Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2018.08.05 -3 0 35808

Te voltál már fenn vagy csak mások hozzászólásait szűrve írod amit írsz? Most akkor nem járnak buszok a Lovcenre addig amíg nincs kész az út?

Előzmény: newman2018 (35807)
newman2018 Creative Commons License 2018.08.05 0 2 35807

Én a korábbi tapasztalatról írtam. Jártak buszok valóban csak ha találkoztál velük akkor tolathattál jó sokat. (jogosan hisz nem a busz fog tolatni) 

Pár év múlva rendben lesz szerintem az az út.

Előzmény: kicsiati (35802)
kirgizke Creative Commons License 2018.08.05 0 5 35806

A montenegrói nyaralást a Shkodrai-tó mentette meg. Virpazarban volt a szállásunk az Apartment Vukasevic-ben. Virpazar egy kis ékszerdoboz a tó partján, ez estéket kellemes jazz zene hangja tölti be, nyugalom van és béke. Az apartman a kis központi parkra néz, gyönyörűen, ízlésesen  berendezett, mindennel felszerelt, perfekt konyharésszel. A tulajdonosok nagyon kedvesek, érkezés napján mondtuk a tulaj lányának, hogy a gyerek miatt strandolni szeretnénk, de nincs kocsink. Másnapra az anyukája kitalálta, hogy reggel elvisz minket kocsival a tóparton található éttermükhöz, ahol majd strandolhatunk. Ez minden várakozásunkat felülmúlta: ahogy reggel 10-kor megérkeztünk a kis eldugott öbölbe, egy olyan mesebeli parton találtuk magunkat, hogy csak ámultunk és bámultunk. Szép kilátás nyílt a Grmozur váracskára. Ez a Pješačac nevű bár/étterem volt. Rajtunk kívül még órákig senki már nem volt a strandon, az első csoport dél körül érkezett.

A víz kristálytiszta és meleg, tele apróbb-nagyobb halakkal, amik körülöttünk úszkáltak. Az étteremben meleg konyha nincs, de olajban marinált fűszeres halat és sajtot, olívát, salátát lehetett ebédelni. A tulajdonos a gyereknek külön sütött sültkrumplit és bundáskenyeret! :-)

Délután a következő csoportjuk hajójával visszamehettünk Virpazarba, így a tavi hajókázás is ki volt pipálva. A gyerek még a hajót is kormányozhatta. A hajókázást egyébként még estére terveztük, de emiatt és mivel az eső is esni kezdett, eltekintettünk tőle. Egyik este dinnyét, másikon süteményt kaptunk a háziaktól. Indulás napján pedig  már reggel negyed 6-kor felkelt a hölgy is, hogy biztosan meglegyen az előző nap általa lebeszélt taxink a reptérre, és elbúcsúzhasson tőlünk. A tulajdonosokról csakis szuperlatívuszokban tudunk beszélni, ők mentették meg a montenegrói nyaralásunkat, amiért ezer hála és köszönet.

Legközelebb kajakot bérelnénk,és azzal fedeznénk fel az öblöket és ezt a csodás tavat.

kirgizke Creative Commons License 2018.08.05 -1 3 35805

Podgoricába érve szintén fél óra volt az átszállásra, nem is bántuk, mert 37 fok volt árnyékban. Az ulcinji járat 15:15-kor indult, a podgoricai útépítés és a tengerparti tömegnyomor miatt bő fél órás késéssel, holtfáradtan érkeztünk Ulcinjba. A szállásadó megírta, hogy kb. 4-5 EUR lesz a fuvar az apartmanunkhoz, de a taxis persze bepróbálkozott 6-tal. A szállásunk az Apartments Aga volt. Hatalmas csalódás. 9-es értékelésű a Bookingon, szerintünk talán 6-os. Amikor beléptünk, fellélegeztünk, hogy milyen szép minden. Aztán a párom (aki 70 kg, tehát nem egy Góliát), leült a kanapéra, ami szó szerint felrobbant alatta. A matracot tartó lemezek szanaszét repültek. Mikor kiröhögtük magunkat, láttuk, hogy szinte az összes lemez úgy van összeszigszalagozva - ragasztgatva. A hűtő ajtajából azon nyomban kiesett a rács, amikor az első üdítüt beraktam volna. A bojler kapcsolóját egyszer mertük felnyomni, mert akkora villámlást csapott, hogy már annak is örültünk, hogy akkor nem vágott agyon az áram. A mellette levő kapcsoló is már szigszalagozva volt. A konyharészben volt egy db. használhatatlanná vakart aljú, rákkeltő teflonserpenyő, egy db. kicsi fazék, és egy db. öreganyám éjjelijéhez hasonlító bili. Utóbbit neveztük ki tea/levesfőzőnek. A TV is használhatatlan volt, mert a kábelcsatlakozót már nem lehetett visszadugni bele. Mondjuk ez volt a legkevésbé érdekes, ennél jóval bosszantóbb volt, hogy a wifi egyáltalán nem működött, még a repülőnk menetrendjét sem tudtuk chekkolni. WC papír nem volt bekészítve érkezéskor, másnap reggel külön kuncsorogni kellett érte.

Ulcinjban a városi strandon tömegnyomor, kosz, főleg délutánra. A pitontól a makákóig, mindenféle szerencsétlen állatot hurcoltak a napozók között, a nyomukban egy Pókember ugrált. Sajnos a gyerek miatt a lassan mélyülő víz szempont volt. Utolsó nap kipróbáltuk a Limani 1-et, sokkal tisztább a víz, nyugisabb a hely, de ott túl nagyok voltak a hullámok, és gyorsan is mélyült.

Magában Ulcinjban gyalogosan közlekedni élvezhetetlen, mivel alig van járda, folyton az autók elől kell ugrálni, nagyon idegesítő. Tudom, hogy a Velika Plaza sokkal jobb lett volna, de a 40 fokban nem volt erőnk buszt keresgetni,és egy egész napot amúgy sem bírtunk volna a strandon. Nekem is és a gyereknek is napkiütéseink lettek, ha véletlenül valahol nem kentük be magunkat az 50-es naptejjel.

Alig vártuk, hogy véget érjen a tengerparton töltött 2,5 nap. A szállásadó persze előre beszedte a 3 éjszaka árát, így nem sok esélyünk lett volna korábban lelépni (hogy a pénzünk ne bánja), pedig erősen gondolkodtunk rajta. A szállásadó hölgy a maga személyében kedves volt, de ez nem elég ellensúlyozni az apartman alapvető hibáit és a hiányosságokat, valamint hogy az ember ne érezze magát átverve. Más vendégekkel beszélgetve, ők is pont ezt élték meg.

Amikor eljöttünk, persze bájolgott a nő, szó szerint kimondva,  hogy akkor majd írjak róla egy jó értékelést a Bookingon...na persze, meglesz.

 

Folyt köv.

kirgizke Creative Commons License 2018.08.05 -1 2 35804

Sziasztok!

 

Én is összefoglalnám montenegrói tapasztalatainkat, elsősorban Portugéza olvtársnak szánva, aki a tanácsaival korábban a legtöbbet segített.

Szarajevóból utaztunk tömegközlekedéssel (kisbusz) Niksicig, itt fél óránk volt a Zabljakba induló busz indulásáig. Zabljakba kb. 1,5 órás utazás után, egy roppant kanyargós úton érkeztünk meg. Gyakorlatilag az egész napunk ráment erre az útra. Zabljakban egy taxis 2,2 EUR-ért elvitt a szállásunkra (Apartment Andjela, Pitomine-ben). Utóbbi egy kis házikó volt, kb. 10-15 perces sétára a központtól. A házikóban tulajdonképpen minden volt, amire szükségünk volt, de minden kicsit szedett-vedett, koncepció nélküli, és a tisztaság sem volt egészen perfekt. A Bookingon 8,9-es értékelése van....szerintünk inkább 7-et ér. Mivel a szállásunk min. 3 km-re volt a Crno Jezerótól, így ez napi szinten +6 km-t jelentett oda-vissza.

A Durmitorban 3 napunk volt, az első körbesétáltuk a Crno Jezerot, a  séta végén egy zivatar bevert minket a tóparti 4 csillagos étterembe, ahol ettünk egy-egy ragulevest (nagy íze nem volt, a pároméban tartalom sem, csak lé), ittunk egy-egy kávét (még cukrot sem adtak hozzá, nemhogy bármi mást). Második nap a Crno Jezerótól a Savin Kukra menő felvonó állomásáig túráztunk el (részben esőben), ez szép és nem nehéz útvonal volt. A felvonóhoz érve már láttuk, hogy viharfelhők gyülekeznek, de még fel lehetett menni, így bepróbáltuk. A gyerek nagyon élvezte. A legfelső állomáshoz érve még ragyogóan sütött a nap, gyönyörű virágokban gyönyörködhettünk, de amint gyalogosan felértünk a csúcsra, hirtelen ránk csúszott az esőfelhő, úgy szakadni kezdett, hogy pár méterre lehetett csak látni, az ösvényt is alig, a felvonó házikójához is "alig" találtunk vissza, pedig kb. 15 percnyire volt a csúcstól. Bugyiig áztunk,mire odaértünk. A gyerek meg is ijedt rendesen. A házban már összegyűltünk vagy 20-an. Jól jött a konvektor melege, odaültették mellé a reszkető, síró 8 évest, és mindenki vigasztalta, még sütit is kapott. Én málnát vettem neki, egy két decis pohárnyi 2 EUR volt.... Mikor újra indították a leállított felvonót, elindultunk lefelé. Végig azon paráztam, hogy nehogy megállítsák út közben, de persze hogy bejött: egyszer csak megállt  a szerkezet. Ott ültünk vizesen a hidegben, a gyerek az apjával, én egyedül a mögöttük levő ülésen, közben újra esni kezdett, itt-ott villámlott is. Pár perc múlva szerencsére beindították, de mire leértünk, ismét bőrig áztunk. Lent gyorsan utánafutottunk a felső állomáson megismert csapatnak, és megkértük őket, hogy vigyenek el a kisbuszukkal minket is Zabljakba. Szerencsére rendesek voltak, és elvittek a buszpályaudvarig, ahonnan zuhogó esőben meneteltünk el a központi szupermarketig,majd onnan haza.

Harmadik nap végre megúsztuk eső nélkül. A Crno Jezerotól megpróbáltunk a Katun Lokvicéhez felmászni, de beletört a bicskánk, csak egy némi kilátást nyújtó sziklaszirtig jutottunk, aztán visszafordultunk, és végül a Zminje Jezeroig túráztunk, majd vissza.

Másnap a 8:50-es busszal szerettünk volna Podgoricába utazni. Rossz ötlet volt, hiába keltünk korán és vágtattunk le  időben a buszhoz, arra végül nem fértünk fel, mert a hátizsákunk túl nagy volt, nem akart beférni a csomagtartóba, és amíg azon legóztunk, hogy valahová beférjen, az eredetileg sorban álló utasközönség szépen felment a buszra, ami meg is telt, hogy még álló hely sem maradt. A párom ezen a ponton nagyon kiakadt, kiszedtük a hátit, a szomszéd zöldségesnél kértünk kartont és tollat,  írtunk két táblát, és fél kilenckor nekiálltunk stoppolni. 2,5 órán át álltunk az út mellett, senki nem állt meg. (Máshol is stoppoltunk már, ha minden kötél szakadt, és mindenhol felvett 10-15 percen belül vki.) 11-kor meguntuk a próbálkozást, visszamentünk a buszpályaudvarra, és vártuk a 12:15-ös podgoricai járatot. Egy lengyel párocska is stoppolt velünk egy időben, csak a másik irányba, őket se vette fel senki,ők is feladták röviddel utánunk. Ezen a ponton azt mondtuk, hogy soha többet Balkán, és különösen az "M" betűvel kezdődő országokba nem jövünk többet. (Macedóniához pár éve már volt szerencsénk.)

 

Folyt. köv.

 

scarabaeus Creative Commons License 2018.08.04 0 3 35803

Hehe, a Win10 záróképernyője most egy montenegrói képet választott, kilátás a Đurđevića Tara-hídról:

kicsiati Creative Commons License 2018.08.04 0 1 35802

Korábban lehet, hogy jártak arra buszok, most biztosan nem. Ott most nem férnek el a buszok. Higgyed el, most voltunk ott, és kocsival nem mentünk fel teljesen, inkább vissza fordultunk, pedig csak egy Opel Astránk van, nem egy 30 millás autónk.

Nem is találkoztunk egy busszal sem.

Szerintem most a buszok Cetinje felől mennek fel.

Előzmény: newman2018 (35800)
newman2018 Creative Commons License 2018.08.04 -3 0 35801

Okos az a félkegyelmű aki mínuszolt. :) 

Inkább írná le milyen a közlekedés ott ha járt arra. 

Előzmény: FRANKYE (35794)
newman2018 Creative Commons License 2018.08.04 -3 0 35800

Pedig ott buszok járnak. :)

 

(Érdemes rákeresni a baloldali keresőben: "buszok") 

Előzmény: kicsiati (35799)
kicsiati Creative Commons License 2018.08.03 0 2 35799

A videóban nem vettem fel a szűk részt, (csak azt, hogy milyen föld út van, és azt, hogyan dolgoznak a gépek.) Pedig volt benne részünk.  Szembe jövő, és mi is behajtottuk a tükrünket, és a két kocsi között volt 5-6 cm.

Előzmény: FRANKYE (35794)
iksszmann Creative Commons License 2018.08.03 0 1 35798

Köszi!

Előzmény: Bujazliz (35797)
Bujazliz Creative Commons License 2018.08.03 0 4 35797

Szerbiában az autópálya mentén célszerű kártyával fizetni (kapu, benzinkút, stb.). Elfogadják az €-t is, de az nem hivatalosan megy, a kaszás saját zsebére dolgozik, legtöbbször dínánarban adnak vissza, nem túl jó átváltási árral.

Előzmény: iksszmann (35796)
iksszmann Creative Commons License 2018.08.03 0 2 35796

Sziasztok!

Hétfőn indulunk Ulcinjba, félúton megalszunk Szerbiában. Szerintetek váltsak dínárt, vagy elfogadják az eurot mindenhol Szerbiában (pl. autópályadíj, benzinkút, wc stb...)? A szerb szálláson euroban fizetek.

szervezkedő Creative Commons License 2018.08.03 -5 1 35795

Tiszta a lelkiismeretem nekem is! Az autómat biztos nem kell senkinek sem kerülgetni sem a Lovcenre vezető úton, se a határon várakozás közben!

 

:-)))))

Előzmény: FRANKYE (35794)
FRANKYE Creative Commons License 2018.08.03 -2 1 35794

Kotorból mentem fel tavaly július közepén és Cetinje felé jöttem le. Cetinje felé 100x jobb volt. Nem 1000-es Suzukim van (300le/440Nm).

Ha tudtam volna Kotorból nem megyek fel csak körben Cetinje felé. Csak ugye ezt senki le nem írja merre a jobb útvonal csak hajtogatják mint egy papagáj : buszok is járnak arra.  Le kell menni/ugratni 10-20 cm padkáról gödröket kell kerülgetni, ha busz vagy teherautó jön tolathatsz hátra. 2x voltam ott: először és utoljára. 20 közül egy paraszt balkáni vezető van szemből leszorít, ha nem mész le akkor ütköztök de ő akkor is marad a betonon. Még egy: most nem október van hanem augusztus most szeretnének sokan felmenni.

A videóban tényleg nincs gázos helyzet viszonylag könnyen elfér 2 kocsi. Mikor én voltam volt olyan is  a 2 autó visszapillantó tükre egymás alatt haladt el olyan közel kellett menni.

Előzmény: szervezkedő (35790)
portugéza Creative Commons License 2018.08.03 0 0 35793

A "balkáni" kifejezés sokszor másfajta logikát, szemléletet takar. Biztos ennek is megvan az előnye, hogy így csinálták, nem tudom, a szakaszosság mennyiben lett volna jobb. És ha nincs lezárva, akinek muszáj, el tud jutni arra.

 

Az probléma, hogy a külföldieket ilyenkor nem tájékoztatják, pláne nyugati nyelveken (net, rádió, szórólap, stb.), nincs meg ennek az infrastruktúrája. A helyiek képben vannak, merre kerüljenek, ők megoldják. Ezen kívül még a helyi nyelvet beszélő/értő külföldiek vannak ilyenkor előnyben.

Előzmény: kicsiati (35792)
kicsiati Creative Commons License 2018.08.03 0 5 35792

(Ha montenegrói szemmel nézem a belinkelt videót, semmi szörnyűséget látok!)

 

A videó nem mutatja rendesen az állapotokat. Szörnyű kátyúk, kövek, és szűk részek. A régi aszfaltos útra 15-20 cm-ben  felhordott sár. A videót már lefelé készítettem.

Én jártam a Kunsági csatornára horgászni. A csatorna parti út sok helyen jobb volt mint ez.

Nem értem, ha már felújítanak, miért nem szakaszokban csinálják. Vagy zárják le az egész utat, és ne engedjenek be senkit.

Ezek a Montenegróiak magasról tesznek mindenre. Nem véletlenül van a "Balkáni" kifejezés a közhasználatban. :-)

 

Egyébként ahonnan vissza fordultunk onnan is mesés volt a látvány. Éppen ezért sem mentünk tovább, mert annyival nem lett volna jobb, és nem kockáztattuk meg, hogy a kocsi tönkre menjen.

 

Előzmény: szervezkedő (35790)
szervezkedő Creative Commons License 2018.08.02 -1 1 35791

....semmi szörnyűséget NEM látok!

Előzmény: szervezkedő (35790)
szervezkedő Creative Commons License 2018.08.02 -4 3 35790

Egy biztos, a látvány ha felérsz, hihetetlen! 

Én szezonban nem megyek fel, tuti. Az úttal nincs gond, csak ha van rajta forgalom és szembe is jönnek. Hegyi makadán úthoz viszonyítva szuper, aszfaltozott úthoz képest nagyon gáz. Aki befizet pl egy budvai irodában fakultatív programként, azt kisebb- nagyobb busszal hozzák ide fel. A tesco parkolóhoz szokott magyar embereknek ez túl van az ingerküszöbén, de ezres suzuki is felmegy! :-) Én tavaly oktober végén voltam fenn. A kilátóban teljesen egyedül voltunk. Mesés volt!!!!!

 

(Ha montenegrói szemmel nézem a belinkelt videót, semmi szörnyűséget látok!)

:-D)

Előzmény: FRANKYE (35787)
portugéza Creative Commons License 2018.08.02 0 0 35789

A kettő közül csak busz. Közvetlen járatból napi egy van.

 

https://busticket4.me/EN/1121-1357-132-0-0/0-1/Podgorica-Skopje/31-08-2018/

Előzmény: Cufter (35786)
kicsiati Creative Commons License 2018.08.02 0 0 35788

Már mint a Cetinjéből vezető út jobb?

Előzmény: FRANKYE (35787)
FRANKYE Creative Commons License 2018.08.02 0 1 35787

Most jobban lehet közlekedni  (szélesebb) mint 2 éve volt.

De van aki szerint ez jó út ("buszok is járnak arra" SIC)

Előzmény: kicsiati (35784)
Cufter Creative Commons License 2018.08.02 0 0 35786

Sziasztok!

 

Podgoricabol Szkopjebe jutni milyen lehetosegeim vannak? Busz? Vonat?

koszi

begat Creative Commons License 2018.08.02 0 1 35785

Ha megpróbáltátok, akkor osszátok meg velünk a tapasztalatot! Előre is kösz!

Előzmény: kicsiati (35784)
kicsiati Creative Commons License 2018.08.02 0 2 35784

Egy kis ízelítő az útról. Nem tudom pontosan mennyit mentünk rajta, de 5-6 km-t biztosan.

Az ellenségemnek sem kívánom, maximum egy nagy terepjáróval.

https://youtu.be/RqRZo5sVOws

 

Viszont így, hogy most már tudom, hogy van Cetinje felöl is egy út, lehet, hogy holnap felmegyünk.

kicsiati Creative Commons License 2018.08.02 0 2 35783

A félreértések végett. Pirossal jelöltem azt az utat ahol az út felújítás folyik.

 

kicsiati Creative Commons License 2018.08.02 0 1 35782

Innen végig aszfaltos bár egy sávos út visz fel egészen.

 

Mi is erre mentünk. Pont ez az egy sávos út van feltúrva.

 

Én úgy tudtam, hogy nincs más út felfelé, de most látom a térképen, hogy Cetinje felöl is van felfelé egy út.

Előzmény: rapid07 (35771)
kicsiati Creative Commons License 2018.08.02 0 1 35781

Mi Tivatból indultunk, de nem Budva felé, hanem egyből fel a hegyre. A hegyen át lehet Cetinjébe menni. Fent a hegyen a Cetinjei elágazásnál, ahol fel kell kanyarodni a mauzóleum felé, onnantól kezdődik az út felújítás. Mi kb 10km-t mentünk azon a földes útnak sem mondható úton, de utána vissza fordultunk, mert annyira rossz az út.

 

Más úton nem lehet felmenni a Lovcenre. Cetinje felöl is lehet menni, de ugyan oda érsz mint ha Tivatból mennél. A felújítás onnan kezdődik felfelé.

Előzmény: Kelemen Zoltán2 (35755)
szervezkedő Creative Commons License 2018.08.02 -2 2 35780

Februárban elfogadták.

Előzmény: Apcsi1 (35778)
Kelemen Zoltán2 Creative Commons License 2018.08.02 0 2 35779

Valóban,én is megnéztem.Mivel csak pár száz méterről van szó,talán nem is olyan   vészes.

Előzmény: begat (35774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!