Ez jó, ügyesen "kicselezed" a gépet:-)) Annyira evidens, de nem is tudom, nekem pl. ez eszembe se jutott volna (igaz szép színű a kenyerem), pedig nem vok szőke:-))
Jól gondolod ETNA miután lefutott az adott program, visszaállítom alapra/ 3 óras / majd a léptető gombbal 12-re állítom /sütőpr. 1 órás/ majd elinditom a sütést. A telefonomon, vagy az időmérő órámon ha letelt a 10 perc kiveszem a kenyeret az üstből, s gyönyörködöm a szép barna szinében.
Hát ezt meg hogyan csinálod:-) Gondolom elindítod a sütő progit és engeded 10 percig. Most egy másik oldalon is megnéztem, az átlagfogyasztásra itt 0,6-1,5 kW közöttit ír. http://www.cecedhu.hu/tippek/porszivozas/
Nem tudom az enyém mennyit fogyaszt, mert nincs benne a használatiban, a többi papírjai pedig (szervíz stb.) egészen biztosan valami nagyon fontos/biztos helyen vannak a lakásban, csak az a baj, hogy gőzöm sincs arról, hogy hol:-)
Több hozzászólásnál olvastam, hogy egy gépi kenyérsütésnél a fogyasztás: 1 kw aminek ára közel 50 Ft. Én kenyerenként ezzel az árral számolok, annál is inkább, mert + 10 percig szoktam sütni az alapprogram után is.
Hupsz, Te akkor jó alaposan körbejártad ezt a témát:-))) Ez az amortizációs idő eszembe sem jutott, mondjuk nehezen tudtam volna kiszámolni, nekem ez még mindig az első (és egyben egyetlen) gépem:-)) Remélem nem szóltam rá, ma éppen másfél adagnyi pizzatésztát készítettem, három jó nagy pizza lett belőle (szalámi+frankfurti virsli vegyesen+paradicsom+újhagyma+paprika+tartósítószermentes ketchuppal és paradicsompürével kevert pizzafűszer), s hogy ez is olcsóbb, mint a bolti, az hétszentség:-))
Kiszámoltam, nekünk 132-135 ft egy 75 dekás sütött telj. kiőrl. kenyér 3 evőkanál lenmaggal 18 dkg rozsliszt, 42 dkg 55-ös liszt... és 600W-os géppel számolva, azon az áron, ahogy legutóbb lisztből feltankoltunk és a gép amortizációját is hozzáadtam a legutóbbi gépünk kinyiffanási idejével számolva.
Azért egy kicsit árnyalnék a dolgon:-)) Tehát, az egyik oldalon áll az 1 kg-os 200 forintos kenyér, ami ugye nem lehet más, csak sima fehér kenyér, mivel a barna vagy teljes kiőrlésű a boltban ettől jóval drágább! A másik oldalon is vegyünk egy otthon sütött, sima fehér kenyeret.
1 kg lisztből közel 2 db 1 kg-os kenyeret lehet sütni, mert a receptek többségéhez csak 560 gr liszt kell!! A sima liszt ára pedig NEM 200 Ft, vagy ha ennyiért adják Neked, akkor gyorsan keress a környéken egy másik boltot:-)) Normális, nem bio, finomlisztet 60-100 Ft között már kapsz, tehát egy kenyérhez max. 50 Ft-nyi liszt kell:-) Ha a felével megemelik az árát, ahogy ígérik, akkor is max. 75 Ft-ba fog kerülni egy otthoni kenyérhez a liszt.
Az instant élesztő 69 Ft, ebből kell két kiskanálnyi (tehát egy élesztő minimum két kenyérhez elég). A friss élesztőből sem kell egy kenyérbe az egész, ár kb. hasonló.
Kell még 2-3 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, némi só és persze 3 dl víz.
A munka max 5 perc (bekészítés), így ennek költsége elhanyagolható. A fogyasztásról nagyjából semmit sem tudok, de megnéztem a neten, egy teljes sütés kb. 0,2 kWh, ami ugye jószerivel csak "fillérek"-et jelent, miután az alapprogi 3,5 órás, sőt, ha a gyors programot (2 órás) használod, még ettől is kevesebb!
Ha egy bolti félbarna, vagy barna kenyérhez szeretnénk hasonlítani, amiben szintén van sima liszt is. Akkor az összehasonlításnál egy otthoni "vegyes" kenyeret kell megnézni: 400 fehér+160 gr teljes kiőrlésű liszt kell, a többi hozzávaló ugyanaz, sütési idő azonos.
Nekem ez olcsóbbnak tűnik, de legrosszabb esetben is azonos árban van a boltival, ráadásul ebben nincs semmi más, CSAK, amit beleteszel!! Ez tuti!! Semmilyen kimondhatatlan nevű ez+az "E" betű, térfogatnövelő meg stb.stb.
Biztos lehetsz benne, hogy nem drágábbak a házilag készített termékek.Ha 50 évig eszed a a mű kenyeret, sajtot,felvágottakat, jó esélyed van rá, hogy beleszaladsz valami betegsége, ami ebből kifolyólag lesz.Elkezded szedni a gyógyszert, orvoshoz jársz,egy kis műtét, munkából kiesel, stb., ugye, hogy így máris olcsóbb az a "drága" kenyér!Csak hosszútávon kell gondolkodni.De ha már nincs lehetőségem pl. zöldséget termelni, akkor igyekszem a piacon öreg mamikától vásárolni.És nem kell medijedni, ha kissé bogárrágta az a paprika, az csak jó, mert nem kapott vegyszert, vagy csak keveset.
"A háziban meg tudod mi van, mit eszel, még ha macskás is a teteje! :)))"
Azt hiszem ez a lényeg! Sajtokat, füstölt húsokat és egyéb disznóságokat, sem azért csinálom magam mert olcsóbb, hanem mert tudom mi van benne. Így is a 3fő élelmiszerünk a vegyszer, gyógyszer, meg a tápszer. Ezt próbálom kikerülni, több kevesebb sikerrel!
Igazad van, a házi kenyér nem mindig olcsóbb, mint a bolti! Csak általában! :)))) Mert igaz, hogy néha kapni 200 Ft-ért kenyeret, de ha hirtelen berohansz egy boltba, mert otthon elfogyott, már csak drágábbat találsz! :( A háziban meg tudod mi van, mit eszel, még ha macskás is a teteje! :))) Egy gép 10 eFt (a legolcsóbb) ennyit megér kidobni az ablakon, és így megtudja az ember, hogy van-e affinitása hozzá, tetszik-e neki a kenyérsütés! Mert ha ráérez a dologra, már nem azt fogja számolgatni hány Ft, hanem függő lesz :))) a sülő kenyér szagától! :-O))))
... szerintem az árában van a legkevesebb a gabona árából, a kenyeret mégiscsak lisztből lehet csinálni...
1 kg kenyérhez kell 60 dkg liszt (kb), ennek az ára nagyker áron nem lehet több 60 Ft-nál
a kis pékségben a kenyér min. 200 Ft-ba kerül, a különbség a pék és az eladó bére, tb-je, egyebe, a helyiség fenntartása, a gázszámla, amortizáció, persze van adalékanyag is a kenyérben, és kellene valami haszon is a dolgon
attól még jó dolog otthon sütni, pláne ha tudsz lisztet és élesztőt venni olcsóbban
kicsit nem figyelsz oda, és drágábban sütsz, mint a bolti (boltban a liszt néha 200 Ft/kg, ugye kell élesztő, ami szintén néha zacskója 80-90 Ft, az áram (1 kW) 45 Ft, és már a 250 Ft körüli kilónkénti árnál tartunk)
Vagy 3éve történt a dolog. Az utcánkban van 1pékség. (régen nagyon jó kenyeret sütöttek) Megálltunk beszélgetni és mondom, hogy most jól felemelitek a kenyér árát! (80%-ot ment akkor fel, a gabona) -Miért?? -Hát a gabona miatt! Drágább lesz a liszt is nem? -Ó hát abból van benne a legkevesebb! Másnap vettem 1kenyérsütő gépet. Azóta nem nagyon vettem bóti kenyeret!
Szarok a lisztek, mind import! Én is így járok mostanában! :((( Nem véletlen, hogy a pékek telerakják vegyszerrel a tésztát! Pedig ők profik, mégse megy nekik anélkül! :(((
Van olyan, hogy zsákon belül (10kg) sem azonos a minőség! Színre sem!
Nagyon pontos mérlegem van. Mindent mindig, ugyanúgy csinálok és időnként, (zacskónként) vannak komoly eltérések! A legutóbbi (30kg) adagnál, akármit csinálok, macskakenyeret sütök (beesik a közepe) Tettem bele sikért, hátha megfogja a gázokat. Semmi Csökkentettem a folyadékot. (-3evőkanál) Olyan lett mint a kisméretű tégla. Csökkentettem a zsiradékot. (-1evőkanál) Az alja szalonnás lett. Eddig mindent géppel csináltam és nagyon jó volt. De mostanában erőteljesen forog a fejemben, hogy megpróbálom a sütőben sütést, de ahhoz meleg van 1kicsit!
Komolyan? Én a sima búzalisztet boltban vásárolom, még soha nem tapasztaltam különbséget (kristálycukornál viszont igen!), bár általában a középárfekvésűt veszem, de ez is inkább olyan gyanakvás-szerűség, hátha a túl olcsó "valamiért" olcsó... de sose hittem ebben komolyan, ezek után viszont... Na, hát már a malmokban sem bízhatunk, mivé lett ez a világ?!!! Na ja, én lassan már tényleg nem csodálkozom semmin, pl. Kína ad hitelt az USA-nak... stb. stb., ez is elég hihetetlen:-)
Szerintem nem! Malomipari szakboltban, 1*re 30 kilót szoktam venni és ebben a mennyiségben, előfordulhat, akár 3fajta minőség is! (nem kis eltéréssel) A gyártás és lejárat között, alig van különbség! :-((
Penny lisztjét nem ismerem, de Tesco-s liszttel már sütöttem, nem volt gond. A BL-55 elvileg egységes jelzés, így (elvileg) azonos minőséget kell, hogy takarjon. A lényeg a gyártás, ill. lejárat dátuma:-)
Digicat-nek is igaza van, a tárolás is fontos. Én kizárólag teljes kiőrlésűt nem sűrűn csinálok, de a bolti, tuti, hogy hamarabb penészedik, mint a bolti félbarna, vagy fehér.
Nem hinném, hogy az élesztővel van gond. Tudod, már írtam korábban is, hogy én vagy friss élesztővel (pici cukros tejben megfuttatva), vagy saf francia gyorsélesztővel csinálom. Igazából azért nem tudok ettől többet, mert tényleg elfogy, még mielőtt esetleg elkezdhetne megromlani:-)
Nekünk 4 napig sem bírja ki, mert a pasijaim (férj+gyermek) megeszik:-) De volt már olyan is, hogy valami miatt nem fogyott el ilyen gyorsan az egész, de nem volt gond vele.
Igaz én vegyes liszttel (fehér+tk.rozs) és porélesztővel sütöm általában, a méz vs. cukor ilyen szempontból biztosan nem bír befolyással. Inkább a tk. liszt miatt. Ha boltban vásárolsz ilyen kenyeret (barnát, feketét) az is rövidebb idő alatt kezd el "romlani". Nem tudom persze biztosan, de szerintem valahol ezen a területen kell keresni az okot.
Hát elvileg mindkét lapátnak forognia kellene, gondolom én, jótállás csak blokk ellenében lehetséges szerintem, ezért ajánlatos még frissiben összetűzni a blokkot a jótállással - ebből következik, hogy javasolt tűzőgép beszerzése is:-)) Bővebbet sajnos nem tudok, műszaki érzékem kimerül abban, hogy bedugom a konnektorba a dugót:-)
Nem lehet esetleg kicsit "lazítgatni", forgatgatni a lapátot óvatosan.... hátha csak be van ragadva, "duzzadva" a víztől, vagy ilyesmi (persze úgy, hogy kiveszed a sütőedényt). De ez is csak egy ötlet.
Ha végképp elromlik, elvileg ugye ott a szerelde, de hogy mennyiért javítják manapság, fogalmam sincs, még nem volt rá szükségem - gyorsan le is kopogom :-(