Keresés

Részletes keresés

Giuseeppe Creative Commons License 2018.09.14 0 0 176884

Vagy egy thermoblokkos gépet a Delonghi mellé. Ez a video franciául van, de magát a gépet itthoni webáruházakban is láttam, 40 ezer körül. Sőt, egy ideig valahol akciósan 28-ért. A gőzteljesítményét kifejezetten dicsérik, és azt is, hogy van benne valamiféle nyomáselengedő berendezés (a solenoid nevet nem emlegetik), de tény, hogy gőzölés után a thermoblockban maradt víz nem a tartályba megy vissza, hanem a csepptálca felé távozik. Ez a videón is hallható.

 

https://www.youtube.com/watch?v=06M-AlVdYhg

 

Ami a video objektivitását illeti, az tény, hogy ezt a gépet ők is forgalmazzák, szóval kifejezetten rosszat nem mondanának róla, de úgy általában ezekben a bemutatóikban azért a gépek hibáit/gyengeségeit is megemlítik.

Előzmény: Horyk777 (176883)
Horyk777 Creative Commons License 2018.09.14 0 0 176883

Miért nem veszel pl. egy Gaggia Babyt?

35-40 ezerből megvan, és normális habot tudsz vele készíteni.

Illetve ha Gaggia Baby Twint veszel az meg ráadásul két kazános.

 

Előzmény: Nibiru (176882)
Nibiru Creative Commons License 2018.09.14 0 0 176882

Ma reggel két adag cappuccino elkészítése kapcsán jöttem rá, hogy a szoknya nem igazán oszt vagy szoroz. Ha a kiöntőt megdöntve, átlósan húzom rá a csőre, akkor egészen mélyre leérek. A fő gond ami még mindig fennáll, hogy a kiöntőben túl sok nagybuborékos hab marad. Óvatosan öntve át a tejet a csészébe el lehet kerülni, hogy kitóduljon az egész, de valamennyi ebből óhatatlanul az ital tetejére kerül.
A múltkor elfelejtettem írni, hogy a legjobb eredményhez érdemes két szakaszban készíteni a habot, azaz hagyni kell, hogy a kazán újra felfűtsön, mert ha nem, akkor bár fülre olyan mintha egyfolytában nyomná, de a gőznyomás nem elég. H_G-nek igaza volt, kicsi ez a kazán. Legalábbis ahhoz, hogy egyetlen menetben hozzon megfelelő minőségű habot. Ez a probléma akkor is fenn fog állni, ha kicserélem a csövet.
Talán, ha a gőzölés előtti vízleeresztést annyira elnyújtanám, hogy újra felfűtsön a kazán... na ezt majd még megpróbálom, de őszintén szólva már a fülemen jön ki a cappuccino, főleg, hogy nem is igazán vagyok oda érte, úgyhogy most néhány nap szünet. :D

Előzmény: Ludovicus (176878)
tyson107 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 176881

Szia

 

Köszönöm!

Ilyen leveles tejszínt használok vagy tejhabbal iszom!

Előzmény: Freedom of mind (176880)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.09.13 0 0 176880

Ha savas egy kávé, azt hiába cukrozod. Keserűségre cukor, savasságra pedig tej, vagy tejszín. Ha nem viszed túlzásba, megmarad a kávé egyedi karaktere is.
Írtad, hogy tejszínnel iszod. Közepes pörkölésű kávéból főzött espresso-hoz elég szokott lenni kb 10 g.
Ennyi van egy standard kávéházi "leveles" tejszínben.

Előzmény: tyson107 (176865)
Nibiru Creative Commons License 2018.09.12 0 0 176879

Szia Ludovicus,

Persze, mindenképpen leírom majd a tapasztalatomat.

Egyébként eddig úgy értem el a legjobb eredményt, hogy gyári előírás szerint felhabosítottam a tejet, majd a kiöntőt forgatva, fentről lenyomkodtam a műanyag szoknyát a tejbe. Most, hogy nincs rajta már a szoknya, ha ugyanúgy jártam el, kicsit több mikrohab képződött,  és a tetejéről könnyebben, egységesebben bele tudtam verni/keverni a nagybuborékos részt, csak nem tudtam elég mélyre menni a heggyel. A végén egy kis odaütögetés és keverő-lötyögtetés vagy hogy nevezik azt és élvezhető volt a cappuccino, még egy kis minta is megjelent rajta öntés közben. Akinek csak az ital számít, annak ez a szint bőven elég, de én szép mintákat akarok! ;-D  A vejem csak cappuccino-t iszik jóformán, és el akarom kápráztatni. :)

Előzmény: Ludovicus (176878)
Ludovicus Creative Commons License 2018.09.12 0 0 176878

Szia Nibiru! Írd majd le a tapasztalataidat, kérlek, a gyári csővel én is nagyon gyenge végeredményt tudok produkálni...

Előzmény: Nibiru (176877)
Nibiru Creative Commons License 2018.09.12 0 0 176877

Végül rászántam magam, "szoknya" eltávolítva. A szoknya alatt egy műanyag egylyukú gőzvég van. Szoknya nélkül jobb eredményt értem el ugyan, de most már egyértelmű, hogy mi ennek gyári vacaknak a kontrukciós hibája. A gőzcső alsó szakasza túl rövid, hogy rendesen bele lehessen tolni a tejkiöntőbe. Ha hosszabb lenne, akkor meg a gép kis mérete miatt nem férne alá a tejkiöntő, csak ha az asztal szélén van a gép. A meglévő csövet akkor lehetne érdemben átalakítani egy normális véggel, ha legalább annyival lenne hosszabb az alsó szakasz, mint amennyivel feleslegesen lóg ki lefelé a felső szakasz a gép aljából. Szóval sehogyan sem jó.
Végleg eldőlt tehát a kérdés, lecserélem a csövet a Rancilio-éra. Szétszedtem a gépet. Első ránézésre egyszerű dolgom lesz, de majd kiderül ha megjön a cső.

Nibiru Creative Commons License 2018.09.12 0 0 176876

Én is arra gondoltam, hogy egy másik véget teszek rá, de lehet, hogy egyszerűbb kicserélni a csövet. A Rancilio-é biztosan jó: https://www.youtube.com/watch?v=KaHyeHSkEWs
 

Előzmény: Giuseeppe (176875)
Giuseeppe Creative Commons License 2018.09.11 0 0 176875

Igen, az lesz a jó megoldás, ha lecseréled a műanyag toldatot. Itt egy video, ezen egész' jól néz ki a hab:

 

https://www.youtube.com/watch?v=0Q_blBSHoL8

Előzmény: Nibiru (176874)
Nibiru Creative Commons License 2018.09.11 0 0 176874

Ma egymás után háromszor is megpróbáltam. Most nem a gyári leírást követtem és nem is azt amit a normális gőzcsöves gépeknél szoktak. Alakulgat, de messze nem az igazi. Képződik mikrohab is, de még mindig túl sok tej marad az alján és nagybubis hab a tetején.
Igen, mondták, hogy ennek a készüléknek "lüktet" a gőze, de egy kis méretű tejkiöntőhöz úgy néz ki elég volna amit produkál, csak a technikám nem jó, legalábbis ezzel a szoknyás vacakkal nem. Még tökölök vele  egy darabig, és ha nem jön össze, megpróbálok egy rendes véget szerezni rá, hátha. 

Előzmény: H_G (176872)
Nibiru Creative Commons License 2018.09.11 0 0 176873

Nem tejfehérje tartalom és nem is verziószám. ;-)  Zsírtartalom.

Előzmény: trollcsi (176871)
H_G Creative Commons License 2018.09.11 0 0 176872

"Szétbarmolni nem akarom, azaz leszedni a műanyag "szoknyát""

 

Pedig amíg az ott van, addig garantáltan nem fogsz tudni mikrohabot készíteni. Utána sem könnyű, ezeknek a gépeknek nem vmi bőséges a gőzük, de az ilyen "cappuccinatore" toldalékok olyanok, mint a nyomásfokozó: könnyebb velük egyáltalán valamit csinálni, de az mindig nagybuborékos lesz.

  

Előzmény: Nibiru (176868)
trollcsi Creative Commons License 2018.09.11 0 0 176871

ha a 3.5 a tejfeherje, akkor eleg jo! :)

Előzmény: Nibiru (176868)
Nibiru Creative Commons License 2018.09.11 0 0 176870

Megvan, "gőzcső vég". :) Jól elvagyok itt magamban. XD

Előzmény: Nibiru (176869)
Nibiru Creative Commons License 2018.09.11 0 0 176869

Arra jutottam, hogy lehetséges, hogy elég volna kicserélni gőzcső hegyét valami normálisra, akkor nem kéne megbontani a gépet. De melyikre? Ráadásul fogalmam nincs, hogy milyen néven keressem magyarul. 
https://www.google.co.uk/search?q=steam+wand+tip&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj4pb2xhrPdAhUPyqQKHWKHD90Q_AUICygC&biw=1280&bih=878

Előzmény: Nibiru (176868)
Nibiru Creative Commons License 2018.09.11 0 0 176868

Tudja valaki a titkát annak, hogyan lehetne rendes, latte art-ra alkalmas kávé habot készíteni egy Delonghi EC156b-vel? Szépen megemelkedik a felszín, azt hinné az ember, hogy jó, de nem. Akárhogy próbáltam eddig, kudarcot vallottam. Hűtőből veszem elő a 3.5-es tejet és nem és nem. A tetején keletkezik vagy 5 centi úszó hab, meg felmelegíti a tejet a gőz, de nem kerülnek bele a mikrobuborékok ami kéne ahhoz, hogy "rajzolni" tudjak a kávéba. 
Vagy reménytelen a saját pannarello-jával jó habot csinálni és cseréljem le inkább egy Silvia gőzcsövére? 
Szétbarmolni nem akarom, azaz leszedni a műanyag "szoknyát", de olvastam, hogy a régi Silviák (v1 és v2) gőzcsöve kompatibilis valahogy.
Tudom, egy elemes kézi kütyüvel is lehet tökéletes habot csinálni, de még reménykedem, hogy ezt "hagyományos" módon is össze lehet hozni valahogy.

blaze73 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 176867

Köszi a tippet.  Igen, sejtettem nagyon nem tudunk mellé nyúlni.
Csak helyi kedvencek, ajánlott helyek érdekelnek, ezért is kérdeztem.

:)

Előzmény: Freedom of mind (176861)
tyson107 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 176866

Zalai vok és csak egy adagot rendeltem 250g

Előzmény: Katoczi (176864)
tyson107 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 176865

Közepes porkolesu! nem ezt szerettem volna rendelni de sajnos elfogyott amit akartam de korrekt módon felhívott a hölgy és ezt ajánlotta! hogyan lagyitsam? cappuccinonak keszitsem? én csak tejszínnel iszom a kávét nem cukrozom! párom cukroz is😎

Előzmény: Katoczi (176864)
Katoczi Creative Commons License 2018.09.10 0 0 176864

Az arabicát is lehet sötétebbre pörkölni, Kalmárnál ráadásul választhatsz is pörkölési szintet. Presszónak leginkább a közepes pörkölést rendeltem, az nem volt savas.(ha nagyon nem jön be és budapesti vagy akkor átveszek egy zacskóval ha nem világos pöri)

Előzmény: tyson107 (176862)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.09.10 0 0 176863

Tanulság: ezért kell kóstolgatni vásárlás előtt! :) De ne csüggedj, mert kiváló kávés italokat lehet belőle készíteni. A tej/tejszín kilágyítja a savakat.

 

Előzmény: tyson107 (176862)
tyson107 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 176862

Megjött a kavekalmar friss porkolesu kaveja kicsit mellé nyúltam nagyon savas nekem!gondolhattam vna hiszen 100 arabika nem blend!

Freedom of mind Creative Commons License 2018.09.10 0 0 176861

Bologna azok közé a városok közé tartozik, ahol rossz kávét nem kaphatsz sehol sem szerintem, de ha kávézó, akkor Cafe Terzi. Nyolc (+1 koffeinmentes) kávéőrlő sorakozik a fal mellett, különböző kávékkal. Csak hárman vannak (legalábbis voltak múlt évben), de nagyon profik, iszonyat gyorsak, mindegy milyen kávékölteményről van szó. Rengetegen jönnek és mennek. Tipikus olasz kávézó, ahová bejönnek az emberek, megisszák a kávéjukat, esetleg benyomnak egy friss sütit és már mennek is. Hátul van egy helyiség, ahová el lehet vonulni, de oda jóformán csak turisták lépnek be.

Előzmény: blaze73 (176859)
GT-V6 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 176860

gtbgyar33@citromail.hu

Előzmény: halfpig (176856)
blaze73 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 176859

Ha van itt valaki aki járatos Bologna-ban, jöhet pár tipp jó kávékról, kávézókról, vagy akár pörkölőről is.
Pár napot hamarosan Bologna-ba megyünk P&Y mesterrel :)

kopiteki Creative Commons License 2018.09.09 0 0 176858

Aztaaaaa!  :o)

Előzmény: GT-V6 (176854)
tacops Creative Commons License 2018.09.09 0 1 176857

Köszönöm, sokat segítettél, az olcsót én sem vettem volna (ott mindig kispórolnak valamit) , a legegyszerűbb az "eredeti" RS gőzcső lesz, csak a hollandit kell átvarázsolni rá, meg egy O gyűrű kell bele.

Ha meglesz majd írok róla, hogy vált be.

Előzmény: ogrEicsab (176855)
halfpig Creative Commons License 2018.09.08 0 1 176856

A három kisgömböc érdekelne, de nem publikus a mailed.

Előzmény: GT-V6 (176854)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.09.08 0 0 176855

A 2008 utáni csak átalakítással és közdarabokkal szerelhető be, az olcsó pedig silány minőség, el szokott repedni a menet. Az eredeti az jó, de a hollandert azon is cserélni kell. Amazonról rendelhető kimondottan Gaggiához átalakított, igaz az postával együtt ~ 8000.- Ft 

Előzmény: tacops (176851)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!