Keresés

Részletes keresés

Üdv Szatmárból Creative Commons License 2023.11.23 0 0 185560

Hogy pontos legyek, október közepén vettem a gyümölcsöt. Október 27-én daráltam. Meleg volt még az idő.

Előzmény: öreg_néne_b (185559)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.23 0 0 185559

Nyáron sajnos csak kézidarálóval tudtam ledarálni a gyümölcsöt. Kapott pektinbontót, fajélesztőt. Elkezdtem a lefőzést, de sajnos elég alacsony fokon jön csak.

 

Nyáron daráltad és most főzöd? :o
Ott már nem csak a darálással lehet a baj...

Előzmény: Üdv Szatmárból (185556)
Üdv Szatmárból Creative Commons License 2023.11.23 0 0 185558

Köszönöm. Akkor már nincs értelme pépesíteni és újabb élesztőt tenni bele. Marad a kevés idén. 

Előzmény: Jolida (185557)
Jolida Creative Commons License 2023.11.23 0 0 185557

Az elején kell lekvár állagúnak lennie, hogy hozzáférjen az élesztő minél jobban.

Most már késő.

Előzmény: Üdv Szatmárból (185556)
Üdv Szatmárból Creative Commons License 2023.11.23 0 0 185556

Sziasztok! Új vagyok itt. Nyáron sajnos csak kézidarálóval tudtam ledarálni a gyümölcsöt. Kapott pektinbontót, fajélesztőt. Elkezdtem a lefőzést, de sajnos elég alacsony fokon jön csak. Ami keveset húsdarálón, az bezzeg jó. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e értelme a főzés előtt pépesíteni, vagy már mindegy?

szü(r)cs Creative Commons License 2023.11.22 0 0 185555

A fűtéssel kapcsolatban még annyit hozzáfűznék, hogy a kisüstivel szemben, ahol a fűtés mértékét a hűtéssel tudod gyakorlatilag kompenzálni, az oszlopos főzőnek vannak korlátai ebból a szempontból, mégpedig a tálcák és az oszlop áteresztő képessége, amit nagyban meghatároz a kolonna átmérője, a buboréksapkák száma, kialakítása és nem utolsó sorban azok kéményeinek a felületének összege tányéronként. Nyílvánvaló, hogy egy adott oszlop egy bizinyos intenzitású fűtést "bír", különben hiába a arányosan nagy deflegmációt hozunk létre, a tálcák telítődni fognak. 

Előzmény: endrepp (185553)
endrepp Creative Commons License 2023.11.21 0 0 185554

Viton elég jó, de cserélni kell néha,  érdekes módon a ko33-as tengelybe vállat koptat bele, hol érinti.

Kerámia csúszógyűrű az karbantartásmantesen működik pár éve, de ez meg szeret letapadni, ahogy kiszárad.

Legegyszerűbb megoldás, meg egy szint alá levitt köpenycső, az semmilyen tömítést nem igényel, cserébe tisztítani kell, csak alacsony fordulatot tud, csak akkor ha nagyon szűkek a lehetőségek.

 

"elenleg egy 230 x 30 -as saválló lemez a lapátom, amit hamarosan cserélek 300 x 50-esre. "

120-150-180-as fordulat, 200-as 3 tollas lapát, lemezből kivágva, behajtogatva, az átforgatja rendesen. Lapos vasat is meg lehet forgatni, meg bármit, mindegyik kelteni fog örvényt, de egy spéci geometria hatékonyabb lesz.
Nagyon érdekes, ha jól működik a keverő és főzés közben leállítom, megváltozik a kifolyás, de nem kicsit, markánsan, keverés nélkül jóval kevesebb hőt vesz fel az üst a duplafal ellenére is. A keverő leállításakor a nyomás is megemelkedik egy kicsit.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0XCsO7G5e-U

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161017692&t=9007484

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159552436&t=9007484

 

 

Előzmény: Rektifi01 (185552)
endrepp Creative Commons License 2023.11.21 0 2 185553

Az éppen lehet, de a nagyobb fűtéshez, a megfelelő hűtést is kell társítani, hogy ne csökkenjen le a deflegmációd és legyen elég reflux, e nélkül nem csak kozmaolajod lesz, hanem zavaros ízek is jönnek.

A tornyos főző előnye, hogy tolhatod neki bátran a fűtést, hiszen van vízhűtésed, viszont a kettő beállítása összefügg.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165727345&t=9007484

Szürcs leírta hogy érdemes ezt beállítani, amikor megvagy az ep elválasztással, először a fűtést belövöd, majd ehhez a deflegmátor vizét addig emeled, amíg meg nem kapod a kifolyó 82%-os vagy amilyen éppen kifolyó középpárlatot szeretnél.

Ezen a deflegmátor beállításon tudsz végig menni, a fejhőmérséklet egyenletesen, lassan emelkedni fog, majd az UP megjelenésekor hirtelen lecsökken a kifolyó alkohol töménysége, ezzel együtt megemelkedik a fejhőmérséklet, ez jelzi, hogy már UP-ban vagy, ezt a pontot kell elkapni.

Előzmény: Voby (185544)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185552

Létezik viton anyagú szimering.Ellenálló és élelmiszeriparban is használható.

Előzmény: Voby (185551)
Voby Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185551

De szilikonból honnan kerítessz szimeringet? A fickó azért így opdotta  meg mert az 1,5"  -os tömítés az szilokonból van, a tengelyre pedig ahová a bonamid van felültetve alátekert fehèr tömítőszallagot.

Előzmény: Rektifi01 (185549)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185550

Köszi az észrevételt. Lehet, hogy akkor inkább maradok a tömszelencés vagy szimeringes megoldásnál és a tengelyfuratot nem bántom.

Előzmény: hegyalja12 (185547)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185549

Ötletes, de ez a persely és a hüvely közötti tömítést oldja meg nem a tengely és a persely köztit. Nekem a tengely mellett szökik az anyag. Nálam a bonamid persely satuval van belepréselve a triclamp csőbe, szóval ott biztosan nem megy át semmi.

Előzmény: Voby (185548)
Voby Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185548

https://m.youtube.com/watch?v=zhu1DFIJa3g&t=73s&pp=ygUc0LzQtdGI0LDQu9C60LAg0LTQu9GPINC_0LLQug%3D%3D

itt egy jó ötlet a tömítès megoldásàra. Igaz hogy Oroszul van de a lényeg látszik. (mondjuk nekem könnyű mert èrtek oroszul)

Az oroszok mindent megosztanak videókban :)

A figura a 2"- os felfogatásba csinàlja meg. A tömítőkarika az 1.5" triklamp tömìtès. Egyszerű és jó.

hegyalja12 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185547

Bocsi ,  hogy  beleszólok,  de  vigyázz  tul  paszentos   se  legye  legyen  a  furat,  mert  esetleg  a  hőtágulás  miatt szorulhat !  Jó  barátom  így  járt !  Esetleg  a  motor  felé  tömszelence?  Nekem  az nagyon  bevált .

 

Előzmény: Rektifi01 (185546)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185546

Nekem is hasonlóan van megoldva. Egy bonamid perselyben forog a tengely. Viszont nálam kifújt a tengely mellett.

Valószínűleg nem olyan pontos az illesztés, mint nálad.

Most agyalok két szimering beillesztésén, de lehet, hogy egyszerűbb lenne egy másik perselyt készíteni szűkebb furattal.

 

 A keverőlapáttal is gondom van. Nem jó a keverés hatásfoka. Teli üstnél a cefre tetején nem látszik mozgás.

Jelenleg egy 230 x 30 -as saválló lemez a lapátom, amit hamarosan cserélek 300 x 50-esre. A motor 100-as fordulaton megy folyamatosan. Legjobb lenne egy propeller kialakítású lapát, csak egyelőre nem tudtam beszerezni ilyet.

 

 

Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185545

Elképzelhető, hogy a nagyon intenzív fűtés miatt akkora volt a gőzáram, hogy nem tudta a defid lekondenzálni az alacsonyabb alkoholtartalmú gőzöket.

 

Szerintem bármilyen viaszos is a gyümölcs, nem kellene átmennie 80-85 százalékos alkoholtartalmú gőzzel.

 

Vagy a nem stabil defi hűtés miatt voltak olyan időszakok, mikor "átszöktek". Amennyiben volt olyan, mikor ingadozott a fejhőmérséklet.

Előzmény: Voby (185544)
Voby Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185544

A kozmaolajjal kapcsolatban még az jutott eszembe hogy mivel még tanulok oszloposon főzni lehet e olyan hogy tulfűtöttem a tornyot. Nem emlèkszem hogy kinek a tanàcsára nagyobb làngon főztem. Ez megmagyatázná hogy hogyan tudott áttszaladni kozmaolaj a tornyon 82 fok alatt....

 

Voby Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185543

Érdekes mert a multkor kipróbáltam hogy összegyüjtöm az utópàrlatot kikapcsolt deflegmàtorral. Làttam elszineződést a tálcákon, de gyorsan darabokra szedtem a tornyot és jól áttmostam meg szivacscsal átdörzsöltem.

Előzmény: Jolida (185541)
Voby Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185542

itt egy kép a tömítés megoldásáról..

Előzmény: Rektifi01 (185539)
Jolida Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185541

A golden típusú almák héja viaszos, ami kozmaolajként megjelenhet a párlatban.

Én azért nem szeretek ilyet főzni, mert órákig tart kipucolni a főzőt a cefrefőzés után.

 

Egylépcsőssel biztos, hogy nem főznék golden cefrét, mert utána darabokra kell szedni mindent a tisztításhoz. Lerakódik mindenhova, a sapkákra is az ezüstös réteg.

Jó pucolást! :-)

Ha van más cefrékből gyűjtött utópárlat, a pucolás után egy tisztító főzést meg kéne ejteni. A 9x fokos szesz feloldja amit tud.

 

Ha már benne van a párlatban a viasz, fagyasztással, szűréssel lehet csökkenteni a kozmaolaj tartalmat, kérdéses a mértéke.

Előzmény: Voby (185538)
Voby Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185540

"A középpárlat végét gondolom illatolás és kóstolás alapján állapítottad meg"- igen

"Milyen fejhőmérsékletnél fejezted be a KP gyűjtését?"- 82-83C°

A tömítést fehér poliamiddal oldottam meg. A 2" trikamp felheggeszthető csatlakozóba beleültettem szorosan kb 5cm hosszan. A belső furat csak egy picivel nagyobb mint a tengely így perselyként is szolgál. Fokozva a tömítést kivágtam egy étkezési gumiból egy szimeringet ami beleül a poliamid perselybe ès szorosan szorítja a tengelyt is. Holnap küldhetek fotót is. 

A motrot kénytelen  vagyok lecserélni egy erősebbre. Már úton van hozzám.  https://www.masterkit.com.ua/zapchasti-dlya-sokovyzhimalok/dvigateli-motory-dlya-sokovyzhimalok/dvigatel-sokovyzhimalki-redmond-rj-m920s-s-reduktorom-80-rpm-47-1-ls-180-130w/?gclid=Cj0KCQiA3uGqBhDdARIsAFeJ5r34pUmgrlcmXzHl7WxJU8k9dJ9rHFpa65YQnjiu-CakiG33g8-VWYkaAv3uEALw_wcB

Kb 600 ft. 80 fordulat/perc

Előzmény: Rektifi01 (185539)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 185539

A középpárlat végét gondolom illatolás és kóstolás alapján állapítottad meg. Milyen fejhőmérsékletnél fejezted be a KP gyűjtését?

A homályosságot kozmaolaj okozza. Oszloposnál elég rendesen bele kell menni az utópárlatba, hogy ilyen előforduljon.

 

A cefrézés folyamata jónak tűnik, egyedül a napi kétszeri bundanyomkodást hagynám el.

 

Más:

Hogyan oldottad meg a keverő tengelyének tömítését? Szimering? Tömszelence?

Milyen fordulaton üzemel a motor? Hogy néz ki a keverőlapát?

Azért kíváncsiskodom, mivel én is ilyen projektben vagyok.

Köszi.

Előzmény: Voby (185538)
Voby Creative Commons License 2023.11.19 0 0 185538

Sziasztok.

Sikerült beépíteni a keverőt. Tettem egy kínai tűcsapot is. KP nél viszonylag stabilan viselkedett. Az UP elejétől kezdve ugrált a hőfok.

Mot abban a problémában vagyok hogy az almacefrém nem tul jól sikerült....

100 kg ből kb 3 liter 50 fokos páleszem lett. Az utolsó főzetből még enyhén homályos is lett a KP. :(

Luna gold nevű almából lett készítbe a cefre. 3 hetet ált. Borélesztővel volt beoltva meg pektimbontóval is. Egészséges alma volt, legalàbb 2 vízből áttmosva és kalapàcsos terménydarálón "johurt" àllagúvá darálva. (ahogyan a nagykönyvben meg van írva) Volt kb 10 napos zajos erjedés. 1 hétig napi 2 szer bundanyomogás. 20-18 fokos melegben volt erjesztve. Mit csinálhattam rosszul? 

Még annyi hogy az alma nem volt permetezve az éven

 Lisztharmat fekete foltokban volt rajta. Egy másik erjesztésből jó volt a kihozatal, de mégis érezni rajta egyfajta csutkós ízt. Tavaly is olyen ízü lett a pàleszem ebből az almából. Valakinek van tapasztalata ezzel a fajtával. A segítségeteket előre is köszönöm!

endrepp Creative Commons License 2023.11.18 -1 1 185537

Azt nem tudom honnan ered az ötlet, hogy a deflegmátor hőmérsékletét állandóan kell tartani, az ipari berendezések állandó bemenő vízhőfokot biztosítanak a deflegmátornak egy termoszeleppel, ami hőmérsékletében- mármint a deflegmátor hőmérséklete- követi az üst forráspont változását.

A poén, hogy a deflegmátor vizének állandó hőmérsékleten tartásával folyamatosan változó deflegmáció jön létre (pont azért mert az üst forráspontja nő), ami nem hiszem, hogy jó ötlet.

Illetve olyan megoldás is létezik (talán a Hagyó vezérlőjében), hogy állítják a deflegmátor bemenő hőmérsékletét, de közben emelik folyamatosan a fűtést, így állandó marad a deflegmáció.

 

Szóval mi a cél ezzel, hogy a deflegmátor hőmérséklete ne változzon? Egyáltalán honnan jön ez az ötlet?

Előzmény: Voby (185534)
Jolida Creative Commons License 2023.11.17 0 0 185536

Érdemes átfolyásmérőt használni, sokkal könnyebben reprodukálhatók az egyes főzések (én minden főzésem adatait vezetem Excel-ben).

Előzmény: Voby (185535)
Voby Creative Commons License 2023.11.17 0 0 185535

Szépen meg van oldva :)

Nálam most a nyomáscsökkentőn elhelyezett nyomásmèrő segít a vízmennyisèg stabilizálásában :)

Előzmény: Jolida (185533)
Voby Creative Commons License 2023.11.17 0 0 185534

Egykörösen kötöttem be. Nem próbáltam kèt körösként.

Egyébként ma is csinàltam egy főzetet. Viszonylag stabilan sikerült tartanom a defit KP-nál.Nem is annyira a üstel lessz a probléma mint a vízáramlattal. Akkor kezdett nagyon megbolondulni mikor jött az utópàrlat.

Előzmény: Rektifi01 (185532)
Jolida Creative Commons License 2023.11.17 0 1 185533

Kétkörös víz egylépcsős főzőhöz.

Nyomáscsökkentő---tűszelep-átfolyásmérő-deflegmátor

                           --tűszelep-átfolyásmérő-véghűtő

 

Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.17 0 0 185532

Valamint jó lenne azt is tudni, hogy egykörös vagy kétkörös a vízhűtésed.

Szóval, hogy a véghűtőből kilépő vízzel táplálod a defit vagy a véghűtő és a defi külön körön van?

 

Tudom,hogy előnyösebb, ha  melegebb vízzel van hűtve a defi, de tapasztalatom szerint nagyon nehezen szabályozható az egykörös fűtés. Sok szenvedés után áttértem kétkörösre, így főzés közben csak néha kell belenyúlnom a rendszerbe.

 

 

Előzmény: Voby (185527)
Miklós1 Creative Commons License 2023.11.17 0 0 185531

A nyomás csökkentő is számít, meg az is, hogy a "tűszelepnek" megszorítom a kontra anyáját. Az előbbit Kínából rendeltem, utóbbi víztisztítós boltban kapható.

Nálam periodikus párlat folyást az okozott, ahogyan az elektromos fűtőlapom bimetálja kapcsolgatással szabályozta a hőmérsékletet. Kis mennyiségű alszesz esetén egyenletes volt, teli üstnél követte a fűtőlapot.

Előzmény: Jolida (185529)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!