Keresés

Részletes keresés

totya4 Creative Commons License 2008.05.29 0 0 673
Még szerencse :) Viszont az oly népszerű műanyagablakok csak megsárgulnak idővel mint az összes műanyag, nem? Lehet hogy célszerű abból is barnát venni, bár az ritkább. Ez nem igazán festős téma volt, bocs.
Előzmény: ponex (672)
ponex Creative Commons License 2008.05.29 0 0 672
Jajjj összekeveredett bennem a két szekció, te meg a Kagabor :))) A barna cell nem fog sárgulni természetesen :DDDD
Előzmény: ponex (671)
ponex Creative Commons License 2008.05.29 0 0 671
Nem romlik meg olyan gyorsan.

Oxidálódik a festék is évek jobb anyagok esetében évtizedek alatt, de ahhoz oxigén kell, vagyis a festékek romlásnak indulnak abban a pillanatban, ahogy felkented egy felületre. Van amelyik egy év múlva alapos besárgulással jelzi ezt, van amelyik tovább bírja, itt érvényes az az elv, hogy a drágább jobb is, vagyis időtálóbb kopásálóbb nagyobb vegyi terhelést bír el, ez főleg kültéren használt festékbevonatokra érvényes.

A festéket egy tiszta mondjuk diszperzites vödörbe öntsd ki, majd a maradékot mosd ki higitóval és ezt öntsd hozzá a többihez, majd egy keverővej jól keverd össze, hogy homogén anyag legyen, ne lötyögjön higitó a tetején.
Sajnos hirtelen nem tudom mihez hasonlítani, hogy mennyire legyen híg, de olyasmi legyen amitől már nem szakad le a kezed ha kened, de túl folyós se legyen. Kísérletezz :)
Ami megmarad azt meg szépen visszaöntöd a dobozába rápréseled a tetejét és egy jó darabig eláll még legfeljebb bebőrösödik a teteje, de ha azt leszeded még teljesen használható anyagod van. cirka 1-2 év, aztán irány kuka.
Előzmény: totya4 (670)
totya4 Creative Commons License 2008.05.28 0 0 670
Kösz szépen ismét az infókat.

Kicsit felbaszódtam... a fúrógepre csatlakoztatható öntpadós csiszolós cuccot simán kicserélték egy teljesen más fajtára, olyanra, amit csak fúrógépbe lehet fogni. Azt hittem lepetézek mikor beraktam a fúrógépbe mert ez nagyobb nyolcas mint a másik volt... döbbenet. Legközelebb viszek fúrót is az hétszentség.

Most késő van hogy megemésszem amit írtál, de hirtelen egy kérdés, higítom a festéket úgy hogy magába a festék dobozába higítót öntök, akkor eláll továbbra is úgy mintha sima festék lenne, vagy a higítás miatt hamarabb kell felhasználni? Írok majd ha még lesz kérdésem, ha már felajnánlottad, igaz kaján vigyorral társítva :)
Előzmény: ponex (662)
ponex Creative Commons License 2008.05.28 0 0 669
A zománcot is kell higitani természetesen :))

Szép lassan eszembe jut minden :DD
Előzmény: ponex (668)
ponex Creative Commons License 2008.05.28 0 0 668
Ja amit kihagytam a lakggitt elkészítésekor a litophont (ejtsd: litafon) nagyon kevés vízzel homogenizálod, majd öntesz hozzá zománzot, ha nagyon híg teszel, hozzá még litophont, egy deszkán spaklival jól összekevered, ne túl keményre de folyós se legyen, ha használatakor felpereg akkor sok benne a víz, tegyél hozzá zománzot és töltsd fel litophonnal,. Kísérletezz vele míg jól tapadó masszát nem kapsz. Ha megvagy ezzel egy vizes rongy-al takard le, hogy ne száradjon ki, és mindíg egy keveset vegyél a spaklidra, amivel gittelsz. Ha a spaklira rászárad azt kapard le róla. Tiszta munkát tiszta szerszámmal lehet végezni.
Előzmény: ponex (667)
ponex Creative Commons License 2008.05.28 0 0 667
Zománc kell természetesen!

A tökéletes simaság fújással érhető el, ezután pedig ecsettel, de szigorúan fektetve kell akkor lekenni és fektetve kell hagyni megszáradni. Én ha nagyon szépre akarom akkor vagy kaparol magasfényű zománcot, vagy trinát mester zománcot használok. Nem a legolcsobbak.

Mindenképpen alapozni kellene előbb, probáld meg nitróval lemosni azt az olaj festéket az ajtóról, aztán hagyd megszáradni a nitro-tól, majd szintetikus higitóval, vagy lakkbenzinnel (rongy-al) mosd át/töröld át az ajtót, semlegesítendő a nitro-t. Azt is hagy megszáradni, utána csiszold meg újból. Alapozd kétszer, fektetve ecsettel, hígabb bőséges anyaggal, hogy kitudjon terülni rendesen, az alapozó trinát univerzális alapozó, de viszonylag gyorsan szárad, főleg ilyen jó időben, azért kell bő anyaggal kenni és ha tényleg szépet akarsz szigorúan fektetve kell kenni. Előszőr hosszában felviszed az anyagot, majd kereszt irányban áthúzogatod ecsettel, majd áthúzod mégegyszer hossz irányban. Ezt nevezzük oszlatásnak manapság. közben az ecsetben felgyülemlő felesleget vissza juttatod a festék edényébe, aztán hagyod száradni. Száradás után csiszolás, szigorúan kézzel 120-as vászonnal, majd portalanítás, száraz ecsettel, plusz higitós rongyal is áttörölgetheted, hogy minnél pormentesebb legyen, majd a következő alapozás ugyanígy. Ismét csiszolás portalanítás, majd lakkgittelés a lakkgitt, Litphon és zománc keveréke. Ebből egy jól kenhető de nem túl puha homogén masszát kell keverni, és a felületi hibákat zománcozás előtt ezzel az anyagal kijavítani. Ez után, száradás, csiszolás, portalanítás, Zománcozás.

Ezt a minőséget nem csinálnám meg 3500Ft/nm alatt nagyon sok munka van vele, rengetg időt elvisz de kétségtelen, hogy nagyon kellemes látvány a szemnek a szép mázolás.

Ez így leirva sem egyszerű, sok sikert hozzá :))

Előzmény: kagabor (666)
kagabor Creative Commons License 2008.05.28 0 0 666

Helló,

 

köszi! Sajnos 150 kilóméterre lakom tőled, így nem aktuális a megbízás. :) Egyszerűen Supralux, és nagy betűkkel "olajfesték" van ráírva. Ha teljesen síma felületet szeretnék, milyen ecsetet/hengert vásároljak, és milyen festéket? Valaki ma a zománcfestéket ajánlotta, mikor ezt említettem neki, meg jól megmosolygott. A felülete tényleg szép narancsos lett, nekem tetszik, csak az ajtón nem szeretnék ilyent. :)

 

Köszi mégegyszer: kagabor

Előzmény: ponex (665)
ponex Creative Commons License 2008.05.28 0 0 665
Mi a neve annak az olaj festéknek? Miért nem hígítottad?

A szivacs henger is hagy nyomot, úgynevezzük, hogy narancsos lesz tőle a felület, olyasmi struktúra alakul ki mint a narancs héjja, de ez általában esztétikus felület, nem olyan orbitálisan nagy a mintázat.

Száradás után újra csiszolás és megfelelő hígságú anyagal ecsettel fektetve bő anyaggal szépen kioszlatva egyik nap egyik oldalt majd másnap megfordítani és a másik oldalt lefesteni újból :)) A száradási időre lakk-álványba helyezni.

Ha netán szépre akarod és egy festőt keresel ehhez pesten, akkor
30/851-10-69 Hajdu Miklóst keresd, aki én vagyok :))
Előzmény: kagabor (664)
kagabor Creative Commons License 2008.05.27 0 0 664

Hi!

 

Az ajtó lefestéséhez vásároltam Supralux olajfestéket. (Lehet, hogy már itt hibáztam?) Rezgőcsiszolóval, 80-as vászonnal végigcsiszoltam, szépen leportalanítottam, és szivacsos hengerrel, higítatlanul felvittem a fehér színű festéket. Az eredmény röhejes még akkor is, ha tekintetbe vesszük, hogy teljesen amatőrként álltam neki. :) "Szemcsés" lett az egész, pedig én teljesen síma felületet szeretnék. (Az ajtó már volt festve.) A "szemcsék" valószínűleg a szivacs miatt vannak, de lehetnek talán a higítatlan festék miatt is, vagy esetleg a festék a hibás? Adjatok tanácsot kérlek!

 

Üdv: kagabor

 

UI.: Kép mellékelve

ajtó narancsbőrrel
ponex Creative Commons License 2008.05.27 0 0 663
Ezek ha zsír új deszkák, akkor lehet, hogy csak kézzel csiszolnám, és csak az első alapozás után. Látni kellene a portékát, hogy milyen állapotban van. Ja az első alapozás az legyen hígabb, hogy a fa rostjai közé jól betudjon hatolni az anyag, a második lehet sűrűbb de azért ne legyen lekvár sűrűségű
Előzmény: ponex (662)
ponex Creative Commons License 2008.05.27 0 0 662
Igen :)))

Az van ugye, hogy kezembe adnak 300 db deszkát és nem gondolkodok rajta, hanem csak csinálom. Ha szakoktató lennék, akkor viszont nem tudnám normálisan megcsinálni :DDD

Érdekes ellentmondás!!

Szóval:

Az első csiszolás mehet géppel. 80-as csiszolóvászon szerintem megfelel a kézi csiszoláshoz is. Ha nagyon durva a felület, akkor 40-essel azokat a részeket, ahol nagyon szar, majd 80-assal átcsiszolni. A csiszolás lényege, hogy ne kis felületen csiszolj sokat, hanem nagy, hosszú húzásokkal, különben gödröt csiszolsz a felületbe.

Portalanítás, tiszta száraz ecsettel, de akár higitós rongyal is áttörölgetheted.

A második csiszolás elhagyható, mert végül is gittelni nem fogod, meg nem is kell.
Két alapozás után azért nem árt finoman átcsiszolni, és alaposan portalanítani. Ezután zománc. Mivel külön-külön kened az oldalakat figyelj arra, hogy ne folyjon le a deszkák oldalára a festék, ha lefolyna, akkor száraz ronggyal töröld le.

Az alapozó az fehér, érdemes kicsit megszínezni. Trinát univerzális alapozó.
A gombaölő, és az alapozó, két külön anyag. Festékboltban majd mondják, hogy mi van nekik erre a célra.

Két alapozás, és egy zománcozás. Higitani kell mert nagyon sűrű, de most én szóban meg nem tudom neked határozni, hogy milyen legyen a festék viszkozitása. 1 liter zománchoz tegyél cirka 1 deci lakkbenzint, vagy szintetikus higitót, ami van. Mindegy!
Mindegyik festék sűrűbb mint ami a felhasználásához kell.

Ecsttel igen, vagy kis teddi hengerrel, ez narancsos mintát ad a festéknek. Ahogy szimpatikus, de fujhatod is. Tök mindegy. Fújáshoz még jobban meg kell higitani.

Magasfényű a csillogós. Tehát magasféynű cellkolort kérjél.

Az ecsetet mindenképpen mosd ki, nem olcsó dolog egy jó ecset, bár nem tudom milyet használsz. a higitós festéket jobb híjján a csatornába öntöm, de ha van egy konténer a közelemben, akkor oda a sitt tetejére. Beissza.

Ettől jobban már csak mutatni tudnám, de ha van még kérdésed, csak bátran tedd fel :))
Előzmény: totya4 (661)
totya4 Creative Commons License 2008.05.27 0 0 661
Kösz a választ!

Menjünk végig rajta. Én biztosan...

- csiszolás. Jó-e azzal az előbb említett fúrógépre szerelhető öntapadós smirglivel, ha igen hányas finomságúval. Ha kézileg akkor hányassal. Vagy más szerszámra gondoltál? Az éleket kerekítsem le kissé?

- portalanítás. Mivel? Nem vicc! Ha valami ronggyal akkor elég simának kell lennie a felületnek hogy ne akadjon bele. Szárazon vagy nedvesen kell törölni? Ha nedvesen gondolom ne vízzel.

Olvasom mit írsz. Gombaölő, alapozó konkrét termék nevet nem adtál, tehát veszek gombaölőt/alapozót fára. Ezek gondolom színtelenek. Plussz Cellkolor fa zománcfesték, barna. A műveletek tehát csiszolás, portalanítás, gombaölő majd alapozás, csiszolás (hogy miért kell ismét csiszolás azt nem értem igazán), portalanítás, majd alapozás, amiről itt kiderül hogy fehér (miért is?) amihez öntsek 5% barna zománcfestéket. Ez egy lilás hülye színű festék lesz, nem ijedek meg tőle. Lehet még egy réteg. Ezután a zománcfesték egy rétegben. Persze mindez ecsettel. Higítást nem mondtál aminek végülis örülök, nem szeretem ha egy festéket a normális használathoz higítgatni kell.

A csillogós barnát hogy találom meg zománcban, van rá valami név?

Ha mégis lemosom az ecsetet higítóval akkor a szennyvízcsatorna cső falára nem fog rátapadni a festék? Kicsinek tűnhet de sok kicsi sokra megy. Te hova öntenéd ezt az ecsetmosáskori löttyöt?

A festésnél azért kérdeztem hogy a deszkák hogy legyenek mert azt hittem fontos hogy egy időben legyen lefestve mindenütt :) De ha oldalanként mehet akkor nincs gond, kösz hogy ilyen részletesen leírtad.
Előzmény: ponex (660)
ponex Creative Commons License 2008.05.26 0 0 660
A deszkákat mindenek előtt át kell csiszolni, majd gombaölő, majd alapozás, újabb zsiszolás, csiszolások után persze prtalanítás. és mégegy alapozás, ha zománcozni akarod. Az álltalad leírtak alapján zománcozva lesz ha jól gondolom. Az alapozóba keverj egy kevés zománcot, szinezésképpen. Kb 5%nyit, és azzal alapozz. ha barna zománcot öntesz fehér alapozóba, akkor olyan hülye lilás színt kapsz, de ne ilyedj meg tőle, csak alapozz azzal bátran. Ha jól takar, ami elképzelhető, akkor elég egyszer is, utána jöhet a zománc. Cellkolor-t javaslok zománc gyanánt kívűlre. Meglehetősen időtálló, és nem drága.

Pakolj egymásra 10-15 deszkát. és kend meg az oldalukat körbe, majd rakd öket egymás mellé, akkor kend le az egyik oldalukat. Ha megszáradt, fordítsd meg őket és kend a másik oldalát is. Ha meg vagy így az összes deszka alapozásával, és zománcozásával, és megszáradt rendesen, akkor furd kia lyukakat a csavaroknak, és utána szereld fel a helyükre.

Nem nagy kunszt. Bárki megtudja csinálni :)))
Előzmény: totya4 (657)
ponex Creative Commons License 2008.05.26 0 0 659
A héra régen jó anyag volt, mára kiesett a pixisből, bár sok festő szereti használni. pont az a gond vele, hogy nem lehet javítani, mert meglátszik, úgynevezzük, hogy fényfoltos lesz. Kend át polifarbe-val harmadjára
jó lesz, vagy jó a tilatext is, de kétszer annyiba kerül.
Előzmény: Catman (658)
Catman Creative Commons License 2008.05.26 0 0 658
Koszi a tippet. Sajnos masodik festesre is foltos kicsit. Kozben kaptam egy olyan infot, hogy mas is jart mar igy Heraval, allitolag a Tilatex jobb lett volna. De majd legkozelebb, ez most mar igy marad...
Előzmény: ponex (654)
totya4 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 657
Kösz szépen a választ!

Maga a korong 8-as, akkor megpróbálok venni másikat...pedig majd egy ezres volt. Emlékszem egyszer egy fúrószárat is vettem ott és az is görbe volt khm. Flexem nincs, nem is tervezem mert nem tudnám mire használni, annyira nagy barkács nem vagyok, meg mivel gyakorlatlan jó lenne ha az ujjaim megmaradnának.

Amiatt kérdeztem a baumaxos deszkát hogy nem-e az is olyan mint az ikeás faágy hogy durva a felület, tehát egy ronggyal sem lehet áttörülni mert megakad rajta.
Bár mondjuk itt törülgetni nem kellene, meg a festék csak adna egy viszonylag egyenletes felületet, pláne több réteg. De festeni is nehezebb egy durva felületet az a meglátásom.

A kerítés...nem akarom hogy nagyon elüssön attól ami itt a környéken van, azaz sötétbarna, abból is a csillogós fajta - ha lehet választani. Hogy ez most zománcozás vagy lazúr arról fogalmam sincs, tényleg :) Festeni nem nagyon festettem még, de próbálkozni szabad, időm is lenne rá és érdekel is.
Esetleg konkrét (festék) termékeket mondhatnál a fenti végeredményhez, olyat amit így névről meg is találok a boltban. Ezeknek a fafestékeknek/alapozóknak egyébként van olyan higítója mint a fémfestékeknek? Csak azért kérdem mert mondod hogy "vékonyan". Az ecset mondjuk nem olyan drága hogy megérje kimosni higítóval.
Ha kicsit elkezdi enni az idő a kerítést, akkor majd simán újra lehet majd festeni, vagy csiszolni kell előtte? Mert ez a girbegurba oldalú deszka, nem a sima, tehát elég macerás lenne csiszolni.

A deszka méretre vágását meg tudom csináltatni. Lyukat a csavarnak magam is, mivel szemezgetek egy nem túl drága fúrógépálvánnyal, tehát tuti merőleges lenne a lyuk.

De érdekelne pl hogy festéskor a deszka hol helyezkedjen el? Ha a helyén van, akkor nem érem el azt a részét ahol ügye felfekszik a tartóvason, te hogy csinálnád?
Zárt térben is lehet ezeket a festékeket használni? Egyrészt az eső miatt, másrészt ne lássák a bénázásomat... :)
Előzmény: ponex (656)
ponex Creative Commons License 2008.05.25 0 0 656
Maga a korong 8-as, vagy rosszul van rárakva a csiszolópapír? Nagy fordulatnál ugyan kiegyenlítődik valamennyire, de ha a korong a bibi-s, akkor az tönkre vághatja a fúrógépet. Ennél egyébként sokkal jobb megoldásnak tartom a flexre szerelhető változatot, könnyebb megtartani is, és egyenletesebben tudsz vele csiszolni!

Bármit lelehet festeni normálisan, kérdés, hogy milyenre akarod? fedő festést akarsz vagy áttetsző maradjon vagy csak lelakkozni?

Mindenesetben egy gombaölővel való kezelés javallott, utána lehet alapozni,. Ha lakkozni akarod akkor annak is van külön alapozója, ha lazúrozni akarod, akkor a gombaölő után előszőr kend le egy vékony lazurral, majd egy vastaggal, vagy több rétegben vékonnyal, ha fedőfestést akarsz kétszer alapozd és zománcozd a végén.
Előzmény: totya4 (655)
totya4 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 655
Sziasztok!

Felület előkészítésére festéshez mind fa mind festett fémnél a fúrógépbe fogható öntapadós smirgli ajánlott mint olvasom. Vettem egy ilyet, de kissé nyolcas a lelkem bár ez nagyobb fordulatszámnál nem látszik, csak alacsonyabbnál. Előbb utóbb kiegyengeti magát, vagy vegyek másikat?

Másik, hogy a baumaxban kapható kerítséleceket kerítésléc céljára érdemes megvenni, értsd normálisan le lehet festeni?
ponex Creative Commons License 2008.05.23 0 0 654
Ja-ja, kend át mégegyszer.

Amikor festesz a teddy hengerrel haladj előre, néhány szélességnyit, majd menj vissza és görgesd át rajta a hengert mégegyszer, hogy egyenletesebben oszoljon el a festék mindenhol. A foltosság egyébként sok mindentől előfordulhat, legtöbbszőr a fal elégtelen előkészítése, pl a mélyalapozás elhagyása, de éppen vannak festékek, amik egyrétegűként vannak hirdetve (ez nem igaz) foltosodnak , ha nincs közvetlenül mélyalapozva alá, illetve ha a mélyalapozás nem egyöntetű mindenhol.
Előzmény: Catman (652)
KerIsu Creative Commons License 2008.05.22 0 0 653
Kend át mégegyszer
Előzmény: Catman (652)
Catman Creative Commons License 2008.05.22 0 0 652
Sziasztok. Kifestettem a nappalit, de vagy a hengerrel vagy a technikammal :) volt problema, ugyanis kicsit foltos lett. Konkretan: egyszerre egy csikot festettem le, es amikor a kovetkezo csikot festettem, egy kis atfedes keletkezett a ket csik kozott. Namost ez az atfedes latszik, amikor ugy esik ra a feny, mert a texturaja elut a fal tobbi reszetol... Mit csinaltam rosszul?
ponex Creative Commons License 2008.05.22 0 0 651
Nevelés! Ez az!
Előzmény: Bubi504 (649)
ponex Creative Commons License 2008.05.22 0 0 650
Elnézést kérek a durva végszóért, de annyira bosszant ha valaki önfeláldozza magát, és az állat nevelése helyett felesleges költségekbe keveredik e miatt.

Macska-kaparás ellen egyébként csak ipari anyagok védik meg a falat, úgymint két komponensű műgyanták pl, de ezt lakásba nem igen ajánlanám, ugyanis ezek az anyagok nem a dekoratív küllem miatt érdekesek, hanem a különleges kopásállóságuk miatt.

Ha ennek elenére érdekel a dolog, szívesen mondok néhány márkanevet, amivel érdemes probálkozni a macskajárta helyeken.
Előzmény: Bandimacs (646)
Bubi504 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 649
A pókká fejlesztésnél azért van humánusabb módszer : a helyedben bekenném a falat egy darabon jóféle erőspaprikával (felénk épp macskapöcsének hívnak egy pár centis, de méregerős fajtát). Színtelen a leve, nem látszik, szaga sincs. Amikor kaparászni támad kedve, játékosan odatolnám a nóziját.... hamar megtanulja, hogy mit lehet és mit nem.
Előzmény: Bandimacs (644)
Bandimacs Creative Commons License 2008.05.20 0 0 648
Köszönöm az ötletet!
Ezt a Harzo3-at megnéztem a honlapjukon, lehet, hogy ez lesz a megoldás.
Előzmény: KerIsu (647)
KerIsu Creative Commons License 2008.05.19 0 0 647
Sima diszperziós falfestékben nem gondolkodtok?

Vagy esetleg HARZO3 diszperziós struktur bevonat, ezt lehet mintázni is ha azt szeretnét (akár több színben is)
Előzmény: Bandimacs (644)
Bandimacs Creative Commons License 2008.05.19 0 0 646
Hááát... nem tudom.
Tudod, mi a gyereket sem dobtuk ki az erkélyről. Ő (azóta már) szerencsére kinőtte a kaparászást, firkálást.
Legyen szép napod !
Előzmény: ponex (645)
ponex Creative Commons License 2008.05.19 0 0 645
"Van valakinek gyakorlati tapasztalata a Waltex 5400-as üvegszálas tapétával kapcsolatban ? Vagy van ennél erősebb is ?"

Ja ja. A beton tapéta. cementes vasbeton, illetve betonvas erősítésű. Nagyon nehéz felrakni, és drága.

A legjobb megoldás ha a macskádat kidobod az erkélyről. Akkor nem kapar többé. Ha nekem a macskám a falat kaparná, felrúgnám a sarokba póknak, és nem azon gondolkodnék, hogy van e erősebb tapéta.

Borzasztó.

Tényleg vannak ilyen hülye emberek, mint te?
Előzmény: Bandimacs (644)
Bandimacs Creative Commons License 2008.05.18 0 0 644
Segítséget kérnék...
Van valakinek gyakorlati tapasztalata a Waltex 5400-as üvegszálas tapétával kapcsolatban ? Vagy van ennél erősebb is ?
Az érdekelne, hogy a használat során mennyire strapabíró ?
Olyan nagyon erős tapétát keresek, amit a macsekok nem tudnak a falról leszedni, azaz: letépni...
A régi tapétát nem bántották, de a frissen feltett álomszép fűrészporos tapéta már csak nyomokban van fent :(
Arra gondoltam, hogy megpróbálkoznék most az üvegszövet tapétával.
Előre is köszönöm a segítséget

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!