Én ma vettem kettőt, amit meg akarok csinálni minél előbb krémnek pirítóshoz. Legszívesebben már ma este nekiállnék, de az egyik sajna még nem elég "tottyadt".. Olyan türelmetlen vagyok.:)
Épp most kanalazgatok ebéd gyanánt egy tejfölös-citromos-hagymás-fokhagymás variációt. Még az orromat is tisztíccsa :))
A magot pedig megpróbálom meggyökereztetni.
A szakértők szerint vízben kell gyökereztetni, de én csak egyszerűen beleraktam egy cserép földbe úgy, hogy kb. 3 cm föld legyen a tetején...és egyszer csak azt láttam hogy kikelt :)
Valahol olvastam hogy vissza kell csípni x rügy felett, amiatt hogy megerősödjön, mert különben elnyúlik és elpusztul. Majd utánanézek, de addig is lehet próbálkozni az ültetéssel, eltart egy darabig amíg megreped a mag és kitolja magából az új növeénykét.
Hát persze, hogy puhán esek neki, a keményet el sem tudnám maszatolni a villával.
Most is puhulgat egy az ablakban, holnapra jó lesz. Mmmmmm... :)
És én már olyan szintre jutottam az imádatommal, hogy kb. a harmadát natúr megeszem, minden nélkül, mire elkészül a krém. :))) Tehát, szerintem nem ízetlen úgy sem, bár, megértem, ha valaki annak találja, mert elsőre én is elég ízetlennek éreztem. :)
És a magját elültettétek már ? :) Most olvasgatok róla, hogy hogyan kéne "felnevelni" egy életképes egyedet. Eddig mindig kikelt, de megnyúlt és hamar elpusztult :(
Igazából az a lényeg,hogy a fálpuha-puha termést használd fel.A keménnyel ne foglalkozz.Bármilyen salátába beleteheted,amelyik fokhagymát és citromlevet tartalmaz.Nélkülük elég ízetlen.Szeretik halsalátába is tenni.Mexicóiak krémnek is készítik,itt már leírták hogyan.Viszont sok receptje ismert.A joghurt kelyett használnak pl. majonézt.Én pl .csak tisztán..lime,fokhagyma,só,bors ízesítéssel fogyasztom tortillával.
:) Hát jó. Először is maga a szendvics egy pirított barna magos kenyér (nem az a savanyú barna kenyér, hanem az a nagyon finom típusú, ami szerintem ezerszer finomabb a fehérkenyérnél), abban van egy vékony szelet sült husi, paradicsom (azt mindig kiszedem :) ), valami fincsi krém (vmi sárga, nem jöttem rá még, hogy mi az), és avokádó, kb. 1-2 szelet. (lehet, hogy kihagytam valamit, most nem jut eszembe, jó pár hónapja nem ettem ilyet). Mellé pedig adnak egy adag salátát olívás (vagy ilyesmi ízű) milyen öntettel. Szerintem nagyon fincsi.
Na és én ezzel a szendviccsel szerettem meg az avokádót! El nem tudtam képzelni, hogy mi lehet benne, ami ennyire finom..Aztán pár alkalom után esett le, hogy az avokádó (azelőtt sosem ettem még). Úgyhogy azóta imádom.:)
Egyébként, nem tudom ti hogy vagytok vele, de előszörre én nem voltam tőle elájulva. Nem mondom, hogy nem ízlett, de semmi különöset nem éreztem.
Aztán másodszorra más sokkal jobban ízlett, harmadszorra meg rabjává váltam. :)
Én meg sok-sok évvel ezelőtt egy regényben olvastam az avokádóról. A hősnő mániája volt. :)
Már akkor nagyon felkeltette a figyelmemet, mivel eléggé növényevő vagyok, de akkoriban még nem lehetett kapni mifelénk.
Aztán megnyílt a tesco, és ott láttam először.
Most már a spárban is lehet kapni, és hála Isten kialakult egy kis árverseny, 260 Ft helyett már "csak" 159-be kerül egy. :)
Én kb. 2 éve kóstoltam meg először, amikor az -akkor még nem egészen 1 éves- leánykámnak ilyen kenyérre kenhetős, mártogatós recepteket keresgettem és próbálgattam.
Nem vagy aberrált.:) Vagy mind azok vagyunk :DD
De amúgy is egészséges az avokádó, rengeteg vas van benne.
Apropó: ha egyszer jártok az Oktogon Grand Café-ban, feltétlenül kóstoljátok meg a Clud Sandwich-üket! Isteni finom avokádós szendvics.