Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.06.03 0 0 296
"anyádnak ez miből telik?"

Ilyenkor mindig eszembe jut, mennyi rossz pedagógus van az általános és középiskolákban. Én bementem volna az igazgatóhoz és kivertem volna a balhét, mit képzel magáról az ilyen nőszemély.

Sajnos egyébként az iskolai nyelvoktatás általában vicc, sokszor a gyerekek már jobban tudnak mint a tanár.
Előzmény: Angel DC (292)
doyen62 Creative Commons License 2006.06.03 0 0 295

Nincs se le se felértékelés. Az emeltszintű  érettségi és a nyelvvizsga egyenértékű tudást  jelent. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy szinte nehezebb, mint némely egynyelvű nyelvvizsga! Nagyon előnyös azoknak a gyerekeknek, akik  nem tudják a több tizezres vizsgadijat kifizetni!

Ami a felmentést illeti, ez sajnos tényleg a tanár-diák kapcsolat függvénye. Mondanám, hogy  kérje   unokahúgod az igazgatótól irásban a felmentést, de nem tudom, hogy abban az iskolában mi a szokás.

Előzmény: Farkas Dia (293)
Farkas Dia Creative Commons License 2006.06.03 0 0 294
Igen ez valóban mosolyogtató, de azt a diákot, akit ez konkrétan érint, annak valószínű mentális terhet jelent.
Az biztos, hogy akik "csak" az iskolai órákon tanulják a nyelvet, azok nemigazán jutnak el nyelvvizsga szintre.
Előzmény: Angel DC (292)
Farkas Dia Creative Commons License 2006.06.03 0 0 293
Köszönöm a választ
Tehát a nyelvi emeltszintű érettségi egyben középfoku nyelvvizsgát is biztosít, de 2006-tól a középfoku nyelvvizsga még hagyományos nyelvi érettségit sem ad. Akkor 2006-tól a nyelvizsga értékelődött le, vagy az alap érettségi fel? Az aki nem érettségizik abból a nyelvből, amelyből középfokuja van, az a tanára megítélésére van bízva, hogy milyen osztályzatot ad? Ezekszerint neki továbbra is kell angol órára bejárni. Talán menjen át a kezdő angol csoportba (mert ugye ezt megteheti) és ott talán tud jelesre teljesíteni. Ugyanis a középiskolai bizonyítványban nincs megkülönböztetve, hogy alap, vagy haladó csoportban érte el az osztályzatot.



Előzmény: doyen62 (291)
Angel DC Creative Commons License 2006.06.03 0 0 292
A nyolcadikos fiam Euro B2-re ment most (a szóbeli eredményt megtudtuk, az 96 %), 17 éves angolosokkal jár egy csoportba, ott mindenkinek megvan az említett nyelvvizsga, 78-92% közötti eredménnyel, a fiam is azért most ment mert soikkal korábban a kora miatt nem lehetett. A fiam amellett hogy angolul gyerekkora óta tanul, hetente egyszer anyanyelvivel van órája. 9 évesen már magában intézte amit akart küölföldön. A sulis tanárnéni (aki amúgy angolórán nem nagyon használja a célnyelvet) mondta kollégáknak, hogy utál engem, hogy angoltanár létemre a privátszférábnól nála sokkal különbül megélek, mikor pl megjött az új autóm, meg is kérdezte a fiamól: anyádnak ez miből telik? Na, egy a konklúzió: a fiam hármas angolból. Amúgy nem érdekel, de mindenki ezen röhög, hogy ő azon kevesek egyike aki a tanárnő tanítványai közül beszél angolul és az összes többi is magántanárhoz jár.
Előzmény: Farkas Dia (290)
doyen62 Creative Commons License 2006.06.03 0 0 291
2005-ig  középfoku c-re automatikusan adták a jelenst, histen ez magasabb szintű tudást jelentett, de mivel már nem váltja ki az érettségit, a tanár megitélése dönt. /én mindig megadtam a jelest/ Mivel a nyelvből érettségizett, értelemszerüen nem kell bejárnia  a 4. osztályban erre az órára!
Előzmény: Farkas Dia (290)
Farkas Dia Creative Commons License 2006.06.02 0 0 290
Sziasztok!
Unokahugom középsuli 3. évf. tanulója Biológia / fizika szakon. Két középfoku (német C és angol C)vizsgát tett a közelmúltban, valamint németből előrehozott írásbeli éretségi vizsgán van túl. A nyelvizsgákat és a nyelvi éretségit azért csinálta meg (orvosi egyetemre készül), hogy az elkövetkezendő időszakban a szaktantárgyakra jobban tudjon koncentrálni, ill. jobban fel tudjon készülni a biológia/fizika emeltszintü érettségire. Év végi bizonyítványa az "angol 4-es" kivételével Kitűnő lesz. (Valószínü valami oknál fogva nem szimpi unakahugom az angol tanárának, de ebből adódóan gondolom ez fordítva is igaz lehet :) Ez egy röhej, hogy az osztályukban rajta kívül még egy tanulónak van nyelvvizsgája és osztálytársainak mintegy fele alapfoku órákra jár és azok között is sok ötös évvégi lezárás lesz.
Információim szerint a középfoku nyelvvizsga már nem váltja ki a nyelvi érettségit, de mivel nem nyelvszakos és nem is kíván érettségit tenni angol nyelvből.
A kérdésem, hogy hol található írott szabályozás, hogy ilyen esetben a tanulót megilleti automatikusan az 5-ös osztályzat, illetve a továbbiakban , jelen esetben a 4. évfolyamban felmentésre kerül-e a már előrehozott érettségi vizsgát tett német nyelvből, valamint a nyelvvizsgás angol nyelvből. Avagy ez is egy szabályozatlan kérdés, amibe a pedagógus szubjektivítása a döntő.
köszi előre is a hozzáértő válaszokat.

ingenieur79 Creative Commons License 2006.06.02 0 0 289

ZD-ről nekem kedvező tapasztalataim vannak. Barátságos vizsga. Én végig 90% környékén teljesítettem, (szóbelire maxot kaptam), csak egy dolgot k*rtam el...

A levélírásnál hanyagul olvastam el a levelet amire válaszolni kellett, pont "ellentétes" válaszlevelet írtam és kaptam rá egy nagy 0 pontot... hiába volt nyelvtanilag / stilisztikailag / formailag jó.

 

SZóval a 80% egyáltalán nem gázos...sztem.

 

SZóbelin pedig sokat és folyamatosan beszéltem elharapott ragozásokkal és szóvégekkel:)) ...nem túlzottan zavarta őket, lényeg hogy jól elcsevegtünk. (a vizsgáztató német anyanyelvű volt)

Szóbelin érdemes kikérdezni az előtted lévőket milyen képek/diagrammok voltak, az a tapasztalatom, hogy minden harmadik ember u.a. a diagrammot húzta, így fejben még vizsga előtt rá lehetett készülni mit is kéne mondani. Nekem reklámokkal foglalkozó diagram jutott, és kérdés nélkül meséltem a kedvenc reklámjaimat stb... a vizsgán.

Nagyjából ennyire emlékszem.

 

Vizsgáztatóhelyeken érdemes szerintem előző tesztek után érdeklődni.

Előzmény: jazmin77 (288)
jazmin77 Creative Commons License 2006.06.02 0 0 288

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni....

Júliusban megyek Goethe Zertifikat Deutsch nyelvvizsgára, ahol a 80 % - ot

szeretném elérni. (Alapfokú C - már van, Rigós).

Van - e valakinek valami tapasztalata? Mennyire gázos a 80 %? Mire érdemes odafigyelni? Minden érdekel, ami ezzel kapcsolatos.....

Találok - e valahol ZD  -s tesztet, vagy bármit ami segíthetne a nyelvvizsgámban?

Köszönöm szépen a segítségeteket!

 

zocimike Creative Commons License 2006.05.25 0 0 287
Ha valakinek vannak illúziói azzal kapcsolatban, hogy van különbség a Telc és az Ösd német nyelvvizsgák között, akkor el kell mondjam, hogy betűre ugyanazt a feladatsort írtam ma ÖSD-ként Budapesten, mint ápr. 1-jén a Telc vizsgafeladatsorként.
Dawe16 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 286
A Katedra Lingva nyelviskolát én is nagyon ajánlom, engem ott készítettek fel a nyelvvizsgá(k)ra. TELCre mentem, az első próbálkozásom nagyon silány lett, a második 78,3 %-os (tudni kell hogy a középfok 80%-tól van meg) és a legutolsó próbálkozásom most volt május 13-án. A nyelvtanulást segíti, hogy a Katedrában TELC feladatsorok is kaphatók, javítatthatók. Ezek segítségével könnyebb a felkészülés szerintem, de nagyon fontos hogy legyen türelmünk leülni és németezni önerőből!
Előzmény: Törölt nick (285)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.17 0 0 285

Dr. Borisz:

 

menj el a TELC-re, a Rigót meg felejtsd el. Pénzbeszedő hely. Ha más megy el helyetted az működhet, de ha megbuksz az elég nagy gáz. Érdemes valamelyik nyelviskolába elmenni vizsgázni (pl. Katedra) jóval lazábbak a körülmények.

Előzmény: Dr.Borisz (281)
zocimike Creative Commons License 2006.05.16 0 0 284
A május 14.-i német középfokú írásbeli Telc nyelvvizsgának a feladatsorára lenne sürgősen nagyon nagy szükségem. (Az a feladatsor amelyikben a levéltéma egy tévé előtt ülő fiútestvér, aki nem foglalkozik a hugával...) Mivel már elmúlt, gondolom, nem sértene szabályt a birtoklása, viszont nekem sokat megérne. E-mailre várok választ.
Angel DC Creative Commons License 2006.05.15 0 0 283
Még jó, az is csoda hogy akkreditálták ez utóbbiakat, hová lenne a világ ha gyors papírért és nem a kommunikációért tanulnák nyelveket.
Előzmény: Dr.Borisz (282)
Dr.Borisz Creative Commons License 2006.05.15 0 0 282
Igen, Cida, sajnos vmi populáris nyelv kell, 1ikőjük sem fogad el cigányt, eszperantót, ilyesmit.
Előzmény: Cida_509 (280)
Dr.Borisz Creative Commons License 2006.05.15 0 0 281

Köszi a véleményeket!

A legelején 1nyelvű vizsgákkal próbálkoztam, tanfolyamokkal megelőzve azokat, de 1re nehezebbek lettek azok is, és sztem a rigó utcai sem annyira vészes, sőt az utolsó amin voltam tök könnyű volt, csak lepontoznak mint az állat.

Tudom h sok mindenkinek csípi a szemét

h tanulás nélkül akar vizsgázni ez a szemét

(hogy 1 kis versikével éljek)

de olyan sokat angoloztam már életemben, (már v 12 éve tanulom) hogy nekem már elegem van belőle, és amúgy sem érdekel a nyelv + a nyelvtanulás...ez van...nem érdekelhet mindenkit minden...van aki jó a nyelvből, érdekli, szívesen tanulja, én másban vagyok jó, mást szeretek tanulni, de azt tényleg szeretem...ezt kell +érteni! És ez mindenre vonatkozik az életben nemcsak a nyelvvizsgára.

Az 1etemen is aki vmelyik tárgyból nem volt jó, az csalással ment át...ez beletartozik az életbe, nincs ebben semmi kivetni való. Aki pedig azt szajkózza undorító mindenféle csalás, hát az buta emberke. Nem az itt hozzászólókra vonatkozik mert iyleneket nem mondott senki.

Különbenis, leleményeseké a világ!

Cida_509 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 280
Kedves Borisz! Ragaszkodik az egyetem és a munkahelyed az angolhoz? Mert végső esetben nyelvvizsgázhatnál valami extra könnyen tanulható nyelvből, eszperantóból vagy lováriból is, ahogy sokan csinálják. Ott szerintem mindenki átmegy.
Előzmény: Dr.Borisz (276)
gaad Creative Commons License 2006.05.13 0 0 279
Azok a nyelvvizsgák nehezednek, amelyek jelenleg B1-es szintűek, és 80% fölött adnak középfokú bizonyítványt. Illetve nem ias nehezednek, hanem ezentúl csak B2-es szintű vizsgát lehet államilag akkreditálni középfoknak
Előzmény: KoN1 (278)
KoN1 Creative Commons License 2006.05.13 0 0 278
július 1-től csak a TELC nyelvvizsga fog nehezedni, vagy az összes többi (pl BME) is? nekem jó lenne a július eleji vizsga, csak pont előtte megyek nyaralni, így nem fogok tudni felkészülni...
hol érdemes még próbálkozni?
Előzmény: gaad (277)
gaad Creative Commons License 2006.05.13 0 0 277
Borisz, szerintem ahelyett, hogy törvénytelenségeken töröd a fejed, felejtsd el a Rigó utcát, és csinálj meg egy egynyelvű TELC-es vizsgát! Nagyságrendekkel könnyebb, nem hiszem, hogy gondod lenne vele! Sajnos ez a vizsgafajta ősztől változik (nehezedik), de a július 1-én lévő vizsgára még jelentkezhetsz (május 22. a határidő) a régi rendszer szerint. És én sem vagyok egy nyelvzseni, sajnos meg kell dolgozni a sikerért - kinek többet, kinek kevesebbet, de nem hiszem, hogy a csalás üdvözítő megoldás!

Sok sikert kívánok!
Előzmény: Dr.Borisz (276)
Dr.Borisz Creative Commons License 2006.05.11 0 0 276

Sziasztok!

 

A véleményetekre vagyik kiváncsi!

3 éve végeztem műszaki 1etemen, gépész gyerek vagyok, sajna a nyelvvizsga hiánya miatt no diploma. Új munkahelyemen kikötötték h októberig szerezze + a nyelvvizsgát és vele 1ütt a diplomát is. a szóbelim régen +van, de az írásbeli már 5. alkalommal sem sikerült. Utoljára a rigó utcait vizsgáztam. Mivel amúgy jól m1 az angol, szóban és írásban is, problémám nincs a nyelvvel, de a vizsgával igen. Ha 5. alkalommal is csak pár % híjján nem sikerül az embernek, hát elm1 a kedve az egésztől.

Szerintetek a rigó utcai nyelvvizsgát, a műszaki 1etemen pesten, lehet úgy csinálni h más vki csinálja + helyettem? Le lehet ezzel vhogy bukni? Utolsó vizsgám óta 2 alkalommal is elmentem, és azt tapasztaltam h nem nézik + annyira az igazolványokat csak a nevet. Azon a kis szar képeken szinte mindenki ugyan úgy néz ki.

Bocs ha naív amiket írtam, de nagyon fontos nekem h vhogy +szerezzem a nyelvvizsgát, tanulás nélkül. Már nagyon sokat tanultam, elegem van h a buzi nyelvvizsgát többet kell tanulnom mint az 1etem 5 évét! Beszélni, írni tudok angolul, a nyelvtani érzékem=0, így soha az életbe nem lesz nyelvvizsgám magamtól.

Köszi ha elmondjátok a véleményeteket.

NoComment1' Creative Commons License 2006.04.30 0 0 275

Sziasztok!

 

Július 1-jén fogok menni TELC Zertifikat Deutsch nyelvvizsgára. Van esetleg valakinek nyelvvizsga tapasztalata TELC Zertifikat Deutsch-ra?:-)) Kicsit parázok.:-)

Lady Wessex Creative Commons License 2006.04.28 0 0 274

Az eszperantóvizsgán az volt a levélfeladat, hogy vagy egy nyereményjátékon nyert autóról kellett bezsámolni (ezt választottam) vagy lemondani egy vendégséget, mert egy családtagom kórházba került.

 

A magyar-eszperantó fordítás egy kislányról szólt, akivel leszállt a repcsi Ferihegyen, mert rosszul lett a fedélzeten, de pár napi kórházi kezelés után jobban lett, és továbbutazhatott a szüleivel.

 

Az eszperantó szövegértés egy Tibeti-angol házaspárról szólt. Hogy hogyan ismerkedtek meg Indiában, hogy a tibeti fiú miért hagyta el az otthonát és hogyan lett rendező, és hogy hogyan töltik az év egyik felét Londonban és a másikat Tibetben.

 

Az eszperantó-magyar fordítás...hű...miről is szólt...nem jut eszembe. :-) Ha igen, akkor leírom.

 

Bár attól tartok, Téged a teljes és eredeti szövegek érdekeltek volna....

Előzmény: cilona (273)
cilona Creative Commons License 2006.04.28 0 0 273
Tud valaki friss Rigó utcai vizsgafeladatokat küldeni, pl. fordítás szövegértés, levéltéma?

ilona.czipa@ipmedia.hu- ra
vagy internetes oldal cím is jó, az ITK-n semmi új nincs
Köszönöm ha valaki küld
Lady Wessex Creative Commons License 2006.04.27 0 0 272

79% lett az eszperantó szóbelim a maagnóhallgatással együt... Kuc-kuc... :-)))

 

Közben megvolt az írásbeli. Hát... 2 és fél óra alatt végeztem, de gyakorlatilag minden szót a szótárból kellett kinéznem, magyar-eszperantó és eszperantó-magyar vonalon is.

Viszont arra büszke vagyok, hogy 1x használtam tökbonyolult nyelvtani szerkezetet is, remélem, értékelik. A 60%-nak muszály meglennie.... Sajnos csak május közepén lesz eredmény.

Előzmény: Lady Wessex (268)
Vilana Creative Commons License 2006.04.27 0 0 271

 

Sziasztok!

Tud valaki valamit az Ecl szóbeliről? A tájékoztatóban azt írták, hogy "irányított társalgás" lesz, de ez így nem túl konkrét. A témához adnak kérdéseket vagy csak a témát adják meg?

Bármilyen infó jól jön. Előre is köszi!

Lady Wessex Creative Commons License 2006.04.15 0 0 270
Azért az angol nyelvvizsgám középfokból ennél keményebb volt..... bár nem sokkal. Azon is átmentem. :-) Igaz, az még 1999-ben volt....
Előzmény: Angel DC (269)
Angel DC Creative Commons License 2006.04.15 0 0 269

Hát, ezen nagyon jól szórakoztam, köszi hogy megosztottad az élményt velünk:)

Én is vizsgáztatok, a leírt sztori valóban állati amatőrnek tűnik, a konklúzió olvastával meg azon tűnődtem, hogy miféle férfi-paraméterekért kellene több pontot adni néha:))))))))))))))))))))))))))))

Nagyon örülök, hogy egy méltán nagy-presztízsű nyelvvizsga típust képviselhetek.

Előzmény: Lady Wessex (268)
Lady Wessex Creative Commons License 2006.04.15 0 0 268

Sziasztok!

 

Kedden voltam eszperantó szóbelin.

Röhej. Én ki nem állhatom az eszperantót, nem azért, mert nem lehet semmire se használni, hanem a hangzása és a mesterségessége miatt.

 

A lényeg, hogy a vizsga nagyon röhejes volt. Odamentem időre, szinte én voltam a legfiatalabb vizsgázó a 33 évemmel és szinte az egyetlen nő.

Voltak benn, mikor nekem kellett volna bemenni a bizottság elé, ezért előbb elküldtek minket a laborra. A labor "érdekes" volt, mert egy Oroszországban megjelent eszperantó lapról hallgattunk egy szöveget, aminek ugyan nem minden szavát értettem, de a lényeget ki lehetett venni ( miről szól a lap, mikor alapították stb.) A magyarul feltett kérdések alapján pláne könnyű volt válaszolni arra, hogy pl. mi volt az eszperantó lap célja? Mi lett volna? Aki nem értette a szöveget, az is tudta volna rá a választ, hiszen minden eszperantó újság célja ugyanaz: tájékoztatni a mozgalmi eseményekről, a rendezvényekről, a nyelv használati lehetőségeiről, a mozgalom problémáiról stb. Ezt szépen le is írtam, közben a szomszéd pasi folyton böködte a lábam, hogy segítsek.

Nem segítettem, és önző okból. Egyrészt én is IQ-ból írtam a válaszokat, másrészt egy vadidegen miatt nem kockáztatom a vizsgám....

 

A szóbeli része még viccesebb volt... húztam képet és lapot, majd elkezdtem mondani, hogy hol születtem, hol lakom és mi a foglalkozásom, mi a hobbim. Ezután beszélni kellett (volna) a képről, amiről annyit bírtam kinyögni, hogy öööö....du virinoj....kaj....du viroj.... (két férfi és két nő)....eble primavera au ...ööö....autunno..... (talán tavasz van vagy ősz). öööö...arboj....(fák). Ennyi elég volt.

Aztán a szituációnál arról kellett volna megggyőzni a vizsgáztatót, hogy hova menjünk nyaralni. Ő javasolta Tongát, és kérdezte tudom-e, mi a fővárosa. Nem tudtam (ki a fene tudja?) és közölte, hogy Nuku Halofa. Jó. Én javasoltam Firenzét. Ő megkérdezte, hogy repülővel menjünk-e. Én valahogy kinyögtem, hogy félek a repüléstől menjünk inkább vonattal. Ő nem akar vonatozni. Itt megakadt a társalgás, de szerencsére elég is voltam nekik.

 

Kint megnézhettem az eredményt. Volt 3 darab 15 pontos kategória (nem tudom, melyikek már), mindháromban 12 pontot kaptam, és volt 2 darab 5 pontos kategória, abban mindkettőben 4-et. Vagyis 55 pontból kaptam 46-ot.

 

Na most, ha az én nyökögésem 46/55 pontot ér, akkor ki az, aki megbukik?????

 

Bár igaz, hogy a vizsgáztatók pasik voltak, nekem meg nagy mellem van. :-)

Chrissie77 Creative Commons License 2006.04.14 0 0 267

Sikerült a BME középfokú írásbelim!!!! 70% lett.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!