Saját Tahiti lime gyümölccsel meglocsoltam és a feleségemmel befaltuk. Szuper finom volt.
Ha bele gondolok, hogy néhány alkalommal sikerült rendelni/venni nagy méretű (mint a saját) papaját, kb 3500 ft-ért és nem is saját, és utó kellett érlelni azokat is, így nagyon bingó.
Dmitrij Petrovic, bombaba köszönöm a válaszotokat és a javaslatokat, amit megfogadok. Tartom még, meglátjuk meddig akarnak még színezetlenül lógni a fán.
A zöldnek különböző árnyalatai vannak. Van az a zöld, ami meg fog érni.
(Valamikor építőtáborban őszibarackot szüreteltünk exportra - cseh, orosz exportra. Az oroszokhoz 2 hetet kibíró gyümölcsöt kellett szedni - ez az az állapot, amiből csak kényszerérés van, így az oroszok finom barackot sosem ettek. A közelebbi helyekre kerültek azok a gyümik, amiknek a színe már megváltozott és utóérés során élvezhető, jóízű lett. Saját fogyasztásra is ilyet csempésztünk be a táborba, főleg az extra - 10 cm és afeletti átmérőjű darabokból.)
Pár éve voltam Dominikán, ott vettünk több féle papayát, leginkább olyat, aminek a színe már nem vad zöld, és a narancsszínű foltok már nyomokban láthatóak. Szoba hőmérsékleten pár nap alatt narancssárgák lettek, utána rakták hűtőbe. A Hawaii fajta hosszúkás, 30-35-40 centis, a másik fajta sokkal rövidebb, kb 20-25 centi volt keresztben-hosszában.)
Szerintem még ne szedd le, csak ha már változik a színe. Persze, lehet, hogy az importot már kezelték a hűtőházban eladást megelőzően, mint a banánokat.
Minden esetre, ha leveszed az egyiket, kezeld úgy, mint a datolyaszilva érlelését.
Erre szerintem nem sok ember tudja megadni a választ... :) Lehetséges az is, hogy a boltban vett már kezelve volt, azért ért be utólag olyan gyorsan. Én személy szerint nem venném le zölden.
Szerintem hasonlóan viselkedik mint a citrusok, ha van elég fény birja a meleget is, ha nincs, jobb a hideg neki. Volt különben 15 fokon is teleltetve, de ott is ugyan ekkora mértékben dobálta a leveleit.... Mindenesetre strapabiró növény, lehetetlen kinyirni... Na igen, a maracujánál is azt irják, hogy szükséges a kézi porzás, ennek ellenére porzás nélkül is terem, nem kevesebbet mint amikor porozgattam. Mondjuk a cherimoyának a terméskötése még az arra ideális szabadföldi körülmények között sem éppen erőssége. :) Törpe papayád van?
Lombhullató, vagy részben örökzöld fa lévén, szerintem nagyon nem gond, hogy lehullajtja a leveleit.
Tavasszal (kipihenve), elemi erővel tér magához és hajt ki. Melegben nem fog pihenni.
Tehát, hogy milyen teleltetést bír jobban, nem egyszerű kérdés. Én a citrusokkal egyazon teleltetés mellett voksolok.
A beporzás úgyszintén kérdéses.
Papayánál legalább annyira követelményként írják le a kézi beporzást. Sokáig porozgattam és végül, nem a beporzás eredményeként növekednek a papaya gyümölcseim.
Hmm, akkor ezek szerint jobban birja a meleg teleltetést, mert nálam csak 70%ban dobja le, elég sok marad rajta... Sokat nem veszithetek igazából, megpróbálom az oltást egyből ahogy hazaértem, de rakok el tavaszra is oltóágat, hátha. Én azt olvastam különben, hogy 2 különböző egyed kell hozzá, h kötődjön, de magoncoknál még szerintem igy is kérdéses...az én fáim már kb 2.5 magasak, bőven elbirhatnának egy-egy termést. :) Virág is volt rajtuk bőven, csak kb 1,5 hónapon át nyiltak...egyszerre csak 1-2 virág nyilt.
Ugyan itt: Ha kell valakinek akkor van vagy 15 cserimoja csemetém, Azori szigetekről származó gyümölcs magjából keltek. Cserélek bármire. :))))))
Szerintem nagyon kevés esély télvíz idején az eredésre.
Legfeljebb (ahogy a citrus oltóágaknál is lehet) hűtve hosszabb ideig (tavaszig) tárolni, talán lehetséges.
Én évek óta a citrusokkal együtt teleltetem 5 c fok körüli hőmérsékleten, kevés fény mellett. Tavaszra lehullik az összes levele, majd szépen újból kihajt.
Én saját növényen belül próbáltam porozni, sikertelenül. Én azt gondolom, így is sikerülne, de még mindig túl fiatal a növényem. Lehet nekem is közel 5 éves és utóbbi években virágzott már.
Oltott már innen valaki cherimoyát? Van 2 db több mint 5 éves fám, én imádom termés nélkül is őket, szerintem nagyon szép fák, de az igazi csak az lenne, ha 1-2 darab gyümölccsel is ékesitenék önmaguk.
Próbáltam évekig porozni őket egymással, de eredmény semmi, van amikor teljesen máskor virágzik a két fa, akkor próbálkozni se tudok.
Jövő februárban megyek majd Madeirára, ott lesznek elvileg ültetvények is, megpróbálok majd kérni oltóágat. Ha jól sejtem nem a legjobb időpont az oltásra ez az időszak, de mivel szobahőmérsékleten telelnek, ilyenkor is hajtanak szegénykéim, van esély rá, hogy megeredjen?
Az egyik Euphorbia, nagyon hasonlít a millii-re, de ennek nincs tüskéje, és a levelei fényesek, kicsit húsosabbak, E. geroldii:
Ha kap egy kis fényt és vizet, egész évben virágzik, télen, amikor kevés a nap, világosabbak a virágok:
nyáron, amikor a tűző napon növekszik, egészen erős pirosak:
Télen, ha nem kap vizet, hűvösben van és kevés a fény, ledobálja a leveleit, és egy csupasz karó marad a növényből. Ilyenkor mutatkozik meg a pozsgás természete, milyen túlélő, ebben az állapotában hónapokig maradhat, és ha ismét kedvezőek a feltételek, rövid idő alatt kihajt, virágba borul.
Megvan a varázsuk. :) Szerintem nyugodtan hozz róluk képeket, tapasztalatokat, anno én is keresgéltem a saját növényeimről itt, és örültem, ha találtam valamit. Szóval bármikor beeshet egy hasonló gyűjtő. :)
Köszi! Ha ledobja a levelét a cherimoya, elképzelhető, hogy lehetne aránylag sötétben is teleltetni? (Tudom, persze nem biztos, hogy elszórja). Pincében lenne nagyobb hely, ledfénnyel, ami azért nem a nap, de valami (nem növénylámpa, csak sima RGB led, amin beállítom kb. a megfelelő fényspektrumot).
A három tőből az egyik már majdnem másfél méteres lett az idén, és jobban elférne lent, mint a télikertben, ahol a citrusok üdülnek.
Igen, nálunk is kb. Lehet, az a titka, hogy nyáron sincs kint, így nincs "beköltözős" stressz. Aki kint tartja nyáron, annál meg van, és pont, mire virágozna.
Nekem van ugyan egy, de ezt a tavasszal vetettem. Mostanra kb 2m magas. Hogy fog e valamikor teremni nem tudom. Kucsit halovány lett a levele most összel
én is rendszeresen benézek ide, gyönyörködöm a képekben, olvasgatom a tapasztalataitokat.
Nekem - szerintem :) egzotikus - pozsgás növényeim vannak, egyik sem gyümölcstermő, csak az én örömömre szolgál. Itt nem látok olyanokat, amiket én tartok, ezért nem szoktam képeket, tapasztalatokat hozni, de lehet, hogy ezen változtatok. Hátha mégis érdekel benneteket ez a terület is. :)
Mindenesetre szívesen olvasom a bejegyzéseket tőletek.
A cherimoyát agyoncsapni sem lehet. Több éve van, télen ledobálja az összes levelét, alig-alig szabad öntözni.
Tavasszal szépen kihajt. Kétszer virágzott, idén is porozgattam, de lehet, még a közel 1,5 méter feletti is fiatal (5-6 éves) a terméshez.
Kérdésem van a marakuja termesztéshez, hátha valakinek sikerült.
Idén hatalmasra nőtt és buján elágazott a P. edulis. Több mint 10 virágot hozott, alaposan porozgattam (könnyű a porzása) és nem maradt meg egy sem.
Én a nitrogén tartalmú tápszerre gyanakodtam, hogy az miatt hullottak le a virágok. A papaya mellett a legkedveltebb gyümölcsöm és szerettem volna, hogy saját teremjen.
Egy hete vettem néhányat, de 400ft darabáron, nem túl olcsó.
Tehát a kérdésem: túl tápozás, vagy még a fiatalsága a gond?
Banánhoz, bár nekem nincs: a melóhelyen van egy munkatárs, aki bent "termeszt" banánt. Szó szerint, mert a folyosón vannak a banánok, és minden évben terem neki, majd kivágja, meghagyja a sarjat, ami következő évben újból terem... Én is azt hittem ezelőtt, hogy termésre bírni valami nagy dolog, de itt látszólag nagyon megy. A cserép sem valami nagy, 30-as átmérőjű, tápoldatot azt rendszeresen kapnak a növények, és árasztva öntözi, vagyis egy-egy öntözés után áll a víz alatta. (Én, mint citrusos, mindig a szívemhez kapok ha látom :)).
Ez törpe banán néven fut, és egész évben a folyosói ablak mellett van, szabadba nem kerül.
Én is Zala megyei vagyok. De mi völgyben lakunk, itt mindig pár fokkal hidegebb van, mint máshol. Remélem idén is enyhe tél lesz, mert én most biztos nem takarom be a fügét. Idén nem ültettem annyi kukoricát. Kb. 2 kévére való lenne csak.
Bizonyára számít a hely és a fajta is. A füge itt elég jól bírja (Zala megye ). Az elsö gránátalmám az elsö télen még visszafagyott, de akkor még nem igazán erösödött meg. Utána télen már felkupacoltam meg jó szalmás trágyával körbevettem. Ahol takarva volt ott nem fagyott el. csak a kimaradt ágvégek.
Tavaly az enyhe télben nem is takartam be. Amikor tavasszal jött a hideg itt elöbb esett a hó, és csak azzal kupacoltam fel. Teljesen jól megmaradt. (azért idén nem leszek ilyen trehány, már megszedtem a kukoricaszárat 😊)
Köszönöm, akkor lehet, hogy majd hozok egyet a nyáron Horvátországból. Bár nekem a fügefám is mindig kifagy, hiába takarom be kukoricaszárral. Aztán mire összeszedi magát, addigra már nem érik be...
Gyümölcstermőnek vettem. Azt mondta, akitől kaptam, hogy a második éven teremnie kell, meg azt is, amit te, hogy jól meg kell tápoldatozni. Most ültettem át a nyáron, de a földjét jól beszórtam marhatrágya granulátummal. De akkor folyamatosan tápoldatozom majd, aztán kiderül. Köszönöm a jó tanácsokat.