Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
A Zolady tudja az igazat :))! Az. Cilantro. Azt mondjak rola, az ember vagy szereti, vagy utalja. Amikor eloszor volt a kertemben, kiprobaltam - persze nem oda tettem ahova valo volt, es olyan sokat tettem bele mintha petrezseleyem lett volna, mert hajlamos vagyok tulpetrezselymezni mindent, imadom az izet, illatat -es kihuzkodtam az osszeset a kertembol, megfogadtam, soha tobbet!!!
No azota megszerettem. Probalom a kertemben is ujra - hat nem marad meg. Itt a koriander bosszuja. . .
A coriander szot (USA) a magra hasznaljak, ha a zoldjet mondjak, akkor cilantro.
Jujj de jol nez ki az a sutkerezosdi! Nalunk most vonult el a vihar - nem akarodzott kinnt csinalni kajat, sot, kajat altalaban. Nem fogod elhinni, vecsora helyett csak salsat :)) ettem egy kis tortilla chips-szel! Igaz, az itteni salsa kicsit mas, nem fozott, csak nyers alapanyagokbol van es csak zoldseg. En ezt keszen vettem - nagyon jo, hihetetlen, hogy bolti ilyen tudl enni.
Már régen voltam feléd, kicsit megtréfált a trechnika ördöge. Gondoltam a ma esti menűt felrakom hozzád. Pleszkavicsa, csevapcsicsa, és Német fehér kolbász volt a grillen. Képzeld csináltam salsát ami kicsit híg lett. Felforraltam a turmixolt olivabogyót, hagymát, paradicsomot, bazsalikomot, kevés chilit, foghagymát, sót borsot, majd kevertem bele kevés étkezési keményítőt. Egész jó lett az állaga, majd mikor jobban kihűlt beraktam a hűtőbe mégjoban hűlni. Olyan sikere volt, hogy a lányom aki majonézt eszik mindenhez, ma lemondott a majonézről és csak ezt a salsát ette anya vegyeszöldséges fetás salátájával a grillhez.
Ez is nagyon jol hangzik - nekem az otlet egy eloetelbol jott (hors d'oeuvre jobban mondva), amikor az a lenyeg, hogy egy falat legyen az ennivalo - semmi evoeszkoz nem kell hozza, meg tanyer sem.
Ki fogom probalni koretnek is, toltott gombaval es toltott paradicsommal egyutt! Azokon meg lehet kicsit javitani, ami recepteket eddig probaltam, nem voltak annyira jok. Ha van valakinek jo receptje - szivesen vennem!
Mi meg direkt nagy és közepes krumplikból csináltuk, nagyrészt azon nőttem fel :) és "kuponos krumpli" volt a neve. Só-bors, kolbász- és szalonnadarabkák, tojás vagy (félidőben) reszelt sajt mehetett bele, sőt csirkemáj -- tejfölre viszont nem emlékszem, nem teszi az tönkre a krumpli-talpak ropogósságát?
én ezt közepes méretű krumpliból szoktam csinálni. a kivájt burgonyát egy tálba teszem, kap egy pici vajat, nagyon apróra vágott füstölt kolbász darabkákat, borsot, sót, ha a kolbász nem elég sós, egy nyers tojással összefogatom, esetleg egy pici sűrű tejföl bele, és mehet vissza a krumpliba. a levágott kalapokat visszaillesztem rá - mert én nem félbe vágom a krumplit, csak megskalpolom:) -, kicsi olajjal átkenem, aztán mars a sütőbe. A gyerekeim egyik kedvenc kajája.
Mot hallottam egy eloetelt ujkrumplibol - vagy nagyon apro regibol.
Hajaban megfozni a krumplit - nem annyira, hogy szetessen, csak annyira, hogy puha legyen. Felbevagni, es kiszedni a belsejet, hogy legalabb egy kiskanalnyi toltelek ferjen bele. A kiszedett krumplit osszekeverni tejfollel, tormaval, metelohagymaval es visszakanalazni a felbevagott, kivajt krumpliba. A sutoben csak annyira sutni, hogy kicsi szine legyen, ropogjn a kulseje - es kesz.
Most azon gondolkodom, hogy ha nagyobb a krumpli - milyen kellemes koret lehetne. . .pl grillezett hus melle!!! Ki fogom probalni!!!
Itt egy eegyszeru es kellemes nyari etel - most eszem eppen ebedre, es vacsora is ez lesz.
Ha nyaron valaki hirtelen "beugrik" ebedre, konnyu elkesziteni percek alatt (az amerikaiak az ebedet konnyebben veszik, a vacsoranak jobban megadjak a modjat).
Kifozok tesztat (angel hair), ami legvekonyabb metelt (a hazi keszitesu cernametelt - ami geppel nyujtanak, vagnak tokeletes hozza).
Amig a teszta fo, osszevagok egy nagy adag bazsalikomot, nem kell nagyon aprora. Egy nagy adag paradicsomot apro kockakra vagok, nem szedem ki a magot belole, szeretem ha levese - van aki kiszedi.
A tesztat leszurom, oliva olajat ontok ra, es osszekeverem a bazsalikommal, paradicsommal. Reszelt parmezant teszek a tetejere.
(Van aki tesz ra torott borsot is, en nem.)
Hasonlo mintara lehet mindenfajta kifott tesztara zoldseget tenni (pasta primavera) - van aki kicsit parolja elotte, van aki nem. A paradicsom nem igenyel parolast, a brokkoli talan igen, keveset fokhagymavval, oliva olajon. Ha van otthon fenyomag, az is jo a tetejere: de elobb kicsit porkold meg egy serpenyoben - jobban kijon az ize.
Nyaron igazan egyszeru a vendeglatas (hacsak nem "kell" nagyon formalisnak lenni) - mindent kinnt, a grillen lehet megcsinalni. Azt hiszem most volt az elso alkalom, hogy a ferjem azt mondta, az a grill egy aldas. . .(nem nagyon szerette eleinte).
Ma lattam egy kellemesnek igerkezo salatat, ki fogom probalni.
"Endive and Avocado Salad"
Endiviat meg nem csinaltam - vendegloben ettem, nem mindig izlett. Ez most nagyon igeretesnek tunik = az avocadot imadom, ki fogom probalni hamarosan.
Keverd ossze a mustart, citromlevet, oliva olajat, sot, borsot. Vagd le az edivia veget - szemet - es vagd fel az egesz salatat 2 cm-es csikokra. Keverd ossze az avocadot es az endiviat a salata ontettel. (Ha az avocado magot a salataban hagyod, nem barnul meg.) Hutes nelkul azonnal lehet talalni.
Azt hiszem nagyon finom lesz sult husokhoz, foleg a grillen sult husokhoz, amik nincsenek agyon marinalva (igazabol csak oliva olaj, so, bors amit en szeretek ratenni a husra).
Mi a cukor-kakaópor-víz elegyet csokimázként használjuk, de pont jó szószos az állaga! soha nem jutott volna eszembe, de milyen tuti ötlet. Az olvasztott csoki leginkább brownie-t eredményezne, attól tartok, bár azt is szeretjük, de hátha ez más lesz.