Keresés

Részletes keresés

Python24 Creative Commons License 2009.12.16 0 0 8006
Szia!!


"A Pista altal berakott kezi raketaveto fegyver tenyleg letezett, es tenyleg nagyobb perspektiva volt akkoriban a panceltoro puskakban, mint a raketavetoben."

Lehet,hogy létezett,de nem állt rendszerbe.Igaz,a 30-as évek elején-közepén az akkori páncélosok ellen elég volt a pct. puska.A németek is páncéltörő puskákat alkalmazták ekkor még.A Pzb-39-nek elég impozáns hatásadatai vannak maga 7,92mm-es wolframmagvas lőszerével(torkolati sebesség:1262 m/s,páncélátütés.300m-en 33mm,30 fokban döntött páncél.)De ők képesek voltak kifejleszteni hatásos,kumulatív harci résszel ellátott reaktív pct gránátokat,később rakétákat

"Marha egyszeru oka volt. Mit er a raketa pancelosok ellen, ha csak kinetikus, esetleg repeszrombolo toltet van hozza, kumulativ nem?
31-ben nem volt meg az oroszoknak kumulativ fej, masoknak sem."

Az oroszokat ez a tény nem nagyon zavarta későb sem az RPG-40-es páncéltörő kézigránátnál,amelyhez szintén nem volt kumulatív töltet.Csak később, az RPG-43-nál,és az RPG-6-nál alkalmaztak kumulatív töltetet.

"Termobarikus toltet, erdeklodve varom a folytatast, nekem ez uj. Ha volt TNT - Termit keverek, akkor is ( bar abszolut jaratlan vagyok a temaban ) ha jol tudom a Termit relative lassan es hosszan eg. "

TNT-termit keveréket sehol nem találtunk,egyik nemzet robbanóanyagai között sem.

"Hogy lesz ebbol termobarikus toltet?"

Sehogy..

"Masik dolog. A Tigris megjeleneseig a fronton ( 1942 augusztus kb. ) A PTRD, PTRSz megfelelo alkalmazas mellett kepes volt lekuzdeni barmelyik nemet pancelost. Es igen, hatekony volt, es nem kevesse."

Meglehet.De mi volt a szovjeteknek a megfelelő alkalmazás??Tény,hogy 43-ban mégis elkezdték kivonni a hadrendből a páncéltörő puskákat.Pedig a németeknek elég kevés Tigrisük és Párducuk volt.A háború végéig a Pz-IV volt a fő típus,ha jól tudom.
Emellett a rohamlövegek sem voltak sokkal jobban páncélozva,mint a Pz-IV-es,így azok ellen is hatásos maradhatott volna a páncéltörő puska.Talán az is maradt,csak olyan kis lőtávolságból,ami megkérdőjelezte a fegyverkezelő túlélését.

"Orsai pelda Pistatol. Annyit fuznek hozza, hogy erdekelne, hogy mit szallitott a szerelveny, hogy le lett radirozva a rendezoallomas."

Biztosan termobarikus rakétákkal lőttek..:)

"Ja, a Nebelek oriai hatranya volt a kezdetekben, hogy decensen fustolt a hajtoanyag. Igy a tuzeloallas nem sokaig maradt titok. Ezt ha jol tudom kesobb orvosoltak."

A jól látható füst a legtöbb,lőporos hajtóművel rendelkező rakétára jellemző volt,és a többségre ma is jellemző.Pl SZ-5.




Előzmény: M.Zoli (8005)
M.Zoli Creative Commons License 2009.12.16 0 0 8005

Udv.

 

A Pista altal berakott kezi raketaveto fegyver tenyleg letezett, es tenyleg nagyobb perspektiva volt akkoriban a panceltoro puskakban, mint a raketavetoben. Marha egyszeru oka volt. Mit er a raketa pancelosok ellen, ha csak kinetikus, esetleg repeszrombolo toltet van hozza, kumulativ nem? 31-ben nem volt meg az oroszoknak kumulativ fej, masoknak sem.

 

Masik dolog. A Tigris megjeleneseig a fronton ( 1942 augusztus kb. ) A PTRD, PTRSz megfelelo alkalmazas mellett kepes volt lekuzdeni barmelyik nemet pancelost. Es igen, hatekony volt, es nem kevesse.

 

Az hogy az RPG 1,2 hogy s mint volt, abba nem masznek bele, egyebbkent en is ugy tudom, mint te.

 

Katyusa. Amit Pista irt hogy 41-ben hasonlit ossze, akkor az nagyjabol OK. 41-ben biztosan potensebbek voltak a kulonbozo katyusak a Nebelwerfereknel. Oka tobbek kozott az, hogy 41-ben a Nebelwerfer meg uj fegyver volt, es keves volt belole. Meg tanultak az alkalmazast is. Utanna a nemet raketatuzerseg nagyon is potens fegyver lett.

 

Legifoleny a keleti fronton. Sosem volt nemet legifoleny a teljes frontszakasz felett. Ajanlom olvasni Christer Bergstrom kivalo konyveit a keleti front legihaborujarol.

 

Orsai pelda Pistatol. Annyit fuznek hozza, hogy erdekelne, hogy mit szallitott a szerelveny, hogy le lett radirozva a rendezoallomas.

 

A nem maradt tulelo katyusa tamadas utan, az szimplan faszsag, nem tudom Pistanak gyenge pillanata volt-e.

 

Termobarikus toltet, erdeklodve varom a folytatast, nekem ez uj. Ha volt TNT - Termit keverek, akkor is ( bar abszolut jaratlan vagyok a temaban ) ha jol tudom a Termit relative lassan es hosszan eg. Hogy lesz ebbol termobarikus toltet?

 

Kimaradt valami?

 

Ja, a Nebelek oriai hatranya volt a kezdetekben, hogy decensen fustolt a hajtoanyag. Igy a tuzeloallas nem sokaig maradt titok. Ezt ha jol tudom kesobb orvosoltak.

 

Udv.

Előzmény: Python24 (8000)
Plieur Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8004

Goddard developed and demonstrated the basic idea of the "bazooka" two days before the Armistice in 1918 at the Aberdeen Proving Ground. His launching platform was a music rack.

http://www.astronautix.com/astros/goddard.htm

Akkor a szovjet-német vitában itt a harmadik játékos is: USA

 

1918: első bemutató példány csőből indított rakéta, "double base" hajtóanyaggal, Goddard

Előzmény: Plieur (8003)
Plieur Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8003

Bocs hogy belevau a nagyfiúk dolgába, de:

 

http://www.winterwar.com/Weapons/SUartillery.htm#76RekK

Tehát a finnek is, a németek is ismerték és tesztelték a 76-os SZPG-őst. 1940-ben.

Ha jól emlékszem Robert Goddard is foglakozott hasonló témával az 1 Vh alatt, de véget ért a háború mielőtt rendszeresítettek volna.

 

 

 

Előzmény: Python24 (8000)
Plieur Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8002

Khmmm...

Erre gondoltam:

http://www.youtube.com/watch?v=nuUHvja4Ab0&feature=related

Egy ilyen hang-és  fény diszkó után ajánlatos eltűzni a következő lőállásba, mert ...:(

Tehát ha sikerült is egy ilyen osztálynyi sortűz, nem valószínű hogy megvárták a Stukákat:)

Hacsak: nincs Stuka mert vagy időjárás, vagy szárnyas ivánok fent...

Tudod mit nem láttam még régi filmhíradókban? Ismételt tűzcsapást BM-el:)

Előzmény: Zicherman Istvan (7975)
Python24 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8001
Pontosítom saját magam:44M PR a magyar kézi páncéltörő pontos neve

a Panzerfaust 250 az RPG-2 előd típusa

Ez van,ha gyorsan írok..

Mea Culpa
Előzmény: Python24 (7997)
Python24 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8000
Akkor pár adat:


A szovjet hadsereg 1939-ben rendszeresített először páncél­törő puskát.

(Jelezném,e téren a Magyar Királyi Honvédség is megelőzte a szovjeteket,mivel 1936-ban állították szolgálatba a 20mm-es 36M páncéltörő puskát)

A szovjet fegyver űrmérete 12,7 mm volt, a DSK nehézgép­puska lőszerét használta. Ez a típus nem került sorozatgyár­tásra, mert az újabb tervezésű harckocsik ellen nem tartották eléggé hatásosnak.(Már 1939-ben sem)

Az 1941-es német támadás után a legjobb szovjet konstruktőröket: Szergej Gavrilovics Szimonovot és Vaszilij Alekszejevics Gyegtyarjovot bízták meg az új 14,5 mm-es űrméretű lőszerrel működő páncéltörő puskák terve­zésével.


A PTRD 14,5 mm-es páncéltörő puska

Gyegtyarjov fegyverének PTRD volt a típusjelzése (Protyivotan­kovoje Ruzsjo Gyegtyarjova = Gyegtyarjov páncéltörő fegyver.)
A PTRD kevés alkatrészből álló, egyszerű felépítésű páncéltörő puska volt, kétlábú állvánnyal és egyszerű forgózárral, töltése egyenként történt. I
rányzéka csapó, vagy rögzített 500 méteres beállítású volt. A hátralökés csökkentésére a csőszájféken kívül rugózó tusával, legömbölyített toldattal látták el.
A rugózó hátralökésnél a legömbölyített toldat a zárdugattyú karját fel­lökte, a zár kinyílt és a hüvelyt lefelé kivetette.
A PTRD kezelése igen rövid idő alatt elsajátítható, -mondhatni primitív módon egyszerű-kis tömegénél fogva alegysé­gek közvetlen támogató fegyvere is lehetett.
Alkalmazása 500 méter távolságig terjedt, könnyű páncélosok és páncélozott járművek ellen.

A PTRSZ 14,5 mm-es páncéltörő puska

A Szergej Gavrilovics Szimonov által tervezett, 14,5 mm-es PTRSZ típusú (Protyivotankovoe Ruzsjo Szimonova) páncéltörő puska gázelvételes, merev reteszelésű öntöltő fegy­ver volt. Reteszelése: billenő mozgású ékretesszel történt. Rej­tett (belső) kakasa volt, tárja 5 lőszert fogadott be.
A gáz­elvétel esetleges hibája esetén mint egylövetűt tovább használ­hatták. A PTRD-hez hasonlóan kétlábú állvánnyal és csőszájfékkel látták el.
Íves irányzékát 100-1500 méter között lehe­tett állítani. Kezdősebessége és ballisztikai teljesítménye azonos a PTRD-vel, de tűzgyorsasága kétszer nagyobb volt. Könnyű és közepes páncélosok ellen 500 méterig, gépkocsik vagy tehergépkocsik ellen 1000 méterig volt hatásos.

A PTRD és PTRSZ páncéltörő puskák az 1941-es moszkvai védőharcokban viszonylagos sikerrel mutatkoztak be. 1942. július 1-i adat szerint a szovjet hadsereg 65 365 darab páncéltörő puskával rendelke­zett.

De a lényeg
1943-as évben a hadviselő felek már olyan páncélosokkal voltak ellátva, melyek ellen a páncéltörő puskák hatástalanok voltak.
A szovjet hadvezetés ekkor leállította a 14,5 mm-es PTRD és PTRSZ fegyverek gyártását, mert már elegendő számú modern 85 és 76 mm-es páncéltörő ágyúkkal rendelkezett, melyek minden német páncélost biztosan leküzdhettek.

Az 57 mm-es páncéltörő ágyúk váltak a gyalogság általános páncéltörő fegyvereivé, ezeket max. 1000 m-ig alkalmazták a német könnyű és közepes páncélosok ellen. Az 1943-as évben a front részére a 7,62 mm-es önműködő szovjet fegyverek lettek a legszükségesebbek.( géppisztolyok és golyószórók)
Az ismétlőpuskák, az idegen eredetű zsákmányfegyve­rek, valamint a PTRD és PTRSZ páncéltörő puskák a javítás és konzerválás után raktárba kerültek.

A páncéltörő puskák alkalmazása 1943-tól minden harctéren csökkent, majd a háború befejeztével teljesen meg­szűnt.(Biztosan azért,mert annyira beváltak ezek a fegyverek.)

De vissza a témához:a szovjetek nem voltak képesek egy használható,sorozatban gyártott kézi reaktív páncéltörő fegyvert létrehozni a 2.Vh alatt,
A kísérleti RPG-1 kudarc volt,ráadásul ez is egy Panzerfaust másolatként látta meg a napvilágot.
Ezzel szemben a németek és a magyarok is kifejlesztették, gyártották,rendszerbe állították és sikerrel alkalmazták ezeket az eszközöket.

A szovjeteknek a háború után is hosszú évek kellettek az RPG-2-es kifejlesztéséhez,és hadrendbe állításához,(1949)de ezt a fegyvert is erősen inspirálta a német Pzf-150(kisebb eltérésekel lemásolták)

"Ugyan annyi köze van egymáshoz a Pz.F.150-nek és az RPG-2-nek..."

Kicsit több,mivel az RPG-2 egy továbbfejlesztett másolat.
Ezt az olyan,a világon mindenhol-az oroszoknál is- mértékadó szaklapok is elismerik,mint a Jane's

De elég a hatásadatokat,működést összehasonlítani.A kinézetről nem is beszélve.

Bár azzal tisztában vagyok,hogy Téged a tények soha nem zavartak..

Érdeklődve várom a forrást a "francia keverékhez"


Előzmény: Zicherman Istvan (7998)
belic Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7999
Szia Istvan,

RPG-1-re (fejlesztés 1943-1948 között)

Biztos, hogy olyan sokaig tartott a panzerfaust fejlesztese? :-)

wiki:"Some sources claim that the Soviet army made use of captured stocks of Panzerfausts, reportedly designated RPG-1, prior to the introduction of the RPG-2."

ui: egy kep a pancerfaust-250-rol

Bel
Előzmény: Zicherman Istvan (7988)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7998
,,Inkább áttértek a páncéltörő lövegekre."

Jaj, a szívem.:) Mintha előtte nem lett volna.:DDDD

,,Az AK-nak és az Stgr-44-nem nem sok köze van egymáshoz."

Ugyan annyi köze van egymáshoz a Pz.F.150-nek és az RPG-2-nek...

Kész, mentem...

Előzmény: Python24 (7997)
Python24 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7997
Igen,baromira jók voltak az RSZ rakéták. Annyira,hogy tovább kellett fejleszteni mindet.

"
A szovjeteknek egyszerűbb és gazdaságosabb volt a páncéltörő nehézpuskák gyártása - és mit ad isten, nekik ezek tökéletesen beváltakl."

Persze:Azért állították le 1943-ban a gyártását,mivel már hatástalanok voltak a német páncélosok ellen a PTRSZ tipusú fegyverek is,a maguk 14,5mm űrméretével.Pedig 1942. július 1-jén a szovjet hadsereg 65 365 darab páncéltörő puskával rendelke­zett.

Inkább áttértek a páncéltörő lövegekre.


",,Még a másolásra is képtelenek voltak,pedig kaptak amerikai Bazookákat."

Ja, majd legközelebb meghívnak téged. Ökörséget legalább ne írjál. Nézz már utánma, könyörgöm."

Utánanéztem.Kaptak Bazookát,nem is keveset.Még a magyar csapatok is zsákmányoltak belőlük.Ez alapján fejlesztették ki a 42M PR rakétát.Bevallottan másoltak.














Panzerfaust 150 és RPG-2 .Kísérteties a hasonlóság...A működés és hatásadatok is
Na jó,ez elsütő berendezés kissé különbőzik..


Az AK-nak és az Stgr-44-nem nem sok köze van egymáshoz.
Előzmény: Zicherman Istvan (7987)
uselessjunk Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7996
Bárhogy jó lesz, minden jó forrásra vevő vagyok.

A HSN témához annyit tennék hozzá, hogy a két háború közti időszakban mindkét fél "ráfeküdt" a témára (és ipari kémkedett oda-vissza). Felesleges a "kinek volt előbb" kérdést firtatni. Ugyan a szovjetek 76-os DRP-je valóban az első rendszerbe állított eszköz volt, a háborúban nem nagyon használták. A németek viszont az LG1-es ágyút 1937-től a háború végéig gyártották és használták.

És egy kis érdekesség. Szovjet 305mm-es DRP:





Előzmény: Zicherman Istvan (7992)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7995
Na, megelőztelek.:P

Uraim, bocs, de el kell mennem (át kell vennem a szolgálatot egy kollégámtól).:/
Holnap valszeg rohadtul fáradt leszek, de megpróbáűlok benézni (ráadásul a ,,pirokonyvvel" még lógok:)

Üdv, mindenkinek.
Előzmény: ambasa (7994)
ambasa Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7994
Üdv!

Eyg magyar típuskönyv szerint Grigoovics I-Z jéből továbbfejleszett Pl-1/-4 (DG-52, DG-54) gyártották sorozatban, vagy esetleg az IP-1-re gondolsz?

TG
Előzmény: Zicherman Istvan (7990)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7993
Grigorovics 1933-tól, szintén kis sorozatban gyártott I-Z gépe (gyári gyártási index N-7). Szintén APK-4 ágyúkkal.
Előzmény: Zicherman Istvan (7991)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7992
O'K, kikeresem holnapra az ide vonatkozó részt (már mint töltet tekintetében).
Jó lesz oroszul, vagy fordítsam le magyarra? (Nem gond.)
Előzmény: uselessjunk (7989)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7991
Á! Megvan a sorozatban gyártott dög (kizárólag a Moszkvai Katonbai Körzet légvédelme számára) Grigorovics IP-1 gépe (gyártási szám DG-52). Két darab APK-4 76-mm-es kapott. 1934.

Kinek voltak ilyen gépeik akkoriban?

Ennyit a témáról. Tudod, azért nem mindent az amerikaiak és németek találtak ki...

Előzmény: Zicherman Istvan (7990)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7990
Nno, az egyik (még kísérleti) repülőgép a Tupolev I-12 (ANT-23) volt, amely Kurcsevszkij rakétaágyúiból kapott (APK-4 76-mm-es). 1931-ben!
Ezután jött 1935-ben Tupoljev DIP (ANT-29) gépe, benne a APK-8 102-mm-es ágyúvel...
Amit sorozatban is gyártottak, azt még nem találom, de meglesz.
Előzmény: Zicherman Istvan (7988)
uselessjunk Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7989
"A BM lövedékeinek keveréke az úgynevezett termotol volt"

Hát ez ebben a formában nem igaz. Most hirtelen csak két rakéta szabályzatát találtam meg (M-13UK és M-31), de mindkettő tiszta TNT-töltetű.

M-13UK

M-31
Előzmény: Zicherman Istvan (7969)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7988
:))) Annyira ,,szánalmasan nem voltak képesek koppintani a Bazookát", hogy már 1931-ben rendelkeztek ilyen jellegű fegyverrel.
Ajánlom, hogy keress még rá, például, Kurcsevszkijn kívül például Petropavlovszkij 65-mm-es páncéltörő gránátvetőjére (1931-ben jelent meg, 1933-ban rendszeresítették, 1937-ben, a tervező halálával gyártása leállt), vagy az RPG-1-re (fejlesztés 1943-1948 között).
Vagy rá lehet még keresni, például, Artemjev és Lengemek nevére.

Attól, hogy valamiről nem hallottál, még nem jelenti azt, hogy nem létezik (még kikeresem neked a Kurcsevszkij ágyúival felszerelt vadászgépet is...)

Előzmény: Zicherman Istvan (7987)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7987
,,Bevetették az RSZ-8-asoka,és az RSZ-32-eseket.Szánalmas eredménnyel.Egy harckocsioszlopot 500m-ről 186 rakéta 3 százaléka talált el.Pedig az állítólagos lőtávolság 6Km volt..."

Kérlek add már meg a forrást erre a ,,páncélos oszlop" részre, mert rohadtul érdekel, hogy mikor is lőttek Halhin-Golnál japán HARKOCSIOSZLOPOT szovjet RSz-ekkel:DDDDDDDD
Ráadásul a japánoknak kifejezetten ellenkezik a véleményük a tiéddel (ők meg ott voltak Nomonhannál, és még lőtték is őket ezekkel a ,,szánalmas RSz-ekkel":)

,,Ahhoz képest,hogy mennyit foglalkoztak a témával a háború előtt,mégsem sikerült legyártaniuk egyet sem,még akkor sem,amikor már "mindent a frontért,mindent a háborúért" volt a jelszó."

A ,,dinamo-reaktyv"-ra gondolsz? Szintén tévedsz. Gyártották. Sőt - rendszeresítették (például a ,,K" típusú páncéltörő puskát; nekem még manuálom is van belőle, ami azt jelenti, hogy már bőven átesett a rendszeresítési hercehurcán (a kísérleti és seregpróbán lévő eszközöknél nem manuálokat (NSzD), hanem technikai lapokat (TL) használtak). Talán sikerül téged nagyon meglepni, de még alkalmazták is ezeket az eszközöket a Téli-háborúban.:) Kurcsevszkij dinamo-reaktyv ágyújának egyetlen, mai napig megmaradt példánya... Helsinkiben látható.
Már nem is beszélve arról, hogy Kurcsevszkij rajkétalövedékekkel, illetve hátrasiklás nélküli ágyúit még VADÁSZREPÜLŐGÉPEKBE is szerelték, még a 30-as évek második felében, és SOROZATBAN GYÁRTOTTÁK (kicsiben bár, de sorozatban).

,,Kétlem,hogy egy olyan fontos eszközt nem AKARTAK gyártani,mint a kézi páncéltörők,míg az új tankokat,önjárókat,repülőket nagyra-főre fejlesztették."

Akkor olvass utána. Talán arra is választ kapsz, hogy miért állt le a fejlesztés. Az, hogy te mit kétlesz, vagy mit gondolsz, az egy hadiállapotban lévő országban baromira kevés embert zavar. Születnek különböző koncepciók, elvek, elvárások, és vagy siokeresnek bizonyulnak, vagy vakvágányt jelentenek. A szovjeteknek egyszerűbb és gazdaságosabb volt a páncéltörő nehézpuskák gyártása - és mit ad isten, nekik ezek tökéletesen beváltakl.

,,Még a másolásra is képtelenek voltak,pedig kaptak amerikai Bazookákat."

Ja, majd legközelebb meghívnak téged. Ökörséget legalább ne írjál. Nézz már utánma, könyörgöm.

,,Ráadásul az első rendszerbe állítot szovjet gyártású páncéltörő gránátvetőt(RPG-2) szinte egy az egyben a késői német Panzerfaust 150-ről "

Na kezdjük a szokásos vitát az ,,AK az tuti Stg.44 koppintás" stílusban?:) Ismét tévedsz, így nézz utána.
Előzmény: Python24 (7984)
Python24 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7986
Megoldom...
Előzmény: Zicherman Istvan (7985)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7985
Majd átküldöm a könyvek címét. Nem tudom, hogy boldogulsz-e velük, de hátha...
Előzmény: Python24 (7980)
Python24 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7984
Bevetették az RSZ-8-asoka,és az RSZ-32-eseket.Szánalmas eredménnyel.Egy harckocsioszlopot 500m-ről 186 rakéta 3 százaléka talált el.Pedig az állítólagos lőtávolság 6Km volt...

Ez nem a hatalmas minőséget mutatja.

Ahhoz képest,hogy mennyit foglalkoztak a témával a háború előtt,mégsem sikerült legyártaniuk egyet sem,még akkor sem,amikor már "mindent a frontért,mindent a háborúért" volt a jelszó.
Kétlem,hogy egy olyan fontos eszközt nem AKARTAK gyártani,mint a kézi páncéltörők,míg az új tankokat,önjárókat,repülőket nagyra-főre fejlesztették.

Még a másolásra is képtelenek voltak,pedig kaptak amerikai Bazookákat.

Ráadásul az első rendszerbe állítot szovjet gyártású páncéltörő gránátvetőt(RPG-2) szinte egy az egyben a késői német Panzerfaust 150-ről mintázták.
Előzmény: Zicherman Istvan (7981)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7983
,,hogy pontatlan fegyver volt"

Nem is pontlövésre tervezték, éls elejétől kezdve területlefedésre alkalmazták.
Előzmény: Mud Rider (7978)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7982
,,De mielőtt a Panzerwerfert szolgálatba állították volna,addig a következő járműtípusokra szerelték a sorozatvetőt"

Aham, szovjet mintát követve, és kis példányszámban.
Előzmény: Python24 (7979)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7981
,,Nem volt olyan jó a szovjet ipar a rakéták gyártásában,legalább is technikailag nem voltak korszerűbbek az eszközeik,mint a németeké."

Marhaság. Már az ellent mond ennek, hogy már Halhin-Golnál tömegesen alkalmazták a repülőkre szerelt rakétákat.

,,Ezt mutatja az is,hogy képtelenek voltak egy saját gyártású kézi reaktív páncéltörő rakétavetőt vagy egy egyszerűbb gránátvetőt előállítani."

Ez is. Ajánlom, hogy nézz utána, hogy mikor kezdtek el a szovjetek foglalkozni a kézi rakétavető és hátrasiklás nélküli eszközökkel. Csak akkoriban ezeket ,,dinamo-reaktív páncéltörő puskáknak" nevezték. Szerintem nagyon meg fogsz lepődni.
Egyszerűen két oknál fogva állították le a gyártást - KITÖRT A HÁBORÚ, így inkább azokat az eszközöket részesítették előnyben, aminek már be volt járatva agyártása előtte, vagy amely előáűllítása meg volt oldva gazdaságosan és rövid időn belül.
Előzmény: Python24 (7979)
Python24 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7980
Termotol nevű robbanóanyagnak sehol nem találom nyomát.Sem a szakanyagaim között,sem a neten,sehol.Forrás hozzá valahonnan???
Előzmény: Python24 (7979)
Python24 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7979
De mielőtt a Panzerwerfert szolgálatba állították volna,addig a következő járműtípusokra szerelték a sorozatvetőt:

(e.g. SdKfz.251, Maultier, Schwere Wehrmachtschlepper), zsákmányolt francia tankok:( Hotchkiss H-35 / 38 / 39, Renault UE / AMX UE) zsákmányolt francia harcjárművek:(Somua MCG / MCL).

Nem volt olyan jó a szovjet ipar a rakéták gyártásában,legalább is technikailag nem voltak korszerűbbek az eszközeik,mint a németeké.

Ezt mutatja az is,hogy képtelenek voltak egy saját gyártású kézi reaktív páncéltörő rakétavetőt vagy egy egyszerűbb gránátvetőt előállítani.
Előzmény: Python24 (7976)
Mud Rider Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7978
akadt túlélő. Egy BM-sorozatvető üteg támadása után egyáltalán nem.:/
nagyapámék inkább úgy emlékeztek vissza, hogy pontatlan fegyver volt, csak épp demoralizáló az volt, hogy azt hitte az ember, hogy pont rá esik majd a rakéta.
Előzmény: Zicherman Istvan (7955)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.12.15 0 0 7977
...és 1941-ről volt szó a vita elején. Én sem hoztam fel példának az 1942 utáni szovjet fejlesztéseket.
Előzmény: Python24 (7976)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!