Keresés

Részletes keresés

zithea Creative Commons License 2016.05.31 0 3 21214

Múlt heti római utunk látnivaló, élményei:

 

1. nap
A tavalyi bergamoi horror repülés után kellemesen eseménytelen volt az utunk. A tavaly megismert sofőr már várt a kijáratnál. Sikeresen belefutottunk a délelőtti dugóba, több, mint 1 óra alatt értünk be a reptérről. Viszont a szálláshoz vezető útvonal felért egy autós városnézéssel. A külváros után egyszer csak előttünk termett a Szent Péter Bazilika kupolája, majd az Angyalvár látványa mellett dugultunk, hogy átguruljunk a Tiberis egyik hídján, el a Largo Argentina, majd a szanaszét feltúrt Piazza Venezzia mellett, ahol a körforgalomban araszolva volt időnk megnézni a Haza Oltárát, a Capitoliumot, a Forumok és a Colosseum kis darabkáját. Anyukámnak lelkesen magyaráztam, hogy mikor merre nézzen, merre mit lát. El volt bűvölve :) A Spanyol Lépcső tetején, majd az alatta lévő téren is jártunk, hogy a végén megérkezzünk a szállásra.

 

Ledobtuk a csomagokat, ittunk egy kávét, és nyakunkba vettük a Quirinalist. Az alábbiakat néztük meg: Sant'Andrea delle Fratte a meseszép angyalszobraival és hangulatos kerengőjével, Piazza Barberini a Triton kúttal, Santa Maria della Vittoria, Mózes kút, fennakadtunk a hétfőn zárva Sant' Andrea al Quirinale templomon (ez az aprócska részlet valahogy elkerülte a figyelmemet). A San Carlino lett az egyik kedvenc templomom a különleges mennyezetével, illetve a 4 kút sarkával. A Repubblica és a Santa Maria degli Angeli e Martiri bazilika után a Quirinale palota érintésével sétáltunk a Trevi kúthoz. Tavaly még újították, most végre gyönyörködhettünk benne. Anyukám egyik kedvence, így sokszor visszatértünk ide. Ebéd után elfoglaltuk a szobákat, kicsit pihentünk, majd újra útra keltünk.

 

 

Bóklásztunk a Corso és a Panteon közötti utcákban, szebbnél szebb tereket és zegzugos utcákat járva. Megcsodáltuk a Panteont, nézelődtünk a Piazza della Rotondán és az obeliszket cipelő kiselefántnál, majd a Santa Maria di Sopra Minerva templomban. A Piazza Navonán utat törtünk a tömegben a kutakhoz, próbáltunk kicsit nézelődni, de rengetegen voltak, így inkább átmentünk a San Luigi dei Francesi templomba. Kívülről eléggé jellegtelen, robusztus, nem is gondolná az ember micsoda szépséget rejt! Az egyik Caravaggio képet éppen restaurálták, így a folyamat egy részét is láthattuk. A templom belső is nagyon szép, gazdag aranyozású, de valahogy mégse hatott giccsesnek. A Campo dei Fiori és a Largo Argentina érintésével a Via Corson sétáltunk haza - útközben még bekukkantottunk a San Marcello templomba is.

 

Érdekes volt számomra, hogy mikor estefelé fáradtan nem volt kedvünk a zebra felé kerülni és csak át akartunk slisszolni az úton, pont egy rendőrautó fékezett le és engedett át minket a túloldalra, még mosolygott is a rendőr.

 

 

2. nap
Ismét egy látnivalókban, élményekben és kilométerekben gazdag napunk volt. Reggel gyors kávézás után indultunk a Vatikáni Múzeumokhoz, mivel 8:30-ra volt foglalásunk. Teljesen kihalt volt a belváros, az utcánkban egy felmosó autó tisztogatta a terepet, csak pár kutyasétáltatóval találkoztunk. Az utcánkból a spanyol lépcső felé kanyarodva szembejött egy elegáns idősebb, ősz hajú úr, olyan 65-70 körül kutyát sétáltatva. Széles mosollyal olaszul rám köszönt, hogy jó reggelt, és milyen szép vagyok! :))))) Az eszem megállt! Teljesen zavarba jöttem :))) Fiatal korában nagy szívtipró lehetett, az idősebb korosztály körében akár most is :))) Haláli élmény volt!
A Spanyol lépcső lábánál a bárkánál senki nem volt (tegnap csak a tengernyi embertömeg jelezte, hogy lehet ott valami...). Metróval mentünk a múzeumig, alig fértünk be a szerelvénybe. A turistákkal szemben a dolgozó rómaiknak már megkezdődött a napja.

 

A múzeumba pikk-pakk bejutottunk, negyed 9-kor már csak a múzeum felfedezésére kellett koncentrálnunk. Nekem a középiskola óta nagy kedvencem a Laokoon-csoport, most is nehéz volt elszakadni tőle. Persze az egész múzeum csodálatos, például a térképek, a stancák és természetesen a Sixtus kápolna! Itt óriási mázlink volt, mivel a csoportok számára fenntartott bazilikai átjárón mi is át tudtunk slisszanni. Kicsit tartottam ettől az átjárótól, de nem is foglalkoztak velünk. A bazilika alapos megcsodálása után lementünk a barlangokba, majd fel a kupolába. Elképesztő fentről a kilátás! A teraszon pihentünk, napozgattunk kicsit, élveztük a kilátást.

 

 

Fagyiszünet után felbuszoztunk a Gianicolora, majd a Fontana dell' Aqua Paola mellett lesétáltunk a Trasteverere. A szűk kis utcákban virágtól roskadoztak a fák, a napközbeni meleg után elkezdték árasztani az illatokat. Eszméletlen hangulatos volt! A Santa Maria in Trastevere csendje üdítően hatott a negyed nyüzsgése után. Hazafelé megnéztük a Minghetti utca egy belső udvari galériáját a gyönyörűen festett falakkal, majd bekukkantottunk a San Silvestro in Capitebe. Nagyon tetszett, hogy először egy pálmákkal beültetett belső udvarba jutunk, aminek a falán a templon helyén lévő Napisten szentély falmaradványai láthatóak. Ezután következik csak a templom, ami belülről is nagyon szép. Itthon derült csak ki a templomról, hogy itt található Keresztelő Szent János FEJE!!!! Nem is értem, hogy nem vettük észre! (persze a Panoráma útikönyvben olvastam, így könnyen lehet, hogy azóta átvitték egy másik templomba...)

Az utca sarkon, a ház előtt hegedűs muzsikált. Eleinte tetszett, de hamar rájöttünk, hogy nem egy nagy művész, három szám részleteit ismételgette csak :) Reménykedtünk benne, hogy nem marad éjszakára :)

 

 

Folyt. köv.

napter61 Creative Commons License 2016.05.27 0 0 21213

Köszönöm szépen a választ.

bonnita Creative Commons License 2016.05.25 0 0 21212

Ilyen kombináció sajnos nem létezik :) Ezekre a helyekre külön kell megvenni a belépőt, illetve felhasználni az RP "ingyenes" vagy kedvezményes lehetőségeit.

Előzmény: napter61 (21211)
napter61 Creative Commons License 2016.05.25 0 0 21211

Először is szeretném megköszönni azt a sok és értékes információt, amely a roma-szenvedely.euoldalon található. A számos Rómával foglalkozó honlap közül magasan ez a legjobb.

Szeretnék egy kis segítséget kérni. A ROMA PASS kártyával kapcsolatos lapon egyebek közt ez olvasható: "Érdemes az ingyenes múzeumi belépést a legdrágább múzeumokra felhasználni, tehát pl. a Colosseum/Palatinus/Forum Romanum kombinált jegyét, és a Capitoliumi Múzeumok/ Angyalvár (Castel Sant Angelo) / Galleria Borghese  jegyre beváltani."

A Colosseum, Palatine and Roman Forum kombinációt megtaláltam a http://www.rome-museum.com/booking-tickets.php oldalon, és értem, hogy pl. a Colosseum-nál való belépés során kérhetem ezt a kombinációt.

Viszont a Capitoliumi Múzeumok/ Angyalvár (Castel Sant Angelo) / Galleria Borghese kombinációt ilyen formában nem találtam és szeretném kérdezni, hogy ezt hol és hogyan kell kérni, jelezni, hogy ezt a hármas kombinációt szeretném?

Elnézést kérek, ha butaságot, vagy triviálisat kérdeztem, de próbáltam tájékozódni és nem tudtam rájönni.

 

Köszönettel: Péter

CAESARINA. Creative Commons License 2016.05.01 0 0 21210

Mindenkinek köszönöm! És köszönöm a képeket, amelyek segítettek az elemzések és rekonstrukciók elkészítésében. 

Előzmény: Törölt nick (21209)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.26 0 0 21209

Jaj de jó, nagyon örülök és gratulálok én is! (Privit akartam írni, de nem talállak... :((

Előzmény: CAESARINA. (21207)
bonnita Creative Commons License 2016.04.26 0 0 21208

Gratulálok Caesarina !

Előzmény: CAESARINA. (21207)
CAESARINA. Creative Commons License 2016.04.26 0 4 21207

Egy kis reklám:

T. Horváth Ágnes: Augustus foruma Rómában.

Belvedere Meridionale, Szeged, 2016, 618.p.

 

T. Horváth Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem tanára, az antikvitás kutatója. Jelen monográfiájában Augustus forumát elemzi történelmi, topográfiai, valamint vizuális megjelenését művészettörténeti, vallástörténeti és ikonográfiai aspektusból. A római építészettörténet klasszikus korszakát megnyitó épületegyüttes joggal számíthat az utókor csodálatára. A könyv a tárgyául választott mű teljes körű bemutatására törekszik, nem puszta épület- és várostörténeti leírás. A monográfia újdonsága a forum ideológiájának hagyományos nézőpontú elemzésén túlmenő, a motívumkincsnek az augustusi ikonográfia szempontjából eddig nem vizsgált értékelése is. A szerző felvázolja az épületkomplexum Augustus-kor utáni történetét is, nyomon követve egészen napjainkig az átépítések és bontások folytán kialakult új épületegységek történetét és a forumon történt átalakításokat. A kötet utolsó fejezetben röviden kitér az ásatástörténetre is. A gazdagon illusztrált kötet mélyreható elemzései és rekonstrukciói egy, a szerző által kiegészített, saját olvasatú, új forum-képet tárnak az olvasó elé. A 618. oldalas kötet tartalmi gazdagságát 141 ábra egészíti ki, melyből 99 színes kép.

 

A kötet bolti ára 7000,- Ft

4000,- Ft-os áron megrendelhető a kiadótól a következő email címek valamelyikén:

belvederemeridionale@gmail.com

terjesztes@belvedere.meridionale.hu

bonnita Creative Commons License 2016.04.05 0 0 21206

Inkább itt érdeklődj, egyébként itt egy parkolós oldal

Előzmény: sharan2003 (21205)
sharan2003 Creative Commons License 2016.04.05 -2 0 21205

Sziasztok! Tudna segíteni valaki római parkolás (őrzött) , közlekedés (hova nem lehet behajtani) témában? 5 napot töltünk el ott és a kocsit jó lenne őrzött helyen hagyni.

Catella Creative Commons License 2016.04.05 0 0 21204

Már megtaláltad, ott válaszoltunk:)

Előzmény: Nike 11 (21203)
Nike 11 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 21203

Köszönöm.de én nem találom a címet.?

Előzmény: Catella (21202)
Catella Creative Commons License 2016.04.04 0 0 21202

Vonattal, de a továbbiakat a topic cím alatti szövegben megadott linken beszéljük meg, ha kérhetem:)

Előzmény: Nike 11 (21201)
Nike 11 Creative Commons License 2016.04.04 -1 0 21201

Sziasztok!

 

Rómából szeretnénk el menni Pompeibe csak egy napos kirándulás lenne,reggel mennénk este jönnénk vissza

Valaki tudna nekem ebben segíteni? Hogyan jutunk el oda tömegközlekedéssel egyénileg?

Köszönöm.

 

Catella Creative Commons License 2016.04.01 0 0 21200

Egész áprilisban látogatható a japán kultúrális intézet kertje.

vélemény Creative Commons License 2016.02.26 0 0 21199

Így látszik, hogy milyen nagy valójában az a luk a tetőn. Nem gondoltam, hogy bárkinek is engedélyezik, hogy oda felmásszon.

Előzmény: bonnita (21198)
bonnita Creative Commons License 2016.02.25 0 0 21198

Igen, a fb-on találtam, az American Academy in Rome oldalán. Azt hiszem egy elég régi kép.

Előzmény: vélemény (21197)
vélemény Creative Commons License 2016.02.25 0 0 21197

Ez a Pantheon teteje??

Előzmény: bonnita (21196)
bonnita Creative Commons License 2016.02.25 0 1 21196

Rómában minden percben több ezer fotó készül, ehhez hasonló nem túl sok..

pontosítom, egy sem :)

Törölt nick Creative Commons License 2016.02.19 0 0 21195

Köszi. Mélment. :))

Előzmény: CAESARINA. (21193)
CAESARINA. Creative Commons License 2016.02.19 0 0 21194

Lemaradt: a honlapon ott az elérhetőségem

Előzmény: CAESARINA. (21193)
CAESARINA. Creative Commons License 2016.02.19 0 0 21193

Elnézést, Janka, korrektúráztam. Mivel a topik nem rólam szól, szívesen megírom, ha írsz egy emailt, nálam nem működik az outlook.

Előzmény: Törölt nick (21192)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.04 0 0 21192

Sajnálom, hogy nem vagy jól, remélem mihamarabb rendeződik a dolog! Arról, hogy miért nem nagydoktorizol lehet tudni valamit? Mármint publikus? Ez a habilitálásnak felel meg? Mondjuk a könyvkiadás sem rossz :))

Előzmény: CAESARINA. (21190)
bonnita Creative Commons License 2016.02.03 0 0 21191

Nagyon érdekesnek, izgalmasnak hangzik amit írsz a könyvről, örülök, hogy nyertél a pályázaton.

A legfontosabb mégis az egészséged, szívből kívánom, hogy mihamarabb gyógyulj meg !

Előzmény: CAESARINA. (21190)
CAESARINA. Creative Commons License 2016.02.03 0 2 21190

Köszönet az érdeklődésért mindnyájatoknak! Ez az Augustus-forumról szól. Onnan jött a gerendadarab képe, amit többen is fotóztatok nekem, de végül az utolsó rajzokhoz sikerült becserkésznem személyesen is, bár a nyári show miatt nem mehettem nagyon közel. Közben a DAI archivum (Deutsches Archaeologisches Institut) fotóarchívumában még találtam két képet, az segített. A kb. két éve megírt könyvet már vagy háromszor "újraírtam", egy családom által agyament ötletnek minősített elemzés miatt. Már régen motoszkált a fejemben, hogy jelképek között élünk, és az antikvitás embere ugyanúgy az isteneket jelképező szimbólumok között élt. Ezért a stilizáltnak tűnő növényi ornamentika valószínűleg többet jelenthet, mint puszta dekoráció. És miközben rajzolgattam, állandó de ja vu érzésem volt, és ömlöttek a bevillanó képek. Aztán helyretette az egészet az Ara Pacis ajándékboltjában véletlenül megtalált Caneva-könyv, amely szétszedi a botanikai elemeket alkotóira, és megpróbálja beazonosítani őket. Az út megvolt, csak saját magamnak kellett végigmennem rajta. Így aztán kiderült, hogy Augustus forumán legalább annyi szimbolikus elem utal Apollóra (és másokra), mint Marsra, hogy a hadisten nem is hadisten, hanem apaisten, és szépen átírogattam a művet. Remélem, néhány hét múlva lesz belőle valami. Előbb a Forum Romanumos kiadóm dőlt be, aztán a Krissz ajánlotta kiadó ült rá, végül belefáradtam a sok válaszolatlanul hagyott levélbe, váltottam, beadtunk egy NKA-pályázatot, és nyertünk. Ez felér egy csodával, ilyen még nem történt velem. Ha minden igaz, színes képek is lesznek benne. Kicsit feladja ugyan a batyut a sok kép a tördelőnek, de remélem, sikerül szép minőségben kihozni. Már megcsináltam a borítót is (kb.), csak elszállt a gépem, most egy photoshop kell, hogy befejezzem. (Pénzhez egy hétre...) A nagydoktorimnak szántam, de a tudományos eljárás helyett kiadatom. Ha az egészségem engedné, folytatnám, sok anyagom van a Suburáról, a Caesar-forummal együtt már írogattam, a Traianust is, de az elmúlt egy évben kézről kézre adtak az orvosok, nem sok reményt láttam a folytatásra. Most talán, én mindenesetre bizakodom. Ha megjelenik, feltétlenül csapok neki egy kis "direkt marketinget". 

Előzmény: Catella (21189)
Catella Creative Commons License 2016.02.03 0 0 21189

Ehhez kellettek a Traján fórumról a képek?

Előzmény: CAESARINA. (21186)
bonnita Creative Commons License 2016.02.03 0 0 21188

Gratulálok ! Mi lesz a címe ?

Előzmény: CAESARINA. (21186)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 21187

Óh, ez nagyszerű! Gratulálok! Várható megjelenés?

Előzmény: CAESARINA. (21186)
CAESARINA. Creative Commons License 2016.02.03 0 3 21186

Kösz, ez jólesett. Egyébként hosszas kínlódás után a tördelőnél az új könyvem, remélem lesz is belőle valami.

Előzmény: Törölt nick (21185)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.01 0 0 21185

Azért durván telepatikusak vagyunk. Tegnap gondoltam Rád, hogy mennyire régen nem láttalak. (Valamelyik nap szintén volt egy ilyen. Ja, igen, a Firenze könyvvel kapcsolatban.) Igen erős szálak kötnek össze minket :)))

Előzmény: CAESARINA. (21184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!