Keresés

Részletes keresés

user_af Creative Commons License 2002.04.12 0 0 27
Hát ez azért nem teljesen így van.
Zamenhof beszélt legalább 10 nyelvet, szóval teljesen dilettánsnak nem mondanám. A ragozásnak meg pl. semmi köze a szlávhoz. Meg egy csomó ilyesmi. És eléggé logikus is.
Előzmény: Origo Freeman (25)
chomskyanus Creative Commons License 2002.04.12 0 0 26
Fel szeretnem hivni a kedves topik figyelmet az alabbi mesterseges nyelvtanra, a GNU Amor nyelvtanara.
Origo Freeman Creative Commons License 2002.04.12 0 0 25
Az eszperantot egy joakaratu, azonban teljesen dilletans emberke talalta ki. Zamenhof annyit ertett a nyelveszethez, mint mondjuk az okori romaiak a szamitogepes programozashoz. Volt mar egy regebbi szinten dilletans probalkozas, a volapuk, erre epitett Zamenhof is. Zamenhof csakis azert tudott sikeresebb lenni, mert egy lassacskan szektasodo szubkulturat hozott letre a nyelv korul. Az eszperantista mozgalom mar regen nem arrol szol, hogy szukseg van egy nemzetkozi nyelvre, hanem arrol, hogy milyen nagyszeru dolog osszegyulni, bulizni es a bulikon eszperantoul beszelgetni egymassal, majd nyaron kulfoldre utazni, s ottani szektatagokkal baratkozni. Tehat az eszperanto tokeletesen eleri celjat: osszetartja a vilagon elo kb. egymillios eszperantista szektatagsagot, s oromet okoz nekik azzal, hogy verseket irhassanak eszperantoul, mely verseket az eszperantistakon kivul soha senki el nem olvas.

Az eszperantot nyelveszi erdeklodesu eszperantistak probaltal mar reformalni, azaz kidobni a nyelvbol a dilletantizmust, de a reformok mind kudarcot vallottak, hiszen azok "csak" a nyelvet jobbitottak, de elfelejtettek uj mozgalmat is kitalalni himnusszal, zaszloval, egyebekkel. A reformistak nem vettek eszre, hogy az eszperantizmus lenyege nem a nyelv, hanem maga a mozgalom, s a hithu eszperantistak akar eletuk aran is megvedik a zold zaszlot es a mozgalom "tisztasagat"... :-)

Van egy profi nemzetkozi mesterseges nyelv, melyet szakemberek talaltak ki, ez az interlingva. Azonban ennek sincs semmi jovoje, mert egyszeruen nincs ra szukseg.

Az eszperanto dillantizmusat nem ecsetelem, ez nyilvanvalo barmely elsoeves bolcseszhallgato szamara. Csak megjegyzem, hogy Zamenhof teljesen veletlenul pl. sajat lengyel anyanyelvenek fonetikajat vette alapul egy az egyben. Ezert pl. a nyugati szlavokon kivul szinte senki sem kepes helyesen elsajatitani az eszperanto kiejtest. A magyarok meg viszonylag jo helyzetben vannak, csak az egyebkent teljesen felesleges hh betu okoz megoldhatatlan problemat nekik.

Az eszperanto jelenleg: szlav fonetika + egyszerusitett szlav nyelvtan + szlav mondattan + szlav szokepzes + latin, german, szlav, gorog szavak. Nevetseges az egesz!

Előzmény: VonBraun (20)
PETYUS Creative Commons License 2002.04.12 0 0 24
Nem biztos, de többhelyütt ezt hallottam/olvastam.
Előzmény: user_af (23)
user_af Creative Commons License 2002.04.12 0 0 23
A szanszkrit biztos, hogy mesterséges nyelv?
Előzmény: PETYUS (17)
user_af Creative Commons License 2002.04.12 0 0 22
Hát, ennek ellenére tulajdonképpen megbukott, legalábbis azon a területen, amire Zamenhof kitalálta: hogy ez legyen az az _egyetlen_ nyelv, amit mindenki megtanul, és megérteti magát vele bárhol a világon.
Az eszme szép, de a sok hülye mégis inkább az angolt választotta. :-)
Egyébként minden nyelven lehet kommunikálni mindenféle nemzetiségűvel az angoltól a norvégig (mondjuk ez két egymáshoz elég közeli nyelv :-) - ha beszéli azt a nyelvet. És ez a feltétel az eszperantó esetében is fennáll.
(Zamenhofnak fel kellett volna kérnie a Betalest, Rolling Stonest, Muddy Waterst és még néhány nevesebb előadót, hogy kizárólag eszperantóul énekeljenek - szerintem jelentős tömegeket állíthattak volna a nyelvet művelők táborába)

"Mutass jellemző és jelentős számban amerikaiakat vagy angolokat, akik vették a fáradtságot, hogy elsajátíttsanak egy másik, smemivel sem alantasabb nyelvet"
Sok olyan magyart tudok mutatni, akik szintén nem sajátítottak el egyet sem, pedig a magyar még csak nem is a legnépszerűbb világnyelv :-)

Előzmény: szuszmok (19)
PETYUS Creative Commons License 2002.04.10 0 0 21
Csak nem hogy te is felsőfokú eszperantista vagy? Nálunk is van egy a családban.
Előzmény: VonBraun (20)
VonBraun Creative Commons License 2002.04.10 0 0 20
Fanatikusok??? Petyus, akinek a labdája egészen a gyárig gurult a domboldalról, most jövök egy kuncsaftomtól, eszperantóra tanítom, mert nyelvvizsga kell majd a diplomájához. Őt csak nem neveznénk fanatikusnak, mint ahogy engem sem.

Már eleve úgy vizsgáztattak le a megyén, anno, hogy oktatási engedélyt is mellékeltek a felsőfokú mellé, hogy legyen lehetőség a nyelv terjesztésére. Kevés fanatikussal találkoztam, de az mind könnyen megtanulta...

Előzmény: PETYUS (9)
szuszmok Creative Commons License 2002.04.10 0 0 19
Nem hiszem, hogy megbukott volna. Van irodalma, lehet nyelvvizsgázni, eszperantó találkozók, szavaló- és nyelvi versenyek, lehetett kommunikálni mindenféle nemzetiségűvel az angoltól a norvégig, stb.
Az angol túlzott egyeduralma, megmondom őszintén, engem kissé idegesít, mert ha mondjuk beszélsz 10 másik nyelvet, csak azt nem, akkor elveszett ember lehetsz. Mutass jellemző és jelentős számban amerikaiakat vagy angolokat, akik vették a fáradtságot, hogy elsajátíttsanak egy másik, smemivel sem alantasabb nyelvet:_(((((
Vagy olyan emberkét is ismerek, aki maygar cégnél már csak "löncsölni' megy két "brífing" között és hagy ne folytassam.:_((((
Előzmény: micu (16)
sip pista Creative Commons License 2002.04.10 0 0 18
a köcsög szónak - legalábbis az én "kommunikációs környezetemben" - van egy másik jelentése is: egyszerűen negatív jelző, olyasmi, mint a bunkó, s#ggfej, stb ..
:p
Előzmény: Újlaki (15)
PETYUS Creative Commons License 2002.04.10 0 0 17
Az eszperantó nem bukott meg, az pont arra való, hogy az a párezer fanatikus használja. Van egy jóval nagyobb múltú, és szélesebb körben elterjedt mesterséges nyelv, a szanszkrit.
Amit az angol nyelvről írtál, annak semmi köze ehhez a topikhoz.
Előzmény: micu (16)
micu Creative Commons License 2002.04.10 0 0 16
Ilyen már létezik egy, úgy hívják eszperantó. Meg is bukott szépen, bár van pár ezer fanatikus akik még ma is használják. De szvsz jobban jársz ha megtanulsz angolul, azt szinte mindenki érti.
Előzmény: vorga (-)
Újlaki Creative Commons License 2002.04.10 0 0 15
Nem tudom, mit jelent a köcsög szó mesterséges nyelven. A magyar zsargonban köcsög az az ember, akit összezárva élő férfiközösség - börtönben, laktanyában, ó-konzervatív fiúkollégiumban - nőpótló eszközként használ, élvezeti értéke feltehetően valahol az önkielégítésé és az orális közösülésé között van, leszámítva a bajuszt. Mivel nálunk a börtönökben és a laktanyákban igen kevés az internetező, és még kevesebb a mesterséges nyelvek iránt érdeklődő, feltételezem, hogy kevés hozzászólás érkezik majd az általad kizárt célcsoportból.
Előzmény: vorga (-)
messengerina Creative Commons License 2002.04.10 0 0 14
Elolvastam! Egyik jobb mint a másik! Kár, hogy a Sinkovits-féle nem mp3ban van meg :-(((
Köszi :-)
Előzmény: PETYUS (13)
PETYUS Creative Commons License 2002.04.09 0 0 13
Jellegzetes nyelvi szépségek kedvelőinek ajánlom még ezt is, hamár ez "csak" magyar.
PETYUS Creative Commons License 2002.04.09 0 0 12
Rosszul mondtam, nem 4*4, csak 3*4 sor. De legalább megtaláltam. Itt van.
Előzmény: PETYUS (11)
PETYUS Creative Commons License 2002.04.09 0 0 11
Sajnos most nincs kéznél, és a MEK-ben sem találtam, fejből pedig nem megy. Egy 4*4 soros kis versike egyszer barbárul, egyszer pedig magyarul. Abszolút hiteles műfordítás, minden stimmel, csak éppen a barbár nyelv nem létezik hozzá, azt a költő találta ki, és lehet, hogy csak annyira, amennyire a rövid vershez kellett.
Előzmény: messengerina (10)
messengerina Creative Commons License 2002.04.09 0 0 10
Beírnád? - én bevallom - nem ösmerem :-(
Előzmény: PETYUS (9)
PETYUS Creative Commons License 2002.04.09 0 0 9
Ha a nyelvek logikája érdekel, akkor ne _egy_ nyelvet, hanem egész nyelvcsaládokat találj ki! Teljesen különbözőeket, hogy örömödet leld az alapjaiban különböző gondolkodásmódot tükröző nyelvi logikai rendszerekben!
Ismered Weöres Sándor: Barbár dal c. versét?
Előzmény: vorga (-)
messengerina Creative Commons License 2002.04.09 0 0 8
Látom nem sok a jelentkező. Ha nem lesz benne sok ragozás és egyezetés nemben számban és esetben - akkor nem rossz ötlet :-)))

És különben is: mé' ne?

PETYUS Creative Commons License 2002.04.09 0 0 7
>de belefáradtam a kifejlesztés ca. 70%-ánál.

Pedig azt mondják, hogy egy projekt első 90%-ának a kifejlesztésére megy el a fejlesztésre fordított összes kapacitás 10%-a, a többire a többi.

Előzmény: edekon (4)
pint Creative Commons License 2002.04.09 0 0 6
Nekem tetszik az ötlet. A Tolkien által alkotott tünde versek és idézetek mutatják, hogy nem teljesen lehetetlen a dolog.
szuszmok Creative Commons License 2002.04.09 0 0 5
Miért nem jó neked az eszperanto?:-) Könnyű, logikus, nincsenek kivételek, átlátható.
Előzmény: vorga (-)
edekon Creative Commons License 2001.04.01 0 0 4
Ilyesmin már én is gondolkodtam, bár inkább a logikára és az egyszerűségre helyezve a hangsúlyt, de belefáradtam a kifejlesztés ca. 70%-ánál.
Egy közös project-et kellene létrehozni vhol a Net-en, amibe bárki bekapcsolódhat, és hozzáfűzheti az ötleteit.
Előzmény: vorga (-)
gReg Creative Commons License 2001.01.14 0 0 3
Kedves vagy, hogy nem általánosítasz. Vannak akik finoman kifejezhetik témáddal kapcsolatos ellenérzéseiket, mindenki más "köcsög". Gratulálok. Eszerint a háromfajta potenciális hozzászóló:

1. a lelkes egyetért?
2. a mérsékelt szkeptikus
3. a köcsög

Azt javaslom mielott új nyelvek kidolgozására adnád a fejed, elobb ismerd meg jól sajátodat. Legalábbis gondold meg kétszer, hogy mit írsz le és mit nem.

egy értelmes kritikus

Előzmény: vorga (-)
Wawel Creative Commons License 2001.01.14 0 0 2
Ki használná? Mi szükség van rá? Csak úgy... Vagy pusztán időtöltésről lenne szó?
Hexenke Creative Commons License 2001.01.14 0 0 1
ESZPERANTÓ
spanyol inkvizíció Creative Commons License 2001.01.14 0 0 0
Jellegzetességével és szépségével kitűnő mesterséges nyelv pl. a C. És még a 0-hoz is hasonlít :-) Szóval: minek?
Előzmény: vorga (-)
vorga Creative Commons License 2001.01.14 0 0 topiknyitó
Helló mindenkinek!
Arra gondoltam, néhány vállalkozóval egy mesterséges nyelvet szeretnék létrehozni, amely nem egyszerűségével vagy ilyesmivel, hanem jellegzetességével és
szépségével tűnik ki. A vállalkozó kedvűek jelentkezhetnek a nevem melleti emilcímen.

Ja és ide nem köcsögök hozzászólásait várom, de értelmes kritikusok nyugodtan írjanak!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!