Keresés

Részletes keresés

W.L. Creative Commons License 2017.01.31 0 0 3075

Kina

Előzmény: kb. (3074)
kb. Creative Commons License 2017.01.31 0 0 3074

Gyors felmérés Kínáról szóló új magyar útikönyvről. Kérlek február 8-ig szavazz arra az egyre amit szívesen látnál, ha mondjuk valamikor jövő év elején megjelenne.

- Peking

- Hongkong, Makaó, Kanton, Shenzhen, Zhuhai.

- Kína 

W.L. Creative Commons License 2017.01.22 0 0 3073

Bar nem falu hanem varos, de esetleg "ha mar lud, legyen kover" alapon megfontolhato Suzhou is.

Ugye annak is megvannak a csatornaparti, hangulatos "vizivaros" reszei, plusz hozzajuk meg a gyonyoru klasszikus kinai kertek es templomok is raadasul.

Amugy szerintem ebben a regioban szezonban minden latnivalonal tomeg lesz.

Előzmény: gereblyepörkölt (3072)
gereblyepörkölt Creative Commons License 2017.01.22 0 0 3072

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a Shanghai / Hangzhou környéki falucskák (Wuzhen, Zhujiajiao, Xitang, Tongli stb.) közül melyik lehet a legjobb választás autentikusság és tömeg tekintetében? Ezidáig Wuzhen volt tervben, de többen írták, hogy, bár jól fenntartott hely, elég mű, állandó a hatalmas tömeg, szóval nem feltétlen egy nagy élmény. Xitang ellenben szimpatikus, a képeket nézegetve látszik, hogy valamivel "természetesebb", nem hülyére felújított meg talán nem is annyira felkapott mint Wuzhen. Természetesen egyéb javaslatokat is szívesen veszek!

livuszka Creative Commons License 2017.01.20 0 0 3071

Sziasztok,

októberben utazunk Kínába egy hétre, tudnátok tanácsot adni, hogy érdemes-e erre a rövid időre is beadatni az oltásokat?

 

Köszönöm előre is!

debramorgan Creative Commons License 2017.01.16 0 0 3070

Hepatitis és hastífusz mindkettőnél szerepelt, a meningitiszt pedig ki nem hagynám a tapasztaltak után.

Hogy a diperte kell-e, vagy sem? Szerintem abból kisebb bajod lesz, ha "fölöslegesen" beadatod, mint ha nem, és szükséged lenne rá.

Előzmény: kpop (3068)
W.L. Creative Commons License 2017.01.16 0 0 3069

Adasd be mind a negyet es a dilemma megoldva! :-)

Wanbo leirasai es egy regi sajat tapasztalatom szerint jobb mindent megtenni, hogy a kinai korhazakkal ne legyen kesobb dolgod.

Előzmény: kpop (3068)
kpop Creative Commons License 2017.01.16 0 0 3068

Kínába megyek 4-5 hónapra tanulni (kollégiumi szállással).Két oltóközpontot hívtam és nem ugyanazokat az oltásokat javasolták.

1. hepatits,meningitis, hastifusz (Bp,Váci út)

2. hepatitis, di-per-te, hastifusz (Bp.Gyáli út)

Szerintetek?

 

 

 

debramorgan Creative Commons License 2017.01.15 0 0 3067

Szögezzük le, hogy Kínában nem beszélnek angolul. Minél jobban lementek a térképről, annál nagyobb kommunikációs falakba fogtok ütközni. Yunnan tartományban kizárólag kíniul tudtunk kommunikálni, úgyhogy ezúton ajánlanám, hogy töltsetek le kínai nyelvtanulós applikációkat, és legalább alap dolgokat tanuljatok meg (számok, hogyan mutatjuk a számokat kézzel - ugyanis tőlünk eltérően, ételek és alapanyagok nevei, szállással és utazással kapcsolatos dolgok). Ilyen programok: Hello Chinese, Chinese Skill, és a China Travel nevű appot is érdemes végigolvasni, hasznos.

Ha nem vagytok hajlandóak alap dolgokat megtanulni, akkor az útközben szállás foglalás és az étkezés is bajos lehet, mert ha nem akarnak megérteni, akkor nem egyszerűen nem fognak.

 

- lehet útközben szállást találni - vagy legalábbis mennyre problémás? vagy inkább előre foglaljunk?

A szállásadónak elvileg be kell jelentenie a külföldi vendégeit a rendőrségen. Futottunk bele olyan szállásba, ahol azért nem fogadtak volna bennünket, mert nem voltak összekötve a rendőrséggel, és rettegtek a következményektől. Szóval én nem bíznám a véletlenre, és előre foglalnék olyan szállásokat, amiket nem kell előre fizetni, és az utolsó pillanatig lemondhatók.

 

 

- az internet mennyire működik? pl booking megy? mi az ami tuti beválik, és jó megoldás ár-érték arányban?

Wifivel mindenhol lehet találkozni, ilyen probléma nincs. Érkezéskor venni kell egy olyan SIM kártyát, amivel tudtok netezni. Nekünk a China Unicom 500 Yuan volt (arra nem emlékszem, hogy a 2 db volt-e ennyi, vagy 1 db) a reptéren lehetett venni a Tourist infonál. Be is teszik, mert össze-vissza kellett telefonálgatni és sms-t küldeni, nyilván ebből semmit nem értettünk, kénytelenek voltunk bízni benne, hogy épp nem vágnak át. Aztán napi szinten érkeztek kínai nyelvű sms-ek a szolgáltatóból, amiből szintén nem értettünk semmit. :D Végül egész úton kitartott az 1000 MB-os adatforgalom, úgyhogy megérte. Net nélkül nagyon meg van lőve az ember. A másik, hogy hiába lesz neted, attól még csak a korlátozott és cenzúrázott netet fogod tudni használni. Google termékek (beleértve a Google Playt is!) nem jönnek be, nincs FB sem. Persze erre is van megoldás (VPN), de hivatalosan nem legális... viszont azt mesélték, hogy működik. :D

Előzmény: pankalanka (3048)
debramorgan Creative Commons License 2017.01.15 0 0 3066

Rátérve az apró kérdésekre, amik nem feltétlenül Kínához köthetők, de ne maradjanak megválaszolatlanul...

 

- oltás mi javasolt ennyi időre?

A Nemzetközi oltóközpontot kell felkeresni a Váci úton (Dózsa György úti metrómegállónál), korrektek, segítenek mindenben. Persze el is kérik az árát. Ajánlott oltásként a Hepatitis szerepel és a tífusz, de Thaiföld miatt felmerül a diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, veszettség (a majmok miatt érdemes) és a meningitisz. Legutóbbiról engem tavaly lebeszéltek, hogy azt csak azoknak ajánlják, akik sokat tartózkodnak zárt térben kínaiakkal. Szerintem napi többszöri férórás-órás metrózás simán elég bármilyen fertőző betegség összeszedésére, mire a vakvilágba tüsszentenek bele. Mivel Thaiföldre is mentek, és oda bővebb az ajánlott oltások listája, érdemes mind beadatni. Főleg, ha tervezitek, hogy utaztok még a térségben. A hepatitisz pl. 20 évig biztosít védettséget, de a legrövidebb is 3-5 évig jó. Ezen nem érdemes spórolni. És bár oltásonként 5000-10000 Ft-ot is elkérhetnek, és van ami ismételni kell utazás előtt és utazást követően is a teljes védettség eléréséhez, de mivel van még elég időtök, annyira talán nem viseli meg az ember pénztárcáját, ha mindig csak 1-2 oltást adat be. A hepatitiszt kell legkorábban elkezdeni, mert az 3x ismétlős.

 

- hasmenésre lehet számítani? (riogatnak vele)

Nekünk Kínában nem volt ilyen problémánk. Egyszer néhány éve Thaiföldön, de az is csak azért, mert túl erős volt az étel. Szerintem ezért is érdemes beoltatnia magát az embernek. Nem szabad meginni a csapvizet, és forró, helyben sült ételek fogyasztására kell törekedni, ennyi. Forróvíz merítési lehetőségekkel lépten-nyomon lehet találkozni (pl. vonatokon, állomásokon), ezekkel mi éltünk is, semmi bajunk nem volt. Az éttermekben is hoznak ki meleg vizet citrommal vagy natúr az étkezéshez. Az út elején még nem ittuk meg, de a végén már simán. Ugyanilyen kérdés a jég is, mi gond nélkül ittuk rendszeresen, nagyjából kikerülhetetlen. És a fogmosás is ment vagy 2 napig ásványvízzel, aztán abbahagytuk a bohóckodást. Rövidtávon oda lehet figyelni ezekre, de amikor ott vagy több hétig, akkor azon kapod magad, hogy már nem érdekel.

 

- mennyi idő a regenerálódás repcsizés után? Illetve milyen kellemetlen tünetei lehetnek az augusztusi melegnek, párának? 

Hogy mennyi idő a regenerálódás, az egyéni kérdés. Nekünk annyi volt, hogy aludtunk pár órát a szállás elfoglalása után, aztán már mentünk is a dolgunkra. Aznap valami könnyebb programot csináltunk, és időben lefeküdtünk, másnaptól semmi bajunk nem volt. Mi is augusztus-szeptemberben voltunk, ami szerintem tök ideális, mert tiszta volt a levegő. Meleg van, pára, szét lehet olvadni, de sokat kell inni... erre jó a rengeteg tea, víz és smoothie.

 

- Milyen gyógyszert vigyünk mindenképp?
Beírod, hogy úti patika, és kidob egy listát, de a gyógyszertárban is segítenek összeszedni. Mi mindig viszünk, aztán haza is hozzuk. Az a jó, ha érintetlenül. Nekünk a vízben oldható megfázás elleni szerek és a szopogató tabletták szoktak "életmentők" lenni, mivel a klímától és a jeges italoktól (ez Kínában nem, inkább Thaiföldön jellemző) könnyű megfázni. Ha mentek magasra, akkor fejfájásra valami kombinált láz-és fájdalomcsillapítót érdemes vinni (Yunnan tartomány magasnak számít). Ha esetleg mégis benyaltok valami emésztési problémát, akkor széntabletta, bélfertőtlenítő, és probiotikum legyen nálatok. Rovarcsípés és viszketés ellen is érdemes felkészülni. Géz, sebfertőtlenítő, fásli, ragtapasz.

Előzmény: pankalanka (3048)
kb. Creative Commons License 2017.01.12 0 0 3065

A Lanzhou-Zhangye járatot valamiért csak március 25-ig mutatják a foglalási oldalak, nem tudom az miért.

De kínai belföldi jegyet nem érdemes 1-2 hónapnál többel előre megvenni amúgy sem, majd nézz rá később.

Előzmény: trabzonspor (3064)
trabzonspor Creative Commons License 2017.01.12 0 0 3064

Köszönöm a linkeket és az információkat.

 

Hárman leszünk,én is arra gondoltam,hogy taxissal megalkudunk a nagy fal túrára,és a Jingdong Shilinxiára is.

 

A repjegyeket a ctripen néztem,viszont ott nekem nem dob ki Peking-Zhangye útvonalat júni-júli. Lehet én vagyok az idióta,vagy esetleg más oldal ahol érdemes nézni?

Előzmény: kb. (3062)
kb. Creative Commons License 2017.01.12 0 0 3063

Azóta átszervezték a turistabuszokat, ez tűnik az aktuálisnak angolul: https://www.beijingtrip.com/transport/sightseeing-bus.htm A jegyárat nézve 2-3 főnél már versenyképes lehet megalkudni egy taxissal.

Ezt gondolom már láttad te is: http://www.tour-beijing.com/blog/beijing-travel/tips-for-visiting-the-glass-sightseeing-platform-in-pinggu-beijing

Előzmény: kb. (3062)
kb. Creative Commons License 2017.01.12 0 0 3062

A W.L. által javasoltakat érdemes megfontolni, de amúgy én sem jártam még Zhangyeben.

 

Ha már nézegettél repülőt, Pekingből Xi'anban átszállva lehet repülni Zhangye-be (YZY, minden nap, régebben nem volt napi összeköttetés), időben megvéve akár 390-440 CNY áron, ami kínai viszonylatban nagyon olcsó. Szinte azonos áron repülhetsz így a 18-24-órás vonatozással. A reptér 2011 végén nyílt meg a polgári forgalom előtt, míg 2014 végén adták át a Zhangye West vasútállomást, ahonnan elég sok helyre lehet szuperexpresszel menni (lásd a linket), szóval szerintem ma már relatív jól megközelíthető hely lett Zhangye.

 

A pekingi Jingdong Shilinxia nincs benne a 2008-ban írt útikönyvemben, nem is voltam ott. A könyvem 128-adik oldalán szereplő, csak a nyári hétvégéken közlekedő 14-es turistabusznak az a végállomása, de ha az nem jár, akkor busszal elég durva kimenni, 4-5 óra. 

 

Előzmény: trabzonspor (3056)
kpop Creative Commons License 2017.01.11 0 0 3061

Szerintetek 4-5 hónapos Kínában tartózkodás esetében érdemesebb-e kint kötni biztosítást (egészség).Kaptam egy olyan információt, hogy az itt kötött biztosítást nem tudják értelmezni, így elfogadásával is gond van. Kínában kötött biztosítással egyszerűbb az élet betegség esetén. Van valakinek javaslata, hogy itthon melyik biztosítót érdemes esetleg megkeresni (aki angol nyelvű de inkább kínai nyelvű biztosítási papírokat állít ki).Köszönöm

 

W.L. Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3060

Nem jartam Zhangyeben, es szerintem nagyon kiesik, lathatnatok szep tajakat kozelebb is.

Xian nekem nem jott be, szerintem kihagyhato. Sanghajnal nekem jobban bejott Hangzhou, de Suzhou is, plane ha "igazi Kinat" kerestek. Szep videki tajak hangulatos falvakkal leginkabb Yunnan es Guizhou nemzetisegi terultein vannak, de ilyen es igen erdekes a Yongding koruli hakka terulet is Fuijan tartomanyban.

Előzmény: trabzonspor (3056)
W.L. Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3059

Szerintem Thaifold nem dragabb hanem olcsobb Kinanal.

Az ajto nelkuli es egyeb horrorvecek egyre ritkabbak, plane olyan helyeken ahova a turistak jarnak.

Előzmény: Kamelas (3055)
debramorgan Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3058

Ja 200.000-ből ki lehet hozni 20-30 nap szállást, nem gond. A végösszeg érdekes kérdés, abszolút rajtatok múlik. Nekünk ennél több volt 35 nap Kína (amiből persze Hongkong vitte a legtöbbet), de összességében Kína drágább mint Thaiföld. A szállás már drágult az utóbbi években, de az utazás, a belépők és a kaja Thaiföldön fillérekből kijöhet. 

 

Zhangjiajie az egyik kedvenc helyünk volt, fel kell rá készülni,  hogy drága lesz, de ez van. Szerintem megéri az árát, ha megtehetitek, ne hagyjátok ki. Mi 3 teljes napot voltunk a parkban, majd írok szívesen részletesen is a látnivalókról, anno kigyűjtöttem őket árral együtt. Aztán végül befizettünk egy útra, úgy, hogy az általunk választott olcsó szállosokon alhattunk, mert nem akartunk kockáztatni, hogy nem találunk oda valahová abban a hatalmas parkban, vagy elcsúszunk időben. Ez drága volt, de nem bántam meg, mert volt 4 stresszmentes napunk az út során. :D

 

Tripadvisort lehet olvasgatni, mi szállásoknál használjuk kontrollként a vendégek által készített képeket, és az 1-2 pontos kritikákat. Persze általában csak hülyék az ennyire szélsőséges pontozók. :-) 

 

És hogy az apró, de fontos kérdést is megválaszoljam: a wc-k bizony guggolósak, de tök rendben vannak. Szerintem higiénikusabbak, mint az angol wc, csak odaguggolsz/állsz és kész, nem kell az ülőkét tapicskálni. Ajtó és fal is volt mindenhol, kivéve Yunnan tartományban vidéken, de ott is tudtam trükközni (mindenkit magam elé engedtem, míg nem szabadult fel a leghátsó vályat), és így kevésbé volt kellemetlen számomra. Mindenhol máshol gond nélkül ment a guggolós, kezet lehetett mosni, folyékony szappan is volt, kézszárító/papír is, meg wc papír is a legtöbb helyen. Nem kell félni. Mondjuk a legrosszabbra készültem, ehhez mérten volt kellemes az összbenyomás. Nők a női higiéniás termékekre nagyon készüljenek, legyen minden, ami kell, mert ott más a választék, mások a szokások... De ennél részletesebben nem terhelném a férfi olvasókat... :-D

 

 

Előzmény: Kamelas (3055)
Viki900414 Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3057

Sziasztok!

Air Chinával kapcsolatban milyenek a tapasztalatok? Fedélzeti ellátás, kényelem? Köszi előre is a választ!

trabzonspor Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3056

Sziasztok! Pár nap alatt elolvastam az egész topicot--nem volt egyszerű-és igyekszem olyanokat kérdezni,amiről még nem volt feltétlenül sok szó.

 

Ahogy látom egész jól beindult a topic,gondoltam bepróbálkozom :)

 

Június végén-július elején megyünk Pekingbe,Mongólia felől érkezünk repülővel. Hétfőtől a következő péntekig lesz gyakorlatilag 12 napunk.

 

Pekingre 3 napot gondoltam nagyságrendileg,ezzel a "kötelezők" kilőhetőek talán.

 

Egy teljes napot szánnánk a Fal-ra,a Jinshanling-Simatai szakaszt gondoltam megtenni,--ha az "itteni nagyok" is ezt ajánlják legjobban-szépen nézelődve,kényelmesen. Az eljutás kérdése még nem tisztázott,tömegközlekedéssel mennyire megoldható? Esetleg egy taxissal-sofőrrel megbeszélni,hogy kitesz az egyik helyen,és felvesz a másikon? Ez nem tudom működik e,és melyik a legjobb verzió három emberre.

 

Egy nap a Jingdong Stone Forest-Shilinxia Scenic Area, karsztbarlang,van ott egy kerek üvegkilátó,az bakancslistás. Valaki volt már ott? Ez 100 km kb Pekingtől,tömegközlekedéssel is megoldható?

 

Ahová mindenképp szeretnénk még eljutni,a Zhangye Danxia-színes hegyek. Talán WL írt róla pár sort ha jól emlékszem.

Repülőt Zhangye-ba nem nagyon találtam,csak Lanzhouba,onnan vonat. Ezzel kapcsolatban minden ötletet tanácsot szívesen veszek,megéri e elmenni,tényleg legalább fele olyan szép,mint a képeken? Pekingből a legjobb eljutás módja,ami pénztárcabarát is?

 

Gondolkozunk egy Xian megállón oda vagy visszafelé. Erről aztán olvastam hideget-meleget. Igazából "csak" az agyaghadsereg miatt érdemes oda elmenni,van e ott más ami kihagyhatatlan,vagy annyira turistacsapda az egész,hogy inkább felejtős?

 

Amit így terveztem,ez nagyjából 8-9 nap. A fennmaradó napokra mit ajánlotok,akár Shanghai megér e egy misét,vagy valami "vidéki" hely,ahol látható az "igazi Kína"?

 

Megmondom őszintén,amikor tavaly Japánban voltunk az tűnt nagy kihívásnak,de ott helyben engem is meglepett,hogy minden mennyire egyszerűen és jól szervezetten ment.Viszont tudom,hogy ez Kína....

 

Ezért is kérem azt,aki tud bármi jó ötlettel,segítséggel lenni,ne tartsa magában :)

 

 

 

 

 

Kamelas Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3055

(Pankalanka +1 fojekent)

 

Koszi a reszletes valaszt!!!

Azt gyorsan tisztaznam, hogy a 200e Ft-os terv csak a szallasra vonatkozik, 10e/ejjel szamolva. Es akkor ez realis lehet a 7e-res atlagotokhoz kepest. Ugy erzem nehez lesz beloni a budzset, de jo lenne utazassal, szallassal Kina-Tajfoldot bejarni 1 - 1.3 millio forintbol. Ugye csak az utazas maga 350 ezer Ft, es Tajfold dragabb lesz mint Kina, ezert fontos, hogy belso Kinara mennyit koltenenk.

 

Belepok

Zhangjiajie a videok/leirasok alapjan szerintem megeri a penzet. A gond az, hogy nem lehet mindent elore kiguglizni :) Tripadvisoros ertekelesek mukodnek ilyen latnivalok eseteben?

 

Remelem az apro kerdesekkel is tudtok segiteni, az ajto nelkulo guggolos wc tema pl nagyon erdekel XD

 

Előzmény: debramorgan (3049)
Viki900414 Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3054

Köszönöm az infókat, inkább maradunk a reptéren, ki tudja lehet késik a gép eleve..:)

Előzmény: Kivágni 1 fát heringgel? (3051)
Viki900414 Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3053

Köszönöm a választ! Igen, inkább biztos, ami biztos, maradunk a reptéren!

Előzmény: vgera (3050)
kb. Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3052

Mivel egyre többen utaznak Magyarországról pekingi átszállással DK-Ázsiába és szeretnének a tranzit alatt várost/Nagy Falat nézni Pekingben, igyekszem egy posztban összeszedni a lényeget erről.

 

1. A legfontosabb, ha érdekel Peking, akkor használd ki a lehetőséget, hogy Pekingen át repülsz! Foglald/vedd úgy a jegyet, hogy ne az első, hanem a másnapi vagy még későbbi járattal repülj csak tovább, hogy legyen időd körülnézni Pekingben. Egy ilyen 1-2 napos megálló általában nem vagy minimális plusz kiadást jelent a repülőjegy árában és a 72 óránál rövidebb tranzit esetén elég a reptéren intézni vízumot (erről bővebben: http://www.chinaembassy.hu/hu/lsyw/vizum1/t1422635.htm ) Ennél nem igazán lehet egy 2-3 napos pekingi városnézést olcsóbban csinálni! 2-3 nap alatt pedig Peking legfontosabb látnivalóit meg lehet nézni.

 

2. Ha ez valamiért nem jöhet szóba, a 2630-as hozzászólástól volt szó korábban 15, majd mostanában 7-8 órás tranzitidővel arról, hogy be lehet menni ennyi idő alatt a városba és/vagy a Nagy Falhoz, érdemes elolvasni a korábbi hozzászólásokat

 

A 15 óra sok mindenre elég, de 7 órás tranzitidővel nem sok mindent lehet kezdeni és az is bizonytalan. Eleve késhet a gép, így ha előre szervezel idegenvezetőt, sofőrt, ám késik a géped, akkor elbukod a kifizetett kauciót, díjat. Ha nincs késés, akkor is minimum 1 óraval kell számolni amíg átmész az útlevélkezelésen, ellenőrzésen és pénzt veszel fel egy ATM-ből (a pénzváltás ennél csak lassabb, ha van idegenvezető, sofőr aki vár, érdemes vele megállapodni, hogy legyen nála költőpénz, hogy ne együtt kelljen a váltással értékes időt tölteni). Legalább másfél, de inkább két órával az indulás előtt érdemes visszaérni a reptérre, így 7 óra esetén elméletben marad 4 óra minden másra (és ez az ideális eset, ennél könnyen lehet kevesebb).

 

Ahogy debramorgan írta a 3045-ös hozzászólásban, vannak erre specializálódott cégek, de azok is inkább 8 órától felfelé tudnak mit ajánlani (Google link). Érdemes rákérdezni, hogy mi van akkor, ha az ő hibájukból nem éred el a csatlakozást.

 

Saját szervezésben 4 óra alatt elvben pont belefér elrohanni a Nagy Falig és ott max. 1 órát eltölteni majd visszarohanni a reptérre, de nyilván rizikós. Elég egy kis késés, dugó az autópályán és nem lesz időd megnézni a falat vagy nem éred el a csatlakozást. A reptértől 1 óra 20 perc a Badaling és a Mutianyu Nagy Fal is (az első 80, a második 60 km távolság). A városban is csak max 2 órát tudsz eltölteni egy 7 órás tranzit alatt.

 

3. Ha érdekel Peking, az 1-es pontban írtakat ajánlom inkább. 

Kivágni 1 fát heringgel? Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3051

Ahogy alattam írták, a Nagy Fal nem fog beleférni, ez 100%.

A 7 órátok se nettó 7 óra, mert ugye elvben leszáll a gép 12:40-kor (ha nem késik), de akkor még immigration, akármi. Meg visszaérni is erősen ráhagyással ajánlott ugye.

 

De én azért bemennék Pekingbe, pláne, ha még nem voltatok. A reptéri vasúttal viszonylag gyorsan be lehet jutni a központba, onnan néhány metrómegálló a Tienanmen tér. Esetleg a Beihai park fér még bele a közelben, de számolni kell vele, hogy ott már kell azért gyalogolni (és belépő is van). Készüljetek, gyűjtsetek infót, legyen nálatok offline térkép, és nagy ráhagyásokkal számoljatok időben!

Előzmény: Viki900414 (3047)
vgera Creative Commons License 2017.01.10 0 0 3050

Nem, sajnos nem fér bele a Nagy Fal. Őszintén, én a városba se nagyon mennék be 7 órás átszállási idővel - de lehet, óvatos vagyok...

Előzmény: Viki900414 (3047)
debramorgan Creative Commons License 2017.01.09 0 0 3049

Tényleg elég sok a kérdés, majd folyamatosan mennek a válaszok. 

 

Először is, az anyagiak. Nem, ez a 20-30 napra 200.000 ezer két főnek nagyon durván alulkalkulált!

1. Szállás

Eleve 10.000 Ft/éj árú szállodáról írtál, ez önmagában 200.000 lenne 20 napra.

Mi 36 napot voltunk, átlag 7.000 Ft-os szállásokkal (ebben benne van a Hongkong 25.000 Ft/éjszakás szállása is), teljesen rendben voltak. Ajánlom a 7 Days Inn láncot, olcsó, tiszta. 

 

2. Kaja

Lehet enni 15-20 yuan/fő/étkezésért is, és jóval drágábban is, ez igény-és pénztárca függő. Étteremben kb. 70-100 yuan körül lehet jól lakni két főnek. Számolj 5.000 Ft-ot az összes napi étel-italra. Persze biztos lehet ettől olcsóbban is, de akkor az főként rizs és leves lesz. Mi nem bírtuk egy idő után a csak kínait, csaltunk Mekivel, főleg a végén. Egy BigMac kb. 25-35 yuan volt tartományonként eltérő áron futott. Menüben ott is 70 körül volt 2 főnek a számla vége.

 

3. Utazás

Nem olcsó, mert minden képzeletet felülmúló távolságok vannak. A bullet train kifejezetten drága, de gyors és kényelmes. Repülő 30.000 Ft/fő/út ár körül mozgott két város között. A sima vonatjegy átlag 5.000-10.000 Ft volt távolságtól függően.

 

4. Belépők

Ez sem olcsó! Zhangjiajie meg végképp nem! Csak a parkba szóló 4 napos belépő valami 15.000 Ft/fő volt, és onnantól még külön repkedtek a 100-200 yuanek a felvonókért, liftekért. Ami AAAAA tehát kiemelt jelentőségű látnivaló, azért bizony egész Kínában ki kellett nyitni a pénztárcát. A park-és felvonó belépők voltak talán a legpofátlanabb árképzésűek. Az UNESCO látnivalók is horror áron futottak. Szóval átlagosan napi 5.000 Ft/fő belépőre simán elmegy alsóhangon. Ettől lesznek jóval olcsóbb és drágább napjaitok is.

 

Szóval amit írtál árat, azt legalább dupláznod, ha nem tripláznod kell, nyilván annak függvényében,  hogy 20 vagy 30 nap, és mennyit mozogtok. 

 

Persze fogunk tudni olcsó és jó (pl. Chengdu) meg drága és jó (Zhangjiajie, Guilin) helyeket is ajánlani... minél inkább lemész a térképről, annál olcsóbban jössz ki, mondjuk ott meg már a kommunikációval lesznek bajok...:)

 

Kína fantasztikus hely, de jóval drágább sajnos, mint gondoltad...

Előzmény: pankalanka (3048)
pankalanka Creative Commons License 2017.01.09 0 0 3048

Sziasztok!

 

Mi augusztusban mennénk Kínába és Thaiföldre a párommal, összesen 45 napig utaznánk. Sanghaiba érkeznénk Pestről, onnan verekednénk el magunkat Bangkokig, ahonnan szól a repjegyünk haza Budapestre. Kínában kb. 20-30 napot töltenénk, aztán Thaiföldön kóborolnánk kicsit, motorbérléssel, grasszálással.

 

Kínából a Zhangjiajie Nemzeti Park az fix, oda biztos megyünk, a többi még szervezés alatt van, de ami kb. listán van, de variálódhat, az egy teaületvény megnézése (Huangzhou mellettire gondoltunk), Huangzhou, Fenghuang, meg ugye Sanghai. Nyilván vonatoznánk a városok között, aztán valahonnan elrepülnénk Bangkokba. 

 

A költségeket próbáljuk belőni, tudnátok segíteni, hogy a kaja-szállás tekintetében:

 

- lehet útközben szállást találni - vagy legalábbis mennyre problémás? vagy inkább előre foglaljunk?

- milyenek az árak? Mennyiért mit kapsz? (mi nem feltétlenül vágyunk luxusra)

- kaja árak per nap per fő hogy jön ki (nyilván mindenhol más, ezért is írtam, merre fordulnánk meg)

- az internet mennyire működik? pl booking megy? mi az ami tuti beválik, és jó megoldás ár-érték arányban? 

 

Mi kicsit úgy kalkuláltuk, hogy szállásra (két főre per éj 10 000 ft árkategória (ezért lehet kapni normálisat, útközben?) ), meg éjjel vonatoznánk, tehát olyankor szállás a vonatjegy ára, plusz kaja kettőnknek 20-30 napra olyan 200 000 ft-ba jönne. Ez reális? 

 

Mire érdemes tartalékolni? Rászámolni?

 

Más apró kérdések:

 

- oltás mi javasolt ennyi időre? (Hepatitis B-t, vérhast ajánlották)

- tényleg olyan borzalmas a wc-szitu Kínában? (guggolós mindenhol, gyakran ajtók nélkül?)

- hasmenésre lehet számítani? (riogatnak vele)

- mennyi idő a regenerálódás repcsizés után? Illetve milyen kellemetlen tünetei lehetnek az augusztusi melegnek, párának? 

- Milyen gyógyszert vigyünk mindenképp?

 

Bocsi a csillió kérdésért, csak ez lesz az első nagyobb utazásunk, és mindenre igyekszünk felkészülni. :) Előre is köszi  válaszokat! :)

 

Viki900414 Creative Commons License 2017.01.09 0 0 3047

Sziasztok!

Mi is utazunk februárban Pekingen át Thaiföldre, kb. 7 órás átszállási idővel: február 16-án (csütörtök) helyi idő szerint 12:40-kor szállnánk le Pekingben eredetileg. Aznap 19:40-kor indul a másik gép tovább. Ez idő alatt szerintetek a Nagy Falhoz egy túra beleférne?

Air Chinával utazunk végig, a repjegyet Phuketig vettük meg, így gondolom a transzfer során a csomagokat nem kell felvennünk (Ferihegyen Phuketig csekkolnak be minket)?!

Ugye jól tudom, hogy Pekingben 72 órás vízummentességet élvezünk?

 

Köszönöm előre is a segítséget! :)

kb. Creative Commons License 2017.01.06 0 0 3046

Ha a közeljővőben nem tervezel kínai utat, akkor nyilván érdemes legalább beleszagolni egy kicsit Pekingbe, meg addig sem a reptéren rostokolsz. 

Ahogy Debramorgan írta, igazából a taxi Nagy Fal és reptéri expresszel belváros (ami lehet a Tiltott Város is akár) közül tudsz egyet választani. Olvass vissza, 2-3 alkalommal már volt szó pekingi stopoverről, talán az ott írtak között is találsz hasznosat. 

Magyar vagy angol tudással keresel idegenvezetőt? Ha megírod melyik nap, akkor rákérdezek ismerősöknél.

Előzmény: Jbarbi91 (3044)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!