bar a platan kozvetlen szomszedsagaban voltunk naponta tobbszor is, de megsem ott kajaltunk. nem messzire onnan van egy bacon and burger nevu hely. egesz biztato fogasokat lehet ott enni. egyik alkalommal egy 25 dekas husos burgert vallaltam be, masik alkalommal egy garnelas texmexet. finom, jo minosegu cseh soreik vannak. az edesburgonyas sultkrumpli is finom volt.
Egészen meglepődtem, és nagyon kellemesen: Hollókő. Az Ófaluban az önkormányzat (a vendégházak mellett) üzemeltet egy bisztrót is. Gondoltam, kapunk egy átlagosnál jobb falusi kosztot a kvártély mellé, de nem. Szó nincs "magyarosch" vendéglátásról, teljesen újragondolt magyar konyha, szuper ár-érték arányban. A marhapofám olyan omlós volt, hogy kés nem is kellett hozzá, a köretként hozzá adott "zellervariációk" pedig kifejezetten megleptek. Volt kockára vágott, és "gyalult" (vagy hogy mondják) sült zeller, egy krém, és valami polenta szerű dolog is, persze azok is zelleresek. De ahogy a szüleim fogásait elnéztem, azokból is bevállaltam volna bármelyiket.
A cél, hogy a vendég minél többet rendeljen, ha pedig nem tudja megenni, akkor elcsomagoltatja. A legtöbb halászcsárdában nem jelzik az adag méretét, a gyanútlan vendég pedig azt hiszi, hogy 1 adag halászlé után még meg tud enni valami fő fogást is. A Sobriban megkérdeztük, hogy mekkora adag halászlére számítsunk, a pincér hölgy annyt mondott, hogy "bőséges". Megegyeztünk, hogy nem kell előre rendelni mindent, a lé után eldönthetjük, hogyan tovább ...
Valamikor a Vizafogóban is irdatlan adag levet adtak, ott már csökkentették a mennyiséget, de így is bőven elegendő.
van ott az etlapon halle cseszeben. kerdeztem, hogy az meg mi? egy sima pici csesze halle mindenfele halhus nelkul. szoval azert az 1100 mar tenyleg tulzas. azert egy tanyer halaszlevet varnek el hussal. vagy legalabb ilyen nagysagrendben.
talan tavaly, vagy az elozo evben irtam az akasztoi halaszcsardarol. halaszlevet, lecsos harcsamajat fottburgonyaval, uborkasalataval rendeltem. maga a halaszle 3 adagos volt, utana a majbol csak csipegettem. ertelmetlen mennyiseg. egyszeruen nem fogom fel. es ugye elkernek erte >3000 jomagyarforintot, mikozben lehetne harmadolni az adago az arral egyutt, es akkor jo emlekkel tavozna a vendeg, mert tudott meg enni ilyen-olyan masodik fogast is.
Előbb-utóbb mindenhol jelentős drágulások lesznek. Nincs munkaerő csomó helyen, alapanyag-árak tovább fognak nőni, szabadpiaci elektromos áram ára már idén a 2 évvel ezelőttinek majdnem 1,5-szerese, és jövőre nem is tudom mennyi lesz...+ minden javítás, szervíz lassan megfizethetetlen.
Sajnos, ezek az árak jellemzőek a népszerű halászcsárdákban. A bajai Vizafogó, vagy a Sobri sem olcsóbb, az érsekcsanádi Rév csárdáról nem is beszélve ...
A múlt hétvégén voltunk a Sobriban, vegyes halászlét ettünk, de akkora adag volt, hogy mást is nem rendeltünk.
A Sobrit sokan szidták korábban, de az utóbbi két alkalommal teljesen rendben volt. Szürkeharcsából készült ételeik is vannak (a vegyes halászlébe is az kerül, bár szerintem az nem igazán illik oda).
szegedi Sótartó hasonló árakkal, és nem volt szabad asztal tegnap. Mondjuk néhány éve, amikor ott ettünk, a másodikat ki se kértük már, elvittük haza, akkora adag volt.
csutortokon a szarvasi halaszcsarda fozott rank. regen sem volt olcso, de azert ilyen halaszle arakkal az orszagban meg nem talalkoztam. ketten ettunk egy kis bograccsal, ugy mar belefert. utana bekacomb.