Keresés

Részletes keresés

habanero Creative Commons License 2004.09.09 0 0 14
Sziasztok, Számítógépes zeneszerzéssel akarok foglalkozni,ehhez szeretnék venni egy midi billentyűzetet és hozzá egy modult.Mit ajánlotok?Én valamelyik 88 billentyűs fatar klaviatúrára és a kurzweil me-1 hangmodulra gondoltam.Mi a különbség a midi és a zongorabillentyűzet között,melyik jobb zeneszerzéshez?Ezzel az összeállítással tudok-e használni letöltött hangmintákat is?Mire kell vigyázni a midi interface,a kábelek,a pedálok és a tápegység megvásárlásánál.Minden, a témával kapcsolatos információt,tanácsot örömmel vennék. Köszi szépen, István
ÁlomSzínház Creative Commons License 2004.09.02 0 0 13
Akkor bizony úgy fest a dolog, hogy mondjuk egy jobb minőségű (pl. Audigy 2) hangkártyával, s egy midi billentyűvel érdemes próbálkozni, pláne akkor, ha a számítógép már megvan...
Előzmény: kutykurutty (12)
kutykurutty Creative Commons License 2004.09.01 0 0 12
Ezek a billentyuzetek mind rendelkeznek midi kimenettel.
Vagy egy ilyen modulba dugod, vagy egy hangkartyaba, pl.
Egyelore nem tudtam reszletesen utanajarni a dolgoknak, mert mas jellegu
problemaim vannak, es emiatt most kicsit jegelve van a dolog,
de ugy tunt, hogy ertelmes aron igazan szep hangu modult nehez lesz talalni.
Szeretnek a gephez kotottsegtol megszabadulni, de nem mindenaron.
(Foleg ugy, hogy sok penzt kifizetek egy rosszabb minosegu hangert.)
Előzmény: ÁlomSzínház (11)
ÁlomSzínház Creative Commons License 2004.09.01 0 0 11
Üdvözletem! Mint sokan mások én is hangszer vásárlása előtt állok. Olvasgattam a napokban ezt a topikot, s a szimpatikus hozzászólások miatt úgy éreztem, hogy én is tanácsot kérhetnék. A kérdésem töredékekben már megválaszolásra került, ám ezek alapján még újabbak merültek fel. Írva vagyon például, hogy mester billentyű vásárlása esetén szükséges még hangmodul beszerzése is, ami a hangzásért felelős. A mester billentyű állítólag csak jeleket küld, hangot nem. A kérdésem az lenne, hogy akkor mi a különbség egy Roland és egy Fatar billencs között? Tegyük fel, hogy paramétereik megegyeznek, s mindkettőt egy Kurzweil hangmodullal szólaltatom meg. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy nekem van sz. gépem, ebben van egy SB Live hangkártya, s esetleg érdemes lehet a mesterbillentyű helyett vennem egy midi billentyűt? Természetesen pénzem az nincs sok, de szeretnék minél jobb hangzást elérni. Ami tetszik a Live-ban, hogy soundfontok letöltésével nagyon szép hangokat lehet előcsalni (nekem is van Steinway zongora hangszínem). Audigy kártyatulajok pedig beszámolhatnának a valódi különbségekről a régi Live-hoz képest. Előre is köszi mindenkinek!
ZE Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10
Köszi, ki fogom próbálni valahogy; ami azt illeti, 5-6 eszköznél többet még nem hallgattam meg (Roland zongi bővítőmodul az XV-hez, XV, JV, Kurzweil, és -sajnos- az EM-100), illetve Yamaha XG szoftszinti. Javaslom nézz be a MIDI adok-veszek topicba is.
Előzmény: kutykurutty (9)
kutykurutty Creative Commons License 2004.08.23 0 0 9
http://www.wstco.com/pianosounds/freesoundfont.htm

Van egy masik oldal is, ahol egy samplezo brigad tolti fel idonkent
a soundfontokat, onnan volt egy 120M-as yamaha soundfontom is - de sztem
gyengebb volt, mint a steinway.
Nagyon regen frissult mar, amikor legutoljara neztem.
Vegulis megnezhetned ezt a steinway-t, ha meg tudod, te mar sok ilyen modult
ismersz/hallottal, kivancsi lennek a velemenyedre.
Előzmény: ZE (8)
ZE Creative Commons License 2004.08.23 0 0 8
Az SL 990XP súlyozott mechanikás zongibillentyűzet, szerintem az köll neked, mert az hasonlít billentésben a zongorára.
Ehez az ugyanott kapható zongoraszékkel jársz még jól, az állvány viszont csak a kottatartóval használható (anélkül randa), viszont a kottatartó khm. felejthető...

A 23 megás steinway soundfontot nem fogod a kuzweil-lel elérni, ezt le merem fogadni :-( tényleg csak azt tudom javasolni, hogy hallgasd meg a javasolt modulok hangjait.

Apropo, honnan szerváltad az ominózus soundfontot?

Előzmény: kutykurutty (7)
kutykurutty Creative Commons License 2004.08.23 0 0 7
A szamitogepes megoldas kiesik, most is az van.
(blaster live + kabel + egy regi yamaha szintetizator, amin valami magikus tevedes
folytan van midi kimenet :) + nehany eltoltott ora soundfont-vadaszattal)
De egyreszt unom, hogy allandoan gepet kell kapcsolni, zugatni, (meg ha csendesites manias is vagyok e teren :), ha kalimpalni szeretnek, 1.5 meternel nem tudok messzebb menni a geptol, stb.
Masreszrol a szinti is megerett mar a cserere, egyresz nagyon regi szegenyke, a
szerviz szerint a nehany gyengebbul szolo billentyu alatti szerkezetek csereje
a mai piaci araval vetekedne :)
Akusztikus pianinot sem szeretnek, nem csak a szomszedok miatt, de annak is
megvannak a nyugjei, nehezen mozgathato, stb.
Tehat vsz. az en igenyeimnek/penztarcamnak tenyleg a fatar + modul kombinacio
felelne meg. A bill. az mondjuk OK is, bar abbol is lattam 3 fajtat 120 es 150e kozott.
Tudja valaki, mennyivel tud tobbet a dragabb ?
(Marmint olvastam roluk osszehasonlitast es a szamomra legnagyobb kulonbseg a
Light blabla, meg Graded blabla mechanika volt, kerdes, hogy meger-e 30e forintot a dragabb ?)
Tehat felteve, hogy a billentyuzet lezart tema, vagy legalabbis korvonalazhato, marad a modul.
Az olcsobb em-100-rol nagyon ramaty review-kat olvastam netszerte most, (ill. kozben itt alabb is)
a korabban emlitett yamaharol valamivel jobbakat, de eleg vegyeseket.
Meg a dragabbik kurzweiltol sem volt mindenki elragadtatva (ami azert a bo 100 ezres kategoria ujonnan).
Igazabol engem tenyleg nem izgat, hogy milyen cimbalom, meg rigofutty samplek
vannak benne, csak a zongora/zongorak.
Amit most hasznalok, az egy 23 megas steinway soundfont, ha ennel nem talalok
szebbet, elfogadhato arkategoriaban, akkor lehet, hogy tobblepcsos fejlesztesre
kenyszerulok, mert nagyon gagyi hangot azert nem szeretnek.
De a gephez kotottsegtol is szeretnek mihamarabb megszabadulni.
ZE Creative Commons License 2004.08.23 0 0 6
Nálunk egy Fatar SL 990-XP van a "családban"; anno ajánlgatták hozzá az EM-valami, illetve a Kurzveil hangmodult... Az előbbi egy bedobozolt hangkártya, maximum "elviselhető" hangmintákkal (néhány hagszernél pl. heveny hányingerem támadt a középtartományban is, alsó-felső tartományokban meg csak tippelni lehetett, hogy ugyan, most milyen hangszer akar szólni...).
A Kurzveil jobban szólt (De drágább, nem azonos az ár!), viszont szintén buta: semmiféle PC-s/Mac-es kapcsolata nincs. Azt kapod, ami benne van, nincs lehetőség hagmintákat beletölteni/editálni, esetleg effektezni egy picinyt.

Az átmeneti megoldás egy Hercules Game Theater hangkártya képében jelentkezett (A saját soundfonttal is kenterbe verte az EM100-as modult, viszont szoftszintizni alkalmatlan, r. nagy a latency-je hozzá).
A hankártyát egy Roland XV-2020 követte, két hónaposan 300 Euro-t kóstált az ebay-en. (Tény, hogy ki kell fogni...) Az "öregebb" JV-1010 is tud nagyon szép zongorákat, használtan hasonló áron -- ha épp van valakinek eladó.

Köztes megoldásnak egy jó hangkártya (pl. SB Audigy), aminek kicsi a latency-je, egy jó szoftszintivel is nagyon szépen tud szólni, tudom javasolni. Nem egy hangversenyzongora az tény, de otthoni gyakorlásra korrekt lehet.

Ha fülhallgatózni akarsz, akkor nekem nagyon bejött az AKG K301Xtra (acélkék kagyló, bőrös fülpárna... Nagyon dezájnos -- és iszonyat jól szól), hátránya, hogy huszonX ezer Ft. :-(

Ami a legfontosabb az egészben: Menj el, próbáld ki, hallgasd meg, és utána döntsd el, mit veszel. Tény, hogy az "egyberolandvagyyamaha" kívülállók számára "értékesebb", viszont nehezebben fejleszthető... (Bizonyos Roland zongik is Fatar billentyűzetet tartalmaznak -- a hangzásról meg valamelyik (JV/XV) hagmodul "beépített" változata gondoskodik...)

Előzmény: Kurtágo (4)
baca Creative Commons License 2004.08.23 0 0 5
Kb. négy-öt éve vettem egy Rolandot a Fellegi zongoraszalonban. Nekem bejött, bár igazán csak az alsó regiszterek szólnak jó telten. Ami a lényeg, a régi pianinót beszámították, így kb. féláron vettem. Persze nem írtad, hogy milyen zenéhez kell, nekem klasszikushoz otthoni gyakorlásra. Arra teljesen jó.
Előzmény: kutykurutty (-)
Kurtágo Creative Commons License 2004.08.23 0 0 4
Ha a pianínó-hangzás, billentés a hasonlítási alap, elég nehéz lesz pianínónál olcsóbb megoldást találni. A PII, MIDI kábel, erősítő, hangfal szerelés pedig megöli a hangulatot... Én kb. 10 éve zenélek pianínón egy olyan társasházban, ahol kifelejtették a hangszigetelést a lakások között. Még élek.
Előzmény: janedoe78 (1)
OsCaR Creative Commons License 2004.08.23 0 0 3
A digizongiknál ált. elég jól (jobban) össze van lőve a hangzás és a billentés- érzet, azért drágábbak jóval, meg a márkanév miatt ... Pár oldal, ahol körülnézhetsz, mert vannak ezzel foglalkozó cikkek/topic-ok (érdemes a fórumokba beleolvasgatni) www.syncopa.hu www.absolute.hu www.hangmester.hu ezenkívül el kell menni a boltokba kipróbálni mindet, és javaslom hogy ehhez vigyél mindenhová ugyanazt a jó minőségű fejhallgatót (ha nincs, kérj kölcsön 1-2 hétre, ha tudsz, és szokd meg előtte a hangját), másképp a hangjukat egyszerűen nem lehet összemérni ha különféle erősítőkbe dugdossák különböző akusztikájú boltonként ... s végül a szégyentelen promóció: Ha a Fatar + hangmodul mellett voksolsz, lenne egy eladó Yamaha P-50m zongoramodulom, egy meghallgatást mindenképpen ajánlanék. Részletek az Adok-Veszek topicban.
Előzmény: kutykurutty (-)
janedoe78 Creative Commons License 2004.08.23 0 0 1

Szia kutykurutty!

Sajnos nekem sincs tapasztalatom, de engem is hasonló kérdések foglalkoztatnak. Eddig hangszer.lap.hu-n nézelődtem, de azok a digi zongorák, amik jónak tűntek (én is hasonló paraméterekkel keresek hangszert), számomra elég drágák voltak. Nem tudom, hogy használtan (esetleg e-Bay-en?), vagy külföldön érdemes-e próbálkozni?

Annyira nem másztam még bele a témába, de nagyon szeretnék egy hangszert, társasházban meg elég macera "valódi" pianínót tartani. Az a baj, hogy az elektronikus hangszerekhez meg nem értek...

Bízom benne, hogy talán idevetődik egy hozzáértő, aki megmondja nekünk a tutit ;-))

Figyelni fogom a fejleményeket!

janedoe

 

Előzmény: kutykurutty (-)
dözzdözz Creative Commons License 2004.08.23 0 0 0
0 tapasztalatom van.....
Előzmény: kutykurutty (-)
kutykurutty Creative Commons License 2004.08.23 0 0 topiknyitó
Zongora ? Zongorabillentyuzet + hangmodul ?
Szamomra fontos feltetelek: 88 billentyu, zongorabillentes/dinamika, "szep" zongorahang.
Ami nem kell: kiseret, tul sok flanc, allitgathato tekerentyuk, hangszinek, amitol csak dragabb lesz, de ugysem hasznalnam.
Amikkel eddig baratkoztam (ismeros ajanlotta + neten nezegettem):
Fatar SLXXXXXX billentyuzetek (880, 990, mittomen mar, milyen szamuak) valamilyen hangmodullal (altalaban egy olcso EM valahannyal, illetve kurzweil me valami nevu
cuccal aruljak, mindenhol fillerre ugyanannyi az aruk - legalabbis a billentyuzeteknek)
Onallo zongorakat egyelore meg csak (szamomra) aranyarban lattam.
Vsz. be kellene mennem par boltba, csak gondoltam, tapogatozom elotte, hatha megosztja vki velem a tapasztalatait.
Koszonom !

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!