Keresés

Részletes keresés

Vucko Creative Commons License 2007.05.13 0 0 71
Van egy könyv (Jugoszlávia halála, két BBC-s újságíró írta) ami nekem tetszett. Ez nem is konkrétan a háborúról szól hanem azokról a politikai eseményekről amelyek a háborúhoz vezettek. Egészen a 80-as évek elejétől, közepétől kezdödően. Valamint jól mutatja a nyugat teljes tudatlanságát és tanácstalanságát a kialakult helyezettel kapcsolatban. Fogalmuk sem volt, hogy mi különbség a horvátok-szerbek-muzulmánok között. Emlékszem leír olyan esetet, hogy volt olyan nyugati tárgyaló aki össze keverte a szerbeket horvátokkal és nem tudta, hogy most épp kivel tárgyal.
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 70
Pár kép a vakufi front vonalról, a képeken látszik, hogy kemény közelharcok folytak a városban a rombolást szinte csak gyalogság végezte és aknavetősök... 1.)  Pósta épülete, szembe a hotellal, az alsó részben közelharcot vívtunk a muszlimokkal jól látszanak nyomai... 2.) Ennek a háznak középső, már bedeszkázott, ajtaján futottünk ki Gáj főzászlóssal egy láda fobbanó anyaggal és dobtuk be, a képen nem látható hotelba ahol a Muszlim parancsnokság tartózkodott, látszik még hátul a pósta épülete.... 3,) Hátulról a hotel Vakuf összeomlott épülete... 4.) Ennek a kutyaólnak a takarásában vágtam lyukat a kerítésen (látható) és itt jutottunk be a házba, a robbanóanyaggal (a hotel Vakuf az ellenséggel alig 30 m -re volt tőlünk). 5.) Az összeomlott hotel és környéke...
wolfline Creative Commons License 2007.05.12 0 0 69
Renben üdvözöllet bennetket Zichermann István külön olvastam az első csecsen háborúról szóló művét. Nagyon részletes ,én is ígyekszem a jugo témáról részletes írni, de még van mit csiszolnom.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.12 0 0 68
OFF Nem baj, Zoli, ugratlak en teged tovabb:)) A tortenelmi forum 2.VH-s topikba beraktam egy OFF kerdest - tord csak a buksidat:))) Ha megtalalod a valaszt - jot fogsz rohogni:)))
Előzmény: M.Zoli (67)
M.Zoli Creative Commons License 2007.05.12 0 0 67
Üdv.

Elnezest kerek, hogy egy offal nyitottam. Ez Z.I. es köztem levö csipkelödes, ne vedd komolyan.

Akkor bemutatkoznek. M.Zoli vagyok, es a katonai, törtenelmi topicoknak vagyok a latogatoja. Erdeklödök a haditechnika, es a törtenelem irant, es a Jugoszlav polgarhaboru pedig különösen erdekel, mivel feher folt volt elöttem, mig nem olvastam Josic könyveit, illetve nem beszelgettem vele a temarol. Igy mar a semminel lenyegesen több infom van, es örülök ennek a topicnak, mert mas oldalrol is bövithetem ismereteim.

Egyebbkent fejlesztö mernökkent dolgozok, es szerencses ember vagyok, mert sok embert sikerült megismernem, es baratsagokat epitenem köszönhetöen az itteni szakmai topicokoknak, a Hadtörteneti Delutanoknak, es a munkammal jaro es azon kivüli utazasaimnak köszönhetöen. Külön megtiszteltetes szamomra hogy megismerkedhettem Josic Juliennel, illetve Zicherman Istvannnal. Ennek a fejlemenye, hogy szoktuk neha egymast ugratni. De ezt nem kell komolyan venni.

Mindenesetre felkerült ez a topic a kedvencekhez, es fogok itt sokat kerdezni. :))

Üdv.
Előzmény: wolfline (66)
wolfline Creative Commons License 2007.05.12 0 0 66
Üdv Zoli esztet hogyan értsem
M.Zoli Creative Commons License 2007.05.12 0 0 64
Üdv.

A helyedben meggondolnam. Ugy fogyaszt, mint egy Kraz, a könyveiddel verekszik, es mindeg elkoborol. :))))))

Üdv.

U.I. Azert jo ember, csak nem kell neki mondani, mert meg el is hiszi. :))))
Előzmény: Josic Julien (34)
wolfline Creative Commons License 2007.05.12 0 0 65
Mostar a harcok során.A képek vegyesen saját és internetes oldalakról került felhelyezésre. 1992-1996-ig.

-bulevar -korzo
-hotel Neretva a város keleti muszlin részén
-hotel Neretva
-utcarészlet
-spanyolok tere
-Neretva hotel
-a híd-
-a híd-
-rom-
-gránátlyuk-
-hotel Bristol-
- a stari most- 1993.nov.HVO egységei szétlőtték a muzulmán-horvát harcok során-
azóta újraépült .
- ismét a boulevar -
- az egykori HIT áruház

-gimnázium
-képek -
- HVO Mostar karjelvény
- a bank épülete
- HVO bunker a Hum magaslaton
- park háttérbe a bank épület romja
-romok
-Stolac horvát város -szétlőtt háza-bulevar-korzóneretva hotelneretva hotelutcai harcok
wolfline Creative Commons License 2007.05.12 0 0 63
Pár kép a hercegovinai városról Mostar-ról.



Mostar . 1991-ben 126.628 helybeli lakta , 43.037 horvát, 43.856 muszlimán/boszanac, 23.846 szerb, 12.768 jugoszláv 3.121 egyéb.A várost a Neretva szelte ketté. Az un. óváros keleti oldalán javarészt muszlim többség élt ,míg a nyugati oldalon katolikus horvát és egyéb köztük szerb.. Nyugati oldalon azonban több muszlim élt mint horvát a keleti oldalon.Ez későbbiekben komoly nemzeti ellentéteket szíttott.



A jugoállamhatalom felbonlása során november 1990-ben már megalakultak a városban az antikommunista pártok Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Hrvatska stranka prava (HSP), Stranka demokratske akcije (SDA)muszlim-i Srpska demokratska stranka (SDS)-szerb.
A városban kirobbanó etnikai ellentétek ,akkor elsősorban a horvát-szerb ,mert ekkor még a muszlimok szövetségesei voltak a horvátoknak,elfajulnak. Mostarban felállították az első szerb barikádokat. Siroki Brijeg irányából hercegovac horvát csoportok indulnak meg a városfelé ,hogy az ottani horvátoknak segítséget nyújtsanak.1991.január 7.
Mostarból a JNA tank konvoja megindult Siroki Brijeg irányába és Polog-nál megállítja a horvátokat.Ezt a horvát akiri politikai tömb egyértelmű provokációnak vette.

Mostarban egyébként a 4. korpus-hadtest Sarajevo-10. gépesített lövész brigádja és egy páncélos zászlóalj állomásozott ,valamint használták a repteret és helikopter leszálló állomást.

1991. szeptemberében további megerősítő erők ,szerb helikopterek és desant alakulatok érkeztek a Mostar-i heliodromra,aki elfoglalták Krusevo-t.A szerb JNA egyre több egysége érkezett a város melletti katonai bázisokra.Ez elsősorban a Horvátországi dalmát területeken zajló hadműveleti akciók miatt volt. Hiszen ekkor már a JNA horvátországi területeken harcokat folytatott a ZNG HOS és HV erőkkel szemben. JNA stratégia egyik kulcspontja Mostar ,mivel a Neretva völgyön át akartak betörni dalmáciába,hogy kettévágják a dél -dalmát részt a északi-közép dalmát résztől. Fő támadási útvonal volt számukra a Mostar-Ploc-Split irány és Mostar -Ploc -Dubrovnik irány.A város repteréről a szerb légierő renszeresen elindította gépeit a horvát tengerparti zóna rakétázására.


Mostratban decemberben elkezdődtek a szerb incidensek : Varda, Miljkovići, Bijelo Polje, Orlovac, Hum településeken a horvátok ellen. Ez egészen 1992.februárig tartottak.

Közben déldalmáciai régióban Dubrovnik Konavle a montenegrói szerb 2.dandár Titograd -JNA montenegro felől megszállta Konavle részt ,a Cilipi/Dubrovnik repteret. Elérve Dubrovnikot megkezdték a város ostromát ,melyben a légerőn kívűl a haditengerészet is bekapcsolodott . Ez jelentős erőket kötött le a 4.hadtestből Stolac-Ravno-felől.

A februárig tartó Mostari szerb incidensek arra kényszerítették a horvátokat
Ekkor már a mostari hr.védők felfegyverkeztek a reformista muszlimok és szerbek ellen. . Milana Torbicu generális vezette JNA alakulatoknak nem sikerült Mostart körnezárni. Bijelo Polje -ban szerbek barikádjaikról tűzet nyitottak Gnojnice horvát részre.


1992.február 29-március 1. BiH függetlenségi nyilatkozat -.
Ez további "lökést" adott a horvátoknak és bosanacoknak/muszlimoknak . A szerb válasz a referendumra nem maradt el BiH területén köztük Mostarban is a szerbek március 1-től 5-ig erősítik az ellenállást.

A szerb katonai vezetésnek fontos volt Mostar ,hiszen stratégiailag nézve itt futott át a főbb úőtvonal Sarajevo- és az Adria közt, észak-dél irányba. Ezért a Mostarból kivezető északi-Neretva völgyi és déli Neretva deltája -Adria-Ploc felé vezető út ellenőrzése elsőszámú cél.
De a horvátok is jól tudták, ha Mostarban a JNA támadják ,akkor meggyengíthetik a dalmát offenzíva végrehajtását.


1992.április 3. Elkezdődtek a harcok.4-én a szerbek lezárták a Mostarba vezető útat Sutina Rastanima településeknél és ellenőrző pontokat állítottak fel Kutima, Lisanii Salakovcafalvaknál. Támaszpontokat létesítettek Mazoljica, Fortica, Sjeverni logor, Rastane, Vranjevići, Kuti, Dubrava, Bosnjaki, Ljeskovci i Zeljusa.

Április 6-án tűzérségi támadást intézett ezen pontokról a horvát állásokra Slipčići ési Krusevo -ra.

Április 7-én pedig Cula.Mostarban meghalt az első horvát harcos Vjeko Bozić.

Áprlis 9-én a HDZ horvát nemzeti párt felhívja a figyelmet, hogy a harcok egyre jobban növelik a háborús helyzetet općine Mostar ónában .

Április 10-én a szerbek az esti órákban a Mostar-i laktanyából tűzérségi támadást intézett Vihoviće horvtá település ellen , a Mazoljicama támaszpontjukról pedig a horvát Balinovac-ot lőtték.

Április 15-én megalakult a horvát/bosnyák katonai írányító stáb Mostar Zemsudina Hasića zapovjednika Općinska stozera TO Mostar vezetésével.Még ezen a napn a szerbek két gráénátot lőttek a ki a városba lévő katedrálra , és Buna-ban meghalt Pavo Gagro horvát férfi a harcokban.

Április 24-én elkezdődött a szerbek nagy offenzívája,Mostar megtámadása.A JNA erők akkori parancsnoka Momčila Pericića volt.
Szerb orvlövészek - snajperisti-egész nap lőtték a várost ,az esti órákban pedig gránátozták a szerb állásokból.Az offenzíva 24-től 28-ig tartott.A szerbek sikeresen megszállták a Neretva keleti partszakaszát és megközelítették Čapljina-t is.

Április 29-én újabb szerb gránáeső esett a Mostarra ,melyben meghalt kilenc személy Egézs nap gránátozták a szerbek Bijelo Polje-t



A szerbek májusban tovább folytatták a rombolást mely nem kímélte az egyházi és kulturális épületeket sem.Megsemmísitetek több katolikus templomot Presveta Srca Isusova - Potoci faluban (május.3). sv. Petra és Pavla (május9.), Biskupski Dvor (május5.)ferences temlomok (május 9.), egyházi épület és szerzetesrendi nővérek épülete - Potoci faluban (május3.)katedrális Marije Majke Crkve (május5.)

A muszlim dzsámik közül -14.db.- mindössze kettő maradt meg.
A szerb gránát támadásban megsemmisült,megrongálódott Mostarban több középület köztük a telefonközpont, posta,városi könyvtár, régi városi monarchiabeli épületek ,kulturház, muzeum,adminisztrációs központ, bank ,több iskolai ,közoktatási intézmény, egyészségügyi intézmény, és színház, kulturális épület, és hotel "Bristol", "Ruza" "Neretva" kiégett.

A szerb gránátozás nem kimélte a civil lakosságot,civil lakosok házait ,a temetőket ,. Megsemmisültek komplet régi településrészek Carina, Luka, Donja mahala, Fejićeva ulica (Karađozbegova mahala) Podhum, Zahum, Balinovac i Cernica.
Az új településeken Cim, Ilići, Jasenica, Zalik, Bijelo Polje, Buna , Hodbina szintén nagy kárt okozott a szerb támadás. Az emberi áldozatokat követelő károk felülmúlhatalanok , és pótolhatalanok voltak.

A JNA megszállás a horvátoknak veszélyt jelentet ezért 1992. júniusra kidolgozták a Lipanjska Zora offenzíva tervét,melynek célja Mostar és környékének visszafoglalása ,valamint a Neretva völgy elfoglalása.


Erről a későbbiekben írok majd.Üdv .

1MostarMostar .hotel NeretvaMostar -Biskupni dvorszerg gránáttalálat
wolfline Creative Commons License 2007.05.12 0 0 62
Jó utat Julien , egy könyve én is bepályázok ,a barátom commandeer révén ,nagyon kiváncsi vagyok rá.
Üdv a Délvidékieknek!

Isten óvjon utadon.
wolfline Creative Commons License 2007.05.12 0 0 61

Véleményem szerint mikor kirobbant a konfliktus , a horvátok ugyebár kinyilvánítják függetlenségüket Jugoktól. Ez azt jelentette,hogy önálló államot kívánnak létrehozni azaz Horvátországot. Igen de HR belül jelentős szerb kolónia élt, NY-Szlavónia :,Papuk,Psunj hegységben és Okucani környékén, Kelet-Szlavónia :Osijek és Vukovar környékén , Bánságban ,Kordun ,Lika , Krajina területén. Erről már irtam azt hiszem. Az itt elő szerbek fellázadtak és nem fogadták el a horvát alkotmányos rendet, miszterint ők Horvátországon belüli kisebbségi nemzet úgy mint a magyar is. Ezér fellázadtak ,mely során a Milosevics kormánya által vezérelt szerb JNA vezetők fegyvereket osztottak a hr-i szerbeknek. Ebben szándékosság volt ,mert ne felejtsük, hogy elősször a szerb lázadók használták a fegyvereket a horvát rendőrök ellen (Borovo Selo, Plitvicke, ....) Ez kapóra jött a JNA-nak mert így HR-ban marat mint "békefenntartó erő" a két fél közt- a nemzetközi politikai jóváhagyásával-, az az a horvát és szerb közt. A hr-i helyi szerb lázadókat nem hr-i szerbekkel (Arkan és társai) tuningolták fel ,támogatták, akik tovább fokozták a pogromokat . Természetes a horvátok erre válaszul szintén fegyvert fogtak- már ami volt ,vadászpuskák ,pisztolyok stb.-. A hr-i szerbek lakta zónákban lévő hr falvakat védők elszigetelődtek azon részektől ,ahol, szinte csak horvátok laktak.
A JNA pedig egyértelműen a szerb lázadókat támogatta, hiszen ők gerjesztették fel őket és szerelték fel modern fegyverekkel. Láthatuk annak idején a hírműsorokba, ahogy a horvát falusiak elavult fegyvreikket ,puskákkal védelmi állásikban várták a szerbeket, akiknél pesze ,hogy hogynem AK ,Zolja , Osa (vállról ind. rkv.) és egyébb modernebb -még aknavető is- volt. Gondolom ezt nem a vadásztársaságtól kapták.

A horvátnál a faluikat védő vadászpuskás helybeliek nem bizonyultak elég képzetnek és erősnek a szerb falvakt az ottani felfegyverzett helyieket támogató szerb milicijákkal szemben. A horvátok akkor még nem rendelkeztek aknavetőkkel, amivel már akkor a szerb falvakból lőtték a horvát ,vagy magyar falvakat.

Szükség volt a horvátoknál is egy nemzeti alapon szerveződő katonai egységre , ahova természetes a nemzeti érzelműek és a katonaság iránt elkötelezettek csatlakoztak ebből lett a HOS.
Gondolom ha magyaroknál neagyisten kitörne ,mondjuk Délvidéken, vagy Erdélybe valami fegyvres konfliktus ,valószínűleg a nemzeti érzelmű ,un."szélsőséges " revizionisták stb. katonaérzelműek csatlakoznánka először. Nekik is fel kellenne valamiféle magyar nemzeti nevet venni, ami lehet hogy a mai viszonylatban szélsőségnek nem elfogadottnak számít-gondolva az árpádsávos zászlóra és a turulra .

Horvátoknál HOS lett ,ami magaköré gyűjtötte a katonaérzelmű, nemzeti önkénteseket. Ők segítettek a vegyesen lakott településeken élő horvát helybeléiknek az un. nemzeti ellemnállókat a védelembe, amig nem alakult meg a külföldi segítségből és elfoglalt JNA laktanyákból beszerzett fegyverekkel ellátott zenga Zbor Narodna Garda később HV. .

Miután egyértelművé vállt a dolog hogy a JNA a szerb lázadókat támogatja elkerülhetelen volt a horvtá rendőrség és önkéntes katonai erők fegyveres konfliktusa a JNA -val.

De itt van Baranya háromszög ,ahol jórész csak magyar nemzetiségüek laknak. A JNA teljesen megszállta és jobbkezet adott a szerb milicijáknak az ottani pogromokhoz. HR-ban a horvátok miért nem "bántották" a magyarokat.

Na mind egy ,sajnos tény ,hogy a pogromokat a szerbek kezdték.Persze erőszakra nem erőszak a válasz, de a háború ,még a maiak is nem erről szólnak.

Horvát -itt Horvátorsz. beszélnék nem Boszniáról-részről igazából ,mi számítoptt un. szerbek elleni népírtásnak------- Első hadműveletükről írtam Orkan . Ez a Ny-Szlavón rész felszabadítására irányult, ahol jelentős szerb lakosság élt. Az itteni szerb falvakba hozták létre állásaikat a szerb csetnikek ,ahol a civil szerb lakosokkal együtt élték katonás életüket. A civilek nem hagyták el a falvakat ,hiszen a propaganad révén hittek abban,hogy a milicisták és a JNA mevgvédi őket és kiüzik a horvátokat . A szerb katonaság célirányosan azon területeket tartotta megszállva HR-ban ,ahol a szerb nemzetiségüek éltek. A megszállt területen lévő horvát falvakat ,lerombolták, és az ott élő horvátokat elhurvcolták táborokba és kivégezték, esélyt sem adtak nekik a falvaik kiürítésére elhagyására, hogy horvát részre költözenek aháború elől.
A horvátok ezért indították meg műveleteiket ,hogy azon szerb megszállt területeket ,ahol horvátokat érnek pogromok visszafoglalják.

Azt ,hogy a műveletek során a helyi civil szerb lakosság-támogatva a szerb milicijákat- miért nem távoztak el a harci körzetből ,mondju a szerb hátországba, sok minden befolyásolta. Egyik volt ,hogy a miliciják a helybeliekre számítottak ezért nem is igazán tájékoztatták őket mi a helyzet ,valamint azzal takaróztak, hogy ők ott sajátjukat védik, holott a milicisták ajvarésze nem is helybeli volt. Ezért kellett ,hogy ott helybeliek legyenek.Mert minek védnéének meg egy üres falut.
Így a horvát offenzívák során a miliocijákkla és JNA vívott harcokban , mivel a szerb állások a falvakban is kiépültek elkerülhetelen volt a szerb ottragadt helyi lakosság áldozatai.Ez még nem népírtás-vagy Srebrenica-.


folyt köv.





Josic Julien Creative Commons License 2007.05.12 0 0 60

Elnézést....

Épp készülök Itthonról-Haza a kis vajdasági Szülőfalumba, estérre, vagy holnap majd folytatjuk, teszek fel én is pár képet majd.

HUNTERKILLER tőlem olcsóbban és dedikálva megkaphatod könyveimet:)) Csak aztán nehogy megbánd, hogy megvetted:))))))))))

Josic...

wolfline Creative Commons License 2007.05.12 0 0 59
A képeket horvát ismerősöktől kaptam, ésn nem jutottam el G. Vakufba. Csak a Livansko polje-opz Tomislavgrad zónába.
Ott a 1.gbr.HVO-nak 1995-ben egy horvát nemzetiségű volt francia légiós volt a zapovjednika-e ,és hallottam ,hogy több légiót megjárt katona tevékenykedik a hosacoknál azaz a hvo-ban .
Annyira 94-ben még nem beszéltem a horvatski jeziket ,hogy az ottani híreket megismerjem. Mivel szlavóniai magyar segítőm volt ő tájékoztatott az érdekességekről. Arról tudtam,hogy a 1993. hvo-abih harcok zajlottak srijednja-bosanska opz zónában és még 1994-re is jutott belőlle,de az ottani harcokról pontosabb infohoz nem jutottam. Bár Mosztar-i látogatásom során 94.nyarán a horvátok és muszlimok közt még elég feszült volt a helyzet. Emlékszem ,hogy városnéző turára hvo-s kísérőt kaptunk ,mert a korzó és környéke még snajperisták miatt nem volt biztonságos.,így csak a szétlyuggatot bank és a mögötte vagy mellette lévő parkig jutottunk, meg spanyol térig , a gimnáziumhoz aminek az ablaka be voltak falazva-no meg a disco vukovarba. Az esték pedig kissé hangosabban teltek mint a nappalok.

Josic Julien Creative Commons License 2007.05.12 0 0 58

Üdv HUNTERKILLER...

Amit nem látsz azt ne állítsd. Tegyél fel képeket a Nettről ahol Usztasák kinoznak, gyilkolnak civileket, tiszeresét teszem fel ugyan arról, hogy a szerbek és moszlimok teszik azt amiről beszélsz.

Tudod a háború nem baráti csevegés és nem a gyöngék harca, de az U betüt hordók tudták, hogy egy új Hazáért harcolnak, ezért a küzdelembe-csakis a harcban nem kértek kegyelmet és nem is adtak! A háború ilyen, a bátrak pedig így harcolnak!

Üdv... Josic...

Előzmény: HUNTERKILLER (53)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.12 0 0 56
Üdv! Még annyit, hogy én azt vallom hogy mindenhonnan meg kell vizsgálni egy adott témát, hogy teljes legyen a kép. Ezért elolvasom a könyveidet (meg mert érdekel a téma)! Üdv!
Előzmény: Josic Julien (51)
wolfline Creative Commons License 2007.05.12 0 0 57
Üdv mindenkinek -Dobroe jutro ,ove rano vrijeme .Hval lepa pomocu gospodin Jovic . Jos para slika .

Érdekes a megközelítés Hunterkiller, bocs Jovic a megfigyelő nem biztos hogy azt jelenti ,hogy nem katona voltam ,de a mai magyarországi politikai rezsimbe inkább jobb ha megfigyelő voltam.Tulajdonképpen erről majd küldök neked egy email.

A szerbekkel kapcsolatban érdekesség ,hogy miért állt inkább a magyar horvátokhoz és nem a szerbekhez. Talán a szerb félkatonai alakulatok négyzetei sem kedveztek nekünk ,mivel a régi világháborús és utáni Vajdasági dolgok nem igazán arról szoltak, hogy a szerbeket szeretnünk kellene, és ők sem szerettek minket,ahogy most sem,tisztelet a kívételnek.

A háború kirobbanásakor egyébként a Novi Sad-i más JNA hadtesthez besoroztak vajdasági magyarokat ,mint sorálományt. A szerb katonaipolitikai okosok nagyon jól tudták ,hogy hová küldik a jórészt vajdasági (bocsánat Délvidéki ) sorállományt.
Baranja és Kelet Szlavóniai megszállás során a harckocsikban és a gyalogságnál szolgáló magyarfiak nem tudván a hamis propagandának köszönhetőleg ,hogy miféle hadiútra léptették őket a saját nemzeti kkisebbségük ellen irányították őket.
A szerb katonai vezetés -mondván,hogy a drága jugo titoországok horvát fasiszták és külföldi fasiszták (köztük a magyarorsz. revízionisták) megtámadták. A naiv politikától mentes környezetben felnövő délvidéki magyar ifjak ebben a hiszemben katonáskodtak. Ha pedig ki akartak bujni a sorozás alól a szerb katonai rendészet és milicija -mint törvénysétőket üldözte ,és családjkat zaklatták.

Hát így történtek meg ,hogy a horvát honvédők közt szolgálatot teljesítő baranyai, szlavóniai magyarok több akció során az elhunyt szerb katonák közt találtak vajdasági magyarokat, és ez fordítva is igaz.

Volt egy ismerősöm aki mesélte, hogy Kelet-Szlavóniában egy JNA akcióban harci pszh. (oklopna transportera) szolgált. Tűzharc során jópár a JNA tisztek által usztasáknak titulált horvát katonát lőttek le. Neki jutott a feladat ,hogy az elhunyt horvátokat teherautókra zsákolják.Ennek során az irataikat ellenőrizve látta ,hogy több magyar nemzetiségű van köztük. Szerb katonatársai ezek után elég ellenségesen álltal hozzá, mondván a tieitek is usztasák. Még azt is megkapta ,hogy ne lepődjön meg a hátbalövik egy akció során ,mert ő is magyar spion ....nem részletezem tovább. Ezt követően ,sikerült nekim más fronszakaszra kérnie magát Boszniába.

A horvát felderítők nem egyszer közelítették meg a JNA katonákat ,olyananyira hogy még beszédüket is hallották. Ekkor volt olyan eset ,hogy a magyar zengások ( ZNG) azért nem hajtották végre az akciót mert magyar beszédet hallottak a JNA katonák közt. Véve a bátorságot-merthogy akár lövöldözés is lehettt volna belőlle- megszólították a JNA délvidéki magyar srácokat, akik szerencsére -vagy a kiképzetlenségük végett- nem ijedtek meg és kezdtek rájuk lövöldözni ,hanem visszaválaszoltak. Beszélgettek egy kis időt majd elköszöntek egymástól a két szembenálló oldalon harcoló magyarfik. De még jó pár hasonló eset történt.

Sajnos a történelmi múlt miatt ,meg lehetne kérdezni a JNA-ban besorozott magyarfikat , és a zengánál ,vagy hsovácoknál szolgáló magyarfikat ,hol érezték magukat jobban .

üdv Ja pár kép még Josicnak Uskoplje-ről.

G.Vakufez isKupres-i medence (Kupresko polja)Bugojno
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.12 0 0 55
"És ezért egyedül a szerb akkori politika a hibás..."-egyetértek! A politikusokkal az a baj, hogy nem akasztják öket megfelelő pozícióba idelyekorán! De ez mindenhol így van! :-( Üdv!
Előzmény: Josic Julien (51)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.12 0 0 54

Üdv Wolfline...

Mond ez a fölvétel a Muszlim oldalon készűlt?

Amikor ott voltál hallottál valamit a hotel felrobbantásáról? Vagy a Ciganska Livadán folyt harcokról?

Üdv Josic...

Előzmény: wolfline (50)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.12 0 0 53
Nem az U-betű ellen van kifogásom hanem a civileket gyilkolók/kínzók ellen akik aztán a háborús hős képében tetszelegnek. Elfogott elenségen kipróbálni milyen éles a kés, stb. Ismerős? Így beleolvasva tetszik a könyved más mint Földié vagy Rosa-Flores-é. A mentalitásod szerintem más mint az övüké. Üdv!
Előzmény: Josic Julien (51)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.12 0 0 52
Üdvözlet! Én nem vettem részt eddig semmiféle harcban.(mondjuk '91-ben 12 éves voltam mindössze) Valószínűleg a gyávaságom miatt nem is fogok! Nekem az usztasa egy terrorista! Nem külömb a csetniknél! (számomra) Itélkezni persze könnyű így a neten keresztűl arctalanul. De azért elmondom a véleményem. Üdv!
Előzmény: Josic Julien (49)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.12 0 0 51

Légyszives olvasd el 33-as hozzászólásomat. Különben, ha kifogásod van az U betű ellen, ne olvasd el a: - Horvát haború hősei és én. - cimű könyvemet és az utánna követkető : - Elég volt - ot se, mert nem fog tetszeni... Különben én is Vajdasági magyar vagyok, és falumat ami tiszta magyar volt, ellepték a menekültek. És ezért egyedül a szerb akkori politika a hibás...

Üdv... Josic...

Előzmény: HUNTERKILLER (48)
wolfline Creative Commons License 2007.05.12 0 0 50
-Közép -Bosznia --Uskoplje település
Előzmény: Josic Julien (45)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.12 0 0 49

Üdvözletem HUNTERKILLER...

Elnézést, hogy én válaszolok. Wolfline egyáltalán nem volt katona, csak megfigyelő, tehát a látottakat értékeli. Nézd Te is értékeiheted, elmondhatod a véleményedet, ha lehet Úri emberhez méltóan. Különben én több mint fél évig U betüt hordtam, nem a sapkámon a szívemben és nem azért mert Usztasa eszméket vallok, hanem azért mert a körülöttem levő fiatalok akik lerakták, saját holtestükkel (100 számra) Horvátország alapjait, Ők is ezt a jelet horták sapkájukon és szívükben is...

Tudod 1991-ben a horvát harcosok több mint fele U betünt hordott, vagy a sapkáján, vagy szívében... És nem azértmert fasiszták voltak, hanem elődeik bátor harcáról vettek példát...

Josic...

Előzmény: HUNTERKILLER (46)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.12 0 0 48
Igen! Az éremnek két oldala van de nem hiszem hogy a horvátoknak nagyon sírt volna a szívük ezekért az emberekért. Amúgy ezeket a menekülteket a vajdaságiak (magyarok) nagyon utálják. Üdv!
Előzmény: Josic Julien (33)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.12 0 0 47
Tanácsokat adok és nekem is bekavart a gép, azt gondoltam nem ment el az első beírásom...:))))
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.12 0 0 46
Szia! "Vagy úgy érzed hogy amíg az erőszakot és a bűnt támogatják, addig békés polgári lakosok, majd a megtorlásnál ártatlan áldozatok?"-aha értem! Ha a civil az ellenséget támogatja akkor már gyilkolngatni is szabad. Szép! Ez azért sokat elárul rólad. Nem volt neked véletlenul U-s jelvényed?
Előzmény: commandeer (29)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.12 0 0 45

Üdvözletem Wolfline...

Kattins a válaszra, és az oldal alján megtalálod a feltölt gombot, miután egyszer megnyomtad, kattints a feltöltendő képra 2x, aztán ugyanott alul a feltölt-re, végül a beszúrásra. Ajánlatos rövid szöveget is mellékelni a képhez...

Üdv... Josic...

 

Irásaid különösen részletesek és feltűnöen pontosak. Őrnagyként szolgáltam a horvátoknál és nem tudnák ilyen sok eseményt, hasonló pontossággal leirni. Sok idő ismeretség és munka állhat soraid mögött....

Előzmény: wolfline (41)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.12 0 0 44

Üdv Wolfline...

Rákattintasz a válaszra és az oldal alján megtalájod a tallózás szót, rákatintasz egyszer, majd a feltölteni kívánt képre 2x utánna az oldal alján a feltöltre, majd ismét ott alul a beszúrra és a kép felkerült. kis szöveget is írj a képhez....

Üdv Josic..

 

Ps: Az információid különösen alaposak, szinte hihetetlen, hogy sikerült ennyi anyagot összegyűjtened és még nincs vége:)) Én ott voltam és felét sem tudom ilyen alapossággal... Sőt őrnagyi rangban szolgáltam, mégsem volt ennyi információm, vagyis nem ilyen alapossággal...

 

Előzmény: wolfline (41)
wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 43
na hátha
wolfline Creative Commons License 2007.05.11 0 0 42
nem tudok képet feltenni sorry

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!