Keresés

Részletes keresés

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.25 0 0 13989

Teljesen bevont, 4db egymásba rakható 34.1cm széles, 24.6cm mély, 19.5cm magas doboz. A legfelső fedeles:

 

Így illeszkednek egymásba:

 

A legalsónak tervezek készíteni lábat.

 

A bevonóanyag kenésével valóban könnyebb dolgozni mint a lemezével. Eleve kevésbé hullámosodik, ha mégis, könnyebb kisimítani. Nagy hátránya, hogy felkunkorodik a papír, egy sima téglalap alakú papírt nagyon nehéz pontosan illeszteni bárhova is (főleg a doboz belsejébe).

 

Gyakorlással az első dobozon elkövetett hibákat ki tudtam küszöbölni, egészen szépen sikerült a bevonás. Sajnos bármikor elég egy rossz mozdulat és felgyűrődik a papír, amit már nem lehet eltüntetni. Továbbra is azt gondolom, hogy a 115g-os papír nem ideális dobozbevonáshoz. Sík lemezeket egyszerű bevonni, doboznál nem lehet bármekkora préselő erőt alkalmazni, főleg ahol nincs alatta kitámasztás. Ha készítek még ekkora dobozokat papír alapú vászonnal fogok kísérletezni vagy előre bevonom a még össze nem ragaszott lapokat (a ragasztási élek kivételével) és ragasztás után külön az éleket.

 

Részben Sage Reynolds technikáit használtam, részben mást kellett kitalálnom. Hozzá képest óriásdobozokat gyártok, az itthon kapható szürkelemez nagyon másnak néz ki mint amit ő használ (akkor sem gondolnám, hogy farostlemez), a papír (bevonóanyagként használva) nagyon máshogy viselkedik mint a papír alapú műbőr.

 

Ha valakit érdekel, szívesen írok egy összefoglalót.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.25 0 0 13988

A szivacsos hengeres készlet (tálca, nyél, henger) semmivel nem került kevesebbe. Jobb a szivacs? A hengert ki lehet mosni, nagyon hosszú ideig jó lehet.

 

Fogtál már a kezedbe szilikon spatulát? Érdemes lenne kipróbálnod. A konyhában is hasznos. 600 forintról beszélünk.

 

A Curver doboz légmentesen zár. Nem fogyasztok tejterméket legalább egy éve, így tejfölös doboz sincs. Elraktam régebbről párat, pont ilyen dolgokra. Vannak gagyi ételtárolóim is. Egyet sem lehet légmentesen zárni a kupakjával. Persze lehet bíbelődni könnyen kiszakadó ételfóliával és hónapok alatt elöregedő, elpattanó befőttesgumikkal. (Ha költözésnél beleömlik a ragasztó valamimbe, igazán olcsó lesz.)


Már írtam néhányszor, hogy Sopronban nem tudok elgurani az ellátóba egy 800 forintos ragasztóért vagy 2db 300 forintos bevonó ívért. Mindent Budapestről tudok rendelni közel 4000 forint postaköltséggel (törékeny, túlméretes és az egészre még rászámolták az ÁFÁ-t is). A ragasztót és a bevonóanyagot két külön csomagként voltak hajlandóak feladni. Ki lehet számolni hány ív papírtól vagy hány kiló ragasztótól éri meg.

Előzmény: fvcc (13987)
fvcc Creative Commons License 2016.12.25 0 0 13987

Úgy látom, költség-hatékonyan próbálkozol...

 

- festőhenger (1400 - 1600 Ft) - ugyanaz, de szivacsos: 0,90 € (270 Ft)

- spatula (600 Ft) - csavarhúzó, kiskanál, ceruza, fadarab, plexilap, akármi: 0 € (0 Ft)

- Curver doboz 1200 Ft - kilós tejföl vödröcskéje (a tejföl 469 ft volt, a vödröcske ingyen megmaradt). Ki milyen szemétdombon kukorékol, az van neki.

 

Én 1 kg kiszerelésű DB-20-ast (3,05€) használok, jó a saját vödröcske is tárolásra.

 

A maradékból (3000 Ft = kb 10 €) az asszony kacsát sütött, knédlivel és káposztával. Hozzá egy üveg, 2 liter Kofola, lenyomatni az egészet. Két napi kaja kettőnknek.

 

Ha úgy gondolnád, hogy ultrahangos tisztító is kéne 36000 ft-ért a szőrpamacs tisztítására ... az 10 sültkacsa, körítéssel.

Előzmény: tisztavíz_ (13986)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.23 0 1 13986

Az OBI-s mini 10cm-es festőhenger (adnak hozzá 12cm-est is, kb. 1400-1600 ft) több mint bevált. A Spatula Spar-os, kb. 600 ft, ezzel keverem össze a ragasztót vízzel:

A maradék ragasztót egy Curver, teljesen légmentesen záró edényben tárolom (szintén Spar-ban kapható, most akciós). A henger másodpercek alatt, szép egyenletes rétegben viszi fel a ragasztót, nem áztat el semmit, mint nekem az ecset. Végeztem próbaragaszásokat, kis sík felületen jó eredményt értem el. A lemezt kenve egy ideig még fel tudtam húzni a bevonóanyagot, a bevonóanyagot kenve csak roncsolással (bár lehetett más miatt, pl. több-kevesebb ragasztó felvitele).

 

Elkészült egy doboz (sok szenvedés árán, sok apró hibával):

 

A képen látható bevonatot oldalanként, külső-belső oldalt lefedő darabokból tudtam összerakni (a megfelelő fedésekkel). A négy oldala négy darab papír, plusz a belseje egy, az alja mégegy. A dobozt is és a papírt is kentem, egyszerre csak az egyiket. A doboz felső éleire előhajtott papírt illesztettem, innen indult a ragasztás (nem az éllel, hanem a külső vagy belső oldallal). Az éltől indulva folyamatosan simítottam rá. Nem ment jól, gyakran felhullámosodott, felhólyagosodott olyan helyen is ahol már rég túljutottam. Az élek körül nagyon nem akart megragadni a bevonóanyag. Áthúztam az éleken, akárhogyan feszítettem elő és simítottam le (ezen még van mit csiszolni), több helyen katasztrófális mennyiségű anyag épült fel, az oldal bevonása után fedeztem fel és nyomkodtam le az élről a doboz belseje felé, nem lett túl szép:

(Így is használható a doboz, legalább látszik, hogy kézzel készült.)

 

Kézzel és "bankkártyával" simítottam a bevonóanyagot, talán jobb lenne a gumihenger?

 

Egy darabból szerettem volna a négy oldalt, nem ment. A vászon "előbevonás, élerősítés" az éleken nagy hiba volt. Átlátszik a vászon kontúrja a 115g-os papíron. Lassabban köt rá a ragasztó, itt megnyúlott és felgyűrödött a papír, a lelógó papír (amit körbetekertem volna a dobozon) a súlyánál fogva méginkább előidézte a jelenséget, elhúzta a ragasztani kívánt bevonóanyagot a dobozról. A folyamatos lesimításból egyre jobban felhullámosodott-gyűrődött papír lett, teljes selejt. Próbáltam a bevonóanyag és lemez kenésével is, nem volt jobb sehogy sem (szerintem nem ezen múlik). A fordított módszer sem ment, amikor a dobozt fordítom a bevonóanyagba.

 

Azt gondolom a 115g-os papír nagyon nem dobozbevonásra való, kis doboznál talán elmehet, de nem ekkoránál. Mindenképpen olyan anyag kellene, ami nem nyúlik, gyűrődik, ráncosodik és megfeszítve rá lehet húzni az élekre. Ha már papír, sokkal jobb volt a tapéta, legalább bírja a vizet, bár nem rendelkezik a fenti tulajdonságokkal. Ki kellene próbálnom 180-250g-os kimondott bevonásra készült papírokat is, talán lassabban áznak át (csak a beszerzése problémás). A papír alapú műbőr ("Vanol") kimondottan jó választás lehetne, ha nem lenne rettenetesen büdös. Erősen műanyag hatást kelt, nem szellőzik. Nem lett a kedvencem. Egyre inkább a papír alapú vászon felé húzok, mert nagyon tetszik és valószínűleg sokkal könnyebben tudnék vele dolgozni. Eddig csak az éleken próbáltam, ki kellene próbálnom nagyobb felületen is.

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.20 0 0 13985

A bevonóanyag kenésére kizárásos alapon rájöttem. Beugrott, hogy vannak PP lemezeim, feltekerve. A belsejébe tökéletesen beleillettek a papírok, ennél jobb helyet nem is találhattam volna neki.

 

Rendeltem papír alapú vásznat az élek megerősítésére (utána kerül rá a bevonóanyag). Elgondolkodtam a vászonnal való komplett bevonáson, sokkal jobb anyag mint a papír. Jobb a fogása, utólag is jobban bírja a nedvességet, tisztítható valamennyire. Kár, hogy négyszer annyiba kerül.

 

A műanyag nem szellőzik, ruhák tárolására készült doboznál lényeges a doboz szellőzőképességének megőrzése. Más jellegű dobozoknál viszont a víz- és kopásállósága, a tisztíthatósága és a magas szakítószilárdsága miatt nagyon előnyös lehet.

 

A gumihengerből az OBI-s fogása nem a legjobb. Jobb lenne rövid nyéllel, ilyet nem találok.

Előzmény: fvcc (13983)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.20 0 0 13984

Nagy dobozokra volt szükségem. A kis dobozokkal való "gyakorló részt" átugrottam. Sok dolog kicsiben működhet, a nagynál rögtön beköszöntek volna ugyanezek a problémák.

 

Nem hagy nyugodni, hogy az öregnek miért megy ilyen gördülékenyen, hol a dobozt, hol a papír hátulját keni. A Skivertex-ről a gyártó weboldalán nincs info (csak annyi, hogy doboz bevonásra is alkalmas), de a videón látszik, hogy fekete hátlappal rendelkezik. Valószínűleg többrétegű, a ragaszott réteg nem engedi a külső mintázatot hullámosodni. A 115g-os prégelt papír inkább a tapétához hasonlítható, de annál is vékonyabb. Hiába mondtátok, kizárásos alapon a saját bőrömön tapasztaltam ki, hogy csak a papír kenésével működhet.

 

Itt a Duvilax BD-20, ma vagy holnap nekiesek a bevonásnak.

Előzmény: GPF (13980)
fvcc Creative Commons License 2016.12.20 0 0 13983

A könyvvászon és hasonszőrű társai (Baladexet is beleértve) : papír, vagy nem papír alapú műbőr, viaszosvászon. stb. A 200 -250 gr. eleve puha, hajlítható, tekercsben árulják. Bevonó anyagok.

   A 200 -300 gr.-os karton meg erős papír, tehát nem bevono anyag. Puha fedelű könyvek borítójának  használják (pl. spirál kötés), névkártya, képeslapok, stb. . Hajlításhoz ezeket bígelni kell.

Előzmény: tisztavíz_ (13981)
fvcc Creative Commons License 2016.12.19 0 0 13982

csak a bevonóanyagot tudom majd kenni - már sokan elmondtuk, hogy csak azt kell

Feltekerve hogyan -két helyen körbe tekered közönséges papírral, és azt ragasztod le, így a ragasztó nem érintkezik a borítopapírral. Fekve tárolod.

Előzmény: tisztavíz_ (13981)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.19 0 0 13981

A Pattex Chemperón-t már majdnem megrendeltem. Beszéltem a webshoppal, korrekt tájékoztatást adtak. Sajnos higítójuk nincs hozzá (a ragasztó használatra kész, csak a munkaeszközök elmosásához kell). Az erős higító szaga miatt elkülönített helységben, nyitott ablak mellett javasolják a használatát. Lakásban, télen nem megoldható. A higítótól hamar megfájdul a fejem (még a Planatol-t sem nagyon bírom). Sajnos ezért teljesen ki van lőve. Ajánlottak egy másik ragasztót, de ezzel is ugyanez a probléma.

 

Nagyon jó lett volna a Mekol, mert tiszta PVA és víz, de sajnos a gyártó leltározik januárig, ezen kívül az egyetlen üzlet ahol találtam (amit linkeltél is) szintén nem szállít ki. A CoverLux-tól rendeltem 5kg Duvilax BD-20-at. Bár ebben vannak más anyagok is, remélem ugyanolyan jó lesz mint a Mekol lett volna. Kipróbálom próbadarabon a korrigálhatóságot és az állagot, de szerintem ebbe is kell víz (eleve jelentős része víz), ezért csak a bevonóanyagot tudom majd kenni, más megoldás nincs. A kezdésnél megpróbálom úgy, hogy a dobozt rakom a lefektetett anyagba. Ha ez nem megy, akkor tényleg egy élen kell indítani és folyamatában rásimítani (minél nagyobb a doboz, annál inkább).

 

A 115g-os papírnál nincs szükség bígelésre szerintem, könnyen hajlik, főleg ha kezd átnedvesedni. Egyelőre megpróbálom ezeket a papírokat elhasználni, mert még a tárolása is elég problémás, már a rakosgatásban is csak "megsérül". Feltekerve hogyan lehetne egyébként szakszerűen tárolni? Ha körbetekerem festőszalaggal, könnyen megtöri az anyagot és egy idő után nem lehet lehúzni.

Előzmény: fvcc (13979)
GPF Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13980

Én azt mondanám, hogy az állandó új anyagok beszerzése és bosszankodás helyett gyakorolj egy kicsit!

 

A Coverluxos papír sincs több 115 grammosnál és szerintem tökéletes bevonni. Ha a papírt kened. Ha a kartont kened, akkor lehet, hogy működik vastag bevonóval. Az már nem is papír, az is karton. Azt viszont nem fogod tudni rásimítani a dobozkartonra.

 

Szerintem jobb lett volna, ha elsőre csinálsz pár olcsó anyagból dobozt. Meglátod, mi nem működik neked és vagy gyakorolsz vagy más útra állsz rá.

 

Elsőre akarsz tökéletes eredményt, de ez nem fog menni.

Előzmény: tisztavíz_ (13977)
fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13979

Van, de lényegtelen (ha megfagy, akkor passz). Most egy 2013 áprilisban lejártat használok :)

A gumihenger szerintem jó. Szilikonos lehúzó nem a legjobb, a keménygumis a jóbb.

A ragasztási technika jó mindenre.

A papírt nem kell megvágni, inkább bígeld a hajlítás vonalát (már ha kell). Azaz tompahegyű késsel (kés megfordítva, az éle legyen felfelé) vonalzó mellett húzol egy (kettő) hajlítási vonalat.

   

http://www.bncovermaterials.com/cover-materials/5-balacron ez a gyártó, de ök csak egész tekercset adnak /100 cm x 100 méter). Az elözöen linkelt ad méterre is, (CZ, SK, PL be szállít).

Szerintem Bp-n is kapsz, ahol a könyvkötészeti kellékeket árulják (most nem jut eszembe a neve)

 

Tescoban vettem nálatok egy csomó ecsetet, egyik sem üreges. Műszálasat és szörszállasat is. Meg kell nézni. 

 

 Kezdésnél az asztalra fektetett papírba raknám a dobozt, sokkal könnyebb illeszteni mint fordítva - no problem.

Előzmény: tisztavíz_ (13977)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13978

Az ecsetnél minél olcsóbb, annál kevesebb szőre van (és üregesebb is szerintem), de lehet tévedek. Tényleg kuka az ecset?

Előzmény: tisztavíz_ (13977)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13977

A Mekolt tényleg itthon gyártják, affelé húzok, csak kérdés van-e szavatossági ideje. A Duvilax-ot úgy olvastam illik elhasználni záros időn belül.

 

Voltam az OBI-ban (vettem festőhengert 10, 15 centiset, 100 és 160-as ecsetet, ezeket már nem vágom le).

 

Láttam gumihengert, ilyenre gondoltál?

https://www.obi.hu/tapetazo-szerszamok/lux-mohagumi-tapeta-lenyomo-henger-18-cm-es/p/1256775

 

Sage Reynolds (itt: 4:46-nál) egy egészem jó fajtát használ. Kötészetben nincs ennek megfelelője? Szilikonos autóablak lehúzóm van, szerintem nem a legjobb erre a célra (vízen csúszik, szárazon tapad).

 

A fenyőfa alakot követő simítási technikát láttam tapétás videókon. Melyik ragasztóra érted a módszert, a Chemperón-ra, vagy PVA-ra is? Kezdésnél az asztalra fektetett papírba raknám a dobozt, sokkal könnyebb illeszteni mint fordítva. A Chemperón-al el tudom képzelni, hogy működne, PVA-val ilyen vízérzékeny borítóanyaggal nem. A többi rész rásimítását szerintem is úgy kellene, ahogy írod.

 

Én is a 180-250g-os kategóriát érzem jónak erre a célra. A hajtásoknál úgy is megvágom, így a vastag papír is könnyen hajlana. Utólag is érheti víz a dobozt a használat során, nem jó ha felpúposodik rajta a borítás egy csepp víztől. A 115g-os szériával jól bevásároltam. A Bladek papírokat gondolom nem szállítják ide. Mintát kellene látni belőle, interneten nem lehet jól megnézni.

Előzmény: fvcc (13975)
fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13976

gumihenger híján ablaklehúzó is megteszi

Előzmény: fvcc (13975)
fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13975

Duvilaxot használok évtizedek óta (Vágsellyén gyártják, helyileg SK - akácsak én, itt bárhol kapható). . Nyilván a Mekolt nem hozza be hozzánk senki, mert minek is a Dunába vizet ...

 

Azt veszed meg, amihez könyebben hozzájutsz H-ban - nagyon hasonló a tulajdonságuk.

 

Chemoprént régen használtam (lásd lejjebb), nagyon jó ragasztónak tartom, de a mostani - más jellegű - munkámhoz nem szükséges. Hátránya, hogy a hígítónak szaga van - amíg el nem párolog. Úgy emlékszem, toulén kell bele egy kicsi. Óriási elönye, hogy nem deformálja az anyagot. Itt a meghúzott ragasztó ragad a a meghúzott ragasztóhoz, ezért kell mindkét részt kenni.

 

Ha tudsz, szerezz nyeles gumihengert - valamikor fotózáshoz használták: szárítógép tükrére téve a vizes képet azzal nyomták ki alóla a levegőt. Nagyobb borítóanyagnál a közepén egyenesen végighengerled, majd a szélei felé a többi részt kb 45 fokos szögben simítod az alapanyagra.

Ha az anyag alját pontosan pászítod, akkor nem kell semmit korrigálni. Tehát doboz borításnál csak a kezdést ragasztod fel (nem az egészet), a többi felületet már gumihengerrel viszed fel. A sarkaknál, ahova nem ér a henger, azt már kézzel, vagy egy darab szivaccsal simítod.

 

Az ecsetet eldobhatod, olyat vegyél, aminek a közepe nem üreges. Nincs szükség drága ecsetre.

 

A falra való tapétákhoz  és a hozzá való ragasztóhoz nem nagyon akarok hozzászólni (tapétáztam lakást egyszer, pontos mintás tapétával - egyébként perfektül sikerült) , csak annyit, hogy oda bőven kell ragasztó, a fal majd beszívja ... és nem görbül meg. A fal.

 

Könyvborítókhoz Baladek anyagot használok http://www.vosszadovice.cz/8-baladek-balacron

ezek kb 250 grammosak. (az egy folyóméter árakat szorozd 10x = Ft), van köztük olyan is, ami vízálló,azaz lemosható.  pl. http://www.vosszadovice.cz/334-kap-celastik-jipax

  

Előzmény: tisztavíz_ (13974)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13974

Köszönöm, ez hasznos. Ahogy látom a Mekol 1413/G tiszta PVA + víz. Sajnos egyik sem érhető el helyben. A Duvilax BD-20 és eközül melyiket vennéd?

 

A Pattex Chemporén-t enyhe nyomásnál még fel lehet húzni vagy jön vele minden? Nem tennéd meg, hogy kipróbálod ha van ilyen ragasztód kéznél?

 

Az ecsetetek így néznek ki vágás után (nem áll össze a szőr a végén, üreges lett):

Előzmény: fvcc (13972)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13973

Sage Reynolds vette a fáradtságot, hogy megossza a valószínűleg több évtizedes tapasztalatait.

 

Nem olyan egyszerű 20-30 centis vagy nagyobb dobozokat készíteni és bevonni. Ha tudtam volna mennyire nem, bele sem kezdek. A falat nem fogja elhúzni a vizes tapéta, az első dobozomat elhúzta rendesen.

 

Sajnálom. Másokat érdekelne a végeredmény, remélem.

Előzmény: rferi (13971)
fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13972

max. 10 % vízzel azért kell hígítani, hogy könyebben lehessen kenni, a rövid szőrű ecset meg, hogy vékony, flmszerű rétegben tudd felvinni a ragasztót ( a tapéta ragasztás az más)

... hogy egyértelmű legyen, BD-20-as ragasztóról beszélek, az utoljára általam linkelt ragasztóra is érvényes. A rövid szőr meg a Chemoprénre is.

Előzmény: fvcc (13970)
rferi Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13971

De ki a fene ez a Sage Reynolds?

Valami dobozisten, vagy mi a bánat?

 

Hetek óta bénázol ezekkel a dobozokkal, ez mostanra már valami eszméletlen, és kicsit irritáló is.

Évente kábé egymillió négyzetméter tapétát raknak fel a festők klf falakra, de "Ez a módszer még a legkevésbé sem szimpatikus.".....

 

 

Hát menten beszarok, mostmár komolyan mondom, ezt már olvasni is fáj...

fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13970
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13969

Egy másik videójában: "The boxes are made of 96 point Davy binder's board." Értelmetlennek látom, hogy ilyen ócska trükkökkel megtévessze a jónépet.

 

De ez rajtam nem segít.

 

A bevonóanyagra véletlenül rákerült a kezemről egy csepp víz, száradás után is durván látszik a nyoma. Teljesen széthullámosodik a víztől. Ezzel a bevonóanyaggal tényleg csak akkor lehet vizes ragasztóval dolgozni, ha a bevonóanyagot kenem. Néztem néhány tapétázós videót, mindenhol jó vastagon megkenik a tapétát és össze is hajtják, hogy felpuhuljon. Ez a módszer még a legkevésbé sem szimpatikus.

 

Sage Reynolds módszerével a tapétaragasztó nem jó, de a Planatol BB sem. Ebben a videóban azt írja "straight PVA"-t használ, amit én tiszta PVA-nak értek (a kommentekben is rákérdeznek). Ezt higítja ~10% vízzel a kívánt állag eléréséig, elmagyarázza a videóban.

 

A Duvilax BD-20 összetétele:

CAS  9003-20-7      homopolimér vinilacetát            41 - 43 % m/m
CAS   84-69-5         diizobutilftalát                           8 - 10 % m/m

CAS   7732-18-5     víz                                               44 –  46,5 % m/m

CAS   9002-89-5     polivinilalkohol                          2% m/m

 

Ez sem tiszta PVA. Nem tudom honnan lehetne olyat szerezni.

 

GPF ajánlotta, hogy bekenem Planatol BB-vel és amikor meghúz rávasalom. Mennyire tartós kötés? A doboz belsejében az éleken nem tudok vasalni, nehéz lenne szerszámot találni, amivel ez megoldható.

 

Vagy a Pattex Chemperón extrém (érthetetlen okból csak egy helyen kapható itthon). Ezt ki kellene próbálni, de csak ezért megrendelni a drága ragasztót kockázatos. Látni szeretném, hogy más használta erre célra és működött.

 

A 3M spray nagyon drága és nem erre van kitalálva. (Menne szanaszét és szerkezetileg sem tartaná össze a dobozt.)

 

Kétoldali ragasztóban létezik hordozóréteg nélküli, az egész felületet be kellene vonni, egy vagyonba kerülne így a ragasztás.

 

Ezen kívül még nem tudom milyen ragasztási módok léteznek.

Előzmény: rferi (13968)
rferi Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13968

Nem érdekel mit mond, vagy ír. Az ott farostlemez.

Hallom az elején, ahogy összeütögeti a hangján is, meg amikor felülről látom a kamerában az élét, akkor azon is látszik, hogy nem karton.

Előzmény: tisztavíz_ (13967)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13967

Itt lent a kommenteknél írja is:

"It is standard binders board.  for boxes I use 60 point  to 98 point board."

Előzmény: rferi (13966)
rferi Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13966

Eeegen, csakhogy az általad linkelt videóban a dobozok nem papírból vannak, hanem 3mm vastag natúr (nem mintás) farostlemezből, olyanból, amiből manapság a bútorok hátlapját készítik.

Nem csoda, ha az nem hajlik, nem ázik.

 

Előzmény: tisztavíz_ (13963)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13965

Nem értem, hogy Sage Reynoldsnak miért működik, hogy a külső bevonásakor a dobozt kenni, a papírt csak a doboz belsejébe hajtogatáskor. Tiszta PVA-val csinálja 10% vízzel higítva (és hengerrel viszi fel). A doboz külsejénél teljesen az a logikus, hogy a dobozt keni, belerakja és beleforgatja a dobozt a papírba, így pontosan annyi lesz ragasztva, amennyi kell. - Itt a papírt kenve kicsit nagyobb felületet kellene megkenni mint amit leragasztok (nem lehet milliméter pontosan kenni a papírt a doboz méretének megfelelően), aminek gyanítom az lesz az eredménye, hogy (száradás után) a még fel nem ragaszott papír rész eldeformálódik a víztől, utána kérdéses hogyan lehet ezzel folytatni. Ha nem várom meg a száradást, a sarkok vágásánál eltépődik a felnedvesedett papír.

 

A másik aggályom a papír kenésével, hogy kiszáradáskor összehúzza a lemezt is.

 

A tapétaragasztó 6.25g por + 100ml víz. A vízzel van a probléma.

 

A vasalós módszernél mennyi ideig kell várni, amíg a fehérből áttetsző lesz? Ha túl sokáig várok akkor is működik? Leginkább 3 kéz kellene, egy a doboznak ellentartani belülről (vagy kell egy ülep, célszerszám), a másik a sütőpapírnak, a harmadik a vasalónak. A külsejét meg lehet így csinálni, de belül az éleket, sarkokat nem éri el a vasaló. Ha lenne egy teljesen szögletes "vasaló", azzal működhetne.

 

 

Előzmény: GPF (13964)
GPF Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13964

A papírt kell kenni, nem a kartont. Szépen fokozatosan rásimítani a kartonra. Ha a kartont kened, akkor persze, hogy felhullámosodik a papír. 

A Planatol nagyon gyorsan köt, nem lehet kisimogatni a felhullámosodást. Ezen segít a tapétaragasztó.

 

A 115 grammos papír nem vékony. A 180-as vagy felette már nem igazán bevonásra való.

 

Szerintem

 

De, van még egy módszer! Planatollal megkenni a dobozt, megvárni, amíg meghúz és utána egy sütőpapíron keresztül rávasalni a papírt.

Ilyenkor nem nedvesedik át a papír, nem nyúlik, nem hullámosodik. Így még sokkal vékonyabb papírokat is fel lehet kasírozni.

Előzmény: tisztavíz_ (13962)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13963

Higítottam a tapétaragasztó-Palanatol BB keveréken. Sűrű vagy híg állagtól függetlenül, a szürkelemez azonnal és teljesen elázik (elváltozik a színe), felpuhul. Kipróbáltam maradékokon, vékony csíkkal a Geltex CN-ből,  felpúposodik a csík közepe. Felszedtem, kisimítottam, újra ez történt. Kipróbáltam nagyobb felületen is. A pereme le sem ragadt, kunkorodik. A közepén feljöttek hólyagok, nagy részüket el tudtam simítani, a saroknál durván eldeformálódott a bevonyóanyag, ezt nem lehetett kisimítani (ugyanez történt amikor a dobozra próbáltam ragasztani). A Geltex bevonóanyag egy rakás.... még jó hogy bevásároltam belőle vagy 40 ívet.

 

2012-ben itt volt szó a Henkel (Pattex) faragasztóról, ez is PVAc alapú és jó lehet? Ezt még holnap talán meg tudom venni az OBI-ban. Vagy ragaszkodjak a Duvilax BD-20-hoz? (4000 a postával az egy kiló.) Nekem már mindegy melyik, de ha az sem lesz jó, végleg feladom.

 

A festőhenger felvitelre szerintem minőségben teljesen más lett volna. Elég belenézni Sage Reynolds videójába, pillanat alatt felviszi a ragasztót és szó nincs szétáztatásról mint ecsettel. Helyette tönkretettem egy jó ecsetet...

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13962

"Mivel mostanában csak kisebb felületeket ragasztok, ezért ehhez hígított Duvilaxot használok. De régebben csináltam azt, hogy híg tapétaragasztóba öntöttem Planatolt vagy Duvilaxot. Mondjuk egy teli 7 decis befőttesüvegbe 2 ujjnyit. De tényleg hígnak kellett lennie a tapétaragasztónak, a sűrű, zselés állag nem jó."

 

GPF-nek működött, miért nem megfelelő?

Előzmény: fvcc (13961)
fvcc Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13961

A nem megfelelő anyag (könyvvászon, ragasztó) használata eleve kudarchoz vezet.

Előzmény: tisztavíz_ (13960)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13960

Levágtam, semmivel nem lett jobb, de lehet még rosszabb is. Nem hordja fel a ragasztót, inkább lesöpri. 60-as, nagyon sűrű szőrű ecset volt, jó drága.

 

Geltex CN (valószínűleg 115g-os) papírt megpróbáltam vízzel enyhén higított Planatol BB-vel felragasztani. A dobozt kentem és beleraktam a félbehajtott papíron a hajtásba. A papír enyhén felhólyagosodott, nem lehetett korrigálni, már lehúzni sem tudtam, tépte fel a szürkelemezt, kénytelen voltam rajtahagyni és körbevágni. A korábban használt tapétaragasztó + minimális Planatol BB keverékével (utólag irdatlan baromság keverni) újból nekikezdtem új papírral a rövidebb oldalán. A doboz már vizes volt a kenéstől, de a ragasztó nem áll meg rajta, az ecset lesöpri. Meg sem ragadt, le is szedtem, de a papír teljesen felhólyagosodott a dobozzal való rövid érintkezéstől, újra felhasználni sem lehet. Komoly kétségeim vannak a papír felől, hogy bevonásra alkalmas. 180-240g-os kellene, nem ez a lehellet vékony, ami egy csepp víztől feljön. Jó hogy most fizettem ki 16 és fél ezret postaköltséggel az egészért. A tapéta sem volt jó, de ennyire közel sem gáz. Kuka két ív papír, a megkent doboz oldala már deformálódik a víztől. Már bánom, hogy belekezdtem ebbe az egész hülyeségbe.

Előzmény: fvcc (13959)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!