack kiskésemmel. (persze lehet, hogy már köszörültetni kéne a kést...)
Boldog békeidőkben voltak cseh(szlovák) késeim. Olcsók és élesek, jó éltartók voltak. Addig míg csontot nem értek, vagy valamit meg nem feszítettem velük. Akkor kipattant az élük, eltört a pengéjük. Elfogytak. Nálam eddig a No1 a nem éppen drága Dick. Éltartó, lehet vele feszegetni, csontot vágni... Igazi profi. Nagyon élesítettem egy jó japánra, de az erre szánt pénzemből egy készlet Zwilling lett. Nem biztos, hogy jól jártam.
lehet, hogy a pengét vették a csehszlovákok.: mert a markolatban van a made in felirat....:-) nagyon kellemes penge egyébként, nem túl kemény, könnyen fenhető.
Egy hentes cimbora fogadásból egy ereszcsatorna darabot is megfent úgy, hogy simán vitte a szőrt az ember kezéről...egy darabig. A KDS a gugli szerint spanyol kés...
aha, jól beszélsz. én ajándékba kaptam a dreizack culinaris késeimet. remélem nem túl nagy baj. mindamellett egy lidl-ből szintén kapott gagyi keleti utánzat tűnik nagyon jó vételnek élszög/ár szempontjából...
Igen most az akciózás miatt fölkaptuk a fejünket, hogy van olyan, hogy Zwilling.
Tudod, legtöbben 1*ű háztartásban élünk, nem a csilivili luxus az elsődleges, hanem a pénztárca, és a használhatóság.
Eddig megcsodáltam a 10-30 eHuF-os halefeket, dikicseket, de eszembe nem jutott volna annyit kiadni értük, inkább fenegettem a jóöreg békanyúzókat, meg bőgtem hagymázáskor.
Erre jött ez az Sparos akció, ami 1-2 darabot elérhető árba hozott, és mivel a karácsonyi sütés-főzés úgy is elvitt egy csomó pénzt, az a 10-12 eHuF, amibe az akciós részkészlet került "megéri", címszóval erre csesztünk el némi pízt.
Azután menet közben fölfedeztük, jééé van topic is a konyhagyilokokról...