Egy mosogatógép vásárlási fórumot találtam ugyan, de oda az ilyesmi nem igazán illik.
Írj ide, ha tönkrement a géped, vagy furcsa dologokat, hibajelzéseket produkál.
Akkor lenne teljes a topik, ha tanácsadással beszállna egy-két szakember is.
Addig is segítsünk egymáson, osszuk meg tapasztalatainkat.
És mindezt miért? Mert egy-két okosság megosztásával talán páran megúszhatunk egy költséges szervizes kalandot...
Dupla mosógéptisztító folyadékkal való, üres, de 70 -80 celsius fokos átmosás és tisztítás után, általában helyre áll a régi működés. Nekem legalább is ez a tapasztalatom ~ 25 éves Elektrolux, majd AEG felsőkatagóriás mosogató-gépekkel.
Újévi ajándéknak azt kaptuk, hogy meghibásodott a mosogatógépünk: Bosch GS53F02EU/16
Persze, nem ez a világvége, de nagyon nem esett jól, hiszen megszoktuk.
A hiba jelenség az, hogy a kijelző jelzi (világít a led), hogy dolgozik, de olyan, mintha csak a vizet keringetné,
olyan szürcsögő hangja van. Kikapcsolás után (3 óra után) a gép aljában állt víz, ami hideg volt.
A karok nem forogtak, mert azt hallanám, 13 év kezelés után elég jól ismerem. A karok abszolult
tiszták, erre mindig nagyon odafigyeltem a bepakolások során. Az alján lévő fém szűrő tiszta volt,
viszont az alatta lévő kerek műanyag szűrő el volt zsírosodva. Egy kicsit megfeledkeztem róla, pedig ezt is rendszeresen tisztítom. Ez okozhatta azt, hogy nem volt megfelelő a nyomás, hogy a karokat ne tudja forgatni a víz nyomása?
...addig játszottam vele míg megcsúszott a fedél és szakadt a membrán
érdről rendeltem először, elvileg volt nekik raktáron, de beszállítói áremelésre hivatkozva a megrendelés után árat akartak emelni
elektroluxtól közvetlenül olcsóbb volt, pontosabban kevésbé drága (22eFt)
csak a légtartállyal együtt lehet rendelni ami módosított, kisebb mint a gyári, viszont a hozzávaló filléres O-gyűrű már nem fért bele ebbe az árba,elsőre eresztett is, egy réteg szigszalaggal orvosoltam, de majd veszek valahol új Ogyűrűt, 3-4 mosást már kibírt, remélem ritkábban kell tisztítani ezt az újfajta tartályt
Összerakás után az eredeti helyére tekert csavarokkal kezdtem, ott túl nagy volt a kapcsoláshoz szükséges nyomás (mértem a vízoszlopot)
Kezdtem kifelé tekerni a középsőt minimálisat változott, még kijjebb tekertem, csökkent a szűkséges nyomás de nem billent vissza ha levettem a nyomást. Újra szétszedtem. A középső érintkezőben lévő kis rugó túl erős.
...vagy a membránt hátulról is nyomta egy rugó ami elugrott az első szétszedésnél.
Két műanyag csavar van a fedélben. Az egyikkel az előfeszítést, a másikkal a billenőnyelvet lehet állítani. Ezt a kettőt kell összejátszani a megfelelő kapcsoláspontra.
Igen, a feltöltés szintjét figyeli, tehát szimpla nyomáskapcsoló... Ami nem sima, avval inkább ne találkozz... egy tekercsben mágnes mozgásának hatására indukálódó feszültség modulál egy RC- körben beállított alapfrekvenciát.(ami 24 kHz körül szokott lenni)
...sikerült szétszedni, érintkezőket megtisztítottam, most játszok a beállítással,ez nem sima nyomáskapcsoló hanem a feltöltés szintjét figyeli-leállítja (szerintem)
Nyomáskapcsolók közt akkora nagy különbség azért nem lehet. Elvileg a ugyan ugy kell bekötni. A kapcsolási pontok változhatnak, de lehet attól még a gép működne. Ez nem egy pontos határértékrte kapcsol. hanem van nagy nyomás, vagy nincs nagy nyomás.
...ma alaposan kitisztítottam,összeraktam,műszert a nyomáskapcsolóra akasztva játszottam vele. Össze vissza kapcsol, hol így hol úgy. Nyomást megtartja, membrán nincs szakadva, vsz az érintkezőjét kellene leápolni.
Próbálom szétszedni, de mára itt feladtam.
Bontásra itélt AEG-Zanussi-Elektrolux-Ikea mosogatógépe nincs véletlenül vkinek?
Az áramlásmérő integrálva van a labirintusba, viszont a rajta lévő reed relé volt a hibás, most cseréltem ki, a gép működik. Még egyszer egy nagy köszönöm.
Tehát feltöltés közben tilt le? Nem áll le a feltöltés? Azok a milliméterek nagyon egzaktnak látszanak, csak azt nem tudjuk, hogy mihez képest 45 mm. De amúgy igen, ha leereszted a vizet, akkor feltöltéskor kapcsolnia kell.. Nem jellemző a membránszakadás.
Tizenéves elektrolux esf 2450w 6 terítékes kicsi mosogatógép megint inkontinens (kicsit maga alá pisil,program megáll,szivattyút kapcsol)
Régebben szokása volt hogy lepedékkel eldugult a vizszint-nyomásmérő légkamrája, tisztítás után hónapokig újra jó volt.
Egy hete kellett tisztítani, azóta ment 2-3x, most újra megállt ugyanígy.
Sevice manualban olvastam hogy a nyomáskapcsoló 45mm-nél kapcsol be, és 10mm-nél resetel. Ezt egy csővel simán tudom ellenőrizni ha elkezdem feltölteni? A membránja nem szokott ezeknek öregedni?
Tartok tőle hogy ez kezd behalni, fájna ha 25eFt-ért potyára cserélném ki.
...mivel tizenéves gép lehet hogy inkább az egész gépet kellene cserélni, bár ilyen kicsi- halk gépet nem biztos hogy egyszerű lenne találni
Köszönöm! Sajnos nem találtam ehhez a típushoz ilyen alkatrészt. Nem lehet, hogy a nyomáskapcsolóba "rejtették" el ezt az alkatrészt? Mivel 6 vezeték is csatlakozik ehhez és rajta van a szivattyún. Tudnál esetleg cinkszámot vagy képet, elérhetőséget erről az alkatrészről.
Vízmennyiség mérő nem ad jelet a vezérlés felé... azaz engedi be a vizet, de a vezérlés nem értesül róla, ezért biztonsági módban úrít a túlcsordulás elkerülésére.