Keresés

Részletes keresés

Kock4Zebra Creative Commons License 2017.04.15 0 0 24656

Sziasztok!

Málnás búzasört akarok csinálni nyárra, de nem tudom milyen élesztőt is kéne hozzá használni, a recept amit néztem "Wyeast 1010 American wheat"-et ír, de tudtommal nálunk tőlük nem kapni élesztőt. Van esetleg valakinek ötlete/tapasztalata milyet lenne érdemes használnom?
Előre is köszi a segítséget! )

mátékája Creative Commons License 2017.04.12 0 0 24655

köszi!!!

Előzmény: Tótikám (24654)
Tótikám Creative Commons License 2017.04.12 0 1 24654

Igen. Majd 16-17C on 1-2 nap,ezt követöen 4C on   4-6 hét minimum.

Előzmény: mátékája (24653)
mátékája Creative Commons License 2017.04.11 0 0 24653

Sziasztok!

Valaki meg tudná mondani, hogy a lágert ászokolás előtt le kell fejteni az élesztőről, vagy az egész tartályt amiben erjedt berakhatom a hűtőbe úgy ahogy van?

firekiller Creative Commons License 2017.04.09 0 1 24652

Ír vörös ale-t akartam tegnap főzni. 5 kg pilseni, 0,5 kg cara-pils, 200g zabpehely és 50 g pörkölt árpa.

A sörlé sajnos inkább félbarna lett mint vörös, bár lehet, hogy erjedés után vörösödik.

Azon gondolkozom, hogy a 0,5 kg cara-pisl és 50 g pörkölt árpa helyett adok bele 60 dkg cara-red et. 

Szerintetek mennyire lesz vörös vagy piros?

nothingam Creative Commons License 2017.04.07 0 0 24651

Köszi mindkettőtöknek :)

Előzmény: Tótikám (24650)
Tótikám Creative Commons License 2017.04.07 0 0 24650

Lombik Kft Bp. Király u.95.

Előzmény: nothingam (24647)
saazer Creative Commons License 2017.04.06 0 1 24649

Én akkor tértem át a refire amikor már az n-edik fokoló száradt oda valahova a malátalével és felemeléskor letörta a szára.

Előzmény: nothingam (24644)
latam Creative Commons License 2017.04.06 0 0 24648

https://www.themaltmiller.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=356

Magyar üzletet nem ismerek, ahol ilyet árulnának.

Előzmény: nothingam (24647)
nothingam Creative Commons License 2017.04.06 0 1 24647

Nem semmi, kimerítő elemzés :)

Tudsz esetleg valami boltot, ahol lehet esetleg kapni nagyobb felbontású fokolót? Főleg FG meghatározásnál lenne szuper. Külföldi sörös blogokon látok ilyet, de Mo-n nem tudom hol lehetne beszerezni.

Előzmény: latam (24645)
sziras Creative Commons License 2017.04.06 0 0 24646

Nagyon köszönöm, a kimerítő választ.

Nekem is kínai csodám van. Tehát az a lényeg, hogy amit mutat a refractometer attól a tényleges érték szinte minden esetben több, nem árt a pontosság kedvéért kétskálással ellenőrizni.

 

Kösz

Előzmény: latam (24645)
latam Creative Commons License 2017.04.05 0 1 24645

Régebben csináltam kísérleteket, melyek során összehasonlítottam a refraktométer és a fokoló által mutatott értékeket. Próbacefréket csináltam különböző malátaösszetétellel, különböző fajsúlyra felhígítva.Azt tapasztaltam, hogy a refraktométer mindig kisebb fajsúlyt mutatott, mint a fokoló. A két érték közti különbség a sörlé fajsúlyától erősen függ, nem állandó.Függvényben ábrázolva nem lineáris a refraktométer és a fokoló értékei közti összefüggés, hanem egy ívelt vonal. A legkisebb különbség az 1,020-1,035 közötti tartományra jött ki, általában 2-3 ezrelék között volt.Az 1,020-1,030 tartománytól kisebb és nagyobb fajsúlynál mindig nagyobb lett a különbség, 1,080-1,110 fajsúlynál már 7-11 ezrelék is előfordult. Azt tapasztaltam, hogy a sörlé zavarossága jelentősen befolyásolta a refraktométer értékét, viszont a sörlé színe nem, nagyjából ugyanaz jött ki a világos és a sötét színűre is.Mondjuk a gyakorlatban általában tiszta sörlevet mérünk, így a zavarossággal nem kell számolni. A két érték közötti különbséget az adja, hogy a refraktométer a szacharóz (kristálycukor) törésmutatóját méri (abból számítja ki a skálán a fajsúlyt), míg a sörlében többféle cukor található különféle törésmutatókkal, így a mutatott érték nem a tényleges fajsúlyt adja vissza. Arra viszont nem találtam magyarázatot, hogy a két mérőeszköz értékei közötti különbség miért nem lineáris.Érdemes lenne ezeket egy precíz laborban lemérni, én noname kínai refraktométert és egy egyszerű fokolót használtam.

Előzmény: nothingam (24644)
nothingam Creative Commons License 2017.04.05 0 1 24644

Én mindig refraktométert használok. Eddig még sose gondoltam rá, hogy ne lenne pontos. Van rendes fokolóm is és szoktam használni néha azt is, de eddig még nem tapasztaltam érzékelhető különbséget.

Erjedő cefrénél meg a BeerSmith kalkulátorát szoktam használni alap korrekciós beállítással. Itt is végeztem összehasonlítást fokoló és refraktométer között, az alap korrekciós érték nekem bevált. 

Előzmény: sziras (24640)
acerola Creative Commons License 2017.04.05 0 0 24643

Pontosítok nem néhány tized, hanem 1-2 ezred.

Előzmény: acerola (24642)
acerola Creative Commons License 2017.04.05 0 0 24642

Nálam ekkora eltérések nincsenek. néhány tized maximum, amíg nem tartalmaz alkoholt.

A kétskálás fokoló sem mindig pontos. vízre mindkettő 0-t mutat?

Előzmény: sziras (24640)
bwing Creative Commons License 2017.04.05 0 0 24641

https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

https://www.brewersfriend.com/how-to-determine-your-refractometers-wort-correction-factor/

De biztos van jobb módja a kalkulusnak, majd írnak, akiknek van refraktométerük.

Azonban alapvetően az a megközelítés a helyes, hogy a refraktométer csak közelítő értéket ad (sör esetén), és a változás megfigyelésére használható jól (kis minta kell)

Előzmény: sziras (24640)
sziras Creative Commons License 2017.04.05 0 0 24640

Sziasztok.

 

Használ közületek valaki refractometert? 

Ezzel kapcsolatosan volna egy kérdésem, eltérés mutatkozik a mért értékekben, hagyományos kétskálás fokoló és a refractometer által adott eredmények között. pl.: a kétskálás fokoló által mért eredmény 1.05 ellenben a refractometer csak 1.045 mutat. Miért lehet ez? Ez az eredményt cefrézést követően kaptam.

 

Köszi

bwing Creative Commons License 2017.04.04 0 0 24639

A kivonatot próbáld ki előtte! Nem biztos, hogy tetszeni fog. Tegyél a kedvenc sörödbe egy picit (nagyon picit), és kóstold meg.

A komlózást meg nem kell annyira elaprózni, csak a feszkó van vele.

Előzmény: porgolo (24636)
bwing Creative Commons License 2017.04.04 0 1 24638

Keress rá: "nem kotyog"!

De hogy a leggyakoribb válasz rögtön kéznél legyen: "nem jól zár".

Amúgy meg nem öntünk ki semmit. Mérjél sűrűséget, szagold, kóstold!

Ha nem főzted meg az élesztőt, akkor valami lett már belőle.

Előzmény: mrandras (24637)
mrandras Creative Commons License 2017.04.04 0 0 24637

Üdv mindenkinek!

 

Némi segítségre szorulok. Nagyjából 10 napja főztem első sörömet (HOME 15 PILSENI csomag), de még mindig nem kezdett el dolgozni a kotyogó. Ez normális vagy valamit nem jól csinálok/csináltam, esetleg a főzésnél rontottam el valamit? A recept alapján csináltam mindent (legalábbis úgy gondolom)...

Lesz ebből sör vagy inkább öntsem ki?

 

A válaszokat előre is köszönöm!

porgolo Creative Commons License 2017.04.04 0 0 24636

Palackozáskor fele mennyiségbe rakom a kivonatot, próbaképpen.

Rossz ötlet szerinted, alkalmaztad már?

Előzmény: Tótikám (24635)
Tótikám Creative Commons License 2017.04.04 0 0 24635

60" kihagynám igy majdnem csak aromát kapsz. Esetleg hűtéskor 80C-on 30" .Kivonat / ? /nem tudom.

Előzmény: porgolo (24634)
porgolo Creative Commons License 2017.04.03 0 0 24634

Olasztól vett csomagok ezek (kb.30 liter), számoltam vmit, alapból ~43IBU, 1.verzió ~70IBU ez sok lesz, 2.verzió ~52IBU ez jónak tűnik.

Előzmény: porgolo (24633)
porgolo Creative Commons License 2017.04.03 0 0 24633

Sziasztok!

Vettem 2 IPA sörfőzőcsomagot, pluszban 50g Cascade komlót, hozzá akarom dobni, hidegkomlózni nem akarok (vettem komlókivonatot kipróbálni), hogy osszam el? Mennyi lehet az IBU-ja az eredeti csomagnak? Jó lenne tudni ezen csomagok hozzávalóinak arányát, h modosítani könnyebb legyen.

 

1. verzió:

60p 7g

50p 7g

40p 7g

30p 7g

20p 7g

10p 7g

0p   7g

 

2. verzió:

60p 10g

15p 10g

10p 10g

5p   10g

0p   10g

 

Tótikám Creative Commons License 2017.04.02 0 1 24632

Ami olcsó az a zománcos edény /sérülékeny/, söröshordó /némi átalakitás/, beföző

lekvár készitő automata.

Előzmény: DUDSON (24631)
DUDSON Creative Commons License 2017.04.01 0 0 24631

Rendben. Valahol én is sejtettem. Köszi nektek! Szép estét

Előzmény: whiskey98 (24629)
Tótikám Creative Commons License 2017.04.01 0 1 24630

Az aluminium  nem alkalmas .Konyhai használatra sem ajánlott. Fertötlenitőkkel reakcióba lép.

Előzmény: DUDSON (24628)
whiskey98 Creative Commons License 2017.04.01 0 1 24629

Szia , az alumíniumot sok helyen nem ajánlják, a savas dolgok ( pl. Sör) oldják, és ha kismértékben is de belekerül az italba, és az alu- sók meg nem egészségesek.
Szerintem mindenképpen a rozsdamenteset vedd meg, főleg ha  sörről van szó, de azért hallgass meg mást is.

Előzmény: DUDSON (24628)
DUDSON Creative Commons License 2017.04.01 0 0 24628

Sziasztok,
Új vagyok itt és rengeteget olvasom a fórumot visszamenőleg, bár 16 évnyi anyagról van szó ami elég durva :D
Szóval nem szándékozom olyan kérdéseket feltenni amik már 1000 helyen le vannak írva... Viszont egy dologban szeretnék tanácsot kérni. Akarok venni egy nagy edényt és a két opció az aluminium vagy a rozsdamentes acél. Az aluminium olcsobb lenne. Szerintetek melyiket válasszam? Vagy sörfőzés szempontjából teljesen mindegy? Köszi szépen!

whiskey98 Creative Commons License 2017.04.01 0 0 24627

Már rájöttem hogy igen

Előzmény: whiskey98 (24626)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!