Keresés

Részletes keresés

kheiron Creative Commons License 2006.02.08 0 0 5
Igen, észre lehet venni olyan eltéréseket, amik felvetik a Down-kór gyanúját. Százalékos arányt nem tudok mondani, leginkább azért, mert az ultrahang-vizsgálat eredményessége nagyban függ a vizsgáló gyakorlottságától.

A Down-kórra (illetve bármely kromoszóma-rendellenességre) vonatkozó egyik korai specifikus ultrahang-jel az úgynevezett "nyaki redő" megvastagodása. Ez a bizonyos mérés hüvelyi utrahang-vizsgálat során történik a 12. terhességi héten. De ez a jel önmagában nem jelent semmit!

Fontos, hogy az ultrahangon látott eltérések önmagukban nem jelentik azt, hogy a magzat mindenképp beteg. Egyik irányból nézve a betegségben szenvedők nagy részénél látható egy jel, de másik irányból nézve a jel megléte nem jelenti a betegség fennállását.

A jelenlegi terhességi vizsgálati protokollban vagy az amniocentézis, vagy a choroinboholy-biopszia során nyert sejtek genetikai vizsgálata alapján állapítják meg a Down-szindróma valószínűségét.
Előzmény: táll (4)
táll Creative Commons License 2006.02.06 0 0 4
A down szindrómát hány százalék eséllyel lehet ultra hanggal ki szürni?Egyáltalán észre lehet venni?
Előzmény: kheiron (-)
hnjúlia Creative Commons License 2006.02.06 0 0 3
Köszönöm szépen a választ!
Előzmény: kheiron (2)
kheiron Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2
Igen, nagy szerencsével a szájpadhasadék látható ultrahanggal. Az ajakhasadék viszont az esetek nagy részében biztonsággal diagnosztizálható, s mivel szájpadhasadék eléggé ritkán fordul elő ajakhasadék nélkül, ez felhívhatja a figyelmet a további gondos vizsgálatra, esetleg egy centrumba küldésre.

A Pierre-Robin szekvencia esélye egy következő gyermek esetén nem nő meg, de egy jól elvégzett szülészeti ultrahangon általában látható lehet a PRS egyik részjelensége, a kisebb alsó állkapocs.
Előzmény: hnjúlia (1)
hnjúlia Creative Commons License 2006.01.29 0 0 1
Üdvözlöm!
Kislányom Pierre-Robin szindrómával született, terhesség alatt az ultrahangon nem látszott a rendellenesség. Elképzelhető, hogy egy következő terhességnél, ha külön figyelnek rá, észrevehető a szájpadhasadék? Csak a felkészülés miatt lenne jó előre tudni, hogy lesz-e ilyen probléma.
Előre is köszönöm a válaszát: Júlia
Előzmény: kheiron (-)
Tombolda Creative Commons License 2006.01.28 0 0 0
0 kérdésem van.
Előzmény: kheiron (-)
kheiron Creative Commons License 2006.01.28 0 0 topiknyitó

Ha valakinek kérdése van a terhessége alatti ultrahang-vizsgálatokkal kapcsolatban, nyugodtan tegye fel.

 

Magam több éves ultrahang-gyakorlattal bíró orvos vagyok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!