Keresés

Részletes keresés

TamásD Creative Commons License 2005.07.25 0 0 105

Akarom mondani 25000 az egyénre szabottan választott.

 

TamásD

Előzmény: TamásD (104)
TamásD Creative Commons License 2005.07.25 0 0 104

Elnézést a késői válaszért, de hát ez ilyen hurrá nyaralunk hónap.

 

Majd mindent végigolvasok, most csak a vér, ha még érdekel.

Vércsoport nem számít, árban egyforma. A sima csoportazonos vörösvérsejt koncentrátum (tehát nem az adott betegnek egyénre szabottan kikevert) 250 ml nálunk Debrecenben olyan 5000Ft, a csoportazonos 25000Ft körül van. Nem tudom, hogy máshol eltérnek-e az árak.

 

TamásD

Előzmény: arette (86)
SzJucus Creative Commons License 2005.07.21 0 0 103
Tavasszal, talán március vége felé ismét gyulladása vagy más problémája lehetett, mert magasra felment a láza. A házi orvos adott neki antibiotikumot és kész. Utána néha már féjt is neki valahol belül, be is sárgult. Aztán lett egy kevés belső vérzése, így bekerült az itteni kórházba. Az első nap endoszkópos vizsgálattal körül akartak nézni belül, honnan jöhet a vérzés, de mivel valami szűkület miatt nem tudtak, azt mondták, majd másnap. Persze, azóta sem végezték el a második vizsgálatot, hanem azt írták a papírjára, valószínüleg a daganat kilyukaszthatta a patkóbelet és az vérezhet. Kapott vért, a vérzés is abbamaradt, hazajöhetett. Csak a nagy probléma, hogy egyre sűrűbben ismétlődtek a vérzések! Ő persze próbálta minél tovább otthon húzni az időt, de az ereje meg egyre inkább ment el, így megint csak a kórház.
Közben telefonáltam a prof.úrnak, aki műtötte 2002-ben, elfaxoltam neki a legutlsó leleteit, megkérdezve, tud-e segíteni. Sajnos, a válasz az volt, hogy sebészi úton nem lehet tenni semmit. További kérdésemre ajánlott valakit, aki ér-katéteren keresztül próbálkozott, kemo-s kezelést is kapott így, májusban, júniusban.
Viszont most már ott tartunk, többet vérzik, mint nem.
Múltkor 2 hétig bent volt a kórházban, majdnem minden nap kapott vért, múlt hétfőn hazaengedték, de csütörtöknél tovább nem bírta, vissza kellett mennünk.
Az egész betegsége lefolyása alatt a legfelháborítóbb akkor történt!
Mentünk az ambulanciára, 5 perc alatt bent is volt (ez csoda, mert volt, hogy majdnem 2 órát kellett ott várnunk és már ülni alig tudott, olyan gyenge vol!!!), ment a beteghordó a kis tolóülőkéjével és csak nem jönnek ki! Eltelt majdnem 10 perc, mire kijöttek. Kiderült, hogy ismét nem akarták felvenni a egyik belgyógyászatra sem, a kardiológiára akarták betuszkolni, ott nem fogadták.
Azért írom, hogy ismét, mert amióta vért kell kapnia, ez a tortúra megy, hogy egyik bel-re sem akarják felvenni, össze-vissza hazudoznak és tologatják ide-oda.
Kimondottan béke-tűrő a férjem, nem szokott kekeckedni, de most, hogy végre felértünk az eredeti (ahol először is volt) bel-osztályra, azt mondta, menjek be valakihez panaszt tenni!
Mivel a fő-fő orvost nem találtam a helyén, bementem az igazgatóhoz. Normálisan előadtam, hogy kb 2,5 hónapja szinte állandó látogatója a férjem a kórháznak, vért kell kapnia. Tudjuk, hogy ez problémás dolog a 0 neg miatt, de élni szeretne! A betegségéről nem tehet, de amit vele művelnek minden felvételnél, az már sok!
Nagyon megértőnek mutatta magát, de a következő kijelentéssel:
A betegek ilyen legyengült állapotban nagyobb részt minden kisebb dolgot is bántásnak vesznek, nagyon érzékenyek.... Mondtam, mi nem így látjuk, de mindegy!
Néhány perc után kijöttem tőle, felmentem a férjemhez.
A bel- bejáratánál állt az egyik dr.nő, vele szemben az a dr. (ő nem ismer engem), aki állandóan elutasítja a férjem felvételét és nagy hangon mondja a dr.nőnek:
"Ide hozták fel a ........-t, de nem tudom, milyen alapon!" ÍGY, SZÓRÓL SZÓRA - bent a kórteremben egyből leírtam egy papírra.

Utólag gondoltam rá, meg kellett volna állnom, bemutatkozni és megkérdezni, ha erre az osztályra nem, akkor hova, talán a szülészetre????
Mindenesetre arra nagyon kiváncsi lennék, miért is nem akarják felvenni az osztályra????

Szóval ott tartunk, hogy egy hete vérzik, kapja a vért, tegapra már nagyon be is sárgult, a lábai jól fel vannak telve vízzel és ennyi.





Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.20 0 0 102

Szia!

 

Az én vágásom még egy kicsit nagyobb is, olyan jó 30 centis....

Gyógyulgat a seb, de egy nagy részen teljesen érzéketlen. Azt mondták, ez normális dolog, lehet nagyon hosszú idő múlva tér vissza az érzés, de lehet, soha.

Sokat vagyok fáradt. Igaz ma 3 hete műtöttek, tehát ez nem is csoda. iszont jó lett az étvágyam:))))

 

Várom a folytatást!

 

Üdv: Zoli

Előzmény: SzJucus (101)
SzJucus Creative Commons License 2005.07.20 0 0 101
Szia!
Ja, hogy miért bírálja felül a sebészt? Ki tudja? Meg ha csak azt bírálta volna felül! Na, ezt hagyjuk egy darabig, de majd biztos erről is lesz még mit írnom!

Már nem járunk hozzá, tavasszal már a férjem is kiakadt miatta. Csak az igazi probléma az, hogy mivel elég sokáig szinte tünetmentes volt az állapota, nem volt kezelőorvosa, azért is mentünk fel az OOI-be.
A decemberi fertőzés miatt nem tudtunk felmenni az OOI-be MR-re 12.16-án. Telefonáltam a doktornőnek, hogy mi van, erre mondta, hogy kérjek egy újabb időpontot az MR-re ! ÉN!!! Kaptam is egyet febr.22-re, de valahogy dec. közepén kicsit nagyon távolinak tartottam, 2 nap múlva kerestettem egy febr.eleji napot, majd ezután szóltam a dr.nőnek, hogy mi már alig vártuk a dec-i MR-t, nem lehetne valami közelebbi időpontot kapni? Így lett meg az időpont talán jan közepére !
Nagyon sokszor volt MR-en és CT-n, az elején enyhe regressziót állapítottak meg, a későbbiekben stagnált a helyzet, úgy gondolták, betokosodhatott a daganat. Ez végül is csak jó volt, főleg a férjemnek. Az említett doktornő mindenáron sebésszel fel akarta nyittatni, hogy megbizonyosodhasson a daganat létéről/nem létéről, de ehhez nem járult hozzá a férjem, mondta, elég volt neki az egyszeri 22 cm-es vágás, utána a gyógyulás, és persze attól is tartottunk, ha megpiszkálják, ki tudja, hogyan reagál rá a daganat, ismét "feléled"?
Mivel ehhez nem járult hozzá, attól kezdve szinte csak átnézett felettünk, mintha nem is oda tartoztunk volna. Kezdtek emésztési problémái lenni a férjemnek, nagyon felfúvódott a hasa. Amikor márciusban fent voltunk nála, kérdeztem a dr.nőtől, nem lehetne-e valami enzim pótló gyógyszert felírni neki, amire a válasza kerek-perec NEM volt!
Hát, akkor voltunk nála utoljára!
Attól kezdve viszont kezdtek felgyorsulni az események.

Majd holnap folytatom.

Te hogy vagy a műtét után? Neked is ilyen nagy vágásod van?
A férjem sebe nagyon lassan gyógyult, már két idősebb bácsit is hazaküldtek mellőle, az övé meg csak nem akart begyógyulni! 2 hétig volt vele bent a kórházban. Amúgy szépen begyógyult, sportolt, dolgozott rendesen 2 évig.
Előzmény: Zoli_fiú (100)
Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.20 0 0 100

Szia!

 

Azt nem értem, a doktornő miért bírálja felül a sebészt.??? Valószínű a férjed jó fizikai állapota és kitartása segített át Titeket ezen a nehéz helyzeten. De akkor sem egy sima gyulladás, könyörgöm.....

Szerintem a CT és MR-ről a leleteket és a filmeket oda kellett volna adnia, hiszen ezt minden újabb vizsgálatra vinni kell.

Nem egy szimpatikus viselkedése van, az már biztos. Miért tartotok ki ennyire mellette?

 

Üdv: Zoli

Előzmény: SzJucus (99)
SzJucus Creative Commons License 2005.07.19 0 0 99
Most nem sok időm van írni, de amíg tudok, írok.
Tavaly májusban felvettem a kapcsolatot egy orvossal a Kék golyó utcában, telefonon keresztül megbeszéltük, hogy mikor mehetünk fel és majd kap újabb kezeléseket. Ja, azért Pesten, mert ahová eddig járt, onnan az orvosa tovább ment egy másik kórházba és úgy gondoltuk, Pestre egyszerűbben fel tudunk jutni, mint a korábbi helyre.
Meg is volt az időpont, jún. 29. az első kezelésnek. Csakhogy közbe jött egy ismételt gyulladás, magas láz. 29-én felmentünk, de a doktornő, akihez kerültünk, azt mondta, mivel gyulladásban van, nem lehet kezelést adni. Most már rájöttünk, valójában nem is akarta adni a kezelést, mert az első pillanattól kezdve úgy kezelte a férjemet, mint aki nem daganatos beteg!
Szerinte ilyen nincs, hogy valaki ennyi ideig "túlélné" ezt a betegséget és ez nem lehet daganat! 1,5-2 havonként mentünk fel hozzá, sorba állás, hol CT, hol MR, amikről sosem adott se képet, se CD-t.
Novemberben megint magas láza volt, kiderült, vese problémái adódtak, a bal veséje szép lassan kezdte megadni magát. Itthon ultrahangon nézték meg, fél napos rtg felvételt készítette. Ezeket felvittük hozzá és ő szerinte azokon a felvételeken nem volt semmi! Persze az itteni orvos másképp látta!
Még korábban volt a férjem Debrecenben is PET vizsgálaton, annak a szines képeire is csak azt mondta, csakis gyulladás lehet!
A veséje meg szép lassan kezdte megadni magát. Felkerült a helyi urológiára, ahol ambulánsan! (tudtommal steril műtéti körülmények között szokás ezt csinálni) feltettek neki egy katétert. Ettől aztán kapott egy Pseudomonas nevű bakteriális fertőzést! 2 féle antibiotikumot adtak neki utána, meg 1 hétig kellett 2 x bejárnia (karácsony estéjén is) injekcióra. Szerencséje volt, ha lassan is, de elmúlt a fertőzése. (az egész osztályt fertőtlenítették utána)
Majd holnap a többit!
Jó éjszakát!
Előzmény: Zoli_fiú (98)
Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.19 0 0 98

Nagyon erős a férjed szervezete és akaratereje!

Az állapotromlás milyen tünetekkel jelentkezett? Ezek az említett belső vérzések elég aggasztóak.:(

 

Előzmény: Zoli_fiú (97)
Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.19 0 0 97

Az alma nagyságú az nagyon nagy! Ez a rák hátulütője, hogy már csak akkor okoz panaszt, amikor már kevés a remény a teljes gyógyulásra. Ha jól emlékszem, a betegeknek mindössze 20 %-akerül úgy sebészhez, hogy operálható a daganat.

 

 

Előzmény: SzJucus (96)
SzJucus Creative Commons License 2005.07.19 0 0 96
Kapott, csak az előbb el kezdtem írni, aztán kitöröltem, nehogy az legyen, nem idevaló téma. Akkor folytatom:
Még itthon, ahol lakunk, a besárgulása után egy stentet raktak be neki, mert az epevezetéket nyomta - mint később kiderült, a daganat.
Nov.22-én volt a műtét, előtte 10 nappal volt még egy hasnym. gyulladása, már attól féltünk, a műtét is elmarad! Végül is "rendbejött" addigra és megvolt a műtét is. Az igaz, hosszabbra és másabbra számított mindenki, csak hát a felnyitás után derültek ki dolgok. Jó almanagyságú daganatot látott a prof.úr, de nem tudta kivenni, mondta, többet ártott volna vele, ha hozzányúl.
Ha jól rémlik, az epehólyagját kivették és még egy-két dolgot "átkötöttek" neki ott belül.
Dec. 16-án volt az első kemo-s kezelése (gemzar), kapott belőle 2 x 6 alkalommal, amit jól viselt.
Dec. elején voltunk Szegeden természetgyógyásznál is és közben megszereztem neki egy bizonyos növényt, amiről a műtétje utáni napokban a klinikán olvasott, hogy milyen jó hatással van daganatos betegek esetében.
Bocs, de ilyen esetben az ember mindent kipróbál!! A növényt több, mint egy évig minden nap fogyasztotta, a termgyógyásznál fél év alatt összesen 3 alkalommal voltunk (ezt azért írom, mert tudok olyanokról is, akik képesek a pénz miatt akár hetente is vissszahívni a pácienseket!!)
Hivatkozva az előző pár soromra, TÉNY, hogy a kezeléseket jól viselte, a haja nem hullott ki ! Ajánlották, ne fogyasszon sertéshúst és burgonyát, ezeket is sokáig betartotta. Iszonyú akaratereje volt - ami szerintem a legeslegfontosabb - , mivel sportolt is, gondolom a kondíciója is jó lehetett.
Mint tudott, a pancreas tumoros betegség kifutási ideje néhány hónap, gondolom, nem véletlen, hogy a 2002-ben operáló prof.úr is csak nézett, amikor megjelentünk nála 2004. tavaszán! A férjem akkor teljesen jó egészségben volt!
A rosszabbra fordulás júniusban kezdődött, 2004-ben.
Majd folytatom...
Előzmény: Zoli_fiú (95)
Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.19 0 0 95

Szerintem itt is  nyugodtan lehet beszélni róla:)

 

Azon csodálkozom, ha 2002-ben van egy hasnyálmirigy-fej daganat, ami inoperábilis, akkor miért nem kaptatok kemót. Az egyik szobatársam is felnyitották, szövettant vettek, kivették az epehólyagot és valami idomot ültettek be az epeelvezetés miatt(palliativ terápia), de vele közölték, hogy kemoterápiát fog kapni.

Előzmény: SzJucus (93)
SzJucus Creative Commons License 2005.07.19 0 0 94
... vagy ha nem probléma, itt is szívesen leírom a dolgokat, mert ahogy beleolvastam az ajánlott topic-ba, nagyrészt egészen másról volt szó.....
SzJucus Creative Commons License 2005.07.19 0 0 93
Szia Zoli fiú!

2002. októberében besárgult a férjem, az amiláz értéke 97.000 volt, a többi is nagyon magas, csak erre emlékszem, mert irtó magasnak tűnik!
2002. novemberében Pécsen volt a műtét, a hasnyálmirigy fejében van a daganat - végül is nem vették ki, az ominózus doktornő pedig az OOI-ben Bp-n mondta, amit mondott.
Hogy ne szóljanak meg és gondolod, e-mail-ben írhatok többet is.
Előzmény: Zoli_fiú (92)
Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.19 0 0 92

Szia SzJucus!

 

2002-ben állapították meg a tumort, ugye? Kapott kemót és/vagy sugarazást?

A doktornő szerint ez egy gyulladás? Akkor itt valaki nagyon nem ismeri a szakmáját :(

A hasnyálmirigy melyik részét érintette a tumor?

Melyik ez a kórház?

Bocsi, hogy ennyit kérdezek.....

 

Másik topic, ami a rákbetegeknek és hozzátartozóinak segít:  Rák, avagy a szomorú valóság

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9006162

 

Kitartás!

 

Üdv: Zoli

Előzmény: SzJucus (91)
SzJucus Creative Commons License 2005.07.19 0 0 91
Sziasztok, végre gépközelben vagyok.
TamásD!
Elnézést, ha tegnap az Ari túl konkrétan tette fel a kérdést, de gondolom, egy hozzávetőleges összeg megismerésével még nem tartanánk orvosi titkok megsértésénél - ha esetleg ez volt az akadálya a válaszadásnak.
Inkább nem érdekel a válasz, de nem szeretném, ha ez miatt esetleg a topic és a hozzászólók látnák kárát az egésznek, értem én arra, hogy máskor nem kapnak választ tőled!
Amúgy végigolvastam a topicot, lehet, hogy nem is igazán jó helyen járok, bocs, nem én találtam rá.
Azért, ha már esetleg felcsigáztam a kedélyeket, dióhéjban néhány szót írok a férjem állapotáról.
2002. novemberében inoperatív pancreas tumort állapítottak meg nála. Akkor a prof.úr max 1 évet adott neki, esetleges kezelésekkel a dupláját. (férjem külön kérése volt, hogy a műtét után ez legyen a prof.úr felé az első kérdésem!!!)
Mint kiderült, előtte már több pancreatitis-e is lehetett, az ultrahang vizsgálatokon látták állítólag a nyomokat.
1 éve volt egy óriási gyulladása, aakor másik kórházzal próbálkoztunk. Néhány hónap után a doktornőt - aki egyébként szentül meg volt győződve arról, hogy nem daganatja van, hanem gyulladása! - kérdeztem, nincs-e olyan gyógyszer, ami enzimpótló hatású?
Teljesen elutasító válasza az volt, hogy NINCS!
Most júniusban ismét másik prof.úrnál voltunk, aki végre felírta a Kreon-t, csak lehet, hogy már későn!
Azóta majdnem 3 év eltelt, az állapota most fordult rosszra, szinte állandó belső vérzése van!
Ami a legelszomorítóbb, a bel.ambulancián, amikor mennénk fel a kórházba, szinte elutasítják a felvételét!!!!!!!!!!!
Ott mellette azon vitatkoznak, hogy egyik bel osztályra sem akarják felvenni!!!!
Egyszerűen nem tudjuk felfogni, MIÉRT ? Hiszen nem drogos, nem alkoholista (nem félreérteni, ha az ő életükről lenne szó, akkor ennek sem kellene számítania, de az ő esetükben ŐK tehetnek a betegségükről, a férjem viszont NEM !!), nem hisztizik - ritka csendes ember! Egyszerűen élni szeretne és ezt az orvosok nem akrják megérteni?
Most csütörtök óta ismét kórházban van, vért kap, 0 negatívot. Ezért érdekelt volna, hogy megtudhassam, esetleg a költségek miatt nem akarják fogadni? De kérdem én, hol van az a 30 évnyi TB pénz, amit vontak a fizetéséből?? ... és aki éveken keresztült kórházhoz kötött egyén...???
***************
Bocs, ha kicsit off topic voltam - ha tudtok segíteni jobb topic címmel, megköszönném!
***************

nobolond

Ha még olvasod, a heck sütéséhez egy tipp:
Van egy olyan sütőnk, ami a gofri sütőhöz hasonlít, valami nagyobb alakú szeletsütő, aminek az alsó és a fedél része is teflonos bevonatú. Sütöttem már rajta teljesen olaj nélkül is halat is, húst is, de általában úgy szoktam, hogy tányéron nagyon kicsit bekenem olíva olajjal, hogy ne legyen annyira száraz!
Egyébként 1,5 éven keresztül nem evett a férjem disznóhúst és burgonyát, minden nap megevett reggelire 1 kefírt, nagyon visszafogottan ivott néha 1-2 pohár bort - az állapota teljesen jó volt.

Zoli fiú
Ha esetleg lenne kérdésed, szívesen válaszolok - persze, csak olyan magasságban, mint aki 3 évet "lehúzott" egy pancreatitises/tumoros beteg mellet!!


.... és bocs a hosszú hozzászólásért! ::)))))




Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.18 0 0 90

Kedves arette!

 

Akkor megvárom SzJucus hozzászólását.

Előzmény: arette (88)
arette Creative Commons License 2005.07.18 0 0 89

Zoli fiú!

Bocs, holnaptól SzJucus is tud beírni, valójában ő kérte a választ, így minden további kérdéssel majd forduljál hozzá!

Bőven lesz mit olvasni!

Előzmény: Zoli_fiú (87)
arette Creative Commons License 2005.07.18 0 0 88

TamásD!

Az előbb egy kérdést tettem fel - de egy távoli barátnőm SzJucus nevében, mivel napokig nem volt gép közelben. Megkért, nézzek körül a topicok között.

Úgy megörültem, hogy végre valahol feltehettem a kérdést, hogy el is felejtettem beírni, nem én kérem a választ!

Elnézést és SzJucus nagyon várja a választ  - FONTOS !, holnaptól gépközelben lesz!

Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.18 0 0 87

Szia arette!

 

Tényleg érdekes a kérdésed. Nekem eszembe sem jutott, pedig kaptam műtét közben  2 egység 0 Rh+ vért. (valami antitestest..)

 

Elmeséled a kálváriátok, hátha valakinek lesz valami jó ötlete.

 

Üdv: Zoli

Előzmény: arette (86)
arette Creative Commons License 2005.07.18 0 0 86

Kedves TamásD!

Most találtam rá erre a topicra, elkeseredésemben kerestem, hol írhatnám le a férjem kálváriáját!!?

 

Mindenek előtt - így előre egy érdekesnek tűnő kérdést szeretnék feltenni, később majd kielemzem, miért is kértem.

Milyen ára van - (gondolom, Ft-ban kifejezhető) -, egy egységnyi 0 negatív vérnek?

Előre is köszönöm!

 

 

 

Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.17 0 0 85
Nagyon köszi a választ!:) (Bárcsak minden orvos ilyen lenne....:-)

Nekem a SOTE I. Seb.Klinikán csinálták a műtétet.

Lehet még egy-két kérdésem?
Nem tudom, mekkora a pancreas fej, nekem kb 2,5 cm-t rezektáltak. A diétát betartom, alkoholt még véletlenül se. Főleg azért sem, mert mielőtt annó besárgultam márciusban, megittam 2 boroskólát és kb 2 napig olyan fájdalmaim voltak, hogy csillagokat láttam..... gondolom, az alkohol miatt volt akkor egy fellángolás...

Még nem kérdeztem senkit (sebész , háziorvos), hogy egy ilyen műtét után kb meddig kell/lehet itthon maradni táppénzen. Nem akarom nagyon sokáig húzni. Igaz, most tuti nem tudnék 8 órát dolgozni+ bejárás... annál még egy kicsit fáradékonyabb vagyok:(

Válaszod előre is köszönöm!!!

Üdv: Zoli
Előzmény: TamásD (84)
TamásD Creative Commons License 2005.07.17 0 0 84

Örülök, hogy jól sikerült.

Alapvető különbség a teljes pancreatoduodenectomia meg a Frey között, hogy utóbbinál általában megmarad a hasnyálmirigy funkciója, tehát nem kell emésztő enzimeket illetve ami még fontosabb, inzulint pótolni az ember élete végéig. Freynél is előfordulhat, hogy ha nagy darabot resecáltak, akkor a maradék nem elég a teljes funkcióhoz, ezt később ellenőrizni kell. A másik különbség, hogy esetedben is, a béltraktus megmaradt eredeti állapotában (a teljes rezekciónál a bélcsonkokat Y alakban egyesíteni kell egymáshoz és a gyomorhoz), az emésztés elméletileg nem módosul, tehát különösebb diétás megszorításra sincs szükség. Persze a csökkent pancreas funkció miatt fontos a több kisebb étkezés, a só, zsír és fűszerszegény diéta, főleg mivel írtad, hogy epehólyagod sincs. Alkohol tilos. Az első hónapokban ezeket nagyon komolyan kell venni, később a szervezeted átáll az új körülményekre, és lehet kicsit lazítani.

 

TamásD

Előzmény: Zoli_fiú (83)
Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.17 0 0 83

Kedves TamasD doktor Úr:)

 

Szerencsére a végleges szövettan is negatív...:)

 

Még egy kérdés, ha nem zavarlak: a műtét utáni életvitelben mi a különbség a teljes rezekálás és a Frey féle között? ( diéta, stb)

 

Válaszod előre is köszönöm!

 

Zoli

Előzmény: TamásD (82)
TamásD Creative Commons License 2005.07.16 0 0 82

Nem is mondtam, hogy rövid. Viszont tényleg kisebb kockázatű, mert nincs egy halom bélvarrat, kevésbé kell a sebésznek aggódni a műtét után, hogy melyik nyílik ki:)

A helytállóságáról már lehet vitatkozni. Az a baj, hogy az intraoperatív szövettan sosem 100%-os megbízhatóságú (jó kezekben is max. 80-90%), és hiába vesz a sebész műtét közben akár két három helyről is mintát, ha pont olyan helyen szúr a tűvel, ahol nincs tumorsejt, akkor a patológia negatív eredményt hoz, a végleges szövettanból kijön a tumor, és lehet visszamenni a már operált hasba radikálisan rezekálni. Mérlegelni kell, hogy az alacsonyabb műtéti kockázatért a sebész felvállal-e egy kis százaléknyi patológiai tévedési lehetőséget. Nálunk nem, bizonytalan pancreas masszánál inkább a hagyományos "teljes kiszerelést" választják az öregek, de hát ez csak egy hely, egy vélemény.

 

TamásD

Előzmény: Zoli_fiú (81)
Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.15 0 0 81

Kedves TamásD!

 

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ! Csak azért érdeklődtem, mert rajtam ilyen műtétet hajtottak végre 06.29-én.

Az intraoperatív cytológiai lelet szerint malignus sejtek nem mutathatóak ki, majd a gyorsfagyasztásos szövettan is ezt igazolta.

A viszonylag egyszerű műtétről: nekem 6,5 óráig tartott, igaz kivették az epehólyagom is. + 3 nap az intenziven, mert a cukrom "kicsit" meghülyült. ( Azóta normális)

A műtétre a hasnyálmirigy-fej térfoglaló folyamata miatt került sor, amire a besárgulásom utáni CT és UH endoszkóp derített fényt. (tumort egyik sem állapított meg)

Kétszeri, egymás utáni TM is normál tartományú volt.

 

Mégegyszer köszönöm a választ!:)

 

Üdv: Zoli

 

Ui: a dokim azt mondta, hogy ha az intraoperativ lelet tumort állapított volna meg, már nem lenne hasnyálmirigyem.....

Előzmény: TamásD (80)
TamásD Creative Commons License 2005.07.15 0 0 80

A Frey műtét a duodenum, vagyis patkóbél megtartásos pancreasfej resectio. A lényege, hogy a patkóbélről leválasztják a pancreas fejét, kivágják a beteg részt, majd a megmaradt hasnyálmirigy kivezető csatornáját valahol beleszájaztatják a vékonybélbe. Mivel a béltraktust érdemben nem bántják, viszonylag egyszerű. kis kockázatú műtét. Hátránya, hogy tumor esetén onkológiai szempontból nem elég radikális. Olyankor használják, ha nem merül fel daganat lehetősége (krónikus pancreatitis), esetleg palliációra, amikor már meggyógyítani nem lehet a tumort, csak valamilyen "tűzoltómegoldás" jöhet szóba. Amennyire tudom, nálunk nem nagyon terjedt el.

TamásD

Előzmény: Zoli_fiú (79)
Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.13 0 0 79

Valaki meg tudja nekem mondani, mit jelent a Frey féle panctras fej reszekció? A Frey érdekelne:))

 

Előre is köszi!

 

Zoli

 

Zoli_fiú Creative Commons License 2005.07.13 0 0 78

Kedves jbagoly, alias Julianna:)

 

Mizujs veletek? Tesód jobban van?

Engem ma 2 hete műtöttek hasnyálmiriggyel, ahogy TamasDoki irja, tényleg nagy műtét. Nekem bónuszként még az epehólyagom is kivették:)

 

Üdv: egy sorstárs

jbagoly Creative Commons License 2005.02.15 0 0 77
Kedves Tamas! Sajnos nem tudok mindenre pontosan valaszolni, amiket kerdeztel, de azt tudom, hogy minden szukseges vizsgalatot megcsinaltak nala s az orvos nekunk is elmondta anno, hogy vagy a mutet mellett dontunk, de az nagyon vegleges, es ha nagy reszet kell eltavolitani a hmirigynek, akkor egybol cukorbeteg lesz, vagy a csovezest, amit o is ajanlott, hiszen az ocsem fiatal, remelhetoleg jol reagal a szervezete! Ugy volt, hogy ma teszi be neki a stent-et, de ahhoz ki kellett volna vennie a korabban egymas utan behelyezett 3at!! Sajnos az egyik cso allitolag feljebb csuszott, igy nem tudta kivenni, ezert nem volt ertelme berakni a stent-et, hanem csak muanyag csovet rakott be megint, es meg kell varni, mig a folyas lehozza a harmadig elcsuszott csovet! Az az igazsag, hogy az ocsem ennyit tudott mondani a telefonba, amikor beszeltunk! A lenyeg, hogy hihetetlen, de megint csuszik a dolog!!! Ezekkel az uj csovekkel megintcsak 2-3 honapig birja, s utana el fog dugulni! Remelem arra "lemaszik" az az elkoborolt cso es akkor par honap mulva talan be tudja rakni azt az ontagulos, tisztithato stent-et, ami remelhetoleg mar sokaig bentmarad! Csakhat persze csalodottak vagyunk! En azert nyugodtam meg a mult heten kicsit, mert az orvos azt mondta, ha berakja ezt az ujfajta stent-et, akkor ez valoban hosszutavon jo lesz! Es az ocsem nagyon felnott ebben a betegsegben, s tudom, hogy szigoruan betartana a dolgokat! Alkohol termeszetesen semmikeppen! Es tisztaban van vele, hogy miket ehet!!! Csak rendezodne mar valahogy ez a dolog! Nagyon lefogyott megint, es sajnalom, mert ez nagyon elkeseriti! Jo lett volna mar valami veglegesebbnek mondhato megoldas!!! Most nehany honap mulva megint be kell fekudnie a korhazba, amit persze utal, s megint vegig kell szenvednie ezt a csovezeses dolgot!!! Egyebkent visszaterve a kerdeseidre, nem sargult be, az epevel kapcsolatos problemak csak most jelentkeztek! Az orvos anno meg azt mondta, hogy ha a behelyezett cso jol funkcional es szedi a Kreont, akkor jol fenntarthato a hmirigy mukodese! Ez egy darabig jo is volt, csak aztan eldugult a cso, s ujra gyulladasba kerult a hmirigy, es az orvos is keson lepett a dologban! Szegenyt probalom vigasztalni, nagyon szerencsetlennek erzi magat.... Sajnos a mai beavatkozas sem hozta meg a varva vart eredmenyt s rettegek, h par honap mulva ugyan ez a tortura fog lejatszodni!!! Koszonok minden reagalasod, s tanacsod! Udv: Julia
TamásD Creative Commons License 2005.02.10 0 0 76

Hahó.

 

Nézzük a könnyebbet. Az epének sok köze van a hasnyálmirigyhez, meg a pancreatitishez. A hmirigy és a közös epevezeték (majdnem) közös szájadékkal nyílik a bélbe, tehát ha valami miatt pang az epe, begyullad, vagy pl. kövek távoznak a közös epevezetéken és dörzsölik-húzzák-vonják a hmirigy fejét, akkor a pancreas könnyen begyullad. Ilyenkor hosszabb távon epehólyag eltávolítás illetve szükség esetén a közös epevezeték kipucolása (ERCP, EST) segít. Sajnos ha a hajlam megvan a kőképződésre, akkor később is előfordulhat. A másik kérdés már sokkal összetettebb. A pancreas nedv eltávolítása azért fontos, mert ha pangani kezd, akkor előbb-utóbb elkezdi emészteni magát a hmirigy állományt, ekkor jelentkeznek a görcsös fájdalmak, a krónikus pancreatitis akut rohama. Tegyék be az öntáguló  stentet mielőbb. Pontosan melyik szakasz van beszűkülve. Milyen vizsgálatok történtek eddig az öcsédnél?

A krónikus pancreatitis kezelése nagyon sokféle lehet. Ha csak az a baj, hogy nem termelődik elég pancreas nedv, akkor azt gyógyszerrel könnyen lehet pótolni. Ha, mint nálatok is, hegesedés miatt valahol szűkület alakul ki, akkor azt vagy ilyen csővel (mi stentnek hívjuk) át kell hidalni, vagy makacs esetben műtéttel kell biztosítani az elfolyást. A műtét során általában a hegesedett pancreas fejet a patkóbéllel együtt vagy anélkül eltávolítjuk, és a pancreas kivezető csövet valahol beleszájaztatjuk a vékonybélbe. Elképzelhető olyan is, hogy nagyobb rezekció nélkül műtéttel lehet valamilyen külső vagy belső "csöves" elvezetést biztosítani. Ha az elfolyás a pancreason kívül, a közös epevezeték utolsó szakaszán van, akkor is valamilyen "megkerülő" műtétet kell csinálni, ez a jobbik eset. Olyan nem volt, hogy a bőre, szeme sárgább lett volna? Azt tudni kell, hogy ezek nagyon nagy műtétek - tehát csak indokolt esetben. Ahogy mondták is, nagyon fontos a hmirigy kímélete, kevés fűszer, zsír, semmi alkohol, stb.

 

TamásD

Előzmény: jbagoly (75)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!