Keresés

Részletes keresés

Katoczi Creative Commons License 2017.04.19 0 1 172757

Ez nettó butaság (hogy finom legyek). Addig rendben, hogy peremig elegyengeted a kávét, de utána tömöríteni kell, ha jó eredményt akarsz (ennek a fokáról lehet vitázni, de nem érdemes). Ha nem jön le, akkor durvábbra kell darálni. Ha előre daráltból készítesz kávét, akkor meg tedd vissza a nyomásfokozót. 

A munkahelyi vs otthoni gép témában: a hab kell neked, vagy a kávé. A munkahelyiben vsz benne a nyomásfokozó, amitől sok a hab, de rosszabb a kávé. 

Előzmény: vénkecsi (172754)
H_G Creative Commons License 2017.04.19 0 0 172756

Na, azokat a helyeket töröld sürgősen a bookmarkjaidból, mert ez agyalágyult javaslat. Olaszo.-ban is divat az ideálisnál finomabbra darálás és alig-tamperolás, de azért az nem egyáltalán nem tamperolás -- és attól, hogy az ottani friss kávékkal működik, még nem várhatjuk, hogy itthon is ad majd bármit keserű és híg löttyön kívül.

 

Ha már egyszer NYF-mentesítetted a kart, akkor nincs mese, rendesen kell darálnod (a kikisérletezett finomságúra) és tömörítened, csak akkor kapsz újra cremát -- viszont az már valódi lesz, nem csak utánzat.

Előzmény: vénkecsi (172754)
ogrEicsab Creative Commons License 2017.04.19 0 0 172755

Szerintem meg fontos tömöríteni, ha nem akar lefolyni, akkor inkább picit durvábbra kell darálni.

Előzmény: vénkecsi (172754)
vénkecsi Creative Commons License 2017.04.19 0 0 172754

Mostanában én is ezzel kísérletezgetek :) Sok helyen azt javasolják hogy az őrleményt tök lazán a tartó szintjéig kell tölteni, és mikor felrakod akkor a felső "zuhanyrács" nyomja össze.

Máshol meg azt olvasom, hogy tamperral jól megnyomni a felső szint alá fél centiig, nehogy hozzáérjen.

Nekem az előbbi jött be, mert az ütközésig meghúzott karnál sem lesz olyan tömör , mint mikor tamperolom szigorúan.

Márpedig a púderre darált ha le van tömörítve, nagyon ellenáll a forróvíznek, alig bír folyni valami.

 

Via Veneto de luxe-m van. 

A karba visszatettem a rugót, mert a hab eltűnt mikor kivettem (tudom attól habosít).

Viszont a felső lábszelepet ami felülről fojtja a vizet, kicsit lecsíptem rövidebbre. 

Mintha javult volna a helyzet.

Kérdés h teljesen kivegyem-e? 

Mert a cégben van egy ugyanilyen főző, és akármilyen gagyi kávéból olyan krémet/habot produkál, hogy eszem megáll.

Ja... és fele idő alatt lefőzi az adagot.

Itthon meg nem akarja..

Mi lehet a különbség? (a lábszelepet nem néztem a cégesben benn van-e, az is deluxe)

Az itthoniban is egy új 48W-os pumpa van.

Előzmény: H_G (172752)
sörológus Creative Commons License 2017.04.19 0 0 172753

kösz, sejtettem, hogy ez megosztó lesz

Előzmény: H_G (172752)
H_G Creative Commons License 2017.04.19 0 0 172752

Vitatott. Szerintem szárazon nem, de miután megdagadt, a nedvesen igen.

 

Előzmény: sörológus (172751)
sörológus Creative Commons License 2017.04.19 0 0 172751

Hahó!

Kezdőként kérdésem, hogy a karos főzés esetén a kávépogácsán szabad-e látszania a felsőszűrő nyomának?

Köszi!

Davefoto Creative Commons License 2017.04.19 0 0 172750

Sőt, a Seherezádé is kapható a gyártó mintaboltjában és számos másik üzletben is. :)

Előzmény: Aser Tzuiko (172748)
Mylord3 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 172749

Ciklámen lemaradt a jobb szélről. :-)

Előzmény: H_G (172747)
Aser Tzuiko Creative Commons License 2017.04.18 0 0 172748

Plutót és Midipress-t még lehet kapni itt-ott.

Előzmény: Mylord3 (172746)
H_G Creative Commons License 2017.04.18 0 0 172747

Azok között a keretek között korrekt, gondos írás.

 

Előzmény: Mylord3 (172746)
Mylord3 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 172746

Hazai KV-főző. illetve kotyogó teszt 1985-ből. :-)

andfer Creative Commons License 2017.04.17 0 0 172745

Keresek pár évvel ezelőtt kiadott Saeco Philips katalógust, amelyben kávéautomaták és kiegészítői (üveg poharak stb.) voltak.

 

Előzmény: Aser Tzuiko (172744)
Aser Tzuiko Creative Commons License 2017.04.16 -1 0 172744

Könnyű lenne kimérni hány baron nyit ha van kéznél manométer meg egy pumpa meg valami tömítés a súlyszelep végére...

olaszpresszo.hu Creative Commons License 2017.04.14 0 0 172743

Nem, szerintem ennél a régi Bialettinél ez normális. Pont ez tetszik benne. Mármint, hogy a szelep kinyit egy bizonyos nyomásnál és nem engedi bizonyos érték felé nőni. Ettől egyenletesebben jön le a kávé, egyáltalán nem gyorsul be. Van a szelepben egy rugó, a rugó végén pedig egy acélgolyó befelé. Azt a golyót az ujjammal is könnyen el tudom mozdítani belülről, szóval érezhetően mozog és a rugó nyomja vissza a helyére. Teljesen logikus számomra, hogy kinyit és ereszti a gőzt. Illetve ha nincs nyomás, akkor viszazár. Nagyon finom vele a kávé, semmiképp nem mondanám hibásnak.   

 

Előzmény: Mylord3 (172742)
Mylord3 Creative Commons License 2017.04.14 -2 1 172742

Na, megnéztem most mindkét bialetti főzőmet, és valóban: ezeken középen tényleg nincs gravírozás. A biztonsági szelep: én naponta-kétnaponta használom mind a brikkát, mind ezt a kis egyszemélyes mokinát, feltűnt volna, ha kifújna a szelepük, de most gyorsan csináltam egy kávét az egyszemélyesemmel, és direkt figyeltem oldalt..., szal nálam szélcsend volt. :-) (Nem biztos, hogy a tiedé a normális üzemmód szerintem. Valamit esetleg véletlenül nem pucoltál túl, és ez miatt fúj ki oldalt?) ...de ami azért érdekes, hogy nálam másként áll ez a kis oldalsó külső pöcök a brikka alsó falán és másként a mokináén. Plusz itt egy fotó egy harmadik kotyeszről, annak pedig mintha hiányozna a pöcök a szelepéből. Ez utóbbit most nem próbáltam, de jövő héten megnézem ez utóbbi működését is.

Karesz, ha van kedved, időd hozzá, szívesen leküldöm neked ezt az egyszemélyes bialettimet, hogy összevesd a tieiddel. A tiedben a felső kifolyó kialakítása is más, engem ez a régi magyar kotyogókéra emlékeztet, ja, és szerintem a tiedben a szűrőkosár is más kialakítású, mint a mai új kis bialettikben.

Előzmény: olaszpresszo.hu (172737)
olaszpresszo.hu Creative Commons License 2017.04.14 0 0 172741

Hm, ez jó ötlet. Presszógépbe nem tölteném, de simán lehet, hogy egy ilyen lomizott Bialetti-t ki lehetne vele pucolni belülről. Leközelebb kipróbálom, kösz a tippet.

Előzmény: zscz (172738)
djboriska Creative Commons License 2017.04.14 0 0 172740

Alakulnak a kiállítók és a programok is a versenyek mellé.
Folyamatosan frissített infókat itt találtok:

http://www.budapestcoffeefest.hu/

 

fejes.i Creative Commons License 2017.04.14 0 0 172739

Hát, nem tudom. Brikkában ittam párszor. Viszont más Lavazzát talán nem is próbáltam.

Előzmény: H_G (172732)
zscz Creative Commons License 2017.04.14 0 1 172738

Amúgy csak egy gondolat a foszforsavhoz, amit használtál. Tök egyszerű a mutatvány: veszel kólát és beleöntöd az aljába. Ez ugyanis kis koncentrációban foszforsavat tartalmaz, ami pont elég. Pl krómot tisztítani is jó.

Előzmény: olaszpresszo.hu (172737)
olaszpresszo.hu Creative Commons License 2017.04.13 0 0 172737

Szia Myolrd, nem az aljára gondoltam, hanem az elejére, a két felet összezázó menet feletti feliratra. Az újak egy része még gravírozott, de olyan is van, ami már csak festett. Nézd meg még egyszer a fotókat, érteni fogod. Egyébként a tieden "kifúj" úgy a szelep, ahogy írtam? Ebben az egy dologban bizonytalan vagyok, hogy a mostani új Mokákon hogyan működik ez.

Előzmény: Mylord3 (172736)
Mylord3 Creative Commons License 2017.04.13 -1 2 172736

http://olaszpresszo.hu/bialetti-felujitas/

 

"Egy modern kiadású, egyszemélyes Bialetti Moka Express. Itt már nem található gravírozás, csak festés. Nálam is járt ilyen, ami csak festve volt. .."

 

Karesz, ha olvasod: van egy újkiadású egyszemélyes kis Bialettim nekem is, ennek és a román Brikkának is az alján ott van a gravírozás.

Amúgy pedig, amit most lomiztál, és felújítottál, na olyant keresek én is már elég régóta. A mostani írásoddal kapcsolatban egy dolog van, amiben valszeg nem értünk egyet, szerintem ugyanis egy ilyen kipucolás után kevés az a harmadik főzet, amelyről te is írsz.

 

Azt olvastam, hogy a két nagy világégés között használt otthoni olasz mosóeszközök adták Bialettiéknek az ötletet a múlt század 20-as éveiben ehhez a kis moka pot feltalálásához.

valodi_robot Creative Commons License 2017.04.13 0 2 172735

Megjott a Lelit! Fasza, mindenkepp GC komolysagu, persze tenyleg picit vekonyabb lemezbol van talan, a szurotarto kb 10%al konnyebb, kisebb a feje ugye. De nem egy kinai cucc, minoseges. Gozkar komoly vastag, PID beepitve kulturalt mint a taxioras utolagos megoldasok, csepptalca nagyobb, tulajdonkeppen ha a bojlert is hozzaveszem, es nem aggodok az ujkori gyartason, ez egy komolyabb gep, az en szempontjaim alapjan.

Előzmény: valodi_robot (172733)
ogrEicsab Creative Commons License 2017.04.13 0 0 172734

Pacificnál is van, kicsit olcsóbb is talán, de 

minőségre nemtom melyik jobb?!

Előzmény: GAgyiXyXy (172731)
valodi_robot Creative Commons License 2017.04.13 0 1 172733

Elkelt a Gaggia. Holnap itt a kis Lelit!

H_G Creative Commons License 2017.04.12 0 0 172732

Az a legrosszabb Lavazza, ami létezik.

 

Előzmény: fejes.i (172729)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2017.04.12 0 0 172731

Kezdő, de annál lelkesebb kávézóknak (mint én is) ajánlom ezt a nagyon hálás és nagyon finom kávét. Indiai monsooned malabar, én az avx-től rendeltem, de gondolom van máshol is.

Ebből a kávéból reggel, csipás szemmel is lehet (mind szemre, mind ízre) fejedelmi italt húzni. Mindenkinek ajánlom, aki nem a kihívást keresi, hanem csak egy jó kávét.

fejes.i Creative Commons License 2017.04.12 0 0 172730

(mármint LAvazza)

Előzmény: fejes.i (172729)
fejes.i Creative Commons License 2017.04.12 0 0 172729

Brikkában az arany csomagolású Qualita d'oro nevűt ittam többször. Az sem "olaszos".

 

Előzmény: heted7 (172728)
heted7 Creative Commons License 2017.04.12 -2 0 172728

Múltkor valamiért vettem kíváncsiságból egy negyed kilós "bolti tégla" előre darált Lavazza Caffé Espresso-t. Ma kipróbáltam brikkában, hogy legyen némi változatosság. Elég finomra van őrölve, ezért kis zacc át is ment az italba, de nem vészes. Viszont az íze: nem a klasszikus olasz vonal, érződik rajta, hogy világosabbra hagyott arabika. Egynek jó, brikkában legalábbis.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!