Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2009.02.24 0 0 814
Valamit nyilván a postaköltségen is kell keresniük szegényeknek...
Amúgy magára vessen, aki külföldről rendel, mindenféle kő kapható itthon is, csak keresgélni kell egy picit.
Előzmény: stevetudor (813)
stevetudor Creative Commons License 2009.02.24 0 0 813
Dick.biz oldal kivel küldi a termékeket mert egy 18 euro-s fenőkőre elég érdekes, hogy 17euro a posta költség :(
Hepci Creative Commons License 2009.02.24 0 0 812
Nézd, engem érdekel a kézművesség, de alapvetően profi ipari termékekkel foglalkozom. A honlapomon fellelhető bőrholmikat (tokok) viszont magam készítem...
Előzmény: Boarhunter (811)
Boarhunter Creative Commons License 2009.02.24 0 0 811
A talján köszörűs érdemei elismerése mellett vethetnél néhány pillantást a történelemkönyvek, múzeumok anyagaira is.
Meglepően primitív technológiákkal utolérhetetlen műalkotások születtek...kéz, fantázia, szív kell hozzá, nem ipari technológia.
Előzmény: Hepci (810)
Hepci Creative Commons License 2009.02.24 0 0 810
Kedves Boarhunter, ne haragudj, nem akartalak megbántani!
Igen, ismerem a nagyipari technológiát, de az ismereteim nem innen származnak. Európa egyik legjobb köszörűse mellett álldogálok minden évben pár órát Verona déli elővárosában, és csak figyelem a kezét. Jövő héten megyek legközelebb...
Előzmény: Boarhunter (808)
Boarhunter Creative Commons License 2009.02.23 0 0 809
Köszönöm, de scannelt rajz nélkül is el tudom képzelni az íveket.
Minél nagyobb a rádiusz, annál közelebb van a kapott felület a síkhoz. Ha kisebb rádiusszal dolgozol, ebből a "síkból" hiányozni fog az anyag, pont a vágóélnél, ami az újrafenést könnyíti meg, viszont a feszítő igénybevétellel szemben gyengébb lesz a struktúra.
Nem nagyon tudsz a piacon mutatni direkt nagy rádiuszos pengét. Ha holkeresre köszörülik, azt kis rádiusszal teszik, amúgy meg síkra van köszörülve-illetve a keskeny élszalagon a nagy kő rádiusza nem adja ki magát.
Egyébként nem csak a kő oldalán tudsz síkot köszörülni, hanem úgy is, hogy érintő irányba tartod a pengét a kőhöz. Lehet, hogy ez csak az én kacska kezem miatt van, de például az ívet így sokkal jobban tudom tartani a kés hegyénél mintha keresztben mozgatom a pengét. A kő oldalán köszörülés amúgy is vékonyítja a követ.
Persze én nem vagyok köszörűs. Nem is arról volt szó, hogy egy igazi köszörűsmivel dolgozzon. A következő nemzedék ugyanolyan megvető köpéssel fogja elutasítani a nagy rádiuszos köszörűköveket mint ti a kisipari gépeket, és hülyének fognak nézni mindenkit aki nem 5D-s CNC-vel csinálja a bugylibicskát.
Előzmény: szőrmók (805)
Boarhunter Creative Commons License 2009.02.23 0 0 808
Tudod, én máshogy közelítem meg a dolgot.
Ti ismertek egy ipari technológiát annak minden előnyével, és el sem tudjátok képzelni, hogy más megoldás is létezik a probléma megoldására. Pedig nagyon sokféleképp lehet kést "köszörülni", nem csak nagyipari léptékben.
Nem sértődöm meg a "fogalmad sincs" megállapításodon, ellenben innentől ketdve a véleményed egy cseppet sem mérvadó számomra, nem muszáj partnernek tekintenünk egymást.
Annyit hozzáfűznék, hogy faipari mérnök vagyok, a szerszámokról, szerszámacélokról, gyártástechnológiáról és élezésről talán hallottam egysmást...emellet tizenéves koromban több kést is készítettem egész kis rádiuszú kövekkel...szóval az, hogy valakinek az új technológiák ismmerete kilövi a fantáziáját és problémamegoldóképességét, had ne legyen az én bajom...
Előzmény: Hepci (807)
Hepci Creative Commons License 2009.02.23 0 0 807
Bocsáss meg, nem azért támogatom Szőrmók kollégát, mert mellém állt, de erről a köszörülés dologról szemlátomást fogalmad sincs, hiába van több 220 voltos - komolyabb amatőr - géped...
Nem akarok itt részletekbe menően nagyarcolni köszörülési szögek és anyagminőség ügyében, Szőrmók értelmesen leírja a lényeget. Ha érdekelnek technikai részletek, kérdezz maszek mailben vagy a honlapomon át, szívesen válaszolok.
Előzmény: Boarhunter (804)
szőrmók Creative Commons License 2009.02.23 0 0 806
Abban igazad van ,hogy az éltartósság az anyagtól függ.Én ezért használok szénacél késeket.Nem tul márkásak :magyarok.De jók.
szőrmók Creative Commons License 2009.02.23 0 0 805
Sajnos nincs scennerem igy nem tudom lerajzolni ,hogy a kis kő kis konkáv ivet csinál a nagy nagyot. kis kőnél az élszög nagyobb és a nagy kőnél kissebb. Mivel ez a barátom a MEKOFÉM ktsznél tanulta a szakmát,őt szakembernek tartom. Nem véletlen a nagy kő.Mivel ő sem volt a zsebének ellensége,(a nagy kő arányaiban sokkal drágább mint a kicsi és nem annyiszor mint amennyivel nagyobb az átmérője.)nem véletlenül használt nagyot.Sikot egyébbként a kő oldalán lehet köszörülni de azt nem láttam sose. Mivel én azt tartom köszörűsnek aki a görbe pengéjű bőrvágó manikürollót meg tudja köszörülni ,(persze ehhez szét is szedi) ezért hiszek neki hiszen ő ezt tudta.Csak elmondtam amit nekem is mondott és amit a saját szememmel láttam.
Előzmény: Boarhunter (804)
Boarhunter Creative Commons License 2009.02.23 0 0 804
Nekem volt köszörűs barátom aki már nyugdijjas.
Engedelmeddel ez egy kicsit kevés ahhoz, hogy megmond a nagy tutit...
Egy felületnek teljesen mindegy, hogy húszcentis vagy ötvencentis kövön alakították ki, ha JÓL CSINÁLTÁK. Húszcentis kövön nehezebb, de az éltartósság nem ettől függ. Arról nem is beszélve, ha a kis rádiuszú kővel holkert köszörülsz sík felület helyett, több kézi fenést fog elbírni az él elvastagodás nélkül.
Előzmény: szőrmók (803)
szőrmók Creative Commons License 2009.02.23 0 0 803
Üdv ! Egyetértek Hepci olvtárssal. Köszörűkő legalább 50 cm átmérő legyen. Szembe forogjon ,és folyamatos vizes hűtése legyen. 20cm es kővel max vésőt lehet élezni vagy baltát. Nekem volt köszörűs barátom aki már nyugdijjas.nála 50cm alatt nem volt kő. A finom követ maga csinálta fából és ragasztva volt az élére csiszoló por. Majd egy ugyanilyen fakövet használt faggyuzva a finomitáshoz, Majd szőrkefe ,és avégén egy kézi fenés aMissisipi fenőkövön.( mai néven Arkansas.) Ezek orvosi szikének is jók voltak.Amit a piacon egy 20cmes kövön köszörültek az csak az első fenésig éles utána már nem. Az ilyen biciklis köszörűs egyszerüen nem kaphatna iparengedélyt. Nézzétek meg a muzeumokban a kovácsok által használt köszörü köveket, Kézi hajtás ,vizben forgás és marha nagy átmérő. Na ilyennel lehet jól köszörűlni. Szerintem a szalagcsiszoló esélyes lehet de ott a hütést nehéz megoldani vagy olyan kell amin a fordulatot le lehet szabályozni.
ZsuR Creative Commons License 2009.02.23 0 0 802
Modularisan bovitheto - de a velemenyek azt irjak, hogy nem mindig pattannak ossze, vagy maradnak egyutt... szoval jo otlet kategoria marad.

Igaz, helyigenyes, nem is tudnek mit kezdeni vele, nincs eleg helyem hozza, mert magas fiok kell hozza...

No es az ara :)) vicces! Az alap (3 kes, 4 steak knife) 35 dollar - es egy-egy elemet (egy kes, ketto steak knife) 20 dollar hozza... ezen lehet mosolyogni...

Viszont ha van otthon egy ugyes haziember, aki jol banik faval, meg lehet csinalni akar egy darabbol is, meretre az adott fiokhoz...
Előzmény: Hepci (797)
ZsuR Creative Commons License 2009.02.23 0 0 801
A mai napig azokat hasznalom... nem veszek mast :)). Ezt lehet marka-husegnek nevezni, hiszen az elso Fiskars ollom75-76 korul kerult a kezembe!
Előzmény: krizsi_l (794)
joy Creative Commons License 2009.02.23 0 0 800

Úgy nézem modulbau.

 

Igaz, hogy helypazarló, de egyre inkább az a véleményem, ki kellene dobni mindent a konyhából, és csak a valóban, rendszeresen használt holmikat megtartani.

Hogy nálunk mekkora kupi van a fiókokban, az katasztrófa. Mindig minden vacak akad a kezembe, ami kellene, azért föl kell dúrni az egészet. Természetesen, ami pár perce fölül volt, alulra kerül, és a következőben épp az kellene.

A késeimnek épp azért vettem rendes tartót én is, hogy abban védetten tároljuk, ne verjék ki egymás élét, és mindig kéznél legyenek. Lassan a fűszerek is helyükre kerülnek, a többit mind kidobálom.

Katasztrófa, hogy pölö 7 fölbontott őrültfahéj, 3 őböltbors /pedig mindig frissen őröltet használok/, meg 4 levesporost is találtam, pedig arról jó régen leszoktam.

 

Tárolóedények köreiben is totál csőd van. Mindig vettem újabbakat, mert vagy tető, vagy alj hiányzott, amikor kellett, legtöbbje kifolyt, ha elbillent... Mára a kétajtós alsórészben jobbára össze-vissza magányos fedők, aljak különböző formában, méretben, a rendszeresen használt /Tecsós patentfedősek/ meg a spájzajtón nájlonzacsiban...

 

Egy hasonló saját variálhatóságú tartóval szerelt fiók kellene az evőeszközöknek.

Előzmény: Hepci (797)
Hepci Creative Commons License 2009.02.23 0 0 799
Baromi egyszerű dolog ez. Filléres biliacélból nem lehet jó kést gyártani, még jó marketinggel se. A Fiskars metszőollók hasonlóan vacakok, ha nem rosszabbak.
A háztartási ollóik kezdetben jók voltak, ott talán kevésbé látható radikális minőségromlás, legalábbis a régi (Classic) sorozatban.
Előzmény: H_G (798)
H_G Creative Commons License 2009.02.23 0 0 798
Bizony, a régi jóhírükön élősködnek már csak... És megszerezték a szintén nagymúltú Gerber márkát, ugyanolyan gyorsan lecsúszott az is.
Előzmény: Hepci (792)
Hepci Creative Commons License 2009.02.23 0 0 797
Ilyet hol árulnak és mennyiért? Van belőle kisebb-nagyobb vagy netán 'modulárisan' bővíthető?
Picit helypazarló, de szimpatikus darab.
Előzmény: ZsuR (793)
krizsi_l Creative Commons License 2009.02.23 0 0 796
Nagyon helyes.
Előzmény: joy (795)
joy Creative Commons License 2009.02.23 0 0 795

Még annál is rosszabb nick.

Amint látni, el is tüntették innen.

Előzmény: krizsi_l (791)
krizsi_l Creative Commons License 2009.02.23 0 0 794
A Fiskars olló egy külön fogalom volt. Fényévnyi távolságban a többi beszerezhető ollótól.
Előzmény: Hepci (792)
ZsuR Creative Commons License 2009.02.22 0 0 793
Most lattam ezt a kes tarolot - akinek van helye a fiokban...jo otlet! Meg talan hazilag is megoldhato.


Hepci Creative Commons License 2009.02.22 0 0 792
Mindig találhatnak új palimadarat az ilyenek, csak ezért írtam.
A Fiskars egyébként szerintem régebben nem volt ennyire szar, szinte évről évre gyengébb acélt használnak a dizájnosan olcsó késeikhez. Van egy kb. 15 éves filézőkésem, azt még elég volt óránként megfenni, az újabbak meg percekig se tartják az élüket.
Előzmény: krizsi_l (791)
krizsi_l Creative Commons License 2009.02.22 0 0 791
Hagyd már. Egyszerű fika nick. Félmarék hozzászólással melyek mindegyike valamilyen honlapra küld.
A véleményeddel egyébként egyetértek.
Előzmény: Hepci (790)
Hepci Creative Commons License 2009.02.22 0 0 790
Nem akarom különösebben rontani az üzletedet, de annyit megjegyeznék, hogy az olcsó Fiskars kések (Primo és Avanti sorozat) nem jók semmire, a viszonylag használhatóbbak (Chef és Cuisine sorozat) áráért meg már komoly gyártótól származó minőségi késeket is lehet vásárolni...
Előzmény: Törölt nick (789)
TIBIKE65 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 788
Igazad van, én kevertem össze! Bocs
Előzmény: Hepci (781)
ZsuR Creative Commons License 2009.02.21 0 0 787
Oh... ez magyarazza a felreertesem... :))

"A világ késeinek a többségét ilyen gány szerkezeteken élezik " ezt irtad. Itt meg koszorulnek... a ketto azert nem ugyanaz - vagy megis?
Előzmény: Boarhunter (786)
Boarhunter Creative Commons License 2009.02.21 0 0 786
Á dehogy, spinningedzés... :-)
Előzmény: ZsuR (785)
ZsuR Creative Commons License 2009.02.21 0 0 785
Azt hittem, ezek koszorulnek.
Előzmény: H_G (783)
Boarhunter Creative Commons License 2009.02.21 0 0 784
Hát, nekem van jópár 220v-os gépem, ami azért nagyon nem a gagyi kategória...makitáék nem adnak ki ócskaságokat a kezükből.
A korongnál az a helyzet, hogy nem csak teljesítmény hanem áttételezés függő is a dolog, a teljesítmény az indításnál számít többet.
Előzmény: Hepci (782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!