Keresés

Részletes keresés

GPF Creative Commons License 2016.12.14 0 0 13942

Elég durva, amit a megrendelt lapokról írsz. Szerencsére, nekem eddig nem volt ilyen tapasztalatom.

 

A bevonás szépen sikerült. Ha nem lenne ívelt egy picit, szinte tökéletes lenne!

 

A tanulópénzt meg kell fizetni, nem lehet azt várni, hogy elsőre minden tökéletes lesz.

Előzmény: tisztavíz_ (13941)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.13 0 0 13941

A hetekkel korábban (tapétával, kis hibákkal bevont) dobozról kép:

 

Sajnos lámpafénynél nem annyira mutatós.

 

Feladtam az alternatív megoldásokkal való bajlódást, nekiálltam sniccerrel. Eddigi tapasztalataim 18mm-es barkácsboltival voltak. A 25mm-es OLFA fogásra sokkal stabilabb, a penge merevebb, könnyebb vele szépen vágni. Az ölesléc ~2cm-es éle mellett vágtam alaposan kitolt pengével. Néha a két vég valamelyikén látható volt némi ferdeség, de javarészt minimális eltérésekkel merőlegesek lettek az élek. A pécsi üzlettől 4+2 doboz vágását kértem. Hiába próbáltam csiszolással javítani, mindent elszúrtak amit el lehet szúrni, épeszű ember ilyenekre nem is gondol. A lemezek jelentős része a derékszögtől eltért, néhány durván paralelogramma alakú volt (2-2mm széles ék alakot vágtam le a két végéről). A szálirány egyértelmű helyen ellentétesen lett levágva, ahol kereszt szálirányt kértem, ott hosszában. Az összes méret alávágva. Kevés kivétellel minden oldalt teljesen újra kellett vágni, kisebbre. 2 dobozt totál elszúrtak, teljesen újat vágtam helyettük. Ez még itt nem a teljes hulladékmennyiség volt az újravágásokból és a két doboz lemezeiknek kivágásából:

 

A 4 doboz már össze is van ragasztva. A 2 doboznál az alj lemezeket két ellentétes szálirányú lemezből raktam össze. Az egyik alj lemez selejt lett, képtelen voltam két teljesen egyformát vágni és tökéletesen összeragasztani. Ekkor fél centivel nagyobbra vágtam és a két összeragasztott lemezt (5mm vastagság) egyszerre vágtam át. Ennél a doboznál az dupla alj lemez oldalsó élére terveztem az oldalakat a dupla ragasztási felület miatt. Kíváncsi vagyok, hogy egyben marad-e így a doboz. A nagyobb baj inkább, hogy ez a lemez újonnan ível (ahogy a fenti dobozon is látszik) és a két ellentétes szálirányban összeragasztott alj is ível (bár nagyon erős).

 

A Coverluxtól megrendeltem a Geltex papírokat és 2m vásznat az élekre. Sajnos olyan minta/szín kombináció nincs raktáron, ami nagyon teszett volna.

Előzmény: GPF (13940)
GPF Creative Commons License 2016.12.13 0 0 13940

Most a hétvégén én is csináltam dobozt. Direkt figyeltem, hogy mennyire merőlegesen vágok a sniccerrel, hogy csak igénytelen vagyok vagy mi lehet itt, hogy te ennyit problémázol a merőlegességgel.

Igaz, hogy 2.5 mm-es volt csak a szürkelemez és igaz, hogy jóval kisebb volt a doboz, mint a tieid, de eléggé merőleges lett a vágás. Pedig nem hiszem, hogy olyan marha ügyes lennék.

 

Szóval, továbbra is azt gondolom, hogy lehet sniccerrel szépen vágni. De, ha megoldod a Pantonból, akkor az egyszerű...

 

Tegyél fel pár képet, hogy milyenek lettek a kész dobozaid!

Előzmény: tisztavíz_ (13939)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.10 0 0 13939

A mini körfűrész jó ötletnek tűnt, de a fűrészelhetőségben (nagyon finom fűrésszel) egyáltalán nem vagyok biztos. Korábban felmerült itt a gépi lombfűrész, szabadkézi vágásra van, a pontos megvezetés és a szériagyártás probléma. Az élek merőleges vágásán kívül a méretek tarthatósága szériában ugyanolyan lényeges szempont, ezért bajos a snicceres-vonalzós vágás. (Bár amennyit gondolkodtam ezen már rég kész lenne minden.) Végigpörgettem egy csomó megoldást, Karrier is adott tippeket. A bevált megoldások ipari célra vannak ipari méretekkel. (Biztosan vannak ipari gépek sok helyen, de 10 ív lemez levágása miatt nem állítják át.) A karos lemezollókkal a kézi leszoríthatóság lehet a probléma. A rendes leszorítással rendelkező gépek szintén nagyok és drágák. Beszéltem a Panton-al, meggyőzőnek tűnt. Szívesen adnának mintát, a távolság miatt nehézkes. Rendelek tőlük valamennyit, ha beválik, akkor nem is gondolkodom tovább.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.08 0 0 13938

Az Extol mini köszörűgépe felhasználásával 20 ezer forinból össze lehetne hozni egy mini asztali körfűrészt szürkelemez vágásához. Leginkább forgókés lenne ideális, sajnos nincs ezekhez a gépekhez. Ilyesmi fűrészlapra gondoltam:

https://www.amazon.co.uk/sourcingmap%C2%AE-22mm-25mm-Diameter-Slitting/dp/B01432RWPQ/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1481219632&sr=8-3&keywords=dremel+circular+cut+35

 

Kérdés mennyire marcangolná szét a papírt. Van kéznél ilyesmi gépe valakinek, meg tudná próbálni akár egy vágókoronggal elvágni a szürkelemezt?

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.05 0 0 13937

Írtam mindkettőtöknek.

Előzmény: karrier (13936)
karrier Creative Commons License 2016.12.04 0 0 13936

Erre találták ki a lemezollót.

Ha jól van beállítva az ütközője akkor még pontos is és szériákat is jól tudsz vele vágni.

(Nem próbálod ki a kis kékemet? Nem idegeskednél ennyit.)

Előzmény: tisztavíz_ (13929)
Maszatomi05 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 13935

Írtam e-mailt. Megkaptad?

Előzmény: tisztavíz_ (13933)
Maszatomi05 Creative Commons License 2016.12.04 0 1 13934

Felírtam, letilthatod.

Köszi

Előzmény: tisztavíz_ (13933)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.04 0 0 13933

Az email címem most látszik, ha felírtad, letiltom.

 

1.5 napi munkám+takarítás+a tüdőm bánja a csiszolást. A lakásban soha többet. A társasház folyosóján maszkban ma megcsiszoltam a maradékot. Két lemezt totál elszúrtak, annak már neki sem álltam, helyette újakat vágok. Talán így menthető. A bolt megérdemelné, hogy itt járassam le, de inkább emailben írom meg.

Előzmény: Maszatomi05 (13931)
dragonsdexter Creative Commons License 2016.12.04 0 0 13932

Meg tudá valaki mondani hol találok papírvastagság mérő (mikrométer)?

Maszatomi05 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 13931

tisztavíz_!

 

Hol vágattad a szürkéket Pécsett? Azok a darabok, amelyekkel nem tudsz már semmit sem kezdeni, milyen vastagságúak, nagyságúak? Van privát e-mail címed?

Előzmény: tisztavíz_ (13929)
dragonsdexter Creative Commons License 2016.12.03 0 0 13930

Sziasztok!


Pár hónappal ezelőtt jártam Coverlux-ban és tegnap Full papír kft üzletben voltam. Nagyon érdekes volt és elég nehéz volt választani. :-D

Coverluxban vettem - 1kg ragasztót, három vásznat és egy szürke lemezt.

A másik helyen Full papír kft. - két vásznat és egy oromszegőt vettem, elég drága volt, drágább mint Coverlux. Javasolom inkább a Coverluxot mert sokféle termék volt, nagyobb a választék, amikor beléptem a raktárba annyiféle cucc volt hogy csak kapkodtam a fejem és nem nagyon drága.

Igaz bőrt még nem találtam csak műbőrt láttam mindenféle színben, szépek olyan mint a selyem ezt kedvelem.

Igaz, a Corverlux-nak nincs webshopja, így nincs fotó, előre nem tudtam milyen lesz a választék. A másiknak (Full papír kft.)  láttam a weben a termékeit, kevesebb féle van, inkább drágább, jobb minőségű anyagok.

 

Meg tudá valaki mondani hol találok alumínium vonalzót, ami picit vastagabb  hogy ne csússzon és lapos. Max. 50 cm hosszú. Sugru-t is keresek, ez hasonló mint a gyanta ragasztó és akár formázni is lehet vele, gyorsan szárad aztán kemény lesz, ezt hol  találok?

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.03 0 0 13929

A korábban írtakkal ellentétben mindenkit eltanácsolok a szürkelemez csiszolásától. Lakásban semmiképpen, de még műhelyben is csak elszívással és maszkban. Sokkal rosszabb mint a fa, száll a pora mindenhova álló levegő mellett is. Egyenesen kell levágni, ez az egyetlen normális megoldás.

 

A cégnek, aki levágta nekem a lemezeket ezúton is nagyon köszönöm a túlárazott, kókler munkát. Az élek ferdék, komplett köteg ferdén levágva, komplett köteg rossz méret, nagy része alulméretes, gyári sérült élek bennhagyva, horpadt lemezrészek. Ha még Pécsen észreveszem, visszavittem volna a fejükhöz vágni. Sőt, el sem kellett volna hozni. Írtam nekik, nem válaszoltak hetek óta.

Úgy gondoltam csiszolással kijavítom. A padlón, a lakás egyik sarkában álltam neki, hogy minimalizáljam a szálló port. Nem jött be. Rövid idő után már a lakás másik végében sem lehetett levegőt kapni. Órás takarítás, tetőtől talpig fürdés, holnap majd jön a többi. A ruhákat, amik ki voltak teregetve a lakásban szerintem újra kell mosni. Az orromból szürke jött, de még mindig úgy érzem tele az orrom, a szám és a tüdőm. Csak reménykedni merek benne, hogy ez távozik a tüdőből idővel.


Legközelebb olyan helyről veszem, ahol tudják mi az egyenes. Nem tudom mit csináljak a lemezekkel, legszívesebben kidobnám. Már most alulméretes, 1-2 millimétereket szikével nem tudok vágni, nagyobb vágással értemét veszti az egész. Nem akarom elvinni nyomdába, a sok utánajárás nekem ennyit nem ér meg, de szerintem nem is vállalná itt senki.

rferi Creative Commons License 2016.11.22 0 0 13928

Ennek nem, mert ez nem azon az elven vág.

Ez olló, a másik, amiről beszéltem, pedig nem olló, hanem csak egy kés, nagy erővel maga mögött.

A kartonokhoz, vastag anyagokhoz olló kell.

Előzmény: tisztavíz_ (13926)
GPF Creative Commons License 2016.11.22 0 0 13927

A Pantonnál is levágják szépen.

Előzmény: tisztavíz_ (13926)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13926

Semmi mást nem találtam ezen a karos vágón kívül, ami elviszi a 3mm-es lemezt is. Ezek szerint ennek az élét is hamar kinyalná a szürkelemez? Ennyiért sem most sem később nem fogom megvenni, de talán lesz még jobb áron asztali karos vágó 3mm-es lemezhez.

 

Inkább fizetnék a vágásért mint én szenvedjek. A Papyrus teljesen megfelelne, csak ne 6000-ért küldenék el.

 

Ha a többi helyen nem tudják szépen levágni, akkor tényleg csak a szike marad. Szintén nem vágja tökéletesen, de legalább pontos méretben és kiszámítható hibával tudok vágni.

rferi Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13925

Régebben nem voltak hajlandóak vágni sehol máshol, csak a Viharban, és csak karossal.

Ezek szerint lejjeb adták, vagy eladták a gépet, vagy mittomén :)

 

De 3mm vastag kartont a rendes késes vágóval vágni nem jó, mivel a vágáskor annál a levágandó anyag nem távozik a papír síkjából, hanem abban megmaradva elfelé távolodna tőle.

Csakhogy addig nem tud, amíg a 3mm-t el nem vágták, közben pedig a kés gyötri a papírt, mert tolná oldalra, a papír a kést, mert rettenetes vacak anyagból van, és semmi jó nem lesz belőle.

A vékony lapoknál tizedmilliméterenként eltávolodhat a késtől oldalra a már levágott lap, ilyen gond nincs.

Előzmény: GPF (13923)
GPF Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13924

Megkérdeztem.

A nagy vágógéppel vágják. Nem szeretik, de mint mondta  hölgy "nem kívánságműsor". És nem a vastag kartonnal lesz baj, ha nem éles a kés, hanem a vékony, szép papírokkal.

Előzmény: GPF (13923)
GPF Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13923

Én nem hiszem, de mindjárt felhívom és megkérdezem. A Thököly úton szoktam vágatni, szerintem ott nincs is karos vágó.

Előzmény: rferi (13922)
rferi Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13922

Pantonnál is csak karos ollóval vágják, mert a könyvvágóollót pillanatok alatt vágja haza. Azzal épeszű ember nem vág ilyet.

Előzmény: GPF (13919)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13921

Igazatok lesz, nem egyszerű 3mm-es lemezt vágni. Két helyen is azt mondták, hogy nem szívesen vágnak, kiveszi a kés élét. A Papyrus 6000 forintért küld el bármit, nem éri meg (legfeljebb ha valaki elhozza és feladja nekem magánban). A Panton-t még megkérdezem, több ötletem nincs.

kuperta Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13920

A gépi ollónak brutális a leszorítása, és van egy vágási sebessége, mindegy mennyi lap van egymáson, a leeső elcsúszik kifelé.

Mivel "gyilkos" papír valószínű kézi ollóval vágták, ami nem szorít olyan erősen, lassabb a kés, van ideje deformálódni a papírnak, és általában nem is a legélesebb. 

Előzmény: GPF (13919)
GPF Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13919

Ja, azt nem. Csak 2.5-est. De egymásra rakják őket, vagy 10 centi vastag a kupac, amit átvágnak (a Papyrus-nál). A Pantonnál nem láttam, hogy vágják.

Előzmény: kuperta (13918)
kuperta Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13918

Szoktál 3 mm-es lemezt vágatni?

Előzmény: GPF (13917)
GPF Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13917

Ahol én szoktam vágatni, ott nincs ilyen hiba. Viszont a szürkelemez eszi a vágógép élét, nagyon gyakran kell éleztetniük. Lehet, hogy ahol te vágattál, ott nem tették ezt meg. Vagy nem olyan jó a gépük.

Előzmény: tisztavíz_ (13915)
kuperta Creative Commons License 2016.11.21 0 0 13916

Ha betosz egy 3 mm lemezbe egy éket, a leeső darabot deformálja, a leszorítás jó eséllyel megcsúszik. Az első a 45, a második a 15 fok.

 

Előzmény: tisztavíz_ (13915)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.11.20 0 0 13915

Sajnos átvételkor nem néztem meg a lemezeket. A lemez gyári élét leszámítva, a legtöbb él 10-20°-os eltéréssel, némelyik majdnem 45°-os eltéréssel van levágva a derékszöghöz. Nyomdai vágógép csinálhat ilyet? Ebből így nem lesz doboz, csak ha fél napig csiszolom és 2-3mm-el kisebbek lesznek a dobozok. Szikével tízszer szebbet vágtam.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.11.17 0 0 13914

Elírás volt, én is pont így gondoltam. Bár még az ecsetet sem szívesen öblítem a lefolyóba.

 

Pécsen találtam jó minőségű (egyenes) 3mm-es kötészeti lemezt, feldarabolják nyomdában ahogy kértem. Legalább ennyi vágást megúszok. Ugyanitt megrendeltem egy 25mm-es OLFA kést. Gondolom a 18mm-es  pengéje hajlong, azért nem tudtam vele merőlegesen vágni, bár lehet ezzel sem lesz jobb. Ők is azt mondják, hogy a kés ki fogja kezdeni az alumíniumot, így az ölesléc vágásra nem volt túl jó ötlet. Láttam 1m-es acélbetétes vonalzót, csak egy vékony csík acél volt benne, amellett egész biztosan nem tudnék merőlegesen vágni. A paszpartu vágó sem ilyenre lett kitalálva, sokkal lágyabb kartonra. Lassan elfogynak az ötleteim és marad a karos vágó.

Előzmény: GPF (13913)
GPF Creative Commons License 2016.11.14 0 0 13913

Én így mosom az eszközöket.

De nem öntöm a lefolyóba a maradék ragasztót. Azt inkább kidobom a szemétbe. (Márha van maradék.)

Előzmény: tisztavíz_ (13912)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!