Keresés

Részletes keresés

W.L. Creative Commons License 2017.02.20 0 0 5316

Na, orulok hogy vegre tetszett valami, a Baliem-volgy szerintem is csodas meg a kisse problemas helyiekkel is. De valoban, nem art felkeszulten nekivagni.

 

Sorongbol Waisaiba du 2 es 4 kozott mennek asszem a hajok. Van gyors es van lassu. Ha a lassuval mesz, jobb esellyel meguszhatod a huzos Raja Ampat belepo kifizeteset! ;-)

Szerintem pont Sorong korul nincs igazan semmi erdekes a a szarazfoldon, az inkabb Manokwari korul lenne.

Tehat porobalj egyenesen athuzni a szigetekre!

A korabban ajanlott Raja Ampat Diva Homestayt Gam-szigeten neked is ajanlom, ha nem banod, hogy jo esellyel csak a helyiek lesznek ott a tarsasagod. Ha tobb turistara vagysz, jobb lenne Kri, de keszulj fel patkanyokra!

Előzmény: TGaborZ (5315)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.20 -1 0 5315

Reggel előbb találtam jegyirodát, mint vezetőt, így lejöttem sentaniba és megvettem a jegyet sorongba. Holnap dèlelőtt ott leszek. Lesz esélyem aznap átjutni raja ampatra? Akkor foglalnék szállást. De ahogy néztem a honlapodat, sorongból rengeteg más lehetőség is van a természet és madarak rajongóinak.... ezt is megfontolom még. :) Gyorsan fogy az időm!... :))))

 

Wamena völgybe egyszer talán még visszamegyek, jobban felkészülve, mert csodás hely - nagyon szép dolgokat rejt még... :)

Előzmény: W.L. (5314)
W.L. Creative Commons License 2017.02.19 0 0 5314

Wamenaban inkabb a vezetok szoktak teged megtalalni, jellemzoen a szallodadban, de neha mar a repteren is.

A megfizethetoseg kulcsa, hogy csak a vezetesert alkudj ki egy napidijat, ne hagyd, hogy "all-in" csomagarat adjanak, mert az brutalis. Utana a szallast, kajat, kocsival kozlekedest fizesd megad.

Előzmény: TGaborZ (5313)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.19 0 0 5313

Ha holnap találok vezetőt, aki megbízhatónak tűnik és meg is tudom fizetni, akkor még maradok egy kicsit. Ha nem és nem késem le az utolsó repülőt, akkor megyek másfelé... :)

Előzmény: W.L. (5312)
W.L. Creative Commons License 2017.02.19 0 0 5312

A Lauk Innt tavaly nyaron meg sajat szememmel lattam.

Egyebkent a mumias falutol par szaz meterre van, vissza Wamena fele a fout menten.

A danik valoban eleg problemasak tudnak lenni, ugye a Baliem-volgy hagyomanyosan Papua legturistasabb resze volt (mig Raja Ampat le nem korozte) es ez erzodik is rajta.

Szerintem ha nem igazan komalod a helyieket, akkor inkabb allj tovabb Sorongon at Raja Ampatra. Az egy teljesen mas Papua, sokkal kellemesebb helyiekkel es gyonyoru tajjal meg vizalatti elovilaggal.

Előzmény: TGaborZ (5311)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.19 0 1 5311

Kurulu-Jiwaka nem semmi hely. Amikor érkeztem, nem találtam a Lauk Inn-t, azt is mondta valaki, hogy már rég bezárt, de gyanús volt a fickó és szerintem hazudott. Később egy balinéz srác tudta hol van, úgy volt, hogy elmegyek megnézem, de a múmia mellett szálltam meg egy dani családnál és ott töltöttem inkább velük két napot. Félig tradicionális életet élnek még, érdekes két napvolt. Kár, hogy lejmolós, kéregetős nép. Amúgy vigyázni kell a pápuákkal, úgy tapasztaltam... sőt mielótt feljöttem wamenába azért akikkel beszélgettem, figyelmeztettek, hogy legyek óvatos velük, mert nagyon vadak tudnak lenni. Most wamenai hotelban töltődöm, az akksikkal együtt... :D Még nem tudom, hogy maradok-e a völgybe, vagy holnap lerepülök. Szeretnék maradni, de most érzem, hogy nem vagyok kellő tudással felvértezve sem nyelvileg, sem földrajzilag. Angolul itt még indonéz átlag alatt beszélnek és nem is túl türelmesek az emberek. Tényleg hálás vagyok a tőled származó információkért. A sátornak, gumcsizmának nagy hasznát vettem. A gumicsizmát a danik el is kérték, mondtam, hogy "no problem, two hundred" - de nem vették meg, most cipelhetem tovább... :))))

 

Majd még írok! :)

Előzmény: W.L. (5305)
W.L. Creative Commons License 2017.02.18 0 0 5310

Orulok, hogy minden tetszett, meghozza annyira, hogy mar a kovetkezo utat is tervezgeted.

Remelem megvalosul, es bepotolod akkor a most kimaradt szigeteket is.

Előzmény: wanbo (5309)
wanbo Creative Commons License 2017.02.17 0 5 5309

És akkor így az út végén írnék egy össz-Maluku összefoglalót is.

 

Összességében úgy vagyok Malukuval, hogy minél többet láttam belőle, annál jobban élveztem az utazást, és talán azt is elmondhatom, hogy egyre kevésbé érdekelnek a szomszédos országok. Persze vannak olyan aspektusok, amik Malukuban nincsenek, más országban viszont igen, de az biztos, hogy ha valaki tengerpartot, tájképileg gyönyörű szigeteket és csodás víz alatti világot szeretne látni, az csak ide jöjjön Délkelet-Ázsiában (Raja Ampaton illetve Indonézia többi részén még nem jártam, Balit leszámítva, de Balira sem ezek miatt kell menni). Mindehhez hihetetlenül barátságos helyiek és érdekes történelem párosul, aminek maradványai a mai napig láthatók (elsősorban erődök formájában). 

 

Néhány highlight az utamról: 

 

- Falvak közötti séta, néhol dzsungelen keresztül Banda Besar-on, rálátással a vulkánra (a külföldiek töredéke jön át Banda Neira-ról a közeli Besar-ra) 

- Sznorkeling Nusalaut-on Ameth közelében, ami nagyobb élmény volt, mint Bandán, mert itt nem számítottam ekkora víz alatti életre, és az út során először itt láttam cápát is (összesen kb 4-et), de volt még kb. 8 halból álló bumphead parrotfish raj sekély vízben (ennek nem tudom a magyar nevét, elnézést), teknősöket, korallokat nem is említve

- A sziget körbesétálása Nusalaut-on (ezt a kört robogóval is megtettük, úgy is szuper), kicsit fárasztó, mert elég sok emelkedő van, de a látvány miatt megéri. 

- Soya Atas falu Ambon közelében, sétával a kilátópontig, ahonnan rálátni a városra 

- Helyi vezetővel (a korábbiakban talán már említett Juliannel) robogóval kirándulás Saparua-n, az egyik legnagyobb élmény volt a Booi nevezetű falu, talán ott láttam a legszínesebb házakat. 

- Ilyanaen beach Haruku-n. Erre a madár sem jár, össze is sereglett az egész falu, amikor kiszálltunk a hajóból a kikötőben, már önmagában ez nagy élmény volt. A strand nagyon szép, kicsit hordalékos, de szép hátteret ad Saparua és Seram a közelben. 

- A tidore-i séta szegfűszegillatban. 

- "Tengeralatti vulkán" merülése Galela körül. 

- A Galela-tó partján lévő homestayban megszállni úgy, hogy érkezéskor hatalmas csalódás a tó, mert belepi a vízijácint (a víz alig látszik ki alóla), majd másnap reggel úgy ébredni, hogy az egészet elfújta a szél valahová és gyönyörű kilátásunk van a tóra. 

- Bemóval olcsón körbemenni Ternate-n (220 ezer rúpia a teljes körre), ahol tradicionáli helyi ételek is kaphatók a piacon. A Batu Angus nevű lávafolyam hangulatos, szép kilátás nyílik Hiri-re. A fekete homokos strandok is nagyon szépek. 

 

 

Bandát és Kei-t külön nem részletezem, azokról elég sok infó van már fent itt a fórumon is. Természetesen gyönyörűek, nem csalódtam bennük. A kevésbé felkapott helyek is elég "nagyot ütöttek", talán pont azért, mert előzőleg nem voltak nagy elvárásaim velük szemben. Örülök, hogy azért volt időm olyan helyekre is eljutni, ahol nem sokan járnak. Biztos, hogy visszajövök még, sőt, legközelebb megoldom, hogy legalább a 2 hónapos vízumot kitöltsem, és annak nagy részét is Malukura fogom szánni, mert elég sok hely van még, ami kimaradt.

 

Képeket majd otthonról teszek fel néhány nap múlva, a rendszer még mindig nem engedi, lehet, hogy a gyenge net miatt (?), nem tudom.

wanbo Creative Commons License 2017.02.17 0 4 5308

Sziasztok!

 

Nagy bánatomra malukui utunk lassan a végéhez ér, és még adós vagyok egy észak-malukui leírással. Még az utam előtt W.L. javasolta, hogy lehetőség szerint kezdjünk északon, mert a kiépített Banda és Kei után valószínűleg nem lesz akkora élmény az északi szigeteken utazni, a fejletlen turizmus miatt. Hát, akinek szervezett programok kellenek, az valóban ne ide jöjjön, viszont szerintem észak Maluku is képes akkora élményt nyújtani, mint közép és dél. 

 

Sőt, szerintem a legváltozatosabb szigetek északon vannak: a vulkán szigetek dominálnak, de azért vannak idilli szigetek szép strandokkal is Tobelo körül (ahol sikerült merülnöm a víz alatti vulkánban, legalábbis a helyiek így hívják), ahol nemrégiben fedeztek fel egy repülőgéproncsot is az öbölben, szóval a búvárkodás is igazi kuriózum lehet a jövőben (kb 40 merülőhely van a közelben, és persze a környék nagy része még nincs feltérképezve). Ezeken túl vannak gyönyörű tavak, van egy vízesés (amihez rossz idő miatt nem jutottam el), japán háborús bunkerek, és ezek mind kicsi területen Tobelo és Galela körül.

 

Ami Ternate-t illeti: az külön megfogott a szigeten, hogy itt mindenhol gyönyörű sötétkék a tenger már a parthoz közel is (és sok helyről látható is), ami szerintem nagyon passzol a feket színű vulkáni homokhoz, nekem nagyon tetszik, egészen különleges. De az erődök is nagyon hangulatosak, szintén szép kilátással a tengerre (na meg a többi vulkánra!).
Tidore-n a legnagyobb élmény volt a sziget felének "átsétálása" Gurabunga-től Rum-ig, ahonnan sokszor szép rálátás nyílik Ternate-ra és Maitara-ra. Itt külön nagy élmény volt, hogy az erdei séta közben többször megcsapott a szegfűszeg illat, ami nagyon hangulatossá tette az egészet. Mare-ra sajnos nem sikerült átjutnunk, nem találtunk olyan hajót, aminek a tulaja a közelben lett volna, így ez kimaradt. Maitara-ra is átmentünk, ott elvileg jó a sznorkel, viszont ide késő délután érkeztünk és elkezdett az eső is esni, úgyhogy a vízbe nem mentem be. 

 

Turistával alig találkoztunk, Ternate-n és Tidore-n nem láttunk mást, Halmahera-n láttam kb. 5 fehér embert rajtunk kívül, ami egyébként soknak mondható, Malukui mércével. 

Szóval, Észak-Maluku sokkal több turistát érdemelne, mint amennyi érkezik, rengeteg a potenciál az itteni szigetekben, főleg Halmahera-ban, aminek egészen kicsi részén jártunk (csak Tobelo és Galela-ra volt időnk), viszont ott sem tudtunk megnézni mindent! 

W.L. Creative Commons License 2017.02.16 0 0 5307

Altalaban igen, meg a Lionnal is, ami ugye neten nem fogad el kulfoldi kartyakat.

Dr ha valamiert megsem menne, minden nagyobb repteren van ATM.

Előzmény: tardi (5306)
tardi Creative Commons License 2017.02.16 0 0 5306

A repülőtereken (Jakarta, Ambon) lehet bankkártyával (Visa, MasterCard) fizetni a repülőjegyekért?

W.L. Creative Commons License 2017.02.16 0 0 5305

Remelem most mar minden siman megy!

Apropo ha a Baliemben eleg neked mondjuk 4-5 nap, akkor szerintem fontold meg, hogy a visszafele uton megallj Sorongban es megnezd a Raja Ampat szigeteket.

Ott most elvileg a szaraz(abb) evszak van, es mind szarazfoldon, mind viz alatt csodalatosan gyonyoruek.

Ezekrol mar joval tobb forumozo is irt itt, es eddig mindenki csak aradozott az ott toltott idorol.

Előzmény: TGaborZ (5304)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.16 0 0 5304

Alszom egyet Sentaiban. Mindent beszereztem holnapra a wamenai útra. Pénzt, engedélyt, repjegyet. A repjegy volt az egyetlen zökkenőmentes ügy.1

 

A mai kalandjaimat a reggeli érkezésem óta megírom nemsokára, mert tanulságos... :)

Előzmény: W.L. (5303)
W.L. Creative Commons License 2017.02.15 0 0 5303

Apropo megvetted a jegyet egyenesen Wamenaig, vagy megszallsz Sentaiban?

Ha utobbi, ajanlom a Hotel Ratnat, viszonylag olcso de jo, es a reptertol gyalog 10 perc.

Es ez esetben erdemes egyet hajokazni a tavon, megnezni a szigeteket ahol a helyi papuak viz fole epitett hazai allnak.

Előzmény: TGaborZ (5301)
W.L. Creative Commons License 2017.02.15 0 0 5302

Gondolom azert nem volt az irodaban jegy, mert az uzerek mindet lefoglaltak! ;-)

Igy mennyibe fajt? Szerintem az ilyen mafiozok papuai kaocsolatait nagy ivben keruld, es Wamenaba erkezes utan is ovatosan valassz vezetot - olvasd el errol tippjeimet a honlapomon.

Előzmény: TGaborZ (5300)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.15 -1 0 5301

Ja igen, persze ez a denpasari repülötéren.

Előzmény: TGaborZ (5300)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.15 0 0 5300

Megvan a jegy Pápuára. Érdekes, hogy a jegyirodában csak egy jegy volt már jó magas áron, de az ajtón kívül 'ügynökök', hárman!, intéztek jegyet még mára, sőt két járat közül választhattam, aztán a jegy a jegyirodában lett végül kinyomtatva. Ügyesek. :)

Holnap megpróbálok jelentkezni Pápuáról. Persze mindjárt kaptam az ügynököktől három nevet és telefonszámot, ha sofőr, vagy bámi kell. Az egyik egyenesen wamenai.. :))))

tardi Creative Commons License 2017.02.15 0 0 5299

Köszi az infókat, akkor megvesszük a jegyet itthonról

Előzmény: W.L. (5298)
W.L. Creative Commons License 2017.02.14 0 0 5298

Ennyire szoros csatlakozasra inkabb vegyetek meg a repjegyet elore.

Az, hogy a gyorshajo jar-e, csak indulaskor fog kiderulni. Mint azt itt is olvashattad korabban, a tervezett jaratot akar meg az indulas reggelen is torolhetik. Erre ugyelj akkor is, ha ezzel jonnel vissza is, ne erre epitsd a hazafele tarto repulo elereset!

Előzmény: tardi (5295)
tardi Creative Commons License 2017.02.14 -1 0 5297

Áhh, megvan: Tulehu harbour és 200.000 a taxi.

Már csak azt kéne tudni, hogy valóban jár-e a gyors hajó

Előzmény: tardi (5296)
tardi Creative Commons License 2017.02.14 0 0 5296

Illetve, ha gyors hajóval akarunk továbbmenni Bandára, mit mondjunk a taxisnak, melyik kikötőbe vigyen a reptérről? Egy ilyen taxizásnak mi a reális ára? Tudja valaki, hogy tényleg járnak a gyors hajók Bandára?

tardi Creative Commons License 2017.02.14 0 0 5295

Ha du. 4-kor érkezünk Jakartába, lesz még esélyünk a másnap hajnal 00:30-kor induló repülőre jegyet venni Ambonba, vagy inkább vegyük meg előre itthonról?

TGaborZ Creative Commons License 2017.02.14 -1 1 5294

Kb. 20km-re vagyunk ény-ra Tanah Lot-tól, bemotoroztunk a templomhoz és ahol láttunk valami reménykeltőt kiírva, megálltunk, bementünk. Volt jegyiroda, sőt még Lion Air logós is, csak zárva, meg üres, és megszűnt stb. Útbaigazítani senki nem tudott, csak a fejét rázta, hogy a környéken sehol nem lehet ilyet. Egy jó darabon mentünk a Gilimanuk-Denpasar főúton is és ott se volt semmi. Lehet, hogy bénák vagyunk, de annyira azért talán mégsem. Ha olyan gyakori lenne egy utazási iroda, vagy jegyiroda, vagy bármi, szerintem találnunk kelett volna.

Egész Balit nem jártuk be érte, ezt elismerem... :)

Meglátom, mit találok holnap. Még nem adtam fel Pápuát, de összességében engem nem varázsolt el Indonézia. Alighanem rossz időben jöttünk, sokszor nem volt szerencsénk az esővel, köddel, meg is fáztam jól, ésatöbbi, ésatöbbi. Megfordult a fejemben, hogy nem töltöm le az egy hónapomat itt, hanem megyek haza, mert ott is szeretek lenni... :)

Sajnos a munkám szezonális, ebben az időszakban tudunk csak nyugodtan utazni, a száraz évszakban nemigen tudok visszajönni.

De azt hiszem előbb megyek vissza a Fülöp-szigetekre, mint ide. :) Remélem nem bántok meg ezzel senki indonézia rajongót, az enyém is csak egy szubjektív vélemény.

Előzmény: W.L. (5291)
W.L. Creative Commons License 2017.02.14 0 1 5293

Most latom, hogy ide is becsuszott par gepelesi hiba.

A javitasok:

 

8 delapan

Hol dimana

Honnan valok vagyok? Asal dari mana?

 

A kiejtes nagyjabol azonos a magyarral, kiveve: 

J > dzs

S > sz

C > cs

Előzmény: W.L. (5292)
W.L. Creative Commons License 2017.02.14 0 0 5292

A Malajzia topikban (!?!) kert valaki indonez alapkifejezeseket.

Korabban mar beirtam ide, hogy mik a kegfontosabbak, de most latom, hogy csak magtarul! :-)

Most mellejuk irom az indonez forditast is.

 


W.L.  2015-01-26 23:46:21 2828

Amiket en meg ennyi ido alatt is gyorsan megtanulnek:

 

1: Udvozlesek

 

Jo reggelt

Selamat pagi

 

Jo napot

Selamat siang

 

Jo delutant

Selamat sore

 

Jo estet Selamat malam

 

2: Szamok

 

1 satu

2 dua

3 tiga

4 empat

5 lima

6 enam

7 tujuh

8 delaspan 

9 sembilan

10 sepuluh

11 sebelas

12 duabelas

13 tigabelas

...

20 duapuluh

21 duapuluh satu

22 duapuluh dua

...

30 tigapuluh

...

100 seratus

200 duaratus

...

1000 seribu

2000 duaribu

...

1.000.000 satu juta

 

3: Utbaigazitas, alkudozas

- hol, mikor, mennyi, van, nincs

Hol dimanas

Mikor kapan

Mennyi berapa

Van ada

Nincs tidak ada

 

- ba, be, bol, bol, ig, kozel, messze

Ba ke ...

Bol dari...

Kozel dekat

Messze jauh

 

- olcso, draga, kevesebb

Olcso murah

Draga mahal

Kevesebb kurang

 

- kozlekedesi eszkozok nevei

Auto mobil

Busz bis

Vonat

Kereta api

Hajo kapal

Repulo pesawat

 

4: Az alapkerdesek amiket minden indonez feltesz majd, persze a rajuk adott valaszaitokkal:

 

- tudtok-e indonezul (kicsit)

Bisa bahasa indonesia (sedikit)

 

- hova mentek

Mau kemana?

 

- honnan valok vagytok (Magyarorszag)

Adal dari mana? (Hungaria)

 

- mi a nevetek

Siapa namanya?

 

- hany evesek vagytok

Umur berapa?

 

- mar hazasok vagytok-e (igen!!!)

Sudah kawin? (Sudah)

 

- van mar gyereketek (igen/nem)

Sudah punya anak? (Sudah/belum)

 

- mit dolgoztok

Kerja apa?

 

- voltatok-e mar (pl Balin)

Sudah pernah ke Bali?

 

- mar hanyszor voltatok Indoneziaban

Sudah berapa kali ke Indonesia?

 

- hol szalltok meg

Tinggal dimana?

 

- elkerhetem-e szamotokat

Boleh minta nomor hapenya?

W.L. Creative Commons License 2017.02.14 -1 0 5291

Elkepzelhetetlennek tartom, hogy Balin ne tudjon valaki belfoldi repjegyet venni!

A repteren is megprobalhatod, de utban odafele is tutira elhaladtok utazasi irodak mellett.

Ezt 100%-ra tudom, mert en is vettem ott.

 

Tanah Lot egy templom, az miert arulna repjegyeket???

Ott inkabb szuvenireket arulnak mazsaszamra.

Előzmény: TGaborZ (5289)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.14 0 0 5290

Bromo és a kráter és a kráter belseje:

TGaborZ Creative Commons License 2017.02.14 -1 0 5289

Még mindig nincs repjegyem Papuára. Az utunkba kerülő irodák, vagy zárva voltak, vagy egyéb kifogással nem tudtunk jegyet venni. Igaz nem tettünk meg nagy utat azóta, de Tanah Lotban reménykedtem. A hotelben sem foglalkoznak vele. :( 

 

Holnap amúgy is megyünk Denpasarra, a barátnőm indul haza és veszek jegyet ott helyben, ha sikerül. Ha ott se, akkor megyek máshová... :)))

Előzmény: W.L. (5284)
W.L. Creative Commons License 2017.02.12 -1 1 5288

Ha valaki keszulne Raja Ampatra es olvasta korabbi ajanlasainkat, az itt korabban emlitett Mankintus Homestay Gam szigeten nevet valtoztatott, immar Raja Ampat Diva Homestay neven mukodik:

 

http://www.stayrajaampat.com/accommodation/raja-ampat-diva-homestay/

TGaborZ Creative Commons License 2017.02.11 -1 0 5287

Bromónál vártunk, de nem tisztult ki. Lentebbről - valami éttermek mellett álltunk meg, ahol motorra lehetett pattani, amivel átvittek a Bromo kráterhez - onnan is pazar kilátás nyílt a völgyre és a hegyre - ott talán volt napfelkelte is. :) Még úgy két óra múlva, 9 tájban felnézve a kilátópontra is felhőben volt. Egyébként az a kráter nagy élmény volt számunkra.

 

Ijennél a vezetőnk egy nappal korábban délután egyig fent volt, de nem tisztult ki. 

Szóval tényleg szerencse kérdése. Aki tud egy-két napot a környéken tölteni "készenlétben", annak érdemes esetleg kivárni valami szárazabb napot.

 

Nem messze Bromótol meglátogattuk a Madakaripura vízesést, érdemes volt! Lenyűgöző. Szerencsére nem volt tömeg, vagy fél órán át egyedül gyönyörködtünk és fotóz(kod)tunk. Nekünk volt vezetőnk, mert benne volt a csomag árában, de abszolut nem szükséges, 15 perc séta kiépített úton, szurdokban, eltévedni nem lehet. Viszont esővédő, vagy gyorsan száradó ruha ajánlott, mert egy részen  nem lehet az 'esőt' kikerülni és lábszárig érő patakon kell átkelni (papucs is ajánlott).

 

Köszi a tippet, a repjegyet megveszem valami irodában!

 

Az esetleges kávérajongók kedvéért jegyzem csak meg, hogy Jáván a kávét nagyságrendekkel finomabbaknak találtam, mint Balin! Balin még jó kávét nem ittam, itt áttértem a capuccinóra inkább, az jó.

Előzmény: W.L. (5284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!