Keresés

Részletes keresés

firekiller Creative Commons License 2017.05.25 0 1 24818

Ilyen lett az vörös ale :)  És az íze is finom.

 

firekiller Creative Commons License 2017.05.25 0 0 24817

Nézegetve az erjesztőtartályos képed nem biztos, hogy a hab pimpótól származik, az enyhén szálkásos-fonalas beütésű. Az erjesztő edényed forrázd ki, majd oxi val vagy star sannal mosd ki és hagyd beleszáradni a mosószert.

Előzmény: insane666 (24815)
firekiller Creative Commons License 2017.05.25 0 1 24816

Lehet hozzáadni + ízt, de egy jó sörhöz nem érdemes bármit is! Majd csinálsz külön gyömbérest vagy korianderest az erjedés 3-4 napján hozzáadva az ízanyagot.

Előzmény: Katyvasztó (24814)
insane666 Creative Commons License 2017.05.25 0 0 24815

Ez a vadélesztő elég komolynak hangzik. Tényleg nem lehet kiirtani a tartályból? Chemipro oxi fertőtlenítővel, vagy forrázással sem?

Elvileg egyébként kínosan ügyeltem a patikatisztaságra, komló becsületes mennyiség van benne, élesztőt a megfelelő időben raktam bele (ez is az előírásnak megfelelő mennyiség).

Először kb. másfél hét után nyitottam ki a tartály tetejét (második felnyitáskor már ott csücsült a fehér hab a tetején), és akkor is fertőtlenített eszközökkel nyúltam bele. Észrevettem viszont, hogy felnyitáskor véletlenül beleszállt egy kevés házipor a tartály tetejéről. Ez okozhat gondot esetleg?

Előzmény: acerola (24813)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.05.24 0 1 24814

Azt kérdezném a nagyérdeműtől, hogy palackozásnál érdemes-e, lehet-e még egy kis ízanyagot adni a sörhöz?

 

Gondolok itt például a már kiforrt búzasörömre (ereszthetett a tartály, mert egy hét alatt leerjedt 1.062-ről 1.012-ig és nem is kotyogott). aminek így is tök jó íze van! :-)

Palackozásnál a palackozó-cukrot forralt forró vízben feloldom, és kihűlés után a sörléhez keverve palackozok.

Érdemes lehet ebbe a lébe előre belefőzni egy kis gyömbért, narancshéjat, koriandert, és leszűrve, feloldva benne a cukrot csinálni a palackozást?

 

Biztos jobb az erjesztésnél hozzáadni, de elfelejtettem! :-(

Előzmény: Katyvasztó (24791)
acerola Creative Commons License 2017.05.24 0 1 24813

A fehér filmszerű bevonat a pimpó vagy angolul pellicle. Leginkább valamilyen vadélesztő vagy baktérium jelenlétére utal. A vadélesztő lehet például valamilyen brett törzs. A baci általában valamilyen tejsav baci.

A brett lasabban dolgozik mint a sörélesztő, viszont alaposabban le tudja erjeszteni a sört. Nekem van néhány brettes söröm, nagyrészt szándékosan raktam bele a sörbe. Egyrészt gyümölcsös jegyeket másrészt kicsit vadabb, istállós lópokrócos aromákat adhat a sörhöz.

Ha elegendő komló és időben beletett élesztő van a sörben, akkor azt szokták mondani, hogy nem tud kórokozó elszaporodni benne. Tehát a kérdés leginkább az, hogy ízlik-e amit kaptál, azon nem kell aggódni, hogy megbetegszel-e tőle. Ha dolgozik a vadélesztő, akkor érdemes megvárni, amíg teljesen leáll. Ez lehet pár hónap is. Enélkül az üvegben keletkezhet túlzott nyomás.

Az erjesztő vödörből nehéz lesz kifertőtleníteni a fertőzést. Legegyszerűbb, ha cseréled. Vagy ha megtetszik a sör karaktertere fenntarthatod vadélesztős erjesztőnek.borkénezéshez nem sokat tudok hozzászólni. Nem próbáltam, nem egy szokásos eljárás. Egy megjegyzésem lenne, hogy utána nem fog könnyen bubisodni a sör, mert a sörélesztőt is megritkíthatja.

Előzmény: whiskey98 (24812)
whiskey98 Creative Commons License 2017.05.23 0 1 24812

Szia

Ez ilyen "fehérpenésznek" (vagy virágosodás?) mondott gomba vagy baktérium ha jól tudom, több infót sajnos nem találtam róla. Gyakori jelenség alacsony alkohol és savtartalmú cefréknél és esetleg boroknál ha oxigént kap. Egyszer nekem is volt ilyen sörnél, lefejtettem leszűrtem majd kéneztem 20g/hl borkénnel (mint bornál) egy hétig úgy állt aztán palackoztam. Bár ez lehet elég meredeknek hangzik sörnél, én ezt csinálnám, szerintem még menthető.

Azért hallgass meg mást is, nem vagyok nagy sörkészítő.

 

Előzmény: insane666 (24806)
insane666 Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24811

E recept alapján mentem a cefrézéssel.

http://www.gaultmillau.hu/receptek/witbier-mrekvicska-zoltan

 

A hab miatt azért aggódom, mert 2 nappal korábban habtalan volt a felszín. Két hete (nem) erjed már, nem tudom meddig maradhat még a kádban...

Azt sem tudom, ennél az állapotnál mennyire lenne okos dolog kipalackozni.

 

 

 

Előzmény: nothingam (24810)
nothingam Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24810

Szerintem ennek le kellett volna mennie 1.019 alá, mondjuk a 68°C az elég magas hőfok. 

Őszintén: nem tudom :)

Látom a későbbi postodban a képet: a hab nem feltétlenül probléma.

Előzmény: insane666 (24798)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24809

Kedves Kisgubac!

Köszönöm.

Előzmény: Kisgubac (24808)
Kisgubac Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24808

Várni. 3 nap intezív kotyogás után lecsendesedik az erjedés, nem hiszem, hogy megakadt volna azért, mert nem kotyog állandóan.

1 hét után rámérhetsz, hogy mennyire erjedt le, aztán majd kiderül.

Előzmény: HA-KHJ (24807)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.23 0 0 24807

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni!
Nekem is megakadt a forrásban a sörlé.

Összetevők:
3,5 Kg. Bohemia Pilsner
0,5 Kg. Caracristal

0,2 Kg. Müncheni I.

19 liter sörlé 1.058 lett a vége.
1 zacskó Us-05 élesztő, sörlében 24 órán át keverve mágneses keverővel.

21-22 C fok hőmérséklet. Este ment az érlelő kannába az élesztő, reggelre másodpercenként buggyant a kotyogó. Ez ment is három nap három éjszakán keresztül.
Vasárnap reggelre leállt. fertőtlenített csövön keresztül fújtam levegőt a kannába még jó habos nem lett a

lé. Valamennyi nyomás van a tartályban, látni a kotyogón.
Ilyenkor mi a következő lépés?

 

insane666 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24806

ma amikor kinyitottam a tartályt, ez a látvány fogadott. Jól érzem, hogy az a hab nem jó jel?

 

Mr Eskimo Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24805

Köszi! Jó hír! :)

Előzmény: acerola (24804)
acerola Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24804
Előzmény: acerola (24803)
acerola Creative Commons License 2017.05.22 0 1 24803

Enyémről is lelóg a fazék. Nem gond. Azt jelenti, hogy nem az egész fazék alját melegíti, hanem csak egy belső körben.

Elég strapabíró egy ilyen. Mikor megvettem rögtön ráálltam és meg sem nyikkant.

Hőszigetelés, igen. Mivel nincs láng, azért az oldalát nyugodtan szigetelheted szinte bármivel. Kőzetgyapottól a paplanig.

Előzmény: Mr Eskimo (24802)
Mr Eskimo Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24802

Köszi a választ! Na, pont ez érdekelt, mert ez jóval olcsóbb, mint amit én linkeltem, viszont erről biztos lelóg egy 70 literes fazék oldalt. A szigetelés alatt hőszigetelést értesz a nagyobb fazékhoz?

Előzmény: acerola (24801)
acerola Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24801

A 2. pontnál megszólítva éreztem magam. 50l-es fazekam van 3,5 kw-os indukciós főzőlappal. Valami ilyesmi: http://legally.hu/hu/termek/indukcios-fozolapok-edenyek/bartscher-ik35tc-indukcios-fozolap

 

A lakás hálózata jól bírja. Eddig nem volt gond, ha mellette ment a mikró vagy a tűzhely vagy a sütő. Mondjuk újabb lakásról van szó.

Német fórumokon azt írják, hogy szigetelve a 70 literes fazékkal is lehet forralni.

 

Előzmény: Mr Eskimo (24800)
Mr Eskimo Creative Commons License 2017.05.22 0 1 24800

Sziasztok! Néhány vegyes kérdésem lenne tapasztaltabbakhoz:

 

1. Twoj-ról rendelnék folyékony élesztőt. Wyeast, White Labs és Fermentum Mobile kínálatából angol ale-hez (english strong bitter, strong ale, neadjisten barley wine) melyik fajtákat próbáltátok, melyiket ajánljátok? (Egyszer főztem idáig FM-11 Heathery Heights-el, és egyértelműen sokkal jobb lett, mint a Safale S-04-el.) Illetve honnan tudja az ember Twoj-os rendelésnél, hogy mennyire lesz friss az élesztő? Mennyivel gyártás után adják még el?

 

2. Próbált valaki indukciós főzőzsámolyon 50 literes mennyiséget felforralni? Elég lehet ehhez egy átlagos lakás kismegszakítós köre (3.5 kW körüli teljesítmény)? Baj, ha a lábas lelóg az indukciós főzőről oldalt? Amiket a neten találtam, azok egy része max huszonpár centi átmérőjű lábast ír, ez kicsi. Persze van masszívabb kivitel is:

http://www.attase.hu/fozozsamoly_3_5_kw

 

3. Csináltattatok, vettetek, használtatok már a másláshoz szűrőlap helyett szűrőkosarat? Ennek az lenne az értelme, hogy egyszerűbb tisztítani, nem kell külön cefréző/máslóedény és forralóedény, csak ki lehet venni, mint egy BIAB-zsákot (ld. Grainfather). Arra gondoltam, hogy vagy csináltatnék ilyet szakival (rozsdamentes acélból), vagy vennék egy nem szendvicstalpas fazekat, és kifúrnál lyukasra az alját. Vélemények, tapasztalatok?

 

Köszi előre is!

insane666 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24799

14-15 l akart az lenni...

Előzmény: insane666 (24798)
insane666 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24798

Egy tasak (10 gr.) Mangrove jacks bavarian wheat m20-at futtattam fel és adtam 14-25 l sörléhez. (OG: 1.0526)

Cefrézés a következő volt:

52°C-on 15 perc
68°C-on 70 perc (jód próba)
76°C-on 20 perc.

 

Mivel jó az idő, néhány napja 24-26 fokon van.

Előzmény: nothingam (24796)
novakszab Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24797

Nekem sem ment witbierem 1020 alá, igaz az enyém 1064-ről indult, ugyanazt az élesztőt használtam mint te.

Előzmény: insane666 (24795)
nothingam Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24796

Nem találom a korábbi hozzászólásokat ehhez a szálhoz, szóval lehet már megbeszéltétek:

- milyen élesztő? WLP400 úgy tudom hajlamos megakadni, bár nekem eddig 3/3-nál nem volt gond

- kavargatás helyett érdemesebb magasabb hőmérsékletre vinni

- Hány fokon cefréztél? Mennyi volt az OG?

 

Ha semmi, nagyon-nagyon semmi: akkor sztem beleszórhatod az us-05-t. Futtatni nem szoktunk szárított élesztőt, max rehidratálni. Minden jobb egy ihatatlan robbanó palacknál :)

 

 

Előzmény: insane666 (24795)
insane666 Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24795

Szenvedek a witbierrel. A hétvégén jól felkavartam az aljáról az élesztőt. Büfizgetett is utána egy fél napig, de aztán abbahagyta. Bármit csinálok, nem megy 5 brix (1.0197) alá.

Van otthon maradék Safale us 05 élesztőm. Szerintetek nagy hülyeség lenne ha rászórnám (esetleg előtte kis vízben megfuttatnám)?

Kisgubac Creative Commons License 2017.05.22 0 0 24794

Néhányszor csináltam már ilyet, nem adtam hozzá új élesztőt, működött.

Ha simán cukort adsz hozzá, akkor sem kap plusz élesztőt, a sörlével a cukoroldatot adod hozzá.

Előzmény: tifativ (24793)
tifativ Creative Commons License 2017.05.21 0 0 24793

Csak még egy kérdés: ha sörlével szénsavasítom a sört a palackos érlelésnél, kell hozzá kevernem friss élesztőt, vagy elegendő, ami a sörben maradt az előző erjesztésnél? Jobb, finomabb lesz ha friss élesztőt is keverek a sörbe a palackos erjesztés előtt?

tifativ Creative Commons License 2017.05.21 0 0 24792

Kedvet kaptam egy ízletes APA elkészítéséhez, utána néztem a cefrézési hőmérsékleteknek és meglepődve olvastam, hogy single mash infusion-t használnak, azaz valahol 64 és 67 °C közötti tartományban tartják a malátát legalább 90 percig. Tényleg jó ez az egy lépcsős cefrézés? Mik a tapasztalataitok?

Katyvasztó Creative Commons License 2017.05.19 0 0 24791

Katyvasztottam egy kis búzasört. 2,7 kg búzamaláta 2,3 Pilseni.

22 liter lé került az erjesztőbe kb 3-4 percig csobogtatva levegőztettem, majd kapott egy zacsi (11,5 g) WB-06 élesztőt közvetlen a tetejére szórva. Az induló Brix: 15.7 (1.064) volt. Olyan 21-22 C-on van tartva a recept szerint.

 

Közel 40 órája lezártam a tetejét, a kotyogó még most sem indult meg rendesen. Látom, hogy termelődik CO2, feszül a tető, meg elmozdultak a szintek a kotyogóban, de nincs bugyborékolás, nagyon lassú az erjedés, a pici keletkező gázt valószínűleg a tartály elereszti. 

 

Normális az, hogy ilyen lassú az erjedés, a többi söröm az első két-három napban majd leugrott az asztalról?

 

A másik kérdésem, hogy ezekre az élesztőkre rá van írva, hogy szórd közvetlenül a tartályba (sprinkle into the wort), állítólag az élesztőszemcsék be is vannak vonva valamivel, hogy ezt így tehessük.

 

Mégis jó módszer ez, vagy érdemes inkább

1. inkább langyos vízben dehidratálni,

2. egy kis cukros sörlében felfuttatni,

3. egyéb cukros lében megfuttatni az élesztőt?

 

Bocs a kezdő kérdésekért, de hátha másnak is tisztább lesz. :-)

insane666 Creative Commons License 2017.05.18 0 1 24790

Kinyitottam az egyik ipát. Nem pukkant, nem futott, pedig munkavédelmi szemüveggel, és szilikonkesztyűvel készültem... :)

Gyönyörűen felhabzott a pohárban (a sok hab ellenére picivel több szénsavasságra számítottam, de 2 hete van lepalackozva, van még ideje), élénk vörös, nem zavaros. Az íze kicsit édeskés, kesernyés lecsengéssel. Kicsit vad élmény volt a maga 8 %-ával és szobahőmérsékletével, de legalább elmondhatom, hogy iható, sőt élvezhető sört sikerült kiügyeskednem így elsőre.

Úgy döntöttem egyelőre nem szisszentem meg a többit, nem éreztem benne akkora nyomást, hogy indokolt legyen...

 

 

Előzmény: bwing (24781)
Bohus84 Creative Commons License 2017.05.18 0 0 24789

8 nap telt el. Már 4 napja 1.020-on áll. Palackozható már ez vagy érdemes még várni?

Előzmény: misbelief (24759)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!