Nekünk 4 napig sem bírja ki, mert a pasijaim (férj+gyermek) megeszik:-) De volt már olyan is, hogy valami miatt nem fogyott el ilyen gyorsan az egész, de nem volt gond vele.
Igaz én vegyes liszttel (fehér+tk.rozs) és porélesztővel sütöm általában, a méz vs. cukor ilyen szempontból biztosan nem bír befolyással. Inkább a tk. liszt miatt. Ha boltban vásárolsz ilyen kenyeret (barnát, feketét) az is rövidebb idő alatt kezd el "romlani". Nem tudom persze biztosan, de szerintem valahol ezen a területen kell keresni az okot.
Hát elvileg mindkét lapátnak forognia kellene, gondolom én, jótállás csak blokk ellenében lehetséges szerintem, ezért ajánlatos még frissiben összetűzni a blokkot a jótállással - ebből következik, hogy javasolt tűzőgép beszerzése is:-)) Bővebbet sajnos nem tudok, műszaki érzékem kimerül abban, hogy bedugom a konnektorba a dugót:-)
Nem lehet esetleg kicsit "lazítgatni", forgatgatni a lapátot óvatosan.... hátha csak be van ragadva, "duzzadva" a víztől, vagy ilyesmi (persze úgy, hogy kiveszed a sütőedényt). De ez is csak egy ötlet.
Ha végképp elromlik, elvileg ugye ott a szerelde, de hogy mennyiért javítják manapság, fogalmam sincs, még nem volt rá szükségem - gyorsan le is kopogom :-(
Na hál istennek van még egy problémám!! MOst néztem,hogy az egyik lapát nem forog..ha rajta van a tészta...ha üresen van..tehát nincs rátartás akkor jó!! Ilyenkor mi van?? Kuka a kenyérsütőgépem?? Aldis...jótállásos lenne még...de voltam olyan okos hogy kidobtam a blokkot!! Micccsinnnyájjak???? :-((Hova menjek?? SEGITSÉG!!
Segitsetek légyszi!! Megsütöttem a kakajós kalácsot...amit sajnos márványosra nem nagyon sikerült megcsinálnom!! Igy most már full barna kakaós kalácsot eszünk!! Ezzel nincs is gondom,mert nagyon fini!! DE!! Én nagyon nehéznek találom a tésztáját ha kész van!!! Ezen lehet valahogy javitani?? Köszi
Szia, azt nem tudom, hogy mi miatt lett ilyen a kenyered, de egy-két élesztő nélküli receptem van (a netről vettem korábban), bemásolom neked, a másodiknak már nincs meg a linkje, így a konkrét receptet írom le. Egyébként, katt rá az .ETNA.-ra... és az adatlapomon a hozzászólásaimat ha megnyitod, van rajta két kenyeres fórum is, sok-sok receptet leírtam már - kenyérsütőkhöz. Az ott leírt receptek szerint készült kenyér egészen biztosan nem lesz olyan nyúlós-ragacsos-akármilyen, mint a youtube-on lévő kenyered:-))
2./ Élesztő nélküli (finom és gyors) ír szódás kenyér:
- fele-fele arányban teljes kiőrlésű rozsliszt és tönkölybúzaliszt - 1-1 ek szezám-, tök- és napraforgómag - 0,5 citrom leve - tej, kevés kefrír/joghurt (esetleg író - só - fűszerkömény, bazsalikom / ánizs - lenmagpehely - víz - 1 ek olívaolaj
A lenmagot áztasd be a citrom, tej, joghurt keverékébe. A többi hozzávalót keverd össze, majd add hozzá a citromos-tejes folyadékot. Dolgozd össze és vagy kenyér formában süthető, de finom ropogós lesz ha muffin formában sütöd.Forró sütőben először 220 C-on süsd, majd 180 C-on. Ha a teteje pirul, akkor takard le alufóliával és úgy süsd tovább.
sziasztok! tud valaki segíteni, hogy miért lesz ilyen a kenyerem állaga? http://www.youtube.com/watch?v=h__9YQSLflY a videón egy élesztőmentes próbálkozás látható, de a "normál" kenyerekkel is előfordul, hogy ilyen. köszönöm a segítséget.
"A dagasztáskor, amikor a liszthez vizet adunk, a víz kiszorítja a lisztszemcsék között lévő levegőt és érintkezésbe lép a lisztszemcséket alkotó anyagokkal, ezek pedig a víz hatására (no meg az idő és hőmérséklet miatt) különböző átalakuláson mennek keresztül. Persze a liszt keményítője ilyenkor még csak elcsirizesedik, nem duzzad meg, csak átnedvesedik és a felületén vizet köt meg.
Ezért fontos - többek között - a liszt és a víz aránya. Egyébként ha a tészta tömött, ragacsos, akkor nem volt túl jó az élesztő, vagy a kovász (kevés gáz keletkezett), vagyis sok a szabad víz.
Ha a kenyér térfogata csökken, összeesik, akkor a sikér elengedte a vizet, csökkent a gáztermelés (CO2) és a gáztartó képesség.
A tészta általában akkor jó, ha a duplájára nő és ha kézzel a felületét megnyomjuk, mélyedés keletkezik, de ez egy kis idő múlva eltűnik."
Köszönöm mindkettötöknek a hozzászólást, megpróbálom hasznosítani. Lehet, hogy a kisebb térfogat ritkább kenyeret eredményez. ( 4dk liszttöblet is számíthat ? ) Ági szerint kevés a víz, de nekem úgy tünik így gömbölyű és rugalmas a tészta.Többször sütöttem beesett tetejű kenyeret, azért spórolok a vízzel. Az álltalad használt teljes k. liszt nyilván több vizet vesz fel. Teszek bele több vizet, csak attól tartok, ha ragad az ujjamhoz a tészta a teteje nem lesz szép. Konklúzió: kevesbb liszt, vagy több víz.Talán van jobb receptetek is ? Köszönöm.
Ja és a cukorra figyelj, ha cukros vízben/tejben futtatod az élesztőt, akkor természetesen az élesztőnél felhasznált egy-két csipetnyivel kevesebb legyen a 2 evőkanálnyi cukor, hogy ne legyen túl édes a kenyér, illetve a folyadék is lehet (a víz, ill. tej miatt) egy nagyon picivel kevesebb.
Ez nem olyasmi, mint a francia kenyér?? Ami egy könnyed és lyukacsos szerkezetű fehér kenyér (kicsit olyan kalács-szerű), amely nem tartalmaz zsiradékot. Nem tudom, hogy pontosan erre gondoltál-e, de ismét leírom a receptjét:
310 ml víz, 560 g erős fehér liszt, 2 kiskanál só, 2 evőkanál cukor, 2 kiskanál zacskós élesztő (vagy rendes élesztő az 5 g-osból kb. 1/4-ed rész egy kevés langyos cukros vízben, vagy tejben futtattva, esetleg csak úgy szárazon a lisztben készített mélyedésbe morzsolva)
A kiskanál és evőkanál természetesen a géphez adott adagolókanálra értendő.
Ritka szerkezetű ,lyukacsos fehér kenyeret szeretnék sütni, egylapátos clatronic gépemmel. Hol lehet a hiba ? Legutobbi receptem:3.1 dl víz, 50dk Bl-80+10dk sima liszt,1/3 budafoki élesztő, 2 kk sikér 1kk cukor, 1kk só,1ek olaj, 1ek ecet. Laza fehérkenyér programon sütöttem /2/es, de hasonló lesz a normál pr.-on is. Szép a kenyér, a teteje is domború, de sűrű.Van-e ötletetek ? ( köszönöm )
Most, hogy lapozgatom a könyvet, rájöttem, hogy a pizzákon, lángosokon, kalácsokon és kuglófokon kívül, hihetetlen sokféle kenyeret említ: burgonyás, fehér kenyér gombával, graham búzacsírával, graham burgonyával, húsvéti sonkás, ízesített finom, káposztás, kolbászos, köményes, narancsos rozsos, örmény vékony, paprikás fehér, snidlinges petrezselymes, sajtos barna, svéd száraz (knache-brot), szójás, túrós, ünnepi(barhesz), vegetáriánus (csapáti), zab, diétás, fehérjeszegény stb.stb.stb.
Ha antikban ráleltek a könyvre, tényleg érdemes megvenni!!!
Na most megnéztem, a Süssünk otthon c. könyvemből másoltam át (49.oldal), de most megnéztem a neten és két helyen is (finomreceptek.hu, www.scribd.com) pontosan így szerepel (egyébként az egyiken hivatkoznak is arra, hogy ők is a Süssünk otthon c. könyvből kopizták, szerintem a finomreceptek is a könyvből vette), 10 dkg napraforgóolajat ír a recept.
Én még nem csináltam, így fel sem tűnt, hogy valami nem stimmel, de most, hogy elolvastam újra, rájöttem, hogy a szövegben említi a meglangyosított vajat, és utána felsorolással az olajat is, mintha mindkettőre szükség lenne, miközben a hozzávalók között vaj nem is szerepel:-))
A könyv némelyik receptnél dl-ben, kanállal, vagy éppen dkg-ban adja meg a szükséges olaj mennyiséget, tehát a mértékegység nem feltétlenül lehet elírás, sőt!
Viszont továbbra sem tudható, hogy mennyi vaj kell:-)) Esetleg összesen 10 dkg kell csak vajból VAGY olajból?
Gőzöm sincs, de ha egyszer elkészítem, kikísérletezem majd, hogy mennyi zsiradékot vesz fel:-)
Az egyik szakácskönyvem szerint: 10 dkg olaj az 5 csapott evőkanálnyi mennyiség.
:-DD szerintem 10 dkg vaj, de most nem találom a receptet, már nem emlékszem, hogy valamelyik könyvből, vagy a gépen lévő receptjeim közül, vagy honnan is vettem. Holnap megnézem, de szerintem a 10 dkg stimmel, csak nem olaj, hanem vaj.... :-)
Fhusimiki 2008-ban írta a 226-os hsz-t, szerintem küldj neki emailt, nem biztos, hogy olvassa a fórumot mostanában. Az email címe viszont nyilvános, csak rákatt a nevére - kijön az adatlapja - ezen "küld" - és megnyílik ... bocsi, ha tudod, de inkább leírtam a menetét.
Nekem is elveszett a TRION kenyérsütő használatia, és abban voltak receptek amire szükségem lenne, el tudnád nekem is küldeni tamas.kadar@chello.hu -ra?
A pékek azt szokták tanácsolni, hogy mielőtt a sütőbe rakjuk a tésztát, kenjük be egy kis vízzel (csak annyival, ami nem folyik be alá stb.), utána kétszer/háromszor szurkáljuk meg (ha jól van megformálva nem esik össze) vagy vágjuk meg (ahogy a boltban látható) de ne mélyen. Így nem reped ki. Ezt a kenyérsütőgépes módszernél is lehet alkalmazni, mielőtt beindulna a sütés ... hátha bejön.
Van egy sütőben készíthető fokhagymás kenyér receptem (Süssünk otthon c. szakácskönyvből), én ezeket a recepteket a kenyérsütőgép ALAP kenyérreceptjére szoktam "átfordítani", pl: 310 víz (a tojásokat beütöd a mérőedénybe és felöntöd 310 ml-ig), összesen 560 gr liszt, 2 kk só, 3ek vaj/olaj, 2 kk porélesztő (vagy kb. egy negyed friss élesztő megkelesztve), 1-2 ek cukor (ha kell)
Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel kevés cukorral és kis mennyiségű liszttel kovászt készítünk, 15-20 percig kelesztjük. Közben a tojásokat a meglangyosított vajjal, az olajjal, a sóval és 5 dkg liszttel jól elkeverjük. Ezután összedolgozzuk a megmaradt liszttel, a többi vízzel és a megkelt kovásszal. Ha befejeztük a dagasztást, a tésztát konyharuhával letakarjuk és 60 percig kelesztjük, azután hozzáadjuk az áttört, pépesített fokhagymát, a fűszereket, óvatosan átgyúrjuk és kivajazott, keskeny, magas tepsibe helyezzük. A tészta tetejét tejjel bekenjük és széles pengéjű késsel bevagdossuk. Előmelegített, 220 fokos sütőben 50-60 percig sütjük.
Igen, a teszkósat vettem végül.A lidliben most pont nem volt kenyérsütő,és nem akartam várni a vásárlással amíg lesz. Én igazából nem nagyon variálok a receptekkel, többynire abomill kenyérliszteket veszek (rozsos/félbarna ) ,abban benne van az élesztő is így azzal nem kell variálni, és azt a receptet használom ami a zacskón van. (50 deka liszt 3 deci víz, kicsi só,kicsi cukor, én rakok bele kb.egy ek.olajat vagy margarint is, nem emlékszem ez rajta van-e ). És rakok bele egy marék lenmagot,mert azt szeretem : ) vagy néha cukor helyett mézet, egy tk. kb. Most az új géptől kedvet kaptam a variálásra, de még nem próbáltam konkrét recepteket, annyi hogy a liszt kb.20 %-át grahamlisztre cseréltem, mert azt is szeretem : ) de még tervezek valami hagymás kenyérféleséget is csinálni. De mondom,én ritkán variálok, a többiek többet tudnának segíteni ebben szerintem.
Valamint ezúton tájékoztatom a kedves olvasóközönséget,hogy a teszkós egylapátos beválni látszik, első produkciója :
meg tudná mondani esetleg valaki,hogy mitől "repedt" a teteje ? időnként a régi is csinált ilyet.
Ha van kedved olvasgatni, esetleg rákatt az .ETNA.-ra és a hozzászólásaim közül kiválaszthatod a két kenyeres fórumot... amelyeken már több tucat receptet leírtam! Pl. olasz fűszeres, tejes, tojásos, barna, európai fekete, barackos, pizza és langalló tészta stb.stb.
Biztos sikerült már eldöntened, hogy melyik bolt márkáját választod, sőt gondolom kisérletezel is már az új géppel. Ha megtennéd írd le légy szi a korábbi gépednél leginkább
bevált receptedből néhányat.Csak röviden liszt-lisztek-víz aránya, milyen élesztő és program stb. Köszönöm előre is.