Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Én azt szűrtem le, hogy a lesérült darabokat, illetve élszögváltást 220-as kővel fogom kezelni, és az 1000-es kövön élezek. a 3000-est még nem tudom, hogy mire fogom használni... :-D, mert nagyon tendálok még egy bőrös cucc telepítésén is... nem tudom az nem-e váltja ki a 3000-es kezelést...
Ha igaz, hogy 1500 japán grit egyenlő kb. 500 európaival, akkor bőven elég, amit kinéztél. Durvább csak nagyon lepusztult pengéhez nélkülözhetetlen. Egyébként olcsóbban is megúszható a dolog, lejjebb valaki mutatott fadarabra feszített csiszolópapírt. Jó minőségű vizes papírral igen jól lehet dolgozni. A kőhöz egyébként nagyobb késnél kell valami talapzatot fabrikálni, ha nem veszel azt is, mert két kézzel csak úgy lehet stabil szöget tartani munka közben.
Több embert kérdeztem meg és ők azt ajánlották hogy 1000/3000-es kövek megfelelőek, ha közepesen éles kést akarok csak szintre fenni, szerinted durvább kéne?
Semmi se biztos, de kő és kő között óriási különbségek vannak azonos finomság mellett is. Milyen anyag (SIC, korund, természetes), hány szemcse/cm2 grit, keramizált kell vagy sem, stb. Az Extrametál szoroz rendesen, ezt tudom...
A japán grit értéket kb. hárommal kell osztani, ha jól sejtem, vagyis elég finomakat vennél... Fejből nem tudok, utána kell néznem, kis türelmet kérek. Biztos van, csak nem biztos, hogy olcsóbb, mint a bepostázott. A Tyrolitnak vannak jó keramizált SIC és korund kövei, de kereskedelmileg nem túl megnyerőek, hogy finom legyek. Egyszer próbáltam tőlük venni néhány száz darab kisméretű követ, aztán feladam, miután vagy háromszor elfelejtették, hogy kiszámolják rájuk és megküldjék a nagyker árat.
Kb 5euros PK-val számoltam mert amikor műszaki cikkekhez rendeltem alkatrészeket kb annyi volt. Tudnál nekem mutatni ithon kapható vizes fenőköveket, japán mértékkel számolva 1000-1500 és 3000-re lenne szükségem.
Valamit nyilván a postaköltségen is kell keresniük szegényeknek... Amúgy magára vessen, aki külföldről rendel, mindenféle kő kapható itthon is, csak keresgélni kell egy picit.
Nézd, engem érdekel a kézművesség, de alapvetően profi ipari termékekkel foglalkozom. A honlapomon fellelhető bőrholmikat (tokok) viszont magam készítem...
A talján köszörűs érdemei elismerése mellett vethetnél néhány pillantást a történelemkönyvek, múzeumok anyagaira is. Meglepően primitív technológiákkal utolérhetetlen műalkotások születtek...kéz, fantázia, szív kell hozzá, nem ipari technológia.
Kedves Boarhunter, ne haragudj, nem akartalak megbántani! Igen, ismerem a nagyipari technológiát, de az ismereteim nem innen származnak. Európa egyik legjobb köszörűse mellett álldogálok minden évben pár órát Verona déli elővárosában, és csak figyelem a kezét. Jövő héten megyek legközelebb...
Köszönöm, de scannelt rajz nélkül is el tudom képzelni az íveket. Minél nagyobb a rádiusz, annál közelebb van a kapott felület a síkhoz. Ha kisebb rádiusszal dolgozol, ebből a "síkból" hiányozni fog az anyag, pont a vágóélnél, ami az újrafenést könnyíti meg, viszont a feszítő igénybevétellel szemben gyengébb lesz a struktúra. Nem nagyon tudsz a piacon mutatni direkt nagy rádiuszos pengét. Ha holkeresre köszörülik, azt kis rádiusszal teszik, amúgy meg síkra van köszörülve-illetve a keskeny élszalagon a nagy kő rádiusza nem adja ki magát. Egyébként nem csak a kő oldalán tudsz síkot köszörülni, hanem úgy is, hogy érintő irányba tartod a pengét a kőhöz. Lehet, hogy ez csak az én kacska kezem miatt van, de például az ívet így sokkal jobban tudom tartani a kés hegyénél mintha keresztben mozgatom a pengét. A kő oldalán köszörülés amúgy is vékonyítja a követ. Persze én nem vagyok köszörűs. Nem is arról volt szó, hogy egy igazi köszörűsmivel dolgozzon. A következő nemzedék ugyanolyan megvető köpéssel fogja elutasítani a nagy rádiuszos köszörűköveket mint ti a kisipari gépeket, és hülyének fognak nézni mindenkit aki nem 5D-s CNC-vel csinálja a bugylibicskát.
Tudod, én máshogy közelítem meg a dolgot. Ti ismertek egy ipari technológiát annak minden előnyével, és el sem tudjátok képzelni, hogy más megoldás is létezik a probléma megoldására. Pedig nagyon sokféleképp lehet kést "köszörülni", nem csak nagyipari léptékben. Nem sértődöm meg a "fogalmad sincs" megállapításodon, ellenben innentől ketdve a véleményed egy cseppet sem mérvadó számomra, nem muszáj partnernek tekintenünk egymást. Annyit hozzáfűznék, hogy faipari mérnök vagyok, a szerszámokról, szerszámacélokról, gyártástechnológiáról és élezésről talán hallottam egysmást...emellet tizenéves koromban több kést is készítettem egész kis rádiuszú kövekkel...szóval az, hogy valakinek az új technológiák ismmerete kilövi a fantáziáját és problémamegoldóképességét, had ne legyen az én bajom...
Bocsáss meg, nem azért támogatom Szőrmók kollégát, mert mellém állt, de erről a köszörülés dologról szemlátomást fogalmad sincs, hiába van több 220 voltos - komolyabb amatőr - géped... Nem akarok itt részletekbe menően nagyarcolni köszörülési szögek és anyagminőség ügyében, Szőrmók értelmesen leírja a lényeget. Ha érdekelnek technikai részletek, kérdezz maszek mailben vagy a honlapomon át, szívesen válaszolok.
Sajnos nincs scennerem igy nem tudom lerajzolni ,hogy a kis kő kis konkáv ivet csinál a nagy nagyot. kis kőnél az élszög nagyobb és a nagy kőnél kissebb. Mivel ez a barátom a MEKOFÉM ktsznél tanulta a szakmát,őt szakembernek tartom. Nem véletlen a nagy kő.Mivel ő sem volt a zsebének ellensége,(a nagy kő arányaiban sokkal drágább mint a kicsi és nem annyiszor mint amennyivel nagyobb az átmérője.)nem véletlenül használt nagyot.Sikot egyébbként a kő oldalán lehet köszörülni de azt nem láttam sose. Mivel én azt tartom köszörűsnek aki a görbe pengéjű bőrvágó manikürollót meg tudja köszörülni ,(persze ehhez szét is szedi) ezért hiszek neki hiszen ő ezt tudta.Csak elmondtam amit nekem is mondott és amit a saját szememmel láttam.
Nekem volt köszörűs barátom aki már nyugdijjas. Engedelmeddel ez egy kicsit kevés ahhoz, hogy megmond a nagy tutit... Egy felületnek teljesen mindegy, hogy húszcentis vagy ötvencentis kövön alakították ki, ha JÓL CSINÁLTÁK. Húszcentis kövön nehezebb, de az éltartósság nem ettől függ. Arról nem is beszélve, ha a kis rádiuszú kővel holkert köszörülsz sík felület helyett, több kézi fenést fog elbírni az él elvastagodás nélkül.
Üdv ! Egyetértek Hepci olvtárssal. Köszörűkő legalább 50 cm átmérő legyen. Szembe forogjon ,és folyamatos vizes hűtése legyen. 20cm es kővel max vésőt lehet élezni vagy baltát. Nekem volt köszörűs barátom aki már nyugdijjas.nála 50cm alatt nem volt kő. A finom követ maga csinálta fából és ragasztva volt az élére csiszoló por. Majd egy ugyanilyen fakövet használt faggyuzva a finomitáshoz, Majd szőrkefe ,és avégén egy kézi fenés aMissisipi fenőkövön.( mai néven Arkansas.) Ezek orvosi szikének is jók voltak.Amit a piacon egy 20cmes kövön köszörültek az csak az első fenésig éles utána már nem. Az ilyen biciklis köszörűs egyszerüen nem kaphatna iparengedélyt. Nézzétek meg a muzeumokban a kovácsok által használt köszörü köveket, Kézi hajtás ,vizben forgás és marha nagy átmérő. Na ilyennel lehet jól köszörűlni. Szerintem a szalagcsiszoló esélyes lehet de ott a hütést nehéz megoldani vagy olyan kell amin a fordulatot le lehet szabályozni.
Modularisan bovitheto - de a velemenyek azt irjak, hogy nem mindig pattannak ossze, vagy maradnak egyutt... szoval jo otlet kategoria marad.
Igaz, helyigenyes, nem is tudnek mit kezdeni vele, nincs eleg helyem hozza, mert magas fiok kell hozza...
No es az ara :)) vicces! Az alap (3 kes, 4 steak knife) 35 dollar - es egy-egy elemet (egy kes, ketto steak knife) 20 dollar hozza... ezen lehet mosolyogni...
Viszont ha van otthon egy ugyes haziember, aki jol banik faval, meg lehet csinalni akar egy darabbol is, meretre az adott fiokhoz...