Keresés

Részletes keresés

btamas70 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 4718

Sajnos attól, hogy kötöd az ebet a karóhoz, hogyaszongya>

 

"A félvezetős erősítő kimenete  a félvezető!"

 

még nem leszel szakember. Csak olyasvalaki, aki okosabbnak szeretne látszani, mint amilyen. A kimenet, akármilyen szempontból is nézzük, csak egy elektromos csatlakozás.

 

"Váltakozóáramú hálózatokban nem lehetséges úgy alkalmazni, hogy a váltakozóáramú hálózatok (jó neked legyen váltakozófeszültségű is :-D ) működését nem ismerjük."

 

Pedig a négypóluselmélet éppen erre lett kitalálva. Hiába van "fogalmad" a négypólus kimeneti vezetőképességéről (h22), ha ennyire alap dolgok hiányoznak...

 

A "baklövésről" pedig annyit, hogy a tápfeszültségből és a terhelés impedanciájából adódó teljesítménykorlát pusztán három változótól függ, és bármennyire is furcsának tűnik, az Ohm-törvénnyel lehet kiszámolni. Nem kell hozzá képzetes rész, nem kell tücsköt-bogarat idehordani. És főleg nem kellene egy nem-szakmai fórumot színvonaltalan, laikusok számára semmitmondó információtöredékekkel teleszemetelni.

Előzmény: platz (4715)
platz Creative Commons License 2017.07.07 0 0 4717

Egy kérésem van. Kérlek most már ne szedd darabjaira a hozzászólásomat keresve abban a hibákat és igyekezve pellengérre állítani, bizonyítván ezzel azt is hogy ki az űbermencs a trágyadomb tetején. Ezekre már nem fogok válaszolni. Értelmes műszaki beszélgetésre válaszolok és tovább is léphetünk e szép műszaki dolog tovább boncolgatásával egyben tanulva is esetleg egymás véleményéből. De személyeskedés nélkül. :-D Vannak itt fórumtársak akik az akusztika területén hallatlan gyakorlati tapasztalatokra tettek szert a fejesek vonatkozásában, ami úgy e  szintén nem elválasztható a téma egészétől, sőt! 

Van egy jó szólás, amit mostanában a politikusok vesznek a szájára, de én most a nélkül mondom:

 2Ne azt nézd, ami szétválaszt, hanem azt, ami összeköt!" 

Üdv. és szép jó napot!

 

 

Előzmény: platz (4716)
platz Creative Commons License 2017.07.07 0 0 4716

1.rész
Kedves btamas70! Maradjunk az első kifogádnál, ezt írtad: "akkor nem induktív impedanciáról süketelnél*".
Belinkeltem neked valamit, a google neked is a jóbarátod. /Javaslom neked az impedancia és a reaktancia kifejezések kiemelt figyelemmel tartását, hogy megértsd, miről beszéltem./

http://wiki.ham.hu/index.php/V%C3%A1ltakoz%C3%B3_%C3%A1ram%C3%BA_ellen%C3%A1ll%C3%A1s


Tanulmányozd át, és rájössz, hogy sajnos a te tudásbázisodban most kiegészítésre szorult. Ennek után válaszodat nem tudom egzakt magyarázatként értelmezni és elfogadni.
(Mi műszaki szakemberek egy műszaki probléma kitárgyalásánál nem egymást aljasítjuk le, hanem a témára koncentrálva hozzuk fel az érveinket. Sajnos ez a vitastílus itt nem valósul meg, így kétséges, hogy tudunk e szakmai vitában  beszélgetni  egymással. Ez a stílus a kóklerek, vagy a félig szakmailag tudásban kiművelt fejek módszere, a másik vitapartner lehúzása, kis hibákra is koncentrálás, és így ellehetetlenítésére igyekezet!) Értelmes vitára kiállok veled, de ha lehet, személyeskedés nélkül.

---
Idézek tőled: "rámutattál volna, hol a hiba a "javított" válaszom kiemelt szöveg utáni, trafós kimenet melletti érvelésében."  A transzformátoros kicsatolású erősítőbe nem tudom miért bonyolódtál bele, amikor látszik, hogy nem vagy teljesen ebben sem képben. (Miért is javítottam volna ki ezt a műszaki diszkószöveget?) Kijavítás helyett utaltam a transzformátoros kimenetű erősítőkre. És a félvezetős erősítőkre. Mivel neked kényes a filhallásod pontosítanom kellene? Félvezetős hangfrekvenciás erősítők teljesítményerősítő fokozatának kicsatolása: alacsony impedanciás. Az alkalmazott terhelés (fogyasztó) kis értékű gyakorlatban megvalósított impedanciája miatt. Látod? Műszaki szakemberek egymásközt nem szoktak ilyen pontosan fogalmazni, mert kevesebből is pontosan értik hogy miről beszélnek. Pedig ezeknél is fontos szerepe van a teljesítmény csatolásnak. Azért említettem, hogy lehetőséget adjak arra, hogy lássam, érted e ennek a problémakörnek a lényegét. Sajnos e helyett a transzformátorok hozentrógeraiba keveregsz.
------

Előzmény: platz (4715)
platz Creative Commons License 2017.07.07 0 0 4715

2.rész:
Ezt a rágalmat fogalmazod meg: "Nagyon emlékeztetsz valakire, aki nemrég a "hangfal" totyikban trollkodott."
Megnyugtatlak, én nem az a személy vagyok, nem kell mindjárt farkast kiáltanod. Írd meg itt az avatár nevét hogy tudom e azonosítani magammal az ő tudását és stílusát.
------
Még egy észrevétel a legnagyobb baklövésedről. Az Ohm törvénnyel magyarázol. Váltakozóáramú hálózatokban nem lehetséges úgy alkalmazni, hogy a váltakozóáramú hálózatok (jó neked legyen váltakozófeszültségű is :-D ) működését nem ismerjük. Megint csak utalok: az impedancia fogalmára  /induktív reaktancia vagy kapacitív reaktancia/
----
És még egy a megállapításaidból: ez legalább tárgyszerű, amit írsz. "A "kimenetű" a félvezetős után finoman szólva is pontatlan. Vagy maga a készülék, vagy annak valamelyik erősítőfokozata tranyós, pl. a teljesítményfokozat - de nem a kimenet!"

Válaszom: A félvezetős erősítő kimenete  a félvezető! Váltakozóáramú szempontból bizony! /Lásd "y" és "h" paraméteres egyenletrendszerek 1/h22 paramétere.  :-)  :-)  :-)   /
Szerintem beszélgethetünk nyugodtan az y és h paraméterekről is, ha pontosabb képet akarsz a kimenetekről látni. Attól tartok, ezekről még nem is hallottál-hogy már én is szemáélyeskedhessek egy kicsit.  :-D

Ja és nem "tranyós" amint írod, hanem tranzisztoros. A szakmai alázat hiányzik. :-D

 

Végül pedig nyugi. Meglehetősen képben vagyok! :-)

 

Előzmény: btamas70 (4714)
btamas70 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 4714

Ha tényleg szakmabeli lennél, vagy komolyan érdeklőnél a téma iránt, akkor nem induktív impedanciáról süketelnél*, hanem rámutattál volna, hol a hiba a "javított" válaszom kiemelt szöveg utáni, trafós kimenet melletti érvelésében. (Többieknek ezúton köszönöm, hogy nem javítottak ki, és így már tiszta a kép.) Nagyon emlékeztetsz valakire, aki nemrég a "hangfal" totyikban trollkodott.

 

* Továbbá ilyeneket sem írnál:  "Félvezetős kimenetű erősítők, és transzformátoros kimeneti erősítők. A kettő soha nem összekeverendő."

 

A "kimenetű" a félvezetős után finoman szólva is pontatlan. Vagy maga a készülék, vagy annak valamelyik erősítőfokozata tranyós, pl. a teljesítményfokozat - de nem a kimenet!

Előzmény: platz (4713)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4713

"De neked nem kell érteni az elektronikához" - Bár az Isten szólna belőled. :-D Hamarosan nyugdíjba vonulok, és megígérem neked, hogy mindent elfelejtek majd. Addig viszont ebből kell megélnem. :-)

A legutóbbi hozzászólásod sajnos nagyon pontatlan és nem kategorizált. Adok két kiindulópontot a probléma helyretételéhez: 1./ Teljesítmény illesztés feltétele és lényege.

2./ XL= 2pi.f.L Ez az induktív impedancia. Ebből legalább két fontos dolog következeik akkor is, ha a problémát a fejesek vonatkozásában értelmezzük.

Még egy ráadás de ez közvetett információ lesz: Félvezetős kimenetű erősítők, és transzformátoros kimeneti erősítők. A kettő soha nem összekeverendő.

Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel nekem. :-D

 

Előzmény: btamas70 (4705)
Mono SE Creative Commons License 2017.07.06 -1 0 4712

"egy hifistának mi köze a zenéhez, ez nem szakmai kérdés".

'Ez magyarázatra szorul, nem értem.'

 

Semmi.

Előzmény: platz (4710)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4711

Várj! Ezt még azért revideálnom kell! :-D Sajnos most el kell mennem, de köszönöm.

 

Előzmény: btamas70 (4708)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4710

 A pénz nem számít kezdetű rigmusra  megadtam a kellő választ egy mostanság leírt de korábbi hozzászólásomban. Még egyszer nem írnám le azt. (Érték-ár arány, amin belül van objektív és létezik szubjektív érték.) Ez a 3 együtt határozza meg nálam a végleges értéket.

Más: Így hatvan felett, ahol -már sajnos járok- megtanultam egy szerintem fontos dolgot, amit az életben lehet használni. Egy társalgásnál, amikor valakit nem ismerünk személyesen soha nem tudhatjuk, hogy ki van a túloldalon. Ezért óva intem magam, hogy bárkit is minősítsek. Más nézőpontból elvárható alap emberi értéknek is tekintem.

Azt írod: "egy hifistának mi köze a zenéhez, ez nem szakmai kérdés".

Ez magyarázatra szorul, nem értem.

 

Előzmény: Mono SE (4707)
btamas70 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4709

olvasd csak tovább!:>

platz 1,5 órája  0 0 4700

"... szakmailag nem kaptam kellő megerősítést arra, hogy ezt használni is tudom a jelenlegi eszközeimhez."

 

Szóval te vagy a hibás, mert nem rágtad a szájába, hogy a Beyernek van 32 ohmos változata..:ĐĐ

Előzmény: Mono SE (4707)
btamas70 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4708

Pedig -mivel máshová is kellett figyelnem- hülyeséget írtam. A kivehető teljesítmény az impedanciával fordítottan arányos, a kimeneti fokozat tápfeszültségével viszont négyzetesen, tehát négyszeres impedancián tizenhatszoros(!) tápfeszből lehetne ugyanakkora maximális teljesítményt kelteni! Mivel a gyakorlatban ez igencsak problémás lenne, transzformátoros kimenettel oldják meg.

Előzmény: platz (4706)
Mono SE Creative Commons License 2017.07.06 -1 0 4707

A sorompótekerésnél beszélhetünk "szakmaiságról", hogy egy hifistának mi köze a zenéhez, ez nem szakmai kérdés.

 

A "PÉNZ NEM számít" című bekezdésre itt a válaszod: 

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144395349&t=9098087

Előzmény: platz (4698)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4706

Köszönöm szépen, ez használható válasz a számomra. Korábban  extrém nagy impedanciájút ajánlottak, ami kételyeket ébresztett bennem. Azért egy kérdést ha megengednél: ezeket a nagy impedanciásokat  /120 Ohm/ hol használják akkor eredményesen? Szükséges hozzá egy fülhallgató erősítő, aminek a kimenete erre az impedanciára van beállítva?

Előzmény: btamas70 (4705)
btamas70 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4705

Ohm törvénye az irányadó, következésképpen az impedancia négyzetével fordítottan arányos az ugyanahhoz a hangerőálláshoz tartozó, ill. a max. kivehető teljesítmény (ugyanazon a frekvencián, merthát a klf fülesek impedanciája frekvenciafüggő. És a fejhallgatóké is;))

 

De neked nem kell érteni az elektronikához. Elég, ha annyit tudsz, hogy a hangkártya vagy a Roland keyboard kimenetére kisimpedanciás típus való, és ahogy látom, ezzel nincs gond, hiszen eleve olyat keresel.

Előzmény: platz (4703)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4704

Kiigazításképp: nem fülest, hanem fejhallgatót szándékozok vásárolni. :-D

 

Előzmény: btamas70 (4701)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4703

Esetleg abban, hogy milyen kialakításúak a hangeszközök kimenetei, ami lehetővé teszi a hallgató csatlakoztatását. Nem  az RCA aljzatra gondoltam. :-D Vagy például abban, hogy hogyan befolyásolja a hang teljesítményét és frekvencia visszaadását az ha ugyanahhoz az eszközhöz különböző impedanciájú hallgatókat csatlakoztathatunk? Valamint a max. teljesítményt? HIsz ez utóbbi probléma miatt írtam ide a fórumba!!! Ezek a kérdések érdekelnének, vagy egy használható szakmai tapasztalat.  Köszönöm.

 

Előzmény: btamas70 (4701)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4702

Közel jársz az igazsághoz, azaz mégsem. Mostanában vásároltam egy lemezjátszót kb 100 ezerért. Arra is dukálna a fejes, amiről még nem is írtam. De most közvetlenül nem erről írnék.

Mik a fő problémák? 1./ A manapság vásárolt műszaki eszközök műszaki paramétereiből valahogy kifelejtik az ajánlott és illeszthető  fülhallgató /optimális/ impedanciáját. A maximális kimeneti teljesítményt headphone esetében.

2/ Számos honlapot néztem végig. Különböző gyártók, különböző fejesek. És a legnagyobb megdöbbenésemre sehol egy átviteli karakterisztika, amit a gyártó garantál. Legalább 1 kHz re vonatkoztatva megjárna a vásárlónak, ha nem is az árusító üzlet reklámfelületén.

(Így hozzátok fordulva a gyakorlati tapasztalatot elfogadtam, amikor gaborka 8x8 a 120 Ohmos esetében a kiegyenlített átvitelt említi.)

3./ A szubjektív véleményekkel valóban csínján kell bánni, mert a biológiai hallószerv nem audio mérőlabor műszere. Például  az én füleimnél van egy 4kHz -es hallás kút, aki ismeri, tudja miről beszélek. Általában is hallásgyengülésem van, ráadásul a bal fülemen erősebb mértékben.

Mindennek ellenére egy ilyen fórum, mint ez ahol csak ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak, és gyakorlati tapasztalatokra tesznek szert, -amelyet az eszmecserék is pontosítanak-lehet a biológiai hallás tapasztalatait is figyelembe venni.

Az általam most kinézett fejes:Reloop RHP-20

https://www.muziker.hu/search?q=reloop+rhp+20

Előzmény: btamas70 (4697)
btamas70 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4701

Segítséget? Miben? Talán kell még egy füles?;o)

Előzmény: platz (4699)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4700

Erről a mentalitásról írhatnál nekem, mert nem értem, mit akarsz ezzel kifejezni.

 

Egyszerűen csak nem akarom kidobni a pénzemet az ablakon, használható dolgot szeretnék beszerezni.(Rongyos 100 rugó nem pénz nekem, ha a célom megvalósításához ez kell. Hisz láthattad, könnyen ráálltam az 50 ezres fejhallgatóra is. Viszont szakmailag nem kaptam kellő megerősítést arra, hogy ezt használni is tudom a jelenlegi eszközeimhez. Akkor jött az erősítő gondolata a részedről. Segítve így egy olcsóbb hallgató került elő az erősítő igényével. Nézd. Én nem akarok verébre ágyuval lőni, de azért a 80 -as évek minőségi szintjére sem vadászok.)

Mindettől eltekintve most is köszönöm az eddigi segítséget, hiszen így is kaptam számomra hasznos információkat, amit csak egy ilyen szakmai fórumon lehet megtudni. Tehát köszönöm. (A viccelődők és intrikusok gondolkozzanak ezeken el, köszönöm)

 

Előzmény: gaborka8X8 (4689)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4699

Ez igaz, de aki valamihez hülye, nem szégyen kérdezni. Esetleg te tudnál szakmai segítséget adni nekem a bírálgatáson túl? Tisztelettel várom. :-D

 

Előzmény: btamas70 (4695)
platz Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4698

Jaj dehogy! Ez csak csipkelődés! Ez nem így van. Továbbra is fenntartom, hogy ez itt egy szakmai fórum, ahol segítőkész fórumtársakkal találkoztam. És nem illik ide szakmaiságot kerülő virtuális nyelvnyújtogatás sem.  Nem igazán jó érzés olvasni ilyen típusú hozzászólást, ami bagatellizálja és minősít egy részemről fontos problémát.  Még valami: a PÉNZ NEM számít, van.  Mindig a realitásokat kell egy beszerzésnél nézni, én ezt tartom helyesnek. Remélem senkit sem érintettem meg az önérzetében akkor sem ha engem sikerült itt eltalálni. 

 

Előzmény: Ebesi Gyuri (4690)
btamas70 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4697

Szvsz jobban jársz, ha az sem ír róla, aki ismeri;)

Úgy sokkal könnyebb bebeszélni magadnak, h megfelel az igényeidnek.

Előzmény: platz (4688)
Mono SE Creative Commons License 2017.07.06 -1 0 4696

ezért van nekem nyugodt életem, ti meg csoszogtok egész nap...

 

Előzmény: gabocza1 (4693)
btamas70 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4695

"Persze ez mind csak egy hipotézis"

 

A hipotézis és a hozzáértés nélküli találgatásod között kb. ég és föld a különbség.

Előzmény: platz (4687)
mesterlovász Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4694

Lebakteroztad?

Előzmény: Mono SE (4691)
gabocza1 Creative Commons License 2017.07.06 -1 0 4693

"Tőlem a büdös életben nem kérdezte meg, mit főzzön"

 

Látod - vazze -, még ő sem szívesen szól hozzád...:)

Előzmény: Mono SE (4691)
gabocza1 Creative Commons License 2017.07.06 -1 0 4692

Ha megkérdezi, mindig olyant kell mondani, amit biztos nem szeretnél! Mert abban biztos lehetsz, hogy mást csinál...:)

 

Előzmény: Ebesi Gyuri (4690)
Mono SE Creative Commons License 2017.07.06 -1 0 4691

Tőlem a büdös életben nem kérdezte meg, mit főzzön, így gyakran ebédelhetek végre egyedül valami étteremben :Đ

Előzmény: Ebesi Gyuri (4690)
Ebesi Gyuri Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4690

Tulajdonképpen adott egy esélyt arra, hogy eltaláljuk amit szeretne. Olyan ez, mint a feleségek "...mit főzzek?" kérdése: amikor feltette, akkor már régen eldöntötte.

 

Gy

Előzmény: gaborka8X8 (4689)
gaborka8X8 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 4689

:D :D :D A fejhallgatót nem ismerem, ellenben ezt a fajta mentalitást igen. Tehát sok sikert! :D :D :D 

Előzmény: platz (4688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!