Az apró lila 2 hullámban érik, midkétszer korán. Ez tetszik. A Michurinskának lepotyogott az első termése, így nem tudtam meg mikor érne nálam, viszont tavaly a másodtermés ahhoz képest hogy először termett rengeteg volt, korán kezdett érni mint most, és fagyokig ontotta a termést. Ez a második termő éve, és dugig van most is.
Na majd látjuk, én az idén ültettem szabad földbe őket, és az eddigi tapasztalatok alapján, kell vagy két év hogy jól begyökeresedjenek, és megmutassák hogy mire is képesek valójában.
Szerintem ízre jobb az apró lila. Viszont 2 éve láttam elfagyás után az anyanövényt. Nagy iramban növekedett, őszre hatalmasat nőtt. A másodterméseket olyan soká hozta ki, hogy egy szem se érett be rajta, és át se vitte következő évere, mind lefagyott. A télen nem fagyott el, de még mindig viseli a régebbi károkat. Idén kevés első termést láttam rajta, később is kezdett érni mint szokott. Ezzel szemben a Michurinska10 bár nem olyan aromás, de (igaz csak olvastam) elfagyás után is rendkívül bőven terem. Ez a fő ok amiért tartom. Ha minden fajtám tövig fagy, ez és a RdB akkor is ad annyit amennyi nekem elég.
Te hogy látod a Michurinska10-et, énnálam nagy fokú hasonlóságot mutat az apró lilával. Szín, állag, íz, levélforma, érésidő, egyszóval minden megegyezik.
Gábor képzeld, levettem egy másik légbujtást is a RdB-ról, alig látható terméskezdemények voltak rajta, nem szedtem le. Erre ledobta majdnem minden levelét, már arra gondoltam kiürítem a cserepet. Erre elkezdte nevelni a terméseket. Még stabilan állnak rajta, kíváncsi leszek így levélzet nélkül ki tudja-e nevelni. Nem nagyon hiszem, de megmutatom mit művel:
Akkor ennek a képnek is fogsz örülni mint ahogyan én is. Kezd érni a másod termés az RdB-n, amely számodra ismerős lehet. Most nem előztek meg a hangyák. 😄
Köszönöm a válaszod. Én idén csináltam először füge lekvárt. 3 kg fugehez tettem két kisebb citromot hejastol. Az eredmény az lett, hogy iszonyatosan citromos lett az utoize kesernyés a citrom hej miatt.
Én most oszon készülök csinálni újra dzsemet. De csak egy citromot teszek bele, de csak a levét.
Én főzés közben kóstolgattam. Nekem hiányzott belőle egy kis savasság. Pici citrom ezt megoldja. Legközelebb igazi citrom levével készítem, most nem volt itthon, de a citromsav is ugyanolyan jó.
A szilva neked nem adott hozzá kis savasságot?
Nekem a fahéj nagy kedvencem, kísértett is a gondolat hogy egy csipetet tegyek bele, de a gyerekekkel meg volt beszélve hogy elsőre natúr kóstoljuk meg.
Lajos: ez volt az első próbálkozásom fügelekvárral és eddig csupán annyi tapasztalatot szűrtem le hogy:
1- érdemes valamilyen másfajta leveses gyümölcsöt hozzádobni, hogy ne legyen annyira beton
2- valószínűleg tilos hozzá cukrot adni, annyira édes
mivel közterültes fákról vadászom a termést sosem tudhatom mennyi lesz vagy marad, így csak remélem, hogy lesz még alkalmam próbálkozni idén, a következő verzió tuti a Judit említette citromos - fahéjjas lesz :)
Válaszolva a kérdésedre eddig nem tettem hozzá citromot, de az előzőek fényében nem lehet butaság...
dyos: sajnos fajtat nem tudok mondani mert kozteruletes fakat vadaszok le. De van meg tobb fa amit ismerek (mas alaku termesekkel tehat nem is azonos fajtabol) amelyik meg csak most erleli be az elso termeseit... majd lefotozom a termest meg a fat es a levelet... jovo heten is tuti megyek egy kort ;)
A barna fügék első hulláma még érik. Nekem van 4, 2 helyére más kerül. Jöhetsz ásni ha lemegy a másodtermés. :) Rendkívül finomak, nagyon édesek, bőtermőek, ha nem szeded le rögtön mikor megérik, még 1 hétig fent aszalódik szépen. Nincs bennük mag, vagy nagyon minimális. A siófoki fekete első hulláma is most érik. Ebből van cserepes, ha erre jársz, viheted.
A Michurinska10 másodtermése pedig elindult, mielőtt lefogyott volna másutt az első. Így ültessél, ne csak kései fügéid legyenek. :)
A lekvárt én is kipróbáltam, de csak nagyon kicsiben mert annyi a fügém, hogy még el kell osztani ha esszük. :) Készült 2 kis üveggel, és még csinálok később is, csak hogy kikísérletezzem a nekünk tetsző ízt. Először is nem értem, miért tesznek a füge lekvárba cukrot. Nagyon édes cukor nélkül is. Legalábbis az enyém, mint a szirup. Én egy csipet citromsavat tettem bele, cukrot nem. Így hogy kapott egy halvány savasságot, nagyon finom lett. Ha elmennek fiamék nyaralni, rám marad a fügerészük, abból is készül egy kis adag, mégpedig pici fahéjjal, citrommal. valószínű ez lesz a nyerő.
A mostani teljesen sűrű, pépes lett, teljesen mag nélküli barna fügéből. Legközelebb lesznek pici darabkák is benne. Ez valami mennyei csemege, alig várom hogy annyit készíthessek, hogy kilószám sorakozzon a polcon. :) Na majd jövőre. :)
Igen, szeretem, és tudom hogy más is szívesen gyönyörködik a fórumtársak büszkeségeiben. Jó látni kinek milyen fajtája van, milyenek a termések, stb. :)
Röviden elmondtam róla a saját tapasztalatomat, de a "régi" fügések tudják, a körülmények nagyban befolyásolják a füge tulajdonságait. Nálam nem szeret lenni, és ennyi. Vagy csak én nem szeretem azt az ízvilágot, amit a Green Michurinska ad. Van az első termésében egy kis savanykásság, ami nekem nem jön be. Ettől nálad lehet más, és bármelyik fajtával járhatsz hasonlóképpen mint én. Nálam pl. van egy másik is ami az eredeti gazdájánál rengeteget terem, nyár elejétől szinte folyamatosan a fagyokig. Nálam viszont alig van rajta néhány szem. Nem is fejlődik jól. De vannak olyan fajtáim is amik szinte roskadoznak a terméstől a kicsi bokrok ellenére. Azért gyűjtöttem be több fajtát, hogy kiválaszthassam a számomra leginkább tetszőket. Ne lepődj meg, ha nálad sem pont olyan lesz egy füge, mint ahogyan a leírásokban szerepel, vagy amilyennek egy anyanövényt ismersz.
Egyébként a Green Michurinska tavaly termett először, a másodtermése ízlett, de ezért még nem hagyom meg, mert konténerben várakozik kiültetésre olyan fajta, amit jobban szeretnék a kertben tudni.
sokkal jobb allagra mint a tisztan fuge verzio, de igy is nagyon gyorsan elkeszult megfeleloen kremes-folyos allagu nem annyira kremes mint a tiszta fuge... a szilva savanykas ize sokkal jobban ellensulyozta a fuge es a hozzaadott cukor edesseget. 40 deka cukrot raktam bele. A vegeredmeny sokkal pirosabb mig a tiszta fuge lekvar inkabb aranybarna szinu. Mindketto magos de egyaltalan nem zavaro... (ha ettetek mar szeder vagy bodza lekvart... na az zavaroan magos)
nem mertem az idot de kb husz perc alatt osszeallt es felforrt keszre. Ha tovabb foztem volna akkor beton lesz belole. Pillanatok alatt kremesedik a bor koruli reszek ennyi ido alatt nem nagyon esnek szet, tehat aki nem szereti ha darabos a lekvar ( en imadom) annak elo kell venni a turmixot. 25 deka cukrot tettem hozza... hiba volt. A vegeredmeny bruuuutaaaalisan edes lett, a pontos arannyal meg kiserleteznem kell... mert valamennyi azert kellene bele a tartositas vegett. Kenyerrel kitoroltem a labost... igy is isteni lett az eredmeny.
Judit: nem gondoltam h ennyire erdekelnek a fugefa fotok :) mar negyvenet tartok szamon excel tablaban :D az utolso bejegyzes egy hat fabol allo fugefasor... nah majd keszitek fotokat...
Berényi: igen ez lehetseges. Tegnap szedtem ugyanonnan egy kilot ( mar dunsztolodik ;) ) es le is kellett mosni a fugeket mert a kigyongyozott tejnedvek ra voltak szaradva a kulsejere.