Keresés

Részletes keresés

Donnabella Creative Commons License 2017.07.10 0 0 18202

Én csak egyféle túrós keveréket találtam a neten, nem tudtam hogy madaranként több változat is létezik... Rigónak melyik jó?

Ritkán kap csirke húst, ha főzök és épp velem van a konyhában, akkor megkínálom 2-3 falatkával. Én azt olvastam a Hortobágyi Madárpark oldalán, hogy a giliszta és csigák etetése veszélyes lehet, mert légcsőférgek közti-gazdája.. ..de tudom hogy szeretik a rigók :) Van földje is amiben turkálhat, a cserepes virágaimat rendszeresen gyökérig túrja :DD

Emésztés segítőnek prémium kagylóhéj homokot vettem ánizsmaggal, osztrigahéjjal és ásványi anyagokkal. Szeretném ha egészségesen, boldogan sokáig velünk maradna :) Van egy olasz ismerősünk, 9 éves a rigója.. Köszönöm, hogy írtatok :)

Előzmény: otyopunyo (18201)
otyopunyo Creative Commons License 2017.07.10 0 1 18201

Sziasztok! Először is mindenkitől szeretnék elnézést kérni, akit valaha régen itt a fórumon megbántottam. Azóta már sokat tapasztaltam, az akkori szereplőkkel kapcsolatban is és madarazás terén is, úgyhogy a véleményem bizonyos dolgokról meglehetősen megváltozott. Ilyen például a túrós keverék, amit akkor kellő ismeretek híján és bizonyos magyarázatok alapján elutasítottam. Tudom, hogy mikor utoljára írtam, még az amatőrök amatőre voltam, az azóta eltelt években viszont nagyon sok madarat neveltem fel. Próbáltam (persze az ésszerűség határain belül) sokféle táplálékot, és most, tulképp 5 év tapasztalatai alapján megerősítem, hogy a túrós keverék és annak különböző madarakra specializált változatai csodálatosak. A madarak, akik túrós keveréken és rovaron nőnek fel, olyanok lesznek, mintha az édes anyatermészetben kaptuk volna el lepkehálóval :) Felnőtt, sérült, lepukkant madarakkal is csodákat tesz.
A rigóval kapcsolatban annyit szeretnék mondani, hogy igen fontos táplálékuk a giliszta, amit a túrós kaja és egyéb rovarok mellé jó, ha gyakran kap. Horgászboltban vásárolható vagy ásható a kertből. Ezenkívül a rigók szeretik, ha a kalitjuk/lakhelyük talaja igazi föld, amiben turkálhatnak, kaparászhatnak. A csirkehússal kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy ha nem csak elvétve kapnak, akkor köszvényszerű problémák alakulhatnak ki, amik a hús elhagyásával lassan enyhülnek.

Előzmény: Donnabella (18191)
corvi01 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 18200

Természetesen nincs mit,,,némelyikünk több tapasztalata is messze kevés az elképzelt ideális tartáshoz viszonyítva. :-S

 

Ot keverékén kívül persze sok egyebet érdemes elé tenni. A kitin nagyon fontos, meg olyan anyagok amit vagy nehezen, vagy egyáltalán nem emészt meg. Szabadban lévő rigókat meg lehet figyelni, ahogy bogyókat kisebb gyümölcsöket egészben nyelnek le, majd magjait időszakosan felöklendezik és újranyelik! Valószínűleg kettős hatás érvényesül, egyik az őrlésben részvétel, másik a magokból kioldódó cianidok, amik szerintem a fertőtlenítést, tisztítást szolgálhatják.

A tojási szándékra visszatérve,,, az egyenes függvénye ivari fejlettségének, ez meg ugye fizikai erőnlétének a tartás milyensége függvényében! :)

Előzmény: Donnabella (18199)
Donnabella Creative Commons License 2017.07.09 0 0 18199

Köszönöm szépen ezt a nagyon jó, részletes leírást. (Leventének is) Teljesen logikus...

Ha elkezdem neki adni ezt a ot1019 féle lágyeleség keveréket, akkor mást ne adjak neki? 2 napja szöcskét is kap, nagyon szereti. Szabadon van a lakásban, röpködni is tud. Csak aludni megy be a röpdéjébe, a rúdjait  3 naponta fertőtlenítem.. ha élősködő lenne, biztos zavarná, csipkedné a lábát, de figyelem azért. Körmét, csőrét 3 hetente vágni kell... De ez a lábvastagodás is érdekes, néha alig látszik, néha pedig kétségbeejtő...

Előzmény: corvi01 (18197)
corvi01 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 18198

Az embernek összeszorul a szíve ezt olvasva, no meg az, hogy honnan van némelyikünkben ekkora áldozatvállalási késztetés! :-S

Köszönet azért is, mert minden  ilyen leírás mindannyiunkat előbbre visz a tapasztalások frontján! :)

 

Előzmény: Levente777 (18193)
corvi01 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 18197

Helló!

 

A legjobb és leggondosabb tartás mellet is az ilyen "lábvastagodások" előfordulnak. Ez a torzulás általában együtt jelentkezik a csőr és/vagy a körmök túlnövésével.
Rovar(lágy) evőknél tapasztalataim szerint kb. 3x gyakoribb, ami nem véletlen! Ez is több okozat
alapú. A lágy ill. rovareleség és az ebből fakadó tartási környezet nagyságrenddel több fertőződés forrása lehet, mint mondjuk a magevők esete. Maga az ürülék, meg a szétprickált
élelem/rovarmaradékok bomlékonyak, de maguk a rovarok is egyéb paraziták hordozói lehetnek!
Erre rájön az, hogy egy zárt környezet (kalitka volier, vagy akár egy lakáson belül is) a
természetesnél hatványozottan ingerszegényebb, amit a mozgás/repülési késztetés hiána is
követ. A helyhez kötöttség ill. az egy helyben, rúdon, klf. tárgyakon sokat tartózkodás okozója
lehet ennek. Azontúl amit Levente említ, lehet bizony a roszz ill. a valamiben hiányos táplálkozás
is egyik okozója, ez viszont súlyosabb és kóros elváltozásokat eredményezhet.
Azok a kaják amiket leírsz elvileg jók nekik, de tartózkodni kell az egy oldalú táplálástól, vagy a
sokmindent tartalmazó ot1019 féle keverékkel folytatni! A rigók, légykapók, gébicsfélék
köpetelők, gondoskodnuk kell arról, hogy az emésztés/örléshez szükséges anygokhoz is
hozzájussanak! Én már láttam sajnos a szabadban, vadmadaraknál is ilyen torzulásokat, melyek
okait szerintem a tudomány sem igazán tárta fel. Elgonolkodtató viszont, s talán nem véletlen,
hogy a szabadban, de főleg a városokban az általunk készítetteknél sokkal silányabb élelmeken
nevelkedő madarak is alapból jobban néznek ki. Kint persze a kemény törvények alapján, a hibás, hiányos tulajdonságok, melyek életfunkciójuk akadályozói, gyors elhullásukat eredményezik, s főként ezért látunk, csak viszonylag egészségesnek tűnő (!) madarakat.

 

ÜDV

Előzmény: Donnabella (18191)
ot1019 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 18196

Sziasztok! Ha nem gond, egy hsz-ban reagálnék a korábbiakra. Köszönöm szépen Levente, én is hasonlóképpen vélekedek rólad. Elképesztő, amit ezekkel a varjakkal véghez viszel, tényleg minden elismerésem a Tiéd :) Corvi, hát én is felemelhetném azért azt a telefont, de most tényleg olyan elfoglalt időszakom van, hogy még annál is elfoglaltabb, mint amiről Te tudsz, szóval nagyon elvagyok. Bécó a varjam már három éve, akit Hortobágyról kaptam, Igor pedig egy nagyon lelkiismeretes, állatszerető házaspárnál van elhelyezve, akik mindent megadnak neki.

 

 

Levente777 Creative Commons License 2017.07.08 0 0 18195

A tünet úgy szokott kezdődni,hogy a pikkelyek elkezdenek szét állni, ezért is látszik úgy,hogy a lába megvastagszik.Súlyosabb esetben már "borzasnak" tűnnek a pikkelyek és fehér vastagodás látható a pikkelyek között-alatt ami olyan hatást keltet mintha a láb meszes lenne. Van aki élősködő elleni készítményeket használ reá,ami szintén hatásos lehet,de én inkább a bevált, hagyományos módszereket kedvelem. Azért valamit tudtak a "régiek":)

Előzmény: Levente777 (18193)
Levente777 Creative Commons License 2017.07.08 0 0 18194

Szia

 

Ha megengeded,esetleg véletlen nem kezdeti lábmeszesedés? Ezt egy atka fajta okozza. Mert ha esetleg arról lenne szó,akkor egy-két alkalommal be kellene petróleumozni és meglátod szépen lehámlik az elhalt pikkely mert az új már nő alatta. Baromfiaknál igen bevált.

Előzmény: Donnabella (18191)
Levente777 Creative Commons License 2017.07.08 0 0 18193

Üdvözöllek.

 

 

Kicsi Jo Dolmányos varjú,akit a XI. kerületben,egy iskola udvarán találták kedves takarító hölgyek és vették a fáradságot és felhívtak hogy ha érte megyek befogják. Sajnos csont sovány volt és járóképtelen,csak a kis szárnyaival "lapátolta"magát előre.Nagyon sok fehér tollai voltak(pár még van)és a lábai úgy megcsavarodva,hogy a talpacskái felfele néztek. A jelekből arra gondoltam talán angolkóros. Ma már ott tartunk,hogy talán a bevált keveréknek köszönhetően,hál.ot1019nek,a lábai visszacsavarodtak és csak kis esztétikai hibája maradt hátra. Teljes életet tud élni. Kicsit furin jár, de nagyon édes. Lefogni,megfogni tud velük,csak olyan papagájos:) Nem sebződik,nem véresedik,nem váladékosodik,úgyhogy fájdalmai nincsenek,ezért nem láttam szükségét a műtétnek. Azért pedig nem tettem ki olyan stressznek hogy szépen járjon.Ami érdekes,hogy ha ágon ül olyan mintha nem is lenne kacska.Soha nem volt bezárva sem kalitba,se röpdébe.Eleinte eljárt havonta egyszer-kétszer 1-1,5 napra majd visszajött,de már vagy 10 hónapja eszt sem teszi. Szabadon jár kel a lakásban,udvaron kedve szerint. Érdekes,én azt hittem hogy kint fog időzni,de nem! Sokkal többet tartózkodik velünk a lakásban.Állandóan rajtam vagy velem lóg. Sajnos már a kutyáim,macskám stb. nem igen jöhetnek a közelembe,mert mindenkit elakar űzni a közelemből.Néha az asszonyt is:)Olyankor csíp.Szóval kialakult egy együtt élési forma amihez már mindenki hozzászokott úgy a családtagok mint az állatok.Remélem hogy ez még hosszú-hosszú éveken át így is marad. A fanatizmus megvan!:) Köszönöm érdeklődésedet.

Előzmény: corvi01 (18190)
Koraax Creative Commons License 2017.07.08 0 0 18192

Szia!

Jó, hogy megkérdezted, de nekem fura, hogy ilyesmire gondoltál először, "rosszul táplálkozik, vagy a változatlan hőmérséklet". Szerintem rühös. 

Előzmény: Donnabella (18191)
Donnabella Creative Commons License 2017.07.06 0 0 18191

Sziasztok! 2 éve megmentett feketerigóm miatt írok nektek. (Engedéllyel hoztam el a Hortobágyi madárkórházból, mert nem lehetett "visszavadítani" a természetbe....alig evett, nem barátkozott a többi énekesmadárral és depressziós lett) Az instagram-on van saját oldala, és más madarasok miatt figyeltem fel arra, hogy vastagabb, pikkelyesebb a lába, mint a szabadon élő társainak. Talán rosszul táplálkozik, vagy a változatlan hőmérséklet miatt? Egyébként nem csipkedi, nem piszkálja.

Főleg lisztkukacot kap, gyümölcsöket, túrót, szereti a nyers csirkehúst, rákot, rizst, főtt tésztát. Főtt tojás nem kell neki. Száraz eledel közül kedvence a Versele-Laga Orlux Insect Patee eleség rovarevő madaraknak. Omni-vit vitamint kap néha a vizébe, amit utál, igy legtöbbször kiöntöm. Egy nagy tálban van neki jó minőségű kagylóhéj homok kiszórva. Naponta, 2 naponta fürdik, ahogy szól... ilyenkor ücsörög a kád szélén. Eddig, egyszer vedlett át rendesen, még egy éves kor előtt. Most elég dús a tollacskája. Ami még érdekelne, hogy ilyenkor "fogságban" tojnak-e?

Előre is köszönöm a segítséget! :)

 

corvi01 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 18190

Igor biza' ! :) Már nagyon rég dumáltam Tamással, röstellem is...Ő nagyon nehezen tud hívni bárkit is (az okokról most hagy ne..) általában 40 perc a minimum amit kommunikálunk, de mikor leteszem, rájövök, hogy szinte alig vetettünk fel "igazi"témát.. :)

 

Az valahogy nem derült ki számomra, hogy Kicsi Jó milyen gyártmányú varjacska..? A 9 éves koromban élt Károly csókámra hasonlít! :)

Előzmény: Levente777 (18189)
Levente777 Creative Commons License 2017.07.05 0 0 18189

Visszaolvastam és rosszul emlékeztem! Bocsánat! Ja és nem Iván,hanem Igor.

Előzmény: Levente777 (18187)
Levente777 Creative Commons License 2017.07.05 0 0 18188

Ot1019 véleményem szerint nagyon nagy madarász és szaki:)de ha Ivánról van szó,tudomásom szerint Őt más valaki nevelte és ot1019 felnőtten és szelíden kapta meg. De lehet,hogy rosszul tudom!

Levente777 Creative Commons License 2017.07.05 0 0 18187

Szia

 

Biztosan van rá példa,csak én Kicsi Johoz viszonyítom a szelídséget,ami elképesztő.1 éve van nálam (kb.3 hetes kora óta mivel már tollas volt). Teljesen szabadtartásban van. Őt lehet dögönyözni,felemelni,megfogni. A simogatás az nála elvárt. Belebújik az arcomba,egész nap rajtam lóg. Ha éhes hanggal jelzi. Ha hívom azonnal válaszol és jön,kikérődzik stb. Reggel megyek haza a melóból már a kapun vár. Kint lehet hagyni az udvaron ha elmegyünk valahová.Hallgat a páromra és a gyerekre is. Megszidhatom,bezavarhatom,ha   rosszat csinál. Semmi sértődés vagy távolságtartás,sőt olyankor is rám száll,hogy simogassam,bizsirkáljam a csőrét, rendszeresen a mellkasomon és az ölemben alszik.Kicsit morbid,de kutyához hasonlítanám.Olyan mint egy kistestű kutya.Állandóan azt szeretné,hogy csak Őt dögönyözzük, Őt simogassuk, Őt szeressük:) Volt már nagyon szelíd madaram (Tilinkó a csóka),de Jo valami elképesztő!

Előzmény: corvi01 (18185)
Glatime Creative Commons License 2017.07.03 0 0 18186

Kedves Fórumozók! 

 

Nagyon jól esett az a sok kedves, segítőkész üzenet, amit kaptam Tőletek! :) Hihetetlenül megleptetek vele, nem is számítottam rá, hogy ennyi levelet kapok.

Varjú fiókát kerestem, és örömmel jelenthetem, találtam is. Mostanra már nagy, egészséges és jól érzi magát. 

 

Köszönöm a segítségeteket!

 

Glatime

corvi01 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 18185

Általánosságban ez bizony igaz, viszont vannak meglepő és fura dolgok. Itt a fórumon is volt már ellenpélda pl. ot1019 varjúja, tudtommal már szinte társnak fogadja el Őt. Nálam is volt nemrég egy sérült szarka ami a rendkívül (túl) sok foglalkozásoktól, kezelésektől egyszer csak levetkőzte kezdeti ellenszenves ösztöneit és simán hagyta magát babrálni, még mekegett, füttyögött is a kezemben,,,később törte magát ha meglátott, hogy közeledjek, foglalkozzak vele enni/inni adjak, stb. Sajnos már elpusztult; a súlyos sérüléseit némileg kikezeltük, de a rákos elváltozásokat nem lehetett orvosolni! :-(

Előzmény: Levente777 (18184)
Levente777 Creative Commons License 2017.05.26 0 0 18184

Szerintem egy vadon befogott felnőtt varjú sosem lesz szelíd,csak dolgokat elvisel,eltűr , mert hát mást nem tud tenni. És másképpen is kell tartani és gondozni,mert állandóan stresszes az ember jelenléte miatt. Pl. Leyla.

kiss markó Creative Commons License 2017.05.23 0 0 18183

Biztos olvasta azokat a történekteke hogy találtak egy meglőtt varjút majd azt nevelték és szelíd lett.Sajnos ez nem mindig jön be.Főleg ha egy eszetlen csinálja.

Glatime Creative Commons License 2017.04.24 0 0 18182

Sziasztok!

Dolmányos varjú felől érdeklődnék, hátha valaki ad el fiókát, vagy tudna segíteni szerezni. Többfelé is érdeklődök, figyelem a fészkeket vihar után, de azért itt is megpróbálkozok, hátha...

Ha valaki tud segíteni, legyen szíves, írjon erre a címre: glatime.julia@gmail.com

 

Köszönöm!

Júlia

Eriador92 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 18181

Sziasztok! 
Szeretnék segítséget kérni szarka, varjú, csóka fióka beszerzésében.
eriador92@hotmail.com címre tudtok írni, köszönöm!

nyebojsza Creative Commons License 2017.03.22 0 0 18180

hát igen... én ha lelőttem egy galambot, és nem döglött meg egyből, akkor ráléptem a fejére, hogy ne szenvedjen...

Előzmény: Levente777 (18177)
Levente777 Creative Commons License 2017.03.04 0 0 18179

Van ott baj rendesen. Valószínűleg a galamb is az áldozata! Azt se értem,hogy ha lövi a szarkát akkor minek akar nevelni?Talán a könnyű  célpont miatt?

 

 

Előzmény: corvi01 (18178)
corvi01 Creative Commons License 2017.03.04 0 0 18178

Beesik egy galamb kertjükbe szárnyon lőve (nem derül ki, ki által), majd Ő lő egy szarkát..! :(
Milyen környék, kik ezek..?

Előzmény: Levente777 (18177)
Levente777 Creative Commons License 2017.03.04 0 0 18177

Te a szarkát nem nevelgetted,hanem egy hétig szenvedni hagytad! Milyen ember vagy?

Előzmény: Koczkás Levente (18173)
corvi01 Creative Commons License 2017.03.02 0 0 18176

2. Meglöttem egy szarkát nevelgettem 1 hétig, de sajnos meghalt.

 

Vadász lennél, vagy csak úgy lövöldözöl össze vissza? Vagy azért lőtted hogy tartsd, viszont előző rákérdezéseid alapján azt sem tudtad hogy mivel etesd!? :( 

 

Valami azt súgja, hogy Te nem szereted eléggé a madarakat, de azért tartani akarsz poénból...(?)

Előzmény: Koczkás Levente (18173)
Ladybee Creative Commons License 2017.03.01 0 1 18175

Ne erőlködj. Ez nem a poén oldal, nem kellenek ide ostobaságok. Madarat felelősséggel tartani nem kis munka , szerintem máshol add elő.

Előzmény: Koczkás Levente (18173)
fadongó Creative Commons License 2017.03.01 0 1 18174

Nem "sziszik" azt.

Tudják!

 

Előzmény: Koczkás Levente (18173)
Koczkás Levente Creative Commons License 2017.03.01 0 0 18173

Újból én vagyok. Azt hiszitek én kezdő vagyok, de nem mert én már neveltem madarat:

 

1. Én 2 hónapig egy balkányi gerlét gyógyítottam, mert meg volt löve a szárnya (tavasz volt a mi udvarunkba esett) és sikerült, el ment még a mai napig meglátogat engemet, hálája jeléül.

2. Meglöttem egy szarkát nevelgettem 1 hétig, de  sajnos meghalt.

 

NA ASZISZITEK  ÉN KEZDŐ VAGYOK????

Hát nem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!