Keresés

Részletes keresés

hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.19 0 0 2731

Itt egy ujabb terkep a tuz terjedeserol (A piros felulet nem azt jelenti, hogy akkora teruleten eg, hanem hogy akkora terulet erintett. Tehat egett, es eg). Ahol szombaton kialakult, illetve annak kornyeken mar hatarozottan jonak mondhato a helyzet (a szombati-vasarnapi allapothoz kepest). Ezt ma delutan lattuk. A tuz nyugati iranyba terjedt, ahol nagy teruletu erdo van. Remenykednek hogy nem lesz a tuz aldozata. Az utobbi orak hireibol mintha azt lehetne kiolvasni, hogy most mar inkabb del fele tejded a tuz. Ez sem sokkal jobb, mert az is erdos terulet.
Az biztos hogy nagy karokat szenved a sziget, de tul fogja elni. 2 eve kozel 3000 hektar egett le, 2017-ben pedig kozel 20 ezer. A helyieknek nagy tragedia. Nem jo ezt leirni, de nagyjabol igy van, a turizmus ezt szinte meg sem erzi, nem erinti.
Jelenleg 3 repulo oltja a tuzet (elmeletileg 4 van), egeszen sotetedesig repulnek, mindent megtesznek.
Keszitettunk egy videot, hogyan veszik fel a vizet a kikotoben: https://www.youtube.com/watch?v=hXUi8uR_6Js

A repteret, a deli reszeket nem erinti a tuz. A turizmusra nincs kulonosebb hatassal.

Laci v Creative Commons License 2019.08.19 0 0 2730

Sajnos Gran Canariának egy időre befellegzett.

 

Flower2000 Creative Commons License 2019.08.19 0 0 2729

Kb 9 ezret telepítettek már ki. Nem javul a helyzet, sőt...

Előzmény: hlslaszlo (2728)
hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.18 0 0 2728

Itt egy terkep arrol, hogy a tuz milyik teruleteket erintette, erinti. Sarga szin az 1 hettel ezelott kialakult tuzet mutatja, a piros a mostanit.
Gran Canaria repuloter es a deli turistaovezet szokott altalaban a kerdes lenni. Ezeket a reszeket nem erinti, nincsenek veszelyben.
Kb 4000 embert viszont mar kikoltoztottek az erintett teruletekrol.

2 tuzolto repulogep (hidroplan) visszatert Andaluziabol, de tovabbi kettot kertek a helyi hatosagok.
A tuz sajnos kontrollalatlanul terjed jelenleg.

hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.18 -1 0 2727

Es ujra tuz utott ki a hegyekben ma delutan. Es ujra kitelepitettek embereket azokrol a helyekrol, ahol veszelyben vannak. Az sziget eszaki reszenek sok pontjarol lehet latni a langokat (ejszaka). Szornyu veszteseg.
A "hazabeszelest" altalanossagban gondoltam, nem kifejezetten nektek celozva:)
Talan kicsit meglepo elsore, de nagy aranyban vannak a kirandulok kozott olyanok, akik autot is berelnek (itt azt jegyeznem meg, hogy nem onnan a legolcsobb autot berelni, ahol 20 euroval olcsobban adjak, hanem ahol akkor sem lesz baj, ha valaki mas megtori, vagy csak meghorzsolja az autot. Talalkoztunk mar sok 100 euros koltsegekkel, nem eri meg.) Es egyebkent is nagyon sok embert megismerunk, tudjuk mit tudnak egy het alatt megnezni korulbelul. Aki szeretne megismerni (reszben) a nyaralasa helyszinet es velunk kirandul, rengeteget sporol, megpedig idot. Tapasztalat alapjan mondhatom, hogy a legtobb nyaralo 1 het alatt sem ismer meg annyi helyet, mint amit mi megtuduk mutatni 2 nap alatt. Sokkal tobb ido marad a passziv nyaralasra:) Persze nincs mindenkinek igenye megismeri a szigetet.
Es meg egy nagy elony sokakkal szemben :) Csapatunk egyik fele (es csaladja) helyi. Olyan tapasztalat, tudas van a birtokukban a szigetrol, amit egy bevandorlo (beleertve termeszetesen magamat is) onmagatol nem nagyon tudhat.
De ez megint csak altalanossag volt, tapasztalat es teny.
Erezzetek jol magatokat a szigeteken, ha jol ertem tobbre is jottok majd. Az (is) a szep a szigetekben, hogy (majdnem) mindegyik (majdnem) teljesen mas. De a legvaltozatosabb az Gran Canaria...:)

Előzmény: similis (2726)
similis Creative Commons License 2019.08.16 0 0 2726

Mindenképpen szeretnénk, tavaly a rossz idő miatt az is kimaradt végül :(

Azért mi nem rohanunk egyébként, és nagyon sokat megállunk fényépezni, stb. Csak ugye ahol lehet ott túrázunk is pár órát, és így valamivel kevesebbet megyünk autóval, mint aki csak azzal megy és megáll egy-egy kilátónál.

 

Biztos, hogy érdemes lenne Veletek menni egy-két nap, de mivel kocsit is bérlünk, és próbáljuk relatív alacsonyra kihozni a költségvetést, így az már nem fér bele, főleg most, hogy 3 hetet leszünk Kanárikon.

 

De gyszer azért biztos összejön Veletek is :)

Előzmény: hlslaszlo (2725)
hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.16 -1 0 2725

Hogy egy kicsit "hazabeszeljek":), bar ez nem ujdonsag, mert ez mindannyiunkal igy van ha ismeretlen helyen jarunk, ez a kulonbseg, ha csak "atszaguldunk" az utakon, vagy reszleteiben is megismerjuk a helyet, es tudjuk mi mellett megyunk el. Na ez utobbi is az egyik elonye az olyan kirandulasoknak, mint amit peldaul mi is nyujtunk (bar olyat talan senki mas nem nyujt mint mi, vagy csak nagyon kevesen). Persze a tuz az egy szomoru pelda, de ezen kivul rengeteg kisebb-nagyobb erdekesseg van.
Ha jartok majd pl. a sziget legmagasabb pontja korul, ott meg nagyon hatarozottan lehet latni a korabbi tuz nyomat.

Előzmény: similis (2724)
similis Creative Commons License 2019.08.14 0 0 2724

Pedig elég sok utat bejártunk a hegyekben, de lehet valóban nem ezt figyeltük. Most viszont, hogy tudom, ha olyan helyen járunk, biztos fel fog tünni. Mondjuk most biztos jobban lemegyünk a térképről, meg a turista fősodorról mint elsőre. Igaz tavaly az idő sem volt a legkedvezőbb, sztem azóta sem volt annyi eső, remélem most jobb lesz.

Előzmény: hlslaszlo (2723)
hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 2723

Pedig a tuz nyomait meg eleg intenziven lehet latni. A 2 evvel ezelottinek foleg, de a 2007-es nagy tuzet is, bar ehhez mar "jobban oda kell figyelni". Azon a reszen ahol most volt tuz, nem tul sok turista jar, meg kevesbe lesz feltuno.
2007-ben is valahol a sziget kozepso reszen alakult ki (szandekos gyujtogatas), majd egeszen a Palmitos Parkig leegett.

Erdekes ez a terkep valoban. 20-30-szoros erteket mutat annal a piacnal a fovarosban, mint barhol mashol. Ez talan inkabb valami hiba lehet.

A lenyeg, a tuzeket megfekeztek.

similis Creative Commons License 2019.08.13 0 0 2722

Huh lehangoló képek :( Mi októberben megyünk újra. Tavaly szerencsére nem láttunk ilyen nyomokat.

Előzmény: hlslaszlo (2720)
Flower2000 Creative Commons License 2019.08.13 0 0 2721

http://aqicn.org/map/spain/#@g/21.713/1.582/2z

 

Ezen láttam hatalmas értéket ott. Most jó az érték. 31.

Előzmény: hlslaszlo (2720)
hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 2720

Ugy nez ki hogy mindket tuzet "lekuzdottek". Delelott meg lehetett latni tuzolto repulot a levegoben (Las Palmas kikotojeben vettek fel a vizet), de delutan mar nem repultek.
Konkretan a fovarosra vonatkozo legszennyezetseg teves info lehet szerintem. Sem latni, sem erezni nem lehetett a fustot, tuzet. A szeljaras miatt lehetetlen. (ugy 30 kilometert bicikliztem a fovarosban az utobbi 24 oraban, ha szenenyezett lenne a levego, azt gyorsan eszrevettem volna:), de tokeletesen tiszta. Nem vicc, de egyik utam pont a piacra vezetett, es egy nagy hatizsakot televasaroltam. Manga szezon van, nagyon jo arban lehet mar kapni, remek lekvart lehet kesziteni...)
Inkabb a tuzeset helyere, es a tole delebbre eso reszekre vonatkozhat a szennyezettseg. A szigeten minden tuz delre halad, mivel ez a jellemzo szelirany. A 2 evvel ezelotti tuznel is lehetett tapasztalni, hogy kb 10 km-re delre a tuztol hatarozottan lehetett erezni a fustot, es latni a pernyet. Ugyanakkor a tuz eszaki oldalan semmi ilyen nincs.
Aki a kovetkezo hetekben erkezik a szigetre, biztosan lehangolo kepet fog latni, ha a belsobb reszeken is jar. Ido kell mig ujra helyreall.

A 2 evvel ezelotti tuz utan kb 3 honappal keszitettem kepet a sziget legmagasabb pontja kornyeken. Ebben az albumban lahtato. https://www.facebook.com/pg/YourGranCanaria.tour/photos/?tab=album&album_id=1742209439408453 Ma, 2 evvel utana mar sokkal szebben nez ki.


Flower2000 Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 2719

Piacra ne nagyon menjetek Las Palmasban , hihetetlen magas levegőszennyezést mérnek ott a füst miatt jelenleg.

hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.13 -1 1 2718

És egy jó hír.
A tűz Tejeda-Artenara területén ellenőrzés alatt áll. A lakók visszatérhetnek Tejedába az otthonaikba.

hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 2717

A legnagyobb ellenseg a szel. Azt mondjak a hirekben, hogy hetfon sokat tudtak tenni a tuz ellen, de nem tekintik 100 %-ban kontrollaltank.
Kozben kb 2,5 oraval ezelott, hetfo ejszaka egy ujabb tuz utott ki Telde varos kozeleben (fuggetlenul a masiktol), a lángok nagy sebességgel haladnak előre Guayadeque irányába (eros szel), ahol az evakuálást megkezdték.

similis Creative Commons License 2019.08.12 0 0 2716

Köszönjuk a híreket, és ha tudsz újat kérlek írd ide. Reméljük mielőbb sikerül eloltani :(

Előzmény: hlslaszlo (2715)
hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 2715

Sajnos mar 1500 hektart erint az erdotuz a szigeten.
A segitsegre kuldott hydroplan, tulajdonkeppen nehany ora alatt el is romlott, es beveteskeptelen. Pedig ez lenne a leghatekonyabb az oltasban (4-szer annyi vizet kepes szallitani, mint a helikopterek). Viszont erkezik egy masik repulo Andaluziabol.
A cikkben tobb pontatlansag is van. Peldaul Galdar telepulest egyaltalan nem veszelyezteti a tuz, es nem is fogja. De a sziget deli reszen nyaraloknak sem kell aggodniuk.
A legutolso nagy tuz 2 evvel ezelott volt a szigeten, aminek nyomat meg mindig sokfele lehet latni, es most itt az ujabb...
Ha lehet pozitivumot emliteni ezzel kapcsolatban, akkor talan azt, hogy a fenyok amik egnek, kvazi rezisztensek a tuz ellen. A legnagyobb gond hogy a hegyekben elo emberek vannak veszelyben. Tejeda telepulest peldaul meg sosem kellett kitelepiteni, most megtortent.

Eros a szel a sziget kozepso reszen, igy meg nehezebb az oltas, es sokkal gyorsabban terjed a tuz. A szigetcsoport tobbi szigeterol es a kontinensrol is erkezett segitseg, remelhetoleg hamar megfekezik a tuzet.

Laci v Creative Commons License 2019.08.12 0 0 2714
hlslaszlo Creative Commons License 2019.08.11 -1 0 2713

Szeptember elejen meg eppen hogy csak tetozott a nyar, szoval meleg lesz elmeletileg, nagyon:) Az ocean pedig kb akkor a legmelegebb.
Ha nyugodt helyet akartok, de nem tul messze a nyuzsgestol, akkor talan San Agustin. Playa del Ingles ha nem zavar a tomeg. Ha nyugodt vizu, szelmentes helyet kerestek, akkor az osszes mesterseges strand Maspalomastol nyugatra. Anfi, Puerto Rico, Amadores stb. Ezek viszont kis "telepulesek" fel nap alatt fel lehet oket fedezni.

Előzmény: 1bibi (2710)
zitatours Creative Commons License 2019.08.10 0 0 2712

A sziget déli részén foglalj, Maspalomas, Playa del Inglesen !

Programokkal kapcsolatban vagy autóbérléssel keress bátran !

 

Előzmény: 1bibi (2710)
suirebit Creative Commons License 2019.08.07 0 1 2711

https://www.holiday-weather.com/gran_canaria/averages/september/

szállás , neked valószínűleg ez lenne ok: Maspalomas, Playa del inglés

Előzmény: 1bibi (2710)
1bibi Creative Commons License 2019.08.07 -1 0 2710

Kedves Fórumozók! Nincs most elég időm visszaolvasgatni. Segítsetek néhány gyors válasszal! Szeptember 9-től vagyunk szabadságon. Milyen az idő olyankor kinn? GC melyik részén érdemes szállást foglalni? Csakis homokos strand érdekel. Strandolnánk, de szeretnénk megnézni a sziget főbb látnivalóit is. Segítsetek! Ha megyünk, előtte végig olvasok mindent, de foglalni most kellene.

hlslaszlo Creative Commons License 2019.07.24 -1 1 2709

Igen, biztosan utazasi irodas. Annak is kotelezo visszaadni a penzt elallas eseten. De erdemes igyekezni, hogy ne legyen kevesebb mint 1 honap az indulasig.
Kerdes hogy szamit-e fel lemondasi dijat, es mennyit. A hotel es a transzfer siman lemondhato meg ilyenkor ingyenesen, abbol nem szarmazik kar. "Csak" a repulo koltsege a minusz, es kerdes mennyire "jofej" az utazasi iroda. Bar nem is jofejsegrol van szo:) nyilvan szabalyok rogzitik ezt pontosan.

Előzmény: 'szti (2707)
similis Creative Commons License 2019.07.24 0 1 2708

2300 Euro volt 1 főre? Az elég drágának tűnik :(

Előzmény: V. P. N (2705)
'szti Creative Commons License 2019.07.24 0 0 2707

szerintem utazási irodás foglalásról van szó

Előzmény: hlslaszlo (2706)
hlslaszlo Creative Commons License 2019.07.24 0 0 2706

Szia,

Nem probaltad meg visszakerni a penzt? Eleg sok hotelnel ingyenes a lemondas, vagy a foglalasnal keves felarral ingyenesen lemondhato opciot lehet valasztani. Ennek a hotelnek pedig ez a szabalyzata a honlapjuk szerint: "The booking cancellation can be made without charge until 06.00 p.m. on the day prior to arrival at the hotel."
Szoval az utazasod aranak szerintem a jonagy reszet vissza kell hogy kapd, mivel a hotelnel lemondhato a szallas ingyenesen.
A repulovel sajnos nem lehet tul sok mindent kezdeni. Annak az atirasi koltsege szokszor magasabb mint maga az uj jegyar. De ez az ossz arnak talan a negyede lehet.

Előzmény: V. P. N (2705)
V. P. N Creative Commons License 2019.07.23 0 0 2705
Sziasztok!. Sajnos családi oko miatt eladnam Gran Canaria utazásomat. Utazás időpontja szept. 17-24 Ig. A corralium Beachbe. Áll inclusive ellátással. Magyar idegenvezetővel. Plusz poggyasszal, fix ülőhellyel. Jelenleg 923 eurót fizettem be és augusztusban kell a maradék 1385 eurót befizetni.
Én a 923 eurót befizetesmet eladnam 625 eruert.
Ha valakit érdekel kérem írjon. varganora84@gmail.com
zitatours Creative Commons License 2019.07.20 -1 0 2704

Szia ! Én lehet, hogy tudok szállást Meloneras környékén ! 

 

Előzmény: JOZ3 (2703)
JOZ3 Creative Commons License 2019.07.20 -1 0 2703

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani apartmant megfizethető áron (kb. 400 EUR/hét) Maspalomas környékén? Jan.7-14 között mennénk.

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.07 0 1 2702

 

Mogan. Le a kalappal!

 

 

Napvitorlák. Kedved támad megállni egy italra a fedett "országút" mellett.

(googlemaps)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!