Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62713

Az a paleo szó nekem is szemet szúrt :) hogy a refluxot gyógyítaná... proton-pumpa-paleo :)

Előzmény: dezso (62711)
dezso Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62712

beszamithatonak tartanad, akartam volna mondani.

Előzmény: dezso (62711)
dezso Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62711

Roviden osszefoglalva: hulyeseg.  Szendi Gabor neve garancia arra, hogy marhasagot olvasol.  Az ok-okozati viszonyok teljesen ismeretlenek, azonkivul nehany adat erosen kerdeses.  Ha Sz. G. beszamithatosagaban ketelkednel, akkor keresd meg a cikkben a paleo szocskat.

Előzmény: zsorsz (62683)
csite Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62710

macerás, legalábbis a tömlős fedélhez képest (amúgy BZoli írta, ha jól rémlik)

Előzmény: zsorsz (62708)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62709

Nincs vele gond csak rusnya ahogy a tetején úszik és elég sok lét elveszítünk vele.

Előzmény: zsorsz (62708)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62708

Valaki írta hogy a parafint inkább nem használja.Tényleg,a parafinnal mi a gond?

Előzmény: Maci_P (62699)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62707

Már ez is migránsozással kezdi :D :D 

Előzmény: Jocó0423 (62706)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62706
Előzmény: BZoltan (62705)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62705

"Persze van egy alap csoport, ami nem változik..."

Én erről beszélek csak. Az élelmiszertároló műanyag edények anyaga nem egy ilyen vitatott terület.

"A műanyagokból van kioldódás ezt senki nem tagadja..."

 

Én nem tagadom, csak szkeptikus vagyok és szeretnék egy hiteles forrást erre. Tudtommal ugyanis nem oldódik ki semmi az élelmiszeriparban használatos és ott engedélyezett, szabványos tartályokból.

Igen, én is tudom, hogy vannak olyam műanyagok amikből oldódnak ki dolgok. Tudtommal ezek pontosan emiatt nem használhatók az élelmiszeriparban.

Előzmény: Jocó0423 (62704)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62704

Drága fórumtársam most pont te csúszol arra a bizonyos kétes terepre :)

A toxikológia is olyan tudományág ami állandóan fejlődik változik.

Ha édesapád ott van vezető beosztásban, akkor talán megerősíti amit most mondok.

Állandóan változnak a veszélyesnek ítélt anyagok köre és azok nagysága!

Ezt úgy értem, hogy xy eddig 0,5 mg/l-ig volt megengedve, az új kutatások szerint viszont csak 0,005 mg az engedélyezett. Aztán lehet, hogy jövőre teljesen betiltják, vagy csökkentik a veszélyességi fokozatot.

Persze van egy alap csoport, ami nem változik, nyilván a hipó mindig mérgező marad, nem erről beszélek, jól tudod. De a saját példámnál maradva az aszpartám édesítőszer 40mg/kg-ig jelenleg elfogadott mennyiség, viszont sok kutatási eredmény ennek ellentmond.

A műanyagokból van kioldódás ezt senki nem tagadja, de jelenleg az élelmiszeripari szabványok szerinti szint alatt van. Kérdés változnak e ezek a szabványok :)

Előzmény: BZoltan (62702)
Maci_P Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62703

Ez szerintem csak technikai probléma, a fém úszófedelet mélyhúzással könnyen tudják alakítani, hogy az oldala kicsi felfelé álljon, a műanyagot viszont hegesztik, palástos formára, szerintem nem lenne annyira jó ebből egy paraffinos úszófedél.

Előzmény: Jocó0423 (62700)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62702

Nem hiszem, hogy érdemes ezen vitázni. Ahogy mondod, mindenki döntsön saját jó érzése szerint.

Ugyanakkor amit én nem szeretek az a szubjektív döntésnek az objektivitás látszatába csomagolása.

Az érv, hogy "korábban is biztonságosnak hittük ezt vagy azt aztán kiderült hogy" szerintem pontosan ilyen csúszós terep.

Régebben nem volt toxikológia, régebben nem voltak élelmiszerbiztonsági hatóságok, szabványok és tövények. Manapság ezek garantálják a biztonságot. Szó sincs arról, hogy egy húsz éve elvégzett toxikológiai vizsgálatról kiderülne ma, hogy hibás volt  és de bezzeg ez vagy az bizony mérgező.

Amiről szó van az az, hogy régebben bizonyos dolgokat nem is vizsgáltak... de amint bevizsgálták kiderült a frankó.

Az élelmiszertárolásra hitelesített műanyagokat kőkeményen bevizsgáltál és ellenőrzik hatóságilag, ezer helyen. De vannak a hatóságon túli tudományos kutatások amelyek azonnal felderítenek minden kockázatot. Manapság már nincsenek titkok.

Amik előfordulnak az az, hogy egy-egy gyártó olyan adalékanyaggal dolgozik ami nem ellenőrzütt, de a borászati tartályok területe messze stabil. Ott nem lehet ilyent elképzelni.

A bor esetében én sokkal indokoltabbnak tartom a növényvédő szerekkel, gyomirtókkal, rovairtókkal és a borászati adalékanyagokkal kapcsolatos aggodalmat mint a tartály anyagát illetőleg.

Előzmény: Jocó0423 (62701)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62701

Szerintem itt lezárhatjuk a vitát.

Mindenki válassza a saját ízlése és pénztárcája szerintit,

Mindegyiknek vannak előnyei és hátránya.

A saját prioritásunk szerint döntünk, nagyon rosszul nem lehet, mint levezettük, kinek mi a fontosabb.

Előzmény: BZoltan (62698)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62700

Na ezen is érdemes lenne elgondolkodni, hogy vajon miért is nem? :D

Előzmény: Maci_P (62699)
Maci_P Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62699

Mert acélban lehet paraffint használni; de műanyagban szerintem nem igazán, ott csak szilikontömlős megoldás van - legalábbis én így tudom.

Előzmény: Jocó0423 (62697)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62698

Nekünk helyben nincsen ilyen öreg hordó. A legtöbb hordónk 10-20 évesek. De anagyapám hordói bőven 30 évesek és semmi bajuk nincsen. Ha egy hordó jó anyagból van, gondosan karban volt tartva és folyamatosan jó bort tartottak benne akkor nem látnám akadályát, hogy akár a legjobb alapanyagomat belerakjam.

"Manapság annyi mindennel megvezetik, vagy megpróbálják megvezetni az embereket."

Biztos, de nem a műanyag hordók területén. Élelmiszerbiztonságilag szerintem semmi ok az aggodalomra a műanyag élelmiszeripari edényekkel kapcsolatban.

 

Egyébként mindenki használ műanyag kádakat és egalizáló tartályokat. Jó a saválló acél meg szép is. De nagyon drága.

 

Előzmény: Jocó0423 (62695)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62697

Értem, akkor elnéztem de nekem az úszófedő valahogy egyértelmű volt :)

 

Előzmény: Maci_P (62696)
Maci_P Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62696

Igen, de az náluk azt jelenti, hogy úszófedél, szilikontömlő, pumpa, csap. Csak porvédő nincs benne.

Szóval ha a fémmel árban hasonlítjuk, akkor ott is az ilyen kivitelűt kell nézni.

Előzmény: Jocó0423 (62693)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62695

Én bizony sehol nem írtam, hogy beleázik vagy oldódik.

Azt írtam, hogy lehet és én nem kockáztatok, inkább kiadok némi + pénzt a nyugalmamért!

Manapság annyi mindennel megvezetik, vagy megpróbálják megvezetni az embereket.

Az alumínium is jó példa de az élelmiszereinknél is ez folyik.

Mint enyhe fokú cukorbeteg igyekszem kerülni a cukortartalmú italokat de a helyettesítőkről egyre másra derül ki, hogy többet ártanak mint a cukor :)

Nem vagyok konteo hívő de minig azt vallottam, jobb az óvatosság. Minek kockáztatni ha van jobb megoldás.

A fahordóval kapcsolatban pedig megkérdezném, hogy te használsz 50 éves hordót? Beleteszed az újborod?

Előzmény: BZoltan (62690)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62694

A két dolognak egymáshoz semmi köze nincsen.

Előzmény: ronin s8 (62692)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62693

Bocsi de ha megnézed a vörösvári listát, ott úszófedeles listát néztem.

Előzmény: Maci_P (62691)
ronin s8 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62692

Ezt a karbon lábnyomot magasan és sugárban leszarom. Amíg szar a bor. Ha a bor jó, akkor beszélhetünk esetleg arról is...

Maci_P Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62691

Nézem ezt a fém tartályos oldalt, de nekem az dobja, hogy:

170 literes tömlőzárású tartály: 69.900 Ft + Áfa

Merthogy a műanyag, amit írtál, az úszófedéllel, tömlővel, pumpával van. Ha korrektek akarunk lenni, teszünk hozzá egy porvédő fedelet, ami a fémnél a fenti árban benne van, akkor így a műanyag 40e+FA

De még így is majd' 2x-es a szorzó. Ezért választottam műanyagot. De ha lenne lenti áron mindenestől, akkor fémet vennék.

 

Előzmény: Jocó0423 (62688)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62690

A műanyagra sokan paráznak. Mindenkinek szíve joga attól félni amitől akar :) Én még csak nem is rosszallom senki műanyag paráját.

Bár én szívesen olvasnék egy hiteles, tudományos dolgozatot amely erről szól. 

Én abban sem vagyok biztos, hogy a műanyag palackok anyaga egységes. De szerintem nem is a műanyag palackokról van most szó, hanem az élelmiszertárolásra hitelesített, szabványos tartályokról.

Azokból hótziher, hogy nem ázik bele semmi a borba. De ha szerinted vagy bárki szerint igen, akkor nyilván pofonegyszerű megmutatni a laboreredményét két bornak amelyikből az egyik acélban a másik műanyagban töltött adott időt.

De ilyen dolgozat vagy laboreredmény hiányában szerintem bátran  lehetek szkeptikus :)

Az acélból szerintem pont annyira ázik bele bármi a borba mint a műanyagtartályból.


A fahordók ökológiai és karbon lábnyomát azért érdemes tisztázni. Egyrészt a fa az megújulú erőforrás. Konkrétan új fa nő a kivágott helyén. Főleg ha ültetünk. Abban gondolom egyetértünk, hogy egy megújulú erőforrásból készülő edény jóval környezetbarátabb megoldás mint a vegyipar/acélipar technológiájával készölők.

A dongák égetésével felhasznált energia pedig elenyészű töredéke annak az energiának ami a saválló acél vagy műanyag előállításáhot szükséges. Az abroncsoknak pedig nem kell saváló acélnak lennük és jóval kevesebb anyagot igényelnek mint egy komplet acéltartály.

Azt, hogy gyakrabban cserélendőek pedig nem értem. Egy jól elkészített fahordó élettartama 50-100 év is lehet.

Előzmény: Jocó0423 (62686)
barkócza Creative Commons License 2017.10.05 0 1 62689

A műanyagból a lágyító (ftalát) jöhet ki. A rozsdamentes acélból a vas mellett kis króm meg nikkel esetleg. Nyilván a természetes eredetű anyagokban is vannak káros dolgok, hiszen minden élőlény szeretné elérni, hogy ne zabálják meg. Ezért termel rengeteg minden dolgot, ami bizonyos élőlényeket kiirt, másokat nem, de azok is legfeljebb csak tolerálják. A bor is alapvetően toxikus: van benne egy csomó dolog (az alkoholon kívül is), ami sok minden élőlényt kinyír, de mi toleráljuk, a mérleg pedig, bizonyos korlátok közt, számunkra pozitív.

 

Kedvencem, amikor az mondja valaki, hogy a természetes anyag az nem toxikus. Na és a gyilkos galóca? Ja, az más, de az nem toxikus, hanem mérgező.... 

Előzmény: Jocó0423 (62686)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62688

Barátom nagyon szívesen kirakom neked a 200 literes fémhordóm a te műanyagod ellen :)

Azok a Pilisvörösvári műanyag PP tartály árak:

165 literes 35900 Ft + ÁFA

220 literes 41000 Ft + ÁFA

 

Tartálygyár. hu fém tartály árai:

170 literes 38340 Ft + ÁFA

200 literes 43720 Ft + ÁFA

Előzmény: naivkezdo (62678)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62687

Persze,ez a rengeteg ember ellátása,az is egyre nagyobb feladat(főleg hagyományos módszerekkel).

Előzmény: Jocó0423 (62686)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62686

Főleg az utolsó mondata érdekes, ahol a szerző azért nem ajánlja a műanyagpalackos ásványvizet mert annak falából különböző anyagok oldódhatnak ki :)

Ezek szerint nem csak én vagyok paranoiás.

Azt meg magyarázd már meg nekem, hogy az acélból miféle anyagok tudnak kijutni? Vas? esetleg szén?

Az újrahasznosítása pedig nagyságrendekkel környezetbarátabb mint a műanyagé!

A tölgyfahordóról se állítsd a nagy tisztaságát mert ott meg erdőt irtanak, igen sok hőt használnak a dongák kialakításához és az abroncsok se sajtból vannak :). Ráadásul valamivel gyakrabban cserélendők.

Előzmény: BZoltan (62684)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62685

Az alumínium káros hatásairól régről lehet olvasni,de semmi változás.Legalább az élelmiszer csomagolásban visszafognák(dobozos ital,kockasajt stb),a főzőcskés műsorokban a fóliás sütés és még ezret lehetne sorolni.

Előzmény: BZoltan (62684)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62684

Érdekes írás, bár az én kompetenciám messze nem elegendő, hogy a hitelességét felmérjem.

Előzmény: zsorsz (62683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!