Keresés

Részletes keresés

ayoubowan Creative Commons License 2018.11.29 0 0 4570

A sziget nyugati, és keleti partvonalán elég nagyok a hullámok, néhány hely szörfözésre inkább alkalmas, mint békés fürdőzésre. A déli partszakaszon, különösen az Unawatunától Tangalléig húzódó részen találtok az óceán fölé hajló pálmafákkal tarkított, fürdőzésre alkalmasabb, csendesebb vizű helyet.

Előzmény: bibor93 (4569)
bibor93 Creative Commons License 2018.11.26 0 0 4569

Sziasztok!

 

Január 27-feb.10-ig leszünk Sri Lankán. Melyik tengerpartokat ajánljátok? :) Olvasgattam, hogy van olyan hely ahol nagyon nagyok a hullámok, meg áramlatok vannak, mi inkább a nyugodtabb, de pálmafás tengerpartokért vagyunk oda.

Köszi előre is a válaszokat!

ayoubowan Creative Commons License 2018.11.23 0 0 4568

Ami a közeljövőben a helyiek számára problémát okozhat, ellenben a turistáknak kedvező, azok közül is főként azoknak, akik nem USD - ben, vagy EUR - ban kötötték le, vagy fizették ki előre a szállásukat az az, hogy a srí lankai rúpia folyamatosan, de az elmúlt hónapban különösen sokat gyengült, és most eddig nem látott mélységekbe süllyedt az árfolyama. Ma reggel 1 euro több mint 205 rúpiát, a dollár pedig 179 rúpiát ért.

Ez a grafikon az EUR - LKR elmúlt 1 havi mozgást mutatja.

 

tranziens76 Creative Commons License 2018.11.22 0 0 4567

Szia! Kétszer voltunk már Sri lankán, nagyjából ugyanazokon a helyeken, mint amit Ti terveztek. Egyszer sem oltattuk magunkat és nem is volt semmi probléma. 

Előzmény: Sissy28 (4552)
ayoubowan Creative Commons License 2018.11.20 0 0 4566

A politika, és a pártharcok ebben a vetületben kevésbé érintik az emberek életét, ezért én nem gondolom, hogy zavargásokra kellene számítani. Srí Lankán a különböző társadalmi, és érdekcsoportok, legyenek azok akár bírók, háborús veteránok, halászok, vagy kórházi dolgozók mindig is tüntettek, ha úgy érezték, hogy valamilyen intézkedés nyomán sérülnek az addigi jogaik, vagy az életkörülményeik. Én még nem voltam úgy a szigeten, hogy ne találkoztam volna valahol demonstrálókkal, de ezek a megmozdulások normálisak egy demokráciában. Itt most másról van szó, mert bár a parlamenti pártok megosztottsága hosszabb távon nyilván kihat majd a srí lankai gazdaságra, és ezzel együtt az emberek életére, de most nincs közvetlen hatással a mindennapjaikra. Ezért nem valószínű, hogy kimennének az utcára, különösképpen azért sem, mert november 1 - től a kormány komoly adó, és árcsökkentéseket jelentett be. A telekommunikációs adót 25% - ról 15% - ra vágták, - mobiltelefonja mindenkinek van, az üzemanyag árát 10 rúpiával csökkentették, a jövőben áttérnek egy rugalmasabb árképzési formára, ez mindenkinek, de különösen a motoros hajóval rendelkező halászoknak, és a tuktuk sofőröknek könnyítést jelent, és a közúti fuvarozásban is érezteti majd a hatását. Ami pedig mindenki számára pozitív változás, hogy az alapvető élelmiszerek, így a cukor, a lencsefélék, a burgonya, liszt és további mezőgazdasági termékek árát kilogrammonként 6 - 10 rúpiával, ezzel együtt a mezőgazdasági termelőket, és az importált alapvető élelmiszereket terhelő adó mértékét is csökkentették. Ezek a dolgok jobban érdeklik, és érintik az egyszerű embereket, mint a parlamenti torzsalkodások.

Előzmény: Bamberg58 (4565)
Bamberg58 Creative Commons License 2018.11.16 0 0 4565

Nem megnyugtató ami mostanában történik a sri lankai politikában és a parlamentben . Őszintén remélem ez nem vezet majd zavargásokhoz . Kíváncsian várom a januári választásokat !

Kenny___ Creative Commons License 2018.11.05 0 0 4564

Colombo Fort.

 

1-re kozben meg is talaltam a valaszt: 48 ora, de csak a tranzitban lehet tartozkodni vele, szoval nem palya.

Előzmény: Tojglius (4563)
Tojglius Creative Commons License 2018.11.05 0 0 4563

2: honnét? :) :)

Előzmény: Kenny___ (4562)
Kenny___ Creative Commons License 2018.11.03 0 0 4562

Lenne ket kerdesem:

 

1. A 2 napos tranzit vizum hogy mukodik? Ket naptari nap vagy 48 ora erkezestol?

2. Mostanaban az autopalyan mennyi ido kijutni a repterre a delutani csucsban?

 

Koszi!

tmaty Creative Commons License 2018.10.30 0 0 4561

Köszönöm szépen a választ. 

Előzmény: ayoubowan (4557)
ayoubowan Creative Commons License 2018.10.30 0 0 4560

Sajnos az északi tartományok időjárási viszonyairól kevesebb tapasztalatom van, néhány a környéken töltött napból inkább nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Ellenben itt elég részletesen tudsz tájékozódni a különböző országrészek időjárásáról, és az ottani monszunidőszakok jellemzőiről.

http://www.meteo.gov.lk/index.php?option=com_content&view=article&id=94&Itemid=310&lang=en#4-northeast-monsoon-season-december-february

A másik felvetésedet illetően itt nem ugyanaz a helyzet, mint mondjuk Európában, mert egyrészről a tamilok által lakott északi rész Srí Lanka egyik legelmaradottabb, legszegényebb vidéke volt, másrészről itt nem voltak olyan emeletes házak, városias beépítettség, mint mondjuk Szarajevóban, ezért itt nincsenek mementóul meghagyott kiégett romos házak. Az emberek leginkább szegényes tákolt házikókban éltek, amiket ha le is romboltak a háborúban, mára már ismét felépítettek, és hát ami a legfontosabb, Srí lankán 10 éve béke van.:)

 

Előzmény: wzindbad (4559)
wzindbad Creative Commons License 2018.10.29 0 0 4559

Köszi szépen, ayoubowan!

 

A monszun időjárás szerinted ugyanolyan mértékben mutaja magát a Northern Province keleti és nyugati partjainál?

 

Kicsit tartok tőle, hogy olyan szomorú a kép egynéhány helyen, mint Szarajevóban a polgárháború után...

Előzmény: ayoubowan (4558)
ayoubowan Creative Commons License 2018.10.29 0 0 4558

Szia wzindbad!

Attól függ, hogy melyik irányból akartok a Wilpattuba eljutni. Ha északi irányból közelítenétek meg, akkor a Trincomalee felől Anurathapurán át Puttalamba vezető főúton közlekedő busszal, ha déli irányból mennétek, akkor pedig ugyanezen az úton Puttalamból juthattok el a Wilpattu Junctionig a Colombotól közlekedő No.04, vagy a No.87 számú busszal, ez utóbbi Jaffnáig közlekedik, vagy valamelyik Puttalamból Anurathapurába induló busszal. A főútvonalon levő Wilpattu Junctiontól k.b. 10 km a Park bejárata, itt a főútvonalról letérve egy rövid szakaszon még jár valamilyen busz, de a bejárathoz vezető utat már akár tuktukkal is megtehetitek. Puttalamba a Colombóból Fort állomásról a Negombon, és Chilawon át a puttalami végállomásig közlekedő vonattal is eljuthattok.

A park bejáratához vezető bekötőúton találtok olcsóbb szállásokat, szafari szervezőket, de itt is megnézhetitek a lehetőségeket.

http://www.wilpattunationalpark.com/

http://www.srilankansafari.com/

Az északi részre érdemes ellátogatni, mert bár az elmúlt években jelentős pénzeket fektettek be, de még nem épült ki a tömegturizmus befogadásához elégséges infrastruktúra. Ebből következően kevesebb a turista, ami jó hír, de kevesebb a szálláshely is. Ha az időtök engedi, ne hagyjátok ki a Trincomaleetól északra eső részt, sok más érdekesség mellett azt is érdemes tudni az oda utazónak, hogy 2009 - ig, amikor véget ért polgárháború, ezek szigorúan zárt területek voltak, a polgárháború lezárásakor a legtragikusabb események Mullaitivu, és Kilinoccsi térségében zajlottak le.

Előzmény: wzindbad (4556)
ayoubowan Creative Commons License 2018.10.29 0 0 4557

Helló tmaty!

A főútvonalak jó minőségűek, ez nem akadálya a dolognak, de néhány váratlanul bekövetkező forgalmi helyzet láttán, amikor például a két sávos úton egy padlógázzal közlekedő busz előz egy buszt előző buszt, az európai környezetben szocializálódott autóvezetőnek néha még a legjobb helyi sofőr mellett ülve is sötét gondolatai támadnak a következő néhány másodpercet illetően. Srí Lankán egyébként is az a szabály, hogy nincs szabály, ha ezt betartja a vezető, akkor nem éri baj, de ennek a feldolgozásához azért oda kell születni. A helyzetből adódóan a jármű legfontosabb alkatrésze a kürt, amit minden helyzetben, még az egyébként üresnek látszó kereszteződésekben is használni kell, mert bárhonnan előkerülhet egy kerékpáros, vagy egy tuktuk. Az irányjelzéseket, különösen a tuktukok esetében fenntartásokkal kell kezelni, mert gyakori, hogy a bőszen balra indexelő váratlanul az ellenkező irányba fordul be, külön figyelmet igényel, hogy sok esetben csak diszkrét kézjelzéssel tudatják a kanyarodási szándékukat. Egyébként mint mindenbe, a srí lankai közlekedésnek nevezett káoszba is be lehet illeszkedni, bizonyos szituációkon még szórakozni is lehet, de egy 10 napos, 2 hetes utazás időtartama erre nem elegendő, ezért sokkal jobb ötlet a rendelkezésre álló rövid időt a stresszmentes kikapcsolódásnak szentelni.

Ha mégis az autóvezetést választaná valaki, akkor számolnia kell az elkerülhetetlen adminisztrációval, ami itthon a nemzetközi jogosítvány beszerzésével kezdődik, majd Srí Lankán ki kell terjeszteni a jogsi érvényességét, amelyet Colomboban az erre illetékes kormányhivatalban lehet néhány USD lefizetésével megejteni. Ez a procedúra szükséges az autóbérléshez.

Előzmény: tmaty (4555)
wzindbad Creative Commons License 2018.10.28 0 0 4556

Sziasztok!

 

Öt évvel ezelőtt már körbebuszoztuk (meg vonatoztuk) a sziget egy jó részét. Az egész utazás fantasztikusan jól sikerült. Anuradhapuránál északabbra azonban nem jutottunk.

 

Az idén december végén megyünk ismét szűk két hétre, és azon gondolkodunk, hogy érdemes-e fölmenni a Jaffna-félszigetre (vagy legalább addig, ahol már vannak hindu emlékek is). Visszaolvasva a topicot, azt hiszem ez csak mkcska leírásában szerepelt, és ott is elég szűkszavúan. A lonely-t átnéztem, de nagyon hálás lennék, ha lenne valakinek személyes tapasztalata erről a vidékről.

 

A Wilpattu NP-ot többen is ajánlották. Tudnátok segíteni, hogy melyik irányból érdemes (tudjuk) megközelíteni busszal? Illetve hol találunk ott leginkább szállásokat és szafari-szervezőket?

 

Even kívül még a Mannar-szigetet nézegettem. Oda érdemes átruccanni?

 

(Természetesen, szeretnénk a déli részen is lenni valamennyit :))

 

 

tmaty Creative Commons License 2018.10.28 0 0 4555

Sziasztok!

Mi a feleségemmel december végén fogunk Sri Lankára utazni.

Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire érdemes autót bérelni és magunknak vállalni a vezetést?

Olvasgatok itt a témában különböző oldalakon, de nem túl biztatóak amiket írnak.
Van valakinek saját tapasztalata vezetéssel kapcsolatban?

 

ayoubowan Creative Commons License 2018.10.28 0 0 4554

Szia!

Az oltásokról itt olvashatsz részletesebben:

https://negyvenmerfold.wordpress.com/2016/02/22/milyen-oltas-szukseges-a-sri-lankara-utazonak/

A malária elleni gyógyszerrel nem érdemes foglalkozni. Bár nyilván létező dolog Ázsiában, de én még nem hallottam konkrét maláriás megbetegedésről, pedig elég nagy gyakorisággal megfordulok Srí Lankán, és sok utazóval tartom a kapcsolatot. Az óceánparton, és a magasabban fekvő hegyvidéken nincs több szúnyog az átlagosnál, a távoltartásukra kellő hatékonyságú szerek kaphatóak. A szúnyogveszély főként az esős évszakra jellemző, február nem tartozik ezek közé. Ha véletlenül mégis történik valami bajság, akkor a szállodák, és egyéb szálláshelyek hívnak orvost, a többségük így is hirdeti magát, ha pedig egy helyismerettel rendelkező sofőr szolgálatait veszitek igénybe, akkor az a legtermészetesebb, hogy segít a felmerülő probléma megoldásában. Patikák és gyógyszereket is forgalmazó drogériák szép számban találhatóak az egész országban, még az élelmiszerboltokban is vannak ilyen pultok, ezekben minden itthon kapható gyógyszer hatóanyag szerinti megfelelője kapható, ráadásul nem kell egyszerre 20 - 40 darabos kiszerelésben megvenni egy egész dobozzal a szert, mert akár 1 - 1 tablettát is kiadnak a gyógyszerészek.

Előzmény: Sissy28 (4552)
Zs... Creative Commons License 2018.10.27 0 0 4553

Hepa A és B azért túlzás hogy mindenképpen kellene, viszont valóban érdemes. De nem csak Sri Lankán, akár itthon is jól jöhet. A tífusz teljesen felesleges, mint ahogy malária gyógyszert szedni is az.

A második megoldás lesz a költséghatékonyabb, vagyis háziorvossal felíratni, beadatni. Az oltóközpont csak arra jó hogy lehúzzanak egy csomó pénzzel, valamint rád tukmáljanak teljesen felesleges oltásokat is.

Előzmény: Sissy28 (4552)
Sissy28 Creative Commons License 2018.10.27 0 0 4552

Sziasztok!

 

Február végén utazunk Srí Lankára és oltások kapcsán merültek fel bennünk kérdések. Bejelentkeztünk a Budai Oltóközpontba, de előtte szeretnék egy kicsit tájékozódni, hogy utazók tapasztalatai, információi alapján, mit érdemes beadatni az utazáshoz?

 

Az úti céljaink között szerepel (nagy vonalakban) Kandy, Sigiriya, Dambulla,Ella,Yala,és Mirissa. 

 

Úgy tudom a Hepatitis A és a Hepatitis B mindenképpen kell, illetve ezen kívül én még Tífusz elleni védőoltást is olvastam több helyen. 

 

Illetve érdemes például malária gyógyszert kiváltani? Vannak oldalak, amelyek ajánlják, máshol meg azt írják felesleges, és számos mellékhatása is van. 

 

Továbbá még egy olyan kérdés merült fel, hogy anyagilag vajon mennyivel járnánk jobban, ha mondjuk a háziorvossal íratjuk ki és adatjuk be az oltásokat? 

 

Köszönöm előre is a segítséget!

 

ayoubowan Creative Commons License 2018.10.27 0 0 4551
BMia Creative Commons License 2018.10.20 0 0 4550

Köszönöm Ayoubowan! 

Előzmény: ayoubowan (4549)
ayoubowan Creative Commons License 2018.10.20 0 0 4549

Halló!

Az időjárásról nehéz pontos információt adni, az októbert, novembert leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy változó. Bár az előrejelzések a nyugati, déli óceánparton szinte minden napra esőt jósolnak, de ezek rendszerint az esti órákban érkeznek, vagy ha napközben esik, akkor ezek helyi jellegű rövidebb zivatarok, trópusi esők, amit napsütés követ. Fázni ilyenkor sem lehet, legfeljebb csak elázni, mert az eső langyos, viszont a zivatarok után megnő az egyébként is magas páratartalom, ami az európai éghajlathoz szokott emberek komfortérzetét csökkenti. A magasan fekvő helyeken más a helyzet, mert gyakran egész nap felhőben van a vidék, ebből következően több a csapadék, hosszabb ideig esik. Itt a hőmérséklet főleg éjszaka időnként 20 fok alá süllyed, ami Srí Lankán már komoly hidegnek számít.

Előzmény: BMia (4548)
BMia Creative Commons License 2018.10.19 0 0 4548

Sziasztok! Holnap indulunk a két hetes útra. Nagyon sok hasznos információt kaptam tőletek, köszönöm szépen! 😊 Szeretném megkérdezni attól, aki esetleg ilyenkor utazott vagy pont ott van, hogy az eső mennyire vészes ebben az időszakban? 

Azmodan88 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 4547

Szuper, biztonság keedvéért kinyomtattam plusz az oldalon amit küldtél le is checkoltam, és "ETA is approved" :)

Ahogy egyre közeledik a repülés időpontja egyre feszültebb vagyok, de egyre jobban várom is.

Ahogy megérkeztem fogok is irni ide egy pár sort hogy mint és hogy ment :)

 

Előzmény: ayoubowan (4546)
ayoubowan Creative Commons License 2018.10.18 0 0 4546

A vízumot nem szükséges kinyomtatni, esetleg a vízum számát/ETA number elkérheted, erre lehet hivatkozni ha valamilyen nem várt esemény következik be. Bár a vízum hiánya sem nagy gond, mert a reptéren néhány lépésre a beléptetőpultoktól egy nyomtatvány kitöltése után minimális felárral lehet vízumot igényelni. Srí Lankán a beléptetésnél beszkennelik az útleveledet, ha van érvényes vízumod, akkor nincs semmi tennivalód a továbbiakban, így az egész beléptetési folyamat max. 1 - 2 percig tart.

Előzmény: Azmodan88 (4545)
Azmodan88 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 4545

Hálásan köszönöm a válaszodat,mindig megnyugtatsz.

Oda figyelek nem lehet gond,ha bármi kételyem lenne kérek segítséget a személyzettől.

a Srí Lankai munkáltatom HR osztálya már megigényelte a vízumot és minden rendben volt vele így ezzel nem lehet gond.

Igaz azt papir formában nem kaptam meg nem tudom kell e de azt most gyorsan megkérdezem a munkáltatómtól.

Áttanulmányozom azért a linkeket amit küldtél.

 

Nagyon szépen köszönöm

 

Előzmény: ayoubowan (4544)
ayoubowan Creative Commons License 2018.10.18 0 0 4544

Mint írtam, nem kell aggódnod!

-    Dohában az 1 óra 10 perces átszállás nem számít különösebben rövidnek, mentem én már 45, és 55 perces  tranzitidővel is Colomboba. :) Egyébként sem hagy ott a gép, a beszállókapunál pontosan tudják, hogy valamelyik utas nincs még fent a gépen. Ha nagyon szorít az idő, akkor a hangosbemondón név szerint hívják a kapuhoz a még hiányzókat. A feladott csomagodat gyorsan átpakolják a colomboi járatra, ha rövid a tranzitidő, akkor már itt a Ferihegyen megjelölik egy "Short Transit", vagy "Short Track" cédulával.

-    Amikor Dohában leszállsz a buszról, a reptéri épületbe érkezéskor jól ki van táblázva a "TRANSFER" - hez vezető útvonal, arra kell majd menned, de eltéveszteni sem lehet, mert az utasok 90 százaléka arra tart majd. Itt is, mint mindenhol bordó ruhás alkalmazottak álldogálna, ezek eligazítanak ha valami nem világos. A biztonsági ellenőrzés után nagy LED táblákon ki van írva, hogy a colomboi járatra melyik terminál, hányas számú kapujánál/gate van a beszállás, de ez a legtöbb esetben már a budapesti check - innél kiderül, mert az ott kapott beszállókártyán szerepelni fog, hogy melyik terminált kell keresned, és ott melyik számú kapuról indul Colomboba a géped. Szóval a biztonsági ellenőrzés után lemész a mozgólépcsőn, és egy nagy térben találod magad, innen lehet az "A", "B", "C", "D" terminálokhoz menni. Ezek a sárga betűjelzések akkorák, hogy eltéveszteni sem lehet a helyes irányt, de ha mégis kétségeid lennének, az információs pultok egyikénél érdeklődhetsz, hogy merre kell menned, de mint már írtam sok - sok reptéri alkalmazott kószál az egész létesítményben, őket is bátran megkérdezheted.

-    Dohában átvilágítják a kézipoggyászodat, és át kell sétálnod az ellenőrző kapun, itt közvetlenül a reptérre érkezés után ez az egy biztonsági ellenőrzés van. Ha ezen átestél, akkor szabadon kószálhatsz az egész létesítményben. Colomboban a Bandaranayke repülőtéren a megérkezéskor csak útlevél, és vízumvizsgálat van, zárójelben jegyzem meg, hogy remélhetőleg megvásároltad a vízumot az   eta.gov.lk oldalon, itt már nincs semmilyen biztonsági ellenőrzés.

-    A dohai reptér honlapján részletes térképeket is találsz. Ezeken tanulmányozhatod a terminálok elhelyezkedését, és az oda vezető útvonalat: 

https://dohahamadairport.com/    

https://dohahamadairport.com/airport-guide/at-the-airport/maps

Előzmény: Azmodan88 (4543)
Azmodan88 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 4543

Szia Szia,

 

Nagyon félek és izgulok, soha nem jártam reptéren és soha nem repültem.

Nem a repüléstől félek hanem az eltévedéstől...de attól nagyon :D

Túl új a dolog nekem, nem tudom milyen informácót tartalmaz a káryta stb stb

Remélem minden értelmesen lessz kiirva táblázva ha nem én az összes személyzethez oda megyek hogy mi és merre:D

Meg nem tudom ha leszállok katarba ott kell e újra minden vizsgálaton átmenni vagy ott már "védett zónába" leszek.

 

A hétkőznapokon kivéve szerda nem tudom mennyi időm lesz ez munkától függ 8:00-8:30 re megyek be dolgoni és lehet már végzek 16:00 kor de lehet csak 19:00.

Ez tényleg csak a munkától függ

 

Szerda az biztos szabad.

Ott biztos kimerészkedek messzebbre.

 

BTW 

 

Nincs valaki aki ezzel a géppel megy? :D 2018.10.21 17:30BUD-DOH01:00-CMB08:45

 

Köszönöm

Előzmény: Tojglius (4540)
tranziens76 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 4542

végülis éekezett onnan is vízum, csak dupla annyiba került. 

Előzmény: tranziens76 (4541)
tranziens76 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 4541

Köszi a választ! 

Megszívtam, ha a vízumot a ww.eta.org címen intéztem és nem a www. eta.gov.lk -n? 

Rutinból akartam intézni és nam a tavalyi linket használtam, ami az általam is tudott hivatalos, hanem rákerestem neten és ezt dobta ki elsőre, ami nagyon hasonlított. 

Előzmény: ayoubowan (4535)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!