Nekem is ez a fajta a kedvencem. Eddig két bor tetszett nagyon, de egyik sem az a franciás elegáns, hűvösebb irány, amit igazán szeretek. Az egyik a Vylyan Gombás 2009-es, a másik a Csobánci Bormanufaktura 2011-es hűvoösebbik területről szüretelt Pinot-ja. Valójában mindkettő inkább aféle "magyaros", gyümölcsösebb változat, és hát az áruk is 9 ill. 11 ezer ft (volt).
A Dr Loosen-t rieslingben ismerem, az tipikus német bor, szép savakkal és nanogrammra kiszámított maradék cukorral, ha itthon is kapható akkor én is benevezek a pinójukra.
Ha magyar Pinot, és ez az ársáv, akkor szerintem 3 ezerért egy 2011-es Vylyan is elmegy. Ha 10 körül belefér, akkor a Csobánci Bormanufaktura hűvösebbik területről szüretelt Pinot-ja (2011) nagyon jó...
Hehe :) A Takács Lajos szerint ez inkább kritika lenne. Sokan vannak akik szerint ha nem gurul le egy ültő helyben a palack bor akkor ott baj van. Mondjuk én 2-3 hétog is szoktam egy palack bort inni. De nem ritka, hogy egy hónapig is eltart. Úgy vagyok a borokkal mint a könyvekkel... van amit egy ültő helyemben olvasok el, de van mindig 3-4 könyv amit apránként olvasok akár egyszerre.
"Fahordoban erlelödött is vagy csak abban erjedt? "
Minden* borunk fahordóban erjed és érik. A furmint jellemzően 300-600 literes, 10-15 éves magyarfahordókban. Jellemzően a furmint kapja a legtöbb hordót, nem ritka a 12-14 hónap sem.
(*) kivéve az üvegballlonos mini tételeket és a traminit ami nagyon hamar kerül ülepítő tartályba.
Köszönöm! Most hogy emlited, eszembe kut, hogy a marciusi nagy Tokaj kostolon a Bott Hatari Furmint 2015 szanaszejjel csapta a mezönyt, fantasztikus volt. A többi nevre ra fogok nezni.
Megjegyzem meg hogy harmadik napja iszom a SAP furmintot (ilyen se volt regen, hiaba, az öregedes :)) es semmit sem gyengült, söt. Fahordoban erlelödött is vagy csak abban erjedt? Tavolrol egyebkent a majusban a Kiralyudvarnal kostolt erlelt, igen intenziv es megis jo aranyokkal rendelkezö, tulzasoktol mentes furmintokkal erzek nemi rokonsagot.
Megmondom öszinten azt is, hogy a marciusi Tokaj kostolo illetve a majusi tokaji trip utan kicsit elkzedtem ketelkedni a szaraz furmint mint müfaj jövökepessegeben, de ez a SAP hatarozottan segit visszaadni a remenyt.
Olyan borokkal foglalkoznak amiket szeretnek és amiket el tudnak adni. Szerintem egy vállalható meszete van náluk a magyar boroknak. Van nekik mainstream és vagány választék is szerintem.
Őket kedvelem :) Wolfgang és a Kriszta. Évente egyszer elgurulnak hozzánk és felpakolnak.
Én rendszeresen oda küldöm a németországból és más EU-s helyről érdeklődő fogyasztókat. Néha, olyan kult cuccok vannak náluk amik a magyar kereskedőknél már rég kipörögtek.
@dhgadol - lekopogom, fantasztikus barataim vannak, es halas vagyok ertük a sorsnak. Bar azt nem tudom, ezt igazabol miert hoztad szoba.
@Z-vitamin - ezt sem egeszen tudom követni. Igen, a kostolt bor remes volt es igen, van sok igenytelen nemet borfogyaszto. A kettö nem tudom milyen logikai kapcsolatban all egymassal.
Mas: SAP Furmint 2013.
Gazdag, telt, es megis kerek, szinte selymes. Finom.
Sok tokaji szaraz furmintnal jobban összeall nekem.
A Kistücsökben voltunk, Balatonszemesen. Mivel a Kislaki Bormanufaktura "Tücsök" v. "Kistücsök" nevű Rajnai rizlingje a "ház bora", ezt kértem. Teljesen korrekt, jó bor.
A 2015-ös Pinot noir válogatást viszont vissza kellett küldenem. Silány tétel.
Helyette 2015-ös Garamvári Pinot-t ittam. Ez is gyengécske volt. Iható, de némi kezdődő illóssággal.