Keresés

Részletes keresés

AZS Creative Commons License 2006.07.06 0 0 678
nekem a zöldkártyát (a biztosításost) még soha nem kérték a magyar-horvát határon.

viszont kérték a horvát-boszniai korridor határán (neum előtt), és kérték a horvát-montenegroi határnál is.
Előzmény: Degeczi (677)
Degeczi Creative Commons License 2006.07.06 0 0 677
"sima zöldkártya nem elég?"

annak semmi köze a biztosításhoz!
a zöldkártya környezetvédelmi igazolás, a nemzetközi zöldkártya pedig azt igazolja, h van érvényes felelősségbiztosításod

lehet, h nem kérik, de fölösleges ilyesmi miatt visszafordítást kockáztatni, pár perc alatt ingyen kiállítják a biztosítónál
akár telefonon odaszólsz, és mire bemész már csak soronkívül föl kell markolni
Előzmény: Törölt nick (676)
Kaito_ Creative Commons License 2006.07.06 0 0 675
Üdv

Váltani hol érdemes, kint / határon / pesten / ecserin?:))
sfi Creative Commons License 2006.07.04 0 0 673
Néhány igazoltatáson már túl vagyok, de még egyszer sem hiányolták.
Előzmény: Kaito_ (672)
Kaito_ Creative Commons License 2006.07.04 0 0 672
Én azért csodálkoztam, mert még az Emirátusokban is elfogadták autóbérlésnél a magyar jogsit. Bár kérdezték, hogy international, és mi hűségesen bólogattunk. Bár kérdés, hogy egy rendörnek hogy magyarázza meg az ember.
Előzmény: mia0704 (671)
mia0704 Creative Commons License 2006.07.04 0 0 671

nálunk nem volt nemzetközi jogsi, viszont a nemzetközi zöldkártyát (biztosítód adja ki ingyen) mindenképp meg kell csinálni. évek óta járunk külföldre autóval , és eddig minden országba (ausztria, horvátország, szerbia és montenegró, macedónia, bulgária, görögország, bosznia és hercegovina) ez volt a helyzet.

 

nemzetközi jogsit viszont autóbérlésnél szoktak kérni.

Előzmény: Kaito_ (670)
Kaito_ Creative Commons License 2006.07.04 0 0 670
Mi az igazság a jogositánnyal kapcsolatban? Folyamatosan hallom, hogy nemzetközi jogositvány igy-úgy. Ijesztegetnek, hogy Horvátországba kell nemzetközi jogositvány. Holott még a hu.croatia.hr sem ir semmi ilyesmiről. Mi a valóság?
Kaito_ Creative Commons License 2006.07.04 0 0 669
Igen, kunat fog adni, de nem biztos, hogy jól jársz.... Erőssen büntetni szokták a bankok az automatából való pénzkivételt. Ugymond aranyszabály, hogy kb 100 000 Ft összegnek megfelelő valutát külföldi autómatából kivenni nem érdemes. Jobban jársz, viszont ha boltban kártyával vásárolsz. Az ingyenes külföldön is/csak a konvenzióért kell fizetned/.
Előzmény: zs. (655)
Flacika Creative Commons License 2006.07.03 0 0 667
Sziaszok! Lovranban ulok egy internet "kavezoban", rettenetesen lassu a net. 6.5 ora volt ide az ut egz oras pihenovel. Asvanyvizet illetoen meg lehet inni a Bistra nevut is, olcsobb, mint a Jamnica es nem rosszabb. Na, udv nektek!
mia0704 Creative Commons License 2006.07.03 0 0 666

http://www.flickr.com/photos/87684319@N00/

 

na itten vannak utazásunk első 2 napjának képei: eszék, szarajevó és mosztár, valamint dubrovnik, ahogyan először megláttuk. a többi kép egyelőre nem fért fel az oldalra, de dolgozom a megoldáson. :)

sfi Creative Commons License 2006.07.03 0 0 663
Hát ez gondolom annak függvénye, hogy szombaton nem jön-e már a váltás.
Előzmény: Törölt nick (660)
Tökmag01 Creative Commons License 2006.07.03 0 0 662

Szia, nincs elérhetőséged a szálláshoz?:)

köszi

Tökmag

Előzmény: Törölt nick (660)
mia0704 Creative Commons License 2006.07.02 0 0 659

sziasztok!

 

tegnap éjjel jöttünk haza cavtatból, minden gyönyörű volt. :))

 

odafelé budapest-udvar-eszék-szarajevó-mosztár (itt 1 éj szállás 75 euro fullos apartman 5 főre)) -metkovic-dubrovnik-cavtat útvonalon mentünk, rendőrök sehol, az utak jók. az emberek boszniában olyan kedvesek, mint sehol máshol, és az az ország a szétlőtt házak ellenére maga a csoda, elhatároztuk, hogy egy egész hétre vissza kéne mennünk oda. egyszerűen egy álom. mindenki nagyon kedves, bartáságos, hihetetlen ez annak ellenére, hogy min mentek keresztül. 1 éjszaka pihit mosztárban nem bántuk meg, ott is rengeteg a látnivaló és minden nagyon gyönyörű.

 

dubrovnikba az első látásra (már az odaúton) beleszerettünk, aztán amikor egy teljes napot töltöttünk el ott, akkor elhatároztuk hogy nem utoljára koptattuk a stradun köveit. sajnos itt sem volt olcsó semmi, az erődön körbesétálni 50 kn / fő, az egyéb belépők (rektori palota, múzeumok, stb átlag 20 kn /fő, olcsó éttermekben pizzériákban a kaja 2 főre 5-6000 ft, stb), de mindenképp megéri elmenni, mert csodálatos.

 

cavtatban olyan szempontból csalódtam, hogy a tavalyi nyaralásunk nekünk nagyon jó volt és emlékezetes, görögországban voltunk, toloban, és ahhoz képest nem elég nyüzsis, nincs olyan kajálda ahol be lehet kapni valamit csak menet közben, inkább viszonylag drágább éttermek vannak (legolcsóbb kaja 40-50 kn/fő, 1 üdítő vagy sör az olcsóbb éttermekben 10-15 kn/fő). a strandok nagyon jók, a hely álomszép. :) bővebb beszámoló később, de addig kérdezzetek, ha gondoljátok. egyéb árak: egy képeslap 2 kn, egy félkilós kenyér 4 kn, egy péksüti 6 kn, paradicsom-paprika-krumpli kb duplája mint itthon. a szállás egy 5 fős modern, klímás apartmanban, a csónakkikötő partján 20 méterre a tengertől 50 eur/éj volt, bár 80-ról indult az alkudozás, meggyőztük őket, hogy a 8 éjszaka azért 8 éjszaka. :))

zs. Creative Commons License 2006.07.02 0 0 658

Köszi!

 

Előzmény: sfi (656)
lgom Creative Commons License 2006.07.02 0 0 657
Sziasztok! Jó ideje járunk már Horvátországba, tegnap jöttünk meg éppen egy rövidke nyaralásról, elngedjeztek meg pár infót.
Enyhe benyomásom, hogy az ország elérte tűrőképessége határát a túristákat illetően, persze, szeretnék, ha még többen mennének, csak azok nem fogják szeretni, akik nem bírják a parkolási mizériát, a töneget, a zsúfoltságot. A spliti autópálya pl. nagyon klassz, csak ne kellett volna szombat délelőtt hazafelé egyzser 40 percet a napon, egyszer negyven percet pedig egy alagútban!) dekkolni. A légkondis autómban elvoltunk, de sokaknak nem volt ilyen szerencséjük. Az autópálya mellett akadnak pihenők, egy kevés benzinkút is, de nagyon ajánlom, hogy ha már fél alá esett a tankban a benzin, tankoljatok az első kútnál. A benzin változóan szar, de lehet még szarabbat is kifogni, mint pl. a makarskai kútnál a 98-ast. A Tiffon-nál és ÖMV-nél még nem jártunk rosszul, de biztosan vannak más tapasztalatok is, írjátok meg. Az ára az autópályán olyan 0,4 kunával drágább, mint máshol, a 95-ös 8 - 8,40 kuna, tehát érdemes - más csak a minőség miatt is - tele tankkal átmenni.
Kétféle ember van a tengerparton: a helyiek és a nyári vendégmunkások. Könnyű őket megkülönböztetni, minél délebbre mentek, annál könnyebb. A vendégmunkás nem köszön, nem köszöni meg ha vásároltál, egyszóval érdekes figurák, már akinek ez érdekes. A helyiek, különösen a dalmátok élesen elkülönülnek a szárazföldiektől, készséges, vendégszerető, büszke népek, nagyon jó köztük lenni. Általában - mint máshol és az élet más területein - a nőkben jobban meg lehet bízni, többen beszélnek nyelveket, sokkal kommunikatívabbak, segítőkészebbek. Általában jó magyarnak lenni Horvátországban, különösen a korábban szétlőtt városokban kaphatunk egy - két mosolyt csak a nemzetiségünk miatt, még emlékeznek a kalasnyikovokra, amiket akkor kaptak tőlünk, amikor a mai szabadságukat kivívták.
A szolgáltatások alig maradnak el a haziaktól, a bankkártya elfogadásban, a bankautomaták számában az utóbbi években hatalmasat fejlődtek. Bárhol mernék fizetni bankkártyával, persze nem engedem elvinni a szemem elől, ezért autópályán nem fizetnék pl. bankkártyával. Eddig kár nem ért, az elfogadás gördülékeny volt. A pénzfelvétel akkor jelenthet problémát, amikor itthon meglátjátok, hogy a rabló bankotok mennyiért nyújtotta ezt a szolgáltatást. Kunát érdemes vinni, és kint is jól váltják a forintot, minden pénzváltó elfogadja.
Aki autóval megy, és még nem járt arra: az autóatlaszban a sárgával, szürkével jelölt egyéb út a mi fogalmaink szerint nagyjából járhatatlan, sportautóval fizikailag is. Nem állítom, hogy nem lehet rajtuk közlekedni, már sok kilómétert legyűrtem rajtuk, de igen komoly kihívás egy sávnyi, bukkanós. kanyaros szamárősvényen kamionnal, busszal, teherautóval találkozni. Aki nem érzi, hogy az út széle (szakadék vagy szikla) és a kereke széle közt hány cm éppen a távolság, az inkább álljon meg, a probléma meg fog oldódni nélküle is, a horvátok nagyon értik ezt.
Split felé az autópálya jól a szárazföld belsejében ér véget. körforgalomnál ban olyan kiírás, hogy Dubrovnik felé, na ezt ne vegyétek be, menjete csak Split felé, kiváló út, és menjetek a parti úton Omis, Makarska felé, nem bánjátok meg. Lassú ugyan, de lehet haladni, kiváló az út, igaz, lakott terület szinte az egész, de a hegyi útnál még ez is jobb. Arról nem is beszélve, hogy benzinkút bent NINCS! Alternatív megoldás, hogy Cista Provo - Sesztanovac felé ki a partra, de ez sem lesz gyorsabb, csak izgalmasabb. A spliti elkerülő út kiváló, vannak benzinkutak, egyik a másik hátán, a nem kékek a jobbak ;) A kék - zöld is sokkal jobb ;)
Az utakon előfordulnak trafipaxok, de nem olyan sűrűséggel, mint itthon, és jeleznek is - többnyire.
Általában nagyot emlekedtek az árak akár tavaly óta is, de pár év alatt mindenképpen. Az Ozujsko doboza 7,50 körül van, nem olyan régen ez még megfizethető volt. Bármilyen sörüket nyugodtan meg lehet inni, finomak. A tejtermékeik kiválóak, kicsit erős az áruk, de nem olyan vészes. Az É-i és D-i országrséz közt a pékek kínálatában hatalmas a különbség, a D-i javára (mint annyi minden másban). Érdemes megismerni a különféle töltött lepényeket, a pancerotát, a burekeket, a pirogot, egy főétkezésre elegendőek. Ami zsírosnak látszik, az többnyire olivaolaj, nem fog megártani. Házis szűz olivaolajat elég húzós áron árulnak paicokon is, de megéri az árát, nagyon finom. A paradicsom kissé ízetlen általában, a hagymájuk édesebb, mint az itthoni. A piacokat nagyon ajánlom, különösen a spliti piacot, ott sajtból is zavarba ejtő a választék.
Az élelmiszer boltok közt a Studenac nevű bevásárlóközpontokban megjenet a magyar CBA, szép és jó boltok, kiváló kínálat, helyi árak. Az ásványvizet eddig még mindig vittük magunkkal, és ezután is így teszünk. A rettenetesnél rosszabb sós löttyők méregdrágán, ez a jellemző. Talán már változik valami, tavaly sikerült rendes vizet találni, egy boltban, egyszer. A Jamnica fogyasztása csak erős fizikai munkát végző melegüzemi élmunkásoknak ajánlott :)
A határon történt rémtörténekről én is hallottam, de még csak imserősöm sem élt meg ilyet, úgyhogy vszeg kitalációk, de nem tudom mi az értelme. Barcson szoktunk kimenni, odafelé megnézik az útleveleket, visszafelé még azt sem hajlandók. A mieink szarozásban magas szinten állnak, volt, hogy szekennelték is az útleveleket. Tehát ha a magyar túlbuzgón túl vagytok, akkor baj nem lehet. Korábban a horvátok is nagy mértékben koboztak el élelmiszert, de CSAK a saját bevásárló túristáiktól, így védték a hazai piacot. A mondáknak talán ez volt az alapja.
A rendőrök ott azért vannak, hogy segítsék a forgalmat, biztosítsák annak akadálytalanságát, a rendzavarókat keményen kiszűrjék. A motoros rendőrök meg különösen, és nem érdekli, hogy milyen nemzetiségű az elkövető, kiállít és büntet. Ott nem is lehetne másképp közlekedni. Az autópályán alig látni rendőrt, csak ha szükség van rájuk.
Mindent összevetve, vendégszerető ország, nem kell nagy kalandot vállalnia, aki oda megy. A közbiztonság messze nagyobb, mint itthon, habár a nagyvárosokban már ott is látszik a "fejlődés", egyre több a lecsúszott, a már délelőtt piás alak, a lézengő fiatal. A túristák által leginkább látogatott helyekre ez nem igaz, de ki ne szeretne olyan helyeken barangolni, ahol a tömeg nem? Érdemes a megérkezéskor tájékozódni, de a szállásadók segítenek amikor kell, az biztos.
sfi Creative Commons License 2006.07.02 0 0 656
Igen!
Előzmény: zs. (655)
zs. Creative Commons License 2006.07.02 0 0 655

Helló!

Ahhoz, hogy kint vegyek fel pénzt automatából elég a sima visa kártya  forintszámlával ?   Kunát fog kiadni?

tomcat73 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 654
Monnyuk a zdravot inkabb cseréljük. Jobbara a Bok-ot használnak. Az a zdravo a szétválás után lett egy kicsit "kegyvesztett"
Előzmény: 681109 (650)
Flacika Creative Commons License 2006.06.30 0 0 653

Amíg csak előleget fizettél, akkor sajna tényleg ki kell fizetni. Olvasd el a szerződés feltételeit, ha adtak az előlegnél. Ha nem, és van az irodának honlapja, akkor ott rendszerint megnézheted. Én május végén fizettem ki a teljes összeget (az előleget áprilisban), így nekem rendben volt.

 

Holnap indulunk Lovranba egy hétre. Ha megjöttem, írok. Üdv!

Előzmény: Manó7 (648)
Moridin Creative Commons License 2006.06.30 0 0 652
Köszi mindkettőt, már magolom is. :)
Előzmény: 681109 (650)
681109 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 651
Előzmény: Moridin (647)
681109 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 650

nem a saját gyűjteményem (efegykéé:), de bizti nem haragszik meg érte:

 

ALAPOK  OSNOVE Üdvözlöm / Üdvözöllek Zdravo Viszontlátásra Doviđenja Jó reggelt Dobro jutro Jó napot Dobar dan Jó estét Dobra večer Jó éjszakát Laku noć Igen Da Nem Ne Kérem / Tessék Molim Köszönöm Hvala Nincs mit Nema na čemu Bocsánat Oprostite X.Y. vagyok Zovem se... Hogy hívják? Vaše ime? Örvendek Drago mi je Beszél magyarul? Govorite li mađarski? Nem tudok horvátul Ne govorim hrvatski Értem/Nem értem Razumijem/Ne razumijem Hol van...? Gdje je? UTAZÁS  PUTOVANJE  Bejárat Ulaz Kijárat Izlaz Nyitva Otvoreno Zárva Zatvoreno Információ Informacije Pénz Novac Bank Banka Pénzváltó Mjenjačnica Árfolyam (valuta) Tečaj Kérem, váltson át nekem 10.000 forintot Molim promijenite mi l0.000 forinti Posta Pošta Levél Pismo Képeslap Razglednica Postai bélyeg Poštanska marka Kérek egy bélyeget Magyarországra Molim jednu poštansku marku za Mađarsku Idegenforgalmi hivatal Turistički ured Szállás Smještaj Közlekedés Promet Busz Autobus Vonat Vlak Komp Trajekt Repülő Avion/Zrakoplov Orvos Liječnik SZÁLLÁSHELY KÖRNYÉKE  SNALAŽENJE Emelet Kat Erkély Balkon Kilátás a tengerre Pogled na more Zuhanyozó Tuš Szoba Soba Apartman Apartman Étterem Restoran Strand Plaža Milyen messze van a strand? Koliko je daleko plaža? 5 perc séta Pet minuta hoda. Homokos vagy kavicsos a strand? Da li je plaža pješčana ili šljunkovita? Milyen messze van a városközpont? Koliko je daleko centar grada? 10 perc séta. Deset minuta hoda Rendezném a számlát. Želio bih platiti račun. Fizethetek hitelkártyával? Mogu li platiti kreditnom karticom? Elfogadnak Visa vagy Mastercard kártyát? Primate li Visa ili Mastercard karticu? Hol van az élelmiszerbolt? Gdje je supermarket? Van itt (a nyaralóhelyen) internet-kávézó? Postoji li ovdje Internet cafe? Eltévedtem, tudna segíteni? Izgubio sam se, možete li mi pomoći? Melyik busz megy a ...-hoz? Koji autobus vozi do....? IDŐ, SZÁMOK  VRIJEME I BROJEVI  Hány óra van? Koliko je sati? Dél Podne Éjfél Ponoć Ma Danas Holnap Sutra Tegnap Jučer Óra Sat Nap Dan Hét Tjedan Hétvége Vikend Hónap Mjesec Év Godina Egy Jedan Kettő Dva Három Tri Négy Četiri Öt Pet Hat Šest Hét Sedam Nyolc Osam Kilenc Devet Tíz Deset

Előzmény: Moridin (647)
Moridin Creative Commons License 2006.06.30 0 0 649
http://www.horvat-nyaralas.hu/

Itt elég sok infó van, pl hogy mit lehet bevinni vámmentesen az országba.
Manó7 Creative Commons License 2006.06.30 0 0 648

Sziasztok!

Mi lefoglaltunk utazási irodával nyaralást Horvátországba és befizettük az előleget. Most felhívtak telefonon,hogy mivel romlott a forint rá kell fizetni 8%-ot ha tovább romlik mégtöbbet...tényleg ki kell ezt fizetni?mert azt is hallottam nem kérhetik el mivel már több,mint 2 hónapja befizettem az előleget.

?????

Moridin Creative Commons License 2006.06.30 0 0 647
Nincs valakinek egy file-ban kigyűjtve pár száz nyaralásnál gyakran használt horvát szó a magyar megfelelőjével?
anitoz Creative Commons License 2006.06.29 0 0 646
Köszi szépen!
Előzmény: 681109 (644)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.29 0 0 645
Köszönöm szépen a segítséget!
Előzmény: Flacika (637)
681109 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 644
igen, igen
Előzmény: anitoz (643)
anitoz Creative Commons License 2006.06.29 0 0 643
Sziasztok! Szeretném, ha megerősítenétek abban, hogy a nem kártya típusú személyivel átengednek majd Horvátországba. Sokan azt mondják igen. Van már valakinek ilyen tapasztalata?
Mariazellerbahn Creative Commons License 2006.06.29 0 0 642
ilyen esetben hagyd a többieket dudálni, van más kapu is! Elvégre a TE pénzedröl van szó, nem?
Előzmény: zeth (641)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!