Keresés

Részletes keresés

forgione1 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 26906

A Szentlélek megszomorítása, majd kioltása,

 

 

Zúgolódásommal én ezt elkövettem a Szentlélek ellen.

 

Mi a megoldás?

Előzmény: Rozálka3 (26905)
Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 26905

A ZÚGOLÓDÁSRÓL

 


- ami valójában nekünk öngól az ellenség pedig vezet.
Visszatérő volt ez a jelenség az elmúlt hetek olvasmányaiban. Nézzünk kicsit a mélyére.
„A pusztában az egész közösség zúgolódni kezdett Mózes ellen.”
„A zsidók zúgolódni kezdtek Jézus ellen.”
„Jézus azonban így szólt. Ne zúgolódjatok egymás közt.”
A zúgolódás egyik következménye éppen az, ami a mai szentleckében olvasható:
A Szentlélek megszomorítása, majd kioltása, keserűség, indulat, harag, szóváltás, civakodás káromkodás és minden egyéb rossz, mint rosszindulat és könyörtelenség…


Ebből világosan látszik, hogy nem csak amolyan ártalmatlan kis zsörtölődésecske ez.
Kik azok, akiknek a szívéből fakad ez a sok rossz? Nos nem az ateistákról van szó elsősorban, hanem Isten népe az, akik szövetségre léptek Istennel. Isten népe bántja Isten emberét, de rajta keresztül tulajdonképpen Isten ellen lázad.


Mi történik a zúgolódás alatt? Szavaik, mondataik quasi teremtő erejűvé válnak. A sivatagban egyszer csak a semmiből kígyók támadtak a Mózes ellen lázadó népre. Nem Mózes küldte őket rájuk, hanem az ÚR megengedő akarata, aki tudta, hogy mi a szó ereje. A zúgolódás, lázadás…..szavai valójában önbeteljesítő teremtő átkok. Minél többet és hosszabban gyakorolják ezt, annál több mérges kígyó és kígyó és démon kerül oda a semmiből és harap az emberbe. Akiket megmartak, azok belehaltak.


A marások következtében egyre több lesz az emberben ezekből a rossz nedvekből, mint keserűség, harag, civódás, rosszindulat, gyűlölet és egyre nagyobb lesz a zúgolódás, lázadás. Mózest majd megkövezték, Jeremiást kalodába zárták és leköpték…A kígyóméregtől elbódult nép önkívületi öntudatlan állapotba kerül és nem veszi észre, hogy már nem Isten tervét szolgálja, hanem a lázadó ellenség észrevétlenül a saját szolgálatába fogta be őket, és az ellenség tervének megvalósításában vesznek részt.


Lázadás ez Isten ellen és Isten küldöttei, emberei, prófétái ellen. A próféta azonban olyan, mint az attasé: diplomáciai védelmet élvez, vagyis Isten oltalma alatt áll.


„Harcolni fognak ellened, de nem bírnak veled,
mert veled leszek-mondja az ÚR Jeremiásnak.” Jer15.6

 

Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 26904

A szív tisztasága a látás előfeltétele.

 

 

Ferenc testvér a szív tisztaságáról…
“- Mit gondolsz, testvérem, miben áll a szív tisztasága?
– Ez abban áll, hogy nincs hibánk, amit szemünkre vethetnénk magunknak – válaszolta gondolkodás nélkül Leó.
– Most már megértem szomorúságodat – mondotta Ferenc. – Mert hiszen mindig van valami, amit a szemünkre vethetünk.
– Igen – hagyta jóvá Leó -, és éppen ez az, ami engem elkeserít. Sohasem fogom elérni a szív tisztaságát.
– Ah, Leó testvér, higgy nekem! Ne foglalkozz te annyit lelked tisztaságával! Fordítsd tekinteted Istenre! Csodáld! Örvendezzél azon, hogy van! Ő, aki maga a szentség, a tisztaság! Adj hálát neki önmaga miatt! Ebben áll, kicsi testvérem, a szív tisztasága. És amikor te így Isten felé fordultál, többé már ne fordulj vissza önmagadhoz! Ne kérdezd, mennyit haladtál. Az azon való bánkódás, hogy nem vagyunk tökéletesek, hogy bűnösnek találjuk magunkat, még csak emberi érzelem, nagyon is emberi. Magasabbra kell emelni tekintetedet, sokkal feljebb. Van Isten, és létezik az ő mérhetetlensége, az ő változatlan fényessége. Annak van tiszta szíve, aki nem szűnik meg imádni az élő és igaz Urat. Akinek az a törekvése, hogy Isten életére odafigyeljen, és aki képes minden nyomorúsága közepette Isten örök ártatlanságában és örömében fürdeni, aranylóan, mint a porszem a napsugárban. Ez az emberi szív egyszerre kifosztott, és minden gazdagsággal teljes. Elég neki, hogy Isten maga Isten. És ebben találja meg békéjét és gyönyörűségét. Isten pedig maga a szentség és tisztaság.


– De Isten megköveteli a mi erőlködésünket és hűségünket is.
– Kétségtelenül – válaszolta Ferenc. – De a szentség nem önmagunk kiteljesítése, még csak nem is valamiféle teljesség, melyet az ember megszerez önmagának. A szentség elsősorban üresség, amit fölfedezünk magunkban, és elfogadunk; és Isten maga jön, hogy betöltse azt abban a mértékben, ahogy megnyílunk az ő teljességére. A mi semmiségünk, ha elfogadjuk, szabad teret ad Istennek, ahol még teremthet. Az Úr nem engedi elrabolni dicsőségét senki emberfia által. Ő mindig Úr. Az Egyetlen, az egyedüli Szent. De kézen fogja a szegényt, kiemeli a sárból, és népének fejedelmei közé ülteti, hogy lássa az ő dicsőségét. Isten a lélek kék ege lesz.
Elmerülni Isten dicsőségének szemléletében, testvérem, Leó, felfedezni, hogy Isten valóban Isten, örökké Isten, mindazok felett, amik mi vagyunk és lehetünk, és örvendezni azon, hogy ő van, elragadtatásba esni örök ifjúsága előtt, hálát adni neki önmaga miatt; ezt követeli leginkább az Úr szerelme tőlünk, melyet a nekünk adott Lélek kiáraszt szívünkbe. Ebben áll a szív tisztasága. Ezt a tisztaságot nem lehet elérni ökölbe szorított kézzel és megfeszülve.
– Hát akkor hogyan? – kérdezte Leó.
– Egyszerűen nem szabad semmit sem megtartani önmagunkból. Mindent ki kell seperni. Még szorongásainkat is. Tiszta helyet kell készíteni. El kell fogadni azt, hogy szegények vagyunk. Le kell vetni mindent, ami nyomaszt bennünket, még hibáink súlyát is. És csak az Úr dicsőségét kell már szemlélni, s engedni, hogy az minket átjárjon. Isten él, s ez egyedül elég. Akkor a szív könnyűvé válik. Többé nem érzi önmaga súlyát; mintha kicserélték volna. Mint a pacsirta, megrészegül a tér tágasságától, s az ég azúrjától. Elhagy minden gondot és aggodalmat. A tökéletesség utáni vágy is megváltozik. Egyszerűen tisztán Istent akarja, Istent magát.
Leó elmerülve hallgatta, miközben atyja előtt lépdelt. S ahogy haladtak, egyre könnyebbnek érezte szívét, és mérhetetlen békesség ölelte át.”


(Részlet P. Eloi Leclerc OFM: Egy szegény ember bölcsessége című könyvének A Nap nem tud nem ragyogni című fejezetéből. Agapé Kiadó, 1992, Újvidék, fordította fr. Barsi Balázs OFM)

 

Szentségi Jézus imádása és a szív tisztasága…..
Jézus szentségi jelenléte a szív tisztaságának kapuja.
A “tiszta szívűek” azt az ígéretet kapták, hogy színről színre meg fogják látni Istent és hasonlók lesznek Őhozzá”.

 

Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 26903

Persze ha a hatóságnak kell elmondani az más. 

Előzmény: Rozálka3 (26902)
Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 26902

Nem kell ebből ilyen nagy ügyet csinálni.  Nálunk volt, hogy a pap még ki is prédikálta egy illetőnek a bűnét.

 

Persze szigorúan név nélkül. 

 

Csakhát mindenki tudta, hogy kiről van szó. :))

 

 

Ennyit a papi titoktartásról.  :)

Előzmény: forgione1 (26899)
Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 26901

Minden megoldás érdekel! Tényleg? A mennyei Atyáé is? Nála minden krízised, veszteséged, kudarcod a Feltámadást vetíti előre itt és most. Hiszed?  /Laci atya/

Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 26900

Én szeretem Laci atya gondolatait még akkor is ha néha nem igazán értem.  De ez nem az ő hibája hanem az enyém. Jobban mondva én még nem tartok ott az Isten ismeretében mint ő.

 

 

Köszönöm, hogy szeretsz.

Én is szeretlek.

 

Előzmény: forgione1 (26897)
forgione1 Creative Commons License 2018.09.02 -1 0 26899

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9238651

 

Ehhez mit szóltok?

Támad a gonosz minden téren.

Persze csak Jézus egyházát a katolikust, saját szektáit (református vonalat) soha.

forgione1 Creative Commons License 2018.09.02 -1 0 26898

Van akit nem szeret? Mégis, miért nem "igazak" az emberek?

 

Jézus mindenkit szeret, de ettől még nem válnak igazzá, akkor sem ha Laci atya azt mondja :-)

 

Hiszen ki az, aki igaz? Emberként egyedül Mária mondhatta magáról, azt is csak Mennybemenetele után. Az apostol még abban sem volt biztos, hogy igaz úton jár, nemhogy ő maga lenen igaz.

 

Viszont Jézus mindenkit szeret, ezt Ő maga mondja és nyilván nem hazudik :-)

Előzmény: kari333 (26892)
forgione1 Creative Commons License 2018.09.02 -1 0 26897

Azt is írtam, hogy -szerintem.-  :)

 

Ha nem értek egyet tudod, hogy leordítom a fejed :-)

Jelen esetben osztom a véleményed, nem is cáfoltam.

 

Csak ebbe a közös egyetértésünkbe nem passzol Laci atya okfejtése. Sokat beszél, hibázik, ezért még nem kárhoztatom, de mielőtt idézed, át is olvashatod, hiszen szerinted sem úgy van :-) 

 

És igen szeretlek még, hibáiddal együtt.

Csak akkor vagyok szomorú ha Pityu hamis csapdáinak tapsikolsz.

Jézus is szomorú, amikor egyik (bármelyik) gyermeke a pokolba zuhan.

Előzmény: Rozálka3 (26893)
Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 26896

Szeretsz még Tesókám?  :) 

Előzmény: forgione1 (26891)
Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.01 0 0 26895

Az orvos válaszol

 

KÉRDÉS: Úgy hallottam, hogy az aerobikus testedzés meghosszabíthatja az ember életét, igaz ez?
VÁLASZ: Az ember szíve nem dobog örökké. Ne pazarolja testedzésre a szívét! Idõvel minden elhasználódik. Ha felgyorsítja a
szívdobogását, attól nem fog tovább élni; ez olyan, mintha azt állítanánk, hogy meghosszabíthatjuk a kocsink életét azzal, hogy száguldozunk vele! Sokáig akar élni? Akkor szunyókáljon gyakrabban!

 

K: Egyek kevesebb húst, és több zöldséget, gyümölcsöt?
V: Meg kell értenie a logisztikát. Mit eszik a tehén? Szénát és kukoricát. És mik ezek? Zöldségek. Igy a steak nem más, mint egy
nagyon effektív mechanizmus arra, hogy zöldségek kerüljenek a szervezetbe. Gabonafélékre van szüksége? Egyen csirkét. A marhahús kitûnõ forrása a mezei fûnek. És egy sertésszeletben megtalálható a javasolt napi zöldségmennyiség 100%-a.

 

K: Csökkentsem az alkoholfogyasztásomat?
V: Dehogyis. A bor gyümölcsbõl készül. A brandy az desztillált bor, ami azt jelenti, hogy kivonják belõle a vizet, így még töményebb formában juthatunk gyümölcshöz. A sör pedig gabonából készül.

 

K: Hogyan számitjuk ki a testzsír-százalékot?
V: Nos, ha egy teste van, és zsíros, akkor 1:1 Ha két teste van és zsíros, akkor 2:1 és így tovább....

 

K: Mik az elõnyei a rendszeres testedzésnek?
V: Egy elõnye sincs. Az én filozófiám: Az a jó, ha nincs fájdalom!

 

K: Az olajban sült ételek károsak?
V: NEM FIGYEL RÁM!!!
.... Manapság növényi olajban szoktak sütni. Hogy lehetne az káros, hogy még több zöldséghez jutunk ezáltal?

 

K: Felülésekkel meg lehet szabadulnunk az úszógumitól?
V: Biztos, hogy nem! Amikor igénybevesz egy izmot, az nagyobb lesz. Akkor kell felüléseket csinálnia, ha nagyobb hasat akar!

 

K: A csokoládé káros?
V: Megõrült?

HELLO
Kakaóbab! Az is zöldség!!!

 

K: Az úszástól jó alakja lesz az embernek?
V: Ha az úszás jót tesz az alaknak, akkor magyarázza meg nekem a bálnákat.

 

K: Fontos, hogy az ember formába hozza magát?
V: Hé! A "kerek" is egy forma!

 

Remélem, ezzel tisztáztuk az összes étkezéssel és testedzéssel kapcsolatos félreértéseket.

ÉS......

Azoknak, akik állandóan amiatt aggódnak, hogy mit egyenek, itt az összefüggés a táplálkozás és az egészség között.

Megkönnyebbülés végre megtudni az igazat a sok téveszme olvasása után.

1. A japánok nagyon kevés zsírt fogyasztanak, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.

2. A mexikóiak nagyon zsírosan étkeznek, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.

3. A kínaiak nagyon kevés vörösbort fogyasztanak, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.

4. Az olaszok sok vörösbort isznak, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.

5. A németek sok sört isznak, sok kolbászt esznek, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.

 

MI EBBŐL A TANULSÁG?

 

Egyél, igyál azt és annyit, amennyi jól esik. Amiatt fogsz meghalni, hogy magyarul beszélsz..........

 

Ui: Nem kell minden szavamat komolyan venni. Ez az írás csak egy példa arra, hogy bármiről lehet írni bármit, a média "remekül" csinálja ezt, verhetetlen ilyen téren.

És hogy valami örökérvényű igazságot is írjak a végére:

 

"A vidám szív a legjobb orvosság."
(Példabeszédek 17:22)

 

Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.01 0 0 26894

Mindenben Isten, a Szeretet a kezdeményező. Választhatunk a "majd én megmutatom" vagy a kölcsönös szeretetkapcsolat között. Egészen mások lesznek a gyümölcsök! /Laci atya/

 

Rozálka3 Creative Commons License 2018.09.01 -1 0 26893

Nem olvastad el rendesen. :)  Azt is írtam, hogy -szerintem.-  :)

 

Amit leírtam az csak az én gondolatom. Laci atya gondolhatja másképp. És mivel még püspök is , bizonyára az ő írása a mérvadó. Az én gondolataimat pedig a sutba dobhatom. :)

Előzmény: forgione1 (26891)
kari333 Creative Commons License 2018.09.01 0 0 26892

Van akit nem szeret? Mégis, miért nem "igazak" az emberek?

Előzmény: forgione1 (26888)
forgione1 Creative Commons License 2018.09.01 0 0 26891

mindenkit szeret.  Igaznak pedig nem mondhatjuk magunkat.

 

Ez esetben Laci atya beszélt zöldségeket.

Sok dumának nem csak a zaja nagy, de a hibalehetősége is :-) 

Előzmény: Rozálka3 (26889)
Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 26890

Létünk forrása a Szépség! Nem kell fényezni magunkat, hogy Ő szeressen bennünket, de az Ő szeretetében mindannyian széppé válunk!  /Laci atya/

 

Előzmény: Rozálka3 (26887)
Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 26889

Szerintem mindenkit szeret.  Igaznak pedig nem mondhatjuk magunkat.

Legfeljebb Jézus, aki maga az Igazság, lakik bennünk.

 

Előzmény: forgione1 (26888)
forgione1 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 26888

Szóval akit nem szeret az nem igaz.

Ez esetben alig alig szeret valakit.....

Előzmény: Rozálka3 (26887)
Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.30 -1 0 26887

Létünk forrása az Igazság! Nem kell igaznak lennünk ahhoz, hogy Ő szeressen bennünket, viszont csak azért tudunk igazzá válni, mert Ő szeret bennünket.  /Laci atya/

 

Előzmény: Rozálka3 (26884)
magyarpityu Creative Commons License 2018.08.30 0 1 26886

Ez most nekem szólt, szükségem is volt a figyelmeztetésre, köszönöm! Áldott napot, hetet kívánok!

Előzmény: Rozálka3 (26885)
Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 26885

„Egyik ember formálja a másikat."   (Péld 27:17)

 

Nemcsak a kimondott, hanem a leírt szavainkra is figyelnek. Az egyre elterjedtebb közösségi internetes oldalak világában higgyük el, hogy nem mindegy, mit írunk le. Az is rólunk árulkodik, amiket kiteszünk közszemlére, olvasásra, vagy ahogyan reagálunk másokra. Át kell éreznünk, hogy mint Jézus szolgái ez is egy lehetőség arra, hogy megmutassunk a hitünkből valamit.

Írj az Úrnak tetsző, embertársaidat építő dolgokat!


(Katona Béla)

Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 26884

Létünk forrása a Jóság! Nem kell jónak lennünk ahhoz, hogy Ő szeressen bennünket, de csak azért tudunk jót tenni, mert Ő szeret bennünket!  /Laci atya/

 

Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 26883

"Az ember értékét nem az adja meg, hogy mennyit tud, hanem az, hogy mennyire van benne szeretet." (Szent Ágoston)

 

Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.28 -1 0 26882

Szent Ágoston ünnepe van ma.

 

Annyi bölcsességet mondott életében, hogy habár csak a töredékük ismert számunkra, mégis bőven van lehetőségünk miből meríteni. Nem csupán a hitről és Istenről osztotta meg gondolatait, hanem a mindennapi érzelmeinkről is gyakran nyilatkozott a filozófus.

 

Úgy kell imádkoznunk, mintha minden Istentől függene, és úgy dolgozni, mintha minden tőlünk függne.

 

Keressétek, amit kerestek, de nem ott található, ahol keresitek. Boldog élet felé loholtok a halál országában, de nincs ott boldog élet.

 

Az emberek utaznak, hogy csodálkozzanak a hegyek magasságán, a tenger óriás hullámain, a folyók hosszú kanyarulatain, az óceánok mérhetetlen kiterjedésén, a csillagok mozgásán az égen, és csodálkozás nélkül mennek el önmaguk mellett.

 

Az ember értékét nem az adja meg, hogy mennyit tud, hanem az, hogy mennyire van benne szeretet.

 

Szeressük embertársunkat, vagy azért mert jó, vagy azért, hogy jó legyen.

 

Jobb a helyes úton sántikálva haladni, mint szilárd léptekkel téves irányba tartani.

 

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

 

Az a szeretet, amely véget ér, sohasem volt igazi.

 

Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.28 0 1 26881

A szeretet nem vásárolható meg

 

Egy kutyatenyésztő hirdetést adott fel és plakátokat rakott ki, mivel 9 kölyökkutyája született.Az érdeklődők csak úgy özönlöttek, mivel nagyon jó hátterű kutyák kölykeiről volt szó. Egyik nap jött egy kisfiú.

- Csókolom bácsi! Van egy kis gyűjtött pénzem, mert már nagyon régóta szeretnék kutyát. Meg szabad néznem őket?


- Természetesen. Gyere velem hátra, most éppen a házukban vannak, de kihívom őket,- válaszolta a tenyésztő.

 

Ahogy szólt nekik, rögtön kiszaladtak és hozzájuk futottak.Teli voltak élettel,vidámsággal. De egy a sok közül lemaradva, bicegve botorkált ki a kis házikóból.Szegény nem tudott úgy futni,mint a többi kölyök, mert sántán született. Ahogy a kisfiú meglátta ezt a kiskutyát, felcsillant a szeme és így kiáltott:


-Őt kérem!

 

- Ó, aranyos tőled, de ő nem fog meggyógyulni. Soha nem fog tudni úgy futni, mint a többi kölyök, és így csak nehézkesen fog veled játszani.Hallgass rám, jobb ha inkább nem őt választod,- reagált rá a tenyésztő. Erre a kisfiú megfogta a bal nadrágszárát, és felhúzta a combjáig. A tenyésztő döbbenten látta,hogy lábprotézise van. Szóhoz sem jutott.

 

- Bácsi kérem, hadd vegyem meg azt a sánta kutyát! Én sem tudok úgy futni, mint az iskolatársaim. Szükségem van egy megértő társra, aki együtt tud érezni velem!- fakadt ki magából a fiúcska. Végül a tenyésztő megfogta a sánta kiskutyát és a kisfiú kezébe tette.

 

- Mennyit kell önnek fizetnem bácsi?- kérdezte kíváncsian.


- Neked adom ingyen! Ugyanis szeretetért nem lehet pénzt kérni, és megvásárolni sem, légy vele boldog!

 

Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 26880

A betániai Mária a "jobbik részt" választotta, Márta pedig tettekkel szolgálta Jézust. Bármelyik vagy, szemlélődésedből tetteknek, aktivitásodból pedig a "jobbik résznek" kell megszületnie. Végezd mindkettőt szenvedélyes szeretettel!  /Laci atya/

 

Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 26879

Sokan képzelik azt, hogy megbocsátani egy másik embernek kegyesség. Egy önzetlen gesztus, amellyel bűnös embertársuk fölé emelkedve önmaguk erkölcsi tisztaságának adnak tanúbizonyságot. Egy gyönyörű cselekedet, amellyel megajándékoznak egy olyan embert, aki nem szolgált rá az ajándékra. Sokak szerint a megbocsátás kegyelem. Gyönyörűen hangzik mindez – csak nem igaz. És ha túl tudsz lépni a saját ego-d legyezgetésén, akkor hamar belátod, hogy miért.

 

Akár egy hozzád nagyon közel álló emberről van szó, akár egy idegenről, a megbocsátás egyáltalán nem kegyelem, de még csak nem is egyfajta leereszkedés erkölcsi magaslataidból. A megbocsátás nem a másik embernek adott ajándék, hanem a saját terhed letétele. A megbocsátás a saját boldogságod szükséges feltétele. Mert amíg neheztelsz valakire, addig a rabja vagy. Addig az energiád, az időd, a mentális és az érzelmi kapacitásod egy részét a saját lelki békéd rombolására fordítod.

 

A megbocsátás az egyik legnagyobb ajándék, amit önmagadnak adhatsz.

 

Kocsis Gábor

Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 26878

A keresztény közösség alapja az, hogy jelen vagyunk egymás életében. Ahogy Isten elérhetővé és megközelíthetővé vált számunkra, úgy kell nekünk is elérhetőnek lennünk egymás számára, de úgy, hogy jelenlétünk a másiknak áldást jelentsen.

Rozálka3 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 26877

Létünk forrása a szentháromságos Szeretetközösség, ezért nagyon fontos a kapcsolataink "erőtere". Ahhoz, hogy ez jól működjön, nem elég a másikat szeretnünk, hanem ápolnunk kell a köztünk lévő kapcsolatot is!  /Laci atya/

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!