Nyáron sajnos csak kézidarálóval tudtam ledarálni a gyümölcsöt. Kapott pektinbontót, fajélesztőt. Elkezdtem a lefőzést, de sajnos elég alacsony fokon jön csak.
Nyáron daráltad és most főzöd? :o Ott már nem csak a darálással lehet a baj...
Sziasztok! Új vagyok itt. Nyáron sajnos csak kézidarálóval tudtam ledarálni a gyümölcsöt. Kapott pektinbontót, fajélesztőt. Elkezdtem a lefőzést, de sajnos elég alacsony fokon jön csak. Ami keveset húsdarálón, az bezzeg jó. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e értelme a főzés előtt pépesíteni, vagy már mindegy?
A fűtéssel kapcsolatban még annyit hozzáfűznék, hogy a kisüstivel szemben, ahol a fűtés mértékét a hűtéssel tudod gyakorlatilag kompenzálni, az oszlopos főzőnek vannak korlátai ebból a szempontból, mégpedig a tálcák és az oszlop áteresztő képessége, amit nagyban meghatároz a kolonna átmérője, a buboréksapkák száma, kialakítása és nem utolsó sorban azok kéményeinek a felületének összege tányéronként. Nyílvánvaló, hogy egy adott oszlop egy bizinyos intenzitású fűtést "bír", különben hiába a arányosan nagy deflegmációt hozunk létre, a tálcák telítődni fognak.
Viton elég jó, de cserélni kell néha, érdekes módon a ko33-as tengelybe vállat koptat bele, hol érinti.
Kerámia csúszógyűrű az karbantartásmantesen működik pár éve, de ez meg szeret letapadni, ahogy kiszárad.
Legegyszerűbb megoldás, meg egy szint alá levitt köpenycső, az semmilyen tömítést nem igényel, cserébe tisztítani kell, csak alacsony fordulatot tud, csak akkor ha nagyon szűkek a lehetőségek.
"elenleg egy 230 x 30 -as saválló lemez a lapátom, amit hamarosan cserélek 300 x 50-esre. "
120-150-180-as fordulat, 200-as 3 tollas lapát, lemezből kivágva, behajtogatva, az átforgatja rendesen. Lapos vasat is meg lehet forgatni, meg bármit, mindegyik kelteni fog örvényt, de egy spéci geometria hatékonyabb lesz. Nagyon érdekes, ha jól működik a keverő és főzés közben leállítom, megváltozik a kifolyás, de nem kicsit, markánsan, keverés nélkül jóval kevesebb hőt vesz fel az üst a duplafal ellenére is. A keverő leállításakor a nyomás is megemelkedik egy kicsit.
Az éppen lehet, de a nagyobb fűtéshez, a megfelelő hűtést is kell társítani, hogy ne csökkenjen le a deflegmációd és legyen elég reflux, e nélkül nem csak kozmaolajod lesz, hanem zavaros ízek is jönnek.
A tornyos főző előnye, hogy tolhatod neki bátran a fűtést, hiszen van vízhűtésed, viszont a kettő beállítása összefügg.
Szürcs leírta hogy érdemes ezt beállítani, amikor megvagy az ep elválasztással, először a fűtést belövöd, majd ehhez a deflegmátor vizét addig emeled, amíg meg nem kapod a kifolyó 82%-os vagy amilyen éppen kifolyó középpárlatot szeretnél.
Ezen a deflegmátor beállításon tudsz végig menni, a fejhőmérséklet egyenletesen, lassan emelkedni fog, majd az UP megjelenésekor hirtelen lecsökken a kifolyó alkohol töménysége, ezzel együtt megemelkedik a fejhőmérséklet, ez jelzi, hogy már UP-ban vagy, ezt a pontot kell elkapni.
De szilikonból honnan kerítessz szimeringet? A fickó azért így opdotta meg mert az 1,5" -os tömítés az szilokonból van, a tengelyre pedig ahová a bonamid van felültetve alátekert fehèr tömítőszallagot.
Ötletes, de ez a persely és a hüvely közötti tömítést oldja meg nem a tengely és a persely köztit. Nekem a tengely mellett szökik az anyag. Nálam a bonamid persely satuval van belepréselve a triclamp csőbe, szóval ott biztosan nem megy át semmi.
Bocsi , hogy beleszólok, de vigyázz tul paszentos se legye legyen a furat, mert esetleg a hőtágulás miatt szorulhat ! Jó barátom így járt ! Esetleg a motor felé tömszelence? Nekem az nagyon bevált .
Nekem is hasonlóan van megoldva. Egy bonamid perselyben forog a tengely. Viszont nálam kifújt a tengely mellett.
Valószínűleg nem olyan pontos az illesztés, mint nálad.
Most agyalok két szimering beillesztésén, de lehet, hogy egyszerűbb lenne egy másik perselyt készíteni szűkebb furattal.
A keverőlapáttal is gondom van. Nem jó a keverés hatásfoka. Teli üstnél a cefre tetején nem látszik mozgás.
Jelenleg egy 230 x 30 -as saválló lemez a lapátom, amit hamarosan cserélek 300 x 50-esre. A motor 100-as fordulaton megy folyamatosan. Legjobb lenne egy propeller kialakítású lapát, csak egyelőre nem tudtam beszerezni ilyet.
A kozmaolajjal kapcsolatban még az jutott eszembe hogy mivel még tanulok oszloposon főzni lehet e olyan hogy tulfűtöttem a tornyot. Nem emlèkszem hogy kinek a tanàcsára nagyobb làngon főztem. Ez megmagyatázná hogy hogyan tudott áttszaladni kozmaolaj a tornyon 82 fok alatt....
Érdekes mert a multkor kipróbáltam hogy összegyüjtöm az utópàrlatot kikapcsolt deflegmàtorral. Làttam elszineződést a tálcákon, de gyorsan darabokra szedtem a tornyot és jól áttmostam meg szivacscsal átdörzsöltem.
A golden típusú almák héja viaszos, ami kozmaolajként megjelenhet a párlatban.
Én azért nem szeretek ilyet főzni, mert órákig tart kipucolni a főzőt a cefrefőzés után.
Egylépcsőssel biztos, hogy nem főznék golden cefrét, mert utána darabokra kell szedni mindent a tisztításhoz. Lerakódik mindenhova, a sapkákra is az ezüstös réteg.
Jó pucolást! :-)
Ha van más cefrékből gyűjtött utópárlat, a pucolás után egy tisztító főzést meg kéne ejteni. A 9x fokos szesz feloldja amit tud.
Ha már benne van a párlatban a viasz, fagyasztással, szűréssel lehet csökkenteni a kozmaolaj tartalmat, kérdéses a mértéke.
"A középpárlat végét gondolom illatolás és kóstolás alapján állapítottad meg"- igen
"Milyen fejhőmérsékletnél fejezted be a KP gyűjtését?"- 82-83C°
A tömítést fehér poliamiddal oldottam meg. A 2" trikamp felheggeszthető csatlakozóba beleültettem szorosan kb 5cm hosszan. A belső furat csak egy picivel nagyobb mint a tengely így perselyként is szolgál. Fokozva a tömítést kivágtam egy étkezési gumiból egy szimeringet ami beleül a poliamid perselybe ès szorosan szorítja a tengelyt is. Holnap küldhetek fotót is.
Sikerült beépíteni a keverőt. Tettem egy kínai tűcsapot is. KP nél viszonylag stabilan viselkedett. Az UP elejétől kezdve ugrált a hőfok.
Mot abban a problémában vagyok hogy az almacefrém nem tul jól sikerült....
100 kg ből kb 3 liter 50 fokos páleszem lett. Az utolsó főzetből még enyhén homályos is lett a KP. :(
Luna gold nevű almából lett készítbe a cefre. 3 hetet ált. Borélesztővel volt beoltva meg pektimbontóval is. Egészséges alma volt, legalàbb 2 vízből áttmosva és kalapàcsos terménydarálón "johurt" àllagúvá darálva. (ahogyan a nagykönyvben meg van írva) Volt kb 10 napos zajos erjedés. 1 hétig napi 2 szer bundanyomogás. 20-18 fokos melegben volt erjesztve. Mit csinálhattam rosszul?
Még annyi hogy az alma nem volt permetezve az éven
Lisztharmat fekete foltokban volt rajta. Egy másik erjesztésből jó volt a kihozatal, de mégis érezni rajta egyfajta csutkós ízt. Tavaly is olyen ízü lett a pàleszem ebből az almából. Valakinek van tapasztalata ezzel a fajtával. A segítségeteket előre is köszönöm!
Azt nem tudom honnan ered az ötlet, hogy a deflegmátor hőmérsékletét állandóan kell tartani, az ipari berendezések állandó bemenő vízhőfokot biztosítanak a deflegmátornak egy termoszeleppel, ami hőmérsékletében- mármint a deflegmátor hőmérséklete- követi az üst forráspont változását.
A poén, hogy a deflegmátor vizének állandó hőmérsékleten tartásával folyamatosan változó deflegmáció jön létre (pont azért mert az üst forráspontja nő), ami nem hiszem, hogy jó ötlet.
Illetve olyan megoldás is létezik (talán a Hagyó vezérlőjében), hogy állítják a deflegmátor bemenő hőmérsékletét, de közben emelik folyamatosan a fűtést, így állandó marad a deflegmáció.
Szóval mi a cél ezzel, hogy a deflegmátor hőmérséklete ne változzon? Egyáltalán honnan jön ez az ötlet?
Egykörösen kötöttem be. Nem próbáltam kèt körösként.
Egyébként ma is csinàltam egy főzetet. Viszonylag stabilan sikerült tartanom a defit KP-nál.Nem is annyira a üstel lessz a probléma mint a vízáramlattal. Akkor kezdett nagyon megbolondulni mikor jött az utópàrlat.
Valamint jó lenne azt is tudni, hogy egykörös vagy kétkörös a vízhűtésed.
Szóval, hogy a véghűtőből kilépő vízzel táplálod a defit vagy a véghűtő és a defi külön körön van?
Tudom,hogy előnyösebb, ha melegebb vízzel van hűtve a defi, de tapasztalatom szerint nagyon nehezen szabályozható az egykörös fűtés. Sok szenvedés után áttértem kétkörösre, így főzés közben csak néha kell belenyúlnom a rendszerbe.
A nyomás csökkentő is számít, meg az is, hogy a "tűszelepnek" megszorítom a kontra anyáját. Az előbbit Kínából rendeltem, utóbbi víztisztítós boltban kapható.
Nálam periodikus párlat folyást az okozott, ahogyan az elektromos fűtőlapom bimetálja kapcsolgatással szabályozta a hőmérsékletet. Kis mennyiségű alszesz esetén egyenletes volt, teli üstnél követte a fűtőlapot.