Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 1932

a rádióamatőrök lenézik a CB sávon forgalmazókat

 

Szerencsére meg kell, hogy cáfoljalak. Az utóbbi időben és ez már évek óta így van, nagyon jó az együttműködés a HARC-osok és a 11 m után érdeklődő hívójeles rádióamatőrök között. Ennek sok jele van, talán ha felkeresed a HARC honlapját, bővebben tájékozódhatsz.

Azért ne vegye el a kedved, ha 11 m-en sokszor nem találsz senkit! 

Előzmény: attila7575 (1930)
prokszat Creative Commons License 2017.09.18 0 0 1931

Keményen fogok fogalmazni!

 

Két út van:

tanulsz - vizsgázol, pótvizsgázol, pótvizsgázol, pótvizsgázol ... (kb 7x) siker. Én ezt választottam.

 

keresel valakit aki tudja kinek kell odaadni, mennyit, mikor (100 körül van) én ezt hallotam, lehet Nem így van. És nem örülaz, mert tudod, hogy nem az igazi, nem javaslom.

 

Tehát ha feltétlen vágysz egy engedélyre akkor látogass meg egy klubot, nem baj ha régi a honlap, nem az a lényeg. És éldát az élményt, rádióz a klubból, ha megragad - és meg fog - akkor kérj tanácsot, segítséget.

 

Üdv, T.

 

attila7575 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 1930

"Van 3 fokozat!! Nem igaz, hogy nincs kezdő szint!"

 

Igen, de ez árnyaltan igaz. Tekintettel arra, hogy a kezdő szintet csak 14 éves életkor alatt vagy 60 éves életkor felett lehet letenni. Így 42 évesen nekem ez mondjuk úgy, hogy nincs.

 

"Aminek ha már megtanultad kihasználni az összes lehetőségét, mélyen benne vagy a jóban! Már nevetve lépsz a felsőbbekre!"

 

Ebben biztos igazad van, én is így érzem, csak nekem a legelső szint a középső, és nem tudok a legalsó kezdő szintre lépni az életkorom miatt, így gyakorlási, ismerkedési lehetőségem nincs, nem tudom felvenni a fordulatot. Azaz, jelenleg, egyelőre így látom.

 

 

"A műszaki résszel van gondod? Segítenek a klubok mindenkinek!"

 

Igen, a műszaki résszel. Keresgélek itt helyben rádiós klub iránt, de csak elavult, karbantartatlan weblapokat (utolsó érdemi frissítés 2.5 éve volt, nem tudom milyen aktivitás lehet itt) találok, és néhány rádiós fórumot olvasva is nagyon bezárkózó, ellenséges légkört látok.

 

"Vagy csak elvi aggályaid vannak a vizsga ellen?"

 

Az nincs, elfogadom, hogy valamilyen szintű előképzettségre szükség van.

 

 

 

oregbela  21 órája

 

Alapvetően én is túlszabályozottnak érzem ezt a dolgot.

 

 

XANTIi  20 órája

"Miért pont az amatőrök frekvenciái és átjátszói kellenének? Mert ingyenesek? Akik felépítették, a saját klubjuk pénzéből és szabadidejéből csinálták. Fizetik a villanyszámláját, az üzemeltetését, az antennákat, szünetmenteseket. Ha leviszi a villám, építik újjá megint a maguk pénzén."

 

Oké, de ehhez akkor sem járulok hozzá, ha van engedélyem. És attól, hogy rádióamatőr vagyok, még nem feltétlen használok átjátszót.

 

 

Unatkozó_majomidomár  20 órája

 

"USA-ban vagy a DARC Németországban. Az ottani vizsgák keményebbek, mint a miénk és mindkét országban folyamatosan emelkedik az adóengedélyesek száma."

 

Az USA-beli számokat láttam, valóban emelkedik. Én úgy olvastam, hogy ott egyébként több engedélyes osztály van (5 volt régen, ha jól tudom, most 4 van), tehát jobban szegmentált, és a legalacsonyabb kategóriában vannak a legtöbben. Ez szerintem egybevág az én felvetéseimmel a fokozatokat illetően.

 

 

gg630504  20 órája

"nem közlekedés, hogy lakott területen száguldozok"

 

Bár nem tartozik a témához, de szerintem ez nem így van. Miért nem közlekedés? A közlekedés fogalma szerintem nem sebességfüggő olyan értelemben, hogy aki gyorsan hajt, az már nem közlekedik.

 

"Tehát az a problémád, hogy betarts-e olyan szabályt, amit van olyan, aki nem tart be."

 

Egyáltalán nem ez a problémám. Az a problémám, hogy az általam végezni kívánt tevékenységhez feleslegesen nehezített vizsga letételén keresztül vezet csak az út, ami olyan feltételek elé állít, amelyek irreálisak a végezni kívánt tevékenységhez képest, és azokhoz képest teljesen felesleges ismeretek elsajátítását követeli meg. Ahhoz hasonlítanám, ha már a korábbi autós/közlekedési példánál maradunk, mintha egy B kategóriás jogosítványnál nem lenne elég a jelenlegi alap műszaki vizsga tudása, hanem vasércből és más alapanyagokból a vizsgán főtengelyt kellene gyártanod és cserélned a motorban. Kicsit persze sarkítottam.

 

"És nem tekinti automatikusan losernek a szabálykövetőt."

 

Én sem, sőt kifejezetten szabálykövető és -tisztelő vagyok. Ezért is az foglalkoztat, hogy hogyan szerezzek engedélyt, és nem az volt a kérdésem, hogy "na és mi van ha nincs engedélyem, mi történhet velem".

 

 

pacs_425  19 órája

 

"hallgass bele egy websdr-en a rövidhullámú sávokba is."

 

Köszi, szétnézek, utánajárok.

 

"de jelenleg ez a rendszer, ezt kell szeretni"

 

Világos, nem a rendszert akarom megváltoztatni a hozzászólásommal, csak próbálok ismereteket összeszedni, mások véleményét megismerni, olyanoktól akik már túl vannak ezen.

 

"A manapság divatos szemlélet - minden kell, lehetőleg hamar, ingyen, és ne kelljen tenni érte semmit - na ez itt nem működik."

 

Értem mit mondasz. Nem tettem a magamévá ezt a szemléletet, csak túlzónak érzem az előírásokat. Mivel az egész hivatásomban abból élek, hogy nagyon sokat tanultam, és a munkám egy részében tanítok is, és a munkám másik részében elengedhetetlen folyamatos képzés és kutatás, beállítottságomból adódóan nem vagyok sem tanulásellenes, sem lusta. A saját eddigi pályámból kiindulva egész egyszerűen csak nem egy műszaki előképzettségű és műszaki gyakorlatú ember vagyok --- igen, tudom, kifejezetten hülyeség és pech hogy ehhez képest érdekel egy technikai jellegű hobbi is. :)

 

 

HA4003SWL_  10 órája

 

"Sikerélmény, közösség - legalább annyira, hogy legyen kivel QSO-znia - és kísérletezési lehetőségek. Persze korlátos, hogy csak a 27MHz-es sávban lehetséges, mármint az engedély nélküli működés, de adrenalin ott is van. Pl. a terjedéssel vívott harc."

 

Egy ideje olvasgatva a témában én is elgondolkoztam ezen, hogy lehet, hogy egyelőre a CB-t kellene kipróbálnom, és meglátni, hogy arról akarok-e továbblépni, mennyire érint meg a dolog úgy, hogy forgalmazok.

 

 

XANTIi  10 órája

 

 

"Igazán jó iskola a rádiózáshoz. Aki kipróbálja, el tudja dönteni mennyire is fogja meg a rádiózás maga. Talán kedvet is kap a komolyabb munkára. De akinek kevesebb az ideje az is jókat játszhat."

 

Ennek és az előtted írónak igazat adok ebben, és örülök neki hogy erre kanyarodtunk, mert így már számomra kifejezetten haszna is volt a beszélgetésnek, ezt az én esetemre vetíthető konkrét megoldásnak érzem. Néhány fórum olvasgatása során azt szűrtem ugyan le, hogy a rádióamatőrök lenézik a CB sávon forgalmazókat, de örülök neki, ha ezt nem lehet általánosítani, és ha úgy gondoljátok, hogy egy alapszintű tanulás lépcsőfoka lehet. Jól szűrtem ezt le az elhangzottakból?

Előzmény: XANTIi (1921)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.18 0 0 1929

Igazán jó iskola a rádiózáshoz. Aki kipróbálja, el tudja dönteni mennyire is fogja meg a rádiózás maga. Talán kedvet is kap a komolyabb munkára. De akinek kevesebb az ideje az is jókat játszhat.

Mert a rádiózás is időrabló hobbi. nem elég megvenni a drága gyári kütyüt, antennát. Gyakorlat, tanulás nélkül kevés lesz a sikerélmény az igazi belebolonduláshoz.

Akinek meg csak információ továbbító eszköz a rádió, az mást választ ami kevesebb tanulással, munkával jár. Mert a jó terjedés kifogása igen sok eltöltött idővel sikerül. Ha meg nincs, pénzből, erőből sincs siker. Külön rész a nyelvi tanulás. Mert megérteni a világ hadaró, flegma idegen nyelv használatát, az is egy tréning kérdése. Vagy megtanulni a rövidítéseket, spellinget. (Q és egyéb kódokat....)

Persze csábító az amatőrök infrastruktúrája sokaknak. Pénzen megvehető a vas. Hogyan lehet, hogy őt nem engedik oda használni?

Golf ütőt is vehetek a boltban. Mégsem mehetek egy klub pályájára ütögetni belépés és a szabályok elfogadása nélkül. Sőt, minő botrány, esetleg még vizsga letételét is kérhetik.

 

Előzmény: Törölt nick (1928)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 1928

Így igaz! A HARC-osok is jól nyomják. Rádióamatőr vizsga ugyan nem kell, de ők sem tolerálják az öntörvényűséget.

Az én felfogásom szerint mi kell egy rádiózással foglalkozó embernek? Sikerélmény, közösség - legalább annyira, hogy legyen kivel QSO-znia - és kísérletezési lehetőségek. Persze korlátos, hogy csak a 27MHz-es sávban lehetséges, mármint az engedély nélküli működés, de adrenalin ott is van. Pl. a terjedéssel vívott harc.

Szabályzatuk is van a HARC-osoknak, tehát nem egy szedett-vedett társaság. Vagy az egyik emlékezetes kitelepülésük, ami vagy tavaly késő ősszel vagy az idén kora tavasszal lehetett. Abban az időjárás volt igazi kihívás, hol hózápor, hol eső, hol pedig szél, de igazán kitelepülősnek nem lehetett nevezni az időjárást. De helytálltak, nem mondta le senki a részvételt.

 

Itt vannak ők: http://www.hotelalfa.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=211

Előzmény: XANTIi (1924)
pacs_425 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1927

annak ellenére, hogy nem haveri traccsparti célra van az amatőr sáv, 90%-ban ilyesmit hallok rajta

Ami a tartalmi részét illeti a dolognak, sajnálatos hogy ez a gyakorlat, ne gondold azt, hogy ez a lényege az amatőrködésnek. Ahol fülelsz ez megy, máshol meg más, hallgass bele egy websdr-en a rövidhullámú sávokba is.


de csak és kizárólag erre onanizálni, ezt remélem a rendeletalkotó se gondolta komolyan

Pedig de. Fájdalom, de a rádióamatőr tevékenységben maga az összeköttetés a lényeg, míg mondjuk PMR-en az összeköttetés alkalmával átvitt információ. A másik fontos dolog az önképzés, ez szintén az amatőrség lényeges eleme, mert a tanulás nem áll meg a vizsga letételével.


a fenti tartalmú rádiózáshoz nem látom be, hogy miért van szükségem olyan ismeretekre, amivel össze tudok barkácsolni egy rádiót

 

Ha csak a vizsgakövetlményeket nézzük, azok az ismeretek nem elegendőek még egy vevőkészülék megépítésére sem. Na jó, egy detektorosra talán...

És persze a "fenti tartalom" nem egy kívánatos és elérendő cél.

 

Egyébként van igazság abban amit írsz, értem is hogy miért írod, de jelenleg ez a rendszer, ezt kell szeretni. A manapság divatos szemlélet - minden kell, lehetőleg hamar, ingyen, és ne kelljen tenni érte semmit - na ez itt nem működik.

Előzmény: attila7575 (1917)
gg630504 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1926

"hogy nem rádióamatőrködés, hogy egy helyi átjátszón beszélgetek (*) másokkal, viszont a probléma abban áll, hogy ezt nem tehetem meg rádióamatőr vizsga nélkül."

(*) nem amatőrtémáról

...nem közlekedés, hogy lakott területen száguldozok, villamossínen parkolok, viszont a probléma abban áll, hogy ezt nem tehetem meg vezetői engedély nélkül.

Tehát az a problémád, hogy betarts-e olyan szabályt, amit van olyan, aki nem tart be. Ma már jó, ha egyáltalán elgondolkodik valaki, hogy betartson-e egy szabályt. És nem tekinti automatikusan losernek a szabálykövetőt.

Előzmény: attila7575 (1920)
Unatkozó_majomidomár Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1925

N-edik menet siránkozás kontra észérvek......

Ha körbenéznétek, meglátnátok, hogy az élet semmilyen területén nincs ingyen ebéd, nem hull senki szájába a sült galamb csak úgy.

Persze, sokkal könnyebb lenne, de nem az. Ez van. Szar az élet.

Újítani kéne? Igen. Belevenni a követelmények közé a mai üzemmódok és technikák ismeretét is. Ahogyan ezt mondjuk az ARRL csinálja az USA-ban vagy a DARC Németországban. Az ottani vizsgák keményebbek, mint a miénk és mindkét országban folyamatosan emelkedik az

adóengedélyesek száma. Na ez vajon hogyan lehet? Milyen különleges lények élnek ott, ráadásul ilyen nagy számban, akik képesek megtanulni az Ohm törvényt, vagy azt, hogy az a doboz, amibe kukorékolnak, hogyan is működik? Lehet, hogy nem velük van a baj?

 

Előzmény: oregbela (1922)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1924

A CB-nél kötetlenebb, kevesebb szabállyal rendelkező rádiózás nincs. Ideális traccspartikhoz. Állampolgári jogon használható, még név, lakcím sem kell hozzá. Jó terjedéssel sok tízezer km is lehet a trófea, Annak aki szeret vadászgatni. Tartható méretű antennák. Minden boltban megvehető készen a laikusoknak. De senki nem kérdezi milyen antennát építesz, használsz. Sok a csatorna, elfér mindenki. Ha távírózol, nem gond.

Miért nem igazi ez?

Előzmény: oregbela (1922)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1923

A CB miért nem igazi rádió? A PMR miért nem igazi rádió? A CB miben kevesebb mint egy 28 megás amatőr? Minden üzemmód szabad. A világon semmilyen q kód nem kell. De igazán igazit is lehet bérelni, frekivel együtt.

Nagy a világ az amatőrök frekvenciáin kívül is.

A q kódokat is feleslegesen hosszú és néha félreérthető élő szöveg helyett használjuk.

Miért pont az amatőrök frekvenciái és átjátszói kellenének? Mert ingyenesek? Akik felépítették, a saját klubjuk pénzéből és szabadidejéből csinálták. Fizetik a villanyszámláját, az üzemeltetését, az antennákat, szünetmenteseket. Ha leviszi a villám, építik újjá megint a maguk pénzén. Nem köszolgáltatás! Arra ott a mobilteló, skype.

 

Előzmény: oregbela (1922)
oregbela Creative Commons License 2017.09.17 -1 0 1922

Arról van szó, hogy vannak itt emberek a folyó egyik és a másik partján és kiabálnak egymásnak! Az egyik parton az engedélyesek, a másik parton az áhítozók! Az áhítozók rádiózni szeretnének a barátjaikkal a munkatársaikkal, az engedélyesek meg beszélgetnek az amatőr-társaikkal akik jobb esetben esetleg talán a barátaik is, de azért ők is szeretnének néha egy családtaggal, vagy közeli baráttal is rádiózni a túlpartról, de az meg nem hajlandó megtanulni a számára kínai és felesleges sok okumlát a túlpartért, akarom mondani az engedélyért!

Talán a rádiózásnak egy örömforrásnak kellene lennie és nem kellene ez a szigorú bürokrata, "én mondom, hogy mit csinálhatsz és tanuld meg a qkódot mert másképp ne is álmodj róla" hozzáállás! Pedig én csak haverommal szeretnék szót váltani és qkód nélkül is megértenénk egymást! Persze rögtön jöttök arról a partról ahol az engedélyesek vannak, hogy OTT A PMR MEG OTT CB! De mi igazi rádiót szeretnénk, qkód nélkül!

Tudom, tudom, hogy kellenek szabályok, de már a huszonegyedik században élünk és szerintem elavultak az évtizedes, megcsontosodott érvényben levő szabályok! Nagyon újítani kellene!

Előzmény: attila7575 (1920)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1921

Azért mert ezeket amatőrök építették, saját munkájukkal, a saját céljaikra. Ők felelnek érte a hatóságok elött. Talán érthető, hogy vannak a használatának feltételei. Nem nyilvános, nem bárki által elérhető eszközök.

De még egyszer hangsúlyozom, hogy érthetetlen ez a para a vizsgától. Van 3 fokozat!! Nem igaz, hogy nincs kezdő szint! Aminek ha már megtanultad kihasználni az összes lehetőségét, mélyen benne vagy a jóban! Már nevetve lépsz a felsőbbekre!

Pláne ha régebben rádiózol nincs mikrofonlázad. Alap dolgokról is van már tapasztalatod. A műszaki résszel van gondod? Segítenek a klubok mindenkinek!

Vagy csak elvi aggályaid vannak a vizsga ellen?

Előzmény: attila7575 (1920)
attila7575 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1920

Ugyan, semmi brutális nincs benne, köszi hogy leírtad ezeket a gondolatokat. Igen, engem érdekelne később, hosszabb távon az a része a dolognak, hogy milyen nagy távolságból tudok összeköttetést csinálni, a magam (hozzá nem értő) módján most is próbálgatom az ilyesmit, például a hétvégi túrán melyik antennával érem el az otthoni átjátszót, és csak vételben, vagy adásban is. Igen, tehát határozottan érdekel az a része amit írsz, de most még a kezdet kezdetén nem az a hangsúlyos. Jobbnak, és fokozatosabbnak, több sikerélménnyel járónak érezném, ha elérhető lenne a kezdő fokozat, és onnan lehetne tovább lépni.

Értem, hogy hogy érted, hogy nem rádióamatőrködés, hogy egy helyi átjátszón beszélgetek másokkal, viszont a probléma abban áll, hogy ezt nem tehetem meg rádióamatőr vizsga nélkül. Érted a dilemmát, ha ennek köze nincs hozzá, miért kell hozzá engedély. Persze tudom, a rádióamatőr frekvencián zajlik, tehát nem fizikailag értettem a kérdést, hogy miért kell hozzá engedély, hanem úgy, hogy mi az értelme.

 

njjana  20 perce

Igen, egyetértek veled, sajnos ez a helyzet most és ehhez kell igazodni.

Ha sikerülne megcsinálnom, az - a saját korlátaimat ismerve - nagyon nagy sikerélmény lenne.

 

 

Sajnos egy ember kivételével nincs senki a környezetemben, akitől tanulni tudnék, de azt az egy illetőt sajnos nem tudom zavarni a velem való foglalkozással, pedig rengeteg mindent tanulhatnék tőle, de nem is merem felhozni neki, látom, hogy mennyire elfoglalt.

Előzmény: XANTIi (1919)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.17 0 1 1919

Bocsánat! Egy fontos dolgot nem írtam. Az átjátszón való beszélgetés az nem rádióamatőrködés. Még az egymás mögött autózós szimplex beszélgetés sem.

Az pont annyit ér, mint a skype, a mobilteló vagy a PMR rádió esetleg ez a fórum. 

Az amatőrködés az rövidhullámon vagy URH-n de távolsági vadászat vagy versenyzés keretében folyik.

FM-ben egy átjátszó az olyan mint vezetékes telefonon felhívni valakit. Azért kár megtanulni bármit is!

Rövidhullámon a sokféle üzemmód, a távíró, a DX vadászat esetleg kitelepüléssel, jobbnál jobb eszközök megtanulása, kísérletezése az a rádióamatőr MUNKA. Ami egy folyamatos tanulás! Kipróbálás, gyakorlás.

Ha ezek az elvárásaid egy hobbitól, akkor húzz bele. Nem vagy butább mint sokezer másik fiatal, öreg aki megcsinálta!

Az átjátszó olyan segédeszköz, ami segítheti az amatőröket egymás elérésében. Az amatőrködés olyan mint futni a természetben. A villamosozás ami kivisz a szabadba futni az még nem sport része.

Bocs ha brutális voltam.

Van aki 70 évesen újrakezdőként belehúzott. Sikeresen megcsinálta. Egyszer kell az életben rááldozni 1-2 hetet.

Előzmény: attila7575 (1917)
njjana Creative Commons License 2017.09.17 0 1 1918

Szia.

Nagyon sokszor átbeszéltük már ezt a témát. Igen igazad van. Többen vagyunk ugyan abban a helyzetben, mint Te. Szeretnénk rádiózni, de ahhoz meg kell a vizsga. Hogy az meg mennyire nehéz, azon kár bánkódni…..Magyarországon most ez van, és pont. Minden beszélgetésnek az lett a végső tanulsága, hogy tanulni, készülni kell a vizsgára, és amikor ott vagy, tudsz mindent, és a szerencse is melléd állt, akkor elsőre sikerül. Ha meg nem, akkor többszöri nekifutásra fog menni. Én is mostanság szeretnék nekivágni, és meglátom mi lesz. 

Előzmény: attila7575 (1917)
attila7575 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1917

Köszi a választ mind a kettőtöknek. Fizikát utoljára úgy 26-27 éve tanultam, elég régen volt már. Az interneten beszerzett tananyagokat, könyveket, jegyzeteket túltoltnak érzem, a megfelelő műszaki alapok híján irreális időbefektetéssel lehetne meg a vizsgám, de olvasgatom, nézegetem, és majd meglátom. A tananyagot ennél a színvonalnál azért jóval erősebbnek érzem.

Hozzáteszem, hogy annak ellenére, hogy nem haveri traccsparti célra van az amatőr sáv, 90%-ban ilyesmit hallok rajta (a közeli átjátszókon beszélgető öregurak különböző belgyógyászati bántalmait, például ha nem hallgatnék amatőr rádiót, nem tudnám, hogy a prosztatában is képződhet kő; illetve egyéb dolgait; miből lesz érdemes idén pálinkát főzni, ki hova viszi az unokákat a hétvégén, legszorosabban a rádiózáshoz talán azok a témák tartoztak, hogy mikor hol lesz rádiós találkozó és ki fog elmenni és miért nem). Az esetek 10%-ában esett szó nagyjából arról, amit a rádióamatőrös rendelet előír (rádióamatőr tevékenységgel kapcsolatos dolgok, antennák, terjedés, felszerelés - ezt meg egy kicsit l'art pour l'art tevékenységnek érzem, azért rádiózni, hogy beszéljünk a rádiózásról). Félreértés ne essék, engem is érdekel, hogy milyen messziről, milyen antennával tudok elérni egy átjátszót, de csak és kizárólag erre onanizálni, ezt remélem a rendeletalkotó se gondolta komolyan.

 

Tehát összességében a fenti tartalmú rádiózáshoz nem látom be, hogy miért van szükségem olyan ismeretekre, amivel össze tudok barkácsolni egy rádiót. Én egy olyan vizsgát nagyon szívesen letennék, ami azt igazolja, hogy néhány amatőr sávban jogosult vagyok adni, mert nem fogok zavart okozni a gyári állapotú, üzletben megvett készülékeimmel (szerintem erre lenne szuper a kezdő engedély, amit nem tehetek le, mert túl öreg vagyok / nem vagyok elég öreg).

 

Ennek hiányában marad a pmr adás és az amatőrök beszélgetéseinek hallgatása egyelőre, és majd meglátjuk.

Előzmény: XANTIi (1916)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.17 0 1 1916

Nincs teljesen igazad. Egyrészt a rádióamatőrködés nem haveri traccsparti célra van. Arra ideális a CB vagy PMR.

Másrészről ha fizika órán valamit magadba szívtál, egy, két heti tanulással megugrod a vizsga szintet. Ahogy a KRESZ is elsőre szörnyűnek tűnik, mégis 60 éves háziasszony vagy 14 éves tini is megcsinálja. Ne légy kishitű.

Itt is olvashatod, hogy vannak kluboknál tanfolyamok ahol segítenek.

Fiatal fejjel könnyen befogadod az elsőre ijesztőnek tűnő dolgokat. Ahogy sok ezer más is megcsinálta. Ők semmivel nem okosabb emberek mint te!

Addig is hallgatózz a rövidhullámú sávokban. Tanuld meg a rövidítéseket, a rádiós szlenget. mert azt tényleg el kell sajátítani, nem bemagolás kérdése. Erre jó játék a websdr állomások hallgatása. Meg persze némi angol tudás!!!

Ha valóban a rádióamatőr munka érdekel, annak sokféle ága-boga akkor húzzál bele.

Előzmény: attila7575 (1914)
Unatkozó_majomidomár Creative Commons License 2017.09.17 0 1 1915

Szia !

 

Mivel jelen állás szerint a rádióamatőr adóengedély birtokában építhetsz és átalakíthatsz adóberendezéseket, ezért a hatóság

számon kér bizonyos műszaki ismereteket. Ezt megúszni nem tudod, az egyetlen megoldás a tanulás. Ennek fejében viszont olyan jogosításokat kapsz, amelyekkel igen komolyan lehet rádiózni.

Ha sajnálod a szükséges időráfordítást, akkor marad a CB rádiózás ill. a PMR-ezés. Beszélgetni ott is lehet, nyilván komoly korlátokkal

és alacsony színvonalon, de az azonnal elérhetően.

 

Előzmény: attila7575 (1914)
attila7575 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1914

Sziasztok!

 

Mennyire tartjátok nehéznek az alap vizsgát (elmúltam 16 éves - egy ideje - így kezdő fokozatot nem tudok tenni) úgy, hogy ha valakinek nincsenek meg a műszaki alapok? Belenéztem 1-2 jegyzetbe, hát igencsak vakartam a fejem.

A helyzet az, hogy a konstruktőri része meg a kütyüzgetés engem annyira nem érdekel, én csak rádiózni, beszélgetni szeretnék, sajnos ehhez úgy látom egyben szerelőnek is kell lennem. De lehet hogy tévedek.

ctcss dekóder Creative Commons License 2017.09.14 0 0 1913

"De csak az ő csesztetésük miatt regisztrálni egy fikanicket, és évek óta csak beszólogatásra használni, az ám a gumigerinc..."

Tévedés.

Nem mindenkinek van olyan sok ideje irkálni, mint neked. Attól még ez nem fikanick.

Van másik nick, de azt a politikai részen használom negyedévente egy-kettő hozzászólással, ide nem írok azzal.

Ezek a rádiós topikok pedig nem nagyon késztetnek irkálásra, a seftelés, alapismeretek nélküli észosztás nem az én világom.

Gratulálok a sikeres vizsgához.

Előzmény: pacs_425 (1893)
ctcss dekóder Creative Commons License 2017.09.14 0 0 1912

Hurrá, köszönöm.

Választ kaptam a közérdekű adatigénylésemre.

 

Előzmény: normafa műhely (1911)
normafa műhely Creative Commons License 2017.09.03 0 0 1911

.A legutolsó tanfolyamra 18 jelentkező volt. A tanfolyamot 12fővel végig vittük, majd ebből ezidáig 6 fő le is vizsgázott. Általában ez a jellemző, azaz tanfolyamonként 4-6-8 fő előbb vagy utóbb le is vizsgázok és találkozunk velük a sávokban

Előzmény: dr_ius (1909)
dr_ius Creative Commons License 2017.09.03 0 0 1910

A gyorstalpaló kb. féléves a KDR-nél és van klub nap is. 

Előzmény: pmate955 (1896)
dr_ius Creative Commons License 2017.09.03 0 0 1909

Amúgy összeszámoltam neked. A legutolsó tanfolyamból hatan mentünk át, egy ember nem. Öt ember elsőre, egy pedig csak a biztonság technikán egyet hibázott, így ebben volt újra táblája. Aztán úgy tudom egy régebbi emberke is volt a régebbi tanfolyamról, kitartóan próbálkozik, talán sikerült is neki a nyáron, de a tanfolyam mit sem ér, ha nincs affinitás, szorgalom és szerencse.

Professzorok nem oktatnak, de kóklerek sem: szabad idejükből ingyen és bérmentve elismert, tapasztalt, amatőrök, akiknek jó része a civil életben is műszaki (ill. jogász a jogi ismeretekre) képzettséggel rendelkeznek.

Előzmény: ctcss dekóder (1888)
dr_ius Creative Commons License 2017.09.03 0 1 1908

Én is jártam a KDR tanfolyamra, tanultam és a tesztet is átnéztem és jogászként átmentem elsőre.

Előzmény: pacs_425 (1893)
Tibor hg5cut Creative Commons License 2017.09.02 0 0 1907

Ezek az anyagok mindig is fent voltak csak nem lett az érdeklődő elé tolva, hogy egy kicsit dolgozzon meg érte azaz olvasgassa a honlapot. (Ha nem is az egészet, de legalább az oktatási oldalt)

Előzmény: lyanossd (1899)
pacs_425 Creative Commons License 2017.09.01 0 0 1906

Nekem semmi közöm a MRASZ-hoz, de azért korrektség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy van náluk kint tananyag.

http://mrasz.hu/tananyagok-informaciok/radioamator-tananyag

http://mrasz.hu/tananyagok-informaciok/hogyan-lehetsz-radioamator

 

A második meg éppen KDR anyag.

 

Előzmény: HA0MDA (1900)
BFO Creative Commons License 2017.09.01 0 0 1905

Itthon mikor jelenik meg hasonlóképpen a "MRASZ kézikönyv"?

 

1978-ban a Rádiótechnika afféle különkiadásaként, de ezt te is tudod. Gyanítom, hogy a Rádiótechnika szerkesztőségét annyira megijesztette az, hogy csupa rádiós anyag volt benne, hogy azóta sem tértek magukhoz, pedig 40 éve minden évben illetve a havilapokban is leközlik ugyanazt a

- fényorgonát

- akkutöltőt

- gitárerősítőt

és hasonlókat. De az ijedelem, hogy egyszer szakmai anyagot is kiadtak a kezükből, azóta is tart.:-)

Előzmény: _nyunyuka (1903)
XANTIi Creative Commons License 2017.09.01 0 0 1904

Az egyetlen hasonlóság, mindkettő nemzeti rádióamatőr szövetség. Aztán már minden az ellenkezője.

Előzmény: _nyunyuka (1903)
_nyunyuka Creative Commons License 2017.09.01 0 0 1903

Az ARRL a magyar MRASZ megfelelője.

 

Csak mint szervezet, ez azért fájt :-).

 

Minden évben megjelenik az ARRL Handbook, meg sok egyéb hasznos kiadványuk van. Itthon mikor jelenik meg hasonlóképpen a "MRASZ kézikönyv"?

 

 

Előzmény: XANTIi (1901)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!