Keresés

Részletes keresés

Amari bp Creative Commons License 2007.09.29 0 0 5746

http://www.youtube.com/watch?v=g8EpAjrt1Ow ez meg a macskajaj, magánfeldolgozásban :)

Előzmény: Amari bp (5745)
Amari bp Creative Commons License 2007.09.29 0 0 5745
http://www.youtube.com/watch?v=8zuTMJISNf0......... Nem rossz az, kis balkán , rátaláltam , Kusturica film dalára, mit Rúzsa magdi is elénekelt, megasztáron:)
Előzmény: Ilja Iljics (5744)
Ilja Iljics Creative Commons License 2007.09.29 0 0 5744
Mellesleg volt alkalmunk végigélvezni Dara Bubamara teljes életművét oda-vissza kétszer Kotor és Herceg Novi között egy szétesőben lévő kisbuszon. Ilyesmit.
Bonus track, a nyál iránt elkötelezetteknek:
Lemezminőség!
Előzmény: Ilja Iljics (5743)
Ilja Iljics Creative Commons License 2007.09.29 0 0 5743
Az a bizonyos esős kedd reggel Herceg Noviban.




És délután Ulcinjban, eső nélkül, széllel.

Előzmény: halacs (5742)
halacs Creative Commons License 2007.09.28 0 0 5742
Le a kalappal előtted, hogy egyedül ilyen remekül feltaláltad magad. :-)
(Bocs, és ez off, de tényleg nagyon nagyra becsülök mindenkit, aki egy idegen országban ilyen felkészülten végigcsinál mindent, amit eltervezett.)
Azt sajnálom, hogy épp azt az esős keddet sikerült a Lovcsenre áldozni, napsütésben tényleg feledhetetlen.
Ó, nagyon irigyellek a Zsenszka Plázsa miatt. :-) Itt-ott hiányos a sövény, a távolból lehet valamit sejteni a hely szépségéből, a nevetős beszélgetésekről (nyelvtudás híján és messziről csak a hangulat jön át)...

Budvában két halott volt, az egyik népszerű étteremben végeztek ukrán maffiózókkal. Mi csak keresztülutaztunk másnap Budván, de még akkor is minden út tele volt rendőrökkel.
Jövőre megint ugyanitt? :-)
Előzmény: Amari bp (5740)
halacs Creative Commons License 2007.09.28 0 0 5741
Érdekes, Herceg Noviban és Ulcinjban még eléggé zajlott az élet esténként is, bár Ulcinjban nekem is volt olyan érzésem, hogy az ottaniak most érzik igazán jól magukat, hogy hazament a külföldiek nagy része...

Számomra igen emlékezetes, hogy az ulcinji városi strandon akadt egy-két fejkendős napozó hölgy, bikiniben. Ők azok, akik valszeg a hagyományos fejkendőben járnak az utcán (tényleg, elnézést a tudatlanságomért, de ti tudjátok, mi az a csador?), de fürdéshez ők is levetik (a kendőt, ami szemmel láthatólag nem csak a nap elleni védelemül szolgál). És hogy az idős nők is, lógó hassal és mellel bikinit hordanak. És hogy ez a világon a legtermészetesebb dolog, hogy élvezik az életet, a napsütést, a tenger hozzátartozik a mindennapjaikhoz, az élet szerves része, mint a meditáció a nap felé forulva. :-)
Ajjaj, asszem nagyon ráéreztem az ottani életre, borzasztóan vágyom rá...

Remélem, sikerül megmenteni a képeidet...
Előzmény: tengertakarok (5739)
Amari bp Creative Commons License 2007.09.28 0 0 5740
Szóval az úgy volt, hogy 8-án reggel 6-kor megérkeztem-tünk Budvába . Rajtam kivül, még 3 pár szállt le ott.   A nagy buszon, 12-en voltunk:o)  Két óra múlva szálláshelyem is megtaláltam, szoba, zuhany, wc, erkély, tv. Reggeli-vacsora, ez 50ezer ftba került.  Csak én voltam ott 1dül magyar. 1 nap körülnéztem, tengerpart még akkor is zsúfoltnak tünt, el nem tudom képzelni, mi van ott nyári csúcsban. Este próbáltam telepitett képviselökkel beszélni telefonon, egyik igérte is, hogy átjön, és megbeszéljük kirándulási lehetőségeket. ezután már csak méla csönd :o) Másnap még jobban körülnéztem, hol van helyi buszpályaudvar, piac, Óváros, mogren strand, fürcsi-napozás. Mogren apró kavicsos, elég nehéz menni rajta, tényleg belesüllyed az ember lába,  meredek sziklafalak , belépő 1 eu, szép, de az is tele volt.  Hétfőn hajókirándulás kotori öbölbe, akkor magyar lányokkal, mert összefutottunk. Azután már csak hazautazáskor találkoztam velük, mert ők csak ezt az egy kirándulást tervezték.  Hajózás szép volt, persze fürödtem kékbarlangban is, de mivel kotorban csak 40 perc volt ott tartozkódásra, úgy döntöttem, nem hajózóm vissza 3 órát, inkább, majd hazabuszozom, igy is volt.  Kedden elmentem Cetinj-Lovcen kirándulásra, helyi szervezés, útitársak oroszok voltak:)  Ez a keddi nap volt, a "dörgött-villámlott-zuhogott az eső" nap volt . Lovcen 1600 méteren ködbe burkolva, időnként soför is csak lépésben, mert csak az orráig látott. Szerdán szintén ugyanezen szervezésben, Skadari-tó, ott a végén kicsit csalódtam, mert nem mentünk Rijeka Crnojevicába, igy lemaradt egy panoráma út:(  Ez után egy strand napot tartottam, elgyalogoltam Jazz strandra ( úh, egy órát kutyagoltam) este már minibusszal, mert pont jött és én is leintettem.   Pénteken, helyibusszal Barig, onnan tovább  Ulcinj, főutca, piac, óváros, meg a női strand, ott pihengettem két órát. vissza Bar-ba, ott volt egy szabadórán, egy taxisszal valahogy lebeszéltük, hogy elvisz StariBar-ba, és visszahoz, buszindulásra, hát igy is volt, rosszabb esetben, gyalogolhattam volna 5 km:o)))jó volt helyibuszokkal utazni, ritkásan voltunk, jókat lehetett szemlélődni, panoráma kilátás, tengerre, hegyekre. Budva-Ulcinj 64km, és oda 5, vissza 5 eu. Nos utolsónap, csak  tenger, minibusszal ki Jazzra,  délután5-kor meg csak vártam, vártam mikor jön, helyette 3 dzsipp, egy csomó fekete cuccos policia, vállukon géppuska, majd frászt kaptam, hogy kitört a háború, de állitólag csak maffia lövöldözött Budván, bele is haltak vgy 3man. Ezt a taxis magyarázta, aki aztán visszavitt Budvába, 3 eu. Este 21-kor vissza volánnal Bp-re.  Jó volt, nem sok volt az az egy hét, még annyi helyre lehetett volna menni. Na talán jövőre :o))
Előzmény: Amari bp (5738)
tengertakarok Creative Commons License 2007.09.28 0 0 5739
Igen, a belváros egy sima nagyvárosi életű hely, nem olyan, mint a horvátországi sikátoros, régi kőházas belvárosai. Az inkább Stari Bar-ra jellemző. A város határán van, a régi óváros. Az szép volt. Régi kőházakból egy egész kisváros, sikátorral, macskakővel. De a nyaralókból a hegy oldalán csodás a kilátás. Pálmafás sétány van a kikötőnél a part mentén körbe kb. 2 km-n át. Sétáltunk ott egy párszor. Tele van minden fügefával, bár igaz az már leérett, csak itt-ott aladt 1-2 szem. Fű helyett kapor nő az út mentén. Érdekes volt látni, ahogy az utcán szabadon nőnek a kivik. Szőlőlugas szerűen futnak körbe, bár azok majd csak novemberre érnek be. De a megszokott babérlevelet, citromfüvet, kakukkfüvet hiányoltam. Pedig akartam hozni, a horvátoktól mindig szoktam. Sajnos az ottaniakhoz képest későn mentünk, és már alig volt bazár, suvenir árus, ilyesmi. Ezt furcsálltam. 3-4 árus lébecolt a part mentén, de estére azok is bezártak, csak nappal voltak nyitva. Szóval hiába mediterrán országo, csak más mint a szomszéd. Ott inkább este nyitnak ki az árusok, tele van helyi jellegzetességgel. A fényképekről ne is beszélj. Le akartam tölteni a gépből a képeket, de közben lemerült az akksi, kikapcsolt és a képek elvesztek. Most vittem a fotószervízbe a memóriakártyát, hogy próbálják megmenteni azt a 200 képet + 2-3 videót ami rajta van. Idegbaj? Ha sikerül, majd felteszek egy párat a helyről.
Előzmény: halacs (5736)
Amari bp Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5738
Őöö, majd mesélek, minek cime lehetne: Hogy töltöttem egy hetet  1dül Montenegróban.Volánbusszal mentem, elöre lefoglalt szobám volt félpanzióval, Budván. Most mennem kell dolgozni :(
Előzmény: halacs (5735)
mammamija Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5737
:)) Megnyalintottam a szám szélét:)))
Előzmény: Amari bp (5734)
halacs Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5736
Mi csak keresztülutaztunk Baron, pontosabban a buszmegállóban töltöttünk kétszer félórát, szóval nem biztos, hogy megalapozott a véleményünk, de elég érdektelen helynek tűnt.
Képek vannak?

És persze az a lényeg, hogy nektek nagyon bejött, az apartman ára pedig nagyon jó volt. :-)
Előzmény: tengertakarok (5730)
halacs Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5735
Nagyon szépek a képek. :-)
Mesélj valamit még mellé. Előre lefoglalt szállásotok volt, vagy ott kerestetek? És egyáltalán, milyenek voltak a benyomások?
Előzmény: Amari bp (5734)
Amari bp Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5734
Előzmény: Amari bp (5733)
Amari bp Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5733
Na ez nem sikerült, már mint kép feltevés, bocsi :o)
Előzmény: Amari bp (5732)
Amari bp Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5732
 Ilyenekre gondolsz??
Előzmény: mammamija (5721)
solozzo Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5731
Küldtem neked mailt.
Előzmény: doneknee (5723)
tengertakarok Creative Commons License 2007.09.27 0 0 5730
Sziasztok! Megérkeztünk! Nagyon jó volt. Bar-ban voltunk 8 éjszakát 4 főre 140 euróért(17,5 euró/apartman/éj). + kaptunk 1 éjszakát alándékba. Az apartman jó volt, 4 éves épület, igényes, tiszta szobák, terasz, kert és grill. Kilátás Bar-ra és a kikötőre. Csodás! A házigazdák is nagyon rendesek voltak, minden este jöttek hozzánk beszélgetni, iszogatni. És a napocska is meghallgatott és adott nekünk jó sok meleget. Az autó hőmérője csak 27 fokot mutatott, de legalább 35-nek érződött, biztos a más klima miatt. Láttuk a tengert simának és morajlónak is, de mindennap tudtunk fürödni. A gyerekeknek még tetszett is a nagy hullám, jobb volt mint egy élményfüdő. A strand nem volt zsúfolt, mindig volt elég helyünk. És volt szemetes is, naponta ürítették. Persze volt eldugva itt-ott egy kis szemét, de hát ez itthon is van. Tetszett minden, nagyon szeretem a mediterrán vidékeket. Szívesen laknék ott. Kirándulni sajnos nem nagyon volt időnk, mert szerettünk volna minél több időt a tengerparton tölteni, de a belvárost, a piacot, a kikötőt és Stari Bart megnéztük. Grilleztünk egy csomót(halat és tintahalat is). Nagyon fincsi. Az út odafele Belgrádon át 17 óra lett, mert a várost szétbontották, mindenhol útlezárás volt, 1 órát kavarogtunk, mire kijutottunk. Ezt kikerülendő visszafele Valjevo felé jöttünk, hogy majd az rövidebb, gyorsabb. Szintén 17 óra volt, mert Uzice-től Valjevoig csak 30-40-60-nal tudtunk jönni a rossz utak miatt, szintén útépítések, stb. A hegyekkel nem volt bajunk, sőt, nagyon is tetszett a kilátás. Úgyhogy pozitív élményekkel tele már csak egy évet kell várni a következő tengerig. Hurrá! :(

mammamija Creative Commons License 2007.09.26 0 0 5729
:)))))) .... nem akarom, hogy "kihaljon" a topik:))))
Előzmény: Hümi (5728)
Hümi Creative Commons License 2007.09.26 0 0 5728
"...szóval ott álltam Éva kosztümben, mert a pólómat elvitte a szél..."

Várjuk a képeket... :)))
Előzmény: mammamija (5726)
halacs Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5727
Egy időben hárman is voltunk Montenegróban, várom, hogy a többiek is megírják az élményeiket. :-)

A képekhez még nemigen fértünk hozzá, most még melóhegyek vannak...
Előzmény: mammamija (5726)
mammamija Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5726
:)) Jaj, dehogy - csak már nagggyon utószezon van!

Várjuk a képeket!!!
Ulcinj nekem is nagyon tetszett azzal együtt, hogy az igencsak szeles időben az átöltözés furdőruhából száraz ruhába meglehetősen "érdekesre" sikeredett - szóval ott álltam Éva kosztümben, mert a pólómat elvitte a szél:)), de nem szólt senki:)

Várjuk a képeket.

Ja, és a jó fekete homokkal mi bekenceficéltük magunkat, szuper bőrradírként működött - azóta szebb vagyok, mint a sok éves átlag:)))
Előzmény: halacs (5725)
halacs Creative Commons License 2007.09.25 0 0 5725
Ajjaj, mindenkibe belefojtottam a szót? :-)
halacs Creative Commons License 2007.09.24 0 0 5724
Szept. 8-án indultunk repülővel Splitbe, ahol este hajóra szálltunk. Előző évben nem vettünk ki kabint, de tanultunk a dologból: most egy négyszemélyes kajütöt kaptunk ketten. Drága volt, de megérte, és reggelit is kaptunk. Másnap 11 körül érkeztünk meg Dubrovnikba, ahonnan csak fél 4-kor indult busz Herceg Noviba, és onnan aznap már nem volt érdemes továbbindulni, pedig most Ulcinj volt az eredeti fő célunk. A busz sofőrje egyébként ugyanaz volt, mint tavaly. :-)
Herceg Noviban rengeteg szálláskínáló várta az érkező járatot, de mi inkább a magunk feje után mentünk, és végül közvetlenül a tengerparton találtunk egy apartmant, 35 eurórért. Valszeg nem kellett volna szálláskeresés előtt sörözni, akkor találtunk volna olcsóbbat is, de sürgős volt... :-) És a legkomfortosabb az összes közül.
Herceg Noviba beleszerettünk. Tavaly csak egy-két órát töltöttünk itt, most több időnk volt rá. Teljesen elvarázsolt a rengeteg növény, a bűbájos óváros, a parti sétány. De nagyon mehetnékünk volt.
Ulcinjba utazásunk napján hatalmas felhőszakadás volt szinte egész Montenegróban, még az volt a szerencse, hogy a dunai kompokkal ellentétben az utasoknak nem kellett kiszállniuk a buszból. Barig mentünk, ott szálltunk át egy másik buszba Ulcinjig. Barban már végre már nem esett az eső, mint ahogy Ulcinjban sem, de ott a napsütés mellett elég erős szél fogadott bennünket. Gyalog indultunk el, gondolván, nem lehet messze a város, de persze a rossz utat választottuk. Futkosott a hátunkon a hideg, amikor a fenyőligeten túl végre megpillantottuk a Velika Plázsát. Bambusztetejű napozók szép, rendezett csoportokban, mint a filmeken, a szél kavarja a homokot, hatalmas hullámok, a tenger zúg-morajlik, és ember, de még lábnyom sincs sehol... Hihetetlen látvány. Mintha kihalt volna az emberiség... Aztán persze láttunk egy-két embert, leszerelt hűtőládákat tuszkoltak egy autóba, és ilyesmi...
Visszafelé indultunk, aztán egy taxis (már odafelé is többen próbálkoztak a becsábításunkkal, de most már engedtünk a józan észnek) 5 euróért bevitt bennünket a városba. A tengerpart felé mentünk most is, és közvetlenül a városi strandnál egy tündéri, virágos, fehér téglás házban próbálkoztunk először, amit rögtön el is fogadtunk. 5 euró/fő volt a tarifa, igaz, puritán kis szoba, két ágy, beépített szekrény, asztalka, szék, a fürdő közös, és a folyosón lévő gyanús rezsót nem mertük kipróbálni, de a kilátás pazar. Ulcinj az iszonyú nyüzsgésével tényleg megijesztett bennünket egy kicsit első pillanatban, de hamar ráéreztünk a hangulatára. Akit nem varázsol el, ha az óváros alatt a tengerparton sörözés közben igazi albán zenét hallgat, és közben megszólal a müezzin, az inkább maradjon itthon. :-) Egy fél napot az óvárosban csavarogtunk; lenyűgöző, mint ahogyan a kos is, a világ valszeg legszebb fekvésű akoljában odafent az óvárosban...
A városi strand fölött felvezető lépcsősoron túl az út páratlan szépségű parthoz vezetett, és alig lézengett egy-két ember. Többnyire szállodákhoz tartoznak egyes szakaszok, de általában szabadon látogathatók, az évnek ebben az időszakában mindenképp. Évszázados fenyőfák, gyönyörű sziklák, öblök... Megtaláltuk a csak nők által látogatható Zsenszka Plázsát is, ahol kénes források törnek fel, és állítólag jótékonyan hatnak a termékenységre. Nem mentünk be. :-)
A Velika Plázsa persze innen nem elérhető, így hát újabb gyalogtúrára vállalkoztunk. Napsütésben, jó időben egészen más, mint megérkezésünkkor. Csodás homok, csodás tenger, csodás környezet. Szelektív hulladékgyűjtők a parton.
Ulcinjban ettük életem eddig legfinomabb burekjét, csak azt nem tudom, a bárányhúsos vagy a juhtúrós volt az. :-) Ulcinj nyert két hívet magának.
Három éjszaka után visszatértünk a gyönyörűséges Herceg Noviba. Egy szobát vettünk ki, napi 17 euróért (kettőnknek összesen éjszakánként) a tengerre és pálmafákra láttunk. A fürdőszoba két szobának közös, lent hatalmas konyha ipari méretű felszerelési tárgyakkal, mindenféle sütő, mikró, hűtők, szóval minden.
Egy nap elugrottunk Perastba (2 euró/fő), aztán eszünkbe jutott, hogy sörözhetnénk egyet Kotorban. A buszt leintettük, még csak nem is a megállóban, de nem volt probléma (1 euró/fő). Az óváros most is olyan szép, mint tavaly volt...
Kishajóztunk is. 8 euróért először Zanjicébe mentünk: kristálytiszta víz, érintetlen környezet, néhány létesítménnyel (szenzációsan finom halat ettem krumplival és blitvával 4 eurórért), a hajó addigi utasainak többsége eleve csak idáig jött, mi viszont délben újra hajóra szálltunk, irány a Kék-barlang. Lenyűgöző és leírhatatlan, és sajnos a fényképeken sem jön át az a tündöklő mélykék szín, ami ott van. A fürdés páratlan élmény: útitársainkat csak azzal tudták visszacsábítani a hajóra, amikor odakiáltottak nekik, hogy fürödjenek csak nyugodtan, holnap ilyenkor újra itt leszünk. Mamula, aztán újra Zanjice, fürdés az esti indulásig.
Igalót eddig messze elkerültük, de az utolsó nap már csak pihenni akartunk, elsétáltunk hát oda. Igen kellemes meglepetés: hangulatos, barátságos, emberléptékű. Rengetegen pakolásztak magukra iszapot (mozgásszervi problémákra jó, és nagyon klassz volt, hogy jó sokáig be lehetett menni a homokos-iszapos parton, nagyon lassan mélyült, aztán egyszer csak megint bokáig ért a víz - messziről olyan, mintha a vízen járnának. :-)

No, dióhéjban ennyi... Ja még egy: 35 euróért volt (kettőnknek) transzfer a dubrovniki reptérre, reggel fél 6-kor indultunk és délelőtt 11-kor már itthon, a lakásban voltunk, és már dolgoznunk is kellett. Iszonyú volt a kontraszt...

A nyolcszáz-egynéhány képből még válogatnunk kell, de lesz az is... :-)
doneknee Creative Commons License 2007.09.24 0 0 5723
Sziasztok,
mi most tavasszal utaztunk Montenegróba vonattal, Podgoricából Cetinjén és a szerpentinen át közelítettük meg Kotort. Itt a hely varázsa (Kotor, Prčanj, Perast) három napig nem engedett minket. Tovább az öböl partján Herceg Novi-ig, majd visszafelé az öböl-komppal átkelve Budva, Bar-on át a 90%-ban albánok lakta, pezsgő életű Ulcinj-ig utaztunk - természetesen egyénileg. A Tito idejében épült vasútvonal gyönyörű vezetésű, a hegyek felső harmadán kanyarog végig, magasan a közút fölött... Ha bármelyikőtöknek kérdése van, írjon a doneknee [kukac] gmail.com címre. Amúgy ha érdekel, van egy eladó Montenegró útikönyvem magyarul és egy LonelyPlanet Mediterranean Europe is.
szép napot.
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.24 0 0 5722
Azért úszod meg ,mert te nem vagy szerb állampolgár és nem turistabuszon utazol.
Előzmény: szervezkedő (5720)
mammamija Creative Commons License 2007.09.24 0 0 5721
:))

Milyen érdekes! Engem teljesen lenyűgöztek azok a magas hegyek.... azóta is visszavágyom.
Előzmény: szervezkedő (5707)
szervezkedő Creative Commons License 2007.09.24 0 0 5720

NA kezdődik ismét! Vagy csak én vagyok aki mindig megússza, de szerintem ez ismét hülyeség:

http://index.hu/politika/bulvar/szer070923/

bornew Creative Commons License 2007.09.21 0 0 5719

Köszi a segítséget! Nem gondoltam semmi komolyra, az utikönyv hátulján van egy kis szószedet, azt szerettem volna egy kicsit kiszínezni, de azt hiszem, már nincs jelentősége! holnap úgyis indulunk!!!!! Az első két napra különösen kíváncsi vagyok, mivel szállás nyista...hát, majd kialakul! Aztán persze majd beszámolok!:-)

Előzmény: szervezkedő (5718)
szervezkedő Creative Commons License 2007.09.20 0 0 5718

Szótár!

Létezik egy fordító progi ami magarról szerbre és vissza is dolgozik. A neten van tört verziója is. Linket most nem tudok küldeni és a progi neve sem ugrik be. Azt hiszem talán pda-n is fut, de ez nem bizti.

(Na ezzel jó sokat segítettem! Legfeljebb csak felcsigáztalak és ha nem találsz semmit akkor szidtok, hogy inkább ne is írtam volna semmit...)

bornew Creative Commons License 2007.09.20 0 0 5717

Nagyon köszi!!! Tényleg kerestem, de nem találtam a fórumkeresővel sem! Kicsit nehézkesnek érzem a keresgélést ezen a fórum-felületetn, de ez biztosan az én bénaságom.

Pl. a szerb szótárt sem találom...ill. amit találta az nem nyomtatható, pedig valaki azt írta, hogy kinyomtatta magának...no, mindegy! Ez már tényleg nem érdekes.

Tehát hálás köszönet még egyszer!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!